НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:58


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Reuters: „Радикална и амбициозна“: Лейбъристите разкриват изборната си платформа

Reuters: „Радикална и амбициозна“: Лейбъристите разкриват изборната си платформа

21 Ноември 2019 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Бирмингам. Лидерът на британската опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин ще разкрие изборната си платформа в четвъртък, като в нея ще посочи как негово евентуално правителство ще трансформира Великобритания с „най-радикалния и амбициозен план“ от десетилетия, предава Reuters.
Гласоподавателите в Обединеното кралство са поставени пред решаващ избор на 12 декември: Планът на Корбин за социалистическа Великобритания, включително широка национализация и безплатни обществени услуги, или стремежа на премиера Борис Джонсън да реализира Брекзит в рамките на няколко месеца и да изгради „динамична пазарна икономика“.
В изказване в град Бирмингам, Корбин ще изпрати посланието, че единствено лейбъристите могат да променят статуквото и да се борят за обикновенич човек срещу „банкерите, милиардерите и естаблишмънта“.
Изоставайки в анкетите, Корбин се надява посланието за промяна да смекчи критиките към позицията му за Брекзит, на която дори според членове на партията мъ, й липсва яснотата на обещанието на Джонсън да реализира Брекзит.
Освен това той ще се надява да избегне сравнения с най-известния опит на Лейбъристите да продадат на британците социалистическо бъдеще – манифест от 1983 година, описан по-късно от депутат от работническото движение, като „най-дългото самоубийствено писмо в историята“, което довежда до тежка загуба.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доминик Рааб: Няма никаква възможност Великобритания да напусне ЕС без търговско споразумение

Доминик Рааб: Няма никаква възможност Великобритания да напусне ЕС без търговско споразумение

17 Ноември 2019 | 14:57 | Агенция "Фокус"
Лондон. Външният министър на Великобритания Доминик Рааб заяви, че няма дори малък шанс страната да напусне структурите на Европейския съюз, без да е постигнала сделка във втората фаза на преговорите за Брекзит, пише вестник London Evening Standard.
Той заяви това в интервю за BBC.
Рааб в началото на изявлението си отказа да навлезе в „хипотетични“ теми, свързани с целите на преговорите, попитан дали е възможно в крайна сметка Великобритания да напусне ЕС без сделка.
По-късно той заяви, че подобен развой на събитията „не е дори малко вероятен“.
Критиците предупреждаваха до този момент, че Брекзит без споразумение все пак е възможен към края на 2020 г., като се има предвид колко малко време има за преговори между Лондон и Брюксел, свързани с бъдещите им взаимоотношения.
Коментарите на Рааб идват, след като и той и министърът, отговарящ за безопасността Брандън Люис бяха сред тези в Консервативната партия, които не можеха да обяснят как ще стои въпроса с миграцията според плановете на правителството.
Плановете на торите включват да изискат от „огромното мнозинство“ мигранти да имат оферта за работа, ако искат да дойдат във Великобритания, без значение откъде идват.
Според партията ще има и някои изключения, включително когато става дума за висококвалифицирани учени или мигранти, които искат да дойдат в страната, за да започнат собствен бизнес.
За бъдещите преговори за Брекзит, Рааб заяви, че Обединеното кралство „няма да се обвързва с правилата на ЕС“.
„Няма да се заключваме около правилата на ЕС, които целят и са насочени към най-важните интереси на европейците и всъщност ще има компромиси“, заяви той, попитан как стои въпроса, свързан с риболова.
Той заяви, че Великобритания няма да напусне без споразумение, дори ако не се договори с ЕС по този въпрос.
Попитан дали Брекзит без сделка е възможен, той отговори, че това няма да се случи.
„Не мисля, че това е дори малко възможно“, каза той.
Министрите вече изясниха, че най-накрая се отказват от дългогодишния ангажимент на партията да се намали миграцията до под 100 хил. души на година - цел, която никога не са изпълнявали.
Рааб заяви, че няма намерение да поставя конкретно число на броя мигранти, които ще влизат в страната. Думите му впоследствие бяха повторени и от Люис.
„Всеки, който вече е тук и е част от схемата за ЕС (…), неговите права за защитени, те са абсолютно ясно защитени и на място“, каза той по-рано пред Sky News.
„Това ще е свързано с новите хора, влизащи от ЕС след като напуснем с бъдещата имиграционна система“, добави той.
По-рано премиерът Борис Джонсън заяви, че консерваторите са обещали да въведат нова система, според която мигранти ще се приемат според „точкова система“.
Обявявайки имиграционните планове, партията заяви, че достъпът до социални услуги ще бъде изравнен между гражданите на ЕС и тези от останалия свят, което означава, че гражданите извън Обединеното кралство обикновено ще трябва да изчакат пет години, преди да могат да искат такива.
Партията изтъкна, че според действащите правила, мигрантите от ЕС могат да имат достъп до социални грижи и услуги, след като са били в Обединеното кралство в продължение на три месеца.
Консерваторите твърдят, че тези мерки могат да спестят на страната общо около 950 млн. евро до 2024-2025 г.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борис Джонсън: Всички консервативни кандидати подкрепят сделката ми за Брекзит

Борис Джонсън: Всички консервативни кандидати подкрепят сделката ми за Брекзит

17 Ноември 2019 | 08:02 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Борис Джонсън заяви, че всички кандидати от неговата управляваща Консервативна партия на изборите на 12 декември са се зарекли, че ще подкрепят сделката, която той постигна с Брюксел, за да може тя успешно да премине през парламента, в случай, че получат мнозинство, предава Reuters.
„Всички 635 консервативни кандидати, които участват в изборите – всеки един от тях – се зарече пред мен, че ако бъдат избрани, те ще гласуват в парламента, за да премине сделката за Брекзит и да прекратим несигурността и най-сетне да напуснем Европейския съюз“, заяви Джонсън пред британското издание Telegraph.
„Предлагам съюз на хората – ако гласувате за Консервативната (партия) може да сте сто процента сигурни, че нашето правителство ще премахне блокадата над парламента и ще осъществи Брекзит“, заяви още премиерът.
По-рано той успя да се договори с ЕС за Брекзит, след като Общността му предостави трета отсрочка.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Полицията разследва Консервативната партия във Великобритания, след като Найджъл Фараж ги обвини в изборна измама

The Independent: Полицията разследва Консервативната партия във Великобритания, след като Найджъл Фараж ги обвини в изборна измама

16 Ноември 2019 | 14:21 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън е изправен пред разследване за изборна измама по обвинения в опит за подкуп на кандидати на „Партия Брекзит“, пише лондонското издание The Independent.
Полицейските служители от „Скотланд ярд“ заявиха, че разследват две обвинения, отправени от председателя на „Партия Брекзит“ Найджъл Фараж, който твърди, че консерваторите са предложили места в Камарата на лордовете на него и осем негови колеги, ако се откажат от участие в изборите на 12 декември.
Ако обвиненията бъдат доказани срещу Консервативната партия може да бъдат повдигнати обвинения в подкуп. Джонсън отхвърли твърденията на Фараж по-рано.
Новините идват след като бивш високопоставен служител в Камарата на лордовете е изпратил писмо до полицията и прокуратурата на Великобритания, като ги е призовал да разследват „изключително сериозните обвинения“ в корупция.
„Вярвам, че тези обвинения повдигат сериозни въпроси за интегритета на предстоящите общи избори и особено дали висши служители от (Консервативната партия) или правителството не са нарушили два члена от (избирателния закон)“, пише в писмото на лорд Чарли Фалкънър.
„Това са особено сериозни обвинения които прокуратурата трябва, съгласно дълга си, изцяло да разследва спешно“, се казва още в писмото.
„В допълнение, за да бъде запазено публичното доверие в интегритета на нашия изборен процес и тези избори, е от особена важност (…) полицията също да разгледа тези обвинения“.
Говорител на органите на реда потвърди, че консерваторите могат да бъдат обвинени в изборна измама и заяви, че в момента въпроса се проучва.
По-рано Джонсън потвърди, че е имало „разговори“ между представители на торите и „Партия Брекзит, но отхвърли твърдението, че е предлагал на Фараж и неговите колеги места в Камарата на лордовете, като добави, че „това просто не е начина, по който работим“.
Началникът на правителствената служба Майкъл Гоув заяви, че твърденията на лорд Фалкънър са „доста безсмислени.
Той освен това отхвърли и обвиненията на бившия министър в консервативното правителство Ан Уидкомб, сега кандидат на „Партия Брекзит“. Тя твърдеше, че й е предложена роля в следващите преговори за Брекзит, ако се оттегли от изборите.
„Не съм говорил с Ан и не знам някой да е разговарял с нея от месеци. Не мога да си представя и за секунда, че това е вярно. Мисля, че премиерът беше съвсем ясен, че ние не се занимаваме с пактове или преговори“, каза той в ефира на BBC Radio 4.
“Решението на „Партия Брекзит“ да се откаже (от част от местата си) беше, доколкото разбирам, едностранно решение, което беше взето, защото лидерството им разбра, че ако се опитат да вземат голям брой места (в парламента) ще попречат на шансовете за консервативно правителтво“, твърди още Гоув.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

