НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:43


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Александър Вучич: Белград не вярва, че може да бъде постигнат компромис с Прищина

Александър Вучич: Белград не вярва, че може да бъде постигнат компромис с Прищина

4 Декември 2019 | 14:14 | Агенция "Фокус"
Сочи. Президентът на Сърбия Александър Вучич възнамерява да обсъди с руския си колега Владимир Путин отношенията на страната му с Косово, но изобщо не е оптимист за постигането на компромис с Прищина, предава ТАСС.

„Трябва да ви кажа, че не съм оптимист за постигането, как да кажем, на окончателно компромисно решение между Белград и Прищина. Но ще обсъдим тази тема“, заяви Вучич, обръщайки се към Путин на руски език в началото на преговорите помежду им в Сочи.
„Бих искал да Ви изкажа голямата ни признателност за постоянната подкрепа на Сърбия в запазването на нашата териториална цялост, независимост и суверенитет. За Вашата подкрепа на международно равнище“, добави сръбският президент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): САЩ никога не са натискали активно за големи промени на границата между Сърбия и Косово

Koha Ditore (Косово): САЩ никога не са натискали активно за големи промени на границата между Сърбия и Косово

4 Декември 2019 | 09:41 | Агенция "Фокус"
Прищина. Посланикът на САЩ в Прищина Филип Коснет заяви, че страната му никога не е натискала активно за големи промени на границата, но отбеляза, че Косово и Сърбия могат да разчитат, че демаркацията е възможна част от евентуално окончателно споразумение между страните. Дипломатът също така посочи, че може да бъде постигнат договор през 2020 година, но Косово трябва да отмени митата върху сръбските стоки, а Белград да спре кампанията за отмяната на признания на независимостта на Прищина, пише косовският вестник Koha Ditore.

По неговите думи, има хора, които не са разбрали правилно позицията на САЩ, че ще разгледат всяко споразумение между Прищина и Белград, включително и такова, което съдържа промени на границата, преди да обявят подкрепата си за него, като някои са взели това за подкрепа на Вашингтон за промяна на границите на Балканите. „Това никога не е било вярно. Нещо повече, нашата позиция беше, че всякакво споразумение между Косово и Сърбия трябва да бъде приемливо за народите на двете страни, а не само за някои политици“.

„Моето правителство не е фокусирано само в довеждането на правителствата на Сърбия и Косово на масата за преговори, но и в осигуряването на условия за успешно сключване на всеобхватен договор. С други думи, за стигане до финала, а не само до началната линия“, подчерта Коснет.

Той отбеляза, че е важно Косово да се третира като равнопоставена страна с другите в региона и че очаква Косово да бъде поканено като такова на бъдещи преговори по идеята за мини-Шенген: „Правителството трябва да отиде; то трябва да изпрати делегация. Ако предложението съдържа елементи, които Косово не харесва, тогава Косово трябва да каже това. То трябва да представи аргументи на масата, да води преговори като равна на другите държави. Може би мини-шенгенското споразумение отчасти ще се развие заради това, че Косово помага за оформянето му“.

Коснет заяви, че е ясно, че хората са гласували за промяна на последните парламентарни избори и че това е вълнуващо време за Косово. „Мисля, че ще трябва да видим голям напредък през 2020 г.“, каза той.

Помолен да коментира думите на лидера на Движение „Самоопределение“ Албин Курти, че няма да включи „Сръбска листа“ (партията на косовските сърби) в следващото правителство на Косово, Коснет заяви: „Г-н Курти разбира Конституцията на Косово. Мисля, че е реалист и знае, че няма да може да управлява без да слуша гласа на членовете на сръбската общност. Факт е, че „Сръбска листа“ не представлява всеки човек, не всички сърби подкрепят „Сръбска листа“, но това е важен глас. Не мисля, че е реалистично да говорим за управление на страната без да се спазват конституционните принципи за ролята на малцинствата и без да се признава политическата реалност на „Сръбска листа“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Коалиционните преговори в Косово завършиха без успех

Gazeta Express (Косово): Коалиционните преговори в Косово завършиха без успех

3 Декември 2019 | 09:25 | Агенция "Фокус"
Прищина. Преговорите за формиране на ново правителство на Косово между Движение „Самоопределение“ (Ветевендосие (ВВ)) и Демократическата лига на Косово (ЛДК) завършиха без резултат, пише прищинският ежедневник Gazeta Express.
Лидерът на ВВ Албин Курти заяви след срещата си с председателя на ЛДК Иса Мустафа, че ще продължи разговорите си с него, независимо че този кръг от дискусиите е завършил безрезултатно.
Изданието припомня, че ВВ спечелиха предсрочните парламентарни избори в страната на 6 октомври и с това получиха правото да излъчат премиер.
„Когато имаме цялото споразумение, ще го покажем. Днешната среща завърши и съм в директен контакт с председателя на ЛДК, за да се разберем за следващата среща, когато ще продължим разговорите до постигане на споразумение“, заяви Курти.
Лидерът на ЛДК Иса Мустафа заяви след срещата, че тя е била важна, но е имало разногласия „по определени теми“.
„Имахме важна среща, защото без такива разговори ще бъде трудно да постигнем добро сътрудничество в бъдеще. Имаме споразумение за програмата на правителството, но има някои други въпроси, които обсъдихме днес и трябва да бъдат договорени. Днес нямаме споразумение за коалиция, но има съгласие за работа и намиране на начини, които да ни доближат до постигането на сделка“, заяви Мустафа.
Двете партии проведоха няколко срещи на ниво експерти и успяха да хармонизират програмите си. Но ВВ и ЛДК преговарят за министерските постове и позицията на президента.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Лидерите на „Самоопределение“ и ДЛК не се договориха за съставяне на правителство

A1 On (Македония): Лидерите на „Самоопределение“ и ДЛК не се договориха за съставяне на правителство

2 Декември 2019 | 21:03 | Агенция "Фокус"
Прищина. Лидерите на Движението „Самоопределение“ и Демократическата лига на Косово (ДЛК) Албин Курти и Иса Мустафа не успяха да постигнат съгласие за съставяне на коалиционно правителство, информира македонският портал A1 On.

След днешната среща при закрити врати в косовския парламент, на която се очакваше подписването на коалиционно споразумение, двете партии, спечелили изборите през октомври, обявиха, че преговорите ще продължат "през следващите дни".
Курти каза след срещата, че е постигнат известен напредък.
„Няма обаче споразумение. Все още има проблеми, по които не сме се споразумели," каза лидерът на „Самоопределение“, който се очаква да получи мандат за съставяне на правителство.

Мустафа отбеляза, че са провели "съдържателни разговори" с Курти.
„Споразумяхме се за правителствената програма. Днес няма коалиционно споразумение, но ние се разбрахме да продължим да работим. Ще обявим различията си, когато нашите позиции се приближат“, каза Мустафа.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Косово): Водещите партии в Косово финализират коалиционното споразумение

RTK (Косово): Водещите партии в Косово финализират коалиционното споразумение

2 Декември 2019 | 11:51 | Агенция "Фокус"
Прищина. Лидерът на движение „Самоопределение“ Албин Курти ще се срещне с председателя на „Демократическата лига на Косово“ (ДЛК) Иса Мустафа и двамата ще финализират споразумението, с което ще се формира новото правителство в Прищина, предава RTK.

Срещата беше потвърдена и от двете партии, но те не разкриха детайли за това как се очаква да бъдат разделени министерските постове в новото правителство. Представители на двете партии заявиха, че този въпрос ще бъде окончателно решен на 2 декември и, че преговорите са в последния си етап.

„Самоопределение“ и ДЛК по-рано се разбраха да получат по пет министерства в новия кабинет, от общо 12. Един пост ще остане за сръбски представител, а последният министър ще бъде назначен от обществото.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Косово: Формират правителство на Косово в понеделник

Косово: Формират правителство на Косово в понеделник

1 Декември 2019 | 10:00 | Агенция "Фокус"
Прищина. Коалиционният договор между Движение „Самоопределение“ (Ветевендосие (ВВ)) и Демократическата лига на Косово (ЛДК) ще бъде подписан в понеделник, 2 декември, предава македонският портал „А1 Он“.
След срещата между председателите на ВВ и ЛДК Албин Курти и Иса Мустафа бе обявено, че двете партии са съгласували изцяло приоритетите на бъдещото косовско правителство.
Също така бе обявено, че отговорностите по управлението ще бъдат разпределени през следващите дни „с разясняване на позициите и изискванията на двете страни“.
„От двете различни версии на правителствения кабинет с 12 министри, които предложиха двата работни екипа, Курти и Мустафа избраха първата версия. Следващата стъпка ще бъде разпределението на отговорностите в съвместното управление, за което са изяснени позициите и изискванията. Така че темата е отворена и е определен принципът на решение, което в крайна сметка ще бъде сключено със споразумение в понеделник“, заявиха от ВВ във „Фейсбук“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Президентът на Косово е бил информиран официално за резултатите от изборите

Gazeta Express (Косово): Президентът на Косово е бил информиран официално за резултатите от изборите

30 Ноември 2019 | 19:24 | Агенция "Фокус"
Прищина. Централната избирателна комисия (ЦИК) уведоми официално президента на Косово Хашим Тачи относно сертифицирането на резултатите от изборите, проведени на 6 октомври 2019 г, пише базираният в Прищина вестник Gazeta Express

Говорителят на ЦИК Валмир Елези заяви, че заедно с официалното писмо, ЦИК е приложила копие от заверените резултати от изборите на всички политически субекти и кандидати, които са участвали в изборите за парламент.

