НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:24


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Николина Ангелкова проведе работна среща с Н.Пр. Йорам Елрон, посланик на Държавата Израел у нас

Министър Николина Ангелкова проведе работна среща с Н.Пр. Йорам Елрон, посланик на Държавата Израел у нас

27 Ноември 2019 | 17:13 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна среща с Н.Пр. Йорам Елрон, посланик на Държавата Израел в България, съобщиха от пресцентър на Министерството на туризма.

Основен акцент в разговора бяха конкретни инициативи за задълбочаване на сътрудничеството между двете държави в областта на туризма. Израел е важен и перспективен партньор за страната ни. Нашите очаквания са всички положени усилия да доведат до задълбочаване на доброто ни сътрудничество и увеличаване броя на туристите между двете страни, заяви министър Ангелкова. Тя цитира данни, според които Израел се нарежда на 11-о място по брой на входящите туристи в страната през миналата година.

През 2018 г. България е била посетена от 244 146 израелски туристи. Отчетеният ръст спрямо 2017 г. е 17,3%. За периода от януари до септември 2019 г. в страната ни са пристигнали над 212 хил. израелски туристи.Министър Ангелкова открои важността на израелския пазар за българския туризъм и добави, че Министерството на туризма редовно участва на туристическото изложение IMTM в Тел Авив, където представя дестинация България с акценти върху зимна и лятна почивка, възможности за балнеолечение, за провеждане на културно-познавателни турове, за пътувания с цел развлечения и други.

Министър Николина Ангелкова предложи организиране на съвместен бизнес форум, по време на който туроператори от двете държави да обменят опит и да обсъдят както бъдещи съвместни инициативи, така и различните форми на туризъм, които предлагат двете държави.Тя отправи покана към посланика за участие в годишната среща на министъра на туризма с дипломатическия корпус у нас, както и покана за второто издание на Международния инвестиционен форум в туризма, което е планирано за пролетта на 2020 г. Двамата споделиха тезата, че изготвянето на специализиран маршрут за популяризиране на основните еврейски забележителности в страната надгражда усилията на Министерството на туризма за промотиране на културно-историческото наследство на България. В инициативата се включиха общо 16 общини, които излъчиха представители в работната група, чието първо заседание предстои.

Тема на разговора бе и промотиране активно на дестинация България, в това число и пред наследниците на българските евреи, които живеят в Държавата Израел, с възможности да посетят страната на своите предци, за да се запознаят с богатата ѝ история и култура. Н.Пр. Йорам Елрон изказа благодарност за добрите взаимоотношения между двете държави и заяви готовността си за сътрудничество и подкрепа при реализиране на бъдещи инициативи. Той изрази очакванията си все повече български туристи да посещават Израел. Н.Пр. Йорам Елрон допълни, че е важно да има диверсифициране на туристическия продукт и израелските туристи да посещават България както за море и планина, така и за СПА и уелнес ваканции, към които те проявяват
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премахва се дигата на Централния плаж в старата част на Созопол

Премахва се дигата на Централния плаж в старата част на Созопол

24 Ноември 2019 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Созопол. Почти премахната е вече пясъчната дига на Централния плаж в старата част на Созопол. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма. Само часове след като министър Николина Ангелкова разпореди съоръжението да бъде съборено, концесионерът започна действия. Вчера министърът на туризма бе в Созопол, за да разговаря с местните хора, подали сигнал срещу изграждането на дигата. Винаги търсим обратна връзка с хората, ако има проблеми - решаваме ги заедно с консенсус и това ще продължи и в бъдеще, каза министърът пред гражданите на Созопол. Разпоредената от нея спешна проверка установи, че има разминаване с уведомлението от концесионера, изпратено на 28 октомври до Министерството на туризма, Басейнова дирекция и общината. Инспекцията показа, че при изграждане на дигата в Созопол е изземван пясък от заливаемата площ. Затова министърът разпореди възстановяване на съществуващото положение на плажа и неустойка по договора от 6900 лв. В същото време дигите са изключително важни защитни съоръжения и не бива да бъдат отричани, те се ползват за защита на ивиците и инфраструктурата от морски бури навсякъде по света.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пясъчната дига на плажа в Созопол ще бъде съборена, а концесионерът - санкциониран (ОБЗОР)

Пясъчната дига на плажа в Созопол ще бъде съборена, а концесионерът - санкциониран (ОБЗОР)

