Германският социалдемократ Олаф Шолц обяви официално в сряда, че е постигнал споразумение със Свободните демократи и Зелените за формиране на ново коалиционно правителство, което ще сложи край на ерата на Ангела Меркел, съобщава Reuters.

Според споразумение от 177 страници, сключено след двумесечни преговори, трите партии искат да ускорят публичните инвестиции в зелени технологии и дигитализация, като същевременно се върнат към строгите лимити на дълга от 2023 г. нататък.

Сделката ще създаде първата федерална коалиция в Германия между социалдемократите (ГСДП), либертарианската Свободна демократическа партия (СвДП) и Зелените и ще сложи край на 16-годишното консервативно правителство, водено от Меркел, отбелязвайки нова ера за отношенията с Европа и останалата част на света.

"Искаме да се осмелим да постигнем по-голям напредък“, каза Шолц на пресконференция в Берлин, придружен от лидерите на СвДП и Зелените. "Ще инвестираме масово в Германия, за да я запазим на преден план“.

Меркел обаче постави летвата твърде високо, отбелязва агенцията. Тя прекара Германия и Европа през множество кризи и беше шампион на либералната демокрация в лицето на надигащия се авторитаризъм в световен мащаб.

Нейните критици казват, че не е решила проблемите и оставя на наследника си трудни решения на много фронтове.

Алиансът - наречен светофарна коалиция на името на съответните цветове на трите партии - има мнозинство в долната камара на парламента и се надява правителството да положи клетва в началото на следващия месец, след като партиите ратифицират коалиционния пакт.

Правителството ще бъде изправено пред непосредствени предизвикателства, като Германия в момента регистрира рекорден брой на новозаразените с COVID-19 досега, а Европа се бори с последиците от Брекзит и кризата на границата на ЕС с Беларус, отбелязва още Reuters.

Превод и редакция: Иван Христов