London Evening Standard: Избраният за ръководител на Европейския съвет заяви, че ЕС ще е готов за търговски преговори след Брекзит

London Evening Standard: Избраният за ръководител на Европейския съвет заяви, че ЕС ще е готов за търговски преговори след Брекзит

16 Ноември 2019 | 09:33 | Агенция "Фокус"
Лондон. Избраният за ръководител на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че Брюксел ще е готов да преговаря търговска сделка с Великобритания веднага след като приключи Брекзит, пише вестник London Evening Standard.
Мишел не пожела да коментира дали споразумение ще може да бъде подписано в рамките на 11 месеца между сегашната дата за Брекзит – януари 2020 г. и края на транзитния период, който е декември 2020 г.
„Ще видим, не е желаят да предвещавам“, заяви той по време на визитата си в Дъблин.
Бившият белгийски министър-председател изрази надежда, че сделка може да бъде постигната в рамките на „месеци“, макар и да загатна, че това все пак ще зависи до голяма степен от изборите във Великобритания.
Макар Обединеното кралство да се готви да напусне ЕС до края на януари 2020 г., премиерът Борис Джонсън още не е ратифицирал своята сделка за Брекзит в парламента.
Той се надява, че ще успее да си осигури мнозинство след общите избори във Великобритания на 12 декември, за да може да осъществи тази си цел.
„Не знам какво ще стане през декември, ще видим каква е ситуацията тогава след тези британски избори“, заяви Мишел.
„Но ще е много важно за нас да сме готови и ние сме готови (…) да преговаряме, ние сме лоялни на тези преговори и ние ще сме прозрачни“, заяви той.
Мишел добави, че ЕС ще продължи да бъде посветен на намирането на най-доброто решение за защитата на единния пазар на Европа и най-доброто споразумение за бъдещите взаимоотношения между Лондон и Брюксел.
„И се надявам, че ще е възможно в следващите месеци да постигнем споразумение, мисля, че ще е отлично за нашето общо бъдеще“, добави той.
Мишел беше на визита в Дъблин за преговори с ирландския премиер Лео Варадкар.
По-рано Варадкар посети срещата от високо равнище на Британскио-ирландския съвет и заяви, че би било „трудно, но не невъзможно“ да се постигне подобно споразумение за бъдещите взаимоотношения след Брекзит до 11 месеца.
На съвместна пресконференция с Варадкар, Мишел се зарече да поддържа единството сред останалите 27 държави-членки на ЕС, докато Общността предвижда провеждането на потенциалните търговски преговори с Великобритания през 2020 г.
„Това е труден въпрос (Брекзит), ни ще следваме резултатите от следващите избори във Великобритания, но е важно да запазим силно единството между 27-те държави-членки. Също така искам та потвърдя своята подкрепа за сътрудничеството с вашата страна (Ирландия), защото ние знаем, че е важно да се опитаме да проведем Брекзит без инциденти“, добави той.
„Ще поддържаме силен диалог за да се опитаме да направим правилните решения по въпроса“, каза още Мишел.
Той не пожела да коментира въпроса дали ЕС ще обмисли допълнителни изменения в споразумението за Брезкит след изборите.
„Нашите намерения са много ясни“, каза той.
„Имаме (…) споразумение. Има силна позиция от 27-те държави и е важно да имаме и яснота, има избори и решение на британско ниво да се организират избори през декември“, добави Мишел.
„Ние ще погледнем резултатите, със сигурност ще уважим резултата от изборите, но не е искам да правя предсказания какво ще стане през декември“, заяви още той.
„Ще е много важно да работим в ралични сфери заедно с Великобритания – в търговско, икономическо ниво, по въпросите за нашата обща сигурност и защото споделяме еднакви ценности“, добави още Мишел.
Варадкар от своя страна заяви, че е уверен, че бъдещият председател на Европейския съвет ще е добър наследник на Доналд Туск.
„Ние сме късметлии, че имаме чудесен председател в (лицето) на Доналд Туск, но съм абсолютно уверен, че следващият ръководител Мишел ще запълни обувките му ще свърши толкова добра работа, колкото и той“, каза Варадкар.
„Смятам, че има специфична роля за председателя на Европейския съвет в това да разглежда Общността като клуб от 27 или 28 (държави), който отделя специално внимание на интересите на малките страни-членки.“
„Председателят Туск се справи с това много добре и знам, че Шарл Мишел, идващ от Белгия, малка или среда страна, ще разбере тези въпроси и това ни дава голяма увереност, че този оперативен метод ще продължи“, добави ирландският премиер.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Даниел Смилов, политолог: Добрата новина за Борис Джонсън е, че партията „Брекзит“ няма да издига кандидати срещу консерваторите

Даниел Смилов, политолог: Добрата новина за Борис Джонсън е, че партията „Брекзит“ няма да издига кандидати срещу консерваторите

15 Ноември 2019 | 13:36 | Агенция "Фокус"
София. Добрата новина за Борис Джонсън беше, че партията „Брекзит“ на Найджъл Фараж на практика няма да издига кандидати срещу много от кандидатите на Консервативната партия. Това каза в коментар за Агенция „Фокус“ политологът Даниел Смилов във връзка с предстоящите предсрочни парламентарни избори във Великобритания. Той посочи, че вероятно Борис Джонсън и неговата Консервативна партия ще спечелят изборите и ще имат мнозинство в парламента, с което лесно ще могат да прокарат акта за излизането на страната от ЕС. „Вотът за излизане няма да бъде разделен, а вотът за оставане ще бъде разделен между два основни играча. Това в мажоритарната избирателна система на Великобритания дава огромно преимущество на тези, които са обединени. Дори и с по-малко от 50 % обединената партия с лекота може да постигне гигантско мнозинство в следващия парламент. Това е, на което Борис Джонсън залага и това е нещото, от което трябва да се страхуват хората, които желаят оставане на Обединеното кралство в ЕС. Много е вероятно сценарият на Борис Джонсън да проработи“, обясни Смилов.
Той посочи, че основен въпрос е какъв ще бъде съставът на следващия британски парламент и какъв ще бъде неговият състав и дали тези, които искат оставането на Обединеното кралство в ЕС, могат да измислят рационална стратегия. „Защото те може да са механично мнозинство във Великобритания, но политическите им партии, които са на първо място лейбъристите с малко по-амбивалентна позиция, на второ място либералните демократи с ясна позиция за оставане, но те не могат да се споразумеят помежду си. И на изборите на 12 декември е много вероятно те да се съревновават една с друга срещу обединените консерватори“, допълни още Даниел Смилов.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Даниел Смилов, политолог: Вероятно Великобритания и ЕК ще постигнат споразумение и стартиралата наказателна процедура няма да стигне до Съда в Люксембург

Даниел Смилов, политолог: Вероятно Великобритания и ЕК ще постигнат споразумение и стартиралата наказателна процедура няма да стигне до Съда в Люксембург

15 Ноември 2019 | 13:23 | Агенция "Фокус"
София. Вероятно Великобритания и ЕК ще постигнат споразумение и стартиралата наказателна процедура няма да стигне до Съда в Люксембург. Това каза в коментар за Агенция „Фокус“ политологът Даниел Смилов по повод стартиралата наказателна процедура на ЕК срещу Великобритания заради отказа на Обединеното кралство да номинира комисар. Той посочи, че в създалата се ситуация това е няма много други ходове, освен да стартира такава процедура. „Лондон отказва да предложи комисар и аргументът не е съвсем лош. Всъщност изборните правила според Борис Джонсън не позволяват в този момент той да излъчи кандидат за комисар. От друга страна Европейската комисия трябва да отечете като факт нарушението на европейските правила и да започне тази процедура“, добави той.
Смилов посочи, че изходът е трднопрогнозируем и допълни, че изходът от предсрочните парламентарни избори във Великобритания също ще даде отражение върху казуса. „Обикновено тези така наречени инфрийджмънт процедури се проточват доста във времето. В крайната си фаза те достигат до Съда в Люксембург, който може да наложи парична санкция на държавата-нарушител. Тази санкция има в еднократна сума или пък е сума, която нараства всеки ден. Едва ли ще се стигне чак дотам. Повечето от тези процедури завършват с някакъв вид споразумение пред съдебна фаза. Вариантите са няколко, но при един успешен изход на изборите за Борис Джонсън, който в момента изглежда реален, вероятно е той да се сдобие с мнозинство в следващия парламент, което да приеме акта за оттегляне на Обединеното кралство. Този акт автоматично ще реши проблема. Но ако изборният резултат не е особено добър за Борис Джонсън, да речем ако се окаже, че той няма мнозинство в следващия парламент и е изправен пред сходни на проблемите, които имаше досега, вече е трудно да се прогнозира какво би могло да стане. Тогава споразумението, поне теоретично, може да включва изпращането на английски комисар особено ако се предполага, че ще има още удължения на Брекзит. Но за мен наистина засега е по-вероятен сценарият за победа на консерваторите на изборите на 12 декември“, допълни още политологът.

Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Борис Джонсън заяви, че няма да удължава транзитния период след Брекзит

Reuters: Борис Джонсън заяви, че няма да удължава транзитния период след Брекзит

15 Ноември 2019 | 11:05 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън заяви, че няма намерение да увеличава транзитния период след Брекзит и той може „абсолютно да гарантира това“, предава Reuters.
„Не искам удължаване“, заяви той пред BBC.
„Ако получим работещо мнозинство, всичко което ни е нужно ще са още 9 места (в парламента) и тогава абсолютно можем да гарантираме това“, заяви Джонсън във връзка с удължаването на срока за транзитния период на Брекзит.
В транзитния период след Брекзит Великобритания на практика функционира като страна-членка на Европейския съюз, с изключение на това, че не участва в институциите и управленските структури на Общността.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Великобритания официално обяви, че няма да номинира кандидат за европейски комисар преди изборите в страната на 12 декември

The Guardian: Великобритания официално обяви, че няма да номинира кандидат за европейски комисар преди изборите в страната на 12 декември

14 Ноември 2019 | 21:14 | Агенция "Фокус"
Лондон. Избраната за ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен е изправена пред битка, за да получи пълен състав на новия изпълнителен екип на Общността до 1 декември, след като премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън отказа да излъчи кандидат преди общите избори в страната на 12 декември, пише лондонският вестник The Guardian.
За да може комисията легално да започне работа, тя трябва да има общо 28 еврокомисари – по един от всяка държава-членка на Европейския съюз.
Британският постоянен представител в ЕС, Тим Бароу написа съобщение до Урсула фон дер Лейен по-рано, в което я информира, че правителството в Лондон не възнамерява да номинира кандидат от Обединеното кралство за комисията преди изборите, заради предизборните инструкции в страната.
„Писахме до ЕС за да потвърдим, че според предизборните инструкции, Великобритания не би трябвало да прави номинации за международни назначения“, пише представителят на Лондон.
Формирането на нова комисия, оглавена от бившия министър на отбраната на Германия вече беше забавено с един месец, заради отказът на Европейския парламент да одобри три кандидатури за еврокомисари.
По-рано кандидатите на Унгария, Румъния и Франция бяха на изслушване в европарламента, като имаше надежда, че тези позиции ще бъдат бързо запълнени.
Първоначалните кандидати на Букурещ и Будапеща бяха отхвърлени, понеже имаше съмнения за конфликт на интереси. На първия френски кандидат, Силви Гулар беше отказано място в Европейската комисия, заради обвинения, че е използвала свой асистент по време на престоя си в европарламента, за да извършва местна политическа работа за нея.
Страните от ЕС могат потенциално да се съгласят да променят законодателството и новата комисия да встъпи в длъжност и без британски кандидат на 1 декември, ако обаче другите трима кандидати бъдат успешно назначени.
Говорител на Европейската комисия заяви, че е било отбелязано в писмо от британското правителство, че Лондон няма намерение да бави формирането й.
„Великобритания вижда своите задължения като страна-членка и иска ясно да заяви, че не желае да спира ЕС от процедурата по формирането на нова комисия. Целта на избраната за председател (Урсула) фон дер Лейен остава (…) да встъпи в длъжност на 1 декември“, каза източникът.
Кандидатът на Унгария Оливър Вархей заяви по време на своето изслушване, че няма намерение да следва инструкции от десния премиер на страната Виктор Орбан.
Вархей, който в момента служи като посланик на Унгария в ЕС, заяви, че ще работи независимо, ако бъде одобрен за еврокомисар.
„Като комисар, от деня в който съм избран ще действам по съвсем независим начин. Няма да приемам инструкции от правителството или която и да е институция (…) Ще следвам европейската линия и само европейската линия“, каза той.
Кандидатът на Франция Тиери Бретон се очаква да проведе по-тежка битка за да бъде приет от евродепутатите.
Бившият изпълнителен директор на компанията за софтуер „Атос“ едва премина през проверка на финансовите си декларации пред правния комитет на Европейския парламент.
Бретон вероятно ще бъде изправен пред въпроси, свързани с вероятни конфликти на интереси между неговите връзки с различни компании и неговата позиция като председател на комисията по финанси.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Туск към еврофилите във Великобритания: Не се отказвайте от опитите си да предотвратите Брекзит

Доналд Туск към еврофилите във Великобритания: Не се отказвайте от опитите си да предотвратите Брекзит

14 Ноември 2019 | 09:28 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск посъветва еврофилите във Велкиобритания да не се отказват от опитите си да спрат Брекзит, пише британското издание London Evening Standard.
Туск най-откровено подкрепи опонентите на Консервативната партия преди предсрочните парламентарни избори в Обединеното кралство на 12 декември и посочи, че Великобритания ще стане „аутсайдер, играч от втора ръка“ след излизането си от Съюза.
Той заяви, че завижда на бившия председател на Камарата на представителите Джон Беркоу, който сега може „най-накрая, да каже честно какво мисли за Брекзит“.
В реч в сряда Туск заяви: „Изборите в Обединеното кралство ще се проведат след един месец. Могат ли все още нещата да бъдат обърнати? Хана Арънд ни учеше, че нещата стават необратими едва, когато хората започнат да ги мислят за такива. Така че единствените думи, които ми идват на ум днес са просто: Не се предавайте. В този мач имаше добавено време, вече сме в продълженията, а може би дори ще се стигне до дузпи“.
Изказвайки се на церемонията по откриването на учебната 2019/2020 година в Колежа на Европа, г-н Туск добави: „Чувал съм многократно от „Брекзитърите“, че искат да напуснат Европейския съюз, за да направят Обединеното кралство отново глобално, вярвайки, че само сами, те могат да станат наистина велики. Можете да чуете в тези гласове копнеж по империята. Но реалността е точно обратната. Само като част от обединена Европа Великобритания може да играе глобална роля, само заедно можем да се изправим, без никакви комплекси, срещу най-големите сили на този свят.
Всъщност мога да кажа същото за Германия или Франция. И светът го знае. Чувал съм същото в Индия, Нова Зеландия, Австралия, Канада и Южна Африка; че след излизането му Обединеното кралство ще се превърне в аутсайдер, второстепенен играч, докато основното бойно поле ще бъде окупирано от Китай, САЩ и Европейския съюз. „Защо правят това?“ – задават ми този въпрос навсякъде, където отида. Един от английските ми приятели вероятно е прав, когато казва с меланхолия, че Брекзит е истинският край на Британската империя“.
Повтаряйки думите на Беркоу, който описа Брекзит, като „най-голямата външнополитическа грешка в следвоенния период“, Туск добави: „И най-накрая, ако ми позволите, искам да ви кажа нещо, което не бих посмял да кажа няколко. преди месеци, тъй като можех да бъда уволнен за това, че съм прекалено откровен. А днес просто е прекалено късно да импийчнат Доналд, поне европейския. Всъщност, завиждам на Джон Беркоу, който, най-накрая, може да каже честно какво мисли за Брекзит“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Великобритания няма да номинира еврокомисар преди изборите

Politico: Великобритания няма да номинира еврокомисар преди изборите

14 Ноември 2019 | 07:30 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания няма да номинира еврокомисар преди парламентарните избори на 12 декември. Това написа посланикът на Обединеното кралство в ЕС Тим Бароу в писмо до Европейската комисия, пише европейската редакция на Politico, като се позовава на източници от Брюксел и Лондон.
От Комисията многократно настояха Великобритания да избере кандидат и дори направиха това условие, за да позволят нова отсрочка на Брекзит до 31 януари 2020 година, но правилата в Обединеното кралство не позволяват на правителството да издига кандидати за висши международни позиции, включително европейски инситуции, по време на изборен период.
Решението на Лондон, което бе взето независимо от решителното настояване на Брюксел, поставя ЕС пред правен проблем и отваря възможността за ново забавяне на встъпването в длъжност на новата Комисия.
Избраният председател на Комисията Урсула фон дер Лайен и нейният нов кекип от комисарите трябваше да влязат в длъжност на 1 ноември, но началната им дата се забави, след като Европейският парламент отхвърли трима кандидати за комисар. Екипът на фон дер Лайен се надява, че новата Комисия ще може да стартира на 1 декември, като изслушванията на новопредложените членове ще бъде този четвъртък.
Юристите от европейските институции се надпреварват да анализират потенциалните последствия от отказа на САЩ да представят кандидатура, с оглед да се избегне повече забавяне. Длъжностните лица не желаят да обсъждат въпроса публично, но заявиха, че някои от правните служби на ЕС са стигнали до различни заключения.
Високопоставен дипломат на ЕС каза във вторник: „Досега няма сигнали, че британците ще назначат друг комисар по време на настоящата предизборна кампания. Очакваме обаче, че в резултат на това назначаването на Комисията няма да бъде забавено“.
В сряда главният говорител на Комисията Мина Андреева отказа да отговаря на многократни въпроси дали новата комисия може да встъпи в длъжност без британски член.
„Не отговаряме на хипотетични въпроси - това е хипотетичен въпрос“, каза Андреева.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Борис Джонсън отказа да втвърди становището си за Брекзит, за да формира двустранен пакт с Найджъл Фараж.

