СВЪРЗАНИ НОВИНИ

През изминалото денонощие са извършили 495 проверки за спазване на карантината на територията на област Сливен, установени са 3 нарушения

През изминалото денонощие са извършили 495 проверки за спазване на карантината на територията на област Сливен, установени са 3 нарушения

Сливен. ОДМВР - Сливен оказва пълно съдействие на институциите за изпълнение на мерките от Националния оперативен щаб във връзка с ограничаване разпространението на COVID-19. Това съобщиха от ОДМВР. През изминалото денонощие служители на ОДМВР - Сливен са извършили 495 проверки за спазване на карантината на територията на областта. Образувани са 3 досъдебни производства по чл...

3 Април 2020 | 09:22 | Агенция "Фокус"

Проф. Тодор Кантарджиев: Мисля, че мерките във връзка с коронавируса са правилни и трябва малко търпение и стоицизъм

Проф. Тодор Кантарджиев: Мисля, че мерките във връзка с коронавируса са правилни и трябва малко търпение и стоицизъм

София. Няма да оставим народа без диагностика. Здравето на нацията е на първо място. Мисля, че мерките са правилни и трябва малко търпение и стоицизъм. Това каза проф. Тодор Кантарджиев, заместник-началник на кризисния щаб за коронавирус и директор на Центъра за заразни и паразитни болести в предаването „Панорама“ по БНТ. "Наш приоритет е да запазим живота на възрастните хора и работата на младите хора. Всяка епидемия е тест за морала на нацията на един народ", подчерта той. По думите му успокоението в такава ситуация трябва да бъде, само когато е истина. "Има данни, които не може да се критикуват: един от математическите модели преценява дали мерките са удачни по това на колко дни се удвоява броят на новите случаи. В нашата страна, с тези мерки, постигнахме увеличаване на този срок. Това означава, че не тръгваме стремглаво нагоре в броя на заразените, което е добре, защото по-малко хора ще се разболеят едновременно и обществото ще бъде по-спокойно", посочи проф. Кантарджиев. Той допълни, че се надяват коронавируса да прилича на останалите вируси и топлото време да има положителен ефект. "Ако се докаже че БЦЖ ваксината наистина има протективно действие ще означава, че заразените хора няма да прекарат толков тежко заболяването, а ние сме най-ваксинираната срещу туберколоза нация", посочи още Кантарджиев. По думите му най-важно е лекарите и медицинските сестри със симптоми на инфекцията веднага да бъдат тестувани. "Не трябва да допускаме и в колективи, които са стратегически важни за държавата - като електроцентрали, транспорт и др., трябва първите случаи да бъдат тестувани, хващани и изолирани. Трябва и всички болни с двойна пневмония и съмнения за заразяване с коронавирус, да бъдат тестувани", подчерта директорът на Центъра за заразни и паразитни болести.

3 Април 2020 | 22:34 | Агенция "Фокус"

Двама великотърновци пребориха коронавируса, дариха четири респиратора

Двама великотърновци пребориха коронавируса, дариха четири респиратора

Велико Търново. Първите двама пациенти, диагностицирани с COVID-19 във великотърновската болница на 20 и на 25 март, вече са изписани. Мъжът и жената са с подобрена клинична картина и са дали отрицателни тестове. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико търново. И двамата ще останат в домовете си през следващите 28 дни, колкото е задължителната карантина, ще държат постоянна връзка с личните си лекари. Четири респиратора от висок клас са дарени на Областната болница „Д-р Стефан Черкезов“. Апаратите разполагат с монитори за пациентите. Първият респиратор е дарен от Зонта клуб – Велико Търново и Ротари клубовете във Велико Търново и Елена. Днес пристигнаха и дарените от компанията „Престиж-96“ АД два респиратора, които също са от висок клас и са окомплектовани с монитори. Апарат за белодробна вентилация дариха и от фирма „Екстрапак“. Дарители осигуриха и над 80 защитни костюма за болницата. „Благодаря на сървис-клубовете и на всички, които помагат. Велико Търново отново дава пример, че можем да бъдем обединени в трудни моменти, за да се правим успешно с тях“, коментира кметът Даниел Панов.

3 Април 2020 | 19:14 | Агенция "Фокус"

ГЕРБ-Видин дари защитни средства на МБАЛ „Св. Петка”

ГЕРБ-Видин дари защитни средства на МБАЛ „Св. Петка”

Видин. Депутатът Владимир Тошев, общинското ръководство и съветници от ГЕРБ-Видин дариха защитни средства от най-висок клас на МБАЛ „Св. Петка”. Това съобщиха от пресцентъра на партията. Дарението включва шест комплекта защитни шлемове с най-висок клас защита и консумативи за тях, 15 комплекта респираторни апарати със защитни очила, консумативи за тях и 50 защитни гащеризони. Емилиян Енчев, общински ръководител на ПП ГЕРБ – Видин, предаде дарението на д-р Богдан Томов, зам.-директор по медицинската дейност на МБАЛ „Св.Петка”. Той благодари от името на медиците, които са на първа линия, и сподели, че повече от всякога здравното заведение се нуждае от подкрепа. „Призоваваме общинските ръководства на ПП ГЕРБ в областта, членовете и симпатизантите на партията, както и жителите на община Видин - да помогнем на лекарите, на нуждаещите се - всеки според възможностите си - с дарение, добра дума или добро дело. Но най-вече призоваваме хората да проявим дисциплина и разум, всички да си стоят вкъщи, да спазват ограничителните мерки“, заявиха от ГЕРБ - Видин.

3 Април 2020 | 17:57 | Агенция "Фокус"

Национална информационна система за борба с COVID-19 ще бъде представена на брифинг в Министерски съвет на 4 април

Национална информационна система за борба с COVID-19 ще бъде представена на брифинг в Министерски съвет на 4 април

София. Вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и представители на „Информационно обслужване“ ще дадат брифинг в 11.00 часа утре, 4 април, в Министерския съвет. Това съобщиха от правителствената информационна служба. На него ще бъде представена национална информационна система за борба с COVID-19.

3 Април 2020 | 17:35 | Агенция "Фокус"

7 нарушители на карантината в Нови пазар дължат глоба в размер на 5000 лв.

7 нарушители на карантината в Нови пазар дължат глоба в размер на 5000 лв.

Нови пазар. В следобедните часове на 3 април служители на РУ- Нови пазар установили седмина нарушители на въведените от министъра на здравеопазването със заповед № РД-01-143/ 20.03.2020г. противоепидемични мерки. Това съобщиха от ОДМВР-Шумен. В 14:37 часа на стария градски стадион на ул.“Оборище“ в Нови пазар служителите на реда установили двама мъже, в чието присъствие с топка играели три деца. По-късно, в градинка на ул.“Дунав“ в града полицейските служители установили петима младежи, които седели на една от пейките и си говорили. На нарушителите са съставени актове за установяване на административни нарушения по чл. 209 а във вр. с чл. 63 ал. 1 от Закона за здравето (за които се предвижда глоба в размер на 5000 лева за всеки нарушител). На двама от тях били съставени актове за нарушения по чл. 6 от Закона за българските лични документи, тъй като не представили на полицаите документи за самоличност. За тези нарушения се предвижда глоба от 50 до 300 лв. за всеки от нарушителите.

3 Април 2020 | 17:26 | Агенция "Фокус"

485 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас

485 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас

София. 485 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. Броят на починалите вече е 14 – днес в късния следобед от „Александровска“ болница беше съобщено, че в лечебното заведение е починала 83-годишна жена с COVID-19. Тя е страдала от артериална хипертония и диабет. По информация на Националния оперативен щаб през деня са доказани още 8 нови случаи, като 5 от тях са в София, 1 в Благоевград, 1 в Кюстендил и 1 във Видин. Лабораториите продължават да работят. 173 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 21 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники. По отношение на общата картина – към 3 април: 275 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 210 на жени. Средната възраст на лицата, при които е доказана коронавирусна инфекция, е 47 години. Регистрираните случаи по административни области са както следва: Благоевград – 15; Бургас – 21; Варна – 23; Велико Търново – 4; Видин – 2; Габрово – 2; Добрич – 10; Кърджали – 8; Кюстендил – 7; Ловеч – 1; Монтана – 18; Пазарджик – 8; Перник – 6; Плевен – 9; Пловдив – 29; Русе – 1; Силистра – 2; Сливен – 5; Смолян – 13; София – 292; Стара Загора – 3; Хасково – 2; Шумен – 4. Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при лица-медицински служители е 22 души.

3 Април 2020 | 17:10 | Агенция "Фокус"

Над 1150 са проверките в област Варна днес за спазване на наложената на граждани задължителна домашна карантина

Над 1150 са проверките в област Варна днес за спазване на наложената на граждани задължителна домашна карантина

Варна. През днешния ден служителите на ОДМВР – Варна продължават да следят стриктно за спазване на задължителната домашна карантина от лица, които са били в контакт със заразени с коронавирус граждани или са пристигнали от рискова дестинация. Това съобщиха от ОДМВР - Варна. До момента на територията на ОД на МВР – Варна са извършени 1157 проверки по адреси, като са констатирани три нарушения. Във връзка с това има образувани нови две досъдебни производства и една проверка за престъпления по член 355, ал. 2 от НК, касаещ неспазване на задължителната карантина след завръщане от рискова страна. Разследванията, започнати по време на обявеното извънредно положение заради коронавируса, са взети на специален отчет от Апелативната прокуратура във Варна. За днешния ден са извършени също 251 проверки в паркове, градини и детски площадки във Варна и областта. Съставени са 2 АУАН за установени нарушения. ОДМВР – Варна призовава гражданите да си останат вкъщи, да ограничат излизанията от дома, да пътуват само при неотложност на пътуването.

