НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:27


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Romania Insider: Клаус Йоханис и Виорика Дънчила отиват на балотаж

Romania Insider: Клаус Йоханис и Виорика Дънчила отиват на балотаж

11 Ноември 2019 | 16:00 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Настоящият президент на Румъния спечели първия тур на президентските избори на 10 ноември, с общ резултат от 37,8%, според частичните резултати след преброяването на 99,7% от бюлетините. Бившият премиер Виорика Данчила, ръководител на Социалдемократическата партия (СДП), остана на второ място с резултат 22,3%. Двамата отиват на балотаж на 24 ноември. Дан Барна, лидерът на Съюза „Спасете Румъния, е трети, с 14,9%, пише румънското англоезично издание Romania Insider.
Близо до 9,36 милиона румънци са гласували на първия тур на президентските избори, от които 8,38 милиона са гласували в страната (47,66% от хората, регистрирани в избирателните списъци), а 675 000 са гласували в чужбина - рекорд за всички времена.
Съществуват значителни разлики между резултатите, получени от първите трима кандидати в страната и чужбина. Йоханис е на първо място, но резултатът му в диаспората е значително по-висок - 52,9%, в сравнение с 36,7% в страната. Междувременно Виорика Данчила от СДП получава едва 2,7% от гласовете на диаспората, като се класира едва на пето място в чужбина, докато нейният резултат в страната е 23,8%. Дан Барна от „Спасете Румъния“ е на второ място в диаспората, с резултат от 27.6%, двойно повече от резултата му в страната - 14%.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Виорика Дънчила: Днешният вот ще помогне да продължим кампанията

Виорика Дънчила: Днешният вот ще помогне да продължим кампанията

10 Ноември 2019 | 23:13 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Гласуването в неделя помага на Социалдемократическата партия (СДП) да продължи предизборната кампания и да демонстрира какво иска да направи за румънците, заяви председателят на партията Виорика Дънчила, която според екзитполовете се класира втора за балотажа на президентските избори заедно с настоящия президент Клаус Йоханис., цитира думите й Agerpres.
"Искам да благодаря на всички румънци, които гласуваха днес. Особено искам да благодаря на окръжните ръководители на партията. Искам да благодаря на нашите привърженици, на нашите активисти и на всички, които днес ни предадоха доверието им. Този вот е чест за нас и ни прави отговорни. Искам да благодаря на кметовете, които се включиха много и вложиха много сърце в този резултат. Според екзитполвете аз ще участвам на балотажа. Благодаря на всички, които гласуваха със сърцето си. Показахме че сме близо до румънците и се надяваме, че през следващите две седмици възможно най-много румънци ще се присъединят към нас, дори и тези, които сега имаха друга алтернатива, тези, които дадоха своя вот на други кандидати. Надявам се те да се присъединят към нас и надявам се, че заедно ще спечелим президентските избори. Гласуването днес показва доверието, което ни се дава, вотът, който ни дадохте днес, ни помага да продължим кампанията, предизборната кампания, в която ще застанем пред румънците, както с постигнатото от нас, но особено с това, което искаме да направим за тях, когато спечелим президентските избори", каза Дънчила в централата на СДП.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Клаус Йоханис: Победа! Победихме социалдемократите повече от всякога през последните 30 години

Клаус Йоханис: Победа! Победихме социалдемократите повече от всякога през последните 30 години

10 Ноември 2019 | 23:01 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Кандидатът на Националнолибералната партия за президентските избори и настоящ президент Клаус Йоханис каза, след обявяването на резултатите от екзитполовете, че румънците никога не са гласували толкова много и толкова ясно срещу Социалдемократическата партия (СДП), а това означава "огромна стъпка" за Румъния, цитира думите му Agerpres.
"Скъпи румънци, победа! Ние успяхме да победим СДП повече от всякога през последните 30 години. Румънците никога не са гласували толкова много и толкова ясно срещу СДП и това е огромна стъпка за Румъния", каза Йоханис от централата на Националнолибералната партия (НЛП).
Той обяви, че официалните резултати ще станат ясни в понеделник, като подчерта, че данните от екзитполовете вече показват, че милиони румънци от страната и от диаспората са гласували за "нормална Румъния и за да продължи важния процес за промяна на Румъния към по-добро".
"Винаги съм вярвал в румънците и техният ангажимент, но участието им в наши дни е голяма радост за демокрацията в Румъния. Искам да благодаря на всички, които са ми се доверили, на първо място на либералите, но и на всички десни избиратели и всички онези, които не вярват непременно в определена партия, но искат това, което ние искаме - нормална Румъния. Общата ни борба няма партиен етикет, нашата борба е за тоталното премахване на СДП от властта, така че тя да не държи Румъния в плен на миналото и днес ние направихме голяма стъпка в тази посока“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Agerpres (Румъния): Настоящият президент Клаус Йоханис води в екзитполовете

