СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Нормализира се обстановката след снега (ОБЗОР)

Нормализира се обстановката след снега (ОБЗОР)

София. След като два дни почти цялата страна беше скована от зимата и снеговалежите, в събота обстановката се нормализира. В полунощ на петък срещу събота приключи бедственото положение в Община Самуил. Малко преди обяд в събота спря да важи и това в Кубрат. Днес стана ясно, че е възстановено електрозахранването и водоподаването в населените места от област Разград. След усложненат...

8 Февруари 2020 | 21:16 | Агенция "Фокус"

Няма населени места на територията на ЧЕЗ Разпределение без електрозахранване

Няма населени места на територията на ЧЕЗ Разпределение без електрозахранване

София. ЧЕЗ Разпределение възстанови електрозахранването на всички населени места в Западна България, които бяха засегнати от сложната метеорологична обстановка през последните дни. Общо 355 екипа отстраниха над 550 повреди, нанесени от обледявания и тежък сняг върху проводници и изолатори. Продължава работата по индивидуални сигнали в отделни населени места. Това съобщиха от пресцентъра на ЧЕЗ. Подобни метеорологични условия, като тези през изминалата седмица, дори да нямат извънреден характер, могат да бъдат пагубни за елементи от мрежата. Рязкото отпадане на натрупан сняг, както и скритите под снега обледявания на проводниците, които могат да достигнат до над 30 кг на линеен метър, водят до неминуемото им претоварване и повреждане. Физическото достигане до тези участъци често е затруднено заради непроходими пътища и пътеки, трудно пренасяне на материали до засегнатите места и подмяна на засегнатите елементи в тежки условия и минусови температури. Независимо от това екипите на ЧЕЗ Разпределение не прекъсват работа до пълното отстраняване на повредите и възстановяване на електрозахранването във всеки дом. При настъпване на аварийна ситуация и при обективна невъзможност за възстановяване на електрозахранването в рамките на 48 часа от възникване на повредата, компанията е длъжна да въведе ограничителен режим в снабдяването с електрическа енергия, като целта е необходимо да уведоми Министерство на енергетиката. По време на усложнената обстановка, компанията спази всички посочени срокове и изисквания, като създаде Кризисен щаб и осъществи комуникация с кметовете на засегнатите населени места. ЧЕЗ Разпределение изразява своята съпричастност към хората за преживените от тях неудобства и уверява, че положи огромни усилия за възможно най-бързото им отстраняване. Компанията регулярно извършва профилактика на електроразпределителната мрежа и полага усилия да развива и обновява съоръженията, за да сведе до минимум възникването на евентуални аварии. Въпреки че едва около 10% от крайната цена на електроенергията, която е и сред най-ниските в Европа, има влияние върху мрежовите услуги на оператора, компанията прави всичко възможно да поддържа и модернизира мрежата съгласно европейските стандарти за качество. Бързо променящата се среда в сектора, нарастващите потребности на клиентите и развитието на технологиите са допълнителни предизвикателства пред дружеството. Въпреки това, с ресурса, с който разполага, компанията не спира усилията си за предоставяне на сигурно електрозахранване за хората и работи упорито по време на изпитанията, на които природата подлага мрежата и служителите. Инвестиционният план на дружеството е съобразен с конкретните и належащи нужди на общините, комуникирани ежегодно на традиционните срещи между ръководството на ЧЕЗ и местните власти.

8 Февруари 2020 | 20:39 | Агенция "Фокус"

Няма населени места без електрозахранване на територията на област Ловеч

Няма населени места без електрозахранване на територията на област Ловеч

Ловеч. Няма населени места без електрозахранване на територията на област Ловеч. Това съобщиха от пресцентъра на ЧЕЗ.

8 Февруари 2020 | 18:43 | Агенция "Фокус"

Министерство на енергетиката: Повечето аварии по електропреносната мрежа са отстранени

Министерство на енергетиката: Повечето аварии по електропреносната мрежа са отстранени

София. След усложнената метеорологична обстановка днес повечето аварии по електропреносната мрежа бяха отстранени. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката. Аварийните екипи и на трите електроразпределителни дружества бяха мобилизирани с цел максимално бързо възстановяване на електроподаването. На територията на “ЧЕЗ Електроразпределение” АД, област Враца, за възстановяването на електрозахранването на селата Горна Кремена, Долна Кремена, Драшан, Камено поле, Горна Бешовица, Цаконица, Кален, Долна Бешовица, в резултат на работата на екипите на ЧЕЗ, координирано с Министерството на енергетиката, са възстановени скъсани проводници на 32 места, възстановени са 3 счупени стълба, подменени са 41 изолатора и 23 конзоли. В резултат на предприети действия захранването с електрическа енергия в посочените населени места днес беше възстановено.

8 Февруари 2020 | 18:30 | Агенция "Фокус"

Няма клиенти без електрозахранване на територията на София област

Няма клиенти без електрозахранване на територията на София област

София. Няма клиенти без електрозахранване на територията на София област. Това съобщиха от пресцентъра на ЧЕЗ. Екипите на ЧЕЗ Разпределение продължават работа в област Враца.

8 Февруари 2020 | 17:18 | Агенция "Фокус"

ЧЕЗ Разпределение възстанови захранването на всички населени места в област Плевен

ЧЕЗ Разпределение възстанови захранването на всички населени места в област Плевен

Плевен. ЧЕЗ Разпределение България възстанови електрозахранването на всички населени места от област Плевен, които бяха засегнати от обилния сняг, силния вятър и обледяванията. Това съобщиха от енергоразпределителното дружество. При получаване на единични сигнали за повреди по мрежа ниско напрежение, екипите на дружеството ще реагират незабавно. Продължава усилената работа в област Враца.

8 Февруари 2020 | 16:57 | Агенция "Фокус"

АПИ: Отпадат всички ограничения на Котленски проход

АПИ: Отпадат всички ограничения на Котленски проход

Сливен. Отпадат всички ограничения на Котленски проход, както и ограниченията по втори и трети клас пътища в област Търговище. това съобщиха от пресцентъра на АПИ.

8 Февруари 2020 | 15:49 | Агенция "Фокус"

Екипите на ЧЕЗ продължават работа в областите Враца, Ловеч, Плевен и Софийска, където електроразпределителната мрежа беше най-тежко засегната от обилните снеговалежи

Екипите на ЧЕЗ продължават работа в областите Враца, Ловеч, Плевен и Софийска, където електроразпределителната мрежа беше най-тежко засегната от обилните снеговалежи

София. Екипите на ЧЕЗ Разпределение продължават възстановителните работи в областите Враца, Ловеч, Плевен и Софийска, където електроразпределителната мрежа беше най-тежко засегната от обилните снеговалежи през седмицата. Това съобщиха от пресцентъра на ЧЕЗ. В тези области работят 216 служители на ЧЕЗ Разпределение, включително и командирован персонал. Усилията им са насочени към засегнатите участъци от мрежата средно напрежение в труднодостъпните терени. Продължава работата и по единични сигнали в конкретни населени места. Мокрият сняг, който падна на 5 и 6 февруари, счупи над 30 стълба на ЧЕЗ Разпределение. Досега екипите на дружеството са възстановили над 500 участъка, пострадали главно от обледяването, причиняващо скъсани проводници и счупени изолатори. Сигнали за нарушено електрозахранване може да се подават на денонощен телефон 0700 10 010, през сайта на ЧЕЗ Разпределение в секция „Контакти“ или по имейл на адрес: klienti@cez-rp.bg. Необходимо е да се посочва точен адрес за по-бързо локализиране на засегнатите участъци в населените места.