Удостоверяването на резултатите от изборите задължава президента да свика встъпителната сесия на Парламента. Свикването на парламента трябва да бъде последвано от създаването на новото правителство на Косово.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Слободен печат“ (Македония): Движение „Самоопределяне“ и „Демократическата лига на Косово“ се споразумяха за правителствената програма

„Слободен печат“ (Македония): Движение „Самоопределяне“ и „Демократическата лига на Косово“ се споразумяха за правителствената програма

30 Ноември 2019 | 07:24 | Агенция "Фокус"
Прищина. Представители на движение „Самоопределение“ и „Демократическата лига на Косово“ (ДЛК) са се договорили за правителствената програма, съобщават прищинските медии, пише македонското издание “Слободен печат“.

Очаква се споразумението между двете страни да бъде подписано до дни от лидерите на двете партии, кандидатът за премиер на коалицията Албин Курти и Иса Мустафа.
Вицепрезидентът на ДЛК Лютфи Азири също потвърди, че двете страни са се споразумели за правителствена програма.

Срещата на работните групи се състоя след като по-рано разговаряха и двамата лидери. Те се съгласиха подобни срещи да се случват по-често, за да се подпише споразумение, което да проправи пътя за формирането на ново правителство в Косово.
Изборите в страната, които се състояха по-рано, бяха спечелени от „Самоопределение“ с минимална преднина, докато ДЛК остана втора, след преброяването на вота.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечернье Новости“ (Сърбия): Тече срокът за съставяне на новото косовско правителство, сърбин застава начело на парламента

„Вечернье Новости“ (Сърбия): Тече срокът за съставяне на новото косовско правителство, сърбин застава начело на парламента

29 Ноември 2019 | 09:54 | Агенция "Фокус"
Прищина. След потвърждаването на окончателните резултати от предсрочните парламентарни избори в Косово, в съответствие с действащите разпоредби, парламентът в Прищина ще трябва да бъде съставен в рамките на следващите 30 дни, след което ще бъде проведено гласуване за ново правителство. От петимата заместник-председатели на законодателния орган в най-младата държава на Балканите един трябва да бъде от партията „Сръбска листа“, която спечели десет места, запазени за сръбската общност, но партията все още не са разкрили кой ще е техният кандидат за поста, отбелязват в редакцията на електронното издание на белградския ежедневник „Вечернье Новости“.

Що се отнася до новото правителство, лидерът на движение „Самоопределение“ Албин Курти вече увери, че си е осигурил мнозинство и има подкрепата не несръбската общност в страната. Той е принуден да търси подкрепа за правителството си сред партиите на малцинствата, тъй като коалицията му с Демократическа лига на Косово (ДЛК) няма необходимото мнозинство от 61 гласа в парламента.

Според Конституцията на Косово, президентът Хашим Тачи трябва да предложи на парламента кандидат за премиер след консултации с партиите или коалициите, които имат необходимата подкрепа. Тачи обаче не отговори на въпрос дали ще даде мандат на Курти, подчертава изданието.

Правителството в Прищина трябва да има поне един министър и двама заместници от сръбската общност, припомня вестникът. „Сръбска листа“ вече обяви, че всички гарантирани мандати ще бъдат предадени на представителите на малцинството в най-младата държава на Балканите. „Изправяме се пред труден период, в който ще трябва да се борим смело, за да запазим мира и народа си в Косово“, обясниха от партията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Правителството в Косово ще бъде формирано до дни

Gazeta Express (Косово): Правителството в Косово ще бъде формирано до дни

28 Ноември 2019 | 17:54 | Агенция "Фокус"
Прищина. След като Централната избирателна комисия (ЦИК) потвърди резултатите от изборите в страната, лидерите на двете водещи партии според резултатите – движение „Самоопределение“ и „Демократичната лига на Косово“ (ДЛК) ще се срещнат и ще финализират коалиционните преговори, пише прищинският вестник Gazeta Express.

Кандидатът за премиер и лидер на „Самоопределение“ Албин Курти и ръководителят на ДЛК Иса Мустафа ще се срещнат и ще дискутират всички отворени въпроси, които още трябва да се решат, като например разпределянето на министерските постове в новото правителство и президентските избори през 2021 г., когато мандатът на държавния глава Хачим Тачи ще изтече.

Заместник-председателят на ДЛК Лютфи Хазири заяви пред косовски медии, че е оптимистично настроен за формирането на ново правителство и това ще се случи до дни. Той добави, че разпределението на министерските постове ще бъде извършено на базата на политическата тежест. Хазири твърди, че другите проблеми пред коалицията са били решени. Срещата между Курти и Мустафа е започнала в 16:00 часа (17:00 часа българско време).

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Няма нищо оптимистично в бъдещето на диалога с Прищина

Ивица Дачич: Няма нищо оптимистично в бъдещето на диалога с Прищина

27 Ноември 2019 | 10:28 | Агенция "Фокус"
Белград. Според министъра на външните работи на Сърбия Ивица Дачич няма нищо, което би могло да внесе „малко оптимизъм“ в бъдещето на диалога за нормализиране на отношенията с Косово, напротив – от Прищина идват само лоши изявления, цитира думите му електронното издание на белградския ежедневник „Вечернье Новости“.

„Мисля, че е рядкост някой, който е направил толкова малко за каузата, колкото (Рамуш) Харадинай и (Албин) Курти, защото те показаха на всички, че албанската страна е проблем", заяви Дачич пред местна медия, цитирана от изданието.

Според него, докато не се оказва натиск върху Прищина, не може да се очаква успех в диалога. Подобен натиск трябва да продължи, докато косовските власти не отменят 100-процентовите мита за внос на сръбски стоки в най-младата държава на Балканите.
Попитан за международното посредничество в диалога, Дачич заяви, че Жозеп Борел е тъкмо този, който трябва да бъде на поста на Върховен представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност.

„Цялата история на специален представител за диалога, свързан със Западните Балкани, беше инициирана от негодуванието в някои европейски страни, на първо място в Германия, от това какво свърши Федерика Могерини", обясни Дачич в отговор на въпрос дали словашкият външен министър Мирослав Лайчак ще бъде назначен за специален представител на Брюксел в региона.

Той каза, че „в това отношение беше казано - тъй като Борел идва от страна, която не признава Косово, е добре да се намери някой, който да се посвети на проблема“.
„Смятам, че първо трябва да бъде попитан Борел. Той ще разгледа ситуацията и ще определи дали изобщо трябва да има специален представител. Никой не е уточнил, че ще има такъв", припомни Дачич.
Според сръбския министър, ако все пак има такъв специален представител, вероятно това ще е бивш премиер или първи дипломат на някоя от европейските столици.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): „Самоопределение“ и ДЛК се споразумяха за съставяне на правителство

Gazeta Express (Косово): „Самоопределение“ и ДЛК се споразумяха за съставяне на правителство

23 Ноември 2019 | 20:01 | Агенция "Фокус"
Прищина. Лидерът на „Самоопределение“ Албин Курти, след като се срещна с Иса Мустафа, лидер на Демократическата лига на Косово (ДЛК), заяви, че са се съгласили да постигнат коалиционно споразумение три дни след сертифицирането на резултатите от изборите, проведени на 6 октомври, пише базираният в Прищина вестник Gazeta Express .