23 Ноември 2019 | 20:27 | Агенция "Фокус"
Созопол. Пясъчната дига на плажа в Созопол ще бъде съборена, а на концесионерът ще му бъде наложена глоба в размер на 6 900 лв. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в Созопол, след проверка на пясъчната дюна в града. До проверката и реакцията на институциите се стигна след като инициативен комитет на граждани на Созопол инициираха подписка против изградената от концесионера дига на централния плаж. Министърът уточни, че причината за тази среща в Созопол е свързана в опазването на крайбрежието и цялостното разбиране за съвместна работа, опазването на културно-историческото наследство на Созопол и за съвместна работа по отношение на летния туристически продукт. Министър Ангелкова отбеляза, че вече е разпоредила дигата да бъде премахната с оглед на това, че изцяло е нарушено уведомлението, което е направено към институцията. И допълни, че на концесионера ще му бъде наложена неустойка в размер на 6 900 лв. съгласно договора. Министърът на туризма заяви, че правителството винаги е близо до хората, местната власт и бизнеса, заедно обсъждаме и решаваме предизвикателствата в туризма. По думите й само в диалог може да се решат проблемите пред устойчивото развитие на сектора. Министър Ангелкова бе приветствана от кмета на Общината Тихомир Янакиев, който ѝ благодари за бързото отзоваване след недоволството, изразено от жители на Созопол. Тя също изказа признателност към жителите на града за проявената отговорност.

Срещу изкопните дейности през последните дни бе открита протестна подписка на граждани. Дискусията се състоя, след като министърът и експерти на ведомството спешно посетиха плажа. Жителите на Созопол изразиха задоволство от решението на министерството за налагане на глоба и настояха в архитектурния резерват на Антична Аполония всички дейности да се съгласуват. Те благодариха за бързата намеса и за предприетите мерки, които изцяло успокояват обществеността в града.

Георги Пинелов, председател на Общинския съвет в Созопол, заяви, че има логика в действията на хората, които не желаят защитното съоръжение.

Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР) също направи предписание на фирма „Ауто Фактор“ ЕООД да преустанови незабавно изземване на пясък от Черно море след сигнал. Действията на концесионера са в несъответствие с уведомление, изпратено до министъра на туризма с копие до БДЧР, съгласно което се предвижда изнасяне на пясъчно покритие от плажа и натрупването му далеч от обичайните ветрови вълни, без да се засягат бреговете на водните обекти. Във връзка с установеното нарушение на естественото състояние на брега на Черно море фирмата-концесионер на плажа в гр. Созопол бе поканена в тридневен срок да се яви на среща за изясняване на обстоятелствата по случая.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Министър Николина Ангелкова пред жители на Созопол: Близо сме до хората и ако се появят проблеми - решаваме ги в диалог

Министър Николина Ангелкова пред жители на Созопол: Близо сме до хората и ако се появят проблеми - решаваме ги в диалог

23 Ноември 2019 | 12:52 | Агенция "Фокус"
Созопол. Винаги сме близо до хората, местната власт и бизнеса, заедно обсъждаме и решаваме предизвикателствата в туризма. Само в диалог можем да се справим с проблемите пред устойчивото развитие на сектора. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с обществеността в Созопол, на която беше дискутирано изграждането на защитна дига върху Централния плаж в Стария град, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма. Срещу изкопните дейности през последните дни бе открита протестна подписка на граждани. Дискусията се състоя, след като министърът и експерти на ведомството спешно посетиха плажа.

Министър Ангелкова бе приветствана от кмета на общината Тихомир Янакиев, който ѝ благодари за бързото отзоваване след недоволството на созополчани. Тя също изказа признателност към жителите на града за проявената отговорност. "Разпоредила съм дигата да бъде премахната, защото е нарушено уведомлението от концесионера за изграждането ѝ. Във всички бъдещи действия много разчитам на вашата роля и на провеждането на срещи в този формат. За нас е важно да развиваме туризма, но само с общи усилия, и аз високо ценя тази гражданска енергия. В режим на диалог винаги сме на разположение", увери министърът.

Същевременно тя изтъкна, че дигите не трябва да се заклеймяват с лека ръка, от тях има необходимост, за да предпазват от различни бедствия – наводнения имаше например в курорта „Св. Константин и Елена“. Всеки плаж е отделен случай и е задължително тези въпроси да се обсъждат с хората и бизнеса на място. Министърът обеща още в началото на следващата седмица да изпрати екип за нова проверка дали дигата е премахната.
Министър Ангелкова припомни, че институцията е създала система за обратна връзка при нередности или нарушения, но често липсва гражданска позиция или конкретика със становище и препоръки. "Винаги инициираме срещи на място и ще продължим този активен диалог не само при възникване на проблеми. С промените в Закона за туризма кметовете могат да разчитат на консултативните съвети по туризъм в общините, които на много места са все още неглижирани. Заложили сме да има пряка връзка и кметът да информира министъра за решенията на съвета, за да вървим от долу нагоре и това да става част от националната политика", каза още тя.