Agerpres (Румъния): Настоящият президент Клаус Йоханис води в екзитполовете

10 Ноември 2019 | 21:19 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Настоящият президент Клаус Йоханис, издигнат от Националнолибералната партия води според данните от първите екзитполове с 39% , следван от кандидата на социалдемократите и бивш премиер Виорика Дънчила, която събира 22.5%. Трети е кандидатът на съюза „Спасете Румъния“ Дан Барна, който получава 16,4%, предаваAgerpres.
Към 20:00 часа избирателната активност е била 46.84%, а над 559 хиляди румънци са гласували зад граница - рекорден брой за страната.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Agerpres (Румъния): Към 18:00 часа избирателната активност на  президентските избори е 42,19%

Agerpres (Румъния): Към 18:00 часа избирателната активност на президентските избори е 42,19%

10 Ноември 2019 | 19:41 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Избирателната активност на президентските избори в Румъния към 18:00 часа е била 42,19 процента в цялата страна, според говорителят на Централното избирателно бюро (ЦИБ) Мирча Преотеску, цитиран от Agerpres.
Избирателната активност в градовете е 42,41 процента, докато в селските райони е 41,9 процента.
По-висока избирателна активност е отчетена в окръзите Илфов (53.67%), Клуж (50.83%) и Брашов (47.40%).Най-ниска е избирателната активност в окръг Ковасна – 31,85%. Над 559 хиляди румънци са дали своя вот в чужбина.
Избирателните секции ще затворят в 21:00 часа (времето съвпада с българското).

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Agerpres (Румъния): Опозицията в Румъния твърди, че президентските избори се провеждат в условия на демократичен дефицит

Agerpres (Румъния): Опозицията в Румъния твърди, че президентските избори се провеждат в условия на демократичен дефицит

10 Ноември 2019 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Бившият министър-председател на Румъния и лидер на партия “Алианс на либералите и демократите“ (АЛД) Кълин Попеску-Търичану заяви, че за първи път от 30 години президентските избори в страната започнаха „съвършено анонимно, без предизборна кампания, което според него представлява „сериозен демократичен дефицит“, предава букурещката медия Agerpres.
„За първи път след 30 години ставаме свидетели на избори, които на практика започнаха съвършено анонимно, без предизборна кампания, без предизборни дебати, които са толкова нужни на гласоподавателите, за да знаят за всеки кандидат и програмата му и да гласуват рационално, на базата на обещанията, които съответния кандидат е направил. Това е сериозен демократичен дефицит и затова аз ще направя предложение за промяна в избирателните закони по такъв начин, че да се осигурят прозрачни предизборни кампании, (…) така че гласоподавателите да знаят програмата на всеки кандидат“, заяви Попеску-Търичану, малко след като пусна своя глас.
Той добави, че няма много високи очаквания за изборите, „точно заради този демократичен дефицит, пред който е изправена Румъния“.
„Но ние ще видим, ще изчакаме до полунощ, за да затворят изборните секции (…) и да излязат резултатите, и тогава ще кажем повече“, добави той.
Политикът добави, че се радва, че румънците гласуват „цивилизовано“, намеквайки отсъствие на сериозни нарушения в деня на изборите, но изрази съжаление за ниската избирателна активност.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Agerpres (Румъния): Избирателните секции в Румъния отвориха врати за над 18 млн. гласоподаватели

