НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:34


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Иван Николов, КИЦ Босилеград: През 2021 г., когато предстои следващото преброяване вероятно ще се изправим пред размерите на една демографска катастрофа

Иван Николов, КИЦ Босилеград: През 2021 г., когато предстои следващото преброяване вероятно ще се изправим пред размерите на една демографска катастрофа

8 Ноември 2019 | 11:19 | Агенция "Фокус"
София. През 2021 г., когато предстои следващото преброяване вероятно ще се изправим пред размерите на една демографска катастрофа. Това каза председателят на Културно-информационния център – Босилеград Иван Николов по време на 6-тата конференция „Западни Български покрайнини“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Изкуствена се създава разлика между българите в Югославия и България“, подчерта той. „Броят на българите започват драстично да намаляват През 1948 година според официалните статистически данни в Югославия е имало 61141 българи. А през 2001 – 20 500, а 2011 – 18 300. Според прогнозите за 2017 година тази бройка е още намаляла към 20 хиляди. През 2021, когато предстои следващото преброяване вероятно ще се изправим пред размерите на една демографска катастрофа“, обясни Николов. Той подчерта, че малцинството се чувства оставено и населението бързо остарява.
„Днешното социално-икономическо състояние на Босилеградско е едва до три пъти по-ниско от това останалите общини. С крайно неразумна експлоатация се унищожава горските и миннодобивните богатства на Босилеградско. Инвестициите се насочват към съседните общини и те стават притегателни центрове, към които се насочват българите. В босилеградско преобладават самотни домакинства с един или двама възрастни хора“, допълни Николов.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Николов, КИЦ Босилеград: Равносметката от 100-годишния престой на българите в Западните покрайнини е фатален

Иван Николов, КИЦ Босилеград: Равносметката от 100-годишния престой на българите в Западните покрайнини е фатален

8 Ноември 2019 | 10:59 | Агенция "Фокус"
София. Равносметката от 100-годишният престой на българите в Западните покрайнини във всичките седем югославски формирования до днешна Сърбия е фатален със своите икономически, културно-просветни, социални, духовни, икономически и демографски последствия. Това каза председателят на Културно-информационния център – Босилеград Иван Николов по време на 6-тата конференция „Западни Български покрайнини“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Около 30 хиляди чужденци в следващите няколко години заливат България след 1920 година. Около 5 хиляди от тях по-късно емигрират в Западните покрайнини“. Той обясни границата е пресичала 25 села. Според Сърбия Западните покрайнини и Македония са освободени краища от Сърбия. Целта на денационалистическата политика е пречупи българският дух на населението и да му наложи сръбско национално самосъзнание. Тази политика продължава и днес и тя коренно преобръща живота на местното население. Още в началото са закрити всички български училища и черкви. От свещениците се иска да подпишат декларации, че са сърби. Има и насилствено сърбизиране на имената. Отварят се сръбски първоначални училища, в които децата учат сръбски език и литература. Той обясни, че на българското население се насажда сръбско самочувствие .
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Николов: Българите от Босилеград посрещаме с горчиви чувства Деня на Западните покрайнини

Иван Николов: Българите от Босилеград посрещаме с горчиви чувства Деня на Западните покрайнини

8 Ноември 2019 | 09:22 | Агенция "Фокус"
София. Българите от Босилеград посрещаме с горчиви чувства Деня на Западните покрайнини. Това каза председателят на Културно-информационния център – Босилеград Иван Николов в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Деня на Западните покрайнини. „ Поне тези, които сме ангажирани с проблемите на българското малцинство. Изпробвали сме различни начини за отбелязване на този ден. Сега от няколко години провеждаме научни конференция по повод Деня на Западните покрайнини, на които разискваме проблемите на българското малцинство, правим анализ и равносметка. Опитваме се да алармираме българската общественост за проблемите, които застрашават екзистенцията на това население“, обясни още Николов. По думите му това ще бъде направено и тази година на 8 ноември. „Ще проведем научна конференция, на която ще обсъдим всички възможности за оцеляването на това население, като направим и една снимка на сегашното ни състояние“, допълни още Николов.
Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение“
.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Николов, КИЦ – Босилеград: Ще предложим платформа за спасение на българското малцинство в Западните покрайнини

Иван Николов, КИЦ – Босилеград: Ще предложим платформа за спасение на българското малцинство в Западните покрайнини

