НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:24


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Romania Insider: Клаус Йоханис и Виорика Дънчила отиват на балотаж

Romania Insider: Клаус Йоханис и Виорика Дънчила отиват на балотаж

11 Ноември 2019 | 16:00 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Настоящият президент на Румъния спечели първия тур на президентските избори на 10 ноември, с общ резултат от 37,8%, според частичните резултати след преброяването на 99,7% от бюлетините. Бившият премиер Виорика Данчила, ръководител на Социалдемократическата партия (СДП), остана на второ място с резултат 22,3%. Двамата отиват на балотаж на 24 ноември. Дан Барна, лидерът на Съюза „Спасете Румъния, е трети, с 14,9%, пише румънското англоезично издание Romania Insider.
Близо до 9,36 милиона румънци са гласували на първия тур на президентските избори, от които 8,38 милиона са гласували в страната (47,66% от хората, регистрирани в избирателните списъци), а 675 000 са гласували в чужбина - рекорд за всички времена.
Съществуват значителни разлики между резултатите, получени от първите трима кандидати в страната и чужбина. Йоханис е на първо място, но резултатът му в диаспората е значително по-висок - 52,9%, в сравнение с 36,7% в страната. Междувременно Виорика Данчила от СДП получава едва 2,7% от гласовете на диаспората, като се класира едва на пето място в чужбина, докато нейният резултат в страната е 23,8%. Дан Барна от „Спасете Румъния“ е на второ място в диаспората, с резултат от 27.6%, двойно повече от резултата му в страната - 14%.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Виорика Дънчила: Днешният вот ще помогне да продължим кампанията

Виорика Дънчила: Днешният вот ще помогне да продължим кампанията

10 Ноември 2019 | 23:13 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Гласуването в неделя помага на Социалдемократическата партия (СДП) да продължи предизборната кампания и да демонстрира какво иска да направи за румънците, заяви председателят на партията Виорика Дънчила, която според екзитполовете се класира втора за балотажа на президентските избори заедно с настоящия президент Клаус Йоханис., цитира думите й Agerpres.
"Искам да благодаря на всички румънци, които гласуваха днес. Особено искам да благодаря на окръжните ръководители на партията. Искам да благодаря на нашите привърженици, на нашите активисти и на всички, които днес ни предадоха доверието им. Този вот е чест за нас и ни прави отговорни. Искам да благодаря на кметовете, които се включиха много и вложиха много сърце в този резултат. Според екзитполвете аз ще участвам на балотажа. Благодаря на всички, които гласуваха със сърцето си. Показахме че сме близо до румънците и се надяваме, че през следващите две седмици възможно най-много румънци ще се присъединят към нас, дори и тези, които сега имаха друга алтернатива, тези, които дадоха своя вот на други кандидати. Надявам се те да се присъединят към нас и надявам се, че заедно ще спечелим президентските избори. Гласуването днес показва доверието, което ни се дава, вотът, който ни дадохте днес, ни помага да продължим кампанията, предизборната кампания, в която ще застанем пред румънците, както с постигнатото от нас, но особено с това, което искаме да направим за тях, когато спечелим президентските избори", каза Дънчила в централата на СДП.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Клаус Йоханис: Победа! Победихме социалдемократите повече от всякога през последните 30 години

Клаус Йоханис: Победа! Победихме социалдемократите повече от всякога през последните 30 години