3 Април 2020 | 16:37 | Агенция "Фокус"

Дарителска инициатива „Мед за имунитет“ се организира в Благоевград

Дарителска инициатива „Мед за имунитет“ се организира в Благоевград

Благоевград. Пчеларите от Сдружение „Пчела 2018 – Благоевград“, подпомогнати от още две сдружения в Югозападен България, обявяват началото на дарителска кампания „Мед за имунитет“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Кампанията е насочена към подпомагане на възрастни жители в нужда, хора, които не могат да си позволят бурканче мед в сегашния драматичен момент. Пчеларите са обявили кампанията и в няколко пчеларски форума и очакват да ги подкрепят и техни колеги от цялата страна. В момента те уговарят с куриерски фирми за съдействие, като пренасят пратките с меда безплатно. Сдружението на пчеларите в Благоевград счита, че събраният от тях мед, може да достигне до хората в нужда. Те поемат ангажимента, да направим всичко възможно за доставка на ценния продукт, който укрепва имунитета. Ливия НИНОВА

3 Април 2020 | 16:35 | Агенция "Фокус"

България изрази подкрепа за действията на Европейската комисия за оказване на помощ в борбата с коронавируса на трети държави

България изрази подкрепа за действията на Европейската комисия за оказване на помощ в борбата с коронавируса на трети държави

София. „Имаме две спешни задачи – да продължим да се борим с разпространението на коронавируса и да работим в подкрепа на икономиките ни и на общия пазар на ЕС“. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на състоялия се днес чрез видеоконферентна връзка Съвет „Външни работи“, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. „Зелените коридори“ за превоз на стоки и преминаване на граждани в ЕС функционират по-добре в сравнение с преди 10 дни, когато се състоя първият дистанционен заради пандемията от коронавируса Съвет „Външни работи“. Днес външният ни министър подчерта и големите предизвикателства, пред които сега е изправен транспортният сектор в Европа и призова Брюксел да не дава ход на пакета „Мобилност“, който ощетява и българските превозвачи. Министрите обсъдиха и по-добрата координация в рамките на ЕС за завръщането на европейски граждани от трети страни, включително с помощта на общоевропейски полети. По данни на ЕК към момента извън съюза остават още 250 000 европейци. Екатерина Захариева благодари на колегите си за съдействието за връщане на български граждани. По време на съвета България изрази подкрепа за действията на Европейската комисия за оказване на помощ в борбата с коронавируса на трети държави. „Смятаме, че в срещу разпространението на коронавируса трябва да бъдат подкрепени директните ни съседи от Западните Балкани и „Източното партньорство“, каза Екатерина Захариева. В дневния ред на Съвет „Външни работи“ бе и борбата с дезинформацията, свързана с разпространението на коронавируса. Външните министри от ЕС бяха единодушни, че трябва да се засили сътрудничеството в тази област. Дискутирана бе и необходимостта от активна комуникационна стратегия, чрез която ЕС да представя своя принос към трети страни и в глобалните усилия за справяне с пандемията от COVID-19. „Трябва да обясняваме по-ясно какво прави Европейският съюз, за да подкрепи своите граждани“, заяви Екатерина Захариева пред колегите си външни министри от ЕС. Неформалното заседание бе част от активната комуникация на министрите на външните работи от ЕС по повод пандемията с COVID-19.

3 Април 2020 | 16:35 | Агенция "Фокус"

783 лица в област Сливен са под домашна карантина

783 лица в област Сливен са под домашна карантина

Сливен. 783 лица в област Сливен са под домашна карантина към днешна дата. Това съобщиха от РЗИ - Сливен. От края на месец февруари до днес РЗИ - Сливен и ОД МВР - Сливен осъществяват контрол на 1596 лица, които са се върнали от рискови дестинации. По клинични показания са направени 99 изследвания, положителни проби са установени на пет пациента, които се лекуват в специализирана болнична структура по инфекциозни болести. Веднага след изписване от болничното заведение, преболедувалите от COVID-19 се поставят отново в домашна карантина за срок от 28 дни. Според различни проучвания вирусът на COVID-19 може да престои върху метални, пластмасови и стъклени повърхности в продължение на няколко дни при стайна температура. По тази причина при безсимптомно протичане на заболяването, посещението на обществени места е свързано с повишен риск от заразяване, дори и при спазване на изискванията на дистанция между хората. Препоръката за носене на маска от здрави хора, цели предпазването на устата и носа им от случаен контакт със секреции, попаднали върху ръцете им, както и предпазването на околните в случай на безсимптомно протичане на заболяването. Основна мярка за предпазване от заразяване с COVID-19 е хигиената на ръцете, която трябва стриктно да се прилага както преди хранене и след посещения в тоалетна, така и след сваляне на защитните маски и след контакт с повърхности и предмети. Хората със симптоми на респираторна инфекция, следва да се консултират дистанционно по телефон или мобилно приложение с личните си лекари за последващи действия и да ограничат своите контакти с цел предпазване на близките си и околните от евентуално заразяване с вирусни и бактериални причинители.

3 Април 2020 | 16:30 | Агенция "Фокус"

До 21 април Община Симитли ще депозира проект по програма „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация – 2020 година“

До 21 април Община Симитли ще депозира проект по програма „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация – 2020 година“

Симитли. До 21 април Община Симитли ще депозира проект по програма „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация – 2020 година“. Това съобщиха за Радио „Фокус“ - Пирин от Социалното звено към Общината. От там уточниха, че Агенцията за социално подпомагане е отправила покана до общини и райони на общини да представят формуляри за кандидатстване по целева програма „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация – 2020 г.“, утвърдена със Заповед РД01-209 от 27 март на министъра на труда и социалната политика. Дейностите по приготвяне и доставка на топъл обяд до дома на потребителите ще са за периода от 01 май до 19 юни включително. Максималният брой потребители от допустимите целеви групи за община Симитли е до 170 души. Приготвената храна ще се доставя ежедневно до дома на потребителя, в работни дни. Размерът на финансирането на услугата за едно лице е 2.90 лв. Целевите групи са: - лица с ниски доходи, под линията на бедност, определена за страната, за времето, в което са поставени под задължителна карантина; - уязвими лица, в това число и възрастни над 65 години, без доходи или с доход под линията на бедност, определена за страната, които живеят сами и нямат близки, които да се грижат за тях и в условията на извънредното положение, обявено за страната не са в състояние да си осигурят прехраната; - лица, които поради възрастта си, поради трайно увреждане или в резултат от заболяване не могат да се самообслужват и не могат да осигурят сами или с помощта на близките си своите ежедневни потребности от храна. Ливия НИНОВА

3 Април 2020 | 15:08 | Агенция "Фокус"

Предприятие в Смолян произвежда по 200 000 броя месечно от защитните очила и шлемове за медицинските специалисти, изправени на първа линия срещу COVID-19

Предприятие в Смолян произвежда по 200 000 броя месечно от защитните очила и шлемове за медицинските специалисти, изправени на първа линия срещу COVID-19

София. „Дойдох, за да ви кажа едно голямо благодаря!“ Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред екипа на предприятието „Арексим“ в Смолян, което само за 12 дни реорганизира производството си и от компоненти за автомобилната, елетромеханичната и козметичната промишлености, от вчера вече произвежда най-висок клас защитни очила и шлемове за медицинските специалисти, изправени на първа линия срещу COVID-19. Капацитетът ще достигне по 200 000 броя месечно от защитните очила и шлемове. Това съобщиха от правителствената информационна служба. По време на посещението ръководството на завода изтъкна пред премиера Борисов, че науката и бизнесът в България са направили това, което в Европа не е сторено. Само за две седмици работниците в Смолян са създали уникален продукт като защитните очила, с които никой в Европа не разполага и за чиято направа в неекстремна ситуация са необходими 6 месеца. При инспекцията министър-председателят Бойко Борисов бе заедно с вицепремиера Томислав Дончев и председателя на Националния оперативен щаб и началник на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски. „Очилата са много добри, плътно прилепнали, а шлемът вече осигурява пълната защита. Доволен съм от това, което видяхме, и колегите ще ги харесат“, бе оценката на проф. Мутафчийски за изработените защитни продукти. По думите на премиера Борисов сега е много важно те да бъдат сертифицирани по най-бързия начин. „Обикаляме България да възстановим производството, да им дадем бизнес на тези хора, защото нямат една поръчка. Искаме през тези поръчки да им осигурим хляб“, заяви премиерът Борисов пред медии по повод посещението си в Смолян. Министър-председателят отбеляза, че далеч преди другите държави правителството е възложило на българската индустрия като завода в Смолян, да реорганизират производствата си и използвайки своите възможности днес по поточните им линии вече има произведени модерни и сигурни защитни очила. „Такива сме предплатили на Китай. А шлемовете, които виждате, пък се слагат отгоре и са за най-рисковите места, за да предпазят докторите“, подчерта премиерът Борисов. Той бе категоричен, че след като нуждите от важните предпазни продукти у нас бъдат задоволени, ще бъдат изнесени и на външния пазар. По същия начин работят и много други заводи в България. В отговор на журналистически въпроси премиерът Бойко Борисов коментира и изявлението на президента Румен Радев по-рано днес по отношение на извънредното положение. „Един родител, който си обича децата и когато трябва да ги заведе на ваксина или на зъболекар, колкото и детето да плаче и да се дърпа, истинският родител знае, че в бъдеще само това може да му спаси живота и да е здраво“, каза премиерът Борисов, коментирайки мерките, наложени от правителството, за да бъдат защитени животът и здравето на българските граждани. Министърът-председателят подчерта, че ограниченията са болезнени, но ще помогнат за овладяване и справяне с разпространението на COVID-19, както и с негативните социално-икономически последици от пандемията.

