СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Благодарихме на лекарите (ОБЗОР)

Благодарихме на лекарите (ОБЗОР)

София. Отбелязахме Световния ден на здравето. По този повод по инициатива на БЛС на обяд медици от болниците и спешните центрове в страната запазиха едноминутно мълчание и с включени сирени на линейки, за да почетат паметта на техните колеги, загубили битката с COVID-19. Тази година Световеният ден на здравето има особено дълбок смисъл заради безпрецедентната ситуация, в която...

7 Април 2021 | 21:09 | Агенция "Фокус"

Медици от Пазарджик почетоха с минута мълчание паметта на загубилите битката с COVID-19 техни колеги

Медици от Пазарджик почетоха с минута мълчание паметта на загубилите битката с COVID-19 техни колеги

Пазарджик. С минута мълчание и включени сирени и светлини на линейките медиците от МБАЛ-Пазарджик и ЦСМП-Пазарджик почетоха паметта на колегите им, които са загубили живота си в битката с COVID-19. Това съобщиха от МБАЛ-Пазарджик. Инициативата е на Българския лекарски съюз и е посветена на Световния ден на здравето – 7 април, който тази година е посветен на героите в бяло. През 2020 г. към черните списъци на хората, изгубили битката с коварната болест се добавят и имената на над 120 медици, изгубили живота си, борейки се до последно и с достойнство, изпълнявайки професионалния и моралния си дълг. Главната сестра на МБАЛ-Пазарджик Елена Станчева поздрави колегите си с празника, но отбеляза, че този 7 април е по-особен за всички,защото загубихме повече от 120 медицински специалисти в страната . Сред тях са много лекари, сестри и санитари, които COVID-19 погуби. „Тази нощ загубихме и скъпата за нас старша сестра на Урологично отделение Дарина Огнянова. Нека с тази минута мълчание и вой на сирени сведем глави пред всички тях“, допълни Елена Станчева. Тя се обърна и към всички здравни работници, които продължават въпреки трудностите да работят в МБАЛ-Пазарджик с думи на благодарност и признателност за усилията, които полагат в трудната битка с коронавируса.

7 Април 2021 | 16:45 | Агенция "Фокус"

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Добро управление и реформа за здравната ни система, а не камери и телевизионни студиа

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Добро управление и реформа за здравната ни система, а не камери и телевизионни студиа

София. Днес надеждите на хората са свързани с българските лекари, медицински сестри, здравни служители. Вие не сте служители на министъра и успявате въпреки него и болното ни здравеопазване. То се нуждае от кадърни хора начело, които не си позволяват да спекулират със здравната криза. Които да го управляват умно, а не през телевизионните студиа. Надявам се, че това скоро ще се случи. Това заявява вицепрезидентът Илияна Йотова в поздрава си по случай Световния ден на здравето и Деня на здравния работник, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. „Днес празнуват не хората, които суетно се оглеждат в телевизионните камери. Празнуват хората, които нямат време дори да включат телевизора, не виждат децата си с дни“, изтъква вицепрезидентът. „На вас се падна най-голямата тежест – да лекувате Ковид, да се грижите за българските пациенти, да преживявате и болката, и радостта от оздравяването. В борбата с вируса си загубихме много от тихите герои. Поклон“, посочва вицепрезидентът Йотова. Илияна Йотова се срещна за първи път с д-р Абдулах Заргар, който успешно управлява и усърдно надгражда работата на "МБАЛ-Исперих" от 2013 г. Д-р Заргар беше удостоен от Румен Радев с почетния знак на президента. Докато се лекуваше от Ковид-19, вицепрезидентът подписа указа за придобиване на българско гражданство от д-р Заргар.

7 Април 2021 | 16:34 | Агенция "Фокус"

Кметът Димитър Николов поздрави всички бургаски медици по повод професионалния им празник

Кметът Димитър Николов поздрави всички бургаски медици по повод професионалния им празник

Бургас. Кметът Димитър Николов поздрави всички бургаски лекари, медицински сестри, санитари, фелдшери и здравни работници по случай професионалния им празник – Световния ден на здравето. Това съобщиха от Общината. „Благодарение на вашия професионализъм и чувство за хуманен дълг нашите съграждани получават нужната помощ и компетентна медицинска грижа. Пожелавам ви да бъдете здрави и да продължавате да помагате на всички хора, които са в нужда! Нека думичката „Благодаря“ превръща всеки ваш делник в празник! Честит Ден на здравето!“, пожела кметът Николов. Лекарите, медицинските сестри и целият персонал на най-голямото лечебно заведение в града УМБАЛ Бургас, Спешен център и РЗИ получиха лично от кмета подаръци в знак на благодарност и признание за високоотговорната си и хуманна работа в условията на пандемия. „Благодаря Ви за безрезервните, всеотдайни грижи и безсънните дежурства в тези тежки дни на пандемията. Вие загърбихте чувството на страх за себе си и своите близки, за да помогнете на нашите съграждани да преодолеят болестта. Това показа, че имате голямо сърце, откликващо на болката на хората. Поклон пред Вас! Надявам се, скоро да преодолеем най-тежкия етап от пандемията и най-лошото вече да е зад гърба ни, но съм спокоен, защото знам, че Бургас може да разчита на Вас!“, пожела още кметът Николов на бургаските медици. На церемонията присъстваха още директорът на УМБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски, директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Георги Паздеров, заместник-кметът по здравеопазване и социални дейности Йорданка Ананиева и началниците на всички отделения в болничното заведение. Благодарности и подаръци от кмета по случай Световния ден на здравето получиха и всички останали медицински служители и здравни работници в болничните заведения, диагностично-консултативните центрове и медицинските центрове в Бургас.

7 Април 2021 | 15:56 | Агенция "Фокус"

Предложено изграждане на паметник в Бургас, посветен на медиците, станали жертва на пандемията от COVID-19

Предложено изграждане на паметник в Бургас, посветен на медиците, станали жертва на пандемията от COVID-19

Бургас. Предложено изграждане на паметник в Бургас, посветен на медиците, станали жертва на пандемията от COVID-19, предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас. Предложението е на кмета Димитър Николов и в него се посочва, че идеята за създаване на паметник на медиците, дали живота си в неравната битка, е във връзка с предприета гражданско-съсловна инициатива. "По своята същност този паметник ще бъде уникален не само за града ни, но и за България и ще засвидетелства преклонението и благодарността на цялото общество към онези, които ежедневно и ежечасно изпълняват професионалния си и човешки дълг. Инициативен комитет ще има грижата не само да популяризира идеята, но и да се погрижи за доброволното участие на различни лица, неправителствени организации, съсловни организации, частни лица и други институции за набиране на средства", се посочва още в предложението, което ще бъде гласувано по време на заседанието на Общинския съвет. Идеята е паметникът да бъде разположен пред новия корпус на УМБАЛ - Бургас. Паралелно с това се зароди и идеята за изграждано на друг - в памет на известния хирург д-р Живко Радев, който загуби битката с COVID-19 в края на миналата година. "Д-р Живко Радев е бил изключителен хирург с огромен принос към общочовешките ценности и към развитието на Община Бургас и областта. Той е оставил следа в бургаското здравеопазване, като е обучил и създал стойностни хирурзи, които да продължат да помагат на хората и след него. Д-р Радев е спасил живота и здравето на много хора. Д-р Живко Радев бе не просто хирург, той е бил изключителен хирург, надарен с голям талант, голямо сърце и душа, изцяло отдаден на мисията си да спасява много човешки животи и е заплатил с цената на собствения си живот", посочва Веселин Пренеров, председател на Постоянната комисия по култура и читалищна дейност към Общинския съвет. Според предложението паметникът ще се намира по една от алеите на Морската градина.

