НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:41


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Военное обозрение“: НАТО не приема предложението на Путин за мораториум върху разполагането на РСМО, защото няма доверие на Русия

„Военное обозрение“: НАТО не приема предложението на Путин за мораториум върху разполагането на РСМО, защото няма доверие на Русия

26 Септември 2019 | 12:36 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Северноатлантическият алианс е получил предложението на президента на Русия Владимир Путин за въвеждане на мораториум върху разполагането на ракети със среден и малък обсег (РСМО) вместо Договора за ликвидация на РСМО, но няма да го приеме, тъй като няма доверие на Русия. Това съобщи представителят на Алианса Оана Лунгеску, цитирана от руския специализиран портал „Военное оброзрение“.
По нейните думи, това игнорира реалността на място, тъй като Русия вече е разположила забранените от договора ракети SSC-8 (9М729 „Новатор“) на своя територия.
„Дотогава, докато Русия не унищожи системата SSC-8, този мораториум за разполагане не е реално предложение. Ние отново призоваваме Русия да се държи като отговорен международен субект“, заяви тя, като добави, че Алиансът е направил собствена оценка на ракетите SSC-8 и е стигнал до извода, че ракетата нарушава ДРСМО.
В същото време Лунгеску съобщи, че НАТО няма „да отговаря огледално“ на действията на Москва и да разполага собствени ракети, включвайки се в надпревара във въоръжаването. По нейните думи, Алиансът ще отговори по други начини.
„Няма да отговаряме огледално на това, което прави Русия. Ние не искаме нова надпревара във въоръжаването и нямаме намерение да разполагаме ново ядрено оръжие с наземно базиране <...> твърдо сме ангажирани със запазването на ефективния контрол върху въоръженията, разоръжаването и неразпространението“, заяви тя.
Както съобщи по-рано Агенция „Фокус“, руският президент Владимир Путин изпрати на страните от НАТО, както и на други държави, които не членуват в Алианса, предложение за въвеждане на мораториум върху разполагането на ракети със среден и малък обсег вместо загубилия сила ДРСМО.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: От НАТО потвърдиха получаването на руското предложение за въвеждане на мораториум върху разполагането на ракети с малък и среден обсег

ТАСС: От НАТО потвърдиха получаването на руското предложение за въвеждане на мораториум върху разполагането на ракети с малък и среден обсег

25 Септември 2019 | 18:25 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е получил писмо от руските власти с предложение за въвеждане на мораториум върху разполагането на ракети със среден и по-малък обсег в Европа и други региони. Съответното потвърди пред кореспондент на TACC говорителят на Алианса Оана Лунгеску.
"Можем да потвърдим, че генералният секретар на НАТО получи писмо от руските власти", цитира агенцията думите й.
По-рано вестник „Коммерсанть“ съобщи, че президентът на Русия Владимир Путин миналата седмица е изпратил до столиците на няколко десетки страни, включително членките на НАТО, послание с предложение да се въведе мораториум върху разполагането на ракети със среден и малък обсег (РСМО) в Европа и други региони. Предложението не е първото по рода си, но Алиансът не е проявил интерес до този момент.
Запознат със съдържанието на документа събеседник на изданието от една от страните, където е пристигнало посланието, поясни: НАТО не разглежда предложението на Кремъл сериозно, защото счита, че Русия вече е разположила такива ракети на своя територия. Но от писмото на Путин се разбира, че Москва е готова да докаже своята правота с помощта на верификационни мерки.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсанть“: Владимир Путин изпрати послание до световните лидери с призив да се въведе мораториум върху разполагането на РСМО в Европа

„Коммерсанть“: Владимир Путин изпрати послание до световните лидери с призив да се въведе мораториум върху разполагането на РСМО в Европа