8 Февруари 2020 | 10:21 | Агенция "Фокус"

Усложненията от зимната обстановка продължиха и в петък (ОБЗОР)

Усложненията от зимната обстановка продължиха и в петък (ОБЗОР)

София. Зимната обстановка продължи и в петък. Продължава и бедственото положение в общините Кубрат и Самуил. Нормализира се обстановката в Шипка. Екипите на пътноподдържащите фирми работиха през целия ден по разчистването на прохода „Шипка“. Вечерта бе пуснато движението през Шипченския проход. Повечето от пътищата в страната вече са проходими при зимни условия. В сутрешните часове на деня от Николай Георгиев от Агенция „Пътна инфраструктура“ обобщи пред „Фокус“, че пътната обстановка в страната се подобрява. „Котленския проход е затворен за МПС над 12 т В област Смолян затворен остава проходът Превала като там забраната е за на 12 т, както и ремаркета и полуремаркета. „Към момента в цялата страна се подобрява състоянието на пътищата и тяхната проходимост. Възстановено е движението по направление Русе – Разград – Шумен“, добави той. През деня останаха проблемите с електричеството в много населени места. Освен проблеми с електричеството, заради снеговалежа се появиха проблеми с водопадаването в област Плевен и област Ловеч. Към 18.00 ч. бе възстановено водопадаването в област Разград , в 4 населени места останаха частични проблемите с ел. захранването.Без частично или пълно електроснабдяване бяха населени места от общините Враца, Мездра и Роман. По-късно екипите на ЧЕЗ възсатновиха електрозахранването в част от населените места на Враца. В резултат на обилния снеговалеж в община Белене има прекъсване на ел. захраването, довело до спиране на водоподаването и на сигнала на мобилните оператори. За да помогнат, на терен са изпратени 8 военнослужещи с два леки автомобила с повишена проходимост и два броя МТЛБ. Главният оперативен директор на „ЧЕЗ Разпределение България“ Виктор Станчевпоясни за „Фокус“, че най-тежка е обстановката във Врачанска, Ловешка и Плевенска област, както и една част от област София. Очаква се до края на деня да бъде възстановено електрозахранването в районите с аварии на територията на „ЧЕЗ Разпределение България“. Той уточни, че над 400 екипа и 800 служители и се грижат за отстраняването на авариите. Около 10 души останаха блокирани в курорта „Върховръх, община Перущица заради снега. Става въпрос за гости на хотела във Върховръх и жители на селата Чурен и Скобелево, през които преминава проблемният участък. Деница КИТАНОВА

7 Февруари 2020 | 19:42 | Агенция "Фокус"

Бедственото положение в община Самуил ще продължи до 24.00 ч., а това в Кубрат до утре в 11.30 ч.

Бедственото положение в община Самуил ще продължи до 24.00 ч., а това в Кубрат до утре в 11.30 ч.

Разград. Бедственото положение в община Самуил ще продължи до 24.00 ч., а това в Кубрат до утре в 11.30 ч. Това каза за Агенция „Фокус“ Светлин Симеонов, директор на дирекция „Администратвино-правно обслужване, финанси и управление на собствеността“ към Областна администрация – Разград. По думите му няма бедстващи хора в областта. Светлин Симеонов представи данни на дежурните в Областния съвет за сигурност към 18.00 ч. По думите му зимната обстановка е нормална. „Пътищата са проходими при зимни условия, вали сняг на места, но няма вятър и навявания. Единствените затворени пътища са от село Самуил за село Кривица, но хората имат осигурен алтернативен маршрут. Това е единият затворен път. Следващият е от Цар Калоян към Костанденец. Там не се го отворили пътя. Хората от селото не са напълно затворени“, обясни Симеонов. Той обясни, че по доста малки населени места по селата има все още непочистени улици, но се работи по почистването им. Стана ясно, че са отворени изходите на Разград и общинските пътищата при зимни условия. Деница КИТАНВОА

7 Февруари 2020 | 18:28 | Агенция "Фокус"

АПИ: Възстановено е движението по републиканските пътища в област Разград

АПИ: Възстановено е движението по републиканските пътища в област Разград

Разград. Възстановено е движението по републиканската пътна мрежа в област Разград. Това съобщиха от пресцентъра на АПИ. Почти всички третокласни пътища са проходими при зимни условия след силния снеговалеж, навяванията и преспи, които на места са били над 2 метра. Продължава обработката на пътните настилки и е ограничено преминаването на моторни превозни средства по три третокласни отсечки – път III-4902 от с. Побит камък до с. Острово, път III-206 от с. Студенец до с. Каменар и път III-4904 от кръстовището с общински път „Разград – Дянково“ до Северната индустриална зона на Разград. Екипите на пътноподдържащите фирми работят и се очаква до края на деня да бъде пуснато движението и по тези участъци. 27 снегопочистващи машини са на терен и обработват пътните настилки за осигуряване на пътуването при зимни условия. Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, с подходящи гуми, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

7 Февруари 2020 | 16:23 | Агенция "Фокус"

За овладяване на частичното бедствено положение в община Брацигово е осигурена тежка верижна техника

За овладяване на частичното бедствено положение в община Брацигово е осигурена тежка верижна техника

Брацигово. Тежка верижна техника е изпратена за овладяване на бедственото положение в община Брацигово, съобщиха от Областната администрация в Пазарджик. Със съдействието на областния управител Стефан Мирев, фирмите „Асарел- Медет“ АД и „Еко Хидро“ ООД осигуряват тежка верижна техника - булдозер 25 тона и роторен снегорин за разчистване на пътя до селата Равногор и Розово и летовищата „Розовски вриз“ и „Атолука“ в община Брацигово. Със заповед на кмета на Общината Надежда Казакова, в населените места днес беше обявено частично бедствено положение след падналия обилен снеговалеж. Верижните машини вече пътуват към община Брацигово, ще бъде осигурен коридор от страна на сектор „Пътна полиция“ с оглед недопускане на пътни инциденти при придвижването на извънгабаритната техника. Възстановено е електрическото захранване в селата Розово и Равногор, осигурени са хранителни продукти и лекарства за нуждаещите се, предимно възрастни хора. Областният управител Стефан Мирев е в постоянен контакт и координация между институциите от Единната спасителна система, участващи в дейностите по овладяване на частичното бедствено положение в община Брацигово, област Пазарджик.

7 Февруари 2020 | 15:37 | Агенция "Фокус"

Частично бедствено положение е обявено в две села в община Брацигово

Частично бедствено положение е обявено в две села в община Брацигово

Брацигово. Частично бедствено положение е обявено за две села и две летовища в община Брацигово, съобщиха от Общината. Със своя заповед кметът Надежда Казакова обяви частично бедствено положение на територията на село Розово, летовище „Розовски вриз”, село Равногор и летовище „Васил Петлешков” в община Брацигово. Причината е обилният снеговалеж. Разпорежда да бъдат създадени необходимите условия за ефективна работа на екипите на единната спасителна система и да бъде създадена организация за снабдяване на населението с продукти от първа необходимост. В заповедта на кмета се посочва, че ще бъде поискана помощ от областния управител за включване на техни сили за овладяване на бедствената ситуация в община Брацигово. Забранява се движението на моторни превозни средства в определени критични участъци, а при отказ от доброволно напускане на опасни за живота на гражданите сгради, да се извърши принудителното им извеждане.

7 Февруари 2020 | 15:25 | Агенция "Фокус"

Военнослужещи оказват помощ за справяне със зимната обстановка в Белене

Военнослужещи оказват помощ за справяне със зимната обстановка в Белене

Белене. Продължава участието на военнослужещи от Българската армия в справянето с последиците от усложнената зимна обстановка. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. След искане на областния управител на област Плевен и положителна резолюция на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, в 12.30 ч. специализиран екип от формированието в Белене е изпратен, за да окаже помощ в дейността на аварийните групи на ЧЕЗ. В резултат на обилния снеговалеж в община Белене има прекъсване на ел. захраването, довело до спиране на водоподаването и на сигнала на мобилните оператори. За да помогнат, на терен са изпратени 8 военнослужещи с два леки автомобила с повишена проходимост и два броя МТЛБ.