The Guardian: Борис Джонсън отказа да втвърди становището си за Брекзит, за да формира двустранен пакт с Найджъл Фараж.

13 Ноември 2019 | 22:11 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън отказа да втвърди становището си за Брекзит и по този начин отхвърли призивите за формиране на двустранен пакт с лидера на „Партия Брекзит“ Найджъл Фараж, пише лондонското издание The Guardian.
Фараж по-рано заяви, че неговата партия няма да се противопоставя на кандидатите на торите в областите в Обединеното кралство, където те получиха мнозинство на изборите през 2017 г. Пред крайния срок за подаване на документи и кандидатури за предстоящите избори, който е на 14 ноември, премиерът беше призован от Фараж да върне услугата и да оттегли кандидатите на торите от регионите, където се очаква „Партия Брекзит“ да получи повече гласове. По този начин Фараж се надява да не бъде разделен вота на евроскептиците.
Освен това имаше спекулации, че Джонсън може да обещае да осъществи Брекзит без сделка, ако не бъде постигнато търговско споразумение с Брюксел до 2020 г. Според информацията, подобно обещание би трябвало да спечели Фараж на негова страна.
Премиерът отхвърли възможността за удължаване на транзитният период след Брекзит за дата, по-късна от края на 2020 г. Но в интервю по-рано неговият съюзник и депутат на торите Майкъл Гоув настоя, че няма планове за Брекзит без сделка в края на 2020 г. Освен това на въпросите, зададени към него след края на своята първа официална предизборна реч, Джонсън също отхвърли идеите за Брекзит без сделка.
„Искам да кажа само едно нещо на Найджъл Фараж и „Партия Брекзит“. Винаги е много трудно нещо за всеки партиен лидер да оттегли кандидати от изборите и аз разбирам това“, каза премиерът.
„Но всичко което мога да кажа, (…) за да няма съмнения, за да повторя моето основно съобщение, има само един начин да се подсигурим, че ще осъществим Брекзит, че ще завършим този план, ще напуснем, ще постигнем фантастична сделка за свободна търговия и това е да гласувате за нас и за Консервативната партия“, каза още Джонсън.
По-рано Фараж заяви, че след като разгледа предизборната програма на торите, може да гласува за тях. По-късно обаче той се отметна в свое съобщение в социалната мрежа „Туитър“ и заяви, че това вече е „невъзможно“.
Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин заяви по-рано, че ще се бори срещу алианс между Фараж, Джонсън и американският президент Доналд Тръмп на идните избори. В своята реч, Джонсън отвърна на тези думи и каза, че той от своя страна е изправен пред пакт между опозицията и Шотландската национална партия (ШНП) на Никола Стърджън.
„Едно нещо е ясно – алиансът между Стърджън и Корбин ще обрече тази страна на месеци, ако не години, от забавяне и разделение. Всеки месец безсмислено бавене (…) коства на тази страна милиарди паундове за нищо“, каза премиерът.
Той отново повтори, че Корбин и Стърджън планират да проведат два референдума, ако получат властта. Единият референдум според него е идеята на Корбин за допитване за нова сделка за Брекзит, с възможност за оставане в ЕС, а другият за независимостта на Шотландия.
По-рано обаче лейбъристите обявиха, че няма да подкрепят нов референдум за независимост до изборите в Шотландия през 2021 г.

Превод и редакция : Теодор Пенев

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

London Evening Standard: Найджъл Фараж заяви, че може да гласува за Консервативната партия

London Evening Standard: Найджъл Фараж заяви, че може да гласува за Консервативната партия

13 Ноември 2019 | 19:11 | Агенция "Фокус"
Лондон. Ръководителят на „Партия Брекзит“ Найджъл Фараж заяви, че иска да разгледа предизборната програма на консерваторите и да реши дали да не гласува за управляващата партия на премиера Борис Джонсън на изборите на 12 декември във Великобритания, пише вестник London Evening Standard.
По-рано лидерът на „Партия Брекзит“ заяви, че ще намали кандидатите, с които формацията му ще участва на изборите. Той ще се откаже от всички избирателни райони, общо 317, спечелени от Консервативната партия на изборите през 2017 г.
Това означава, че поддръжниците на неговата партия, които живеят в почти половин Великобритания няма да могат да гласуват за кандидат на формацията на Фараж в деня на изборите.
Той заяви, че иска да се подсигури, че промените за Брекзит, които индикира, че ще наложи Джонсън са записани в предизборната програма на торите, преди да им предложи собствения си граждански глас.
Ако тези промени, включително отказът да бъдат удължени търговските преговори с Европейския съюз след 2020 г. и отхвърлянето на бъдещи политически връзки с Брюксел не се появят в предизборния манифест, тогава евродепутатът заплаши, че ще няма да подкрепи споразумението за Брекзит в Европейския парламент.
Попитан дали той лично би гласувал за консерваторите, Фараж заяви, че иска първо да прегледа предизборния манифест на партията.
„Ако всичко това е в манифеста, тогава сделката, както беше, ще се промени доста“, добави той.
Фараж допълни, че „никога не би гласувал“ за оригиналната сделка за Брекзит, която според него е „ужасна“.
„Никога не бих гласувал за оригиналната сделка и не забравяйте, аз още съм евродепутат“, заяви той.
„Получаваме тези промени, започваме да се движим към Брекзит и е много различно“, допълни Фараж.
Попитан дали би подкрепил сделката с Брюксел след „едностранния“ си пакт с торите, Фараж заяви, че би го направил само с промените, които Борис Джонсън е индикирал, че ще извърши.
Той заяви, че няма да оттегля допълнително кандидати от своята партия и обяви, че ще се бори за всяко депутатско място, принадлежащо на застъпници на ЕС в парламента.
Фараж заяви, че е „невероятно“, че Джонсън не е върнал жеста и не е изтеглил своите кандидати в райони, където „Партия Брекзит“ има по-добри шансове и обвини премиера, че „вече той разделя вота“ на поддръжниците на излизането от ЕС.
„Консерваторите отказаха да ни дадат каквото и да е. Мога да ви уверя, че има широкоразпространено недоволство сред гласоподавателите, които искат да напуснем за това, че моят жест не беше върнат“, заяви Фараж.

Превод и редакция : Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Найджъл Фараж обяви, че партията му няма да оттегля повече кандидати за изборите във Великобритания

Reuters: Найджъл Фараж обяви, че партията му няма да оттегля повече кандидати за изборите във Великобритания

13 Ноември 2019 | 18:50 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерът на „Партия Брекзит“ Найджъл Фараж заяви, че няма да оттегля повече кандидати за депутати, oсвен 317-те кандидати, които ще отстъпят местата си на консерваторите, предава Reuters.
Попитан дали ще оттегли повече кандидати, той отговори отрицателно и заяви, че слуховете, че ще намали допълнително броя кандидати са продукт на медиите.
„Ще се борим с всички, които подкрепят оставането (в ЕС) в тази страна“, заяви Фараж. Той имаше предвид всички партии, противопоставящи се на Брекзит.
Лидерът на евроскептичната партия също добави, че ще се опълчи и на торите и на лейбъристите.
„Ще се опълчим на всеки един от тях“, заяви политическият лидер.

Превод и редакция : Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The London Evening Standard: Борис Джонсън ще изнесе първата си реч от предизборната кампания

The London Evening Standard: Борис Джонсън ще изнесе първата си реч от предизборната кампания

13 Ноември 2019 | 09:56 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън ще изнесе първата си реч в рамките на кампанията за предсрочните парламентарни избори в страната, съобщава столичният вестник The London Evening Standard.
Очаква се в нея Джонсън да подчертае, че Великобритания вече не може да си позволи да „пропилява“ време в размисъл за това как или кога да напусне структурите на Общността.
Премиерът ще поеме ангажимент да прекрати потракането на Брекзит, като заяви: „Ако успеем да получим работно мнозинство, можем да накараме парламента да работи за вас, можем да излезем от омагьосания кръг“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Ще спечелят ли консерваторите парламентарните избори?

The Times: Ще спечелят ли консерваторите парламентарните избори?

