СВЪРЗАНИ НОВИНИ

На 18 години затвор осъдиха извършителят на убийството в Галиче

На 18 години затвор осъдиха извършителят на убийството в Галиче

Враца. Врачанският окръжен съд днес постанови присъда от 18 години „лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим за подсъдимия А. О. Това съобщиха от пресцентъра на Окръжният съд. Той бе признат за виновен в това, че макар и непълнолетен, навършил 16 години, но след като е разбирал свойството и значението на деянието и е могъл да ръководи постъпките си, на 11.01.2020 г...

3 Ноември 2020 | 12:39 | Агенция "Фокус"

Насрочено е ново съдебно заседание по делото за убийството в село Галиче за 2 и 3 новмери

Насрочено е ново съдебно заседание по делото за убийството в село Галиче за 2 и 3 новмери

Враца. Окръжен съд - Враца е насрочил за 2 и 3 ноември съдебно заседание, на което ще бъде разгледано Наказателно от общ характер дело № 231/20 г. Това съобщиха от съда. Подсъдимият по това дело е непълнолетен. Срещу него са повдигнати четири обвинения, като най-тежкото престъпление, в което е обвинен е, че макар и непълнолетен, навършил 16 години, но като е разбирал свойството и значението на деянието си и е могъл да ръководи постъпките си, на 11 януари 2020 г. в с. Галиче умишлено е умъртвил А. Р., като убийството е извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост, и с цел да бъде прикрито друго престъпление, извършено от него – изнасилване. Делото е насрочено за началото на ноември след като Софийският апелативен съд остави без разглеждане жалбата на защитата на подсъдимия срещу реда, по който ще се гледа делото. Защитата обжалва отказа на Врачанския окръжен съд делото да протече по реда на съкратеното съдебно следствие.

20 Октомври 2020 | 14:47 | Агенция "Фокус"

Окръжен съд - Враца насрочи първо съдебно заседание по делото за убийството в село Галиче

Окръжен съд - Враца насрочи първо съдебно заседание по делото за убийството в село Галиче

Враца. Окръжен съд - Враца насрочи първо съдебно заседание по делото за убийството в село Галиче. Това съобщиха от пресцентъра на Съда. В Окръжния съд днес се проведе разпоредително заседание по Наказателно от общ характер дело № 231/20 г. Подсъдимият по това дело е непълнолетен. Срещу него са повдигнати четири обвинения, като най-тежкото престъпление, в което е обвинен е, че макар и непълнолетен, навършил 16 години, но като е разбирал свойството и значението на деянието си и е могъл да ръководи постъпките си, на 11 януари 2020 г. в с. Галиче умишлено е умъртвил А. Р., като убийството е извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост, и с цел да бъде прикрито друго престъпление, извършено от него – изнасилване. В днешното заседание бащата на убитата бе конституиран като граждански ищец чрез явилия се повереник – адвокат Димитър Марковски, който предяви граждански иск и направи искане за конституирането на бащата и като частен обвинител. Повереникът направи също искане за прекратяване на съдебното производство и връщане на делото на прокурора, поради допуснати съществени процесуални нарушения – неправилно приложение на материалния закон за престъплението изнасилване. Служебният защитник на подсъдимия направи искане за разглеждане на делото по дефиринцираната процедура по гл. 27 - чл. 371, т. 2 - от НПК. Съдът отказа разглеждането на делото да стане по този ред, поради недопустимост на това искане с оглед изменението на НПК, публикувано в Държавен вестник бр. 83/2019 г., с което се забранява разглеждането на дела за умишлено причиняване на смърт по този ред. Съдът отказа да прекрати съдебното производство и да върне делото на прокурора, както и да конституира бащата на убитата като частен обвинител. Подсъдимият е непълнолетен, а срещу непълнолетни по закон е недопустимо да бъдат конституирани частни обвинители – чл. 392, ал. 4 от НПК. Постановено е делото да се гледа при закрити врати, поради непълнолетието на подсъдимия – чл. 391, ал. 1 от НПК. Мярката за неотклонение на подсъдимия „задържане под стража“ бе потвърдена от съда, като той бе преведен от следствения арест в Поправителния дом за непълнолетни младежи към Затвора във Враца. Съдът насрочи делото за 7 октомври, когато то ще се разгледа по същество.

18 Август 2020 | 12:49 | Агенция "Фокус"