По данни на германския вестник BILD "Зелени“ получават пет министерства, свободните демократи - четири, а социалдемократите - останалите, включително и канцлерството.

В новото коалционно правителство "Зелени“ ще оглавят Министерството на външните работи, това на семейството и новосъздаденото за икономиката и климата.

Освен канцлерския пост, Германската социалдемократическа партия (ГСДП) поема ръковоството на вътрешното ведомство, както и новосъздаденото Министерство на строителството.

Лидерът на свободните демократи Кристиан Линднер ще оглави Министерството на финансите. СвДП ще излъчи правосъден министър - Марко Бушман, както и ръководител на Министерството на транспорта.

В Германия е на път да бъде обявено постигането на споразумение за първата в историята на страната трипартийна коалиция. От сутрешните часове на деня са в ход последните срещи между представители на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), "Зелени“ и Свободната демократическа партия (СвДП), след което се очаква да бъде съобщено публично постигането на договор за съставяне на т.нар. светофарна коалиция.

Преговорите между трите партии започнаха на 28 септември и в последвалите седмици бяха водени в абсолютна тайна и на напрекъснато сменящи се места – едно от условията за разговорите. Крайният срок за постигането на договор бе 12 декември.

Превод и редакция: Тереза Герова