3 Април 2020 | 15:02 | Агенция "Фокус"

83-годишен мъж с COVID-19 е починал в кюстендилската болница

83-годишен мъж с COVID-19 е починал в кюстендилската болница

Кюстендил. Днес в болницата в Кюстендил, след мозъчен инсулт, е починал 83-годишен мъж с доказан COVID-19. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Мъжът е страдал от хронична лимфолевкоза (раково заболяване на кръвта), артериална хипертония, развил е и пневмония. Пациентът е хоспитализиран в кюстендилската болница на 13 март заради пневмонията. Министерството на здравеопазването изказва съболезнования на семейството и близките на починалия мъж.

3 Април 2020 | 15:01 | Агенция "Фокус"

Психологът Бисера Борисова: Вече се усеща социалното напрежение в страната, защото много хора са изправени пред ситуация, в която нямат средства за храна, плащане на сметки и кредити

Психологът Бисера Борисова: Вече се усеща социалното напрежение в страната, защото много хора са изправени пред ситуация, в която нямат средства за храна, плащане на сметки и кредити

Благоевград. Вече се усеща социалното напрежение в страната, защото много хора са изправени пред ситуация, в която нямат средства за закупуването на храна, за плащането на сметки и кредитите, които имат. Това коментира за Радио „Фокус“ - Пирин психологът и психотерапевт Бисера Борисова. По думите ѝ хората вече са заговорили за организирането на протести, въпреки че всички се страхуват и за здравословното си състояние, предвид ситуацията около коронавируса. „В други държави, където вече започва да се усеща липсата на финанси, нещата са на път да ескалират. Виждат се кадри, които показват дори нападения в магазини за хранителни стоки. А съвсем наскоро се появи и публикация в една от социалните мрежи на баща, който казва, че ако скоро не се отпусне помощ за българските семейства, то сега имал пари и храна за 10 дни, след което ще изяде първият човек, който види. Сама разбирате, че той няма да го направи наистина, но показа крайността на която са готови някои хора. Това е знак за засилване на социалното напрежение в страната, защото много хора са изправени пред ситуация, в която нямат средства за закупуването на храна, за плащането на сметки и кредитите, които имат. Всичко това са фактори, които подтикват нервната система към това да е по-обострена и по-склонна към физическо или вербално насилие“, подчерта тя. Бисера Борисова каза още, че в момента хората постоянно биват облъчвани с информация за вируса, мислят само за физическото си оцеляване, а това в един момент ще доведе до ефекта на „бомбата със закъснител“. „В последните дни говоря с много мои приятели, дори и аз самата, при положение, че съм психолог и съм тренирана да се справям със стреса, има ситуации, в които напрежението ми спонтанно „избухва“. Представяте ли си какво се случва при хората, които по-природа са по-агресивни? Мисля си, че наистина нещата могат да ескалират“, коментира тя. Психологът посочи, че високите нива на стрес имат склонността да се натрупват в организма и ако не се освобождават на време, то нещата могат да се развият много неприятно. „При нормална обстановка разпускането от стрес става например чрез спорт, но сега фитнес залите са затворени. Това обаче не означава, че не може да се спортува. Всеки може да го прави и в домашни условия. Това, заедно с положителните емоции, които всеки един от нас може да си позволи би помогнало да се справим с натрупания стрес. От ден на ден напрежението се повишава, погледът на хората се променя, което показва, че стресът е започнал да става твърде висок“, уточни Борисова. Според нея хората са по-агресивни, по-изнервени, което е предпоставка за едно психично разстройство от типа на депресия, паника и прочие. Ливия НИНОВА

3 Април 2020 | 14:55 | Агенция "Фокус"

Двама психолози отговарят на телефонните линии, които Община Велико Търново пусна за подпомагане на гражданите във връзка с коронавируса

Двама психолози отговарят на телефонните линии, които Община Велико Търново пусна за подпомагане на гражданите във връзка с коронавируса

Велико Търново. Разкриването на телефони за психологическа подкрепа във Велико Търново е разширяване дейността на създадения със заповед на кмета на Общината инж. Даниел Панов колцентър. В него работят служители, които подпомагат гражданите в изпълнение на противоепидемичните мерки за справяне с разпространението на коронавируса в областта. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново Росица Димитрова, директор на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване“. Тя уточни, че новата линия е с два номера, на които отговарят двама психолози – единият от местно училище, а другият – от социална услуга за деца и семейства. „Това е разширяване дейността на създадения със заповед и под ръководството на кмета на Община Велико Търново инж. Даниел Панов кол център. Това е една допълнителна дейност, която да подкрепи хората, тъй като всички сме потърпевши на извънредната ситуация, в която живеем и в която трябва да се справяме, за да живеем. В това намирам единствено и само един допълнителен и много хубав ангажимент, отправен към хората, защото без значение от възрастта, както децата и техните семейства, така и възрастните хора, всеки по различен начин пренастройва своето ежедневие, за да се справи с кризисната ситуация. Нашата цел е хората да се информират“, коментира Димитрова. Тя увери, че няма нищо притеснително в това човек, който има каквито и да е притеснения, да потърси подкрепа на телефоните. „Ако нещо ви притеснява или тревожи, обадете се, поговорете с психолозите, които освен, че имат подходящо образование, имат и огромен опит. Аз съм сигурна, че те ще са полезни на всички, които се обърнат към тях“, каза още Росица Димитрова. Всеки, който има нужда от подкрепа, съвет или дори от споделяне на безпокойство, може да потърси дежурните психолози на телефони 0887903779 и 0879532892. Обажданията ще се приемат в работното време на колцентъра – от 9.00 до 18.00 часа всеки ден. Луиза ТРАНЧЕВА

3 Април 2020 | 14:45 | Агенция "Фокус"

Депутатите от НФСБ даряват половината от заплатата си за борба с коронавируса

Депутатите от НФСБ даряват половината от заплатата си за борба с коронавируса

София. Народните представители от Националния фронт за спасение на България взеха на свое заседание решението да даряват половината от заплатата си в специалния фонд на Министерството на здравеопазването за справяне със заразата от COVID-19. Това съобщиха от пресцентъра на НФСБ. През март деветимата народни представители от партията на Валери Симеонов дариха цялата си заплата за закупуването на респиратор, който дариха на Инфекциозна болница в София. Наред с това те закупиха с лични средства предпазни облекла и ги предоставиха на здравните заведения по избирателните си райони във Видин, Бургас, Пловдив, София, Варна. Общински съветници на НФСБ, областни управители и техните заместници, заместник-министри от квотата на НФСБ също направиха лични дарения на болници, предоставяйки им нужните защитни облекла и предпазни медицински шлемове.

3 Април 2020 | 14:43 | Агенция "Фокус"

МБАЛ - Пазарджик получи дихателен апарат от дарение, направено на Министерство на здравеопазването

МБАЛ - Пазарджик получи дихателен апарат от дарение, направено на Министерство на здравеопазването

Пазарджик. МБАЛ - Пазарджик получи дихателен апарат от дарението, направено на Министерството на здравеопазването от собственика на частни лечебни заведения в страната „БУЛФАРМА” - д-р Михаил Тиков, съобщиха от лечебното заведение. Респираторът за интензивни грижи е на немската марка „Drager”. Апаратът беше транспортиран до Отделението по анестезиология и интензивно лечение, където ще се използва при лечението на тежко болни пациенти. 500 предпазни маски за многократна употреба и 11 защитни костюма за многократна употреба дари Ротари клуб - Пазарджик. Дарението е на стойност 2 122 лв. и е от благотворителната кампания на ротарианците за набиране на средства в помощ на МБАЛ - Пазарджик. Дарението беше предоставено на изпълнителния директор на МБАЛ - Пазарджик д-р Красимир Темнилов от представителите на Инициативния комитет Нина Лискова, Стоян Йончев и Димитър Трифонов. По банковата сметка на МБАЛ - Пазарджик на 2 април е постъпило едно дарение. То е в размер на 1000лв. и е от управителя на „Гама Оил-77“ ЕООД Христо Петков. МБАЛ - Пазарджик продължава да дава отчет за получените дарения, както директно в лечебното заведение, така и по банковата сметка на лечебното заведение за дарителската кампания на МБАЛ - Пазарджик „Заедно в битката с COVID-19“. 94 657.40 лв. е постъпилата сума по банковата сметка до 31 март 2020 г. Изплатени на фирми към момента за закупуване на предпазни средства и апаратура са 27 927.99 лв. Дарителската кампания на МБАЛ - Пазарджик „Заедно в битката с COVID-19“ стартира на 25 март, а желаещите да подпомогнат лечебното заведение за справяне с кризата, предизвикана от новия коронавирус, са както фирми, така и институции и отделни граждани.