10 Ноември 2019 | 23:01 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Кандидатът на Националнолибералната партия за президентските избори и настоящ президент Клаус Йоханис каза, след обявяването на резултатите от екзитполовете, че румънците никога не са гласували толкова много и толкова ясно срещу Социалдемократическата партия (СДП), а това означава "огромна стъпка" за Румъния, цитира думите му Agerpres.
"Скъпи румънци, победа! Ние успяхме да победим СДП повече от всякога през последните 30 години. Румънците никога не са гласували толкова много и толкова ясно срещу СДП и това е огромна стъпка за Румъния", каза Йоханис от централата на Националнолибералната партия (НЛП).
Той обяви, че официалните резултати ще станат ясни в понеделник, като подчерта, че данните от екзитполовете вече показват, че милиони румънци от страната и от диаспората са гласували за "нормална Румъния и за да продължи важния процес за промяна на Румъния към по-добро".
"Винаги съм вярвал в румънците и техният ангажимент, но участието им в наши дни е голяма радост за демокрацията в Румъния. Искам да благодаря на всички, които са ми се доверили, на първо място на либералите, но и на всички десни избиратели и всички онези, които не вярват непременно в определена партия, но искат това, което ние искаме - нормална Румъния. Общата ни борба няма партиен етикет, нашата борба е за тоталното премахване на СДП от властта, така че тя да не държи Румъния в плен на миналото и днес ние направихме голяма стъпка в тази посока“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Agerpres (Румъния): Настоящият президент Клаус Йоханис води в екзитполовете

Agerpres (Румъния): Настоящият президент Клаус Йоханис води в екзитполовете

10 Ноември 2019 | 21:19 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Настоящият президент Клаус Йоханис, издигнат от Националнолибералната партия води според данните от първите екзитполове с 39% , следван от кандидата на социалдемократите и бивш премиер Виорика Дънчила, която събира 22.5%. Трети е кандидатът на съюза „Спасете Румъния“ Дан Барна, който получава 16,4%, предаваAgerpres.
Към 20:00 часа избирателната активност е била 46.84%, а над 559 хиляди румънци са гласували зад граница - рекорден брой за страната.

Превод и редакция: Юлиян Марков




Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Agerpres (Румъния): Към 18:00 часа избирателната активност на  президентските избори е 42,19%

Agerpres (Румъния): Към 18:00 часа избирателната активност на президентските избори е 42,19%

10 Ноември 2019 | 19:41 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Избирателната активност на президентските избори в Румъния към 18:00 часа е била 42,19 процента в цялата страна, според говорителят на Централното избирателно бюро (ЦИБ) Мирча Преотеску, цитиран от Agerpres.
Избирателната активност в градовете е 42,41 процента, докато в селските райони е 41,9 процента.
По-висока избирателна активност е отчетена в окръзите Илфов (53.67%), Клуж (50.83%) и Брашов (47.40%).Най-ниска е избирателната активност в окръг Ковасна – 31,85%. Над 559 хиляди румънци са дали своя вот в чужбина.
Избирателните секции ще затворят в 21:00 часа (времето съвпада с българското).

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Agerpres (Румъния): Опозицията в Румъния твърди, че президентските избори се провеждат в условия на демократичен дефицит

Agerpres (Румъния): Опозицията в Румъния твърди, че президентските избори се провеждат в условия на демократичен дефицит

10 Ноември 2019 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Бившият министър-председател на Румъния и лидер на партия “Алианс на либералите и демократите“ (АЛД) Кълин Попеску-Търичану заяви, че за първи път от 30 години президентските избори в страната започнаха „съвършено анонимно, без предизборна кампания, което според него представлява „сериозен демократичен дефицит“, предава букурещката медия Agerpres.
„За първи път след 30 години ставаме свидетели на избори, които на практика започнаха съвършено анонимно, без предизборна кампания, без предизборни дебати, които са толкова нужни на гласоподавателите, за да знаят за всеки кандидат и програмата му и да гласуват рационално, на базата на обещанията, които съответния кандидат е направил. Това е сериозен демократичен дефицит и затова аз ще направя предложение за промяна в избирателните закони по такъв начин, че да се осигурят прозрачни предизборни кампании, (…) така че гласоподавателите да знаят програмата на всеки кандидат“, заяви Попеску-Търичану, малко след като пусна своя глас.
Той добави, че няма много високи очаквания за изборите, „точно заради този демократичен дефицит, пред който е изправена Румъния“.
„Но ние ще видим, ще изчакаме до полунощ, за да затворят изборните секции (…) и да излязат резултатите, и тогава ще кажем повече“, добави той.
Политикът добави, че се радва, че румънците гласуват „цивилизовано“, намеквайки отсъствие на сериозни нарушения в деня на изборите, но изрази съжаление за ниската избирателна активност.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Agerpres (Румъния): Избирателните секции в Румъния отвориха врати за над 18 млн. гласоподаватели