Курти, който е кандидат за премиер, каза, че са се договорили с Мустафа да се срещнат отново следващата седмица. „Имахме конструктивна среща с председателя на ДЛК и по същото време се срещнаха работни групи от двете партии, за да хармонизират програмата на бъдещото ни правителство. Ние обсъдихме изборния процес и се съгласихме, че един час след удостоверяване на изборните резултати ще се срещнем и ще постигнем споразумение в рамките на три или четири дни “, каза Курти. Курти заяви, че споразумението за правителствена коалиция има 26 страници. „Нашите работни групи ще продължат срещите по хармонизиране на правителствената програма и досега имаме 26 страници текст“, каза Курти.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Албин Курти към президента на Косово: Оставка или те сменяме

Албин Курти към президента на Косово: Оставка или те сменяме

22 Ноември 2019 | 15:19 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на движение „Самоопределение“ и вероятен бъдещ премиер на Косово Албин Курти отправи ясно послание към държавния глава на най-младата държава на Балканите – да подаде оставка или да чака да бъде отстранен от поста, предава македонската електронна медия A1 On.
В интервю за тиранска медия, цитирано от скопската медия, Курти подчерта, че освен ново правителство, Косово трябва да има и нов президент. Говорейки за Тачи, лидерът на „Самоопределение“ не скри желанието си да види оставката му.
По-рано медии съобщиха, че оставката на Тачи е сред исканията на потенциалния коалиционен партьор на Курти – Демократическата лига на Косово (ДЛК) на Иса Мустафа. Прищинският ежедневник Zeri твърди, че водената от Иса Мустафа партия настоява да получи 7 министерства, поста председател на парламента и държавен глава на Косово, за да влезе в коалиция с движение „Самоопределение“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): ДЛК иска 7 министерства и два ключови поста в държавата, за да влезе в коалиция със „Самоопределение“

Zeri (Косово): ДЛК иска 7 министерства и два ключови поста в държавата, за да влезе в коалиция със „Самоопределение“

21 Ноември 2019 | 10:31 | Агенция "Фокус"
Прищина. Прищинският ежедневник Zeri твърди, че водената от Иса Мустафа Демократическа лига на Косово (ДЛК) настоява да получи 7 министерства, поста председател на парламента и държавен глава на Косово, за да влезе в коалиция с движение „Самоопределение“.
По-рано вицепредседателят на ДЛК Вьоса Османи заяви, че постът на премиер е еквивалентен на четири министерства, докато от „Самоопределение“ подчертаха, че няма да приемат подобни условия. Членът на партията Хаки Абази заяви, че премиерският пост не е част от коалиционните преговори. „Той вече бе определен от гражданите и нашето споразумение преди изборите гласеше, че партията или кандидатът, който спечели повече гласове, ще получи поста министър-председател“, цитира изданието думите му.
Политическият анализатор Расим Алия коментира, че ДЛК се опитва да спечели доверие с изискването на повече министерства. „Ако на обществеността се каже, че споразумението със „Самоопределение“ е на 90% готово и в същото време има преговори за четири министерства в замяна на поста министър-председател, вече говорим за постигната сделка, а не за нови условия“, отбеляза Алия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Повторното преброяване на гласовете възпрепятства коалиционните преговори между „Самоопределение“ и ДЛК

Koha Ditore (Косово): Повторното преброяване на гласовете възпрепятства коалиционните преговори между „Самоопределение“ и ДЛК

19 Ноември 2019 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Прищина. Процесът на преброяването на гласовето от предсрочните парламентарни избори преустановява преговорите между лявонационалистическото движение „Самоопределение“ и Демократическата лига на Косово (ДЛК). Въпреки това чуждестранните дипломати не прекратяват действията си и се срещат с лидерите на двете партии, които искат да формират новото коалиционно правителство, предава прищинският ежедневник Koha Ditore.
Лидерът на ДЛК Иса Мустафа се срещна с американския посланик в Косово Филип Коснет. Партията излезе със съобщение след срещата, в което се твърди, че Иса Мустафа, заедно със вицепредседателите Агим Велиу, Вьоса Османи, Лютфи Хазири, информираха американския посланик за хода на преговорите със „Самоопределение“ по програмни въпроси, особено в областта на върховенството на закона, икономиката, социалните въпроси, образованието и здравеопазване.
„Мустафа сподели интереса на ДЛК, колкото се може по-скоро да се създадат функциониращи институции в Косово, основани на исканията на народа за промени, което беше ясно изразено на изборите на 6 октомври. Той също така благодари на посолството на САЩ за постоянната подкрепа във всички процеси в Косово“, се отбелязва в съобщението.
В прищинския ежедневник Zeri на първата страница се съобщава, че въпреки настояването на международната общност да няма забавяне при съставянето на новото правителство, „Самоопределение“ и ДЛК все още не са постигнали споразумение за коалиция. Представителите на двете партии заявиха, че след потвърждаването на резултатите от изборите, процесът по формиране на ново правителство ще завърши.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): От „Самоопределение“ поканиха лидера на ДЛК на среща, партията не отговори

Gazeta Express (Косово): От „Самоопределение“ поканиха лидера на ДЛК на среща, партията не отговори

19 Ноември 2019 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Прищина. Измина повече от месец след предсрочните парламентарни избори в Косово, а преговорите за коалиции между двете водещи след вота партии – движение „Самоопределение“ на Албин Курти и „Демократическа лига на Косово“ (ДЛК) Иса Мустафа са в застой, отбелязва електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Представители на „Самоопределение“ смятат, че би било добре лидерите на двете партии да се срещнат. Високопоставеният представител на движението Албулена Хакшиу заяви, че са изпратили покана до ДЛК с предложение за провеждане на подобна среща, като допълни, че проверката на валидността на резултатите от изборите не бива да бъде пречка за постигане на споразумение за новото правителство в Прищина. Никой от ДЛК обаче не е отговорил на поканата.
Хакшиу заяви също, че дори ако коалицията около НИСМА влезе в парламента, няма да има място за тях в новото правителство.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

N1 (Сърбия): Косово предупреди ЕС да не поставя диалога с Белград като условие за либерализиране на визите

N1 (Сърбия): Косово предупреди ЕС да не поставя диалога с Белград като условие за либерализиране на визите

16 Ноември 2019 | 11:35 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовското външно министерство заяви, че „опитите на някои служители в Брюксел да свържат либерализацията на визите с края на диалога Белград – Прищина за нормализация са грешни“, предава сръбския телевизионен канал N1.
Министерството заяви, че „въвеждането на неконструктивни методи затруднява целта“ и създава база за неразбирателство и грешни интерпретации.
„Подобна идея нарушава свободата на движението и представлява смесица от два процеса, които не трябва да са свързани“, заяви министерството в своето съобщение.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Република“ (Македония): Блерим Река е сред тримата кандидати за поста министър на външните работи на Косово

„Република“ (Македония): Блерим Река е сред тримата кандидати за поста министър на външните работи на Косово

15 Ноември 2019 | 07:21 | Агенция "Фокус"
Пришина. Бившият кандидат за президент на Македония, професорът по международно право Блерим Река, е сред тримата претенденти за поста министър на външните работи на Косово, съобщава скопското електронно издание „Република“.
Според източници на информационната агенция ИНА, цитирана от изданието, Река е бил номиниран за поста от партийни лидери на новото правителство на Косово, което е в процес на формиране. Съобщава се, че професорът е близък до вероятния бъдещ косовски премиер – лидера на движение „Самоопределение“ Албин Курти.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Специалният представител на САЩ в диалога между Белград и Прищина ще разговаря с лидерите на сръбската общност в Косово

Gazeta Express (Косово): Специалният представител на САЩ в диалога между Белград и Прищина ще разговаря с лидерите на сръбската общност в Косово

14 Ноември 2019 | 16:12 | Агенция "Фокус"
Берлин. Специалният представител на САЩ в диалога между Косово и Сърбия Ричърд Гренел покани на среща в Берлин лидерите на партия „Сръбска листа“, пише прищинското издание Gazeta Express.
Политическата партия представлява сръбската общност в Косово. Срещата ще се проведе в американското посолство в Берлин, където Гренел също така служи като посланик на САЩ в Германия.
Освен това лидерите на „Сръбска листа“ ще разговарят и с германски висши държавни служители. Ключова тема от срещата ще бъде участието на партията в новото правителство в Косово, както и продължаването на диалога между Белград и Прищина. Преговорите са в задънена улица в последната година, след като предишното правителство на Косово наложи стопроцентови мита върху сръбския внос.
Делегацията на „Сръбска листа“ ще бъде оглавена от ръководителя на партията Горан Ракич.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечернье Новости“ (Сърбия): Албин Курти сменя реториката към „Сръбска листа“?

„Вечернье Новости“ (Сърбия): Албин Курти сменя реториката към „Сръбска листа“?