Agerpres (Румъния): Избирателните секции в Румъния отвориха врати за над 18 млн. гласоподаватели

10 Ноември 2019 | 09:11 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Президентските избори в Румъния започнаха с отварянето на избирателните секции за повече от 18 млн. гласоподаватели, предава букурещката медия Agerpres.
В цялата страна има на 18 хил. избирателни секции. Според Централната избирателна комисия, общо за президентските избори са регистрирани повече от 18 млн. гласоподаватели.
Гласоподавателите в района си на местоживеене или местожителство могат да гласуват само в избирателната секция, където са регистрирани. Ако са извън него, могат да дадат вота си във всяка секция.
Румъните в чужбина започнаха да пускат бюлетините си на 8 ноември. Те биха могли да изберат и гласуване по пощата. Избирателните секции в страната в първия тур на президентските избори са отворени и затворят в 21:00 часа местно време (също българско време). Гласуването може да бъде удължено до 23:59 часа за избирателите, които са в секцията в 21:00ч или извън нея, но чакат да пуснат бюлетина.
В изборите участват 14 кандидати. Ако никой от кандидатите не си осигури мнозинство в първия тур на изборите, на 24 ноември ще се проведе втори тур между двамата кандидати с най-високи резултати. Изборите ще бъдат спечелени от кандидата, който получи най-много валидни подадени гласове. Мандатът на президента на Румъния е пет години.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Румънския президент Клаус Йоханис вероятно ще бъде преизбран на изборите в неделя

Reuters: Румънския президент Клаус Йоханис вероятно ще бъде преизбран на изборите в неделя

8 Ноември 2019 | 11:04 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Действащият румънски президент Клаус Йоханис вероятно ще спечели първия тур от президентските избори на 10 ноември със своите обещания да продължи своите антикорупционни опити, предава Reuters.
За да си осигури втори мандат, Йоханис вероятно ще трябва да премине и през балотаж на 24 ноември, но статистическите данни сочат, че той ще остане на поста си, без значение срещу кой се изправи във втория тур на изборите.
С подкрепата на либералното правителство на премиера Людовик Орбан, съюзник на Йоханис, който спечели вота на доверие на 4 ноември, президентът може да назначава главни прокурори, които да са сериозни в опитите си да се борят с корупцията в Румъния, според наблюдатели.
Преизбирането на Йонахис освен това може да увеличи шансовете на Либералната партия да формира коалиционно правителство след парламентарните избори през 2020 г. и да възстановят увереността на чуждестранните инвеститори, която беше нарушена от години политическа нестабилност.
„Това не трябва да са новини за никого, аз много искам честна съдебна (система) и ефективна борба срещу корупцията“, заяви Йоханис по-рано пред новия министър на правосъдието Каталин Предою.
Откакто спечели изборите през 2014 г., бившият кмет на трансилванския град Сибиу се бори за ограничаване на промените в съдебната система от управляващите тогава социалдемократи, за които Брюксел и Вашингтон заявиха, че заплашват върховенството на закона и което предизвика най-големите протести в страната от три десетилетия.
Социалдемократическата партия беше премахната от властта във вот на недоверие на 10 октомври. Правителството беше формирано през 2016 г., когато социалдемократите спечелиха парламентарните избори, но през това време те смениха трима премиери.
Йоханис успя да предотврати ключови назначения, инициирани от социалдемократите, включително на ръководни постове в антикорупционната агенция на Румъния, както в Дирекцията за борба с организираната престъпност. Той получи похвали от Брюксел за борбата си с корупцията.
По време на управлението си, социалдемократите направиха редица промени в съдебната система в Румъния. Те обаче широко се разглеждат като опити за налагането на политическа власт в съдебната система.
Лидерът на партията Виорика Дънчила, която беше на премиерския пост в страната, както и водачът на „Съюза за спасение на Румъния“ (ССР) Дан Барна са основните опоненти на Йоханис за президентския пост, но според статистическите данни ще получат по-малко от 20% от гласовете.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жанин Аниес се обяви за и.д. президент на Боливия. 13 ноември 2019 г.
Жанин Аниес се обяви за и.д. президент на Боливия. 13 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.