7 Април 2021 | 15:54 | Агенция "Фокус"

С вой на сирени и едноминутно мълчание здравните работници от МБАЛ - Смолян почетоха паметта на починалите медици

С вой на сирени и едноминутно мълчание здравните работници от МБАЛ - Смолян почетоха паметта на починалите медици

Смолян. Смолянската болница отбеляза Деня на здравния работник с едноминутно мълчание и вой на сирени в памет на починалите медици от COVID-19 медици, съобщиха от болницата. Десетки лекари, сестри, санитари, помощен персонал, се събраха пред сградата на болницата да отдадат почит към загубилите свои колеги битката с коронавируса. „Днес е Световният ден на здравето. Посрещаме го противоречиво – с уважение към труда на всички, с тъга за загубите на колеги, но и с оптимизъм, че ще може да върнем нормалния си живот”. Това каза зам.-директорът на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” д-р Емилия Апостолова. „В далечната 1948 година се създава Световната здравна организация. И този ден е обявен за Световен ден на здравето. Посрещаме днешният ден не толкова като празник, колкото като равносметка, уважение към труда на всички. От името на изпълнителния директор на МБАЛ Смолян д-р Марин Даракчиев, от името на зам.-икономическия директор Недялка Стаевска и от мое име, казвам едно огромно благодаря, респект и поклон към всички, които дават максимум от живота си, от професионализма си в тези тежки времена. Пожелавам на вас и семействата ви здраве, късмет, просперитет и още сили. Честит празник!”, добави още д-р Апостолова. След поздравителните адреси здравните работници бяха зарадвани с изпълнението на няколко родопски песни. Секретарят на читалището в село Момчиловци Васка Мавродиева подари от името на всички свои съселяни икона, която да закриля както работещите в болницата, така и техните пациенти. На церемонията присъстваха областният управител Недялко Славов, директорът на РЗИ – Смолян д-р Мими Кубатева, директорът на РЗОК Румяна Карагрошева, и десетки работещи в смолянската болница.

7 Април 2021 | 15:15 | Агенция "Фокус"

Д-р Мими Кубатева, РЗИ – Смолян: Признанието на труда ни от обществото ни дава усещането за празник и сили да продължаваме

Д-р Мими Кубатева, РЗИ – Смолян: Признанието на труда ни от обществото ни дава усещането за празник и сили да продължаваме

Смолян. Директорът на Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Смолян д-р Мими Кубатева поздравява медиците по повод 7-ми април - Световен ден на здравето и професионален празник на работещите в сферата на здравеопазването, съобщиха от РЗИ – Смолян. „Честит празник скъпи колеги, вече една година, в условията на пандемия, сме подложени на тежки изпитания. Отдадохме времето и себе си в полза на здравето на хората и посрещаме празника с професионално удовлетворение. В настоящата напрегната епидемична обстановка няма време за празнуване, но признанието на труда ни от обществото ни дава усещането за празник и сили да продължаваме. Уважаеми съграждани, в Деня на здравето, нека осмислим значимостта на здравето и че то изисква грижа и споделена отговорност. На всички пожелавам търпение и увереност, че заедно ще се справим с предизвикателствата. Бъдете здрави и се радвайте на живота, въпреки всичко.“, се казва в поздравлението на д-р Мими Кубатева.

7 Април 2021 | 14:18 | Агенция "Фокус"

Иво Пазарджиев, Общински съвет - Русе: Благодаря на всички лекари за техните труд, всеотдайност, професионализъм, морал и хуманност

Иво Пазарджиев, Общински съвет - Русе: Благодаря на всички лекари за техните труд, всеотдайност, професионализъм, морал и хуманност

Русе. Благодаря на всички лекари за техните труд, всеотдайност, професионализъм, морал и хуманност. Това посочи председателят на Общински съвет – Русе Иво Пазарджиев в поздравителен адрес към всички, които днес отбелязват 7 април - Световния ден на здравето и здравния работник, съобщиха от пресцентъра на Общинския съвет. „Днес няма да се обърна единствено към храбрите жени и мъже, които се борят повече от година с коварния коронавирус. Ще използвам специалния повод, за да се обърна към всички лекари и да изкажа благодарност за техните труд, всеотдайност, професионализъм, морал и хуманност“, посочи той. „Всъщност този ден винаги е бил повод за равносметка и гордост от избраната професия, повод за обединение и ден, в който ежедневната и неуморна работа получава заслужените обществена оценка и признателност. Пожелавам на всички бели ангели, в това число и много мои близки приятели сили и вяра, за да продължават да преодоляват всяко следващо предизвикателство – в света на медицината, а и извън него.Бъдете здрави! И не забравяйте темата на 2021 г. - „Да изградим един по-справедлив, по здравословен свят”. Тя е провокирана от неравенствата, при които живеят хората, подчертани още по-силно по време на COVID-19 пандемията“, заяви той. „Именно днес Световната здравна организация призовава лидерите на отделните държави да гарантират, че всеки човек ще има условия на живот и труд, благоприятни за неговото здраве. В същото време е необходимо да се намалят неравенствата в здравеопазването и да се гарантира достъп до качествени здравни услуги“, написа г-н Пазарджиев в профила си в социалните мрежи.

7 Април 2021 | 13:04 | Агенция "Фокус"

Община Ямбол организира кампания под надслов „Благодарим Ви, че сте до нас“

Община Ямбол организира кампания под надслов „Благодарим Ви, че сте до нас“

Ямбол. Кампания под надслов „Благодарим Ви, че сте до нас“ организира Община Ямбол в знак на признателност към медицинските специалисти в Ямбол и по повод професионалния празник на медиците - 7 април. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. На 7 април отбелязваме Световния ден на здравето по инициатива на Световната здравна организация, която е учредена на същата дата през 1948 година. В България честваме празника и като Ден на здравния работник от 1964 година. Всяка година мотото на Световния ден на здравето акцентира върху приоритетен проблем, с който е ангажирана Световната здравна организация. Тази година то е: "Изграждане на по-справедлив и здравословен свят". На няколко места в града са поставени транспаранти с послания към лекарите. Специален видеопоздрав, публикуван на официалната фейсбук страница на община Ямбол, беше отправен и от актьорите от Драматичен театър "Невена Коканова". Футболният и баскетболният отбор на Ямбол също подкрепиха инициативата. „Община Ямбол отново изказва благодарност към всички медицински специалисти от град Ямбол! Бъдете здрави и успешни! Честит професионален празник!“, посочиха от Общината.

7 Април 2021 | 12:55 | Агенция "Фокус"

В Стара Загора беше открита фотографска изложба, посветена на старозагорските медици и медицински специалисти

В Стара Загора беше открита фотографска изложба, посветена на старозагорските медици и медицински специалисти

Стара Загора. По повод Световния ден на здравето днес на алея „Стара Загора“ в парк „Пети октомври“ беше открита фотографска изложба, посветена на старозагорските медици и медицински специалисти, под надслов „Стара Загора Ви благодари“. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. „Всяка година изказваме своята почит към лекарите. Но днес този ден сякаш е много по-значим, защото времето в което живеем, ни кара да осъзнаем в още по-голяма дълбочина колко е важна професията на всички, работещи в системата на здравеопазването“, с тези думи зам.-кметът Иванка Сотирова представи експозицията. Тя отправи благодарности към автора на фотографиите Мария Младенова като подчерта, че изцяло нейна е била идеята за създаване на изложбата, която е подкрепена от Община Стара Загора. Общо 30 пана показват, макар и през защитни костюми, лицата на старозагорски медици, борещи се на първа линия в пандемията от COVID-19. Младенова е магистър фармацевт и ежедневно вижда усилията, които полагат лекарите в борбата за здравето и живота на хората. „Днес и през последната година и половина героите на деня са лекарите и всички медицинските специалисти. Те полагат огромни усилия и влагат знания и умения, за да запазят здравето и живота на всички ни. Поклон пред всички тях“, каза пред присъстващите създателят на изложба. В екпозицията са събрани фотографии на медици от всички лечебни заведения, лекуващи пациенти с COVID-19, Центъра за спешна медицинска помощ и общопрактикуващи лекари от град Стара Загора. Точно в 12.00 часа беше запазено едноминутно мълчание и с включени сирени на линейки всички лекари и медицински работници почетоха паметта на своите колеги, загубили битката с CОVID-19.