7 Февруари 2020 | 14:12 | Агенция "Фокус"

Д-р Димитър Димитров: Община Ветрино е готова за зимата

Д-р Димитър Димитров: Община Ветрино е готова за зимата

Ветрино. Ветрино е една от малкото общини във Варненска област, която извършва снегопочистването със собствени средства. Това заяви за Радио „Фокус“ – Варна д-р Димитър Димитров, кмет на община Ветрино. Той посочи, че Общината разполага с необходимата техника, като част от нея е изпратена от Министерството на отбраната, от „Пожарна и аварийна безопасност“ и други институции. „Доста добре сме заредени от техническа гледна точка. Разполагаме с 2 ATC-а, отделно имаме доста голяма машина, която е ракетен влекач с гребло, имаме 3 други машини с гребла, а на едната е монтирана и водоноска, с която пръскаме луга, там където има рискове от подледяване. Разбира се, имаме и машина за извозване на хора, в случай на бедствие. Предстои и да закупим специална машина, с която да опесъчаваме там където се подледява, а нека не забравяме, че през предния мандат със собствени средства си закупихме и фадрома. Смятам, че с наличната техника можем да се справим със зимната обстановка, като всяка година сключваме договори с местни фирми, които в случай на сериозно бедствие помагат да стигнем до по-крайните райони“, добави д-р Димитров. Той посочи, че всички обществени сгради са в готовност за зимния сезон, както и детските градини, училищата, социалните домове, кметствата са заредени с гориво за отопление. Десислава ВАСИЛЕВА

7 Февруари 2020 | 13:37 | Агенция "Фокус"

Виктор Станчев, ЧЕЗ: Очаква се до края на деня да бъде възстановено електрозахранването в районите с аварии на територията на „ЧЕЗ Разпределение България“

Виктор Станчев, ЧЕЗ: Очаква се до края на деня да бъде възстановено електрозахранването в районите с аварии на територията на „ЧЕЗ Разпределение България“

София. Очаква се до края на деня да бъде възстановено електрозахранването в районите с аварии на територията на „ЧЕЗ Разпределение България“ . Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ главеният оперативен директор на дружеството Виктор Станчев. Той уточни, че над 400 екипа и 800 служители и се грижат за отстраняването на авариите. Най-тежка е обстановката във Врачанска, Ловешка и Плевенска област, както и една част от област София, каза той. „Започваме от Област Ловеч – към момента там е съсредоточена най-голямата част от усилията, които полагаме. В момента около 20 селища в Област Ловеч са с нарушено електрозахранване. В Община Луковит са 7 населени места, които към момента са с нарушено електрозахранване, в Община Тетевен са 6 селища, в Община Троян се нормализира обстановката и там 6 селищата към момента са с нарушено електрозахранване. За Община Угърчин 8 селища са с нарушено електрозахранване. Виктор Станчев обясни, че към всички населени места са насочени екипи и работят. Той обърна внимание, че екипите не са спирали и през нощта, за да може максимално да се намали времето за отстраняване на авариите и да се достави комфорт на клиентите на дружеството. Росица АНГЕЛОВА

7 Февруари 2020 | 13:09 | Агенция "Фокус"

Мокрият сняг счупи над 30 стълба на ЧЕЗ Разпределение, продължават възстановителните работи в тясно сътрудничество с местните власти

Мокрият сняг счупи над 30 стълба на ЧЕЗ Разпределение, продължават възстановителните работи в тясно сътрудничество с местните власти

София. Мокрият сняг и обледяването на въздушните електропроводи на 5 и 6 февруари счупиха над 30 стълба на ЧЕЗ Разпределение в Западна България. Мобилизирани са над 800 служители в аварийните екипи на дружеството. Това съобщиха от пресцентъра на ЧЕЗ. Само на 6 февруари бяха възстановени над 300 участъка от електроразпределителната мрежа. Авариите са основно от скъсани проводници, счупени изолатори и паднали дървета извън сервитутните зони на електропроводите. Служителите в колцентъра на ЧЕЗ работят с удължено работно време. На 06.02.2020 г. са обслужени над 11 000 обаждания. Продължават възстановителните работи в засегнатите областите Плевенска, Ловешка, Врачанска и Софийска. „Искам да изразя своята благодарност към областните управители и общинските власти, с които работим в тясно сътрудничество и координираме възстановителните работи. Екипите ни ще останат на терен до пълното отстраняване на авариите, причинени от тежките метеорологични условия“, заяви Виктор Станчев, главен оперативен директор на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД. Информация за населените места с нарушено електрозахранване и очакваното време за възстановяването му може да се получи освен на денонощен телефон 0700 10 010, така и на сайтовете на ЧЕЗ България www.cez.bg и ЧЕЗ Разпределение www.cez-rp.bg в секция „Аварии и планирани ремонти“.

7 Февруари 2020 | 12:43 | Агенция "Фокус"

Около 8000 души в Пловдив и областта вече подмениха личните си документи, които изтичат до края на 2020 година

Около 8000 души в Пловдив и областта вече подмениха личните си документи, които изтичат до края на 2020 година

Пловдив. Около 8000 души в Пловдив и областта вече са подали заявление за подмяна на личните си документи, които изтичат до края на 2020 година. Това съобщи в интервю за Радио „Фокус“ – Пловдив Костадин Марков, началник на сектор „Български документи за самоличност“ към ОДМВР – Пловдив. По мнението на специалиста добре е повече хора да се възползват и да направят това до края на месец май, за да избегнат големи опашки през втората половина на годината. През тази година 88 000 души от Пловдив и областта ще трябва да подновят личните си карти, тъй като изтича срокът на валидността им. Освен това изтича и валидността на 77 000 паспорта за задгранично пътуване и 55 000 свидетелства за управление на МПС. Тези документи не са задължителни за смяна. С цел улесняване на административното обслужване, избягване на натрупване на хора и загуба на време при обработката на подадените заявления от сектор „Български документи за самоличност“ към МВР съветват гражданите да не изчакват изтичането на крайния срок на валидност на документите си и да се възползват от възможността за тяхната предсрочна подмяна. Ако сте жител на област Пловдив, желанието да подмените личните си документи може да заявите във всяко районно управление на територията на Областната дирекция на МВР. Ако имате задължение за неплатени глоби, или фишове от КАТ от минал период при подаване на документите ще получите уведомление за това. „Това не бива да плаши хората“, каза Костадин Марков. В случай, че заявявате подновяване на лична карта или паспорт, документът, който ще ви поднесат има единствено уведомителен характер и не ви задължава да го погасите в момента, в който го получавате. Подписването на този документ от ваша страна не означава „връчване на наказателно постановление или фиш“. Тези глоби подлежат на плащане, но след връчване на задължението за това по надлежния ред. С подписа си единствено удостоверявате, че сте запознат. „Желаещите да подновят шофьорската си книжка, обаче, ще трябва да погасят това задължение преди получаването на новия документ“, обясни Марков. За целта първо трябва да погасите влезли в сила задължения по глоби за нарушения по Закона за движение по пътищата. Служителите в сектор „Български документи за самоличност“ не извършват справка за дължимите суми. Добре е желаещите да направят предварително справка като се обърнат към служител от административно наказателна дейност на сектор „Пътна полиция“ или в съответното районно полицейско управление. След като уточните за какви конкретни нарушения имате санкции, трябва да направите плащане за тях чрез ПОС терминал, по банков път, или чрез Изи пей. Едва след плащане на глобите вашето заявление ще бъде прието и отработено. Въпреки, че погасяването на задълженията ви автоматично трябва да се отрази в системата на сектор „Пътна полиция“ е възможно при получаване на вашия нов личен документ да бъде констатирано, че заплащането все още не е отразено. От сектор „Български документи за самоличност“ съветват да носите в себе си и платежния документ, с който да удостоверите този факт. С представянето му автоматично се пристъпва към съответното отразяване и задължението ви се анулира. Цветана ТОНЧЕВА