12 Ноември 2019 | 21:01 | Агенция "Фокус"
Лондон. Борис Джонсън не свика тези избори просто, за да реализира Брекзит. Той го направи, защото си мисли, че ще победи и ще получи своя мандат като премиер за следващите пет години, пише авторитетното британско издание The Times.
И ако погледнете анкетите, знаците изглеждат добри за Джонсън. Консерваторите имат 14% преднина пред лейбъристите, докато Джереми Корбин има най-нисък рейтинг от всички партийни лидери. На тази основа торите могат с основание да очакват да излязат с мнозинство от над 40 депутати в следващата Камара на общините.
Но мнозина предричаха, че Тереза Мей ще спечели парламентарните избори през 2017 година с мнозинство от над 100 депутати. Вижте какво се случи тогава.
Както отбелязва експертът по социологическите проучвания Джон Къртис, преднината на Мей от 16 процента в анкетите е била дори по-голяма от тази на Джонсън в този момент на кампанията, но тя се е стопила до само 2,5% в деня на вота.
Консерваторите също ще трябва да спечелят места от лейбъристите, просто за да изравнят 317-те депутати, които Мей спечели миналия път.
Въпреки това, ако съществения отлив на лейбъристи към Консервативната партия в текущите анкети се реализира на урните, има близо 50 места на работническото движение, които могат да преминат към торите. Спечелването им ще е повече от компенсация за загубите другаде.
Нещо повече, те са непропорционално разположени в северната част на Англия и Мидландс, където мнозина избиратели подкрепиха излизането от ЕС, макар че при 55% средната подкрепа за излизане в тези райони, тя е само малко над 52% от гласовете в цялата страна.
Колумнистът на „Таймс“ Дани Финкълщайн посочва, че консерваторите правят две неща, които затрудняват победата им. Те се опитват да си осигурят повече депутати за евентуалното им четвърто поредно правителство, нещо, което не се е случвало преди в модерната политика на Великобритания.
Също така, те „целят да уволнят някои стари избиратели и да наемат някои нови, които все още не са приели работата“.
Напълно възможно е торите да загубят традиционните консервативни избиратели, които искат оставане в ЕС и в същото време да не спечелят лейбъристите, които искат излизане от Съюза.
А на Лейбъристката партия не й трябва мнозинство, за да дойде на власт. На нея просто й трябва Консерваторите да нямат такова.
Трудно е да се види от кого ще получат подкрепа торите, ако са най-голямата партия в парламента, но без болшинство. От Шотландската национална партия (СНП)? Очевидно не. Либерал-демократите? Е, те биха настоявали да спрат Брекзит по един или друг начин, условие, което консерваторите не могат да приемат.
Демократичната юнионистка партия (ДЮП)? Не и след като Джонсън ги предаде заради последното споразумение за оттегляне с Брюксел.
Така че, ако господин Джонсън не спечели мнозинство, шансът Корбин да се окаже в Даунинг стрийт 10 е огромен.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Последната анкета показва преднина от 14% на консерваторите пред лейбъристите

Daily Express: Последната анкета показва преднина от 14% на консерваторите пред лейбъристите

12 Ноември 2019 | 20:03 | Агенция "Фокус"
Лондон. Консервативната партия увеличи сериозно преднината си пред лейбъристите на фона на обявлението от Найджъл Фараж, че „Партия Брекзит“ няма да изправя кандидати за места, които понастоящем се държат от торите, пише британското евроскептично издание The Daily Express.
Последното проучване на общественото мнение за предсрочните парламентарни избори на 12 декември, проведено от YouGov за вестник The Times, дава 14% преднина на Консервативната партия пред лейбъристите. Данните, събрани от 11-12 ноември, за първи път показват, че партията на Борис Джонсън е получила над 40% от гласовете в анкета на YouGov от създаването на „Партия Брекзит“ през февруари. Проучването постави "торите" на 42 процента, а Лейбъристката партия на Джереми Корбин е на второ място - на 28 процента.
Анкетата показва срив на „Партия Брекзит“ от 9 на 4 процента, в сравнение с проучване, направено само няколко дни по-рано – на 8 ноември.
Либералдемократическата партия остава трета с 15%.
Изследването разкрива и увеличение на дяла на гласовете на двете партии, който е достигнал 70 процента - най-високото в анкетата на YouGov от март.
Крис Къртис, който работи за социологическата компания, заяви, че през юни делът на двете партии е бил едва 36 процента.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

London Evening Standard: Консерваторите няма да отстъпят нито едно място на Фараж

London Evening Standard: Консерваторите няма да отстъпят нито едно място на Фараж

12 Ноември 2019 | 17:19 | Агенция "Фокус"
Лондон. Борис Джонсън е отхвърлил искането на Найджъл Фараж Консервативната партия да отстъпи на „Партия Брекзит“ местата, където нейния кандидат няма шанс да се пребори с този на лейбъристите, пише британското издание London Evening Standard.
„Ще се борим за всички места“, отсече източник, близък до лидера на торите. „Няма да оттегляме кандидати от където и да е“.
Категоричният отказ дойде, след като Фараж използва серия изяви пред медиите, за да призове Консервативната партия да отговори на жеста му да не реализира заплахата си да излъжи 600 кандидата срещу тях.
„Подарих на Консервативната партия около 20 места и го направих, защото вярвам в излизането от ЕС“, заяви политикът пред Би Би Си.
„Сега, ако вярват в излизането, това, което трябва да направят, е да се отстранят от някои места в райони на лейбъристите, където Консервативната партия не е печелила от 100 години и никога няма да спечели. Мисля, че това, което виждате от тази реакция, е, че за Консервативната партия става въпрос за тях като за партия, а не за реализиране на Брекзит“, заяви Фараж, който е изправен пред бунт от кандидатите на фракцията му, на които бе наредено да се оттеглят.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: ЕС натиска Лондон да изпрати комисар

Reuters: ЕС натиска Лондон да изпрати комисар

12 Ноември 2019 | 16:40 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз натиска Великобритания да изпрати свой представител в новия състав на Европейската комисия независимо от това, че страната възнамерява да излезе от Съюза до 31 януари 2020 година, предава Reuters.
С провеждането на кампания за национални избори на 12 декември британското правителство засега не проявява интерес към въпроса, след като премиерът Борис Джонсън беше принуден да отложи Брекзит за трети път до 31 януари.
Но ЕС има желание да продължи напред с обявяването на новата си комисия на 1 декември, която ще бъде оглавена от германката Урсула фон дер Лайен, първата жена, която заема този пост. Органът, който обикновено се състои от един представител от всяка държава-членка, притежава правомощия, включително договаряне на международни търговски сделки, финансиране на държавите-членки и предлагане на закони за целия ЕС по редица теми, включително околната среда и миграцията.
Говорителят на фон дер Лайен заяви в Брюксел във вторник, че Лондон не е отговорил на писмо от нея, в което тя моли да се изпрати комисар.
„Тази сутрин избраният председател изпрати още едно писмо до правителството на Обединеното кралство, в което го напомня за неговите правни задължения“, заяви говорителят Дана Спинант.
Фон дер Лайен очаква отговор преди края на седмицата, добави тя.
Според законите на ЕС Великобритания е задължена да предложи име. Останалите 27 държави от ЕС също изясниха, че Лондон трябва да направи това, когато предоставиха на Джонсън поредното отлагане на Брекзит миналия месец.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Бъдещият председател на ЕК възнамерява да увеличи разходите за външна политика на ЕС

ТАСС: Бъдещият председател на ЕК възнамерява да увеличи разходите за външна политика на ЕС

12 Ноември 2019 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Париж. Бъдещата председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен обяви планове за увеличаване на разходите за външна политика на ЕС с 30%. Съответното германският политик в реч на Парижкия мирен форум, предава TACC.
„Искам ЕС да има възможности да поеме истинска геополитическа роля: от външната политика до търговията, от хуманитарната помощ до сигурността. Затова в рамките на новия проектобюджет искам Европа да увеличи разходите за своите външни дейности с 30%“, цитира агенцията думите на новоизбрания председател на ЕК.
Според Евростат, бюджетът на Европейската външна служба на ЕС през 2018 г. възлиза на 678,5 млн. евро. В тази сума не са включени средства, отпуснати от Брюксел като хуманитарна помощ за държави извън Общността.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Торите предупредиха: Фарадж ще бъде виновен, ако Великобритания не напусне ЕС

The Times: Торите предупредиха: Фарадж ще бъде виновен, ако Великобритания не напусне ЕС

12 Ноември 2019 | 10:18 | Агенция "Фокус"
Лондон. Найджъл Фарадж ще носи лична отговорност, ако Великобритания не напусне структурите на Общността. Това предупредиха министрите от кабинета в Лондон след заседание, съобщава националният ежедневник The Times.
От редакцията припомнят, че „Партията Брекзит“ на Фарадж обеща да се бори с консерваторите за гласовете на гражданите.
Фарадж заяви, че неговата партия няма да оспори 317-те мандата, спечелени от консерваторите на последните избори, на фона на опасенията, че ще раздели гласовете за Брекзит. Въпреки това, партията му все още ще се състезава за около 300 места, включително за тези, излъчени от централната и северната част на Англия. Премиерът Борис Джонсън ще се нуждае от тях, за да спечели мнозинство.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Лейбъристки депутати призоваха Джереми Корбин да се споразумее с другите проевропейски партии