7 Април 2021 | 12:49 | Агенция "Фокус"

Областният управител на Пловдив Дани Каназирева: Благодаря на здравните работници за неуморните грижи и им желая здраве, енергия, оптимизъм и нови професионални успехи

Областният управител на Пловдив Дани Каназирева: Благодаря на здравните работници за неуморните грижи и им желая здраве, енергия, оптимизъм и нови професионални успехи

Пловдив. Благодаря на здравните работници за неуморните грижи и им желая здраве, енергия, оптимизъм и нови професионални успехи. Това се казва в поздравителен адрес от областния управител на Пловдив Дани Каназирева към здравните работници по повод професионалния им празник, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. "Най-сърдечно ви поздравявам по повод Световния ден на здравето и Професионален празник на здравния работник – 7 април. За втора година посрещате днешния ден и ваш празник в условията на безпрецедентна епидемия и тревога за утрешния ден“, посочи тя. „Днес вие, нашите лекари, сте изправени пред още по-голяма отговорност и достойно се справяте. Зная колко усилия, умения и висока отговорност изисква това и ви благодаря от сърце. Благодаря ви за неуморните грижи и желая на всички вас и вашите семейства здраве, енергия, оптимизъм и нови професионални успехи!“, допълни тя.

7 Април 2021 | 12:13 | Агенция "Фокус"

Кметът на Пловдив Здравко Димитров: Днес изразяваме дълбока признателност за професионализма, отговорността и хуманността на здравните работници

Кметът на Пловдив Здравко Димитров: Днес изразяваме дълбока признателност за професионализма, отговорността и хуманността на здравните работници

Пловдив. Днес изразяваме дълбока признателност за професионализма, отговорността и хуманността на здравните работници. Това се казва в поздравителен адрес на кмета на Пловдив Здравко Димитров по случай Световния ден на здравето и професионален празник на здравния работник – 7 април, съобщиха от пресцентъра на Общината. "Приемете моите искрени и най-сърдечни поздравления по повод Световния ден на здравето и професионален празник на здравния работник – 7 април. Днес изразяваме дълбока признателност за Вашия професионализъм, отговорност и хуманност. Вие сте хората, които бяха на първа линия, понесоха и продължават да носят най-сериозната тежест в пандемичната обстановка. Вие показахте на всички, че понятия като чест, достойнство и професионална етика имат своето непреходно значение в най-хуманната професия. Неслучайно медицинските работници бяха наречени „белите ангели“ и получиха заслужено признание от гражданите за своите огромни усилия в борбата с невижданата в последните години епидемия“, посочи той. „Нашата обща цел е по-високо ниво на диагностика и лечение, по-качествена доболнична и болнична помощ, рехабилитация и като цяло – по-добър здравен статус на жителите на Община Пловдив. За професионализма, упорития труд, умението и вярата си – приемете нашето огромно Благодаря. Желая на Вас и семействата Ви здраве, вяра и оптимизъм!", допълни той.

7 Април 2021 | 11:53 | Агенция "Фокус"

Кметът на Русе Пенчо Милков: Пожелавам на здравните специалисти да не губят онази човешка топлина и стремеж към подкрепа на страдащите, които са начертали техния професионален път

Кметът на Русе Пенчо Милков: Пожелавам на здравните специалисти да не губят онази човешка топлина и стремеж към подкрепа на страдащите, които са начертали техния професионален път

Русе. Пожелавам на здравните специалисти да не губят онази човешка топлина и стремеж към подкрепа на страдащите, които са начертали техния професионален път. Това се посочва в поздравителен адрес от кмета на Община Русе Пенчо Милков към здравните специалисти по повод техния професионален празник. „Пожелавам ви да имате силите и вярата, с които да посрещате предизвикателствата на всеки нов ден! Не губете онази човешка топлина и стремеж към подкрепа на страдащите, които са начертали вашия професионален път“, посочи той. На 7 април - Световния ден на здравето, ръководството на местната управа поздрави лично и екипа на Специализираната болница за активно лечение за пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков“- една от болниците в Русе, в чието специализирано отделение ежедневно се лекуват десетки заболели от COVID-19 от областта и страната. Днес от 12.00 часа по инициатива на Българския лекарски съюз ръководството и служителите на лечебните заведения в страната ще почетат паметта на медиците, загубили битката с COVID-19. По техни данни от началото на пандемията досега над 120 са медицинските служители, в т.ч. и медици от Русе, намерили смъртта си, изпълнявайки своя професионален и морален дълг.

7 Април 2021 | 11:45 | Агенция "Фокус"

Д-р Дончо Дончов, ВМА: Колегите цяла година дават всичко от себе си, за да се борят с една огромна, невидима и несвършваща напаст

Д-р Дончо Дончов, ВМА: Колегите цяла година дават всичко от себе си, за да се борят с една огромна, невидима и несвършваща напаст

София. Колегите цяла година дават всичко от себе си, за да се борят с една огромна, невидима и несвършваща напаст. Това каза доц. д-р Дончо Дончев, началник на отделение в Клиниката по ушни, носни и гърлени болести на ВМА, който бе сред отличените на церемония в Гербова зала с почетен знак на президента, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Имам възможност да представлявам колегите, които цяла година дават всичко от себе си, независимо от предишния си професионален и житейски опит, да се борят с една огромна, невидима и несвършваща напаст. Благодаря на всички институции, на всички хора, които проявяват внимание към тази наша борба. Доколкото разбирам имаме шанса да сме първите, които получават президентски знак за българските медици, честта е още по-голяма“, заяви д-р Дончев. „Бях подготвил кратко слово за онези, които дадоха всичко от себе си, загинаха на фронта, наречен български болници. В тази тържествена обстановка усещам колко е неуместно да се държат слова за тези хора, които вече не са сред нас. Затова вместо мои ще използвам думите на народния поет към душите на загиналите „Юнаци, лека нощ“, цитира част от „Новото гробище над Сливница“ д-р Дончев.