7 Февруари 2020 | 12:40 | Агенция "Фокус"

Проблемите с ток и вода в селищата в община Ловеч се очаква да бъдат решени до 20.00 часа

Проблемите с ток и вода в селищата в община Ловеч се очаква да бъдат решени до 20.00 часа

Ловеч. Сериозните проблеми с прекъснатото електрозахранване и водоподаване в част от селищата в община Ловеч трябва да бъдат решени до 20.00 часа. Това стана ясно от заседание на Кризисния щаб за защита при бедствия, ръководено от кмета Корнелия Маринова, съобщиха от пресцентъра на Общината. Щабът се събира за втори пореден ден предвид кризисната обстановка. Въпреки обещанията от вчера, досега повечето селища продължават да са без ток над 36 часа. Община Ловеч се изпратила писмо до ЧЕЗ за по-бързо съдействие с екипи, съобщи кметът на Ловеч. По всички повреди на мрежата днес се работи, докладва Цветослав Кьордов – началник район Ловеч към „ЧЕЗ Разпределение България" АД. На терен вече са 15 външни екипи от София, Благоевград и Петрич, днес се очакват още 10 екипа, допълни Кьордов. Голяма помощ с високопроходима техника през вчерашния ден са оказали арендаторите на земеделски земи, на които бе благодарено. Без водоснабдяване са селата Александрово, Деветаки, Чавдарци, Йоглав, Брестово, Къкрина, Горно Павликене, Прелом, Стефаново, Дъбрава, Пресяка и Малиново (частично), съобщи инж. Христо Семков от ВиК - Ловеч. Проблемът е по-скоро с водата за битови нужди, с питейна вода хората се снабдяват от местни водоизточници и от магазините. "Можем ли да сме сигурни, че днес ще решим проблемите с електрозахранването и водоподаването, нужно ли е да създаваме допълнителна организация", попита кметът Корнелия Маринова. "Надяваме се в най-скоро време всичко да се нормализира", беше отговорът на институциите.

7 Февруари 2020 | 12:27 | Агенция "Фокус"

Военнослужещи от Сухопътните войски оказват помощ в разчистването на град Враца

Военнослужещи от Сухопътните войски оказват помощ в разчистването на град Враца

Враца. Дванадесет военнослужещи от Десети механизиран батальон – Враца се включиха в преодоляването на последиците от усложнената зимна обстановка във Враца. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Специализираният екип от 1 офицер и 11 войника с камион ЗИЛ-131 и моторен трион излязоха в 11.18 ч., за да окажат помощ в разчистването на град Враца. Военнослужещите действат след искане на областния управител на област Враца и положителна резолюция на началника на отбраната.

7 Февруари 2020 | 12:13 | Агенция "Фокус"

На девет сигнала за паднали дървета са реагирали пожарникари от Габровска област през изминалото денонощие

На девет сигнала за паднали дървета са реагирали пожарникари от Габровска област през изминалото денонощие

Габрово. На девет сигнала за паднали дървета са реагирали пожарникари от Габровска област през изминалото денонощие. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и уточниха, че произшествията са били по четири за общините Габрово и Севлиево и едно в Дряновския регион. Освен това увериха и, че на обажданията е реагирано незабавно, опасните предмети са отстранени и към момента пътищата в областта са проходими при зимни условия. За последните 24 часа на тел. 112 са получени и още пет съобщения – три за оказване на техническа помощ, едно за запален комин на къща в село Градница, община Севлиево и едно за горяща къща в село Добромирка. При нито един от инцидентите няма сериозни материални щети и пострадали. Луиза ТРАНЧЕВА

7 Февруари 2020 | 11:49 | Агенция "Фокус"

За отделни селища в областите Смолян, Хасково и Пловдив са подсигурени мобилни генератори за електроенергия

За отделни селища в областите Смолян, Хасково и Пловдив са подсигурени мобилни генератори за електроенергия

Пловдив. Обстановката с електрозахранването в засегнатите от снеговалежа райони постепенно се нормализира. Това съобщиха за Радио „Фокус“ - Пловдив от пресцентъра на „Електроразпределение Юг“. Екипи на дружеството успяха да възстановят електроснабдяването и за малки и отдалечени селища. В допълнение за единични села в области Смолян, Хасково и Пловдив дружеството е доставило мобилни генератори за електроенергия. Екипи на дружеството остават в готовност като продължават работа до пълното възстановяване на съоръженията. Диспечерските центрове на „Електроразпределение Юг“ осъществяват 24-часово наблюдение на мрежата.

7 Февруари 2020 | 11:42 | Агенция "Фокус"

Движението на МПС над 12 т. с ремаркета и полуремаркета е ограничено през проход „Превала“ в общините Доспат, Борино и Девин

Движението на МПС над 12 т. с ремаркета и полуремаркета е ограничено през проход „Превала“ в общините Доспат, Борино и Девин

Смолян. Движението на МПС над 12 т. с ремаркета и полуремаркета е ограничено през проход „Превала“, на територията на общините Доспат, Борино и Девин поради снеговалеж и снегопочистване. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничението е валидно и за следните пътища: път II-37 Батак – Доспат, път ІІІ-197 Доспат – Девин, път III-862 Михалково – Чуруково, път III-864 Проглед – Стойките, път ІІІ-866 Стойките - Девин – Михалково. Ограничено е и движението за всички превозни средства по път III-861 Лъки - Рожен от границата с област Пловдив до кръстовището с път III-8612 (разклона за Национална астрономическа обсерватория).

7 Февруари 2020 | 11:40 | Агенция "Фокус"

Военнослужещи от Сухопътните войски оказват помощ на населението в област Русе заради усложнената зимна обстановка

Военнослужещи от Сухопътните войски оказват помощ на населението в област Русе заради усложнената зимна обстановка

Русе. Военнослужещи от Сухопътните войски оказват помощ на населението в усложнената зимна обстановка в област Русе днес. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. От 8.25 часа тази сутрин екип от един сержант и един войник от Центъра за подготовка на водачи и логистични специалисти - Русе с автомобил с висока проходимост помагат за изтегляне на закъсали автомобили и отстраняване на проблеми в електропреносната мрежа в района на град Две могили. Военнослужещите действат след отправено искане от областния управител на област Русе и положителна резолюция на началника на отбраната.

