Руското издание "Независимая газета“ публикува открито писмо на лекари от 11 болници в страната, с което призовават противниците на ваксинацията срещу коронавирус да посетят COVID-отделенията и да видят със собствените си очи заразените пациенти, както и последиците, които инфекцията причинява. Авторите на писмото са уверени, че след това скептичните към ефективността на препаратите ще променят позицията си по отношение на ваксинацията.

Писмото, което обиколи всички руски медии, е насочено както към противниците на ваксинацията като цяло, така и към конкретни хора. А именно: лидерите на Комунистическата партия на Руската федерация и "Справедлива Русия“ Генадий Зюганов и Сергей Миронов, заместник-председателят на Държавната дума Петър Толстой, политологът Сергей Кургинян, актрисата Мария Шукшина, певицата Наталия Ветлицкая, телевизионният водещ Оскар Кучер, музикантът Ю. Киноручев, както и други популярни личности, които публично се изказват срещу ваксинацията.

Авторите на писмото, включително главните лекари и началниците на отделения на водещи болници в страната, специализирани в лечението на коронавирус, отбелязват, че знаят позицията на адресатите по отношение на ваксинацията срещу COVID-19. "Всички сме малко заети сега и сигурно се досещате защо. Въпреки това, като се има предвид колко хора ви четат и слушат, ще намерим време да ви преведем през червените зони, интензивните и патологични отделения на нашите болници“, се казва в писмото. В него авторите изразяват и увереност, че след посещение адресатите ще променят позицията си относно ваксинацията и че като цяло "ще умират по-малко хора“.

Превод и редакция: Тереза Герова