"Управлението на морските плажове е строго регламентирано в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие и Закона за концесиите", посочи министър Ангелкова. "Там ясно са разписани правата и задълженията на двете страни и ведомството взема съответните мерки при неспазване на договорите. Правим непрекъснати проверки по план и по сигнали и при констатирани нарушения на територията на плажа реагираме незабавно. От началото на годината назначихме и мобилни екипи за обиколки по крайбрежието още в рамките на зимния сезон, за да се следи своевременно подготовката на летния сезон", поясни тя. На сайта на ведомството има посочени телефони и мейли за сигнали за нередности и нарушения както по стопанисване на плажовете, така за местата за настаняване и хранене.

По-рано днес министър Ангелкова съобщи при посещението си на Централния плаж в Стария Созопол, че предстои пълна инспекция на дейностите по изграждане на защитната дига, която ще бъде съборена. "Разпоредих незабавна проверка по случая. Нашите експерти установиха, че категорично има разминаване от уведомлението на концесионера от 28 октомври, което сме получили заедно с Басейнова дирекция и общината. В него се твърди, че няма да се разрушава брегът и да се отнема пясък от ивицата. След проверката обаче беше констатирано, че има загребване на пясък именно от брега. Незабавно ще разпоредя да се възстанови предишното положение и да се събори дигата, коментира министър Ангелкова пред гражданите, недоволни с разкопаването, и пред компетентните органи. Ще наложим неустойка, която по договора с концесионера е 6900 лв. Изключително важно е обаче да се съобщава и обсъжда с хората какво се предприема на място", акцентира министър Ангелкова. Тя благодари за сигнала, подаден от жителите на Созопол, и заяви, че за да работим за устойчивото развитие на българския туризъм, трябва да обединяваме усилията си.

"Призовавам концесионерите да обсъждаме предварително важните теми в работата им. Основната задача пред тях е да се грижат за плажовете. Ако повторно искат да се изгради дига, това ще се случи след широко обсъждане", категорична бе Ангелкова. По думите ѝ басейнова дирекция-Варна е забранила да се изземва пясък от ивицата, а концесионерът да изясни какво точно прави.

Георги Пинелов, председател на Общинския съвет в Созопол, заяви, че има логика в действията на хората, които не желаят защитното съоръжение.

Жителите на Созопол изразиха задоволство от решението на министерството за налагане на глоба и настояха в архитектурния резерват на Антична Аполония всички дейности да се съгласуват. Те благодариха за бързата намеса и за предприетите мерки, които изцяло успокояват обществеността в града.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Ще наложим неустойка на концесионера на плажа в Созопол в размер на 6 900 лв., вече съм разпоредила премахване на дигата

Министър Николина Ангелкова: Ще наложим неустойка на концесионера на плажа в Созопол в размер на 6 900 лв., вече съм разпоредила премахване на дигата

23 Ноември 2019 | 10:48 | Агенция "Фокус"
Созопол. Ще наложим неустойка на концесионера на плажа в Созопол в размер на 6 900 лв., вече съм разпоредила премахване на дигата. Това каза министър Николина Ангелкова на брифинг в Община Созопол, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Причината да се съберем в Созопол е свързана в опазването на крайбрежието и цялостното разбиране за съвместна работа, опазването на културно-историческото наследство на Созопол и за съвместна работа по отношение на летния туристически продукт“, посочи министърът.

„Вече съм разпоредила дигата да бъде премахната с оглед на това, че изцяло е нарушено уведомлението, което е направено към институцията. Взима се пясък и от заливаемата площ. Ще наложим неустойка на концесионера в размер на 6900 лв. съгласно договора“, добави Ангелкова. „Изпълняваме изключително стриктно всички контролни правомощия и следим за спазването на задълженията по договорите с всеки един концесионер“, посочи още тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Дигата на плажа в Созопол да бъде съборена, за да може да се възстанови брега на морето

Министър Николина Ангелкова: Дигата на плажа в Созопол да бъде съборена, за да може да се възстанови брега на морето

23 Ноември 2019 | 08:46 | Агенция "Фокус"
Созопол. Това, което установиха експертите, след проверка на пясъчната дюна в Созопол е, че категорично има разминаване от уведомлението на концесионера, което сме получили на 28 октомври. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова от Созопол в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия. „Това, което е описано вътре, че да се изгради това защитно съоръжение пясъчни валове и диги няма да се нарушава брега и няма да се отнема пясък от морето. На практика след проверка на Басейнова дирекция и след нашата е установено, че има загребване на пясък“, добави Ангелкова.

