НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:41


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

 Румен Христов, СДС: Почувствах се много зле от това, че „Демократична България“ подкрепиха Мая Манолова

Румен Христов, СДС: Почувствах се много зле от това, че „Демократична България“ подкрепиха Мая Манолова

9 Ноември 2019 | 09:47 | Агенция "Фокус"
София. Почувствах се много зле, когато разбрах, че нашие доскорошни приятели от „Демократична България“ подкрепиха Мая Манолова. Това каза лидерът на СДС Румен Христов в интервю за предаването „Тази събота“ по бТВ. „Очевидно гласовете, които получи тя на втори тур, бяха прелети от „Демократична България“, а очевидно гласове от БСП бяха прелети в кандидат-кметовете на втори тур към ДБ. Ако съберете, има много точно статистика, ако съберете гласовете от първи тур на кметовете на ДБ и гласовете, които са получили БСП, ще видите, че резултатът е поне един и същ. Когато подкрепяш основния си опонент, а този основен опонент е представител на БСП, която няма нищо общо с европейските социалистически партии, не можеш да не бъдеш разочарован: не само Борисов, но и аз“, добави още той.
В отговор на факта, че „Демократична България“ фактически не обяви подкрепа за нито един от двата кандидат-кмета за София, Христов отговори, че е едно да излезеш и обявиш официално кого подкрепяш, а съвсем друго да пуснеш по структурите това, което е договорено. „То ще се види. Разрезът се прави и скоро социолозите ще го извадят. Пред медиите можеш да говори едно, но винаги можеш да се договориш друго“, добави лидерът на СДС.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

След местните избори: ГЕРБ е първа политическа сила, продължаваща да работи в полза на синята идея и демокрацията (ОБЗОР)

След местните избори: ГЕРБ е първа политическа сила, продължаваща да работи в полза на синята идея и демокрацията (ОБЗОР)

7 Ноември 2019 | 20:43 | Агенция "Фокус"
София. След местните избори: ГЕРБ е първа политическа сила, продължаваща да работи в полза на синята идея и демокрацията. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който направи изявление на националната работна среща на ПП ГЕРБ, състояла се по-рано днес в Зала „Люмиер“. Министър-председателят бил провокиран да свика среща в такъв формат, за да докаже заедно с лидера на СДС Румен Христов и земеделците, с които на места имаха общи кандидатури за кметските постове, как изглежда „пропуканият“ ГЕРБ, както по думите на премиера го е определил „един много известен политолог“. Борисов отбеляза още, че въпреки че по места ГЕРБ и СДС не са стигнали до консенсус за общо явяване на местните избори, едно нещо ги обединява – синята идея. По думите му, когато става въпрос за борба срещу комунизма и работа в името на демокрацията няма поле за размисъл, а посоката е ясна. Премиерът е огорчен от съюза на „Демократична партия“ и подкрепата им към Мая Манолова на балотажа в София и смята, че те вече не могат да се нарекат десница. Борисов определи членовете на ДБ като бившите деца и внуци на червената номенклатура.
Според лидера на СДС Румен Христов картата на България е синя, а БСП не е алтернатива и това е много видимо след местните избори. По думите му, въпреки че доскоро СДС и „Демократична България“ не са имали големи идеологически различия, това вече се е променило. Причината за това – същата, поради която и Борисов спира да ги нарича „десница“, а именно подкрепата им за Мая Манолова на балотажа на 3 ноември.
Изявление по време на работната среща направи и президентът на Република България в периода 2009 – 2011 г. Росен Плевнелиев. Той също се обърна към „Демократична България“, като посочи че като дясномислещ човек изпитва унижение от подкрепата им за Мая Манолова. Той препотвърди позицията си за желание за обединени вдясно, но и подчерта, че ГЕРБ няма никаква вина това досега да не се е случило. Плевнелиев коментира и обвиненията, които дойдоха от страна на БСП и Мая Манолова за изборни манипулации, като посочи, че точно хората, които са използвали тези нападки са същите, които са участвали в най-голямата предизборна манипулация, извършена в по-новата политическа история на България – именно Костинбродската афера, разиграла се на местните избори през 2015 г. Той определи като наглост Мая Манолова, президентът Румен Радев и лидерът на БСП Корнелия Нинова да говорят за почтени избори, когато не са дали своята оценка и мълчат по въпроса какво се е случило в Костинброд.
По думите на Плевнелиев президентът Румен Радев от три години насам громи парламента и правителството ежедневно, но и до днес не е излязъл с решение или идея за решаването на проблема с корупцията. По други околоизборни нападки – за диктатура и едноличен режим на ПП ГЕРБ Плевнелиев посочи, че именно тези, които обвиняват в това са същите, които мълчат и все още не дават оценка за истинския тоталитарен режим в България в продължение на 45 години във времената на комунизма. „Г-жа Нинова открива и днес паметници на Тодор Живков пред целия български народ“, добави още Плевнелиев.
С обобщение на резултатите на ПП ГЕРБ след изборите излезе председателят на Националния предизборен щаб и областен координатор на партията в София Цветомир Паунов. Гласовете за ГЕРБ са общо 803 899. В сравнение с миналите избори ГЕРБ увеличава общинските си съветници с 80 и в момента на територията на цялата страна има общо 1807. По думите на Паунов кметовете на ГЕРБ отново са доказали, че са най-добрите и това доказва статистиката - увеличеният им брой с 10, от 130 през 2015 г. на 140 сега. Паунов отбеляза още, че ГЕРБ е първа политическа сила и запазва мястото си начело и в общинските съвети, а опонентите им от БСП са едва на трета позиция в класацията.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Първан Симеонов, социолог: Слагайки всичките си опоненти в един отбор, премиерът Бойко Борисов допусна политическа грешка