3 Април 2020 | 14:35 | Агенция "Фокус"

Евродепутатът Иво Христов: Не можем до безкрай да се крием от вируса

Евродепутатът Иво Христов: Не можем до безкрай да се крием от вируса

София. „Солидарността е основополагащ принцип на Европейския съюз, но в последните години егоизмът е този, който взе връх в световен мащаб – и като индивидуална ценност, и в корпоративната култура, и навсякъде другаде. Добрите намерения на ЕС не съответстваха на политиката, която той водеше. Въпреки че има достатъчно примери за солидарност като кохезионните фондове. Но примерът с плана „Юнкер“, да кажем, показа ясно как парите, отделяни от Брюксел, отиваха преимуществено в големите държави, а не стигаха до онези, които имаха най-голяма нужда от тях – такива като нас, изоставащи икономики.“ Така евродепутатът Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, коментира действията на европейските институции в контекста на настоящата криза, съобщиха от пресофиса на евродепутата. Христов взе участие в предаването „Събития и личности“ в ефира на Радио Благоевград. „Щом се стигна дотам – председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен да поднася извинения на Италия – очевидно, че е налице проблем, разочарование. ЕС реагира бавно и не успя да координира действията на държавите членки. Отделните страни инстинктивно започнаха да затварят граници, да спасяват собствените си граждани. Имаше случаи на забавена транзитираща хуманитарна помощ от трети страни“, припомни Христов. Според него отново са сработили егоистични национални рефлекси, което е обяснимо, защото всеки се грижи за своите граждани в отсъствие на общоевропейска рамка за овладяване на подобни кризи. „Защо няма такава рамка? Мисля, че в последните години ЕС загуби фокуса и не поставя акцент върху истинските си приоритети като здравеопазването или отбраната и външната политика, които от години са висящ въпрос. Ние се занимаваме постоянно с декларации, заклеймяващи нарушения на човешки права в трети страни“, смята българският евродепутат. По думите му фокусът вече не е върху гражданина; не е върху Европа като цивилизационно, културно пространство. „Фокусът, от една страна, е върху корпоративния интерес – ЕС сключва договори за свободна търговия с различни външни партньори, които постепенно разграждат социалната държава във всички държави членки. Това е едното. Другото са безпосочни декларации в сферата на външната политика, които ни превръщат в нещо като коментатор на световните политически дела, в които обаче не сме реален актьор.“ Според Иво Христов удължаването на извънредното положение е спорна мярка. „Едно е мисленето на докторите, които са концентрирани върху борбата с епидемията, друго е общата картина, която включва много други компоненти – икономически, психологически, дори и политически, свързани с демократичните права. Хиляди хора изказват тревоги и критики към предприетите мерки в България. Ни най-малко не подценявам вируса, ограничителните мерки бяха взети своевременно и кабинетът се постара да ги наложи под някаква форма. Но се опасявам, че статистиката не е съвсем достоверна предвид малкия брой тествани хора. Едно е ясно – в дългосрочен план не можем да оцелеем при тази икономика и възприемайки само тази тактика – на принудителния домашен арест.“ „Само в Белгия, 11-милионна държава, технически безработните бяха над 1 милион през миналата седмица. В България цифрите би трябвало да са сходни, тъй като има голям брой завръщащи се от чужбина наши сънародници. Някои от тях вероятно отново ще заминат, но това не е сигурно. Цели сектори, като туризма, се сриват и то средносрочно. В тях работят много българи. В този смисъл, ние трябва да намерим някакъв модус вивенди с този вирус. Няма начин до безкрай да се крием и да разчитаме на социалното раздалечаване да прекъсне трансмисията на вируса. Той ще бъде тук, ще се появява под различни форми. Ние трябва да намерим начин да инкорпорираме тази култура на поведение, която налага вирусът – мерките за спазване на хигиена, избягването на масовите събирания, спазването на определена дистанция – но същевременно да въведем достоверни начини за отчитане на заболеваемостта, за детектиране на болните, за тяхното лечение. И здравната система не може да устои при този режим на работа. Както виждате, вече има редица случаи на хронично болни, спешни случаи, които не получават навременни и адекватни грижи. Една жена почина от перитонит след сбъркано лечение по телефона, други чакат за хоспитализация“. На въпрос за помощта, която България ще получи от ЕС, Иво Христов отговори, че предстои да видим при какви условия и в какъв обем ще бъде тя. „Би следвало изпълнителната власт да може да каже по-прецизно, предполагам до няколко седмици, но това възстановяване със сигурност ще продължи в рамките на целия мандат на комисията „Фон дер Лайен“, тъй като кризата е безпрецедентна“, каза той. По думите на Христов много зависи как ще бъде употребена актуализацията на бюджета. „Ако приемем, че в него няма достатъчно резерви (макар че ни внушаваха друго – че бюджетът е препълнен и всяка година разпределя огромен излишък), то тогава заем се налага. Дали обемът е 10 милиарда лева, ми е трудно да преценя. Но най-важно е по какви правила той ще бъде разходван. И най-вече – да достигне до всички категории пострадали български граждани, да не се отече по обичайните канали“, посочи той.

3 Април 2020 | 14:30 | Агенция "Фокус"

Д-р Бойко Миразчийски, Общински щаб за борба с коронавирус - Бургас: Добро е състоянието на тримата пациенти с коронавирус в УМБАЛ - Бургас

Д-р Бойко Миразчийски, Общински щаб за борба с коронавирус - Бургас: Добро е състоянието на тримата пациенти с коронавирус в УМБАЛ - Бургас

Бургас. Добро е състоянието на тримата пациенти с коронавирус в Инфекциозното отделение на УМБАЛ - Бургас. Това съобщи д-р Бойко Миразчийски, директор на УМБАЛ - Бургас и член на Общинския кризисен щаб, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Бургас. „При нас има 3-ма настанени пациенти. Състоянето им е стабилно към момента. Не мога да кажа,че вървят към много бързо подобрение, но има такова. Да не забравяме, че те са приети в рамките на три дни. Днес коригирахме терапията им заедно с д-р Йотов, началник на Инфекциозното отделение. На двама от пациентите направихме снимки - доказа се, че нямат пневмония, но имат други оплаквания, които съвпадат с тези за коронавирус. При тях инфекцията е доказана с PCR тест. Третият пациент е с двустранна пневмония, но той също се повлиява от терапията. Състоянието им е стабилно, няма рискове за влошаване към момента", посочи д-р Миразчийски. Той заяви, че лечебното заведение все още изпитва необходимост от кръводарители. „В момента няма планови операции, което намалява потребността от кръв и кръвни продукти, това обаче не ни успокоява, защото кръводарители няма. Вчера изпращахме кола до София, откъдето доставихме 3 кръвни сака", посочи д-р Миразчийски. Мария ПОПЧЕВА

3 Април 2020 | 14:18 | Агенция "Фокус"

London Evening Standard: В Лондон отвори врати най-голямата специализирана болница за пациенти с коронавирус

London Evening Standard: В Лондон отвори врати най-голямата специализирана болница за пациенти с коронавирус

Лондон. Принц Чарлс официално откри първата в Лондон временна болница за пациенти с коронавирус, като нарече лечебното заведение с общо 4 хил. легла "ярка светлина" в тези "тъмни времена", пише вестник London Evening Standard. Специализираната болница "Найтингейл" е кръстена на медицинската сестра от Кримската война Флорънс Найтингейл. Принц Чарлз заяви, че името "не е можело да бъде по-подходящо". Той добави, че се надява болницата да е необходима за възможно най-малко време и най-малко пациенти и благодари на всички медицински служители във Великобритания, които се борят със заразата. Болницата вече има 500 легла за пациенти с коронавируса и има капацитета да бъдат разположени допълнителни 3500. Тя ще е предназначена единствено за пациенти, които се намират в тежко състояние, заради усложнения, свързани с COVID-19. Планира се изграждането на подобни болници и в други градове, като Бирмингам, Манчестър и Единбург. Работата по специализираната болница в Лондон започна на 23 март и беше завършена днес, 3 април, като първите 42 легла вече са оборудвани с механични вентилатори. Все пак здравните власти не очакват болницата да приеме първите си пациенти поне до следващата седмица, тъй като в Лондонските лечебни заведения все още има 500 легла за хора с усложнения. Превод и редакция: Теодор Пенев

3 Април 2020 | 14:15 | Агенция "Фокус"

Психологът Бисера Борисова: Хората са изплашени и изцяло фокусирани върху физическото си оцеляване, което в даден момент ще изкара извън контрол психичното им здраве

Психологът Бисера Борисова: Хората са изплашени и изцяло фокусирани върху физическото си оцеляване, което в даден момент ще изкара извън контрол психичното им здраве

Благоевград. Хората са по-фокусирани върху физическото си оцеляване и здравословното си състояние. Страхуват се да не се заразят с коронавируса, но и се страхуват дали ще имат достатъчно ресурси за закупуването на храна, за плащането на сметки. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин психологът и психотерапевт Бисера Борисова. „Прави ми впечатление, дори когато отивам за хляб до магазина, че хората са много изнервени и уплашени. Непрекъснато се коментира само болестта и физическото оцеляване, затова мисля, че в даден момент нещата ще излязат извън контрол по отношение психическото им здраве“, каза още тя. Според Бисера Борисова това ще се случи не само защото вирусът е опасен, но и заради това, че непрекъснато се говори само за него. „В настоящето вниманието на човек е фокусирано, стеснено само върху вируса, но реално има и други проблеми, които могат да ни се отразят. В крайна сметка вирусът ще отмине, но психиката ни ще рухне. Има много капани. Да, сега сме мобилизирани, взимаме най-различни витамини, за да укрепим имунната си система, което е добре, но не си даваме сметка, че в момента изживяваме огромен стрес, който може да се отрази и на физическото ни здраве“, коментира психологът. Борисова подчерта, че високите нива на стрес намаляват имунната система и „отключват вратата“ на различни заболявания. „Много ми се иска да призова нашите слушатели и читатели да имат едно на ум, да бъдат внимателни, да се грижат за своето здраве и това на своите близки, но и да са разумни. Недейте непрекъснато да мислите за случващото се и да слушате новини! Отделете вниманието си за по-приятни неща като книги, филми, дори пролетно почистване! Чуйте се с някой близък или приятел, с който не сте говорили скоро, но не обсъждайте само темата за вируса! Говорете си за хубави неща!“, добави тя. Ливия НИНОВА

