Бъдещата управляваща коалиция на Германия се застъпва за диалог с Китай в координация с партньорите на страната отвъд океана и въз основа на международното право. Това се посочва в текста на коалиционното споразумение, което беше сключено в сряда от Германската социалдемократическа партия (ГСДП), "Зелени“ и Свободната демократическа партия, които ще съставят първото по рода си в следвоенната история на ФРГ трипартийно правителство, предава TACC.

"Ние искаме и трябва да формираме отношенията си с Китай на основата на партньорство, конкуренция и системно съперничество. Въз основа на човешките права и приложимото международно право, ние се стремим да си сътрудничим с Китай, когато е възможно“, се казва в споразумението. "Искаме да продължим междуправителствени консултации и да ги направим по-европейски“, се обяснява още в текста.

"Ние се стремим към тясна трансатлантическа координация по отношение на политиката спрямо Китай“, посочват страните. "Очакваме, че външната политика на Китай ще играе отговорна роля за гарантиране на мира и стабилността в съседство“.

Превод и редакция: Тереза Герова