"Живеем в изкривен от коронавируса свят“, пише германското списание Focus. Докато едни живеят в постоянен страх, други празнуват карнавали и устройват празненства.

Държавите, които бяха най-често критикувани за пандемията, сега имат най-ниски нива на заболеваемост. Затова подготовката за карнавала вече е в разгара си в Бразилия, а Стокхолм се готви да отвори коледни базари, където можете да отидете без маска и сертификати за ваксинация.

"Картата на света на covid е обърната с главата надолу, поне от гледна точка на тези в Германия, които смятаха, че нещата вървят добре в собствената им страна и много зле на други места като Бразилия и Швеция“, отбелязва в статията Оливер Щок.

Трезвите изчисления сега ни позволяват да направим противоположните изводи: в Бразилия, която бе обект на постоянни критики за политиката си по отношение на коронавируса, заболеваемостта през почивните дни е била 27 случая на 100 хиляди жители - и това въпреки факта, че процентът на напълно ваксинирани хора не е особено висок - само 60%. Въпреки това нищо не пречи на карнавала в Рио.

В Швеция картината е подобна: средният брой на заразените е 62 нови случая, процентът на ваксинация е малко под 70%. Така че нищо не пречи на откриването на традиционния коледен базар в историческия стар град на Стокхолм.

Както отбелязва вестникът, в Германия, където се регистрират средно 373 случая на инфекция, ситуацията е много по-лоша: коледните базари и празничните паради се отменят един след друг.

Междувременно преди година оживеният Рио де Жанейро беше град-призрак: улиците бяха празни, карнавалът, символизиращ радостта от живота, беше отменен. Сега обаче животът се завръща тук в целия си блясък: градската администрация съобщи, че този път ще се проведат над 500 улични карнавални шествия, които ще съберат стотици хиляди хора.

Според медийния портал Brasil de Fato 90% от хората над 18 години в страната имат пълен имунитет. Освен това големите градове в Бразилия – и това е една от причините за ниските нива на заболеваемост – имат висок процент на ваксинация. Това работи, подчертава Focus: Последният пациент в специална болница за пациенти с коронавирус в Рио де Жанейро беше изписан миналата седмица. Сао Пауло, един от най-големите градове в света, не отчете смъртни случаи от коронавирус през почивните дни за първи път от много време.

Както се отбелязва в статията, това се превърна в сензация, като се има предвид над 610 хиляди смъртни случая от коронавирус по време на епидемията в Бразилия. Делът на тези, които първо са се разболели и след това са починали, е 2,8%. Въпреки това броят на смъртните случаи и новите инфекции сега е на същото ниво като в началото на пандемията, въпреки факта, че президентът на страната все още е скептичен по отношение на ваксинациите. Жаир Болсонаро е един от възстановените и затова смята, че ваксинацията не трябва да е задължителна.

Причината за ниските нива на заболеваемост е не само, че през последните месеци вирусът бушува повече тук, отколкото в други страни, в резултат на което много се възстановиха и изградиха имунитет, но и че Бразилия наближава разгара на лятото, когато инфекциите традиционно са в упадък... Междувременно Бразилия също прави реваксинации на всички хора на възраст над 18 години. "Пет месеца след втората доза всеки може да посети отново центъра за ваксинация“, каза бразилският министър на здравеопазването Марсело Кейрога.

Сега бразилците гледат с удивление на много по-богатата Европа, където освен това е изобретена една от най-ефективните ваксини. Те не могат да разберат защо Германия или Австрия са в толкова тежко положение. Самите бразилци са оптимисти. През следващите няколко седмици карнавалът ще се завърне по улиците на Рио и ще помогне на хората да се освободят от депресията, след като дълго време бяха затворени между четири стени.

Подобри се ситуацията и в Швеция, на която германците винаги са гледали с подозрение поради мекия курс към коронавируса. В страна с население от около 10,2 милиона души само около 30 пациенти с коронавирус се нуждаят от интензивни грижи. Показателите остават ниски от лятото. Това не е свързано с процента на ваксиниране, който е малко под 69% и е приблизително същият като в Германия. Въпреки това, в Швеция, както и в Бразилия, броят на хората, които вече са се заразили с коронавирус по-рано, е почти два пъти по-висок от този в Германия.

Благодарение на по-напредналата здравна система в сравнение с Бразилия, в Швеция са починали значително по-малко заразени, пише немското списание. Така нареченият коефициент на смъртност в страната е 1,3%, което е значително по-ниска от тази в Германия, където е 1,9%. От края на септември Швеция отмени всички мерки и ограничения, свързани с коронавируса. Всеки може да влезе в клубовете, кината, баровете и ресторантите. Не се събират лични данни, няма увеличено разстояние между масите и все още не се изисква представяне на сертификат за ваксинация.

Тези примери показват, че стадният имунитет е решаващ фактор за преодоляване на кризата, заключава германският журналист. Въпреки това, много критикуваният главен епидемиолог на Швеция Андерс Тегнел не смята това за подходяща концепция: "Стремежът към стаден имунитет няма етично или друго оправдание. Дори ако ходът на заболяването не е толкова тежък при по-младите хора и те умират по-рядко, това все пак може да се случи“.

Той препоръчва ваксинацията. "Сега трябва да ваксинираме възможно най-много хора. Това важи особено за най-уязвимите слоеве от населението. Това е единственият начин да се постави пандемията под контрол“, каза Тегнел. - Всички други мерки може да помогнат малко. Но истинската разлика е във ваксинациите“.

Превод и редакция: Иван Христов