7 Април 2021 | 11:40 | Агенция "Фокус"

Президентът Румен Радев: Водещ принцип на здравната ни система трябва да е правото на здраве, а не апетитът за печалба от болести

Президентът Румен Радев: Водещ принцип на здравната ни система трябва да е правото на здраве, а не апетитът за печалба от болести

София. Водещ принцип на здравната ни система трябва да е правото на здраве, а не апетитът за печалба от болести. Това каза държавният глава Румен Радев, след като удостои с почетен знак осем медици, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Миналата година едно инфекциозно заболяване задейства паник бутона за значителния риск за здравето и живота, който крият неинфекциозните болести като рак, диабет и сърдечно-съдови заболявания. Те са основната причина за високата смъртност в България“, коментира Радев. „Убеден съм, че правото на здраве, а не апетитът за печалба от болести трябва да бъде водещ принцип, на който се подчинява здравната ни система“, заяви той, Държавният глава посочи, че всеки българин трябва да има възможност да достигне най-високото ниво на психическо и физическо здраве. „Отдавна се говори, че здравната ни система се нуждае от лечение. Лечение, което да спре оттеглянето, загубата на кадри и финансов ресурс в системата. Лечение, което трябва да я направи много по-ефективна в опазването на човешкото здраве. Лечение, което да създаде такива условия за много по-добра професионална реализация, съхраняване на живота и разгръщане на таланта на медиците“, поясни Румен Радев. „Днешната среща е израз на дълбоката признателност на обществото за високият ви професионализъм и всеотдайност. Пожелавам ви много здраве, енергия и воля във вашата високо отговорна мисия и да ви пожелая щастие“, каза още той. Мариела ЧЕПЕЛОВА

7 Април 2021 | 11:25 | Агенция "Фокус"

Президентът Румен Радев: COVID-19 разкри болезнено недостатъците на смъртоносно болната ни системата

Президентът Румен Радев: COVID-19 разкри болезнено недостатъците на смъртоносно болната ни системата

София. COVID-19 разкри болезнено недостатъците на смъртоносно болната ни системата. Това каза държавният глава Румен Радев, след като удостои с почетен знак осем медици, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За мен е удоволствие днес в Световния ден на здравето да отлича с почетен знак на президента наши медици, които с чест и достойнство изпълняват своя свещен дълг, посвещавайки живота, времето и здравето си на живота и здравето на българските граждани. Напоследък често обсъждаме темата за избора, който правим. Вероятно всеки от вас в своя професионален път е имал повод да обмисли предимствата на работата в чужбина. Затова искам да изразя своето уважение и признателност за избора, който направихте. Избор, наречен България“, заяви държавният глава. „Повечето от вас работят в едни от най-натоварените сектори на системата през изминалата година – Спешна помощ, инфекциозните и интензивните отделения. Вие сте сред хората в България, които най-добре познават вируса, отдел живота на много хора. Не малко сред тях и наши медици, чиято памет почитаме днес“, коментира той. Радев допълни, че за медиците статистиката на болни и оздравели не е просто числа, а човешки съдби. „Не рядко във вашите неимоверни усилия да възстановите дишането на пациентите си вие самите оставахте без дъх от умора и изтощение“, поясни той. Държавният глава благодари за всеки излекуван пациент и всеки спасен човешки живот. Радев благодари на медиците, че продължават да са на първа линия въпреки риска за собственото им здраве и живот. „COVID-19 разкри болезнено недостатъците на системата. Неравенствата в достъпа на медицински услуги и дисбаланса в разпределението на човешкия и финансов ресурс“, добави Радев. По думите му многото загубени човешки животи са направили нетърпимо пренебрежението към факта, че системата е смъртоносно болна по отношение на профилактика и превенцията на социално значимите заболявания. Мариела ЧЕПЕЛОВА

7 Април 2021 | 11:16 | Агенция "Фокус"

Георги Георгиев, кмет на Дългопол: Благодаря на всички лекари за ежедневния труд и грижи, които полагате за жителите на общината

Георги Георгиев, кмет на Дългопол: Благодаря на всички лекари за ежедневния труд и грижи, които полагате за жителите на общината

Дългопол. Благодаря на всички лекари за ежедневния труд и грижи, които полагате за жителите на община Дългопол. Това заяви кметът на Община Дългопол Георги Георгиев по повод Световния ден на здравния работник, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „Уважаеми, лекари, медицински специалисти и здравни работници, днес отправям поздрав към Вас, по случай професионалния Ви празник - световния ден на здравето. Благодаря Ви за ежедневния труд и грижи, които полагате за жителите на община Дългопол. В тези трудни дни Вие сте нашата надежда и опора. Бъдете жив и здрави“, каза още Георги Георгиев.

7 Април 2021 | 11:05 | Агенция "Фокус"

Президентът Румен Радев: Медиците останаха без дъх от умора, благодаря, че продължавате да сте на първа линия

Президентът Румен Радев: Медиците останаха без дъх от умора, благодаря, че продължавате да сте на първа линия

София. Медиците останаха без дъх от умора, благодаря, че продължавате да сте на първа линия. Това каза държавният глава Румен Радев, след като удостои с почетен знак осем медици, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Президентът заяви, че за него е особено удоволствие днес да отличи наши медици. „Повечето от вас работят в едни от най-натоварените сектори. Самите вие останахте без дъх от умора. Благодаря, че останахте и продължавате да сте на първа линия“, коментира той. „Здравната ни система се нуждае от лечение, което да спре загубата на кадри и финанси“, каза още президентът. Мариела ЧЕПЕЛОВА

7 Април 2021 | 11:02 | Агенция "Фокус"

Кметът на Кюстендил Петър Паунов: Безрезервна е нашата признателност към всички медици за техния всеотдаен труд и отдаденост.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов: Безрезервна е нашата признателност към всички медици за техния всеотдаен труд и отдаденост.

Кюстендил. Безрезервна е нашата признателност към всички медици за техния всеотдаен труд и отдаденост. Това каза кметът на Кюстендил Петър Паунов в поздравителен адрес към здравните работници и медицинските специалисти, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Кюстендил. Кметът отправи поздравления към тях по повод Световния ден на здравето и професионален празник на здравния работник – 7 април. „Всички ние в продължение на една година сме изправени пред предизвикателство, с което можем да се справим заедно, благодарение на вашите грижи и отдаденост. Безрезервна е нашата признателност към всички вас. Нека бъдем персонално отговорни, пазейки собственото си здраве и здравето на околните, се казва в поздравлението. Кметът отправи благодарност за всеотдайния труд, който здравните работници и медицинските специалисти полагат, призван да съхрани най-ценното – човешкото здраве, за усърдието, риска и хуманността, които проявяват ежедневно и ежеминутно. Венцеслав ИЛЧЕВ

7 Април 2021 | 10:50 | Агенция "Фокус"

Милка Василева, БАПЗГ: От началото на пандемията над 12 000 медицински специалисти се заразиха с COVID, ще носим в сърцата си спомена за тях

Милка Василева, БАПЗГ: От началото на пандемията над 12 000 медицински специалисти се заразиха с COVID, ще носим в сърцата си спомена за тях