3 Април 2020 | 13:58 | Агенция "Фокус"

Димитър Николов, кмет на Бургас: При добри метеорологични условия бургаските духовници ще проведат предстоящите църковни мероприятия на открито

Димитър Николов, кмет на Бургас: При добри метеорологични условия бургаските духовници ще проведат предстоящите църковни мероприятия на открито

Бургас. При добри метеорологични условия бургаските духовници ще проведат предстоящите църковни мероприятия на открито. Това съобщи кметът Димитър Николов по време на брифинг след заседанието на Общинския кризисен щаб, предаде репоретр на Радио „Фокус“ - Бургас. „Беше направена среща с ръководство на Бургаското духовенство и в детайли се описа съдействието от страна на Община Бургас и службите към нея за провеждането на предстоящите църковни празници. Започваме с Цветница – на всички църкви ще бъдат осигурени допълнително диспенсъри с дезинфектанти. Ще бъде обработена още веднъж площта в храмовете и около тях. Ще бъдат посигурени допълнителни мивки за хигиенизиране. Ще бъдат осигурени служители на ОДМВР и УКОРС към Община Бургас за допълнителна безопасност“, каза още кметът. Той посочи, че се очаква съдействие и от останалите релиогиозни общности в Бургас, с които са проведени срещи. „За пример давам двете католически църви в Бургас – те ще бъдат затворени за Великденските празници. Службите ще бъдат само между духовниците, вероятно те ще ги излъчат онлайн, за да бъдат във връзка с миряните. С останалите цървки също се срещанахме – Арменската църква ще бъде затворена. Настоятелства към църквите имат право да променят своите нагласи за всеки следващ празник", посочи Николов. Мария ПОПЧЕВА

3 Април 2020 | 13:57 | Агенция "Фокус"

759 лица са поставени под карантина в област Велико Търново

759 лица са поставени под карантина в област Велико Търново

Велико Търново. 759 са лицата, които са поставени под карантина в областта към днешна дата. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Регионалната здравна инспекция в града. Тези, чието задължение да не напускат домовете си е изтекло, са 721. От Здравната инспекция припомниха, че вчера бе изписан вторият диагностициран пациент, приет на 25 март 2020 г. в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ АД - Велико Търново с COVID-19, с клинично подобрение и след отрицателен тест. Жената е поставена под домашна карантина за 28 дни, като през това време ще е под строгото наблюдение на личният си лекар. Така в града вече има двама души с положителна проба за коронавирус. Един бе регистриран тази сутрин и в Горна Оряховица. Луиза ТРАНЧЕВА

3 Април 2020 | 13:40 | Агенция "Фокус"

Лотар Виелер, президент на института Роберт Кох: Мерките за борба с коронавируса в Германия работят

Лотар Виелер, президент на института Роберт Кох: Мерките за борба с коронавируса в Германия работят

Берлин. Мерките, взети от германските власти, за да забавят разпространението на епидемията от коронавируса са започнали да показват своите ефекти, според Института Роберт Кох за контрол на заразни болести, предава AFP. "Виждаме, че разпространението на вируса става по-бавно", заяви президентът на института Лотар Велер и добави, че това показва, че мерките "работят". Той подчерта все пак, че мерките за ограничаването на обществения живот в страната "трябва да бъдат запазени" и е твърде рано да бъде обявена победата срещу пандемията. Превод и редакция: Теодор Пенев

3 Април 2020 | 13:35 | Агенция "Фокус"

Трима души с коронавирус остават на лечение в кюстендилската болница

Трима души с коронавирус остават на лечение в кюстендилската болница

Кюстендил. Трима души с коронавирус остават на лечение в кюстендилската болница. Това съобщи на пресконференция кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Към момента състоянието им е стабилно, но има леко влошаване при възрастния пациент (на 82 години), което е съпроводено с много други заболявания. В момента екипът решава какво да бъде предприето. Пробата на тествания за коронавирус лекар - д-р Попов, е отрицателна. Предстои в началото на следващата седмица да му бъде взета нова проба. Отрицателни са пробите на двамата пациенти, при които е имало съмнения за коронавирус. Данните към момента сочат, че на територията на община Кюстендил хората под домашна карантина са 66. 152 души са със изтекли задължителни мерки за изолация. Общинските екипи са обработили за денонощието 19 сигнала от хора, на които са доставени храна и лекарства. Няма глобени хора, които не са спазили противоепидемичните мерки. „За хората, които нямат личен лекар, но имат симптоматика, нека да позвънят на телефон 112. Останалите държат връзка с личните си лекари”, каза Петър Паунов. Венцеслав ИЛЧЕВ

3 Април 2020 | 13:22 | Агенция "Фокус"

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева: Сгреших, когато казах, че замразяването на депутатските заплати е популизъм

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева: Сгреших, когато казах, че замразяването на депутатските заплати е популизъм

София. Сгреших, коато казах, че замразяването на депутатските заплати е популизъм. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в профила си във Фейсубк. "В безпрецедентна ситуация сме и на моменти всяко решение изглежда предпоследно. Мисля че ще помогне, ако си казваме по-често „сгреших, извинете“. И не, не говоря за експертите и лекарите, макар че щеше да е добре СЗО да бяха взели да се разберат най-после по въпроса за ползата от маските. Говоря за себе си. Снощи казах по бТВ, че замразяването на депутатските заплати е популизъм. Сгреших. Извинете. Не е популизъм не защото хазната няма да усети нашето замразяване. Не е популизъм, защото е редното нещо, което да направим в момента. Може да не е кой знае колко полезно, но е редно. Снощи сгреших, днес се извинявам. А вие бъдете здрави и се пазете!", е написала още Караянчева.

3 Април 2020 | 13:13 | Агенция "Фокус"

4-годишното момиченце от Велико Търново, при което имаше съмнение за коронавирус, е транспортирано в УМБАЛСМ „Пирогов“

4-годишното момиченце от Велико Търново, при което имаше съмнение за коронавирус, е транспортирано в УМБАЛСМ „Пирогов“

Велико Търново. 4-годишното момиченце от старата столица, което бе изследвано за коронавирус през миналата седмица, е транспортирано в УМБАЛСМ „Пирогов“. Причината е, че състоянието на детето се е влошило. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново Мирела Дончева, пиар на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ - Велико Търново. Тя уточни, че детето е настанено в Отделението по детска гръдна хирургия в столичната болница. „Фокус“ припомня, че момиченцето постъпи в МОБАЛ през миналата седмица, заедно със своята майка, която твърдеше, че има съмнения, че детето и е болно от COVID-19. Освен това родителите се оплакаха в социалните мрежи, че не са получили адекватна лекарска помощ. След това от майката и детето бяха взети проби коронавирус, които ден по-късно се оказаха отрицателни. Резултатите са от Националната референтна лаборатория. След като случая придоби популярност ръководството на търновската болница даде пресконференция, на която стана ясно, че момиченцето е с двустранна бронхопневмония, но състоянието му е стабилно. Директорът на лечебното заведение д-р Стефан Филев уточни, че майката е антиваксър и детето не е ваксинирано нито веднъж, което по думите му, е допринесло за бързото влошаване вследствие на пневмонията. Луиза ТРАНЧЕВА

3 Април 2020 | 13:00 | Агенция "Фокус"

Worldometers: Повече от милион случаи на коронавируса по света; три европейски страни с повече случаи на COVID-19 от Китай

Worldometers: Повече от милион случаи на коронавируса по света; три европейски страни с повече случаи на COVID-19 от Китай

Свят. Повече от един милион души по света са се заразили с коронавируса от началото на епидемията през декември 2019 г., като една четвърт от тях са в САЩ, според данните на интернет-ресурса Worldometers, актуални към 12:45 ч. българско време. В три европейски страни случаите на коронавируса вече са повече отколкото в Китай, където първо избухна епидемията. Това са Испания, Италия и Германия. САЩ са най-засегнатата от коронавируса страна в света, според данните, с 245 380 случая, 6095 от които фатални. В Европа най-засегнатата държава вече е Испания със 117 710 заразени и 10 935 жертви. Най-много смъртни случаи по света са регистрирани в Италия - 13 915 души са починали от COVID-19 от общо 115 242 заразени. Други силно засегнати страни в Европа са Германия (84 794 заразени, 1107 починали), Франция (59 105 заразени, 5387 починали) и Великобритания (33 718 заразени, 2921 починали). В съседна Турция заразените са 18 135, а починалите 356 души. В България случаите на COVID-19 по последни данни са 477, 12 oт които фатални. Струва си да се отбележи, че тези данни не отразяват всички заразени с коронавируса, тъй като на много места по света се тестват единствено по-тежките случаи на болестта. Превод и редакция: Теодор Пенев

3 Април 2020 | 12:59 | Агенция "Фокус"