13 Ноември 2019 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Прищина. След решението на Изборната комисия да не приема за валидни бюлетините на избирателите от Централна Сърбия, гласували на предсрочните парламентарни избори в Косово, от движение „Самоопределение“ на Албин Курти се обърнаха към Върховния съд на Косово, като заявиха, че органът е бил подкупен. Най-очевидната причина – без гласовете от Сърбия алиансът на Фатмир Лимай и Беждет Пацоли (НИСМА и „Нов косовски алианс“) влиза в новия състат на парламента в Прищина, а това ще означава, че вместо на 32-ма депутати, Курти ще може да разчита на 29, коментират в редакцията на електронното издание на белградския ежедневник „Вечернье Новости“.
Не е ясно дали „Сръбска листа“ ще обжалва решението за отхвърляне на гласовете на разселените сърби, но и в двата случая партията гарантирано ще получи 10 места в парламента.
От Париж, където пристигна за участие в Световния мирен форум, държавният глава на Сърбия Александър Вучич определи като „цирк“ случващото се в Косово.
„Това е насочено срещу Курти. Анулирането на между 4000 и 5000 гласа не би се отразило на „Сръбска листа“, която получи 10 места. Целта на тези действия не е партията, но те трябваше да навредят на имиджа на Сърбия. Ако НИСМА влезе в парламента, броят на местата на Курти намалява, а при това положение Демократическа лига на Косово (ДЛК) на Иса Мустафа ще получи повече места и по този начин ще може да наложи за премиер на Косово своя кандидат Вьоса Османи“, обобщи Вучич, като същевременно прогнозира, че „танците“ на основните „играчи“ в Прищина ще продължат, което означава още проблеми при формирането на парламента и правителството на най-младата държава на Балканите.
Ако коалицията НИСМА и „Нов косовски алианс“ влезе в парламента, партията на Фатмир Лимай ще получи четири, а партията на Пацоли – две места, които автоматично ще отнемат три депутатски кресла от „Самоопределение“ и по едно от ДЛК, Демократическата партия на Косово и от тези на коалицията на бившия премиер Рамуш Харадинай.
Кандидатът за министър-председател от „Самоопределение“ Албин Курти промени част от реториката относно „Сръбска листа“, като обяви, че партията ще бъде представена в новото правителство в Прищина до степента, изисквана от Конституцията. Курти заяви, че не се нуждае от „Сръбска листа“ като коалиционен партньор и че правителството няма да зависи от нея.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Постигната е договореност за сформиране на косовското правителство

„Макфакс“ (Македония): Постигната е договореност за сформиране на косовското правителство

9 Ноември 2019 | 16:10 | Агенция "Фокус"
Прищина. Движението „Самоопределение“ и Демократическата лига на Косово (ДЛК) ще подпишат във вторник споразумение за съставяне на ново правителство, предава македонската информационна агенция “Макфакс“.
Споразумението е постигнато след шест срещи между работните групи на двете партии.
Последната среща се проведе в петък вечерта, за да се обсъди програмната част на споразумението. Сега предстоят срещи на ниво партийни лидери.
В момента се знае, че новото правителство ще има 12 министерства, но все още не са известни ресорите и имената на новите министри.
„Самоопределение“ на изборите на 6 октомври си осигури 32 места в парламента на Косово, докато ДЛК има 29 места.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Косовското движение „Самоопределение“ иска от „Сръбска листа“ да признае независимостта на страната, ако иска да участва в правителството

A1 On (Македония): Косовското движение „Самоопределение“ иска от „Сръбска листа“ да признае независимостта на страната, ако иска да участва в правителството

9 Ноември 2019 | 12:40 | Агенция "Фокус"
Прищина. Заместник-председателят на движение „Самоопределение“ Бесник Бислими заяви, че бъдещото правителство на Косово, водено от лидера на партията Албин Курти, може да бъде сформирано и без членове на „Сръбската листа“, освен ако те не признаят независимостта на Прищина, предава скопската медия А1 Оn.
Бислими в интервю за портала EconomyOnline заяви, че „Сръбска листа“, която е информирала, че ще се консултира с Белград относно бъдещото правителство на Косово, трябва да зачита конституцията на Прищина и да докаже, че признава нейната независимост и и работи за нейно благо, ако иска да е в правителството.
„Може да има правителство без „Сръбска листа“. В член 92.1 конституцията ясно заявява, че правителството на Косово трябва да работи в съответствие с върховния закон на държавата. Това означава, че ние признаваме държавата Косово и работим за нейното добро. Омбудсманът трябва да документира, че признава косовската държава и ще работи за напредък в интересите на Република Косово. Няма да позволим (да влязат в правителството) хора или групи, които работят за разрушаването на собствената ни държава“, каза Бислими.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Слободен печат“: Демократическата лига на Косово се съгласи Албин Курти да бъде премиер на Косово

„Слободен печат“: Демократическата лига на Косово се съгласи Албин Курти да бъде премиер на Косово

8 Ноември 2019 | 20:55 | Агенция "Фокус"
Прищина. Демократическата лига на Косово (ДЛК) ще се придържа към принципа, че мандатът за съставяне на правителство ще бъде връчен на кандидата на партията, спечелила най-много гласове на изминалите извънредни избори, а именно Движението „Самоопределение“ и съответно Албин Курти, каза на пресконференция в Прищина ръководителят на ДЛК Иса Мустафа, след заседание на ръководството на партията, цитира думите му македонското издание “Слободен печат.
Мустафа обяви за предстоящата среща на двете партии на най-високо ниво, когато, както той каза, ще бъде обсъден диалога с Белград и някои други въпроса.
Лидерът на ДЛК каза, че по-голямата част от програмата на бъдещото правителство е била хармонизирана в преговорите досега и добави, че съществуват някои различия по отношение на икономическите и социалните въпроси.
„Новото правителство ще бъде по-ефективно и икономично. Не трябва да се занимаваме с въпроси, с които не сме съгласни, макар че те са много малко,“ каза Мустафа.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Srbija Danas (Сърбия): Вучич очаква в Женева да бъде обсъден диалогът с Прищина, изненадан е от отсъствието на представители на Косово

Srbija Danas (Сърбия): Вучич очаква в Женева да бъде обсъден диалогът с Прищина, изненадан е от отсъствието на представители на Косово

8 Ноември 2019 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Белград. Държавният глава на Сърбия Александър Вучич, който представя страната на Стратегическия диалог за Западните Балкани, организиран от Световния икономически форум в Женева, сподели, че очаква сред обсъжданите теми да бъде и тази за преговорите за нормализиране на двустранните отношения между Белград и Прищина. Той сподели, че е изненадан от отсъствието на представители на Косово на събитието, отбелязва електронното издание на белградския ежедневник Srbija Danas.
След пристигането си в швейцарския град Вучич заяви, че очаква сериозни дискусии с важни хора. Освен сръбският президент, във форума в Женева участват новоизбраният Върховен представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел, основателят на Световния икономически форум Клаус Шваб, и премиерите на Хърватия и Албания, Андрей Пленкович и Еди Рама.
В рамките на посещението си Вучич ще проведе отделни срещи с председателя и члена на Управителния съвет на Световния икономически форум Берже Бренде, директора за регионални стратегии, Европа и Евразия и член на Изпълнителния съвет на Световния икономически форум Мартин Ларкин, както и с председателя на Европейския съюз Банка за възстановяване и развитие Сумо Чакрабарти.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Работните групи на „Самоопределение“ и ДЛК постигнаха споразумение за хармонизиране на управленческите програми

Gazeta Express (Косово): Работните групи на „Самоопределение“ и ДЛК постигнаха споразумение за хармонизиране на управленческите програми

8 Ноември 2019 | 07:48 | Агенция "Фокус"
Прищина. Работни групи на движение „Самоопределение“ и Демократична лига на Косово (ДЛК) обявиха постигането на споразумение за хармонизиране на управленческите програми на двете партии, което е първа стъпка към създаване на новата коалиция в най-младата държава на Балканите, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
След срещата в четвъртък Авдула Хоти от ДЛК се обърна към медиите, като заяви, че работните групи са постигнали съгласие по всички точки на хармонизиране на програмите и от ръководителите на двете партии зависи да обсъдят други важни теми. „Ние постигнахме съгласие за политическо развитие, образование, здравеопазването, културата, спорта, социалните политики. Като работни групи приключихме дискусията си“, обяви Хоти. Съгласно думите му, предстои среща между лидерите на двете партии Албин Курти и Иса Мустафа, за да обсъдят разпределянето на правомощията в новото правителство на Косово.
Централната избирателна комисия на Косово (ЦИК) публикува в четвъртък окончателните резултати от изборите на 6 октомври, потвърждавайки, че „Самоопределение“ на Албин Курти печели предсрочния вот, което означава, че той ще получи мандат за съставяне на новото правителство. Втора политическа сила е ДЛК на Иса Мустафа. Двете партии започнаха преговори за хармонизиране на програмите и постигане на споразумение за съвместно управление миналия месец, след обявяване на предварителните резултати от предсрочните парламентарни избори в страната.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Публикувани са окончателните резултатите от изборите в Косово