София. От началото на пандемията над 12 000 медицински специалисти се заразиха с COVID, ще носим в сърцата си спомена за тях. Това се посочва в поздравителен адрес от председателя на УС на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева по повод Световния ден на здравето, съобщиха от пресцентъра на БАПЗГ. „Скъпи колеги, честит празник! От името на УС на БАПЗГ Ви благодаря за високия професионализъм, любов и милосърдие, с които изпълнявате Вашия човешки и професионален дълг в условия на продължаваща вече втора година пандемия от COVID-19. Въпреки големите рискове и трудности, които срещате в ежедневната си работа, Вие всеотдайно следвате Вашата благородна мисия в името на здравето и живота на всеки, който има нужда от лечение и здравни грижи“, посочи Василева. „От началото на пандемията досега над 12 000 медицински специалисти се заразиха с опасния вирус – някои преболедуваха безсимптомно или по-леко, други – много тежко. За жалост имаше и такива, които загубиха живота си, помагайки за спасяването на чужди животи. Днес ние с минута мълчание ще отдадем почит към тяхното светло дело, ще носим в сърцата си спомена за тях и направеното от тях. Почит и благодарност към медицинските специалисти ще отправят и хилядите спасени пациенти и техните семейства“, заяви тя. „Ние сме убедени, че действията на всеки са от значение за овладяването на пандемията. Затова за пореден път призоваваме за спазване на всички мерки, които ограничават разпространението на вируса – носене на маски, социална дистанция, дезинфекция, ваксинация, отговорно отношение към себе си и към другите. Призоваваме политиците да постигнат консенсус за развитието на здравеопазването и здравните грижи у нас. Очакваме смели и навременни решения за достойно заплащане на труда на медицинските специалисти, по-добри условия на труд, приемане на стандарти за броя на медицинските специалисти спрямо броя на пациентите в съответните лечебни звена, както и спрямо броя на децата и учениците в детските ясли, детските градини и училищата. Очакваме и стъпки за повишаване на обществения имидж на професиите на медицинската сестра, акушерката, фелдшера/лекарския асистент, рехабилитатора, медицинския лаборант и рентгеновия лаборант, както и ясна стратегия за развитието на здравните грижи в България“, добави Василева. „И всичко това в името на здравето на всеки гражданин, в името на общественото благо. Защото всеки има право да получи качествено лечение и здравни грижи. Това е и мотото на Световната здравна организация тази година за 7-ми април: „Да изградим по-справедлив и здравословен свят“, в който всички да се чувстваме по-защитени, по-единни и по-щастливи. Скъпи колеги, бъдете здрави и продължавайте благородната си мисия! Заедно ще успеем!“, допълни тя.

7 Април 2021 | 10:25 | Агенция "Фокус"

Кметът на Смолян Николай Мелемов: Поклон пред всеотдайния и неуморен труд на лекарите за опазване на човешкия живот и здравето ни

Кметът на Смолян Николай Мелемов: Поклон пред всеотдайния и неуморен труд на лекарите за опазване на човешкия живот и здравето ни

Смолян. Поклон пред всеотдайния и неуморен труд на лекарите за опазване на човешкия живот и здравето ни. Това се посочва в поздравителен адрес на кмета на Смолян Николай Мелемов към медиците по повод Световния ден на здравето, съобщиха от пресцентъра на Общината. „Уважаеми лекари и медицински специалисти, поздравявам Ви по случай Световния ден на здравето и Професионален празник на здравния работник – 7 април. Повече от година Вие се борите на първа линия с пандемията от коронавирус COVID-19, рискувате здравето и живота си. В тази безпрецедентна ситуация, в която е поставен целия свят, Вие водите непрестанна и ежедневна борба с коварната болест“, заяви Мелемов. „Дълбок поклон и пред паметта на медиците, загубили битката с COVID-19! Ние виждаме какво правите, какво жертвате заради нас и никога няма да го забравим! Поклон пред Вашия всеотдаен и неуморен труд за опазване на човешкия живот и здравето ни.Поклон пред Вашия професионализъм, милосърдие и отговорност. Приемете нашата благодарност за безсънните Ви нощи, за надеждата и вярата, която ни давате, за излекуваните хора. Пожелавам Ви здраве, благоденствие и щастие ! Бъдете благословени! Честит празник!“, се казва в поздравлението на кмета на Смолян.

7 Април 2021 | 10:11 | Агенция "Фокус"

Димитър Николов, кмет на Бургас: В този ден бих се радвал всеки да благодари на медиците, които са му помогнали в трудни моменти

Димитър Николов, кмет на Бургас: В този ден бих се радвал всеки да благодари на медиците, които са му помогнали в трудни моменти

Бургас. В този ден бих се радвал всеки да благодари на медиците, които са му помогнали в трудни моменти. Това каза кметът на Бургас Димитър Николов по повод Световния ден на здравето, предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас. „Честит професионален празник на всички лекари, сестри, акушерки, зъболекари, фармацевти, фелшери и здравни работници, които се грижат за здравето на всички нас! В този ден бих се радвал всеки да благодари на медиците, които са му помогнали в трудни моменти“, посочи той. „За мен като кмет този списък е безкрайно дълъг. Затова от името на всички бургазлии най-сърдечно ви благодаря за всеотдайните грижи за здравето на бургаските граждани. Поклон пред труда ви! Честит Световен ден на здравето", заяви Димитър Николов.

7 Април 2021 | 10:05 | Агенция "Фокус"

Витрини с библиотечни документи на здравна тематика са представени в Регионална библиотека „Дора Габе“ - Добрич по повод празника на здравните работници

Витрини с библиотечни документи на здравна тематика са представени в Регионална библиотека „Дора Габе“ - Добрич по повод празника на здравните работници

Добрич. Витрини с библиотечни документи на здравна тематика са представени в Регионална библиотека „Дора Габе“ - Добрич по повод празника на здравните работници, който отбелязваме днес, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. В сектор „Книгозаемане“ са изложени книги, свързани с положителното психично здраве. Сред тях са заглавията „Наръчник за оцеляване в живота”, „Щастие в трудни времена”, „Покана за радост”, „Изкуството да живеем просто”, „Обичам се”, „Тънкото изкуство да не ти пука”, „Как да преодолеем безпокойството и да се радваме на живота”, в които читателите могат да открият полезни техники за овладяване на стреса, начини за пробуждане на естествената радост, съсредоточаване върху важните неща и преодоляване на неблагополучията. Сектор „Обща читалня“ предлага на читателите витрина с разнообразна справочна литература, свързана с превенция на здравето, като „Семейна здравна енциклопедия. Как да си помогнем при над 300 заболявания“ Т 1-2.; „Алтернативна медицина. Енциклопедия от А до Я“; „Енциклопедия по природно лекуване“ и много други. Международният ден на здравето се отбелязва в деня на основаването на Световната здравна организация през 1948 г. Този ден дава платформа за глобална кампания за повишаване информираността на населението, като всяка година вниманието на обществеността се фокусира върху различен здравен проблем, счетен за приоритет. Библиотечните витрини са на разположение на читателите от 5 до 9 април 2021 г. Жулиета НИКОЛОВА

7 Април 2021 | 10:03 | Агенция "Фокус"

Д-р Иван Маджаров, БЛС: Българските лекари и медицински сестри се справиха достойно в условията на невиждана епидемия

Д-р Иван Маджаров, БЛС: Българските лекари и медицински сестри се справиха достойно в условията на невиждана епидемия

София. Българските лекари и медицински сестри се справиха достойно в условията на епидемия, която не беше виждана от поколенията, които в момента работим в системата на здравеопазване. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. „Доказахме, че можем да изпълним дълга си, независимо на каква възраст и с какво сме обезпечени. Знаете, че през първите месеци практически нямахме никакви знания и възможности, дори нямаше достатъчно предпазни средства. Системата като цяло и българските лекари успяха да се организират“, допълни д-р Маджаров и отбеляза, че есенната вълна е била малко по-изненадваща и трудна. „Там вина не носят лекарите, а организацията, която беше създадена от държавата и Здравната каса. Оттук нататък смятам, че всички виждат как въпреки натоварването на болниците и върху кабинетите на извънболничната помощ нещата протичат в един сравнително по-нормален ритъм като за епидемия“, допълни той. На въпрос дали е било правилно решението в аптеките да се продават антигенни тестове за домашна употреба, д-р Маджаров обясни, че специално са записали в Националния рамков договор (НРД) и в указанията, че за положителен тест, който се вкарва в информационната система на държавата за COVID-19, е този, който е направен в оторизирано лечебно заведение. „Всеки в дома си може да прави каквото си поиска, но положителният антигенен тест, който се приема за легитимен, е направеният в оторизирано лечебно заведение“, подчерта д-р Маджаров и уточни, че тук вече опираме до факта, че всеки носи освен лична отговорност и такава към обществото. „Дали ще се е тествал някой с антигенен тест в дома си, или просто ще е болен, но няма да отиде да се тества и ще разпространява вируса като обикаля по магазините и улиците, това е едно и също. След като цяла година говорим за това, че има коронавирус, всеки, който има симптоми на остро респираторно заболяване, би трябвало на първо място да мисли, че е опасен за околните“, допълни д-р Маджаров. Той посочи, че ако пък го установи с тест в дома си, е редно да се самоизолира. „Това, че не всички влизат в системата, ние го знаем и затова и се допуска, че доказаните позитивни в системата са по-малко, отколкото тези, които действително са се срещали с вируса“, каза още д-р Иван Маджаров. Люба АЛЕКСИЕВА
Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел „Мнение”