Д-р Георги Паздеров, РЗИ – Бургас: 21 са общо регистрираните случаи на коронавирус в областта

Д-р Георги Паздеров, РЗИ – Бургас: 21 са общо регистрираните случаи на коронавирус в областта

Бургас. 21 са общо регистрираните случаи на коронавирус в областта към днешна дата. Това съобщи д-р Георги Паздеров, директор на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) – Бургас по време на брифинг, предаде репоретр на Радио „Фокус“ – Бургас. Трима се лекуват в Инфекциозното отделение на УМБАЛ – Бургас. „Четирима са оздравели, изписани са и са поставени под домашна карантина, която ще продължи в период от 28 дни. Последният доказан - 21-вият случай, е на мъж от Карнобат. Там в момента се извършва дезинфекция на медицинския център и на администрацията. Последно мъжът е бил на работа на 23-ти март. Всички лица, които са му били контактни до 24-ти, са издирени, издадено им е предписание да са под карантина в продължение на 14 дни. Всички останали, които са участвали пряко в неговата диагностика и лечение, също са под карантина, считано от днес“, отбеляза д-р Паздеров. Той добави, че на контактните му лица от първи ред ще бъдат взети проби за носителство на COVID-19. „По отношение на разпределението на леглата в лечебните заведения, всички болници в региона имат защитни средства, направили са необходимата организация, направили са необходимия филтър и цялата система за медицински триаж. Спазват се санитарно-хигиенните изисквания, извършва се редовна дезинфекция. Към днешна дата имаме трима пациенти в МБАЛ – Айтос и шестива в УМБАЛ - Бургас“, допълни д-р Паздеров. Той уточни, че членовете на Общинския кризисен щаб не са изследвани за носителство на коронавирус. „Всеки, който има клиника, следва да бъде изследван. След като няма такава, това изследване би било на 50% безсмислено. За Щаба и за работещите в лечебните заведения правилата важат така, както за всички граждани. Няма екстраодинерни правила или привилегии за членовете на Щаба“, допълни директорът на РЗИ – Бургас. Д-р Паздеров добави, че всички, които са били на първа линия и са траспортирали пациенти с коронаворус, в състава на Центъра за спешна медицинска помощ, са изследвани и техните проби са отрицателни. Той потвърди информацията, че три медицински лица от МБАЛ - Айтос са оставили своето предизвестие за напускане в рамките на месец. "Всеки има своите съображения, ще разрешим това в ход. И без тези оставки, кадровият проблем е сериозен, така че имаме го предвид", допълни д-р Паздеров. Мария ПОПЧЕВА

3 Април 2020 | 12:59 | Агенция "Фокус"

Изписани са шестима излекувани пациенти с COVID-19 в Пловдив

Изписани са шестима излекувани пациенти с COVID-19 в Пловдив

Пловдив. Шестима пациенти с COVID-19 от Пловдив и областта вече са изписани след преминало лечение в инфекциозна клиника в УМБАЛ „Свети Георги“, по данни на РЗИ. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Пловдив областният управител Дани Каназирева. Новооткритите случаи с днешна дата са двама - единият в УМБАЛ „Каспела“, а другият – в УМБАЛ „Пловдив“. За територията на цялата област към момента общо заболелите от коронавирус са 29. От тях 15 са хоспитализирани, останалите са на домашно лечение. Към момента няма нови случаи на заболели здравни работници. Техният брой остава непроменен - девет, от които двама лекари, пет медицински сестри, една акушерка и един санитар. От тях в УМБАЛ „Свети Георги“ са общо пет, като няма лекар. Поставените под карантина лица за областта към 08,00 часа днес са 2164, а тези, на които е изтекла карантината, са 2750, допълни още Дани Каназирева. Цветана ТОНЧЕВА

3 Април 2020 | 12:43 | Агенция "Фокус"

УМБАЛ „Св. Екатерина“ подготви учебни филми за лекари и пациенти с алгоритмите на действие в условията на пандемията COVID-19

УМБАЛ „Св. Екатерина“ подготви учебни филми за лекари и пациенти с алгоритмите на действие в условията на пандемията COVID-19

София. УМБАЛ „Св. Екатерина“ подготви учебни филми за лекари и пациенти с алгоритмите на действие в условията на пандемията COVID-19. Това съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. УМБАЛ „Св. Екатерина“ е водещ национален университетски център за лечение на сърдечно-съдови заболявания. В условията на пандемията COVID-19 болницата се грижи за пациенти със сърдечно-съдови заболявания, приема и лекува спешни болни, като предпазва тях и медиците от зараза с коронавирус. Този опит е представен в два документални филма с посланието „Без паника! С разум! Грижата за медиците е грижа за пациентите!“. И двата филма, създадени от лекарите на УМБАЛ „Св. Екатерина“, са в помощ на всички български медици и пациенти. В тях се показват практически детайлно и професионално мерките, които всеки човек трябва да спазва предвид извънредната ситуация. Във филмите може да се види как обучението, информацията и професионализма могат да преборят паниката и страха. Филмите ще бъдат предоставени свободно на всички желаещи да ги ползват чрез обаждане на тел.: +359 2 9159 444, или заявка на e-mail: szlatkova@uhsek.com.

3 Април 2020 | 12:38 | Агенция "Фокус"

БНБ ще спазва гласуваните в Европейския банков орган насоки относно законодателните и частните мораториуми върху плащания по кредити във връзка с COVID-19

БНБ ще спазва гласуваните в Европейския банков орган насоки относно законодателните и частните мораториуми върху плащания по кредити във връзка с COVID-19

София. Днес Управителният съвет на Българската народна банка прие решение, че ще спазва гласуваните в Европейския банков орган (ЕБО) насоки относно законодателните и частните мораториуми върху плащания по кредити във връзка с COVID-19 (EBA/GL/2020/02), за което е уведомил ЕБО. Насоките са публикувани на интернет страницата на ЕБО - тук. Това съобщиха от пресцентъра на БНБ. Мораториумите върху плащания по банкови кредити могат да бъдат ефективен инструмент при краткосрочни ликвидни затруднения на клиентите на банките. Много фирми и граждани биха изпитали такива затруднения, ако работата им бъде ограничена или преустановена в резултат от мерките срещу COVID-19. Това от своя страна може да се отрази неблагоприятно и върху кредитните институции, доколкото при съществуващата регулаторна рамка отложените или прекратени плащания по отпуснати кредити водят до допълнителни разходи и капиталови изисквания в банките. „Ето защо насоките на ЕБО въвеждат временен принцип, че мораториумите върху плащания по банкови кредити не водят до прекласифициране на експозиции под формата на преструктуриране или неизпълнение при условие, че мерките са основани на национално законодателство и са договорени и прилагани на ниво банков сектор“, посочват от БНБ. На база на гласуваните в ЕБО насоки БНБ изиска от търговските банки да предложат за утвърждаване в срок до 5 работни дни единен проект на правила за частен мораториум върху плащанията по банкови кредити във връзка със ситуацията с COVID-19. Изготвените от банките правила, след одобрението им от БНБ, ще предоставят за периода на тяхното действие гъвкавост на банките да предлагат на техните клиенти облекчения по плащания по банкови кредити. Детайли за облекченията за граждани и фирми ще бъдат оповестени с публикуването на правилата за частния мораториум.

3 Април 2020 | 12:29 | Агенция "Фокус"

Президентът Румен Радев: Настоящата криза е повод да преосмислим приоритетите и ценностите си като общество, сега не е време за малодушие

Президентът Румен Радев: Настоящата криза е повод да преосмислим приоритетите и ценностите си като общество, сега не е време за малодушие

София. Настоящата криза е повод да преосмислим приоритетите и ценностите си като общество. Нека не се оставяме на отчаянието – сега не е време за малодушие. Да надмогнем заблудите на егоизма и да се осъзнаем като общност. В задружните ни усилия е ключът към успеха сега и в бъдеще. Това каза президентът Румен Радев по време на изявлението си по повод предложението на Министерски съвет до Народното събрание за удължаване на срока на обявеното извънредно положение в страната, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Кризата открои своите тихи герои: лекарите, медицинските специалисти, доброволците, полицаите и всички работници в търговията, транспорта, жизненоважни производства, администрацията, които с риск за здравето поддържат основните функции на държавата и икономиката ни. Преподавателите и учениците, които не само възстановиха в кратки срокове учебния процес, но и дадоха пример как в екстрени срокове цяла една обществена система може да се преформатира и да заработи на принципно нова основа", каза още той. "Наред с всички проблеми и беди, кризата открои необходимостта държавата да бъде стълб на стабилност, завърна ни и чувство за солидарност", допълни Радев. Теодора ПАТРОНОВА

3 Април 2020 | 12:28 | Агенция "Фокус"

Общински съветници от ГЕРБ дариха защитни средства на медиците в Самоков

Общински съветници от ГЕРБ дариха защитни средства на медиците в Самоков

Самоков. Общиските съветници от ГЕРБ - Самоков Александър Кроснев, Васил Благоев, Ваньо Тодоров, Емилия Атанасова, Евгения Коцова, Миролюба Ташова, Надка Янакиева и Христо Кочов направиха дарения във връзка с борбата срещу епидемията от COVID-19. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Част от общинските съветници занесоха лично антибактериални гелове, дезинфектанти, предпазни маски и шлемове, ръкавиции и медицински спирт на медиците от МБАЛ - Самоков, на техните колеги от Центъра за спешна медицинска помощ, както и на Центъра за настаняване на деца от семеен тип в града. „Искаме да помогнем на тези, които стоят на първа линия в борбата с коронавируса. Призоваваме жителите на община Самоков да си стоят вкъщи. Заедно ще се справим!”, призовават от ГЕРБ - Самоков.

