НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:57


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Равносметка Местни избори София 2019г: Управлението в Столична Община беше фино пренастроено

Равносметка Местни избори София 2019г: Управлението в Столична Община беше фино пренастроено

11 Ноември 2019 | 18:56 | Агенция "Фокус"
София. Местните избори в София трябваше да отговорят на въпроса – възможна ли е смяна на управлението в столицата и желана ли е тя?
През 2003г. кандидатът за кмет на Столична Община, издигнат от БСП, Стоян Александров успява да спечели 109 699 гласа на първи тур. През 2007. Бриго Аспарухов от БСП събира малко над 58 хил. гласа; през 2011г. Георги Кадиев е подкрепен от 103 244 избиратели, а през 2015г. Михаил Мирчев получи малко над 33 хил. гласа. Изборът на кмет е мажоритарен и по тази причина, освен партийната принадлежност, е важен образът на кандидата. От тази гледна точка решението на БСП да застане зад кандидатурата на Мая Манолова излезе печелившо, защото на първи тур тя успя да събере 123 714 гласа. Вземайки предвид резултатите от предходните избори достигането до втори тур само по себе си е постижение, защото последният такъв в столицата беше през 2003г. между Стоян Александров и Стефан Софиянски.
Провеждането на балотаж между Мая Манолова и кандидатът на ГЕРБ(СДС) Йорданка Фандъкова и подкрепата за кандидата на Демократична България Борислав Игнатов и независимия Борис Бонев показват желанието на избирателите в столицата за промяна. Фандъкова си гарантира още 4 години начело на изпълнителната власт в София, но картината в Столичния общински съвет(СОС) значително се различава спрямо 2015г. Тогава ГЕРБ имат 30 съветници, Реформаторски блок, част от който е ДСБ, е с 11, БСП – 7, ВМРО – 3, а АТАКА – 2. „Местният парламент“ се състоеше от 9 политически сили. В новият СОС влизат 5 партии или коалиции. ГЕРБ(СДС) печелят 27 общински съветници, втори се нареждат БСП с 15, Демократична България с 12, ВМРО с 4 и АТАКА с 2. Независимият кандидат Борис Бонев също е избран за общински съветник. Кандидатурите на Йорданка Фандъкова, Мая Манолова, Борислав Игнатов, Ангел Джамбазки и Волен Сидеров за общински кмет успяха да постигнат заложените им цели за изборни резултати, защото от тяхното представяне през кампанията зависи разпределението на местата в „местния парламент“. ГЕРБ запазват водеща позиция в общинския съвет с близък брой съветници спрямо 2015г. АТАКА също запазва броя си общински съветници. От своя страна БСП увеличава присъствието си двойно. ВМРО вкарва с един общински съветник повече.
Решаващият фактор за подредбата в СОС се оказа „ефектът Бонев“, който предизвика изненади заради резултатите си като кандидат за общински кмет и общински съветник. Всъщност ако той бе сформирал политическа партия, с която се бе явил на изборите, тези 42 759 гласа, които получи, щяха да се равняват на 8 общински съветници. В този случай ГЕРБ (СДС) щяха да имат 24 съветници, БСП – 13, Демократична България – 11, ВМРО 4, а АТАКА един. Неговите гласове не участваха в разпределянето на мандатите в съвета, което направи услуга на всички останали партии. Местните избори в София потвърдиха, че основното съревнование между партиите беше за баланса в Столичния общински съвет. Макар и с близки позиции спрямо 2015г., в следващите 4 години ГЕРБ (СДС) ще трябва да търсят подкрепа от друга политическа сила в съвета. Желанието на избирателите за промяна се потвърди след окончателните резултати от местните избори, но тя беше различна от прогнозираната. Столичани искаха фина пренастройка на начина на вземане на решения в СОС и на изпълнението им.
Слав Механджийски
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Даниел Смилов, политолог: ГЕРБ усеща слабостта в позицията си по повод назначаването на Иван Гешев за главен прокурор

Доц. Даниел Смилов, политолог: ГЕРБ усеща слабостта в позицията си по повод назначаването на Иван Гешев за главен прокурор

9 Ноември 2019 | 12:07 | Агенция "Фокус"
София. Очевидно е, че високите позиции в държавата се договарят. Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ политологът доц. Даниел Смилов. Той добави, че ГЕРБ усеща слабостта в своята позиция по повод назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. „Още повече, че управляващата партия има много инструменти дори формално да влияе на този избор – като собствената си квота във Висшия съдебен съвет, възможността да издига алтернативен кандидат чрез министъра на правосъдието, която не беше използвана. И накрая нещото, което наистина подрива правдоподобността на позицията на Борисов и на ГЕРБ, е, че те отказват да дадат своята политическа оценка за това назначение“, обясни политологът.
Даниел Смилов каза още, че прекомерното забавяне от страна на президента Румен Радев при подписването на указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор ще доведе до негативи. Според него Радев и Борисов ще продължат сблъсъците си, но по други теми.

Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Александър Маринов, политолог: Повечето партии губят доверието на своите избиратели, особено силно се проявява при управляващите в момента

Проф. Александър Маринов, политолог: Повечето партии губят доверието на своите избиратели, особено силно се проявява при управляващите в момента

9 Ноември 2019 | 11:31 | Агенция "Фокус"
София. Повечето партии губят доверието на своите избиратели, особено силно се проявява при управляващите в момента. Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ проф. Александър Маринов. Той допълни, че е необходимо партиите да проявят здрав разум и да направят сериозен анализ за изборите. „Първите коментари и оценки, дошли от партийните централи не са окуражаващи в това отношение, нещо повече – те говорят неадекватно. Един път те говорят за неискреност и стремеж да се заблуждава обществеността. Втори път говорят за нежелание да се посочат истинските проблеми, които са на лице по отделно за всяка от основните партии, а има и някои общи проблеми. Общият проблем е, че повечето партии губят доверието на своите избиратели и особено силно това се проявява при тези, които управляват държавата в момента. Това би трябва да е сериозен повод за анализ и изводи“, допълни той. Проф. Александър Маринов уточни, че ако трябва да се говори за подготовка за следващите избори тя трябва да започне с анализ. Според него всички партии смятат, че могат да продължават без промени. ГЕРБ смятат, че могат да продължат да печелят с досегашните си инструменти, а БСП разчитат, че ерозията на ГЕРБ ще е достатъчно силна и левицата рано или късно ще излезе на първа позиция. Наблюдават се сериозни слабости, вещаещи не подобряване, а влошаване, добави политологът.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Даниел Смилов, политолог: Протестният вот в София се дължи на проблеми в модела на управление

Даниел Смилов, политолог: Протестният вот в София се дължи на проблеми в модела на управление

9 Ноември 2019 | 11:29 | Агенция "Фокус"
София. Вотът в София беше негативен. Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ политологът доц. Даниел Смилов. Голяма част от гласоподавателите на „Демократична България“ искаха смяна на управлението и поради тази причина много от тях гласуваха за Мая Манолова, обясни той. Според него обединителният фактор за избирателите на местните избори в София не е бил Мая Манолова, а досегашното управление. Важно е кои са факторите, предизвикали негативния вот, допълни Смилов. „Единият беше избора на Иван Гешев за главен прокурор. Там очевидно ГЕРБ и „Демократична България“ бяха на различни позиции. Друго нещо, което притеснява десните избиратели е отношението към Русия, което беше илюстрирано и с пускането на руски самолети с опасни за България оръжия да прелетят и да отидат до Сърбия. Това амбивалентно отношение се илюстрира и с бъдещите планове на ГЕРБ да строи АЕЦ „Белене“, вече е в строеж руско-турският поток“, добави политологът. Доц. Даниел Смилов каза още, че протестния вот не е свързан с подмяна на политическа идентичност, а се дължи на проблеми в модела на управление.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Александър Маринов, политолог: ГЕРБ и Бойко Борисов са в началото на края си

Проф. Александър Маринов, политолог: ГЕРБ и Бойко Борисов са в началото на края си

9 Ноември 2019 | 11:26 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ и Бойко Борисов са в началото на края си. Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ политологът проф. Александър Маринов. “Ерозията на общественото доверие и подкрепа се ускорява и непременно много скоро ще се отрази върху политическия живот, позициите на партиите и начина на управление на страната. Политиците не желаят да разглеждат сериозно този проблем, но се чудя как хора, които минават за експерти и имат научни степени, могат да твърдят, че няма нищо страшно в това една партия да загуби 1/3 от избирателите си. Това е страхотно тежък фактор. В една нормална държава партия, която загуби 1/3 от избирателите си, дори да е спечелила, преминава в режим на кризисно управление. Доверието на хората, изразено в подкрепа, а не владеенето на властта, парите и възможността да прилагаш институционални хватки, е най-важният ресурс в политиката. Нямаш ли доверието и подкрепата на хората, то си обречен да изгубиш властта”, обясни той. Проф. Александър Маринов каза още, че на мнозинството от хората вече не му понася настоящият брутален, агресивен и користен начин на упражняване на властта.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Демонстранти хвърлиха коктейли
Демонстранти хвърлиха коктейли "Молотов" срещу полицията в Хонгконг. 18 ноември ...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.