Апелативната прокуратура във Варна взе на специален надзор досъдебното производство, образувано във връзка с пожарa, възникнал в дом за възрастни хора в с. Рояк, общ. Дългопол, при който загинаха девет души, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Варна .

По реда на специалния надзор, поради фактическата и правна сложност на случая, както и поради значимостта му за обществеността, надзорен прокурор от Апелативна прокуратура – Варна поема методическата и организационна помощ при воденето на разследването. Целта е качествено изпълнение на действията по доказване и документиране на всички факти и обстоятелства по случая в определените от закона срокове.

Сигналът за инцидента постъпил на 22 ноември 2021 година, около 18:00 часа. Според първоначалната информация огънят тръгнал от подпокривното пространство на сградата.

Под ръководството на Окръжна прокуратура - Варна, с активното участие на служителите от ОД на МВР в града, работата по разследването на причините и обстоятелствата за възникване на тежкия инцидент и на причините, довели до смъртта на възрастните хора, продължава. Назначени са пожаро-техническа, електро-техническа и съдебно-медицинска експертизи.