Следващата седмица бившата британска колония Барбадос ще се откаже от кралица Елизабет като държавен глава, скъсвайки последните си останали имперски връзки с Великобритания почти 400 години откакто първият английски кораб пристига на карибския остров, съобщава Reuters.

Барбадос представя отстраняването на Елизабет II, която е кралица на Барбадос и 15 други територии, включително Обединеното кралство, Австралия, Канада и Ямайка, като знак на самоувереност и начин най-накрая да скъса с демоните от колониалната си история.

"Това е краят на историята за колониалната експлоатация на ума и тялото“, каза професор сър Хилари Бекълс, историк от Барбадос. Той каза, че това е исторически момент за Барбадос, Карибите и всички постколониални общества.

"Хората на този остров се борят не само за свобода и справедливост, но и за да се освободят от тиранията на имперската и колониалната власт“, каза Бекълс, заместник-канцлер на Университета на Западните Индии.

Раждането на републиката, 55 години от деня, в който Барбадос обявява независимост, най-накрая скъсва почти всички колониални връзки, които държат малкия остров в Малките Антили обвързан с Англия, откакто английски кораб я завоюва в името на крал Джеймс I през 1625 г.

Това може също да е предвестник на по-широк опит на други бивши колонии да прекъснат връзките си с британската монархия, подготвяйки се за края на почти 70-годишното управление на Елизабет и бъдещото възкачване на трона на Чарлз, който ще присъства на тържествата по повод обявяването на републиката в Бриджтаун.

Ходът на Барбадос е първият път, в който територия на британската корона отстранява кралицата като държавен глава от близо 30 години: Мавриций, остров в Индийския океан, се провъзгласи за република, но остана в Британската общност, асоциация на предимно бивши британски колонии, която е дом до 2,5 милиарда души.

Бъкингамският дворец казва, че решението е на жителите на Барбадос.

Първоначално населен от вълни от мигранти от Саладоид-Баранкоид и Калинаго, островът се обезлюдява заради набези на испанците. Барбадос не е населен, когато англичаните пристигнат за първи път.

Първоначално англичаните използват бели британски наети слуги да обработват плантациите от тютюн, памук, индиго и захар, но Барбадос само за няколко десетилетия ще се превърне в първото наистина печелившо робовладелско общество на Англия.

Барбадос приема 600 000 поробени африканци между 1627 и 1833 г., които са изпратени да работят в захарните плантации, печелейки състояние за английските собственици.

"Барбадос под английски колониални правила се превърна в лаборатория за плантационни общества в Карибите“, казва Ричард Дрейтън, професор по имперска и световна история в Кингс Колидж, Лондон, който е живял в Барбадос като дете.

"Той се превръща в лаборатория за робското общество, което след това се изнася в Ямайка, Каролина и Джорджия“.

Повече от 10 милиона африканци са били заловени и продадени в атлантическата търговия с роби от европейските нации между XIV и XIX век. Тези, които оцелеят в често бруталното пътуване, в крайна сметка се трудят на плантациите.

Независимо че на робите е подарена пълна свобода през 1838 година, собствениците на плантациите запазват значителна икономическа и политическа мощ през XX век. Островът получава пълна независимост през 1966 г.

Принц Чарлз, 73-годишният наследник на британския трон, ще пътува до Барбадос за церемониите, отбелязващи отстраняването на 95-годишната му майка като държавен глава.

Барбадос ще остане република в рамките на Британската общност, група от 54 държави в Африка, Азия, Америка, Европа и Тихия океан, която винаги е била приоритет за Елизабет, която я оглавява.

Въпреки че името му ще остане просто Барбадос, отстраняването на кралицата може да посее семената на републиканизма по-нататък в Карибите, според Дрейтън.

"Това ще има последствия особено в англоезичната част на Карибския басейн“, каза Дрейтън, който посочи, че се говори за република както в Ямайка, така и в Сейнт Винсент и Гренадини.

"Кралицата е имала огромни лични отношения с много от тези страни и е показала собствената си отдаденост към визията за Британската общност, която е наследила от онзи имперски момент от 1940-те и 1950-те, така че мисля, че след смъртта на кралицата някои от тези въпроси биха станали по-спешни на места като Канада и Австралия“.

Кралицата е направила много посещения на Барбадос и според Бъкингамския дворец е имала "уникална връзка с този, най-източния от карибските острови“.

Република Барбадос ще бъде обявена на церемония, която започва късно вечерта в понеделник, 29 ноември на площада на националните герои в Бриджтаун.

"Дойде моментът да оставим напълно колониалното минало зад гърба си“, каза премиерът Миа Мотли в реч през 2020 г., подготвена за генерал-губернатора Сандра Мейсън, която ще замени Елизабет като държавен глава на Барбадос, след като бъде избрана за президент.

"Това е най-доброто изявление за увереност в това кои сме и какво сме способни да постигнем“, заяви тя.

Превод и редакция: Иван Христов