Gazeta Express (Косово): Публикувани са окончателните резултатите от изборите в Косово

7 Ноември 2019 | 16:09 | Агенция "Фокус"
Прищина. Централната избирателна комисия (ЦИК) на Косово публикува финалните резултати от изборите, които се проведоха преди повече от месец на 6 октомври, пише прищинското издание Gazeta Express.
Ръководителят на ЦИК Валдете Дака публикува резултатите, като заяви, че окончателната цифра на далите своя глас е 1 млн. и 961 хил. души. Това означава, че избирателната активност е била 44,72%. Дака потвърди, че на база на финалните резултати от гласуването, изборите печелят движение „Самоопределение“, които са събрали общо 26,29% от вота, или малко повече от 220 хил. гласа. На второ място са „Демократическата лига на Косово“ с 24,5% от вота, а трети са Демократическата партия с 21%. „Сръбска листа“ е получила 57 хил. гласа или общо 6,74% от вота.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Марко Джурич: Реципрочността, за която говори косовският кандидат за премиер Курти е опит да бъде отхвърлен диалога

Марко Джурич: Реципрочността, за която говори косовският кандидат за премиер Курти е опит да бъде отхвърлен диалога

7 Ноември 2019 | 15:48 | Агенция "Фокус"
Белград. Директорът на сръбската Служба за Косово и Метохия Марко Джурич заяви, че идеите на лидера на движение „Самоопределение“ и кандидат за премиер в Прищина Албин Курти за реципрочност с Белград са просто начин да заяви, че отхвърля бъдещите преговори за нормализирането на отношенията между двете страни, предава телевизионният канал N1.
В свое интервю по-рано, Курти заяви, че неговото правителство ще премахне стопроцентовите мита за сръбски внос, които станаха една от причините за временното прекратяване на диалога, ако Белград се съгласи от своя страна на отстъпки.
Освен това той добави, че неговото правителство би заместило митата чрез реципрочност, в зависимост от действията на Сърбия, което според него е „приципа за здрави и конструктивни отношения“.
„Ние ще изготвим лист на всичко, което е нужно за реципрочността с Белград“, каза Курти.
Според него Сърбия трябва да направи нещо в други сфери, преди митата да бъдат вдигнати и само тогава диалогът ще може да бъде подновен.
„Ние нямаме лукса да си позволим още един диалог да се провали“, каза той.
Джурич обаче заяви, че „по този начин Курти обяви, че ще премахне възможността за продажба на сръбски стоки в Косово, дори с платените данъци“. Той заяви това в свое писмено изявление.
„Белград ще продължи да дава на диалога шанс, но е трудно да имаме каквито и да е продуктивни преговори с човек, чиято идеология е изградена от омраза и политически анахронизъм“, пише Джурич.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Албин Курти: „Сръбска листа“ ще остане в опозиция

Албин Курти: „Сръбска листа“ ще остане в опозиция

7 Ноември 2019 | 15:29 | Агенция "Фокус"
Прищина. Лидерът на косовското движение „Самоопределение“ и кандидат за министър-председател на страната Албин Курти заяви в свое интервю пред телевизия N1, че „Сръбска листа“ няма да бъде част от неговото правителство, предава RTK.
Той добави, че един от министрите в бъдещото правителство ще бъде от сръбската общност в Косово, но това не означава, че той ще е част от управляващата коалиция.
„Сръбската националност не означава партийно членство, а етническа принадлежност“, заяви Курти.
„Ще уважа върховния закон, но аз различавам нещо, което е конституционно задължение от политическа коалиция, от друга страна. Ние се опитваме да създадем коалиция, която няма да се нуждае от гласовете на „Сръбска листа“, добави лидерът на „Самоопределение“.
Курти добави, че правителството, което той очаква да формира и да оглави до няколко седмици ще започне диалог с косовските сърби за икономическото развитие и не за помиряване.
Попитан защо има албански флаг в коридора на своя офис, Курти заяви, че ще постави косовско знаме в своя кабинет, когато стане премиер.
„Албанският флаг е много стар и има много история в него. Косовското знаме ще стои в премиерския офис. Когато флагът на Косово беше приет, нямаше демокрация или история в това знаме, само география. Албанския флаг стана знаме на съпротивата“, каза Курти.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Косово): Работните групи на „Самоопределение“ и ДЛК продължават консултациите за съставяне на коалиция

RTK (Косово): Работните групи на „Самоопределение“ и ДЛК продължават консултациите за съставяне на коалиция

7 Ноември 2019 | 10:44 | Агенция "Фокус"
Прищина. Работните групи на движение „Самоопределение“ и Демократическата лига на Косово (ДЛК) ще проведат нови консултации, за да обсъдят социалните политики и инфраструктурните проекти на бъдещата им коалиция, предава RTK.
Срещата ще се проведе в 15:00 часа местно време (16:00 часа българско време). RTK съобщава, че работните групи са почти във финална фаза на дискусиите. След това лидерите на двете политически партии Албин Курти и Иса Мустафа ще обсъдят предложенията на работните групи. След последното заседание на представителите на двете партии, проведено в понеделник, от „Самоооределение“ заявиха, че преговорите за създаване на новото правителство ще приключат до десетина дни.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): Само 134 гласа не стигат на коалицията на НИСМА, за да влезе в парламента в Прищина

Zeri (Косово): Само 134 гласа не стигат на коалицията на НИСМА, за да влезе в парламента в Прищина

7 Ноември 2019 | 09:35 | Агенция "Фокус"
Прищина. Въпреки че Централната избирателна комисия (ЦИК) все още не е потвърдила окончателните резултати от предсрочните парламентарни избори в Косово, коалицията на Социалдемократическа инициатива за Косово (НИСМА), „Нов косовски алианс“ и Партия на справедливостта не успя да събере необходимите гласове за влизане в парламента в Прищина. Макар представители на коалицията многократно да уверяваха, че са преминали минималния праг, изчисленията показват, че не й достигат 134 гласа за изпращане на депутати в законодателния орган, съобщава електронното издание на косовския вестник Zeri.
Съгласно разпространената информация, коалицията около НИСМА е събрала 42 200 гласа, но не й достигат 134, за да влезе със свои представители в следващия състав на парламента. Представители на партиите обаче са категорични, че все още имат възможност да изпратят свои представители в законодателния орган, при условие, че исканията за анулиране на бюлетините от Сърбия бъдат удовлетворени.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Албин Курти: Не мога да третирам Босна и Херцеговина по същия начин като Сърбия

Албин Курти: Не мога да третирам Босна и Херцеговина по същия начин като Сърбия

6 Ноември 2019 | 20:44 | Агенция "Фокус"
Прищина. Въпреки че Босна и Херцеговина не признава независимостта на Косово, тя няма да бъде третирана по същия начин като Сърбия, заяви лидерът на косовското движение „Самоопределение“ и кандидат за министър-председател Албин Курти, предава държавната RTK.
Курти също така говори във връзка с преговорите за премахване на визите за пътуване на граждани на Босна и Херцеговина, като заяви, че такъв ход ще повлияе на гражданите и не на политиците.
„Всички в политиката намират начин да решат своите проблеми, докато гражданите, за които тези политици трябва да се грижат, страдат най-много. Прищина и Сараево ще изградят нов мост, който не е съществувал досега, понеже аз смятам, че бошняците в Косово, както албанците в Босна и Херцеговина заедно са част от този регион“, заяви Курти.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

N1 (Сърбия): Албин Курти ще настоява за репарации от Сърбия, твърди косовски депутат

N1 (Сърбия): Албин Курти ще настоява за репарации от Сърбия, твърди косовски депутат

6 Ноември 2019 | 16:44 | Агенция "Фокус"
Прищина. Депутатът от косовското движение „Самоопределение“ Албулена Хакшиу заяви, че след формирането на правителство, оглавено от Албин Курти, той ще бъде първият премиер, който ще настоява за военни репарации от Сърбия, предава телевизия N1.
Тя добави, че подходът за нормализация на отношенията в диалога между Белград и Прищина може да бъде променен под лидерството на Курти.
„Относно диалога, трябва да постигнем консенсус и косовския парламент и държавата трябва да поставят първо ясни условия на Сърбия, включително репарации“, заяви Хакшиу. Тя имаше предвид репарации за войната от 1998-1999 г. в тогавашната провинция Косово.
Депутатът добави, че конституцията на Косово не предвижда включването на партия „Сръбска листа“ в правителството, което ще бъде формирано.
„Не можем да пренебрегваме сърбите, които признават независимостта на Косово, които работят за нашия прогрес и да се обърнем вместо това към „Сръбска листа“, добави тя.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): Диаспората осигури на „Самоопределение“ още едно място в парламента

