От София, където пристигна във връзка с катастрофата на АМ "Струма“, при която загинаха 45 души, министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи съобщи, че се работи по идентифицирането на жертвите и по-бързото им прехвърляне в Скопие, съобщава излъчващият на албански език македонски телевизионен канал "Алсат-М“.

По информация на лекарите пострадалите при катастрофата с автобуса са в добро здравословно състояние. Част от операциите на пострадалите са завършени, а някои ще бъдат направени днес, поясни Османи пред столичната болница "Пирогов“.

Османи каза, че идва в болницата, за да посети и да общува с ранените, както и да улесни комуникацията със семействата и институциите в България, за да се ускори процесът на идентифициране на жертвите.

Запитан за разследването, той каза, че то е започнато от институции в България. "Мисля, че институциите в България го започнаха. Нашите експерти са тук и ако имат нужда от помощ, има и криминалисти. Очакваме те да бъдат включени в процеса на идентификация. Важно е семействата да бъдат информирани навреме и този процес да приключи възможно най-скоро, за да можем да пренесем останките на жертвите в Скопие“, обясни Османи.

Относно какво друго може да се направи, Османи каза, че двама опитни дипломати-консули вече са изпратени в посолството, за да могат да помогнат на хората.

"Ще бъда тук днес, а вероятно и утре, за да улесня координацията и комуникацията. Много е важно всичко да приключи навреме и да информираме хората“, подчерта отново първият дипломат на Скопие. каза Османи.

Той потвърди, че може да се разчита на помощта на българските власти и че представители на двете страни са в постоянна комуникация. "Да, абсолютно, вчера установихме ясна координация между институциите, ние сме в комуникация през цялото време и очакваме така да продължи“, каза външният министър на Северна Македония.

Превод и редакция: Тереза Герова