Германската социалдемократическа партия (ГСДП), Зелените и Свободната демократическа партия (СвДП) са съгласували окончателно коалиционния договор, който ще залегне в основата на работата на бъдещото правителство на страната. Както съобщи агенция DPA в сряда, документът ще бъде представен на пресконференция в 15:00 часа (16:00 българско време).

По-специално, споразумението определя разпределението на министерските портфейли, описва аспекти на вътрешната и външната политика, сценарии за борба с изменението на климата и лостове за противодействие на пандемията.

Според течове в медиите, които бяха публикувани през последните дни, в Германия ще се появи ново министерство - на климата и енергетиката. То ще бъде оглавено от съпредседателя на Зелените Роберт Хабек. Външното министерство ще отиде при друг съпредседател на тази партия - Аналена Бербок.

Тези три политически сили водят преговори за коалиция от 28 септември. Първоначално се предполагаше, че те ще приключат на 23 ноември, но финалният етап се проточи до късно през нощта без обявяване на резултати.

Очаква се следващият канцлер да бъде социалдемократът Олаф Шолц.

Превод и редакция: Иван Христов