Agerpres (Румъния): Избирателните секции в Румъния отвориха врати за над 18 млн. гласоподаватели

10 Ноември 2019 | 09:11 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Президентските избори в Румъния започнаха с отварянето на избирателните секции за повече от 18 млн. гласоподаватели, предава букурещката медия Agerpres.
В цялата страна има на 18 хил. избирателни секции. Според Централната избирателна комисия, общо за президентските избори са регистрирани повече от 18 млн. гласоподаватели.
Гласоподавателите в района си на местоживеене или местожителство могат да гласуват само в избирателната секция, където са регистрирани. Ако са извън него, могат да дадат вота си във всяка секция.
Румъните в чужбина започнаха да пускат бюлетините си на 8 ноември. Те биха могли да изберат и гласуване по пощата. Избирателните секции в страната в първия тур на президентските избори са отворени и затворят в 21:00 часа местно време (също българско време). Гласуването може да бъде удължено до 23:59 часа за избирателите, които са в секцията в 21:00ч или извън нея, но чакат да пуснат бюлетина.
В изборите участват 14 кандидати. Ако никой от кандидатите не си осигури мнозинство в първия тур на изборите, на 24 ноември ще се проведе втори тур между двамата кандидати с най-високи резултати. Изборите ще бъдат спечелени от кандидата, който получи най-много валидни подадени гласове. Мандатът на президента на Румъния е пет години.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Румънските президентски избори са голям тест за социалдемократите в страната

Politico: Румънските президентски избори са голям тест за социалдемократите в страната

9 Ноември 2019 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Румънците ще гласуват за президент на страната на 10 ноември и това ще бъде голям тест за социалдемократите, пише европейската редакция на Politico.
Изборите ще са сериозно изпитание за доминиращата до този момент Социалдемократическа партия (СДП) и има шанс за първи път в посткомунистическата история на страната те да нямат кандидат, участващ във втория тур на изборите.
Партията на този етап е в опозиция, след като беше свалена от власт след вот на недоверие през октомври 2019 г. и като цяло губи подкрепата на гласоподавателите, след масовите антикорупционни протести.
Бившият премиер Виорика Дънчила от СДП е техния кандидат за президент и в случай, че спечели, тя ще бъде и първата жена държавен глава в историята на Румъния. Тя ще се изправи срещу действащия президент Клаус Йоханис, който е независим кандидат, подкрепен от Националната либерална партия (НЛП), която и зае мястото на социалдемократите в правителството след вота на недоверие.
Освен него в изборите ще участват и 12 други кандидати, включително лидера на „Съюза за спасение на Румъния“ (ССР) Дан Барна. ССР е третата политическа сила в румънския парламент след НЛП и социалдемократите. Друг кандидат е депутатът Мирчеа Диакону.
Ден преди изборите, в столицата Букурещ бяха премахнати всички предизборни плакати, благодарение на нов закон, който изисква това.
Повечето статистики показват, че Йоханис ще спечели с 40% до 45% от вота, твърди румънската преса. Въпросът е кой ще се изправи срещу него в балотажа на 24 ноември, като това могат да бъдат Дънчила или Барна.
Макар да не е начело на правителството, румънският президент все пак държи съществена власт в ръцете си. Той присъства на срещите от високо равнище на Европейския съюз, отговаря за външната политика на страната и е главнокомандващ на въоръжените сили. Негова отговорност е и да назначава министър-председател. Социалдемократите до този момент участваха във всички балотажи в президентските избори откакто беше свалено комунистическото правителство на Чаушеску, макар и последните двама президенти да не бяха от тяхната партия.
„Социалдемократическата партия винаги се бори за да спечели“, заяви Виктор Понта, бившият премиер на СДП, който беше и кандидат на левицата в изборите от 2014 г.
„Сега аз мисля, че най-голямата победа за социалдемократите ще е да стигнат до втори тур“, добави той.
Виорика Дънчила не коментира въпроса, заради своята заета програма, свързана с предизборната кампания, твърдят нейните говорители.