Zeri (Косово): Диаспората осигури на „Самоопределение“ още едно място в парламента

6 Ноември 2019 | 10:23 | Агенция "Фокус"
Прищина. Централната избирателна комисия (ЦИК) на Косово обработи бюлетините от косовската диаспора, след което стана ясно, че движение „Самоопределение“ печели още едно място в парламента, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Zeri.
От 2039 бюлетини, партията на Албин Курти печели 1 154 гласа. На второ място се нарежда Демократическата лига на Косово (ДЛК) с 395, следвана от Демократическата партия на Косово с 276, коалицията „Алианс за бъдещето на Косово" на Рамуш Харадинай и Социалдемократическата партия със 79 и коалицията около НИСМА с 26 гласа. Говорителят на ЦИК Валмир Елези обясни, че бюлетините на диаспората са преброени, окончателните резултати ще бъдат обявени в рамките на деня, ако не бъдат внесени жалби.
От редакцията подчертават, че въз основа на текущите изчисления, „Самоопределение“ се очаква да получи още едно депутатско място в парламента в Прищина. Така партията ще разполага с общо 32.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политика“ (Сърбия): Харадинай призова Сърбия да спре да се въоръжава преди да е станало късно

„Политика“ (Сърбия): Харадинай призова Сърбия да спре да се въоръжава преди да е станало късно

5 Ноември 2019 | 15:15 | Агенция "Фокус"
Прищина. Бившият косовски премиер Рамуш Харадинай заяви, че Сърбия постоянно се въоръжава с техника от Русия и Китай, което по неговите думи представлява директна заплаха за Прищина, предава електронното издание на белградския ежедневник „Политика“.
Харадинай призова Белград в „Туитър“ да изостави тази „лудост“ преди да е станало късно.
„Постоянното въоръжаване на Сърбия с техника от Русия и Китай (Панцир, самолети, ПВО, дронове и др.) представлява директна заплаха за Косово, крехкия мир в региона и евроатлантическата перспектива. Сърбия трябва да се откаже от тази лудост преди да е станало късно“, написа бившият косовски премиер.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Telegrafi (Косово): Коалицията между „Самоопределение“ и ДЛК не е в опасност, но някои въпроси трябва да бъдат уредени преди споразумението

Telegrafi (Косово): Коалицията между „Самоопределение“ и ДЛК не е в опасност, но някои въпроси трябва да бъдат уредени преди споразумението

5 Ноември 2019 | 11:13 | Агенция "Фокус"
Прищина. Вицепредседателят на Демократическа лига на Косово (ДЛК) Агим Велиу увери, че няма опасност от провал на преговорите за коалиция с движение „Самоопределение“, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Telegrafi.
„Екипите работят. Те се придържат към програмата на дневния ред. След това те ще преминат към политически преговори, в резултат на които ще бъде съставена коалицията“, обясни Велиу.
Той обаче отбеляза, че някои въпроси трябва да бъдат уредени преди коалиционното споразумение. „Добре е да се дефинират нещата така, че да се избегне излишна криза през 2021 г.“, подчерта Велиу, визирайки изтичането на мандата на настоящия косовски президент Хашин Тачи. „ДЛК има много консенсусни фигури за президент, но тази на Иса Мустафа е най-известната в това отношение", припомни вицепредседателят на партията.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Преговорите за съставяне на правителство в Косово завършват след 10 дни

Gazeta Express (Косово): Преговорите за съставяне на правителство в Косово завършват след 10 дни

5 Ноември 2019 | 08:34 | Агенция "Фокус"
Прищина. Движение „Самоопределение“ (Ветевендосие (ВВ)) и Демократическата лига на Косово (ЛДК) проведоха нов кръг от преговорите за формиране на ново правителство след изборите в Косово на 6 октомври. След срещата представителият на ВВ Глаук Конюфца заяви пред медиите, че очаква коалиционните разговори да завършат след 10 дни, пише прищинският ежедневник Gazeta Express.
Конюфца заяви, че по време на срещата в понеделник работните групи на двете партии са се договорилии за хармонизиране на програмата за здравеопазване и образование. „Днес се срещнахме, за да обсъдим здравеопазването и образованието. Работните ни групи договориха позициите на всяка политическа партия и ние постигнахме съгласие по повечето теми“, отбеляза политикът. Представителят на ВВ заяви, че двете страни все още не обсъждат споделянето на правомощия в новото правителство. „Все още не сме насрочили среща, за да преговаряме за споделяне на правомощия“.
По неговите думи, работните групи на следващата среща ще обсъдят социалните политики, като добави, че по политически въпроси и външна политика дискусията ще се проведе на най-високо ниво от двете партии. Kонюфца намекна, че ВВ, като победители в изборите, ще оглавят новото правителство, казвайки, че „кандидатът за съставяне на ново правителство ще бъде от политическо образувание, което спечели мнозинството от гласовете“. На въпрос за постигане на след-изборна сделка, Конюфца отговори: „Мисля, че преговорите за съставяне на новото правителство ще приключат след десет дни“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): „Самоопределение“ и ДЛК се срещат за пети път в опит да хармонизират програмите си за управление

Gazeta Express (Косово): „Самоопределение“ и ДЛК се срещат за пети път в опит да хармонизират програмите си за управление

4 Ноември 2019 | 09:38 | Агенция "Фокус"
Прищина. Представители на движение „Самоопределение“ и Демократичната лига на Косово (ДЛК) ще проведат нови консултации в опит да хармонизират програмите за бъдещото управление на страната, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Това ще бъде петата среща между работните групи, като след последната бе обявено, че до голяма степен двете партии са постигнали съгласие по въпросите на сигурността и върховенството на закона. Този път срещата ще се проведе в централата на ДЛК, отбелязват от редакцията.
Изявлението на заместник-лидера на ДЛК Лютфи Хазири, че изборът на министър-председател трябва да премине през консултации в редиците на партията, предизвика реакции сред членовете на „Самоопределение“. По-рано представители на двете партии заявиха, че все още не са се договорили за разпределението на министерските постове, но лидерът на ДЛК Иса Мустафа подчерта в петък, че докато не бъдат удостоверени резултатите от изборите, партията продължава да държи на Вьоса Османи като кандидат за премиерския пост в Косово.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Александър Вучич отговори на Матю Палмър за признаването на Косово

„МКД“ (Македония): Александър Вучич отговори на Матю Палмър за признаването на Косово

2 Ноември 2019 | 21:24 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич отговори на изявлението на специалния представител на Държавния департамент за Западните Балкани Матю Палмър, цитиран от македонското електронно издание “МКД“.
„Ако е така, както каза Матю Палмър, се питам защо тогава да преговаряме? В кой момент да признаем независимо Косово и те да премахнат митата си? “ - попита сръбският президент.
Вучич отговори и на изявлението на Палмър относно кампания за оттегляне на признаването на Косово.
"Изненада ме, че Палмър говори за агресивната кампания на Сърбия за оттегляне на признаването на независимостта на Косово. Ние никога не сме приемали споразумение да се откажем от лобирането, нито сме подписали такова. Ще ви напомня, че аз лично предложих да спрем кампаниите за оттегляне на признаването от наша страна и за признаване от тяхна страна, но албанците никога не са искали да говорят за това, защото според тях всяко съгласие за прекратяване на кампанията би означавала, че те не са държава. Но за мен е невероятно, че Палмър и албанците смятат, че само те имат свои собствени интереси и че сърбите нямат“, каза сръбският президент.
Палмър отбеляза вчера, че Сърбия рискува американски санкции заради закупуване на руска военна техника.
"Няма да купуваме С-400, а за останалото знаят всичко от отдавна и не мисля, че това е проблем", каза Вучич за американските санкции.
„Със сигурност си даваме сметка, защото не бих искал по никакъв начин Сърбия да бъде изложена на санкции от най-голямата световна сила. Независимо, че те биха били напълно неоправдани и несправедливи“, каза Вучич.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): „Сръбска листа“ няма да бърза да се включва в правителствената коалиция в Косово

Gazeta Express (Косово): „Сръбска листа“ няма да бърза да се включва в правителствената коалиция в Косово

