НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:36


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Множество трусове следват силното земетресение в Иран

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Множество трусове следват силното земетресение в Иран

9 Ноември 2019 | 08:10 | Агенция "Фокус"
Техеран/ София. Земетресение с магнитуд 5.9, случило се в Северозападен Иран в 02:17 време в епицентъра, петък, близо до град Тарк, вече е оповестено от световни и български медии, съобщава Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН). Тук фактологията ще бъде допълнена и коментирана.
По отношение на магнитудната оценка на земетресението Европейският център, Геоложки проучвания на САЩ и иранският национален център са единодушни. Националният център на Иран изчерпателно съобщава регистрираните земетресения с магнитуд от 2.5 и по-голям. Както началното сеизмично събитие, така и последвалите го вторични трусове са с епицентри в иранската провинция Източен Азербайджан. Северни съседи на територията на провинцията са републиките Азербайджан и Армения, на запад е Турция,а на изток е Каспийско море. Сеизмичните източници са на дълбочини от 6 до 10 километра (км) под земната повърхност и на разстояние около 400 км северозападно от столицата Техеран. През изминалото денонощие Иранският сеизмологичен център е регистрирал над 80 афтершока. Повече от 60% от тези събития са усетени – половината само в епицентралния район, а останалите и в по-обширна територия.
Що се отнася до земетресението с магнитуд 5.9, сведенията за последствията в Сараб, град на 15-20 км северно от епицентъра, са оценени в американския център с интензивност от V (единично сведение) до VIII (4 съобщения) степен. За повреди в сгради се съобщава от 90 км на югоизток от епицентъра и дори от 160 км в северозападна посока – за ниското качество на изграждащия материал е ставало дума и по-рано. Около 80 хиляди жители са били подложени на много силни сътресения. Медиите съобщават за 6 загинали в селото Варнакеш и около 350 ранени - повечето са леко ранени от създалата се паника през нощта. Сведенията от Тебриз, на 100-120 км западно, съответстват на интензивност от IV и V степен, а от Техеран – на II и III степен. Земетресението е усетено в южна посока до около 350 км, в югоизточна – до над 400 км, на северозапад в Армения – до 370 км, до 360 на североизток в Азербайджан. От Турция, на запад, засега няма сведения, а на изток областта на усещане се прекъсва от Каспийско море. Спасителни екипи са насочени към епицентралния район, като в сериозно засегнатите селища се доставя храна и други помощни материали.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EMSC: Земетресение от 5,7 по Рихтер удари Северозападен Иран, има жертви

EMSC: Земетресение от 5,7 по Рихтер удари Северозападен Иран, има жертви

8 Ноември 2019 | 07:20 | Агенция "Фокус"
Техеран. Земетресение с магнитуд от 5,7 по скалата на Рихтер е регистрирано в северозападната част на Иран в 2:17 часа местно време, показва справка на официалната интернет страница на Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC).
Трусът е бил с епицентър на 79 км югоизточно от град Ардабил и на 118 км източно от Табриз, с дълбочина от 10 км под земната кора.
По данни на Иранския сеизмологичен център силата на земетресението е била 5,9 по Рихтер. Първите официални данни са за трима загинали и около 20 ранени.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Израел попадна под ракетен обстрел от Ивицата Газа. 12 ноември 2019 г.
Израел попадна под ракетен обстрел от Ивицата Газа. 12 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.