Министърът на туризма заяви, че незабавно ще разпореди да бъде възстановено положението, независимо от предписанията на Басейнова дирекция. „Тоест да бъде съборена дигата, за да може да се възстанови брега на морето. Ще наложим и неустойка, която по договор е 6 900 лв. Искам да подчертая, че независимо от конкретния случай, дигите са едно от най-добрите защитни съоръжения, така че да се предпазва плажната ивица от зимните бури и вълнения“, обясни още тя.

Ангелкова уточни, че в конкретния случай е много важно всичко предварително да се съобщава и да се обсъжда с хората. „Аз вярвам, че за да работим за българския туризъм трябва да бъдем заедно, най-вече хората, местните власти, Министерство на туризма, концесионерите, на които основната задача е да се грижат за морския плаж, и да имаме добър и качествен продукт. Ще предпишем да се разруши дигата и да се възстанови положението, ще наложим съответната неустойка и ако повторно искат да изградят дига, това ще се случи само след като обсъдим детайлно със заинтересованите местни граждани“, каза още министър Николина Ангелкова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова ще разговаря с обществеността в Созопол за разпоредената от нея проверка на Централния плаж в града

Министър Николина Ангелкова ще разговаря с обществеността в Созопол за разпоредената от нея проверка на Централния плаж в града

23 Ноември 2019 | 07:30 | Агенция "Фокус"
Созопол. Министърът на туризма Николина Ангелкова ще разговаря в 10.00 часа с обществеността в Созопол по повод разпоредената от нея проверка за изграждането на защитни диги на Централния плаж в Стария град. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма. Преди това ще бъде извършена детайлна инспекция на дейностите по ивицата.

Министърът на туризма инициира спешната проверка на експерти от ведомството съвместно с другите компетентни органи, след като в публичното пространство се появи информация, че на плажа с техника се прави защитна дига, която да предпази плажната ивица.
Проверката ще установи дали концесионерът на плажа изпълнява договорните си задължения и ще бъде извършена съвместно с други компетентни институции.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова ще разговаря с обществеността в Созопол за разпоредената от нея проверка на Централния плаж в града

Министър Николина Ангелкова ще разговаря с обществеността в Созопол за разпоредената от нея проверка на Централния плаж в града

22 Ноември 2019 | 17:52 | Агенция "Фокус"
Созопол. Министърът на туризма Николина Ангелкова ще разговаря на 23 ноември в 10.00 часа с обществеността в Созопол по повод разпоредената от нея проверка за изграждането на защитни диги на Централния плаж в Стария град. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма. Преди това ще бъде извършена детайлна инспекция на дейностите по ивицата.

Министърът на туризма инициира спешната проверка на експерти от ведомството съвместно с другите компетентни органи, след като в публичното пространство се появи информация, че на плажа с техника се прави защитна дига, която да предпази плажната ивица.
Проверката ще установи дали концесионерът на плажа изпълнява договорните си задължения и ще бъде извършена съвместно с други компетентни институции.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова разпореди проверка на Централния плаж в старата част на Созопол

Министър Николина Ангелкова разпореди проверка на Централния плаж в старата част на Созопол

22 Ноември 2019 | 11:30 | Агенция "Фокус"
София. Със заповед на министъра на туризма Николина Ангелкова експерти на ведомството ще направят проверка на извършваните дейности за изграждане на пясъчни диги на Централния плаж в Стария Созопол, съобщиха от пресцентъра на министерството.

В публичното пространство бе изнесена информация, че там с техника се издига защитна дига, която да предпази плажната ивица.

Проверката ще установи дали концесионерът на ивицата изпълнява стриктно договорните си задължения по стопанисването й. Инспекцията ще бъде извършена в сътрудничество с другите компетентни институции.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нивата на водопада Виктория намаляват след продължителна суша, която засегна голяма част от южната част на Африка. 9 декември 2019 г.
Нивата на водопада Виктория намаляват след продължителна суша, която засегна гол...

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.