The Independent: Лейбъристки депутати призоваха Джереми Корбин да се споразумее с другите проевропейски партии

11 Ноември 2019 | 23:55 | Агенция "Фокус"
Лондон. Проевропейските лейбъристки депутати притискат Джереми Корбин да си сътрудничи с други партии за блокиране на мажоритарно консервативно правителство, след като Найджъл Фараж се отказа от заплахата си да издигне кандидати във всеки избирателен район във Великобритания на изборите на 12 декември, пише британският вестник The Independent.
Въпреки че многократно отрича споразумението за оттегляне на Борис Джонсън от ЕС като „Брекзит само по име“, Фараж заяви, че е стигнал до извода, че издигането на кандидати във всичките 317 места, спечелени от торите на последните избори, е единственият начин да блокира втори референдум.
Бившият лидер на ЮКип твърдеше, че е отхвърлил офертата за членство в Камарата на лордовете през миналата седмица - нещо, което източник от консервативната партия отрече категорично. Господин Джонсън каза, че „абсолютно не е“ сключвал сделка с лидера на Брекзит партията.
Но опозиционните партии заявиха, че решението на Фараж за „едностранен алианс за напускане“, означава, че консерваторите и Брекзит партията се борят за общите избори заедно.
Джереми Корбин каза: „Преди една седмица Доналд Тръмп каза на Найджъл Фараж да сключи пакт с Борис Джонсън. Днес Тръмп получи това, което искаше. Този алианс на Тръмп е „Тачеризъм на стероиди“ и може да изпраща 500 милиона паунда седмично от нашата здравна каса към големите фармацевтични компании. Трябва да бъде спрян."
А лидерът на либералдемократите Джо Суинсън каза: „Консервативната партия е Брекзит партията сега.“
Проевропейският лейбърист Дейвид Леми заяви, че сега е "жизненоважно" за противниците на Брекзит от всички партии да си сътрудничат, докато депутатът Питър Кайл каза пред вестника, че е време партията да "приложи здрав разум" в избирателните райони, където няма надежда за победа, за да даде по-голям шанс на другите да победят торите.
Експертите на социологическите проучвания предположиха, че докато смяната на позицията на Фараж ще улесни Джонсън да защитава трудните места за торите в Южна Англия под заплаха от либералдемократите, това ще помогне малко на консерваторите да спечелят лейбъристките места, от които се нуждае премиерът за осигуряване на мнозинство в Камарата на общините.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тhe Times: Торите призовават Брекзит партията да оттегли и кандидатите си от районите на преодолими лейбъристи

Тhe Times: Торите призовават Брекзит партията да оттегли и кандидатите си от районите на преодолими лейбъристи

11 Ноември 2019 | 22:08 | Агенция "Фокус"
Лондон. Консервативните министри настояват Найджъл Фараж да постави Брекзит на първо място и да оттегли кандидатите си от повече места, след като той обяви, че неговата партия няма да излезе в половината избирателни райони на общите избори, където се явяват кандидати на Консервативната партия, пише британският вестник The Times.
Решението на Найджъл Фараж след седмици на натиск заради опасенията, че неговата партия ще раздели гласовете за Брекзит, което потенциално би изложило на риск напускането на Великобритания от Европейския съюз.
Брекзит партията няма да се състезава в 317 избирателни райони, спечелени от консерваторите на последните избори през 2017 г., но ще излезе на около 300 места, спечелени от лейбъристите, либералните демократи и други партии.
Решението е удар по стратегията на Борис Джонсън да спечели мнозинство в Долната камара, като успее да спечели места от лейбъристите на Джереми Корбин.
Един министър от кабинета заяви пред вестника, че Брекзит партията трябва да се изтегли от районите на преодолими лейбъристи.
„Фараж приема, че вотът за Брекзит партията е вот за Корбин и втори референдум“, каза министърът. „Но той не се оттегля от местата, които трябва да спечелим, за да победим Корбин и да извършим Брекзит.“
Иан Дънкан Смит, бившият лидер на консерваторите, каза пред BBC Radio 4, че оттеглянето е само „началото на осъзнаването на Брекзит партията, че само явявайки се на подобни места, също помага на лейбъристите."
Разделянето на гласовете за напускане може да означава, че лейбъристите „може просто да се промъкнат“ на тези места, каза той.
Ан Уайдкомб, бившият министър на торите, която вече е евродепутат от Брекзит партията, обвини "упоритостта" на премиера Борис Джонсън и решението му да отхвърли избирателния пакт с нейната партия.
Оттеглянето от 317 избирателни райони на торите като „границата, до която ще стигнем“, прогнозира тя.
Самият Фараж заяви, че решението да се оттегли от толкова много места "не е лесно".
Това обаче е облекчение за много кандидати на торите, които се опасяваха, че Брекзит партията може да ги лиши от победата.
Найджъл Фараж призна, че едномесечният му опит да създаде алианс „за напускане“ чрез изборен пакт с торите „е изпаднал в небитието“. Вместо това той обяви, че е решил да създаде „едностранно“ съюза.
Разбира се, че мнозина от Брекзит партията вярват, че съобщението, направено от Фараж е неизбежно. Много от партийните кандидати вярваха , че ще бъдат оттеглени в последния момент.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: „Партия Брекзит“ няма да издига кандидати срещу Консервативната партия

Reuters: „Партия Брекзит“ няма да издига кандидати срещу Консервативната партия

11 Ноември 2019 | 14:29 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерът на „Партия Брекзит“ на Найджъл Фараж заяви, че фракцията му няма да издига кандидати в 317-те избирателни района, които Консервативната партия спечели на изборите през 2017-та година, но ще се състезава за всички останали, предава Reuters.
В значителен тласък за премиера Борис Джонсън преди изборите на 12 декември, Фараж заяви, че не иска партиите, които се обявяват срещу Брекзит, да спечелят изборите, така че оттегля кандидатите си за 317 от 650-те места за разпределяне.
„Партията Брекзит няма да оспорва 317 места, които консерваторите спечелиха на последните избори“, увери политикът. „Това, което ще направим, е да концентрираме общите си усилия върху всички места, заети от Лейбъристката партия, които напълно нарушиха манифеста си от 2017-та“.
„Нашите действия ще предотвратят провеждането на втори референдум“, заяви Фараж. „Също така ще се изправим срещу останалите партии, които искат оставане в ЕС“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Mail: Джордж Сорос е запозодрян в опит да осуети Брекзит и да свали премиера на Обединеното кралство

Daily Mail: Джордж Сорос е запозодрян в опит да осуети Брекзит и да свали премиера на Обединеното кралство

11 Ноември 2019 | 10:21 | Агенция "Фокус"
Лондон. Американската милиардер Джордж Сорос е изправен пред възможно разследване в Обединеното кралство. По данни на вестник Daily Mail той е заподозрян в опит да осутиети Брекзит и във финансиране на кампания с цел „сваляне“ на премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън.
Представители на Консервативната партия призовават избирателната комисия спешно да провери дейността на представителите на Сорос във Великобритания. Според изданието „Фондацията за отворено общество“, чрез своя лондонски офис, спонсорира проевропейската група Best for Britain (BfB), заобикаляйки забраната за чуждестранно финансиране за политически организации. Чрез кампанията, за която Сорос е отпуснал три милиона лири, избирателите биват насърчавани да „гласуват тактически“ за противниците на Брекзит. Ако те надделеят, Джонсън ще бъде лишен от всякаква надежда за спечелването на мнозинство в парламента.
По-рано либералдемократите, „Зелени“ и Уелската партия подписаха споразумение, което предвижда, че няма да оспорват 60 места в парламента, за да увеличат шансовете за победа за кандидатите, които се противопоставят на излизането на страната от Европейския съюз. Представителите на BfB наричат себе си „съмишленици" на този съюз.
От 2017 г. насам BfB е получила 2,7 милиона паунда от Сорос. Изданието разбира за сумата от докладите на лондонското представителство на американската фондация, което се намира в същата сграда като други организации, противопоставящи се на Брекзит, включително „Отворена Великобритания“ и Европейско движение. И двете организации играят ключова роля в кампанията „Народен вот“ за втори референдум за членството на Обединеното кралство в Общността.
Много е вероятно социалната мрежа „Фейсбук“ да се превърне в основното бойно поле на британските избори. Затова BfB активно инвестира в реклама на тази платформа. Само през последните 30 дни групата е похарчила 137 хиляди паунда за 165 различни реклами, подчертава изданието.
„Призовавам избирателната комисия да разследва възможно най-скоро за нарушение на правото на финансиране", подчерта Андрю Пърси от торите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Найджъл Фараж предупреди Борис Джонсън, че остава малко време за формирането на предизборен пакт

