Германското министерство на отбраната реши да въведе задължителна ваксинация срещу коронавирус за военнослужещите на Бундесвера. Това съобщи представител на федералното министерство на отбраната на Германия, предаде агенция DPA.

По думите му съответното решение е взето в сряда от и.д Германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер. В същото време се посочва, че изискването за задължителна имунизация ще засегне повече от 180 хиляди войници от Бундесвера. Подчертава се обаче, че лицата, които откажат да бъдат ваксинирани, ще бъдат подложени на дисциплинарна отговорност. Бундесверът се позовава на действащото законодателство на Федерална република Германия и необходимостта от осигуряване на оперативна готовност на войските.

Ваксината срещу коронавирус влезе в Германия в края на декември миналата година. Първите ваксинирани бяха възрастни хора, лекари, работници от важни социални професии. В кампанията се използват ваксини, разработени от американската компания Pfizer и нейния немски партньор BioNTech, американските компании Moderna и Johnson & Johnson и британско-шведската компания AstraZeneca.

Превод и редакция: Иван Христов