2 Ноември 2019 | 07:38 | Агенция "Фокус"
Прищина. Делегация на косовската партия „Сръбска листа“, оглавена от лидера й Горан Карич се срещна със Специалния пратеник на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър и с посланикa на Вашингтон в Прищина Филип Коснет. Те заявиха пред тях, че партията няма да бърза да се включва в новото правителство в страната, пише косовският вестник Gazeta Express.
Това се казва в прессъобщение на „Сръбска листа“. В него още пише, че на срещата са се дискутирали изборите на 6 октомври и политическата ситуация в Косово, като са се фокусирали и на диалога Белград-Прищина, насочен към запазването на мира и намаляването на напрежението.
Представителите на „Сръбска листа“ заявиха, че стопроцентовите мита срещу Белград трябва незабавно да бъдат премахнати и да бъде продължен диалогът, за да се намери компромисно решение на неразбирателството между двете страни.
„Във връзка с нашето участие в правителството, ние няма да влизаме в него при сегашните условия, тъй като ние не искаме функции, а искаме да защитим интересите на сръбската общност“, се казва още в прессъобщението.
Специалният посланик на САЩ Матю Палмър заяви, че Вашингтон се интересува от създаването на ново правителство и продължаването на диалога, както и от укрепването в Косово на върховенството на закона, което осигурява икономическо развитие и подобряване на живота на всички граждани на страната.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „B 92” (Сърбия): Кампанията срещу признаването на Косово трябва да спре

Радио „B 92” (Сърбия): Кампанията срещу признаването на Косово трябва да спре

1 Ноември 2019 | 20:24 | Агенция "Фокус"
Прищина. Специалният пратеник на Държавния департамент на САЩ Матю Палмър предупреди, че Сърбия трябва да спре кампанията за оттегляне на признаването на независимостта на Косово, според косовските медии, цитирани от белградското Радио „Б 92“
Според медиите в Прищина Палмър е заявил пред студенти в Националната библиотека в Прищина, че сръбският президент Александър Вучич знае, че Сърбия никога няма да се присъедини към ЕС, без да реши проблема с Косово.
Той каза също, че Косово не може да бъде оставено без трайно решение на Балканите и подчерта, че разрешаването на "отношенията между Косово и Сърбия" остава стратегически приоритет за САЩ.
Специалният представител каза още, че страната му насърчава новото правителство на Косово да подсили плана си за възобновяване на диалога със Сърбия.
"Всякакви стъпки, предприети след нормализиране на обстановката, ще бъдат по-лесни. Ще бъдат създадени работни места. Когато се сформира ново правителство, то ще трябва да съживи преговорите", каза Палмър.
"Ние не виждаме шансове за интеграция на Вашата страна без регулиране на отношенията със Сърбия. Заслужавате членство в НАТО, ЕС и ООН, заслужавате да не сте зад САЩ, а рамо до рамо с нас. Такова бъдеще е възможно само чрез диалог, защото статуквото просто не е достатъчно ", отбеляза Палмър.
„САЩ подкрепиха Вашите стремежи като приятел и като партньор, свидетелствайки за вашите постижения и положените усилия. Решението за стабилност на Балканите е интеграцията на Косово. Пълната интеграция на Косово остава наше задължение,“ заяви Палмър.
"Назначаването на Гренел потвърждава, че САЩ присъстват и са готови да помогнат", каза Палмър.
Говорейки за членството на Западните Балкани в ЕС, той каза, че Сърбия няма да придобие това право, без да признае независимостта на Косово.
"Вучич знае, че Сърбия никога няма да се присъедини към Европейския съюз, без да реши проблема с Косово. Приканвам ви да се възползвате от тази възможност. Бъдещето на Косово ще оформи региона като цяло", каза Палмър пред студенти.
САЩ обаче не налагат определено съгласие. „Преговорите със Сърбия са сложни. Но историята на Косово винаги е била за преодоляване на предизвикателствата и намиране на компромиси. Държавността Ви е неотменима и сега имате нужда от нормализиране, за да се възползвате от големия потенциал, който имате “, каза Палмър.
Той повтори, че Сърбия трябва да спре кампанията за оттегляне на признаването на Косово. „Преговарящите трябва да имат място за проучване на различни идеи“, добави Палмър.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Матю Палмър: Сърбия никога няма да влезе в ЕС, ако не признае Косово

Матю Палмър: Сърбия никога няма да влезе в ЕС, ако не признае Косово

1 Ноември 2019 | 19:50 | Агенция "Фокус"
Прищина. Говорейки в Националната библиотека в Прищина, специалният пратеник на държавния департамент Матю Палмър заяви, че сръбският президент Александър Вучич знае, че Сърбия няма да влезе в ЕС, ако не признае Косово, цитира думите му македонското издание ”Слободен Печат“.
Палмър се срещна и с президента на Косово Хашим Тачи в кабинета си днес, като след срещата не бяха дадени изявления пред медиите.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK Live (Косово): Хашим Тачи се срещна с Матю Палмър

RTK Live (Косово): Хашим Тачи се срещна с Матю Палмър

1 Ноември 2019 | 16:56 | Агенция "Фокус"
Косово. Президентът на Косово Хашим Тачи се срещна със заместник-помощника на държавния секретар на САЩ и специален представител за Западните Балкани Матю Палмър и информира за срещата си в социалната мрежа „Инстаграм“, цитирана от косовския телевизионен канал RTK.
Според президента Тачи основният акцент на срещата са били „последните развития в страната, с особен акцент върху ситуацията след изборите на 6 октомври, както и спешната необходимост от създаване на новите следизборни институции на Република Косово, които да спомогнат за икономическото развитие, върховенството на закона, както и евроатлантическото бъдеще на страната."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: „Демократическата лига на Косово“ твърди, че новото правителство в страната може да бъде формирано до ноември

Gazeta Express: „Демократическата лига на Косово“ твърди, че новото правителство в страната може да бъде формирано до ноември

31 Октомври 2019 | 22:24 | Агенция "Фокус"
Прищина. Координаторът на работната група на „Демократическата лига на Косово“ (ДЛК) Авдула Хоти заяви, че преговорите с движение „Самоопределение“ за създаването на ново правителство ще завършат скоро, пише прищинското издание Gazeta Express.
Предсрочните избори в Косово се проведоха на 6 октомври и бяха спечелени от „Самоопределение“, след като премиерът Рамуш Харадинай подаде оставка. Това се случи след като той беше призован от съда за военни престъпления в Хага. Той отказа да се яви в него като премиер на Косово и напусна поста си.
Хоти заяви, че ДЛК са близо до постигане на споразумение за създаването на ново правителство с движението на Албин Курти и между двете партии скоро ще бъде достигнат консенсус за коалиционно управление.
Той не изключи възможността новото правителство да бъде създадено през ноември, но критикува Централната избирателна комисия за забавянето на окончателните резултати от изборите.
„Безсмислено е ЦИК да има нужда от почти месец за да публикува финалните резултати от изборите“, подчерта Хоти.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечерне новости“ (Сърбия): Лидерът на ЛДК Иса Мустафа наследява Хашим Тачи като президент на Косово

„Вечерне новости“ (Сърбия): Лидерът на ЛДК Иса Мустафа наследява Хашим Тачи като президент на Косово

31 Октомври 2019 | 09:36 | Агенция "Фокус"
Прищина. Официалните резултати от предсрочните парламентарни избори в Косово все още не са обявени, а двете водещи партии – Движение „Самоопределение“ (Ветевендосие) и Демократическата лига на Косово (ЛДК) все още не са се договорили за ключовите постове в бъдещото правителство, но медиите твърдят, че част от коалиционното споразумение между тях ще бъде лидерът на Лигата Иса Мустафа да замени Хашим Тачи на поста президент, пише белградският ежедневник „Вечерне новости“.
Според информацията на местните издания, Мустафа иска да бъде избран за държавен глава през 2021 година и неговата партия се стреми да вкара това в коалиционното споразумение със „Самоопределение“.
Припомняме, че наскоро самият Мустафа заяви в изявление пред Клян Косово, че иска да бъде президент и да приключи политическата си кариера с този пост.
„Ветевендосие“ нито потвърди, нито отрече тази информация и посочи, че само лидерът Албин Курти може да отговори. Секретарят на движението Бесни Беслими заяви, че Курти е упълномощен да взема решения по отношение на коалиционното споразумение.
Metro Gazeta съобщава, че именно Хазири, който се присъедини към специалната група на ЛДК за привеждане в съответствие на програмите на бъдещото правителство със „Самоопределение“ , е отворил този въпрос.
Хазири, посочва изданието, е заявил, че въпросът за бъдещия президент на т.нар. Косово трябва да бъде решено сега, така че да не се превърне в проблем, когато стане въпрос за ред след година.
„За да бъде коалиционното споразумение функционално, всички позиции трябва да бъдат изяснени. Ако не изясним позицията на президента сега, ще стане криза през 2021 г. Иса Мустафа изпълнява всички условия да бъде президент на Косово“, каза Хазири.
Според коалиционното споразумение поста държавен глава е за ЛДК, която се отказва от позицията министър-председател в полза на Албин Курти.
Вестник „Метро“ припомня, че Курти не винаги е говорил хубави неща за Мустафа, който бе премиер в предишното правителство. Той го е наричал „сръбски войник“, „страхливец“, „подчинен на Тачи“ и е нападал къщата му с коктейл Молотов.
И накрая, Metro Gazette припомня, че на 6 февруари 2016 г. Тачи беше президент на Косово с вота на ЛДК и гласуването се проведе с високо напрежение, че парламентарната сесия беше прекъсната два пъти чрез хвърляне на сълзотворен газ и протести на членове на „Самоопределение“ по улиците.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антониу Гутериш: Дългата пауза в преговорите между Косово и Сърбия спира прогреса