7 Февруари 2020 | 11:33 | Агенция "Фокус"

Община Петрич иска съдействие за отстраняване на проблеми с осветление на участъци от републиканската пътна мрежа

Община Петрич иска съдействие за отстраняване на проблеми с осветление на участъци от републиканската пътна мрежа

Петрич. Община Петрич иска съдействие за отстраняване на проблеми с осветление на участъци от републиканската пътна мрежа. Това се посочва в писмо до Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенция „Пътна инфраструктура“, които се сезират за възникнали повреди в осветлението на четири пътни отсечки от републиканската мрежа и липсата на такова на възлови участъци, съобщиха за Радио „Фокус“ - Пирин от Община Петрич. Става въпрос за подходите към Петрич от автомагистрала „Струма“, които не са осветени, а това е натоварен маршрут и към ГКПП „Златарево“. Липса на осветление или неработещо такова има при: пътен възел „Петрич – Мелник”; пътен възел „Генерал Тодоров – Катунци”; пътна връзка „Марикостиново” и пътна връзка „Петрич – Марикостиново - Кулата”. От местната власт в Петрич уточняват, че предприемането на действия от страна на ресорните ведомства ще бъде продължение на системния им подход за осигуряването на пътната безопасност. Съдействие на Община Петрич оказва и депутатът Георги Динев. Въвеждането в изправност и осигуряване функционирането по предназначение на осветлението е наложително предвид факта, че община Петрич е гранична и на нейната територия са разположени основни пътни връзки и контролни пропускателни пунктове със съседните държави - Гърция и Северна Македония. Поради тези обстоятелства е важно да бъдат осигурени всички условия на водачите, така че да имат удобен и безопасен достъп от автомагистрала „Струма” към град Петрич, съответно и към ГКПП „Златарево“. Ливия НИНОВА

7 Февруари 2020 | 11:16 | Агенция "Фокус"

Нурие Црънгалова, зам.-областен управител на Разград: Продължава бедственото положение в общините Кубрат и Самуил

Нурие Црънгалова, зам.-областен управител на Разград: Продължава бедственото положение в общините Кубрат и Самуил

Разград. Продължава бедственото положение, което е обявено вчера в Община Кубрат и Община Самуил. В Община Самуил обявеното бедствено положение до края на деня ще бъде отменено. В Община Кубрат бедствено положение продължава до утре на обяд. Това съобщи за Агенция „Фокус“ зам.-областният управител на Разград Нурие Црънгалова във връзка с бедствената обстановка в областта вчера. "Обстановката в Област Разград се нормализира. Пътищата са проходими", каза тя и уточни, че изключение правят пътищата в Община Цар Калоян – до село Костанденец и в Община Разград – до селата Радинград и Островче. Има заледени участъци по улиците в градовете в общините и в малките населени места, където вчера не е имало възможност да бъде почистено, но в момента се обработват. Смятаме до края на деня да бъде решен и този проблем", заяви Црънгалова. По думите ѝ вчера 26 екипа от Енерго Про-Варна са действали навсякъде, за да отстранят авариите във връзка с проблемите с електричеството по населените места. "Към 09.00 часа днес информацията е, че на територията на област Разград единствено селата от Община Кубрат - с. Медовене, с. Беловец и кв. Дряново, са без електричество. Причината е, че няма електрическо захранване на помпените станции в с. Медовене и с. Брестовене“. По думите ѝ се работи по отстраняването на тези аварии, за да може да бъде възстановено и водозахранването в населените места", допълни зам.-областният управител на Разград. Тя посочи, че в Община Завет без електричество са с. Островче, с. Брестовене и с. Иван Шишманово, а от Община Самуил само с. Голям Извор е без електричество. "Остават неучебни дните 6 и 7 февруари за учебните заведения в цялата област. “, каза още зам.-областният управител на Разград. Тя допълни, че бедстващи хора към момента няма, а вчера на тези, които са подали сигнали – румънски граждани, им е било оказано съдействие", каза още Црънгалова. Зорница КОСТАДИНОВА

7 Февруари 2020 | 10:58 | Агенция "Фокус"

Нормализира се метеорологичната обстановка във Враца, пътищата са проходими

Нормализира се метеорологичната обстановка във Враца, пътищата са проходими

Враца. Нормализира се метеорологичната обстановка във Враца, пътищата са проходими. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. През изминалата нощ дежурните екипи на Общинско предприятие "БКС" почистваха проблемни пътни отсечки в жилищните квартали на Враца. Пътните артерии, трасето на масовия градски транспорт, както и участъци около детски и здравни заведения са обработени против заледяване. Към момента служители на общинското предприятие разчистват тротоари и централната пешеходна зона. Продължава премахването на паднали дървета и клони в града от Пожарна безопасност и защита на населението и Военно формирование – Враца. В рамките на деня ще започне отстраняването на щетите, нанесени по проводниците на кабелните оператори, като с дейностите ще бъдат ангажирани доставчиците на този тип услуги. Четвъртокласната пътна мрежа и улиците в селата са почистени. Екипите на ЧЕЗ са възстановили електрозахранването в част от населените места на Враца, като на места работата по отстраняването на авариите по мрежата продължава. На територията на община Враца няма подадени сигнали за бедстващи хора. Сигнали могат да бъдат подавани на тел.: 0885118857.

7 Февруари 2020 | 10:53 | Агенция "Фокус"

Преустановен е учебният процес в 1477 училища в 16 области в страната

Преустановен е учебният процес в 1477 училища в 16 области в страната

София. На 7 февруари е преустановен учебният процес в 1477 училища в 16 области в страната. Учебните занятия в тях се очаква да бъдат възстановени от 10 февруари. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката. Отново се учи в областите Бургас, Видин, Кюстендил, София - град и Хасково. В други 7 области се учи само в някои от училищата.

7 Февруари 2020 | 10:47 | Агенция "Фокус"

Красимир Димитров, Столична община: Нашите екипи работят по 12 сигнала за паднали дървета

Красимир Димитров, Столична община: Нашите екипи работят по 12 сигнала за паднали дървета

София. Нашите екипи работят по 12 сигнала за паднали дървета. Това каза Агенция „Фокус“ директорът на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община Красимир димитров за обстановката в София. "Имаме и обходи заради висулки", допълни той. Теодора ПАТРОНОВА

7 Февруари 2020 | 10:38 | Агенция "Фокус"

В Ловеч се свиква спешно заседание на Кризисния щаб заради липса на електроснабдяване вече втори ден в много от селищата в общината и в части от града

В Ловеч се свиква спешно заседание на Кризисния щаб заради липса на електроснабдяване вече втори ден в много от селищата в общината и в части от града

Ловеч. Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова свиква спешно ново заседание на Кризисния щаб за защита при бедствия. Причината е, че вече втори ден в много от селищата в общината и в определени части от града продължава да няма електроснабдяване, съобщиха от пресцентъра на Общината. От това произтичат проблеми и с водоподаването - там, където за него се използват помпи. Заседанието е насрочено за 11.00 часа, в заседателната зала на Община Ловеч.

7 Февруари 2020 | 10:36 | Агенция "Фокус"

Нормализира се обстановката в община Пещера след обилните снеговалежи

Нормализира се обстановката в община Пещера след обилните снеговалежи

Пещера. Нормализира се обстановката в община Пещера след обилните снеговалежи, съобщиха от Общината. Всички пътища са проходими при зимни условия. В село Радилово уличната мрежа е почистена. Възстановено е подаването на електричество за домакинствата. Към момента се отстраняват аварии по уличното осветление, причинени от скъсани проводници. В село Капитан Димитриево проблем са създали снегонавявания в участък на пътя от селото към село Бяга и град Брацигово, както и на места в близост до сметището в посока Пазарджик. Наличната техника и персонал са почистили посочените райони. И в двете населени места пътните настилки са мокри, по усойните и планински райони - частично заледени и заснежени, но обработени. Възстановено е движението по пътя Пещера - Свети Константин. В курорта Свети Константин продължава обработването на пътните настилки. Електроснабдяването е възстановено, както и подаването на питейна вода.