The Daily Express: Найджъл Фараж предупреди Борис Джонсън, че остава малко време за формирането на предизборен пакт

10 Ноември 2019 | 14:43 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерът на „Партия Брекзит“ Найджъл Фараж заяви, че времето на премиера на Великобритания Борис Джонсън да формира предизборен пакт за излизане от Европейския съюз и „довършването на лейбъристите“ изтича, пише евроскептичното лондонско издание The Daily Express.
Лидерът на „Партия Брекзит“ отхвърли призивите да се откаже от съюз с премиера, някои от които дойдоха от членове на собствената му партия, и заяви, че Джонсън има време до 14 ноември да направи компромис. Това е датата, в която кандидатите в идните избори, които ще се проведат на 12 декември, трябва да предадат своите документи за участие.
В противен случай, твърди Фараж, „Партия Брекзит“ ще направи всичко възможно за да спечели всяко депутатско място от Англия, Уелс и Шотландия и „зарът ще бъде хвърлен“ за разделянето на вота на електората, застъпващ се за напускането на ЕС. Той освен това предизвика Джонсън на предизборен телевизионен дебат.
„Ако Борис наистина вярва, че е договорил „страхотно нова споразумение“, тогава нека проведем дебат (…) Аз ще дебатирам с него по всяко време и навсякъде през следващите пет седмици“, каза Фараж.
Според британското издание, един от всеки трима гласоподаватели за „Партия Брекзит“ е бивш привърженик на консерваторите, макар Фараж да твърди, че се цели в електората на лейбъристите.
Бивишият член на евроскептиците на Фараж, Питър Харис, който беше регионален координатор на партията, призова тя да съюзи с Джонсън и да даде възможност на торите да изместят лейбъристите, без да се разделя вота. Фараж обаче настоя, че не може да се оттегли, освен ако премиерът не се съгласи на сделката му.
„Това е шанс за алианса за напускане да осъществи Брекзит и да довърши лейбъристите за цяло поколение. Часовника тиктака. Номинациите (на кадидати) затварят тази седмица. След това, зарът ще е хвърлен“, коментира лидерът на „Партия Брекзит“.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Observer: Брекзит остава водещата тема на предстоящите избори

The Observer: Брекзит остава водещата тема на предстоящите избори

9 Ноември 2019 | 23:15 | Агенция "Фокус"
Лондон. Брекзит остава водещата тема на предстоящите избори, пише британският седмичник The Observer.
Ето две цифри, които трябва да се имат предвид през този изборен сезон: 83% и 23%. Първата е комбинираното представяне на консерваторите и лейбъристите на общите избори през 2017 г., най-високото след 1970 г. Второто е техният комбиниран дял в тазгодишните избори за Европейски парламент, най-ниското в национална анкета след въвеждането на съвременната избирателна система. За две години двете големите партии преминаха от най-високото до най-ниското ниво. На фона на предстоящите избори и двете партии работят за възстановяване на тези загуби. Даунингстрийт чака партията, която най-добре успее да си възстанови загубената подкрепа. Добре дошли в изборите за „голямото изстискване“.
Брекзит е общият знаменател както за изненадващото възраждане на двупартийната политика през 2017 г., така и за внезапния й крах през тази година. И Брекзит ще бъде движещата сила отново тази зима. Консерваторите при Тереза Мей се издигнаха, като взеха вота на ЮКип; сега, при Борис Джонсън, те се стремят да вземат от подкрепата за наследника на ЮКип, Брекзит партията на Найджъл Фараж. През 2017 г. увеличаването на подкрепата за лейбъристите бе частично обусловен от привържениците на оставането, които видяха партията като най-подходяща за спиране на твърдия Брекзит. Екипът на Корбин се нуждае много от тези избиратели, за да се върне в играта.
Една новост при тези избори е появата на високопоставени независими лица и такива преминали от една партия в друга, повечето от които са силно свързани с каузата за оставането. Бившите депутати от лейбъристите и тори, които сега са либералдемократи, като Лучана Бергер или Сам Гимах, могат да осигурят на партията подкрепа, като консолидират привържениците на оставането в места, където иначе би изглеждало невъзможно. А независимите проевропейски кандидати като Доминик Грийв могат да вземат уж „гарантирани места“ на консерваторите, ако успеят да консолидират проевропейска подкрепа от други партии, като в същото време привличат и проевропейски настроените тори, които не желаят да подкрепят опозиционните партии. Отслабването на традиционната партийна лоялност и засилването на лоялността към Брекзит може да улесни този процес, като улесни изтъкнатите проевропейски политици да събират подкрепа, дори ако стоят без традиционната партийна подкрепа
Тези "бунтовници" и сменилите своята партийна принадлежност могат да получат предимство в местата, където се кандидатират, но консерваторите имат на своя страна ранното предимство в националните проучвания. Подкрепата се увеличава за тях с над 10 пункта от лятото, като по-голямата част от това увеличение идва от Брекзит партията, чиято подкрепа намаля наполовина през този период. Позицията на Джонсън за твърд Брекзит и успехът му да сплотява евроскептични депутати и журналисти, които застанаха зад неговото предоговорено споразумение му дадоха мотивиращ аргумент, който да постави пред избирателите на Брекзит партията и това осигури сегашната му водеща позиция. И все пак сделката му е нова и неразбрана и сега ще бъде изправена пред яростна критика на Брекзит партията, тъй като Фарадж се стреми да убеди колебливите избиратели на Брекзит партията, че сделката на Джонсън не е „истински Брекзит“.
Лейбъристите започват от по-сложна позиция. Нееднозначната и развиваща се политика спрямо Брекзит не е чудесен инструмент за убеждаване на проевропейските избиратели, а Джереми Корбин е много по-малко харесван сред проевропейските лейбъристи, отколкото Джонсън сред евроскептиците. Тази есен трудът направи много по-малко за спечелването на загубена подкрепа.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

London Evening Standard: Лейбъристите губят традиционната си подкрепа в северните райони

London Evening Standard: Лейбъристите губят традиционната си подкрепа в северните райони

8 Ноември 2019 | 23:40 | Агенция "Фокус"
Лондон. Ново проучване нанесе сериозен удар на лейбъристите на Джереми Корбин, като партията очевидно губи позиции в традиционните си „крепости“ , пише лондонският вестник Evning Standard.
Консерваторите също претърпяват загуби в новите данни на YouGov, въпреки че те не са толкова изразени като тези на лейбъристите.
Преди изборите през следващия месец проблемите на Корбин са най-видими в северната част на страната.
На северозапад партията получава 30%, което е с 25% по-малко от резултатите на изборите за 2017 г. Торите на Борис Джонсън получават 33%.
Дори в Лондон е отбелязан значителен спад на лейбъристите, които от 55% през 2017 г. са паднали до 39% по последните данни, събрани от 17 октомври до понеделник тази седмица.
Междувременно торите на югоизток и югозапад отбелязват идентични 13-процентови спадове до 41%.
Либералдемократите и новосформираната Брекзит партия изглежда се възползват от поляризирания дебат за Брекзит, либералдемократите , водени от Джо Суинсън които са за оставане в ЕС, увеличават подкрепата във всички региони.
Най-големият скок на либералдемокртите е на северозапад (от 5% през 2017 г. до 17% при последното социологическо проучване) и на югоизток (от 11% през 2017 г. до 23% сега).
Най-голямата подкрепа за Брекзит партията идва от североизток, където в момента тя събира 19% - 7% по-малко от торите.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Обвиниха премиера Борис Джонсън в заблуда на обществото  в Северна Ирландия

The Guardian: Обвиниха премиера Борис Джонсън в заблуда на обществото в Северна Ирландия