25 Септември 2019 | 11:34 | Агенция "Фокус"
Москва. Според информация на вестник „Коммерсанть“, президентът на Русия Владимир Путин миналата седмица е изпратил в столиците на няколко десетки страни, включително членките на НАТО, послание с предложение да се въведе мораториум върху разполагането на ракети със среден и малък обсег (РСМО) в Европа и други региони. По-рано Москва е предлага на НАТО да се съгласи на това, но Алиансът не е проявил интерес.
Запознат със съдържанието на документа събеседник на изданието от една от страните, където е пристигнало посланието, поясни: НАТО не разглежда предложението на Кремъл на сериозно, защото счита, че Русия вече е разположила такива ракети на своя територия. Но от писмото на Путин се разбира, че Москва е готова да докаже своята правота с помощта на верификационни мерки.
За това, че на 19 септември Путин е изпратил на лидерите на редица страни и обединения послание по темата за РСМО е разказал при условие да остане анонимен пристигнал на Общото събрание на ООН дипломат от страна-членка на НАТО. По неговите думи, такива писма са получили всички страни от Северноатлантическия алианс.
Впрочем, разследване на „Коммерсанть“ показва, че Кремъл е изпратил такива писма до редица държави, които не влизат в НАТО, като например Китай. Послание с аналогично съдържание са получили ръководителят на външната политика на Европейския съюз Федерика Могерини и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
Основната тема на писмото е ситуацията около разваления на 2 август съветско-американски Договор от 1987 година за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО). В своето послание (вестникът се е запознал със съдържанието на документа) Владимир Путин пише конкретно: „Русия вече обяви решението си да не разполага РСМО в Европа или други региони, докато от това се въздържат американците. Призовахме САЩ и техните съюзници да поемат аналогичен ангажимент, но досега не се забелязва насрещна заинтересованост. Призоваваме ви да подкрепите нашите усилия, обявявайки се в полза на обявяване в рамките на НАТО на мораториум за разполагане на РСМО с наземно базиране, аналогичен на този, който обяви Русия“.
Изданието припомня, че на 2 февруари САЩ излязоха от ДРСМО, като обясниха това с две причини. Първи, според твърдението на Вашингтон, Москва в продължение на няколко години е нарушавала задължението „да не произвежда и изпробва крилати ракети с наземно базиране с обсег от 500 до 5500 км, както и да не разполага и да не произвежда пускови установки за такива ракети“. Американската страна счита за ракета нарушител разработката на Конструкторско бюро „Новатор“ 9М729.
И второ, както каза тогавашният съветник по националната сигурност на президента на САЩ Джон Болтън в интервю за „Коммерсанть“ през октомври 2018 г., Вашингтон е убеден, че е дошъл моментът в споразуменията за контрол на оръжията да се включи и Китай. В Пекин обаче дори не бяха готови да обсъждат тази тема. На 2 август ДРСМО прекрати действието си.
Причината, поради която Северноатлантическият алианс не е отговорил на предложението на Москва да обяви мораториум върху разполагането на такива ракети в бъдеще бе обяснено така от източник на вестника в МВнР на една от страните от Блока: „Руските власти ни предлагат да въведем мораториум върху разполагането на РСМО, докато в същото време те самите вече са разположили такова въоръжение в своята европейска част. Това е нонсенс“. По-рано американските медии съобщаваха (например, Wall Street Journal на 31 януари тази година), че Русия е оборудвала с нови крилати ракети вече четири дивизиона от своите ракетни бригади, но не представиха доказателства за това.
Междувременно от посланието на Владимир Путин следва: Москва е готова да докаже своята правота на практика.
„Бих искал да отбележа, че прилагането на тази схема ще изисква допълнителни верификационни мерки, особено в условията, когато на територията на Европа вече са разположени пускови установки за ракети със среден обсег. Готови сме да обсъдим съответните технически аспекти“, се казва в неговото писмо.
Вестникът припомня, че след подписването на ДРСМО до 2000-те години Русия и САЩ провеждаха кръстосани проверки, за да се уверят, че забранените ракети се унищожават, а нови не се произвеждат и не се разполагат. Но оттогава не са провеждани инспекции в рамките на договора, макар че периодично се свикваха заседания на специалната Консултативна комисия.
От посланието на Владимир Путин следва, че дори и без ДРСМО, Русия е готова да преговаря със страните от НАТО за някои верификационни мерки.
„Коммерсанть“ отбелязва, че още преди една година, когато стана ясно, че ДРСМО скоро ще се разпадне, Москва предложи на Вашингтон да приеме съвместно заявление на най-високо равнище за недопускане на ядрена война и укрепване на стратегическата стабилност. Проектодокументът бе предаден на американската страна още през октомври 2018 година. В него се казваше, че в „ядрена война не може да има победители и такава никога не трябва да има“. Подобни заявления са приемани по време на Студената война от Леонид Брежнев. Все още няма отговор от САЩ на инициативата на Русия. САЩ и техните съюзници все още не са отговорили на новото послание от руския президент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Посрещнаха Пендаровски в Белград с най-високи държавни почести. 22 ноември 2019 г.
Посрещнаха Пендаровски в Белград с най-високи държавни почести. 22 ноември 2019 ...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.