7 Февруари 2020 | 10:21 | Агенция "Фокус"

Възстановено е движението за всички МПС по път III-3011 Крамолин - Горско Косово на територията на област Габрово и по път III-2901 Суворово - Ветрино на територията на област Варна

Възстановено е движението за всички МПС по път III-3011 Крамолин - Горско Косово на територията на област Габрово и по път III-2901 Суворово - Ветрино на територията на област Варна

Габрово. Възстановено е движението за всички МПС по път III-3011 Крамолин - Горско Косово на територията на област Габрово и по път III-2901 Суворово - Ветрино на територията на област Варна. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка в страната от интернет страницата на АПИ – api.bg, както и по всяко време на денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

7 Февруари 2020 | 10:15 | Агенция "Фокус"

Около 10 души са блокирани в курорта Върховръх заради снега

Около 10 души са блокирани в курорта Върховръх заради снега

Пловдив. Около 10 души са блокирани в курорта Върховръх, община Перущица заради снега, съобщи за Радио „Фокус” - Пловдив зам.-кметът на общината Костадин Тонов. Той поясни, че става въпрос за гости на хотела във Върховръх и жители на селата Чурен и Скобелево, през които преминава проблемният участък. „Снежната покривка по пътя е над 1.5 метра, като снегът е мокър и тежи, което е проблем. От сутринта общината е осигурила най-добрата верижна техника, която чисти пътя, като се очаква най-късно до края на деня той да бъде отворен“, каза Тонов. По думите му не може да се твърди, че хората са бедстващи, тъй като им е осигурена храна, вода и топлина. Също така токът не е спирал. „Единственият им проблем е, че от вчера е ограничена свободата им на придвижване“, каза Тонов. Сред хората в снежен капан е и семейство с малко бебе. „Тъй като са свършили памперсите за бебето, от хотела са подсигурили тензух и хавлии за него. Важното е, че хората са живи и здрави“, каза още зам.-кметът. По думите на Тонов една трета от пътя до Върховръх е вече почистен. Цветана ТОНЧЕВА

7 Февруари 2020 | 10:07 | Агенция "Фокус"

Недялко Славов, областен управител на Смолян: Нормализира се обстановката в областта, но все още няколко населени места са без ток

Недялко Славов, областен управител на Смолян: Нормализира се обстановката в областта, но все още няколко населени места са без ток

Смолян. Нормализира се обстановката в област Смолян, но все още няколко населени места са без ток. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян областният управител на Смолян Недялко Славов. „В девинското село Осиково вече втора нощ са без захранване, очаква се до обяд то да бъде възстановено. С продължителни прекъсвания на тока са и жителите на маданското село Върбина и няколко села около селото. Снощи там е било пуснато захранването, но през нощта е спряло отново. Работи се и там също се очаква до обяд да бъде възстановено“, поясни Славов. Той уточни, че няма населени места в областта без вода. Нормализира се и обстановката по пътищата, остават ограниченията за прохода „Превала“. „През нощта е работено и където имаше необходимост от обработване и уширяване, е извършено от пътноподдържащата фирма. Ситуацията в областта вече е спокойна, като изключим проблема с електрозахранването“, обобщи Недялко Славов. Нели ГЕРГЬОВСКА

7 Февруари 2020 | 10:03 | Агенция "Фокус"

Екипите пътноподдържащите фирми работят по разчистването на прохода „Шипка“

Екипите пътноподдържащите фирми работят по разчистването на прохода „Шипка“

София. Екипите на пътноподдържащите фирми работят за разчистването на „Шипка“ и се очаква в следобедните часове движението по него да бъде възстановено. Троянският проход остава затворен, тъй като и в момента по билото вали сняг, има снегонавявания и преспи, а в следващите часове се очакват и нови валежи. Спряно е преминаването на тежкотоварните автомобили над 12 т през „Котленски“, а „Превала“ е затворен за движение на превозни средства над 12 т, както и за ремаркета и полуремаркета. Без ограничение е движението през проходите „Република“, „Петрохан“, „Ришки“, „Айтоски“, „Предел“, „Приморски“ и „Рожен“. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Усложнена остава обстановката в областите Разград и Търговище. Заради почистването на снега е ограничено движението по второкласните и третокласните пътища. В област Смолян движението на всички автомобили по републиканските пътища е с вериги. В общините Доспат, Борино и Девин е забранено движението на тежкотоварни автомобили над 12 т, с ремаркета и полуремаркета. Ограничено остава движението на МПС над 3,5 т по второкласния път II-37 Батак – Доспат. Над 700 машини са обработвали пътищата от републиканската пътна мрежа през нощта. Пътноподдържащите фирми са на 24-часов режим за почистване републиканските пътища и осигуряване на движението при зимни условия. За повишаване безопасността на движение при необходимост се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър и снегонавяванията, е възможно трафикът да се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя. Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

7 Февруари 2020 | 09:57 | Агенция "Фокус"

Прекъснато е водоподаването към град Маджарово в област Хасково

Прекъснато е водоподаването към град Маджарово в област Хасково

Маджарово. На територията на община Маджарово са паднали осем стълба, което е нарушило електроподаването към село Ефрем и е прекъснало захранването с ток на помпената станция, съобщиха от Областна администрация - Хасково. Поради това е прекъснато водоподаването към град Маджарово. От ЕВН информират, че селото ще бъде временно захранване с агрегат, докато протича ремонта на далекопровода. Продължават да се отстраняват аварии и по селата Дъбовец и Вълче поле, община Любимец и Орлов дол, община Тополовград.

7 Февруари 2020 | 09:56 | Агенция "Фокус"

Без частично или пълно електроснабдяване са населени места от общините Враца, Мездра и Роман

Без частично или пълно електроснабдяване са населени места от общините Враца, Мездра и Роман

Враца. Без частично или пълно електроснабдяване са населени места от общините Враца, Мездра и Роман. Това съобщиха от пресцентъра ОДМВР – Враца. В община Враца – Баница, Оходен, Мало Пещене, Голямо Пещене, Горно Пещене, Мраморен и частично в Бели извор, Власатица, Косталево, Лиляче и Лютаджик. В община Роман - Роман – кв. „Сухо поле“, Хубавене, Караш, Средни рът, Струпец, Радовене, Камено поле и Долна Бешовица. В община Мездра – Горна Кремена, Долна Кремена, Кален, Цаконица, Горна Бешовица, Ребърково, Люти Брод, Зверино, Оселна, Елисейна, Зли дол, Очин дол и Крета. Причините за прекъсването на електрозахранването са паднали стълбове и прекъснати жици на средно и ниско напрежение, вследствие тежестта на мокрия сняг. Възстановено е електрозахранването във Враца след авария по съоръжения 110 kW, собственост на държавния Електроенергиен системен оператор. Няма непроходими и затворени пътища на територията на областта. Снежната покривка е от 1-5 см в района на общините Оряхово, Козлодуй, Мизия, Хайредин, Бяла Слатина, Борован и Криводол и от 20 до 33 см в общините Роман, Мездра и Враца. Пътищата от републиканската пътна мрежа са мокри, на места заснежени, третирани и проходими при зимни условия. Видимостта е добра. През изминалото денонощие са работили 33 машини на ОПУ – Враца. Няма повишаване на нивата на реките и язовирите. Няма аварии по ВиК мрежата. На места, в общините Враца, Мездра и Роман има временни изключвания на помпите, вследствие на ел. прекъсвания, по които работят екипи на ЧЕЗ. След активната работа на екипите за отстраняване на аварии и проблеми, обстановката в област Враца на 07.02.2020 г., към 07.00 ч. се нормализира. Без електрозахранване и очаквано включване през деня, по данни на ЧЕЗ, са Долна Бешовица към 18.00 ч., Камено поле, Струпец, Синьо бърдо към 16.00 ч., част от Роман и Стояновци към 13.00 ч., Кунино и Радовене към 12.00 ч., Средни рът към 10.00 ч., частично в Мездра, Боденец и Крапец към 23.45 ч., Долна Кремена, Горна Кремена, Кален, Горна Бешовица, Цаконица, Типченица и Люти Дол към 18.00 ч., Царевец, Старо село, Крета и Дърманци към 16.00 ч., част от Враца - ул. „Алеко Константинов“, “Амур“ и „Ангел Грамчев“, стоянка в Ученически комплекс и постройка в Индустриална зона към 18.15 ч., Лиляче към 16.00 ч., Лютаджик към 07.30 ч. За останалите общини няма постъпили сигнали при оперативните дежурни за възникнали проблеми по пътната мрежа, електрозахранването и водоснабдяването, вследствие на падналия сняг.

