Президентът Вьоса Османи обяви сряда за ден на национален траур в Косово в знак на почит към жертвите на автобусната катастрофа в България, при която най-малко 46 граждани на Северна Македония загубиха живота си, включително 12 деца, пише прищинското издание Gazeta Express.

Изданието отбелязва, че автобусът е регистриран в Северна Македония и повечето от хората на борда са албански туристи от Северна Македония, завръщащи се от пътуване до Истанбул в Турция.

Президентът Османи в изявление каза, че Косово познава болката от подобна трагедия, тъй като наскоро се сблъска с такава, визиртайки трагедията през юли 2021 г., при която десет души загинаха и над 40 други бяха ранени след катастрофа на автобус с косовски номера на магистралата близо до Славонски Брод в Хърватия. "Ние ще останем до нашите сестри и братя и изразяваме нашата дълбока болка и скръб за тази голяма загуба“, заяви държавният глава.

Освен това други косовски институционални и политически лидери изразиха съболезнования на властите в Северна Македония и членове на семействата за това трагично събитие.

Превод и редакция: Иван Христов