Скопие. Разследването на инцидента с автобуса е основен приоритет за българската прокуратура, която работи за получаване на резултати от разследването възможно най-скоро, заяви министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи след среща в София с главния български прокурор, който отговаря за разследването, добавяйки, че спекулациите по този случай не помагат в процедурата по разследване, пише "Слободен печат“.

В изявление пред медиите Османи подчерта, че на срещата с прокурора са били обсъдени детайлите по идентификацията и е било договорено да се ускори процедурата по събиране на биологичен материал от роднини на загиналите в Скопие, процедура, която Министерството на външните работи вече реализира и очаква да бъде завършена, за да започне процеса, в който активно ще участват македонски експерти. Очаква се процесът по разпознаване на загиналите да продължи поне седем дни“, каза външният министър.

"Процесът на идентификация по ДНК материали ще отнеме седем дни и е важен за семействата, важен е за държавата в областта на планирането. Искам още веднъж да се извиня на семействата, на които не можахме да дадем и все още не можем да дадем индивидуална информация за загиналите, защото трябва да изчакаме процеса на идентифициране. Но днес ги помолих да се върнат в Скопие, защото ще са необходими поне седем дни, за да завърши този процес. След като идентификацията на всички тела приключи, тогава Министерството на външните работи, тоест държавата, ще поеме телата и ще организира транспорт с погребални автомобили до Скопие и след това от Скопие ще могат да ги вземат семействата“, каза Османи.

На срещата с разследващия прокурор е разговаряно и за разследването на катастрофата с автобус, но и за спекулациите, които са в публичното пространство. Подчертано бе, че спекулациите не помагат на разследването, че са вредни, неточни и по никакъв начин не са възникнали от самото разследване и от прокуратурата, както и че процесът все още не е приключил.

На този етап не мога да споделя всичко, но е важно да кажа, че спекулациите, които са в публичното пространство, са неверни, че не трябва да продължаваме тази тенденция на спекулации по отношение на причините, защото това влошава и без това тежкото емоционално състояние на семействата, обаче отлага самото разследване“, каза Османи, помолен да сподели подробности от разговора за инцидента.

Проведен е разговор с оцелелите, които са в болницата, а в разследването участват и македонски прокурори, които вчера бяха на място и през деня обмениха информация и ще продължат да обменят.

"Останах с впечатлението, че на това разследване е даден основен приоритет тук, в прокуратурата в България и че те се ангажират сериозно да излязат с резултати възможно най-скоро, защото са наясно преди всичко колко е важно да се завърши идентификацията бързо, за предаване на телата на семействата и второ - за окончателен анализ на самото разследване“, подчерта първият дипломат на Скопие.

Българската прокуратура е помолила за разбиране, защото този процес е сложен и трябва да се обработва правилно, за да бъдат резултатите обективни, обясни македонският външен министър.

"Институциите са в тясна комуникация, в открито сътрудничество, обменят всички данни относно тази трагедия“, добави Османи.

Той информира, че е разрешено посещение на част от пострадалите, които са хоспитализирани в болницата в София, но не и на оперираните, което е изключение, тъй като заради пандемията в България има забрана за посещения в болниците.

Превод и редакция: Иван Христов