Украйна започна операция по укрепването на границата с Беларус, предава EA Daily, като уточнява, че според Държавната гранична служба, целта й да се предотвратят евентуални опити за пробив на нелегални мигранти от съседната страна.

Въпреки че няма видими признаци за такава перспектива, първият заместник-ръководител на Държавната гранична служба на Украйна Владимир Никифоренко все пак каза, че заплахата от миграционната криза, която се разпространява на украинско-беларуската граница, остава.

"За по-нататъшна реакция на евентуално усложняване на ситуацията, съвместно с взаимодействащите държавни структури е договорена съвместна специална гранична операция и е разработен подходящ план. И официално започна снощи“, каза той.

Основната задача на спецоперацията е да предотврати преминаването на нелегалните мигранти през държавната граница и навлизането на украинска територия. Именно за това се осигурява координацията на действията на всички участващи сили.

Операцията се координира от Държавната гранична служба и се провежда съвместно със силите на Националната гвардия, Националната полиция, Въоръжените сили на Украйна и други участващи резерви.

Превод и редакция: Тереза Герова