Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че четвъртата вълна на COVID-19, която връхлита Европа, е "пандемия на неваксинираните“ и призова хората да си поставят бустерна доза, пише европейската редакция на Politico.

Говорейки пред пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург, фон дер Лайен посочи големи и тревожни различия в нивата на ваксинация в различните страни-членки на ЕС. В България малко повече от 29 процента от възрастните са напълно ваксинирани, в сравнение с над 90 процента от възрастните в Португалия и Ирландия.

"Натискът на пандемията не е приключил“, каза фон дер Лайен пред парламента. "Днес сме в по-добра ситуация благодарение на наличието на ваксини, които предпазват“.

Но въпреки тази наличност, отбеляза тя, много хора остават неваксинирани. И тези хора са изложени на много по-висок риск да се разболеят сериозно и да бъдат хоспитализирани.

"В повечето страни леглата за интензивно лечение се запълват или от хора, които не са били ваксинирани, или са били само частично ваксинирани“, каза тя.

"Така че има много ясна връзка“, добави тя. "Ако погледнем страни като Португалия или Испания, например, в които 80 до 90 процента от възрастните са ваксинирани, рискът от смърт от COVID през първите седмици на ноември е до 30 пъти по-нисък, отколкото в страните с най-ниските нива на ваксинация“.

Фон дер Лайен, която е обучен лекар, каза, че няма съмнение, че тези, които не са ваксинирани, представляват огромното мнозинство от хоспитализациите и смъртните случаи в настоящата вълна. "Ако погледна нивата на смъртност и инциденти“, каза тя, "това, което виждаме сега, е, че имаме пандемия на неваксинираните. Така че да продължим ваксинацията остава нашият основен приоритет“.

Председателят на Комисията призова националните столици да засилят обхвата си.

"Трябва да разберем по-добре защо някои хора не са ваксинирани“, каза тя. "Трябва да предоставим ясна информация. Трябва да достигнем до хората във всеки град и да ги убедим да се ваксинират. На всичкото отгоре имаме нужда от бустери за тези, които вече са били ваксинирани“.

На този фронт тя каза, че последният договор на Комисията за закупуване на 1,8 милиарда дози ваксини BioNTech/Pfizer ще бъде достатъчен за целия континент.

"Всички държави-членки са страни по този договор“, каза тя. "Нека продължим да следваме науката“.

Дори с бустери, каза тя, са необходими изисквания за социално дистанциране и маска.

"Знам много добре, че много от нас наистина се уморяват“, каза тя. "Но не трябва да забравяме едно нещо: в Европейския съюз миналата седмица средно 1600 души умираха всеки ден от COVID, 1600 души умираха ден след ден... следователно, ваксинацията и хигиенните мерки са акт на солидарност. И те спасяват животи“.

Превод и редакция: Иван Христов