НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:37


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

От СДС одобриха предвидения за 2020 г. бюджет и ще представят собствени предложения  (ОБЗОР)

От СДС одобриха предвидения за 2020 г. бюджет и ще представят собствени предложения (ОБЗОР)

12 Ноември 2019 | 21:08 | Агенция "Фокус"
София. Лидерът на СДС Румен Христов определи предвиденият за 2020 г. бюджет като балансиран и реалистичен. На брифинг в централата на партията, че от СДС ще предложат в държавния бюджет за следващата година да бъдат отделени повече пари за политики за младите семейства – да могат да придобиват свои жилища с нисколихвени или безлихвени кредити. По думите му, ако се даде възможност на младите български семейства да придобиват по такъв начин жилище, вероятността те да остана в България е доста по-голяма. От партията искат и в бюджета да бъде предвидено втората година от майчинството да бъде в размер на 90% от сумата, на която са се осигурявали майките преди да излязат в майчинство. Той допълни, че допълнителните пари за увеличение на учителските заплати са в правилната посока. От СДС посочиха, че не бива да изостават заплатите на университетските преподавалите и на хората в БАН. Те са на мнение, че трябва да се реши по какъв начин да се определя минималната ставка и ставката на отделните сектори. Христов, посочи, че близо 127 млрд. лв е брутният вътрешен продукт, който е увеличен отново, като държавният дълг за следващата година е 19,8%, а в средносрочния тригодишен период той ще слезе до 18,2%, което „е много добър показател“. Зам.-председателят на СДС Емил Кабаиванов допълни, че това, което са искали, а не са видели в този бюджет, е ускоряване на процеса на децентрализация. Той подчерта, че в СДС винаги са държали на това, защото разбирането им е, че чрез финансова децентрализация и регионална политика, ще може да се окаже положително влияние върху демографския проблем в България. По думите му другото, което биха искали да видят в бюджета, е малко повече средства за подпомагане на общинското здравеопазване. Той обясни, че увеличението на общинските бюджети, които са част от публичните финанси на държавата, е главно в сферата на образованието.
Зорница КОСТАДИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емил Кабаиванов, СДС: От партията бихме искали да видим в Бюджет 2020 г. ускоряване на процеса на децентрализация

Емил Кабаиванов, СДС: От партията бихме искали да видим в Бюджет 2020 г. ускоряване на процеса на децентрализация

12 Ноември 2019 | 12:09 | Агенция "Фокус"
София. Това, което бихме искали, а не видяхме в този бюджет е ускоряване на процеса на децентрализация. Това каза зам.-председателят на СДС Емил Кабаиванов на пресконференция за Бюджет 2020 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „СДС винаги е държал на това, защото нашето разбиране е, че чрез финансова децентрализация и регионална политика ние ще можем да окажем положително влияние върху демографския проблем в България“, обясни той. По думите му другото, което биха искали да видят в бюджета е малко повече средства за подпомагане на общинското здравеопазване. „То е тази част от здравната система, която с най-малко средства осигурява около 33% от населението“, допълни Кабаиванов. Той подчерта, че увеличението на общинските бюджети, които са част от публичните финанси на държавата, е главно в сферата на образованието. „Това е реален приоритет на държавата и тя го показа с бюджета. Малко е обаче увеличението на средствата, с които поддържаме общинската инфраструктура – само 10 милиона“, заяви Кабаиванов.
Зорница КОСТАДИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Христов, СДС: Бюджетът за 2020 г. е балансиран и реалистичен

Румен Христов, СДС: Бюджетът за 2020 г. е балансиран и реалистичен

12 Ноември 2019 | 11:53 | Агенция "Фокус"
София. Бюджетът за 2020 г. започна да се разглежда днес в комисиите на Народното събрание. Според Съюза на Демократичните Сили бюджетът, който се предлага е изпълним и реалистичен. Близо 127 милиарда е брутният вътрешен продукт, който е увеличен отново. Държавният дълг за следващата година е 19,8%, а в средносрочния тригодишен период той ще слезе до 18,2%, което е много добър показател. Най-важното от Бюджет 2020 г. за СДС е, че той е балансиран – нещо, което през годините винаги сме отстоявали. Това каза лидерът на СДС Румен Христов на пресконференция за Бюджет 2020 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Що се отнася до данъчната политика, се запазват досегашните ставки – 55,8% от приходите в републиканския бюджет са от данъци“, заяви Христов. По думите му увеличаването на бюджета в следващата година е в няколко сфери, като най-важните са здравеопазването и образованието. „От СДС имаме и други две предложения. Едното е малко повече политика по отношение на младите семейства – знаем за демографския проблем в България и за емиграцията на българите. С приходите, с които в момента разполагаме, може да се помисли за осигуряване на нисколихвени кредити или безлихвени, когато младо семейство закупува първо и единствено жилище“, допълни лидерът на СДС. Той поясни, че другото предложение е втората година от майчинството да бъде в размер на 90% от сумата, на която са се осигурявали майките преди да излязат в майчинство. Според него това ще бъде стимул за младите и образовани майки. „Бюджетите на общините са увеличени с около 400 милиона лв“, допълни Христов.
Зорница КОСТАДИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ръководството на СДС ще даде пресконференция

Ръководството на СДС ще даде пресконференция

12 Ноември 2019 | 07:24 | Агенция "Фокус"
София. Ръководството на СДС ще даде пресконференция на ул. „Г. С. Раковски“ 134, за да коментира Бюджет 2020 и да представи предложенията на партията. Това съобщиха от пресцентъра на СДС. Събитието ще се проведе на 5-тия етаж в 11.00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Запалиха светлините на коледното дръвче пред Капитолия. 6 декември 2019 г.
Запалиха светлините на коледното дръвче пред Капитолия. 6 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската коледа
Българската коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.