7 Април 2021 | 10:00 | Агенция "Фокус"

Тържествено бяха връчени наградите за медицина в Ямбол

Тържествено бяха връчени наградите за медицина в Ямбол

Ямбол. В навечерието на Световния ден на здравето и професионален празник на здравните работници - 7 април, бяха раздадени традиционните награди по Правилника за отличията и наградите на Община Ямбол на най-заслужилите здравни специалисти. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Отличията бяха връчени от кмета на община Ямбол Валентин Ревански на тържествена церемония в Културно-информационен център "Безистен". "За мен е чест да бъдем заедно в навечерието на Вашия професионален празник! Професията Ви е не просто работа, а призвание и съдба. Може би понякога ние, пациентите, искаме от Вас прекалено много. Това обаче е заради безрезервната ни вяра и надежда във Вас, защото Ви поверяваме най-ценното, което имаме – живота и здравето. Затова и благодарността ни към Вас е искрена и дълбока. Във времена на изпитания Вие достойно изпълнявате Вашия дълг. Още през първите дни на пандемията бяхте на първа линия, рискувайки Вашето здраве. Много от вас живяха далеч от своите близки и приятели, борейки се на ръба на своите възможности и сили. От цялото си сърце искам да Ви пожелая здраве и щастие и, разбира се, да ви благодаря за неуморния труд, който полагате. Както на Вас, така и на всички медицински работници в нашия град! Вярвам, че скоро ще работите при тези условия, които заслужавате! Благодарим Ви, че сте до нас!", с тези думи кметът на Ямбол Валентин Ревански се обърна към медиците в залата. Тази година Награда на името на Анка Александрова получи Валентина Вълкова Петрова, операционна медицинска сестра в Хирургично отделение на Многопрофилна болница за активно лечение „Свети Пантелеймон“. Предложението беше направено от Регионална колегия-Ямбол на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Наградата Почетен знак „Герб на Община Ямбол“ получиха д-р Стоянка Христова Лазарова, д-р Катя Христова Петкова и д-р Мария Иванова Бързева -Ал Самра по предложение на Районната колегия на Български зъболекарски съюз, както и Веселина Вълчева Иванова, главен фелдшер, Ваня Кръстева Митраджиева, медицинска сестра, Галя Йорданова Чуканова, рехабилитатор, Станка Стоянова Бъчварова, медицинска сестра, Иван Георгиев Даскалов, фелдшер, предложени от Регионална колегия-Ямбол на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Почетен знак „Герб на Община Ямбол“ получиха и здравни институции: Инфекциозно отделение, Пневмофизиатрично отделение, Отделение по анестезиология и интензивно лечение, Спешно приемно отделение и Микробиологична лаборатория на Многопрофилна болница за активно лечение „Свети Пантелеймон“, Регионална здравна инспекция – Ямбол, Център за спешна медицинска помощ, Специализирана болница за активно лечение по кардиология – Ямбол, Многопрофилна болница за активно лечение „Св. Йоан Рилски“ и Диагностично-консултативен център 1 – Ямбол. Те бяха предложени за награда от Районната колегия на Български лекарски съюз. За тържествената атмосфера по време на церемонията допринесоха квартет от Камерен ансамбъл "Дианополис", Радосвета Хъркова и оперната прима Цветомира Гицова.

7 Април 2021 | 09:56 | Агенция "Фокус"

Красимира Анастасова, кмет на Долни чифлик: Войната, която лекарите водят срещу коварния вирус, даде възможността за пореден път да докажат, че са сред най-достойните хора

Красимира Анастасова, кмет на Долни чифлик: Войната, която лекарите водят срещу коварния вирус, даде възможността за пореден път да докажат, че са сред най-достойните хора

Долни чифлик. Войната, която лекарите водят през последните месеци срещу коварния вирус, даде възможността за пореден път да докажат, че са сред най-достойните хора в нашата страна. Това заяви Красимира Анастасова, кмет на Община Долни чифлик, по повод Световния ден на здравния работник, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „Скъпи лекари, медицински сестри и санитари – честит Ден на здравето! Войната, която водите през последните месеци срещу коварния вирус, даде възможността за пореден път да докажете, че сте сред най-достойните хора в нашата страна. С нечовешките усилия, които полагате, за да съхраните основната ценност – здравето на сънародниците си, вие заслужихте безапелационно нашето огромно „Благодаря!“. За съжаление, някои от вас платиха с живота си здравето на останалите. Дълбок поклон пред тяхната памет и саможертва в името на обществото“, каза още кметът на Община Долни чифлик Красимира Анастасова.

7 Април 2021 | 09:43 | Агенция "Фокус"

С минута мълчание в памет на загубилите битката с COVID-19 медици Велико Търново почита Световният ден на здравето

С минута мълчание в памет на загубилите битката с COVID-19 медици Велико Търново почита Световният ден на здравето

Велико Търново. С минута мълчание в памет на загубилите битката с COVID-19 медици Велико Търново ще почете Световния ден на здравето, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Инициативата е на Български лекарски съюз. В 12.00 часа екипите в болничните заведение в цялата страна ще излязат пред сградите и ще сведат глава пред починалите медицински специалисти, санитари и медицински служители. В същото време ще звучи вой на линейки, с който да се привлече вниманието и съпричастността към трагедията на населението. В акцията може да се включи всеки един гражданин, който иска да отдаде почит. От съсловната организация са изпратили писмо за директорите на всички лечебни заведения и центровете за спешна медицинска помощ с апел да се включат в инициативата. В него посочват, че тази година професионалният празник на медиците има особен смисъл заради безпрецедентната ситуация, в която е поставен целият свят, а най-значима е ролята на положилите Хипократова клетва в борбата с COVID-19. Още рано тази сутрин управници, ръководители на различни институции и общественици от Велико Търново и региона поздравиха работещите в здравната система с професионалния им празник. Освен това днес две лекарки от Велико Търново ще бъдат отличени с Почетния знак на президента, който се връчва са за професионализма и всеотдайността на медиците в грижата за здравето на пациентите. Призове ще получат д-р Сибила Маринова - координатор по донорство за Северен централен регион, която заедно с екипа си работи на първа линия за лечението на пациенти с COVID-19 във Велико Търново и доц. Диана Димитрова – директор на филиала на Медицински университет - Варна във Велико Търново, където се обучават акушерки. Световният ден на здравето (World Health Day) се отбелязва всяка година на 7 април от 1950 година. На същата дата, но две години по-рано – през 1948-а е основана Световната здравна организация (СЗО) – специализирана междуправителствена организация на ООН по проблемите на здравеопазването, обединяваща понастоящем 191 страни от целия свят. Тази година мотото на Световния ден е „Нека изградим здрав и справедлив свят.” Луиза ТРАНЧЕВА

7 Април 2021 | 09:42 | Агенция "Фокус"

Д-р Димитър Димитров, кмет на Ветрино: Всички се прекланяме пред изключително благородния и хуманен труд на лекарите, спасили безброй човешки животи

