НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:35


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Русия и Македония подписаха междуправителствен протокол за сътрудничество

ТАСС: Русия и Македония подписаха междуправителствен протокол за сътрудничество

15 Ноември 2019 | 22:50 | Агенция "Фокус"
Охрид. Русия и Македония подписаха междуправителствен протокол за сътрудничество, предава TACC.
Междуправителствената комисия по търговско, икономическо, научно и техническо сътрудничество между Русия и Македония разработи протокол за развитието на двустранното сътрудничество на среща в Охрид в петък. Според местната информационна агенция МИА документът е парафиран от министъра на земеделието, горите и водното стопанство на Северна Македония Траян Димковски и заместник-министъра на промишлеността и търговията на Руската федерация Алексей Груздев.
По време на срещата членовете на комисията се съгласиха, че икономическото сътрудничество между двете страни не отговаря на съществуващия потенциал, докато броят на компаниите, които се интересуват от инвестиции и сътрудничество, е много голям както в Северна Македония, така и в Русия.
„При разработването на документа се съсредоточихме върху няколко области от взаимен интерес, включително енергетиката, транспорта, селското стопанство, туризма и финансовото сътрудничество“, обясни министър Димковски.
По настоящем участието на Македония в търговския обмен с Руската федерация е свързано главно с износа на селскостопански и фармацевтични продукти.
"Ние запознахме руските бизнесмени с възможностите за инвестиране в компании, в държавна земеделска земя", добави Димковски, като отбеляза, че се надява да засили приятелските и бизнес връзки с руските партньори.
Срещата на делегациите на правителствата на двете страни с участието на водещи компании в Северна Македония и Русия, заинтересовани от икономическо сътрудничество, се проведе след почти петгодишна пауза. Срещата в Охрид беше продължение на бизнес форума, проведен в Скопие, на който премиерът Зоран Заев призова руските компании да се възползват от бизнес предимствата, предлагани от страната, да инвестират и осъществяват съвместни проекти с македонски партньори във всички области от общ интерес.
На бизнес форум в четвъртък беше обсъден и въпросът за създаването на директни въздушни връзки между двете страни. В същото време беше отбелязано, че въздушните превозвачи сами трябва да определят колко изгодно би било от икономическа гледна точка да се установят директни маршрути.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Слободен Печат“ (Македония): Провежда се среща в Охрид на Съвместната македоно-руска междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество

„Слободен Печат“ (Македония): Провежда се среща в Охрид на Съвместната македоно-руска междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество

15 Ноември 2019 | 10:37 | Агенция "Фокус"
Скопие. Днес в Охрид ще се проведе деветата сесия на Съвместната македоно-руска междуправителствена комисия по търговско, икономическо и научно-техническо сътрудничество, пише скопския вестник “Слободен печат“.
Комисията, която започва да функционира отново след петгодишен период, ще разгледа възможностите за засилване на икономическите и търговските отношения между Скопие и Москва, които в момента са на много ниско ниво, според съвместна оценка на двете страни.
Както беше казано вчера на бизнес форума в Скопие, организиран в рамките на сесията, потенциалът за сътрудничество е почти неизползван.
Македонският износ на руския пазар е незначителен. Това смята премиерът на Северна Македония Зоран Заев и призова руските бизнесмени да инвестират в страната. Енергетиката, транспорта, селското стопанство и туризмът остават ключови области за засилване на партньорствата, но сътрудничеството ще се разшири и в други области. За тази цел бяха договорени и организирани работни групи.
„Взаимоотношенията с Руската федерация са традиционно приятелски, но потенциалите в икономиката са недостатъчно използвани и трябва да работим по този въпрос. В диалога на Междуправителствената комисия, която отново започва работа, тази година е въведена нова динамика. Вярвам, че ще постигнем сериозен прогрес“, изтъкна Заев.
„В областта на енергетиката ние сме надеждни партньори. Русия също е готова да купува македонски селскостопански продукти, стоки и услуги, но има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството в транспорта, както и във въздушния трафик“, заяви заместник-министърът на Русия по индустриално и търговско развитие Алексей Груздев.
Междувременно руският посланик в Скопие Сергей Баздникин заяви своята подкрепа за бизнес сътрудничество, отбелязвайки, че Русия вижда интересен и обещаващ партньор в Северна Македония.
Последното заседание на Съвместната македоно-руска междуправителствена комисия се проведе през 2014 г. в Калининград, Русия. Деветата сесия на Комисията, която на практика започна на 14 ноември с форума в Скопие и продължава на 15 ноември в Охрид, е предшествана от подготвителни срещи, проведени през октомври в Москва. Тогава македонската делегация в Русия беше ръководена от министъра на земеделието Траян Димковски.
Започването на работата на комисията е започнато наново по инициатива и на двете страни, твърди председателят на македоно-руската търговска камара Деян Бешлиев.
„И двете страни осъзнават, че подобни срещи са много важни. Всъщност това е инструмент, който регулира отношенията. Петгодишният период е дълъг и винаги има промени, нови данни, които трябва да се обменят и регулират“, каза Бешлиев.
Според него през последните години, докато комуникацията е била „мъртва“, все пак Скопие е успяло да се наложи на руския пазар. Единственото, което липсва, според него е по-агресивният маркетинг.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Сътрудничеството на Македония с Русия не означава алтернатива на ЕС и НАТО