3 Април 2020 | 12:20 | Агенция "Фокус"

Президентът Румен Радев: Извънредните ограничения забавят ръста на заболяемостта, но доведоха до обществена парализа

Президентът Румен Радев: Извънредните ограничения забавят ръста на заболяемостта, но доведоха до обществена парализа

София. Извънредните ограничения забавят ръста на заболяемостта, но доведоха до обществена парализа. Това каза президентът Румен Радев по време на изявлението си по повод предложението на Министерски съвет до Народното събрание за удължаване на срока на обявеното извънредно положение в страната, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Управленските решения следва да се вземат на базата на достоверни и всеобхватни данни. Извънредните ограничения забавят ръста на заболяемостта, но доведоха до обществена парализа и отключиха безпрецедентна социална и икономическа криза. Безработицата расте с часове“, каза още Радев. „Хиляди предприятия спират работа. Много българи спешно се нуждаят от помощ. Бизнесът и свободните професии също очакват убедителни мерки. Мизерията не е спасение от вируса. Вече споменах, че гладът може скоро да надделее над страха и последствията рискуват да бъдат по-разрушителни от самия коронавирус. Затова трябва да си поставим ясни национални цели. Възможно най-бързо безопасно връщане към относително нормален ритъм на живот, към производство, към свободно движение на хора и стоки. Тази цел може да бъде постигната само с обединените усилия на институциите и на всеки един от нас“, допълни още президентът. Теодора ПАТРОНОВА

3 Април 2020 | 12:13 | Агенция "Фокус"

Президентът Румен Радев: Правителството дължи на обществото убедителна информация за ефекта от извънредното положение през първия месец на неговото прилагане

Президентът Румен Радев: Правителството дължи на обществото убедителна информация за ефекта от извънредното положение през първия месец на неговото прилагане

София. Правителството дължи на обществото убедителна информация за ефекта от извънредното положение през първия месец на неговото прилагане. Това каза президентът Румен Радев по време на изявлението си по повод предложението на Министерски съвет до Народното събрание за удължаване на срока на обявеното извънредно положение в страната, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Без съмнение пандемията изисква решителни мерки. Повечето българи ги приемат с разбиране. Считам обаче, че правителството дължи на обществото убедителна информация за ефекта от извънредното положение през първия месец на неговото въвеждане“, подчерта Радев. Теодора ПАТРОНОВА

3 Април 2020 | 12:06 | Агенция "Фокус"

МнВР на Китай: Пекин не използва коронавируса, за да увеличи влиянието си по света

МнВР на Китай: Пекин не използва коронавируса, за да увеличи влиянието си по света

Пекин. Китай е готов да сподели своя опит в борбата с пандемията от коронавируса с други страни, но никога няма да го използва като инструмент за засилване на своето геополитическо влияние, заяви говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунинг на брифинг в петък, 3 април, предава РИА Новости. "Както всички знаете, пандемията COVID-19 е внезапна криза, която изисква бърза реакция. В момента трябва да се съсредоточим върху осигуряването на безопасността, здравето и живота на хората по света. Що се отнася до ефективните мерки и опит на Китай в борбата с епидемията, ние никога няма да ги използваме като инструмент за геополитическо влияние", каза дипломатът. Превод и редакция: Теодор Пенев

3 Април 2020 | 11:54 | Агенция "Фокус"

Народният представител Ася Пеева дари средства на УМБАЛ - Поморие

Народният представител Ася Пеева дари средства на УМБАЛ - Поморие

София. Народният представител от ГЕРБ Ася Пеева дари лични средства на УМБАЛ - Поморие. Те са постъпили по сметката на здравното заведение и ще бъдат използвани по преценка на ръководството му. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. „Преди броени дни от УМБАЛ - Поморие се обърнаха с призив към широката общественост за събиране на средства за закупуване на допълнителна апаратура. За по-малко от ден по сметката на болницата постъпиха над 17 000 лв. Болницата винаги е имала подкрепата ми не само като депутат, но и преди всичко като жител на Поморие. Информираха ме за нуждата от допълнителен ресурс за пациентска апаратура – инфузионни помпи, пациентски монитори, дефибрилатор, УЗ – инхалатор, спирометър и пулс оксиметър“, коментира Ася Пеева. Болницата в морския град е изправена пред предизвикателствата на епидемиологичната обстановка. Сред мерките за борба с COVID-19 са създаване на условия за увеличаване на броя на леглата за допълнителен прием на пациенти, нуждаещи се от медицинско наблюдение и лечение. В началото на седмицата групата народни представители от ГЕРБ от област Бургас дариха апарати за пречистване на въздуха на УМБАЛ - Бургас. В тази връзка Ася Пеева е провела и разговор с д-р Женя Караилиева, директор на болницата в Поморие. „От поморийското здравно заведение обмислят закупуване на подобни пречистватели и вече направиха контакт с фирмата-производител, с която колегата ми Димитър Бойчев комуникира по-рано“, заяви Пеева.

3 Април 2020 | 11:48 | Агенция "Фокус"

Започната е проверка за нарушаване на предписание за карантина на 33-годишен мъж в Момчилград

Започната е проверка за нарушаване на предписание за карантина на 33-годишен мъж в Момчилград

Момчилград. Проверка за нарушаване на предписание за карантина е започната в РУ-Момчилград. 33-годишен посочил адрес в града, на който не бил открит. Група „Охранителна полиция“ работи по изясняването на случая. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Кърджали.

3 Април 2020 | 11:46 | Агенция "Фокус"

ИК на ГЕРБ възложи на ПГ на партията да внесе проект на решение за замразяване на депутатските заплати

ИК на ГЕРБ възложи на ПГ на партията да внесе проект на решение за замразяване на депутатските заплати

София. На свое заседание днес Изпълнителната комисия на ГЕРБ възложи на Парламентарната група на партията да внесе в Народното събрание проект на решение за замразяване на депутатските заплати на база декември 2019 г. за периода на извънредното положение. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Парламентарната група на ГЕРБ, отново по препоръка на ИК на партията, ще внесе предложение за промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, според които политическите партии не получават държавна субсидия в периода на извънредното положение. Изпълнителната комисия препоръчва на народните представители от ПГ на ГЕРБ да приемат решение за превеждане на половината от месечните си възнаграждения по специално разкрита сметка на ПП ГЕРБ отново за периода на извънредното положение. Събраната сума ще бъде използвана за подпомагане на различни мерки за ограничаване на разпространението на вируса и за намаляване на социално-икономическите щети вследствие на кризата. Средствата в специално разкритата сметка ще бъдат разходвани само след решение на ИК. Също така Изпълнителната комисия призовава всички кметове на общини, кметства, заместник-кметове на общини и райони, общински съветници, председатели на общински съвети, областни и заместник-областни управители, министри, заместник-министри, евродепутати, членове на ПП ГЕРБ, или избрани от листите на ПП ГЕРБ да даряват и подпомагат различни дейности в борбата срещу коронавируса.

3 Април 2020 | 11:44 | Агенция "Фокус"

Установени са всички контактни лица на 76-годишния мъж от Горна Оряховица, който даде положителна проба за COVID-19

Установени са всички контактни лица на 76-годишния мъж от Горна Оряховица, който даде положителна проба за COVID-19

Велико Търново. 76-годишният пациент с положителна проба за коронавирус, който се намира в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица, е настанен в Инфекциозно отделение и е в стабилно състояние. Това информира управителят на здравното заведение д-р Иван Иванов на заседание на Общинския кризисен щаб, свикано тази сутрин от кмета на Общината инж. Добромир Добрев. Пиарът на Община Горна Оряховица Ренета Петрова каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново, че вече са установени и всички контактни лица на пациента. Сега предстои експерти от Регионалната здравна инспекция да ги изследват за коронавирус. Второ вътрешно отделение, където първоначално е постъпил с пневмония мъжът, по изрично нареждане на РЗИ, е поставено под 48-часова карантина. За това време няма да се приемат и да се изписват други пациенти в отделението и медицинският персонал също няма да излиза. В МБАЛ „Св. Иван Рилски“ са въведени най-строги строги противоепидемични мерки. В лечебното заведение се влиза само през определен вход и задължително с маска. Задължително се ползват поставените на входа дезинфектанти. Извършва се и периодична дезинфекция на помещенията. Здравното заведение е получило от РЗИ допълнително количество лични предпазни средства за медицинския персонал, като към момента няма нужда нито от допълнителни такива, нито от нови медикаменти, увери д-р Иван Иванов. Луиза ТРАНЧЕВА

3 Април 2020 | 11:30 | Агенция "Фокус"

Две досъдебни производства и една проверка са образувани за нарушаване на наложена карантина в област Разград

Две досъдебни производства и една проверка са образувани за нарушаване на наложена карантина в област Разград

Разград. Две досъдебни производства и една проверка са образувани за нарушаване на наложена карантина в област Разград. Това съобщиха от ОДМВР - Разград. На 2 април около 17.30 часа служители на РУ-Кубрат установяват, че 30-годишна жена, завърнала се от Белгия, не е на посочения за спазване на карантината адрес в село Севар. Лицето е установено и върнато на адреса. Отпочнато е досъдебно производство по чл.355, ал.2, пр.3 във връзка с ал.1 от НК. Около 19 часа на 2 април е получен сигнал от 47-годишна жена от село Севар, че съседът й не спазва наложената му карантина. При извършената проверка 24-годишният мъж, завърнал се от Белгия на 29 март, е установен на адреса. Съставен му е протокол за предупреждение. Около 17 часа на 2 април в исперихското село Китанчево при извършена проверка е установено, че 42-годишен мъж не спазва мерките, разпоредени срещу разпространяването на заразна болест. Наложената му карантина е от 29 март до 11 април. Образувано е досъдебно производство по чл.355, ал.2 от НК.