7 Февруари 2020 | 09:51 | Агенция "Фокус"

Всички пътища на територията на Великотърновска област са почистени и проходими при зимни условия, няма бедстващи хора

Всички пътища на територията на Великотърновска област са почистени и проходими при зимни условия, няма бедстващи хора

Велико Търново. Всички пътища на територията на Великотърновска област са почистени и проходими при зимни условия. В региона няма бедстващи хора, затворени участъци и нови въведени ограничения, увери за Радио „Фокус“ – Велико Търново Марияна Христова, говорител на Областната дирекция на МВР. Тя припомни, че още вчера паднаха и ограниченията за движение на товарни автомобили. Беше отворен и Прохода на републиката. От Община Велико Търново пък уточниха, че в края на вчерашния ден бе възстановено нормалното електрозахранване в Миндя, Церова кория, Къпиново, Пчелище, Войнежа и махала Гърците. От 16 населени места край Велико Търново, в които вчера нямаше ток, към 19 часа проблеми имаше само в четири - Въглевци, Радковци, Райковци и Буковец. Продължава да се работи по отстраняването на авариите, причинени от обилния и мокър сняг. От Община уточняват, че и пътищата към селата западно и северно от Велико Търново са с нормален достъп при зимни условия. Най-голяма е снежната покривка в село Емен - около 70 сантиметра, в чийто район все още се работи по отстраняване на авария на енергопреносната мрежа. „Фокус“ припомня: Снеговалежът в региона продължи близо 20 часа. Още в условията на обилни количества бе осигурена нормална проходимост на главните транспортни артерии и маршрутите на обществения транспорт. В ранния следобед усилията бяха съсредоточени към вътрешността на кварталите, чието почистване продължава и в момента.Тротоарите също са проходими, но има заледявания и пешеходците трябва да са внимателни. Луиза ТРАНЧЕВА

7 Февруари 2020 | 09:51 | Агенция "Фокус"

Пътищата в община Батак са почистени от снега

Пътищата в община Батак са почистени от снега

Батак. Пътищата в община Батак са почистени, съобщиха от Общината. Снежната покривка е около 60 см. Проходими са общинските пътища за селата Фотиново и Нова махала. Почистени са и пътищата към курорта Цигов чарк и местността Дъното.

7 Февруари 2020 | 09:41 | Агенция "Фокус"

В Златевци, Водици, Соколски манастир и Боженци в община Габрово няма ток, днешният ден е неучебен за учениците

В Златевци, Водици, Соколски манастир и Боженци в община Габрово няма ток, днешният ден е неучебен за учениците

Габрово. В Златевци, Водици, Соколски манастир и Боженци в община Габрово няма ток. От Общината съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново, че обстановката в района се успокоява и увериха, че към 8.00 часа тази сутрин не е имало откъснати населени места. Въпреки това, още вчера, от местната администрация бе издадена заповед за това, че днешният ден ще бъде неучебен. Пътищата в общината са заснежени и се почистват и опесъчават. Снежната покривка в централна градска част е 43 см, във високите части - над метър. Пътните настилки в областта също са обработени и проходими при зимни условия. По усойните райони има частични заледявания и контролните органи съветват водачите да са внимателни. Пътят към курортен комплекс Узана е трудно достъпен, а снежната покривка там е около 80 см. Отсечките към селата вече са обработени и сега започва почистването на вътрешните им улици. Градските и междуградски автобусни линии на Общински пътнически транспорт са покрити и се изпълняват по график. Основните дейности относно транспорт, водоснабдяване, топлоподаване, снабдяване на населението с хранителни и други основни стоки сe осъщесвяват нормално. Луиза ТРАНЧЕВА

7 Февруари 2020 | 09:38 | Агенция "Фокус"

Пътят в посока ГКПП „Гюешево” е проходим при зимни условия

Пътят в посока ГКПП „Гюешево” е проходим при зимни условия

Кюстендил. Пътят в посока ГКПП „Гюешево” на границата със Северна Македония е проходим при зимни условия. Пътните настилки са заснежени и хлъзгави. Трафикът не е интензивен. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил дежурният на пункта. Потокът от автомобили към този час на деня е нормален, преминаването се извършва без големи изчаквания. Венцеслав ИЛЧЕВ

7 Февруари 2020 | 09:37 | Агенция "Фокус"

Прекъснато е електрозахранването в 9 населени места в област Разград

Прекъснато е електрозахранването в 9 населени места в област Разград

Разград. Проходими при зимни условия са общинските пътища. Всички основни направления в област Разград са отворени за движение на превозни средства. На места има заледени участъци. Все още се пробиват пътищата Самуил - Кривица, Кубрат - Беловец, Медовене - Завет и Цар Калоян - Костанденец. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Разград. Прекъснато е електрозахранването в село Черковна, община Разград, с. Беловец, с. Бисерци, с. Медовене и с. Тертер в общ. Кубрат. Също така в село Бели Лов в общ. Лозница и с. Острово, с. Брестовене и с. Иван Шишманово в общ. Завет. Частично е прекъснато електричеството в село Веселина в общ. Лозница. Напълно е спряно водоснабдяването в общ.Разград с. Ясеновец,с. Ушинци, с. Черковна и с. Стражец. Също така в общ. Кубрат с. Беловец,с. Бисерци, с. Медовене и с. Тертер

7 Февруари 2020 | 09:33 | Агенция "Фокус"

Проходими при зимни условия са пътищата в Благоевградска област

Проходими при зимни условия са пътищата в Благоевградска област

Благоевград. Проходими при зимни условия са пътищата в Благоевградска област. Това съобщиха за Радио „Фокус“ - Пирин от Областно пътно управление – Благоевград. Пътните настилки са предимно мокри, по усойните и планински райони частично заледени и заснежени, обработени са и се обработват. В региона духа слаб до умерен вятър, а температурите варират от минус 7 до около 0 градуса. Няма данни за силни снеговалежи в областта. Не са въведени ограничения за движението на леки и товарни автомобили по Републиканската пътна мрежа. Прохода Предел е отворен за движение, но опасността от падащи камъни там, както и в Кресненското дефиле остава повишена. Ливия НИНОВА

7 Февруари 2020 | 09:29 | Агенция "Фокус"

Заснежени и хлъзгави са пътищата в планинската част на област Пазарджик

Заснежени и хлъзгави са пътищата в планинската част на област Пазарджик

Пазарджик. Натоварен е трафикът по главните пътища в областта и по автомагистрала "Тракия", съобщи за Радио "Фокус" - Пазарджик дежурният в Областно пътно управление - Пазарджик. Пътните настилки в равнинната част са мокри, в планинската - заледени и заснежени, но обработени и опесъчени. Трафикът по пътя Панагюрски колонии – Панагюрище в района на 75 км се осъществява с повишено внимание, поради пропадане на част от банкета. Движението в участъка е регулирано с пътни знаци. Въведено е ограничение на моста в село Бошуля, който е част от републиканската пътна мрежа. Там е забранено движението на товарни автомобили с тегло над 10 тона. Определеният обходен маршрут е през село Звъничево – Септемврийски ханчета – град Септември – село Бошуля. В планинската част на областта има опасност от падащи камъни. Тя е най-голяма по направленията Пещера – Батак – Широка поляна, Варвара – Гара Костандово и Белово – Юндола. Албена ЖИЛЕКОВА