Антониу Гутериш: Дългата пауза в преговорите между Косово и Сърбия спира прогреса

30 Октомври 2019 | 21:26 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Генералният секретар на ООН Антиниу Гутериш заяви, че дългата пауза в диалога между Белград и Прищина за нормализирането на отношенията между тях е прекратил развитието му, което от своя страна е създало риск от дестабилизирането на региона, предава сръбската телевизия N1.
В своя тримесечен доклад за работата на Временната администрация на ООН в Косово, над който Съветът за сигурност ще дебатира на 31 октомври, Гутериш призовава за формирането на ново правителство в Прищина, така че диалогът да започне отново.
Гутериш освен това призова за премахване на всички пречки пред подновяването на диалога.
В своя доклад, който покрива периода от 16 май до 15 септември 2019 г., Гутериш приветства усилията, насочени към по широко включване на групите от обществото в политическите процеси в Косово, като според него това окуражава жените и младите хора да вземат участие и да водят демокрацията в страната.
Той още каза, че подсилването на върховенството на закона и независимата съдебна система са от основна важност за изграждането на самочувствие в Косово.
Гутериш заяви, че съответните институции в страната трябва да защитават религиозното наследство в Косово и да направят всички места за поклонение безопасни, така че всички да могат да изповядват своята вяра.
Той призова международните институции и Прищина да продължат да подкрепят и да си сътрудничат със съответните органи в разследването на престъпления, извършени по време на войната в Косово, което според него е от основно значение за мирното бъдеще на страната.
Освен това Гутериш е бил притеснен за ареста на представители на Временната администрация на ООН в страната през май 2019 г. и за продължаващите съдебни дела срещу тях. Той призова косовските власти да подсигурят привилегиите и имунитета на представителите на организацията в Прищина.


Превод и редакция : Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Лидерите на „Самоопределение“ и Демократическата лига на Косово се срещнаха за преговори за коалиционно правителство

Gazeta Express: Лидерите на „Самоопределение“ и Демократическата лига на Косово се срещнаха за преговори за коалиционно правителство

30 Октомври 2019 | 17:37 | Агенция "Фокус"
Прищина. Лидерът на движение „Самоопределение“ Албин Курти и заместник-ръководителят Демократическата лига на Косово (ДЛК) Вьоса Османи се срещнаха за да обсъдят отново формирането на коалиционното правителство в страната, пише прищинското издание Gazeta Express.
Курти потвърди в своята „Фейсбук“ страница, че срещата се е състояла и заяви, че е дискутирал с Османи подготовката за формирането на новото правителство на Косово след изборите на 6 октомври, на които ДЛК и „Самоопределение“ получиха най-много гласове.
„Дискутирахме с Вьоса (Османи) подготовката за новото правителство и предизвикателствата пред него. Нашето сътрудничество и добри намерения, както и усилената работа са наше задължение към гражданите на Република Косово и държавата“, написа Курти.

Превод и редакция : Теодор Пенев

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Косово): Косовските сърби трябва да спрат да се страхуват от Белград.

RTK (Косово): Косовските сърби трябва да спрат да се страхуват от Белград.

30 Октомври 2019 | 15:21 | Агенция "Фокус"
Прищина. Лидерът на политическото движение „Самоопределение“ Албин Курти, заяви, че сърбите в страната трябва да престанат да бъдат поставяни под напрежение от страна на Белград, а партия „Сръбска листа“ не трябва да бъде негов инструмент в Косово, предава RTK.
Той добави, че новото правителство, което се очаква да бъде оглавено от него, ще включва представители на „Самоопределение“, Демократическата лига на Косово (ДЛК), но и също така и на сръбската общност.
„Искаме да имаме широко правителство. Не искаме нашето правителство да зависи от „Сръбска листа", както беше в миналото“, заяви Курти.
Той добави, че „Сръбска листа“ не е политическа партия в пълния смисъл на думата, а по-скоро инструмент на Белград.
„Моят проблем (…) е, че това не е партия, а винаги е било инструмент на Белград.“
Той освен това обвини партията в сплашване на сръбските граждани в Косово по време на изборния процес в страната.
„Международните организации знаят по-добре от мен какво се случи на октомврийските избори с кражбата на вот от страната на „Сръбска листа“ и на това трябва да се обърне внимание“, добави Курти.
Той обвини Сърбия в това, че сплашва косовските сърби и заяви, че мнозинството от албанската общност и новото правителство ще бъдат отговорни за защитаването им, за да не „се страхуват те от Белград“.

Превод и редакция : Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Telegrafi (Косово): ЛДК поиска договорка с Ветевендосие кой ще е президент преди подписването на коалиционно споразумение

Telegrafi (Косово): ЛДК поиска договорка с Ветевендосие кой ще е президент преди подписването на коалиционно споразумение

30 Октомври 2019 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Прищина. Заместник-лидерът на Демократическата лига на Косово (ЛДК) Лютфи Хазири заяви в телевизионно интервю, че трябва да бъде изяснен въпросът за това, кой ще е президент на страната, преди да бъде подписано коалиционно споразумение с Движение „Самоопределение“ (Ветевендосие), предава прищинското електронно издание Telegrafi.
По думите на политика, този въпрос трябва да бъде изяснен сега, защото може да се превърне в причина за конфликт, когато дойде моментът да се избира нов държавен глава. „За да бъде функционално споразумението, всички постове трябва да бъдат изяснени сега. Ако не се споразумеем за поста на президента сега, ще има криза през 2021 година“, заяви той.
Хазири посочи, че лидерът на ЛДК Иса Мустафа покрива всички критерии, за да стане бъдещият президент на Косово. „В Косово, когато париите не се споразумеят за консенсусно име, името идва от пакет“, отбеляза заместник-председателят на Лигата.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РСЕ (Косово): Очаква се „Самоопределение“ и ДЛК да обявявят позицията си за новата фаза на диалога със Сърбия

РСЕ (Косово): Очаква се „Самоопределение“ и ДЛК да обявявят позицията си за новата фаза на диалога със Сърбия

29 Октомври 2019 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Прищина. Очаква се лидерите на двете партии, спечелили предсрочните парламентарни избори в най-младата държава на Балканите – движение „Самоопределение“ на Албин Курти и Демократическа лига на Косово (ДЛК) на Иса Мустафа да обявят позициите си за новата фаза на диалога за нормализирането на двустранните отношения със Сърбия. Това подчертаха в отделни интервюта за косовската редакция на Радио „Свободна Европа“ Курти и Вьоса Османи.
Възобновяването на диалога със Сърбия и евентуалното финализиране на процеса със споразумение ще бъде един от първите ангажименти на новото правителство, което се очаква да бъде сформирано от двете партии.
Елми Речица от Демократическата партия на Косово (ДПК) увери, че ще следи отблизо диалога със Сърбия. „Ние бяхме конструктивна партия във всички фази на развитие на диалога, интересът на Косово ще продължи да бъде приоритет за ДПК в бъдеще. Рано е да се говори сега, независимо от това каква позиция ще има новата управляваща коалиция по този въпрос ... В процеса [на диалога] са включени и други фактори, особено Вашингтон, който силно подкрепя приключването на преговорите, и вярвам, че ДПК ще има ясна позиция по този въпрос“, подчерта Речица.
Представители на „Алианс за бъдещето на Косово“ заявиха, че ще обсъдят в най-висшите си органи дали ще се присъединят към екипа за преговорите със Сърбия. „Все още нямаме позиция и не сме обсъждали това в нашите структури", заяви член на партията на Рамуш Харадинай.
Политическите коментатори в Прищина твърдят, че включването на опозицията в делегацията за преговори със Сърбия би било добър политически тласък за страната.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.