Първан Симеонов, социолог: Слагайки всичките си опоненти в един отбор, премиерът Бойко Борисов допусна политическа грешка

7 Ноември 2019 | 20:17 | Агенция "Фокус"
София. Слагайки всичките си опоненти в един отбор, премиерът Бойко Борисов допусна политическа грешка. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ социологът Първан Симеонов. „Борисов винаги е печелил от употребата на емоция, от говоренето на човешки език и правейки всички съпричастни. Дозираната емоция работи, но когато сложиш всичките си опоненти в един отбор, е политическа грешка. Няма нищо по-опасно от това да скубчиш опонентите си заедно, номерът е да ги разделяш. Идеята да нахокаш едновременно президента, Корнелия Нинова, Мая Манолова, Слави Трифонов и Демократична България е прекалена емоция, която не е политически продуктивна“, коментира той. Според Парван Симеонов премиерът скоро ще осъзнае грешката си. Прави впечатление, че слоганът на кампанията за местни избори на ГЕРБ беше директно адресирана срещу противника, а именно „Променяме София с работа, а не с думи“, което издаваше предстоящата битка. Въпреки победата на ГЕРБ в местните избори, лидерът й не изглежда сигурен.
Цоня СЪБЧЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Първан Симеонов, социолог: Президентът Плевнелиев не прави добра услуга на Борисов с изказванията си за генералски сблъсък

Първан Симеонов, социолог: Президентът Плевнелиев не прави добра услуга на Борисов с изказванията си за генералски сблъсък

7 Ноември 2019 | 19:34 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Плевнелиев не прави добра услуга на Борисов с изказванията си за генералски сблъсък. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ социологът Първан Симеонов във връзка с изказване на президента в периода 2009 – 2011 г. Росен Плевнелиев. По думите му при евентуален генералски сблъсък на президентските избори през 2021 г. Борисов едва ли би спечелил. Според Симеонов мерило между Борисов и Радев би бил личния рейтинг. „В момента рейтингът на Борисов е на човек, който се занимава с ежедневна политика. Той е висок, но не и блестящ. Рейтингът на президента Румен Радев е на човек, който е успял да се опази от калта на ежедневната политика и все още пази високите нива. Ако Борисов ще се кандидатира за президент, той ще трябва да излиза от калта. В българския политически живот това е много трудна работа. Малцина са успявали и един от тях е Борисов, макар и далеч във времето. От днешна гледна точка генералски сблъсък на президентските избори се очертава да бъде интересен, но няма никакви гаранции, че именно Борисов би го спечелил“, коментира той. Според Парван Симеонов премиерът Бойко Борисов знае, че рано или късно народът, който го е избрал и обичал, ще бъде склонен да го пенсионира. Лидерът на ГЕРБ вижда, че се развива следизборна кампания и разследвания за това, как са гласували цигански секции. Ако този сюжет продължи още няколко дни, победата на изборите ще изглежда като кражба. Според социолога Борисов си дава сметка, че победата му е пирова и именно за това си изпусна нервите в речта си на работната среща на ГЕРБ.
Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бившият президент Росен Плевнелиев: Като дясномислещ човек изпитах унижение от съюза на ДБ с Мая Манолова