Д-р Димитър Димитров, кмет на Ветрино: Всички се прекланяме пред изключително благородния и хуманен труд на лекарите, спасили безброй човешки животи

Варна. Лекарската професия е велика и едва ли има разумен човек, който да не се прекланя пред тежкия, но изключително благороден и хуманен труд на лекаря, спасил безброй човешки животи. Това заяви д-р Димитър Димитров, кмет на Община Ветрино, по повод Световния ден на здравния работник, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „Уважаеми здравни работници, Поздравявам Ви най-сърдечно с Професионалния Ви празник! Няма думи, които да изразят преклонението ни пред денонощната отдаденост, смелостта, чувството на отговорност и способността да овладяват критични ситуации, с което здравните работници са спечелили доверието на пациентите си и са се утвърдили в професията“, посочи Димитров. „Днешният празник е още един повод да Ви засвидетелстваме своята признателност, да Ви изкажем едно огромно "Благодаря"! Като кмет на Община Ветрино, от все сърце Ви желая здраве и дълголетие! Пожелавам Ви да носите и излъчвате самочувствието и достойнството на хора, посветени на най-голямата мисия на човечеството- спасяването на човешкия живот! Уверявам Ви в нашата подкрепа, на която можете да разчитате, за да работите достойно, за да изпитвате удовлетворение от професията си и радост, когато в очите на пациентите си видите щастие и благодарност!“, се казва още в поздравителния адрес на кметът на Ветрино д-р Димитър Димитров.

7 Април 2021 | 09:38 | Агенция "Фокус"

Д-р Иван Маджаров, БЛС: На днешния 7 април не е време за празненства, а за равносметка

Д-р Иван Маджаров, БЛС: На днешния 7 април не е време за празненства, а за равносметка

София. Смисълът, който изпълва днешния 7 април няма как да бъде извън контекста на епидемията, която преживяхме и продължаваме да преживяваме и в настоящия момент. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. „Миналата година 7 април беше отбелязан с тревога от това какво ни очаква. Току-що в Европа беше навлязло това бедствие. Тази година вече можем да посрещнем тази дата с различни смесени чувства. От една страна можем да се гордеем, че знаем много повече за вируса. Можем да се гордеем, че сравнително успешно и добре българските медици се справиха с предизвикателството“, заяви д-р Маджаров и отбеляза, че много негови колеги са изгубили живота си. „Над 130 лекари загубиха живота си по време на изпълнение на служебния си дълг в борбата с този коронавирус. Ние лекарите не можехме да се скрием по домовете си и да се изолираме, защото точно нашето задължение е да работим в кабинетите си. Това неимоверно повишава опасността от заразяване. Така се случи, много колеги се заразиха, а някои от тях загинаха. Така посрещаме днешния 7 април“, допълни д-р Маджаров. Той уточни, че от Българския лекарски съюз са обявили инициатива за едноминутно мълчание. „Ще отдадем почит и с включване на сирени на линейки в цялата страна пред лечебните заведения. Разпространихме този призив и се надявам да се включат масово колегите в тази инициатива, защото лекарите, които загубиха живота си, го заслужават“, подчерта той и уточни, че засега ще се ограничат с това. „Други инициативи не мисля, че е редно да правим в условията на пандемия. Наистина не е време за празненства, а е по-скоро време за равносметка“, каза още д-р Иван Маджаров. Люба АЛЕКСИЕВА
Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

7 Април 2021 | 09:23 | Агенция "Фокус"

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: В българските лечебни заведения има добри професионалисти, които доказват, че медицината е преди всичко призвание, посветеност и всеотдайност

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: В българските лечебни заведения има добри професионалисти, които доказват, че медицината е преди всичко призвание, посветеност и всеотдайност

София. В българските лечебни заведения има добри професионалисти, които доказват, че медицината е преди всичко призвание, посветеност и всеотдайност. Това написа в профила си в социалната мрежа "Фейсбук" д-р Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ в 44-тото Народно събрание, по повод Световния ден на здравето. „Честит 7 април - Световен ден на здравето и професионален празник на медицинските специалисти! Вече втора година отбелязваме този ден в обстановка на пандемия. Всички лекари, зъболекари, фармацевти, лекарски асистенти, медицински сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори, парамедици, зъботехници заслужават не само аплодисменти, но най-вече респект, уважение и благодарност. В българските лечебни заведения има добри професионалисти, които в тези тежки и трудни месеци доказват, че медицината е преди всичко призвание, посветеност и всеотдайност!“, посочи Дариткова. „Уважаеми колеги, Желая ви да имате повече сили и здраве, да отбелязвате все повече успехи в борбата за лечението и спасяването на нуждаещите се. Вашият професионализъм и всеотдайност са решаващи. За верността ви към здравето и живота на хората - благодарност и поклон!“, заяви той.

7 Април 2021 | 09:11 | Агенция "Фокус"

Проф.д-р Георги Кобаков: Здравето е кауза, лекарската професия – призвание и отговорност

Проф.д-р Георги Кобаков: Здравето е кауза, лекарската професия – призвание и отговорност

Варна. Здравето е кауза, лекарската професия – призвание и отговорност. Това заяви проф. д-р Георги Кобаков, управител на „СБАЛОЗ д-р Марко А. Марков" – Варна, по повод Световния ден на здравето и Деня на здравния работник, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „Уважаеми колеги, Бих искал, преди всичко, да отдадем почит на всички онези колеги, които загубиха живота си в битка за здравето и живота на нашите пациенти! Всеки от нас, в момента, в който е решил да облече бялата престилка, е бил наясно с отговорността и жертвите, които ще му се налага да прави в името на опазването на човешкия живот. В онзи момент едва ли някой е предполагал колко големи ще се налага да бъдат те“, заяви той. „Днес, за втори път отбелязваме професионалния си празник в извънредна ситуация. Отново на изпитание са подложени професионалните и човешките ни качества. И за пореден път ние ще останем верни на призванието си – да спасяваме, дори и с цената на собствения си живот! Изключително горд съм, че съм един от Вас! Ние, лекарите, доказваме всеки ден, че човешките възможности са неограничени, когато волята за живот е подложена на изпитание. Че Хипократовата клетва е по-силна от страха. Че саможертвата не е литературно понятие. Че издръжливостта е безгранична, когато на кантар е поставено оцеляването“, добави Кобаков. „Поклон пред всеки от Вас, които преодолявате човешките си слабости и поемате огромната да бъдете лекари в едно изпитание, равносилно на война! Благодаря за безсънните дни и нощи. За всеотдайността и непримиримата битка за всеки пациент. Благодаря Ви за отдадеността, професионализма и хуманността“, се казва още в поздравителния адрес на проф. Георги Кобаков.

7 Април 2021 | 09:04 | Агенция "Фокус"

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Благодаря на лекарите, сестрите и медицинските работници, които повече от година са на „първата линия“ по човеколюбие

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Благодаря на лекарите, сестрите и медицинските работници, които повече от година са на „първата линия“ по човеколюбие

София. Благодаря на лекарите, сестрите и медицинските работници, които повече от година са на „първата линия“ по човеколюбие. Това написа кметът на София Йорданка Фандъкова в профила си в социалната мрежа "Фейсбук" по повод Световния ден на здравето. „Честит празник на всички лекари, сестри и медицински работници! Вече повече от година Вие сте на „първата линия“ по човеколюбие. Благодаря Ви за вярата, когато изгубвахме посока. Благодаря Ви за издръжливостта, въпреки загубите. Благодаря Ви за грижата, когато губехме доверие“, посочи Фандъкова. „Свикнахме да Ви наричаме герои, но зад маските и защитните облекла, Вие показахте, че сте на първо място Човеци. Честит празник! Бъдете здрави!“, допълни тя.

