НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:46


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Народното събрание винаги е имало готовност да приеме важни каузи, касаещи човешкото здраве

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Народното събрание винаги е имало готовност да приеме важни каузи, касаещи човешкото здраве

14 Ноември 2019 | 11:24 | Агенция "Фокус"
София. Народното събрание винаги е имало готовност да приеме важни каузи, касаещи човешкото здраве. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на откриването на инициативата в Народното събрание по повод Световния ден за борба с диабета, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Както винаги Народното събрание е имало готовност да приеме такива важни каузи. Каузи, които касаят човешкото здраве. Българинът трябва да бъде информиран. Наистина профилактиката е нещо много важно, защото то предотвратява всички проблеми на здравето. Призовавам всички колеги да напавят скрининга. Ще има достатъчно възможности и да се надяваме, че всички сме в добро здраве, защото това, което ни предстои в следващите седмици е много важно за държавата. Изследвайте се, ако има някой някакви проблеми, ще бъде насочен за овладяването им. Това разбира се, в кръга на шегата", каза Караянчева. Тя посочи, че такива благородни кампании винаги са добре дошли в Народното събрание.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Смисълът на Деня за борба с диабета е да бъдем внимателни със здравето си,  да се преглеждаме регулярно, да живеем здравословно и да се движим повече

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Смисълът на Деня за борба с диабета е да бъдем внимателни със здравето си, да се преглеждаме регулярно, да живеем здравословно и да се движим повече

14 Ноември 2019 | 11:20 | Агенция "Фокус"
София. Смисълът на Световния ден за борба с диабета е да бъдем внимателни със здравето си, да се преглеждаме регулярно, да живеем здравословно и да се движим повече. Това каза председателят на Комисията по здравеопазвдане и председател на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по време на откриването на инициативата в Народното събрание по повод Световния ден за борба с диабета, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Диабетът е тиха пандемия, която засяга много души. Увеличава се честотата на диабет във времето и за това ние трябва да мислим профилактично за кръвната си захар. Именно за това днес благодаря на нашите партньори от Асоциацията на научно-изследователските и фармацевтични компании в България, с които организираме това измерване на кръвната захар и даваме възможност на народните представители да оценят своя индивидуален риск от развитие на диабет. В България има около 500 хил. диагностицирани пациенти с диабет, но се предполага, че около 150 хил. не знаят за това, че имат такова заболяване", заяви още д-р Дариткова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

По повод Световния ден за борба с диабета депутатите се наредиха на опашка, за да си измерят кръвната захар

По повод Световния ден за борба с диабета депутатите се наредиха на опашка, за да си измерят кръвната захар

14 Ноември 2019 | 11:13 | Агенция "Фокус"
София. По повод Световния ден за борба с диабета депутатите се наредиха на опашка, за да си измерят кръвната захар, предаде репортер на Агенция "Фокус". Инициативата се провежда в Северното фоайе на Народното събрание. В нея се включиха депутати от всички политически сили. Освен измерването на захарта на желаещите се раздават и информационни материали по темата. В България инициативата за отбелязването на този ден е на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM).
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Световният ден за борба с диабета ще бъде отбелязан в Народното събрание

Световният ден за борба с диабета ще бъде отбелязан в Народното събрание

14 Ноември 2019 | 10:08 | Агенция "Фокус"
София. Световният ден за борба с диабета ще бъде отбелязан в Народното събрание. Това съобщиха от пресцентъра на парламента.Инициативата, която е под патронажа на парламентарната Комисия по здравеопазването, ще бъде представена на 14 ноември 2019 г. в 11.30 часа в Северното фоайе на Народното събрание.
В парламента ще бъде измерена кръвната захар на народните представители, служителите и гостите на Народното събрание и ще бъдат раздени информационни материали.
Световният ден за борба с диабета – 14 ноември, е обявен с решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация. В България инициативата за отбелязването му е на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Ивона Даскалова: Захарният диабет е едно социално заболяване и честотата му нараства значително

Д-р Ивона Даскалова: Захарният диабет е едно социално заболяване и честотата му нараства значително

14 Ноември 2019 | 08:36 | Агенция "Фокус"
София. Захарният диабет е едно социално заболяване и честотата му нараства значително през последните десетилетия. Това каза председателят на Управителния съвет на Българска диабетна асоциация и началник на Клиника по ендокринология и болести на обмяната във ВМА проф. д-р Ивона Даскалова в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка със Световния ден с борбата с диабета – 15 ноември. Д-р Даскалова обясни, че въпреки съвременните лечения и проследяванията на голям брой пациенти, те не постигат очакваните терапевтични цели. Тя допълни, че според световните статистики в момента има 475 милиона пациенти със захарен диабет и се очаква нарастване на броя им с 55% до 2030 г. „Ако през 1992 година, говорихме за 250 хиляди пациенти и за 3% заболеваемост, вече говорим за 8% заболеваемост на населението със захарен диабет. Много са причините, но искам да кажа и нещо друго, че нараства не само разпространението на захарния диабет, но и също така разпространението на преддиабетните състояния. Това е състояние, при което заболяването все още не е отключено и има леко завишени стойности на сутрешните кръвни захари или нарушен глюкозен толеранс. Като през 2007 година говорим за 309 милиона пациенти с преддиабет, очаква се, че през 2025 година те ще бъдат вече 419 милиона. Не малък е процентът, това трябва да се знае и на пациентите с не диагностициран захарен диабет и те са няколко милиона. Така че много важно е ранното диагностициране и ранното започване първо на лечение, а преди да се отключи захарният диабет на профилактика. Причините за отключване на захарен диабет са различни при тип 2 основно, не говорим за захарен диабет тип 1 – инсулиново зависим , който е автоимунно заболяване, а говорим за захарен диабет тип 2, който е от големия процент заболеваемост. На първо място е, че се увеличи възрастта на населението, продължителността на живот. Начинът на хранене е от голямо значение, наднорменото тегло също е предпоставка за отключване на захарен диабет, разбира се, намалената физическа активност и не на последно място стресът“, коментира още д-р Даскалова.
Бояна МАРКОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Запалиха светлините на коледното дръвче пред Капитолия. 6 декември 2019 г.
Запалиха светлините на коледното дръвче пред Капитолия. 6 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.