7 Февруари 2020 | 09:29 | Агенция "Фокус"

Затруднено е движението на кръговото кръстовище между булевардите „Джеймс Баучер“ и „Васил Левски“ в Благоевград

Затруднено е движението на кръговото кръстовище между булевардите „Джеймс Баучер“ и „Васил Левски“ в Благоевград

Благоевград. Натоварен е трафикът по главните улици и булеварди в Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Затруднено е движението на кръговото кръстовище между булевардите „Джеймс Баучер“ и „Васил Левски“ и улиците „Д-р Христо Татарчев“ и „Владо Черноземски“, на кръговото кръстовище на бул. „Св. св. Кирил и Методий“, на кръстовището на булевард „Васил Левски“ и булевард „Свети Димитър Солунски“, както и на кръстовището под Първи корпус на Югозападен университет „Неофит Рилски“ между улиците „Славянска“, „Иван Михайлов“ и булевард „Св. Димитър Солунски“, също и при новия светофар на улица „Славянска“. Градският транспорт се движи по разписание. Всички светофарни уредби в града са изправни. Пътните настилки са мокри и хлъзгави, на места - заснежени. Ливия НИНОВА

7 Февруари 2020 | 09:23 | Агенция "Фокус"

Почистени и проходими са основните пътища в Пловдивска област

Почистени и проходими са основните пътища в Пловдивска област

Пловдив. . Почистени и проходими са основните пътища в Пловдивска област. съобщи за Радио „Фокус“- Пловдив дежурен в Областно пътно управление. Няма сигнали за закъсали автомобили и непроходими републикански пътища, каза още дежурният. Затворен за движение на всички автомобили остава проходът Троян-Кърнаре. Снегът по пътя към хижа Върховръх, община Перущица достигна 160 сантиметра. В снежен капан в хижата и съседното село Чурен остават 9 души, сред които семейство с бебе. Очаква се тази сутрин голям подвижен трактор с вериги да разчисти пътя към Върховръх. Родопските села Бойково, Дедово и Ситово също имаха проблем вчера със снега, който натрупа около 1 метър покривка. Селищата бяха без ток, очаква се днес от електроразпределителното дружество да дадат информация дали електрозахранването там е възстановено. Въведена е временна организация на движението на новоизграждащото се кръгово кръстовище при 14-ти км на пътя Пловдив – Асеновград. Трафикът в посока Пловдив – Асеновград и обратно се насочва в две ленти по новоизграденото платно в източната част на кръговото кръстовище, като движението е двупосочно. Необходимо е шофьорите да спазват ограничението на скоростта до 40 км/ч. До 21 февруари движението по пътя Кричим – граница с област Смолян, от км 88 до км 103, се осъществява с повишено внимание поради строително ремонтни дейности. Движението е затруднено, но няма да бъде спирано. До 31 март движението по пътя Пловдив-Куклен, в участъка от км 6 до км 7, ще бъде ограничено поради ремонт на мостово съоръжение и асфалтовата настилка. Обходният маршрут за водачите е през уличната мрежа на град Куклен. Остава забранено преминаването на превозни средства по-високи от 4 метра през тунелите по пътя Асеновград-Нареченски бани. Обходният маршрут е по пътя Кричим-Девин. Все още е ограничено и движението на камиони над 12 тона по пътя Поповица-Болярци. Обходният маршрут за водачите е по пътя Поповица-Садово-Кочево-Болярци. Забранено до края на годината е преминаването на моторни превозни средства над 5 тона в района на км 6 по пътя Плодовитово-Първомай, поради намален габарит на пътното платно на мост. Обходният маршрут за водачите е по път ІІ-66 Стара Загора – Поповица и път І-8 София – Пловдив – Свиленград. Ограничено е движението на камионите над 12 тона по моста над река Марица при 119-ти км на пътя Чирпан – Поповица, между селата Мирово и Милево заради влошеното състояние на съоръжението. Предстои там да започнат ремонтно-възстановителни дейности, а до завършването им тежкият трафик се пренасочва по алтернативни маршрути. Опасност от падащи камъни има по пътя Кричим-Стамболийски, Юговско ханче-Югово-Лъки-Здравец и Бачково-Нареченски бани, също в района на проходите Козница и Стражата. С нормална интензивност се осъществява трафикът и на територията на град Пловдив. Пътните настилки са почистени. Цветана ТОНЧЕВА

7 Февруари 2020 | 09:18 | Агенция "Фокус"

Николай Георгиев, АПИ: Пътната обстановка в страната се подобрява, остават затворени проходите Троянски и Шипка

Николай Георгиев, АПИ: Пътната обстановка в страната се подобрява, остават затворени проходите Троянски и Шипка

София. Пътната обстановка в страната се подобрява, остават затворени проходите Троянски и Шипка. Това каза за предаването „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Николай Георгиев от АПИ. Котленския проход е затворен за МПС над 12 т В област Смолян затворен остава прохода Превала като там забраната е за на 12 т, както и ремаркета и полуремаркета. „Към момента в цялата страна се подобрява състоянието на пътищата и тяхната проходимост. Възстановено е движението по направление Русе – Разград – Шумен. В самата област остава ограничението в третокласната мрежа. Тя е затворена в цялата област Разград за всички МПС. Към момента тя се почиства и се очаква да бъде отворена“, каза той. Николай Георгиев каза още, че над 700 машини са работили през изминалата нощ. Продължава почистването на основните пътни артерии. По магистралите и първокласната пътна мрежа няма въведени ограничения заради зимната обстановка, добави той. Вилислава ВЕТРЕНСКА

7 Февруари 2020 | 09:14 | Агенция "Фокус"

Василка Панайотова, кмет: Овладяно е положението в град Шипка

Василка Панайотова, кмет: Овладяно е положението в град Шипка

Казанлък. Овладяно е положението в град Шипка. Това каза за Радио „Фокус“ кметът Василка Панайотова. Та поясни, че е възстановено е и движението на моторно-превозни средства от града към местността „Светица“. От 4 часа се почистват главните пътни артерии на Шипка, което е дало възможност на работещите от първа смяна да се придвижват безпрепятствено. Панайотова подчерта, че затруднения при почистването създават преспите в града, които на места достигат до 2 метра, както и хаотично спрените автомобили. В почистването с гребла участват и жителите на Шипка. Възстановено е електрозахранването във всички квартали на подбалканското градче. В нормален режим работят всички търговски обекти и хотели в Шипка. Славяна ГАЙДАРОВА

7 Февруари 2020 | 09:11 | Агенция "Фокус"

Пътищата в област Кюстендил са проходими при зимни условия

Пътищата в област Кюстендил са проходими при зимни условия

Кюстендил. Пътищата в област Кюстендил са проходими при зимни условия. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил дежурният в Областно пътно управление – Кюстендил. Тази сутрин на места е валял слаб сняг. Пътните настилки са заснежени и хлъзгави, продължава обработката им. Няма въведени ограничения за движението на моторни превозни средства в областта заради метеорологичната обстановка. Движението по път ІІІ-6222 Смоличано – Пелатиково от км 10 до км 14 е ограничено за товарни автомобили над 3.5 тона поради пропадане на част от пътното тяло. Участъкът е сигнализиран с пътни знаци. Въведен е обходен маршрут - Згурово – Неделкова Гращица – Невестино – Друмохар – Ваксево и обратно. Срокът е до 3 март 2020 година. Венцеслав ИЛЧЕВ

7 Февруари 2020 | 09:08 | Агенция "Фокус"