Ще обмислим тези пациенти, които са стабилни, да си отидат в близките дни. Това каза пред журналисти проф. д-р Мая Аргирова, Началник на Клиника по изгаряния и пластична хирургия в УМБАЛСМ "Пирогов“, предаде репортер на Агенция "Фокус“. "Всички пациенти са стабилни. Направени са им вчера спешните опретивни интервенции. На двама ще бъдат направени операции днес. Ще обмислим тези, които са стабилни и има възможност, да си отидат в близките дни, но все още не сме взели това решение. Единият от тях е с дълбоки изгаряния на двете ръце, което трябва да бъде оперирани, а на едно момиче трябва да се оперира дясното коляно. Вчера е направена операция на лявото коляно, а днес – на дясното“, каза още тя.

По думите ѝ 16-годишното момиче е стабилно. 6 пациенти са в Клиниката по изгаряния и пластична хирургия и един е в Травматологията.

"Стресът е голям. Един от пациентите е в тежък психически шок. Работят психолози с тях. Двама от пациентите успяха да се видят със свои близки. В постоянна връзка сме с колегите от Северна Македония. Все още не сме готови с прогноза кога ще могат да се върнат в Северна Македония. В следващите дни това ще бъде възможно за някои от тях“, каза още тя.

Вчера са направени две операции, които касаят травми на скелета. Единият болен е с операция на фрактура на подбедрица, а другият е жена със счупена колянна става. Това са били спешни интервенции, а пациентите са изкарали много добре нощта и са в добро състояние. Предстоят няколко довършителни оперативни процедури, за да може пациентите да бъдат изписани скоро. Един пациент е бил опериран в Травматологията. Той е с травми на гръбнака и фрактури на няколко прешлена. В момента се преценява дали да има хирургична интервенция. Днес ще бъде взето това решение.