8 Ноември 2019 | 08:47 | Агенция "Фокус"
София. Ще предложим на Европейския парламент и на правителствата на България и Сърбия платформа за спасение на българското малцинство в Западните покрайнини. Това каза председателят на Културно-информационния център – Босилеград Иван Николов в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Деня на Западните покрайнини. Той поясни, че идеята е подписаната платформа на 15 юли 2013 г. в Ниш, отново да бъде актуализирана и отново да бъде поставена на дневен ред. „Тази платформа беше обсъждана в Белград и София. Въпреки обещанията, които бяха дадени, ние не видяхме нищо да се реализира от нея. Поне не се прояви готовност да се говори и да се приемат нашите искания, въпреки че ние не сме част от управлението на Република Сърбия. Ние сме граждански организации, които настояваме и действаме с механизмите, които имаме. Това бих пожелал като послание – да се обединим около общата ни платформа за спасение вече“, заяви още Иван Николов.
Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение“
.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В София ще се проведе конференция по повод 100 години от Ньойския диктат и съдбата на нашите сънародници в Западните покрайнини

В София ще се проведе конференция по повод 100 години от Ньойския диктат и съдбата на нашите сънародници в Западните покрайнини

8 Ноември 2019 | 07:57 | Агенция "Фокус"
София. Гражданският комитет „Западни покрайнини" организира конференция по повод 100 години от Ньойския диктат и съдбата на нашите сънародници там. Това съобщиха от КИЦ - Босилеград. Конференцията ще се проведе в София от 10.00 часа на ул. „Гургулят“ 1.
На 8 ноември в България се отбелязва Деня на Западните покрайнини в знак на солидарност и протест срещу окупацията от страна на Сръбско-Хърватско-Словенската държава на Българските области Струмишко, Босилеградско, Трънско, Царибродско и Кулско, предвидено в клаузите на Ньойския диктат, но извършено без санкцията на международната гранична комисия. Окупацията извършена точно на 7 и 8 ноември 1920 година има своето важно символично значение като форма на реванш от страна на Югославската държава за уникалната победа на нашата войска при Сливница по време на Сръбско Българската война от 1885 г. След окупацията на Западните покрайнини жените 3 години носят черни забрадки, което се превръща в официален символ на протест срещу жестокото разделение на Българското население. По този повод Гражданския комитет „Западни покрайнини" многобройни обществени, културни и землячески организации, както и наши сънародници от Западните покрайнини отбелязват тази дата като ден на скръб от разкъсването на част от нашия народ, която е осъдена да заплати наказанието срещу България извършено чрез фалшификации и манипулации в Ньой през 1919 г. Преди 95 години на тази дата в София представители на бежанските дружества от Западните покрайнини учредяват Върховния комитет „Западни покрайнини", на който избират за свой представител големия Български интелектуалец, поет и преводач, преподавателя в Софийския университет Емануил Попдимитров от село Груинци Босилеградско. Комитетът издава вестник „Западни покрайнини" извършва огромна хуманитарна дейност по настаняване и подпомагане на прииждащите бежанци от окупираните територии. Наред с това Комитета поставя пред Българското общество тежките проблеми с жестоката асимилация и терор осъществяван върху Западнопокрайнското население от Югославските власти. Въз основа на тази обществена дейност и с помощта на нашето общество Емануил Попдимитров развива значителна международна дейност, с която се признава статута и правата на Българите в Кралство Югославия в Обществото на народите. И до днес Западнопокрайнското население, което живее днес в Република Сърбия е подложено на различни форми на етническа, културна и религиозна асимилация и дискриминация, икономическо и социално разорение, принудителна миграция вследствие на продължаващия дискриминационен политически модел спрямо нашите сънародници, въпреки многократните официални заявления и декларации на Българското и Сръбското правителство да се ангажират с решаването на тежкото положение на нашите сънародници в Сърбия. По повод на 99-годишнината от окупацията, Гражданския комитет „Западни покрайнини" организира конференция, която е под надслов „100 години от Ньойския диктат и съдбата на нашите сънародници в Западните покрайнини". На този форум ще участват обществени дейци, учени, експерти, наши сънародници от Западните покрайнини, представители на обществени организации, младежи и студенти.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Френската полиция разкъса блокадата на завод от представители на жълтите жилетки. 15 ноември 2019 г.
Френската полиция разкъса блокадата на завод от представители на жълтите жилетки...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.