Невидими избори

Ден преди вота, румънската столица беше изчистена от всички предизборни плакати, благодарение на закон, който настоява за тяхното премахване. Всичко, което е останало са реклами от компании, които окуражават хората да гласуват, като в същото време предлагат своите продукти.
„Ако минеш през Букурещ, не можеш да разбереш, че ще има избори в неделя (10 ноември)“, заяви Раду Магдин, политически консултант, който беше съветник на СДП в миналото. Той коментира също, че според него това ще намали избирателната активност.
Освен това между кандидатите нямаше съществени дебати. Единствено радио „Европа ФМ“ успя да убеди трима от 14-те кандидати да се присъединят към предизборен дебат на 7 ноември. Барна беше единственият от тях, който има реалистичен шанс да отиде на балотаж.
Йоханис беше критикуван за това, че не участва в никакви дебати, но в същото време ако го беше направил, това би било тактическа грешка, защото той води според статитстическите данни, твърди Кристиан Парвулеску, професор в Националния университет за политически науки и публична администрация.
Единствената реална константа в кампанията бяха атаките върху социалдемократите от всички страни. Но тримата анализатори, с които Politico се свърза, твърдят, че би било глупаво да отписваме партията на този етап.
Според тях те все още са силна партия и Дънчила още може да стигне до балотаж и да докаже, че все още има влияние.
„Ако Дънчила не стигне до втори рунд, само тогава ще можем да говорим за сериозна криза в партията“, коментират те.

Социалдемократите срещу президента

През 2016 г. Румъния беше крепост на умерената левица. В парламентарните избори същата година, социалдемократите спечелиха 46% от вота, благодарение на обещанията си за по-високи пенсии и заплати.
След три години и трима премиери, двама премахнати от власт от самата партия и един отстранен след вот на недоверие от опозицията, те изглежда изпитват трудности, а репутацията им търпи удари, свързани с обвиненията в некомпетентност и корупция.
Постоянните опити на СДП за реформи в съдебната система са разглеждани като начин да бъде отслабено върховенството на закона и да се попречи на борбата с корупцията. Това стана особено сериозен въпрос през октомври, когато Европейската комисия обяви, че нейната програма по мониторинг на корупцията може да бъде прекратена за България, но не и за Румъния.
„Опитите да се прокарат мерки, които са в противоречие с интересите на народа естествено доведоха до загуба на подкрепа за СДП, което беше потвърдено на изборите за Европейски парламент от май 2019г.", твърди европейският анализатор Пол Иван.
Тогава те получиха едва 22% процента от вота, с 15 по-малко от изборите през 2014 г. Резултатът беше поне отчасти такъв, заради референдума, иницииран от Йоханис и проведен в деня на изборите. В него хората бяха попитани дали правителството трябва да има правомощията да дава аминистия в корупционни дела и мнозинството от румънците отговориха с „не“.
Осъждането на бившия лидер на Социалдемократическата партия Ливиу Драгнеа в дело за фалшиви работни места само влоши нещата за тях. Всички тези фактори помогнаха на Йоханис, който представя себе си като символ на стабилността в борбата с корупцията.
Все пак левицата имаше известни успехи срещу него, включително когато успя да го принуди да освободи от длъжност Лаура Кьовеши, която служеше като антикорупционен прокурор.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Посрещнаха Пендаровски в Белград с най-високи държавни почести. 22 ноември 2019 г.
Посрещнаха Пендаровски в Белград с най-високи държавни почести. 22 ноември 2019 ...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.