Зоран Заев: Сътрудничеството на Македония с Русия не означава алтернатива на ЕС и НАТО

14 Ноември 2019 | 14:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. Възстановяването на функциите на Съвместната междуправителствена комисия с Русия не означава алтернатива на Европейския съюз, а само ангажимент за засилване на икономическото сътрудничество с Москва, предава скопската “Фокус“.
Това заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев след днешния македоно-руски бизнес форум в Скопие.
На въпрос дали ако Северна Македония не получи дата за започване на преговори с ЕС, Китай и Русия могат да бъдат алтернативен вариант, Заев подчерта, че единствената възможност за страната са ЕС и НАТО.
„Работим за повишаване на нашия (жизнен) стандард. Трябва да направим всичко, което е от полза за нашия народ. Вярвам, че стремежите на страната ще бъдат изпълнени, но и че ще постигнем икономически просперитет“, подчерта Заев.
Македоно-руският бизнес форум е част от деветата сесия на Съвместната междуправителствена комисия, която ще се срещне на 15 ноември в Охрид и ще започне да функционира отново след петгодишна почивка.
Заев каза още, че решението за провеждане на заседания на Междуправителствената комисия е прието през 2017 г.
„Знаете, разбира се, Германия, Франция и Холандия си сътрудничат с Руската федерация икономически и това не би трябвало да означава никакво послание. Това означава, че работим за подобряване на икономическата ситуация в страната ни. Потенциалът пред нас е огромен поради ниското ниво на икономическо сътрудничество, което имахме досега с Руската федерация“, добави премиерът.
"Всичко, което е от полза за нашия народ трябва да се направи. И ние, политиците тук и в Руската федерация, както и в Брюксел, Лондон и Вашингтон, навсякъде, целият свят го прави. Ние сме модерна развита страна, която винаги твърди, че нашият път е интеграция в ЕС и НАТО и няма алтернатива на това“, каза още премиерът Зоран Заев.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Македоно-руската съвместна междуправителствена комисия ще се срещне в Охрид

„Фокус“ (Македония): Македоно-руската съвместна междуправителствена комисия ще се срещне в Охрид

5 Октомври 2019 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Скопие. За първи път от пет години насам Съвместната междуправителствана комисия за сътрудничество между Северна Македония и Русия ще проведе заседание, предава електронното издание на скопския „Фокус“.
Комисията не е заседавала от пет години, когато беше проведена последната й среща в Калининград през 2014 г.
„На срещата ще бъдем част от делегацията, водена от министъра на земеделието Траян Димковски. От руска страна ще ни посрещне вицепрезидентът на Съвместния комитет (Владимир) Груздев. Предвиждат се срещи със заместник-министъра на земеделието, както и с заместник-председателя на Търговската камара на Руската федерация. Ще разговаряме за засилване на сътрудничеството“, заяви Деян Бешлиев от македоно-руската търговска камара.
Заседанието ще се проведе на 14 до 16 ноември в град Охрид.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.