В Словакия регистрираха 10 315 случая на коронавирусна инфекция във вторник – най- високата дневна норма, регистрирана в 5-милионната страна от началото на пандемията, съобщава STV.

От общия брой на новите инфекции пациентите, отказали ваксинация, представляват повече от 70%. През изминалото денонощие в страната са починали 71 пациенти с диагноза COVID-19. Общият брой на жертвите на заболяването е 14 056.

На 26 декември 2020 г. в страната започна кампанията по ваксинацията. Имунизацията е завършена от около 2,5 милиона жители. За Словакия се доставят ваксини, произведени от американската компания Pfizer и нейния германски партньор BioNTech, американските фирми Moderna и Johnson & Johnson.

В Словакия епидемичната ситуация бързо се влошава през последните седмици. От понеделник властите въведоха локдаун републиката за граждани, които отказват да се ваксинират. Те не могат да посещават социални събития и магазини, освен тези, които продават стоки от първа необходимост. Този режим ще действа поне до средата на декември.

Превод и редакция: Тереза Герова