НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:30


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Корнелия Нинова, БСП, до европейските посланици: Да превърнем България в свободна и демократична държава, репресиите срещу поддръжниците на БСП не спряха и след изборите

Корнелия Нинова, БСП, до европейските посланици: Да превърнем България в свободна и демократична държава, репресиите срещу поддръжниците на БСП не спряха и след изборите

8 Ноември 2019 | 10:02 | Агенция "Фокус"
София. Отново бяхме свидетели на кампания и гласуване в разрез с основните стандарти за честни и свободни избори. Отново трябваше да се борим с купен вот, корпоративен натиск и гласуване от страх". Това се казва в писмо, изпратено от лидера на БСП Корнелия Нинова до посланиците на европейските държави, ОССЕ и Съвета на Европа относно проведените местни избори. Председателят на БСП подчертава, че въпреки усилията на правителството да постави БСП в ъгъла чрез намаляване на държавното финансиране за партиите и упражняване на натиск върху кандидатите, БСП отбеляза значителен ръст в подкрепата за кандидатите си. Нинова отбелязва, че на места резултатите са били откровено фалшифицирани, имало е изкривяване на вота и посочва за пример София, където по нейните думи манипулациите на гласуването и резултатите са били безпрецедентни.
"Нещо повече, след като изборите минаха, репресиите срещу поддръжниците на БСП не спряха. Кандидатът за кмет на Ловеч Радина Банкова е със запорирани от НАП сметки. Изпълнителното производство се основава на неправилни данни, подадени от НАП. Един от нашите поддръжници, детска учителка, беше незабавно уволнена дисциплинарно", продължава Корнелия Нинова. Със запахи от уволнение са се сблъскали и други симпатизанти на партията, заети в общински дружества и администрация.
В писмото Нинова ясно заявява готовността на партията да защити всеки неин поддръжник с всички политически и законови средства. "Моля Ви за подкрепа в мисията ни да превърнем България в свободна и демократична държава, където основните принципи като свобода на волята, честните избори и върховенството на закона са норма", завършва тя.

Ето и пълния текст на писмото:

Ваше превъзходителство,
Както вече знаете, в България се проведоха редовни избори за местна власт и бяха избрани членовете на общински изборни органи. Въпреки усилията на правителството да постави БСП в ъгъла чрез намаляване на държавното финансиране за партиите и упражняване на натиск върху кандидатите, БСП отбеляза значителен ръст в подкрепата за кандидатите си.
Бих искала да използвам случая да Ви информирам за нашата оценка за проведените избори. Отново бяхме свидетели на кампания и гласуване в разрез с основните стандарти за честни и свободни избори. Отново трябваше да се борим с купен вот, корпоративен натиск и гласуване от страх.
Не само тези практики изкривиха резултата от гласуването, на места резултатите бяха откровено фалшифицирани. Един очевиден пример бяха резултатите в София, където манипулациите на гласуването и резултатите бяха безпрецедентни.
Нещо повече, след като изборите минаха, репресиите срещу поддръжниците на БСП не спряха. Кандидатът за кмет на Ловеч Радина Банкова е със запорирани от НАП сметки. Изпълнителното производство се основава на неправилни данни, подадени от НАП. Един от нашите поддръжници, детска учителка, беше незабавно уволнена дисциплинарно. Подобно е положението със свекървата на кандидат за общински съветник. Други наши симпатизанти, заети в общински дружества и администрация, също са били заплашвани с уволнение. Имаме случаи, когато започва данъчна проверка срещу наши кандидати.
БСП е твърдо решена да защити всеки наш поддръжник с всички политически и законови средства. Но това не може да продължава повече. Още веднъж Ви моля за подкрепа в мисията ни да превърнем България в свободна и демократична държава, където основните принципи като свобода на волята, честните избори и върховенството на закона са норма.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Моля, Корнелия Нинова да ми изпрати лично репресираните хора, за които говори

Премиерът Бойко Борисов: Моля, Корнелия Нинова да ми изпрати лично репресираните хора, за които говори

7 Ноември 2019 | 12:53 | Агенция "Фокус"
София. Моля, Корнелия Нинова да ми изпрати лично репресираните хора, за които говори. Това каза премиерът и лидер на ПП ГЕРБ Бойко Борисов по време на националната работна среща на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Фокус“ припомня: По-рано днес от БСП заявиха, че са сигнализирали европейските посланици и институции за начина на провеждане на избори у нас и репресиите след тях. Лидерът на БСП Корнелия Нинова направи заявка, че от партията ще продължат да изнасят данни за случаи на репресии.

Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радина Банкова, БСП: Политическият натиск върху мен е без основание

Радина Банкова, БСП: Политическият натиск върху мен е без основание

7 Ноември 2019 | 10:17 | Агенция "Фокус"
София. Политическият натиск върху мен е без основание. Това каза по време на брифинг в Народното събрание Радина Банкова, кандидат за кмет на Ловеч от "БСП за България", предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Знаете, че бях кандидат, подкрепен от БСП за кмет на град Ловеч и Ловешка община. За мое огромно съжаление във вторник на обяд - ден и половина след изборите бях посетена от призовкар, който ме уведомява, че имам огромни задължения към НАП, касаещи осигуровки и данъци, касаещи моите служители и работници. Паралелно с него е осъществен запор на банковите сметки на фирмата в страната. За огромно съжаление, казвам, защото по време на цялата кампания се постарах да направим една изключително позитивна, честна, открита кампания. Кампания, през която не отправих нападки към никого. Не влязох в спорове с никого и искрено като нормален човек и предприемач. Аз не съм човек, който има опит в политиката. Моята кандидатура е издигната от Граждански инициативен комитет. Бях дълбоко разочарована, че бях употребена политически поради тази ситуация и поради факта, че аз нямам данъчни задължения", допълни още Банкова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Сигнализираме европейските посланици и институции за начина на провеждане на избори у нас и репресиите след тях

Корнелия Нинова, БСП: Сигнализираме европейските посланици и институции за начина на провеждане на избори у нас и репресиите след тях

7 Ноември 2019 | 10:07 | Агенция "Фокус"
София. Сигнализираме европейските посланици и институции за начина на провеждане на избори у нас и репресиите след тях. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус". Нинова посочи, че БСП ще защити всеки репресиран след местния вот. "Сигнализирахме всички европейски посланици за начина на провеждане на изборите и репресиите сред тях. Изпращаме писма до Съвета на Европа и ОССЕ, изпращаме въпроси към министри за всеки конкретен случай, но това не може да продължава повече. Нека всички, които искаме свободно изразяване на волята, които искаме демократичен изборен процес, да се противопоставим на този модел", подчерта Нинова.
Тя направи заявка, че БСП ще продължи да изнася данни за случаи на репресии.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Посрещнаха Пендаровски в Белград с най-високи държавни почести. 22 ноември 2019 г.
Посрещнаха Пендаровски в Белград с най-високи държавни почести. 22 ноември 2019 ...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.