3 Април 2020 | 11:08 | Агенция "Фокус"

Образувани са две досъдебни производства за нарушаване на въведените противоепидемични мерки в Елин Пелин и Самоков

Образувани са две досъдебни производства за нарушаване на въведените противоепидемични мерки в Елин Пелин и Самоков

София. Образувани са две досъдебни производства за нарушаване на въведените противоепидемични мерки в Елин Пелин и Самоков. това съобщиха от ОДМВР - София. Първото досъдебно производство е образувано в РУ- Елин Пелин, след като продавач в магазин за хранителни стоки в с. Гара Елин Пелин сигнализирал в полицията, че в търговския обект е влязъл мъж от селото, който би трябвало да се намира под карантина. Служителите на реда извършили проверка, при която се потвърдило, че 65-годишният мъж се е прибрал от чужбина на 30 март и с излизането си е нарушил задължителната си изолация в домашни условия. Случаят е докладван веднага в районната прокуратура и е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 355, ал.2, вр. ал.1 от НК. Досъдебно производство за аналогично престъпление е образувано и срещу 50-годишна жителка на Самоков, нарушила издаденото й предписание за домашна карантина. Вчера около обяд тя не била открита на адреса си от полицейските служители, които след бърза проверка установили, че е ходила да пазарува в магазин за хранителни стоки. Материалите по случая са докладвани незабавно в районната прокуратура и РЗИ.

3 Април 2020 | 11:05 | Агенция "Фокус"

Малина Едрева, председател на Комисията по култура: Едната мярка, които подготвя Столична община, е финансирането на одобрените проекти по програма „Култура“ и Културен календар

Малина Едрева, председател на Комисията по култура: Едната мярка, които подготвя Столична община, е финансирането на одобрените проекти по програма „Култура“ и Културен календар

София. Гарантиране на финансирането на одобрените проекти по Столична програма „Култура“ и Културен календар и директна подкрепа за творците от целия сектор. Това са мерките, които подготвя Столична община, обяви Малина Едрева – председател на постоянната Комисия по образование, култура, наука и културно многообразие в предаването на БНТ „Култура.БГ“. Това съобщиха от пресцентъра на Столичен общински съвет. Вариантите за одобрените проекти за 2020 г. са отсрочване във времето и преминаване на част от проектите онлайн. Втората мярка, която е наречена „Солидарност в културата“ ще даде възможност за директна подкрепа освен на отделните творци и на цели екипи и културни пространства. В момента юристите на общината преглеждат възможностите, а подробностите ще станат ясни следващата седмица, когато ще е готов и докладът с предложенията. „Секторът на културата е един от най-засегнатите в момента“, каза Малина Едрева. Това е станало ясно от доклада на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции и Института по пазарна икономика, който им е бил възложен от кмета на София Йорданка Фандъкова. "Столична община ще изпълни ангажиментите си към общинските културни институти, като се обмисля и допълнителна подкрепа за софийските театри", съобщи още председателят на постоянната комисия по култура. На 16 април ще има заседание на Столичния общински съвет, където ще бъдат гласувани всички предложени мерки за подкрепа в извънредното положение.

3 Април 2020 | 11:00 | Агенция "Фокус"

Мъж от Карнобат е дал положителна проба за коронавирус

Мъж от Карнобат е дал положителна проба за коронавирус

Бургас. Мъж от Карнобат е дал положителна проба за коронавирус. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Бургас кметът на Община Карнобат Георги Димитров. Пациентът е откаран в Инфекциозното отделение на УМБАЛ - Бургас, в момента се издирват контактните му лица. „Вчера излязоха положителните проби и мъжът бе откаран в болницата. В момента е в сравнително добро състояние, но е с висока температура и болки в гърлото - цялата симптоматика на коронавирус. Доколкото имам информация, не е интубиран. Не е в тежко в тежко състояние. Млад, здрав човек е и му пожелавам бързо оздравяване“, отбеляза кметът. Той уточни, че в момента се извършва дезинфекция на местата, които е посещавал, включително и на болницата в Карнобат, където е бил преглеждан. „Важно е да свикнем с мисълта и да си вършим работата така, както ни е указана от Националния щаб и от Областния, както и да спазваме това, което решаваме на място за всеки конкретен случай. Практиката показва, че задържаме разпространението, няма да се разминем и се очаква пик към края на месеца. Ние трябва да имаме готовност. Въпросът е да не допунем паника, както и по-нататъшно разпространение на вируса", посочи още Георги Димитров. Той призова гражданите да продължават да спазват указаните мерки. Мария ПОПЧЕВА

3 Април 2020 | 10:57 | Агенция "Фокус"

Министерският съвет одобри два договора с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия за доставка на лекарствени продукти за лечение на COVID-19

Министерският съвет одобри два договора с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия за доставка на лекарствени продукти за лечение на COVID-19

София. Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез видеоконферентна връзка извънредно правителствено заседание. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Правителството одобри два проекта на договори, които Министерството на здравеопазването предстои да сключи с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия. Съгласно първия договор МЗ ще закупи 171 429 опаковки Hydroxychloroquine Sulfate Tablets 100 mg. на стойност 582 858, 60 щатски долара. Вторият договор предвижда България да закупи 30 000 опаковки от лекарствения продукт Azithromycin Dispersible Tablet 250 mg. на стойност 46 200 щатски долара. Лекарствените продукти са необходими за лечението на пациенти с COVID-19. Въз основа на споделените от страни с опит в лечението на COVID-19 – Китай и Италия, както и от Центъра за контрол и превенция на заразните болести – Атланта, данни от клинични протоколи и препоръки се установява, че лекарствените продукти хидроксихлорохин и азитромицин се използват в различни комбинации при лечението на заболяването. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посочи, че бързото разпространение на вируса в световен мащаб е увеличило многократно търсенето на лекарствени продукти, за които има данни, че повлияват положително болните и потискат развитието на вируса. Всички държави, в това число и България, изпитват затруднения при осигуряването им, поради което и със Заповед № РД-01-141 от 20.03.2020 г. на министъра на здравеопазването се забрани износът на лекарствени продукти на хининова основа с цел задоволяване на нуждите на българския пазар. Договорите ще бъдат подписани във възможно най-кратки срокове.

3 Април 2020 | 10:42 | Агенция "Фокус"

Над 4900 лв. са получените парични дарения до момента в рамките на кампанията „Помогни сега, Добрич“ на Стопанска камара - Добрич

Над 4900 лв. са получените парични дарения до момента в рамките на кампанията „Помогни сега, Добрич“ на Стопанска камара - Добрич

Добрич. 4920 лв. са получените парични дарения до момента в рамките на кампанията на Стопанска камара - Добрич „Помогни сега, Добрич“. Това съобщи Николай Радев, председател на камарата в добруджанския град, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Средствата са за закупуване на шлемове, маски, дезинфектант, очила, ръкавици и гащеризони. Към момента са подготвени 72 дарения за двата диагностично-консултативни центъра, МБАЛ-Добрич, Медицинския център в града, Медицински център „Вива“, ЦПЗ, Общината и полицията. Ще бъдат предоставени 77 предпазни шлема, закупени са 500 маски за лице, 40 литра дезинфектант, 15 защитни очила, 400 силиконови ръкавици и 10 гащеризона. В кампанията до момента са се включили 8 юридически и едно физическо лице, някои от които желаят да запазят анонимност. По-голяма част от получените до момента дарения в натура ще бъдат предоставени днес на добричките здравни заведения, както и на общината и полицията. С получената финансова помощ продължава закупуването на предпазни средства по заявка от Общинския кризисен щаб. Кампанията продължава. Стопанска камара – Добрич призовава: „Помогни сега, Добрич!“. Номерът на банковата сметка е: Юробанк България – Добрич BIC: BPBIBGSF IBAN: BG56 BPBI 79381061779801 Ако гражданите желаят да дарят продукти или услуги, могат да пишат на адрес dobrich@bia-bg.com. Жулиета НИКОЛОВА

3 Април 2020 | 10:38 | Агенция "Фокус"

Пробите на народните представители са отрицателни за коронавирус, с изключение на тримата заразени

Пробите на народните представители са отрицателни за коронавирус, с изключение на тримата заразени

София. Пробите на народните представители са отрицателни за коронавирус. Това съобщи председателят на 44-тото Народно събрание Цвета Караянчева на влизане в сградата на парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Изключение правят тримата установени - д-р Хасан Адемов, д-р Даниела Дариткова и Даниела Малешкова. Днес всички проби трябваше да бъдат готови. На влизане министърът на финансите Владислав Горанов изрази очаквания за подкрепа на актуализацията на бюджета. В 10.30 часа трябва да започне Комисията по бюджет и финанси, чийто дневен ред включва промени в Закона за държавния бюджет на Република България за 2020 г. Деница КИТАНОВА

3 Април 2020 | 10:37 | Агенция "Фокус"