Бившият президент Росен Плевнелиев: Като дясномислещ човек изпитах унижение от съюза на ДБ с Мая Манолова

7 Ноември 2019 | 12:50 | Агенция "Фокус"
София. Обръщам се към градската десница и ДБ, аз съм дясномислещ човек и трудно мога да споделя своето дълбоко унижени, което изпитах като дясномислещ човек от това което направи ДБ да влезе в съюз на балотажа с г-жа Манолова. Това каза по време на националната работна среща на ПП ГЕРБ президентът на Република България периода 2009 – 2011 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искрено желая единението вдясно. И знаете много добре, че ПП ГЕРБ няма никакви вина за разделението на десницата. ПП ГЕРБ винаги е подавала ръка за своето семейство“, допълни той.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Десницата от ДБ показа, че е съставена от бившите деца и внуци на червената номенклатура

Премиерът Бойко Борисов: Десницата от ДБ показа, че е съставена от бившите деца и внуци на червената номенклатура

7 Ноември 2019 | 12:46 | Агенция "Фокус"
София. Много съм огорчен от нашите приятели, но ние трябва да спрем да ги наричаме десница от ДБ, това са бившите деца, внуци на червената номенклатура. Това каза премиерът и лидер на ПП ГЕРБ Бойко Борисов по време на националната работна среща на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Премиерът Борисов отбеляза, че в някои градове със СДС са успели да излязат с общи кандидати, а в други – не. „В някои градове с колегите от СДС бяхме противници, където коалицията не можа да излъчи единна кандидатура. После борихме с политически мотиви – някъде победиха те, някъде ние. Но когато става въпрос за антикомунизма, демокрацията, няма какво въобще да се замисляме. Някак си услужливо една седмица слушах само за Благоевград и Русе. Ами, Севлиево, Габрово, Търново, Свищов, Горна Оряховица няма ли ги на картата, уважаеми господа? А Ловеч, Кюстендил, Враца, Монтана?“, запита министър-председателят.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Румен Христов, СДС: Картата на България е синя, а БСП не е алтернатива

Местни избори 2019: Румен Христов, СДС: Картата на България е синя, а БСП не е алтернатива

7 Ноември 2019 | 12:38 | Агенция "Фокус"
София. Картата на България е синя, а БСП не е алтернатива. Това каза лидерът на СДС Румен Христов по време на националната работна среща на ПП ГЕРБ президентът на Република България периода 2009 – 2011 г., предаде репортер на Агенция „Фокус". Румен Христов посочи, че след като „Демократична България“ е подкрепила Мая Манолова на балотажа, вече от СДС имат идеологически различия с тях. „Резултатите ни са по-добри, отколкото когато бяхме в РБ. Основният извод от тези избори , че десницата е силна“, допълни той.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бившият президент Росен Плевнелиев: Президентът Радев от три години громи НС и МС ежедневно, но мълчи по темата за корупцията

Бившият президент Росен Плевнелиев: Президентът Радев от три години громи НС и МС ежедневно, но мълчи по темата за корупцията