7 Април 2021 | 09:03 | Агенция "Фокус"

Проф. Валентин Игнатов, ректор на МУ - Варна: Вече повече от година здравните работници доказват своя професионализъм, висок морал и хуманност

Проф. Валентин Игнатов, ректор на МУ - Варна: Вече повече от година здравните работници доказват своя професионализъм, висок морал и хуманност

Варна. Вече повече от година здравните работници доказват своя професионализъм, висок морал и хуманност. Това се посочва в поздравителен адрес от ректора на Медицински университет – Варна към здравните работници по повод Световния ден на здравето, съобщиха от пресцентъра на Медицински университет – Варна. „Уважаеми колеги, За мен е привилегия да Ви поздравя по повод Световния ден на здравето и здравния работник – 7 април! Този ден винаги е бил повод за равносметка и гордост от избраната професия, повод за обединение и ден, в който в най-голяма степен обществото оценява приноса на ежедневната ни работа. През 2021 година посрещаме празника в едни по-различни условия, без време за празнуване, изправени пред предизвикателството за денонощна битка за живота и здравето на българските граждани. Повече от година здравните работници доказват своя професионализъм, висок морал и хуманност. Затова днес обществото ви дължи едно огромно благодаря!“, посочи Игнатов. „Независимо от проблемите, убеден съм, че ще продължим да работим за подобряване на условията на работа и модернизирането на лечебните заведения, защото вярвам, че развитието на системата е процес и зависи от общата енергия на всички. Благодаря ви за неуморната енергия, която ежедневно влагате за авторитета и просперитета на нашата работа. Желая ви сили и вяра, с които да посрещате предизвикателствата на всеки следващ ден и удовлетворение и благодарност в очите на пациентите. Запазете онази човешка топлина и стремеж към подкрепа на страдащите, които са очертали професионалния път на всички здравни работници по света“, пдобави той. „Пожелавам здраве и радост на вас и семействата ви, които носят наравно с вас ежедневния товар на вашата професионална кауза. Честит празник!“, се казва още в поздравителния адрес на проф. Валентин Игнатов.

7 Април 2021 | 08:58 | Агенция "Фокус"

В Световния ден на здравето в Смолян, Златоград и Девин ще бъде открит „зелен коридор“ за ваксиниране

В Световния ден на здравето в Смолян, Златоград и Девин ще бъде открит „зелен коридор“ за ваксиниране

Смолян. На днешния Световен ден на здравето ще бъде открит „зелен коридор“ за ваксиниране с ваксините на „Пфайзер/Байонтек“ и на „АстраЗенека“, на желаещи извън фазите на Националния план за ваксинация. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция – Смолян. Ваксинация ще може да се извърши в имунизационните кабинети на: - РЗИ - Смолян – от 16 до 19 часа - МБАЛ - Златоград - от 10:30 до 12:30 часа - МБАЛ - Девин - от 14 до 16 часа На 6 април са доставени иРНК и векторна ваксини на всички ОПЛ в областта, заявили готовност за поставянето им на хора от IV фаза на Националния план за ваксинация - на и над 65 години, и хора с хронични заболявания в риск. На специализираните имунизационни кабинети в областта са предоставени ваксини за записаните в електронния регистър. В кабинета на РЗИ - Смолян ще бъдат извършвани ваксинации, както следва: - Първа доза на записани попадащи във фази от I до III и записани в електронния регистър - Втори дози на подлежащи Ваксините трябва да бъдат приложени до края на седмицата, след което ОПЛ да направят заявки за количества ваксини за следващата седмица.

7 Април 2021 | 08:55 | Агенция "Фокус"

Община Стара Загора организира фотографска изложба по повод Световния ден на здравето

Община Стара Загора организира фотографска изложба по повод Световния ден на здравето

Стара Загора. Фотографска изложба, посветена на старозагорските медици и медицински специалисти, под надслов „Стара Загора Ви благодари“ ще бъде открита от 11.00 часа на алея „Стара Загора“ в парк „Пети октомври“. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Ще бъдат показани 30 пана, представящи старозагорски медици борещи се на първа линия в пандемията от COVID-19. Идеята за изготвянето на експозицията е на Мария Младенова, подкрепена от Община Стара Загора. „Желанието ми беше по повод 7 април - Световния ден на здравето, да се изкаже благодарност и признателност към лекарите, които ежедневно се борят за нашето здраве и живот", посочи авторката на фотографиите. Тя заяви, че медиците и медицинските специалисти работят със сърце за своите пациенти. В изложбата участие ще вземат медици от всички лечебни заведения, лекуващи пациенти с COVID-19, Центърът за спешна медицинска помощ и общопрактикуващи лекари от град Стара Загора.

7 Април 2021 | 08:29 | Агенция "Фокус"

Премиерът Бойко Борисов: Благодаря на лекарите, професионалистите по здравни грижи, санитарите, стоматолозите и фармацевтите, за които през последната година нямаше почивен ден

Премиерът Бойко Борисов: Благодаря на лекарите, професионалистите по здравни грижи, санитарите, стоматолозите и фармацевтите, за които през последната година нямаше почивен ден

София. Благодаря на лекарите, професионалистите по здравни грижи, санитарите, стоматолозите и фармацевтите, за които през последната година нямаше почивен ден. Това написа премиерът Бойко Борисов в профила си в социалната мрежа "Фейсбук" по повод Световния ден на здравето. „Поздравявам здравните работници за професионалния им празник. Благодаря на лекарите, професионалистите по здравни грижи, санитарите, стоматолозите и фармацевтите, за които през последната година нямаше почивен ден. Но с много човечност и професионализъм те се справиха. Скърбим за медиците, които загубиха битката с болестта. Бог да ги прости!“, посочи Борисов. „Пандемията все още не е приключила, но с активното участие на всички, процесът на имунизация напредва и съм сигурен, че скоро ще успеем да се преборим с коронавируса. Осигурени са достатъчно предпазни средства, ваксини и лекарства. Работещите на първа линия получават допълнителни 1000 лева към заплатите си“, заяви той. „Работата на медиците след края на пандемията няма да спре. Затова работим и за подобряването на цялата здравна система. Модернизирахме спешната помощ с нови над 290 линейки. В цялата страна се ремонтират болници, поликлиники и здравни центрове. Създадохме Централизирана електронна система за закупуване на лекарствени продукти за нуждите на лечебните заведения. За улеснение на медицинския персонал и пациентите развихме и електронното здравеопазване. Убеден съм, че и новото правителство ще продължи по същия начин да подпомага здравните работници. Още веднъж благодаря и честит празник!“, допълни той.

7 Април 2021 | 08:25 | Агенция "Фокус"

Отбелязваме Световния ден на здравето

Отбелязваме Световния ден на здравето

София. Отбелязваме Световния ден на здравето. По този повод по инициатива на БЛС в 12.00 часа медици от болниците и спешните центрове в страната ще запазят едноминутно мълчание и с включени сирени на линейки, за да ще почетат паметта на техните колеги, загубили битката с COVID-19. Тази година Световеният ден на здравето има особено дълбок смисъл заради безпрецедентната ситуация, в която е поставен целият свят с пандемията от COVID-19 и непрестанната борба, която медиците водят ежедневно с коварната болест. Над 120 медици са загубили битката с болестта, които до последно и с достойнство са изпълнявали своя професионален и морален дълг.

7 Април 2021 | 07:21 | Агенция "Фокус"