НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:26


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

“Независимая газета“: Михаил Саакашвили дойде в Кишинев, за да спасява правителството

“Независимая газета“: Михаил Саакашвили дойде в Кишинев, за да спасява правителството

10 Ноември 2019 | 17:13 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Появата на Михаил Саакашвили на летището в Кишинев се възприема като недобър знак: бившият президент на Грузия обикновено лети до мястото, където Майдан вече се е състоял или се подготвя, пише руският вестник “Независимая газета“.
Ернест Варданян, съветник на президента на Молдова по международните въпроси, написа на своята страница в социалната мрежа „Фейсбук“:
„Михеил Саакашвили пристигна в Молдова. Съвпадение? Не мисля така! "
Във всеки случай Саакашвили кацна в Кишинев, когато парламентарната група на социалистите инициира вот на недоверие срещу правителството на Мая Санду. Саакашвили заяви, че е готов да й помогне и да сподели своя опит. Известно е, че Саакашвили преди това помогна на украинските власти да възстановят реда в страната, както и как завърши неговият опит. Следователно е малко вероятно молдовските власти да се зарадват от посещението на приятеля от Грузия (или Украйна), в зависимост от паспорта на Саакашвили. Освен това в страната назрява смяна на правителството, която ще развали управляващата коалиция и може да доведе до предсрочни парламентарни избори. Фактът, че ситуацията в Молдова не е проста, се доказва от призиви към молдовските власти от посланиците на САЩ и ЕС в Република Молдова (РМ), както и от германското ръководство. Те съдържат призив към страните в конфликта - социалистите и десните партии от блока „АКУМ“ да стигнат до консенсус.
Но се случи следното: в петък парламентарната група на Партията на социалистите регистрира в парламента инициатива за вот на недоверие срещу правителството на Мая Санду, което на своя отговорност промени процедурата за назначаване на главен прокурор. В съответния законопроект премиерът получава право лично да назначи главния прокурор. Това нарушава коалиционното споразумение, което предвижда съвместно решение на всички въпроси. Затова социалистите казаха, че Санду нарушава споразумението, а в същото време и конституцията на страната. В същото време мотивацията на Санду е да гарантира назначаването на независим главен прокурор.
„По всичко изглежда, че страната отива към предсрочни избори. Направихме стъпката, която сметнахме за правилна. Защото иначе не можеше да бъде. Качествата на човека, който ще бъде в Прокуратурата, са твърде важни “, заяви Мая Санду. Тя обаче отбеляза, че има шанс правителството да подаде оставка.
Санду предупреди: „Финансовата помощ от западните партньори в този случай може да бъде блокирана.“
„Сегашното правителство беше подкрепено от партньорите, защото видяха голяма политическа воля за промяна на ситуацията чрез реформи. В момента съществуват рискове от блокиране на външното финансиране. Без реформа на правосъдието никой няма да се ангажира да ни финансира “, заяви Санду, цитирана от местната преса.

Оставката на кабинета ще бъде обсъдена на следващото парламентарно заседание - в следващите дни. Демократите могат да подкрепят вота на недоверие, внесен от социалистите. Те смятат да обсъдят това твърде скоро. Фактът, че въпросът не беше внесен за обсъждане от парламента веднага, но беше направена пауза, ни позволява да се надяваме, че партиите ще се разберат и управляващата коалиция ще продължи да работи. За това е необходимо правителството да отхвърли промените в закона за Прокуратурата.
Председателят на правната парламентарна комисия Александър Слусар заяви, че вярва, че Мая Санду няма да се откаже от отговорността за изменение на закона за Прокуратурата. но социалистите не са готови да подкрепят проекта в тази форма, тъй като той нарушава Конституцията.
Ако не е възможно да се постигне съгласие, парламентарната група на социалистите, най-голямата в парламента, може да работи без коалиция. Така, например, преди това работеше Демократическата партия, която нямаше парламентарно мнозинство, но се считаше за управляваща партия. Вярно, това приключи с отстраняването на демократите от властта. Но социалистите имат различно положение, те остават най-популярната политическа сила сред народа. Наистина крахът на управляващия съюз може да доведе до голяма промяна, ако социалистите, които могат да съставят ново правителство, не постигнат промяна към по-добро в икономическата ситуация.
Мненията на депутатите относно съдбата на правителството на Мая Санду бяха разделени. Докато едни са уверени, че ще падне, други вярват, че това може да се избегне.
„Гражданите заслужават по-добро управление. Да видим. Демократическата партия е готова да подкрепи оставката на това правителство “, заяви депутатът от Демократическата партия Сергей Сърбу пред националната телевизия.
„Нямаше причина да следваме този път. Ако законът и здравият разум надделеят, тогава правителството няма да падне. Но по-скоро да, отколкото не “, заяви социалистът Григоре Новак.
Депутатът Думитру Алайба заяви, че е твърдо убеден, че правителството на Санду ще издържи.
Изданието припомня, че президентът Игор Додон каза по-рано, че ако правителството не оттегли проекта си за изменение на закона за прокуратурата, ще бъде внесен вот на недоверие и правителството ще падне.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Игор Додон: След евентуална оставка на правителството молдовските социлаисти ще предложат нова коалиция на блока „АКУМ“

Игор Додон: След евентуална оставка на правителството молдовските социлаисти ще предложат нова коалиция на блока „АКУМ“

8 Ноември 2019 | 21:38 | Агенция "Фокус"
Кишинев. След евентуалната оставката на правителството на Мая Санду, Партията на социалистите на Република Молдова (ПСРМ) ще предложи на партиите на проевропейския блок „АКУМ“("Сега") да сформират нова коалиция, заяви президентът на републиката Игор Додон в интервю за НТВ Молдова, цитиран от TACC.
"Ако правителството подаде оставка, ще бъде възможно да се формира ново парламентарно мнозинство между социалистите и блока на „Акум“ или не с целия блок, но частично, за да влязат социалистите в правителството и да бъдат активни. След като кабинетът подаде оставка, първото нещо, което социалистите ще предложат, е такава коалиция." - каза Додон, който е неформален лидер на ПСРМ.
Той увери, че ПСРМ няма да влезе в съюз с Демократическата партия или други партии, а също така възнамерява да привлече депутати от другите парламентарни групи.
По-рано в молдовския парламент бе внесено искане за гласуване на вот на недоверие към правителството на министър-председателя на републиката Мая Санду от парламентарната група на ПСРМ. В рамките на 72 часа правната парламентарна комисия трябва да разгледа това предложение и да представи своето решение на заседание на парламента, което ще бъде насрочено на 11 или 12 ноември.
Конфликтът възникна около избора на нов главен прокурор, който, както по-рано заяви президентът Игор Додон, ще има ключова роля в реформата на правосъдната система и демонтирането на системата, изградена от олигарха Владимир Плахотнюк. Премиерът реши лично да избере кандидати за тази позиция, но Партията на социалистите на Република Молдова се противопостави на това нейно намерение и го обяви за противоконституционно.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Френската полиция разкъса блокадата на завод от представители на жълтите жилетки. 15 ноември 2019 г.
Френската полиция разкъса блокадата на завод от представители на жълтите жилетки...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.