7 Ноември 2019 | 12:33 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Радев от три години громи НС и МС ежедневно, но и до днес по темата за корупцията не е излязъл с едно решение или идея. Това каза по време на националната работна среща на ПП ГЕРБ президентът на Република България периода 2009 – 2011 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Когато той назначи служебно правителство, начело с Огнян Герджиков, самият Герджиков излезе и каза, че върху него е имало огромен натиск от президентската институция за задкулисни назначения. Говореше се много за едноличен режим и диктатура. Именно тези, които говорят за това, и до днес мълчат и не са дали оценка за истинския тоталитарен режи в България, под който България беше 45 години. И Радев, и Нинова, и Манолова показват зависимостите си назад във времената на комунистическия тоталитарен режим. Г-жа Нинова открива и днес паметници на Тодор Живков пред целия български народ“, добави още Плевнелиев.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Бившият президент Росен Плевнелиев: Точно тези, които говориха за предизборни манипулации, са главните действащи лица в Костинбродската афера

Местни избори 2019: Бившият президент Росен Плевнелиев: Точно тези, които говориха за предизборни манипулации, са главните действащи лица в Костинбродската афера

7 Ноември 2019 | 12:30 | Агенция "Фокус"
София. Много бяха тези, които точно на тези избори говореха за това, че има огромни изборни манипулации и това бяха точно тези, които не казаха нито една дума и замълчаха тогава, когато пред очите на българския народ беше извършена най-голямата предизборна манипулация, именно Костинбродската афера. Това каза по време на националната работна среща на ПП ГЕРБ президентът на Република България периода 2009 – 2011 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Манолова, Слави Трифонов, президентът Румен Радев мълчат и не дали своята оценка какво се случи в Костинброд, а имат наглостта да говорят за честни и почтени избори, когато някои от тях бяха основни действащи лица в Костинбродската афера“, добави още той.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Цветомир Паунов: ГЕРБ е първа политическа сила в общинските съвети, БСП - трета

Местни избори 2019: Цветомир Паунов: ГЕРБ е първа политическа сила в общинските съвети, БСП - трета

7 Ноември 2019 | 12:03 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ е първа политическа сила в общинските съвети, БСП – трета. Това каза председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и областен координатор на партията в София Цветомир Паунов на откриването на националната работна среща на партията след провелите се местни избори в Зала „Люмиер“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „ГЕРБ отново е политическа сила и най-голямата политическа партия в България. ПП получи най-много гласове на изминалите избори, което я прави първа политическа сила. 803 899 гласа. Това означава, че ГЕРБ печели в 163 общини, в 163 общини. В сравнение с миналите избори ГЕРБ увеличава общинските си съветници с 80 нови, 1807 общински съветника има ГЕРБ в цялата страна. Кметовете на ГЕРБ, хората които промениха общините, населените места отново доказаха, че са най-добрите кметове, от 130 на 140, с 10 увеличава ГЕРБ своите кметове. Картата, на която се показват кметовете, не е много по-различна от картата с броя на общинските съветници – картата е синя, това са кметовете на областните центрове и кметовете на общини“, добави още Паунов. Той представи новоизбраните кметове от ГЕРБ и ги покани да излязат на сцената. Сред тях бяха Димитър Николов – кмет на Бургас, Иван Портних – кмет на Варна, Даниел Панов – кметът на Велико Търново и др.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПП ГЕРБ ще проведе Национална работна среща на 7 ноември

ПП ГЕРБ ще проведе Национална работна среща на 7 ноември

6 Ноември 2019 | 13:52 | Агенция "Фокус"
София. ПП ГЕРБ ще проведе Национална работна среща утре, 7 ноември 2019 г. (четвъртък), от 12.00 часа, съобщиха от пресцентъра на партията. Събитието ще се състои в „Кино Люмиер“ на Националния дворец на културата и в него ще участват председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, членовете на Изпълнителната комисия на партията, новоизбраните общински и районни кметове, областните координатори на ГЕРБ в страната, както и районните координатори.
В рамките на Националната работна среща на ГЕРБ ще бъде направен отчет на резултатите от изминалите местни избори.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Демонстранти хвърлиха коктейли
Демонстранти хвърлиха коктейли "Молотов" срещу полицията в Хонгконг. 18 ноември ...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.