8 Ноември 2019 | 22:35 | Агенция "Фокус"
Лондон. Борис Джонсън е обвинен в заблуждаване на обществото относно договорената от него сделка за Брекзит, след като се появиха кадри, в които той казва на износителите в Северна Ирландия, че няма да е необходимо да попълват допълнителни документи, пише британският вестник The Guardian
Видеоклипът, заснет в четвъртък вечерта в Северна Ирландия, показа, как той успокоява притеснени износители, че няма да им се налага да попълват митнически декларации, когато изпращат стоки през Ирландско море. В отговор на въпрос от износител дали ще трябва да попълва допълнителни формуляри, Джонсън каза: „Абсолютно няма да го направите“.
Той каза, ако някой поиска да попълни такива документи да се обади по телефона на премиера, "и аз ще ги посъветвам да хвърлят този формуляр в кошчето".
Това изглежда бе в противоречие с министъра за Брекзит, който наскоро даде показания пред Камарата на лордовете, че предприятията ще трябва да попълнят „обобщени декларации за износ“ при изпращане на пратки от Северна Ирландия до останалата част на Обединеното кралство.
Министърът за Брекзит в сянка, Киър Стармър, заяви: „Това е премиер, който или не знае подробностите на сделката, която е договорил, или не е честен за нея.
„Ако тази сделка влезе в сила, това е международен договор, който ще бъде правно обвързващ. Не е Борис Джонсън този, който да се откаже или да игнорира задълженията по сделката, която е договорил. Борис Джонсън си измисля, докато върви. Това не е начин да иска управлението на страната."
Съгласно преработеното споразумение за оттегляне на Джонсън, Северна Ирландия ще продължи да следва митническия кодекс на ЕС, който включва митнически декларации и други формалности.
Но отговаряйки на въпроси след предизборна реч, която беше заснета на видео, премиерът заяви: „Няма да има формуляри, няма проверки, няма пречки от какъвто и да е вид. Ще имате неограничен достъп."
Забележките му бяха посрещнати с недоверие в Европейския парламент. Холандският евродепутат Софи инт Велд заяви: „Той многократно е мамил обществото по отношение на Брекзит… Най-добрата сделка, която Великобритания има, е тази, която има като пълноправен член на ЕС.“

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Либерал-демократите, зелените и уелските социалдемократи формираха пакт против Брекзит

The Guardian: Либерал-демократите, зелените и уелските социалдемократи формираха пакт против Брекзит

7 Ноември 2019 | 21:35 | Агенция "Фокус"
Лондон. Проевропейски настроените партии във Великобритания заявиха, че са формирали пакт против Брекзит, след като са „оставили партийните политики настрана“ и са се споразумели да не се противопоставят един на друг по време на изборите, в опит да не бъде разделен вота на хората, подкрепящи оставането на страната в Европейския съюз, пише либералното лондонско издание The Guardian.
Либерал-демократите, "Зелените" и уелските социалдемократи от "Плайд камри" заявиха, че ще дадат на гласоподавателите „шанс за оставане“ в ЕС, като техните кандидати ще се кандидатират съвместно като кандидати на редица региони в Англия и Уелс. Проектът е оглавен от бившият депутат Хайди Алън.
Алън, която напуска политиката, след като прекара време в Консервативната партия, движение „Промени Великобритания“ и либерал-демократите, заяви, че това са „избори за Брекзит“ и оставането в ЕС е възможно.
„Оставяме партийните политики настрана в интерес на нашата страна и (ние) подписахме междупартийно споразумение, където партиите, застъпващи се за оставане (в ЕС) в Англия и Уелс ще работят заедно за да подкрепят един кандидат“, обясни тя.
Тя уточни, че по този начин тези партии ще могат да вкарат повече депутати, застъпващите се за оставане в ЕС в парламента след изборите на 12 декември.
Тактическото гласуване в този случай ще означава, че кандидатите на всяка от трите партии няма да се противопоставят на претендента за депутатски мандат сред противниците на Брекзит, който има най-реалните шансове да влезе в Камарата на общините.
„Това е нашият шанс да изместим баланса на силите настрана от двете най-големи партии и в прогресивния алианс за оставане“, каза тя.
Според лидера на либерал-демократите Джо Суисън, единственият възможен начин да бъде построено по-светло политическо бъдеще е „да сме готови да работим заедно с другите, а лидерът на уелските социалдемократи Адам Принс добави, че това е „зряла политика“.
Проектът също така е бил предложен и на лейбъристите, но те са отказали да вземат участие в него.
Попитан защо, депутатът на лейбъристите Джон Макдонъл заяви, че неговата партия „никога не влиза в пактове и коалиции“.
Той по-рано осъди ролята на либерал-демократите в консервативното правителство от 2010-2015 г.
„Само ще кажа това на "Зелените" и на другите, които влизат в съюз с либерал-демократите – аз помня какво направиха те, когато бяха в правителството. Аз казвам, идете и питайте всеки инвалид в тази страна, който премина през бруталността на оценката за неговата работоспособност“, каза той.


Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Том Уотсън се оттегли от поста вицепредседател на Лейбъристката партия

The Times: Том Уотсън се оттегли от поста вицепредседател на Лейбъристката партия

7 Ноември 2019 | 08:53 | Агенция "Фокус"
Лондон. Том Уотсън се оттегли от поста вицепредседател на Лейбъристката партия след поредица от сблъсъци с лидера Джереми Корбин относно антисемитизма, Брекзит и посоката на развитие на партията, съобщава националният ежедневник The Times.
Уотсън, който е депутат от 2001 г., настоя, че решението е „лично, а не политическо“, но въпреки това затяга хватката около Корбин в навечерието на предсрочните парламентарни избори в страната, насрочени за 12 декември.
Той представи оставката му идва повече от месец, след като привържениците на Корбин настояха за премахване на поста вицепредседател на лейбъристите. През последните месеци Уотсън беше изправен пред остра критика в редиците на партията си.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Три британски партии са се договорили да гласуват срещу Брекзит

ТАСС: Три британски партии са се договорили да гласуват срещу Брекзит

7 Ноември 2019 | 07:10 | Агенция "Фокус"
Лондон. Либералдемократическата партия на Великобритания постигна споразумение с уелската „Плайд Камри“ и „Зелени“ за тактическо гласуване за предотвратяване на Брекзит на предстоящите предсрочни парламентарни избори в Обединеното кралство, предава TACC, като се позовава на медийни източници, цитирали партийни лидери.
„Радваме се, че е постигнато споразумение. Това е важен момент за всички хора, които искат да подкрепят кандидатите, поддържащи членството в ЕС в цялата страна", цитира агенцията думите на Джо Суинсън. Според информацията споразумението може да засяга 60-70 от 650 избирателни секции. Тактическото гласуване в този случай ще означава, че кандидатите на всяка от трите партии няма да се противопоставят на претендента за депутатски мандат сред противниците на Брекзит, който има най-реалните шансове да влезе в Камарата на общините.
Чрез предсрочни избори премиерът и лидер на управляващата Консервативна партия Борис Джонсън възнамерява да преодолее безизходицата при постигането на споразумение за Брекзит. Обединеното кралство трябваше да напусне ЕС на 29 март 2019 г., т.е. две години след като представи писмено известие за оттегляне от Общността. Депутати от Камарата на общините обаче три пъти отхвърлиха проектоспоразумението за условията на споразумението, постигнато от Брюксел и правителството, водено от вече бившия премиер Тереза Мей. В резултат на това ЕС се съгласи да отложи Брекзит първо за април или май, а след това за 31 октомври, а Мей бепринудена да подаде оставка.
Джонсън, който я замени, настоя страната да напусне ЕС на 31 октомври със или без сделка, но поради закон, приет от парламента, на 19 октомври беше принуден да изпрати искане до Европейския съвет за ново отлагане на Брекзит - до 31 януари 2020 г. ЕС го предостави на Лондон.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

London Evening Standard: Бившият говорител на Камарта на Общините на Великобритания Джон Бъркоу нарече Брекзит „грешка“

London Evening Standard: Бившият говорител на Камарта на Общините на Великобритания Джон Бъркоу нарече Брекзит „грешка“

6 Ноември 2019 | 21:18 | Агенция "Фокус"
Лондон. Бившият говорител на Камарата на общините Джон Бъркоу нарече Брекзит „грешка“ в първите си коментари след като напусна поста си, пише британското издание London Evening Standard.
Бъркоу, който по-рано отхвърляше твърденията, че подкрепя оставането на страната в структурите на Европейския съюз докато изпълняваше длъжността говорител на Камарата заяви, че според него оставането в Общността е най-добрата опция за международния статут на Лондон.
„Не мисля, че това помага на Великобритания. Брекзит е най-голямата грешка на тази страна след (Втората световна) война. По-добре да сме част от ЕС“, заяви той в изявление пред журналистическата организация „Foreign Press Association”.
Бъркоу заяви още, че излизането от ЕС ще е „необикновено нежелателно“.
„Но сега мога да кажа какво мисля – Брекзит е най-голямата грешка в историята на външната ни политика“.
Той освен това добави, че според него излизането от ЕС ще отнеме твърде дълго време, без значение дали сделката за Брекзит бъде успешно гласувана от парламента.
По-рано Бъркоу напусна поста си, след като прекара десетилетие като говорител на Камарата на общините. Като негов наследник беше назначен Линдзи Хойл.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Жан Клод Юнкер смята, че Брекзит влошава съществуващите във Великобритания проблеми

The Guardian: Жан Клод Юнкер смята, че Брекзит влошава съществуващите във Великобритания проблеми

6 Ноември 2019 | 17:25 | Агенция "Фокус"
Лондон. Брекзит само влошава съществуващите във Великобритания проблеми, заяви напускащият председател на Европейската комисия Жан Клод Юнкер, пише лондонското либерално издание The Guardian.
Юнкер, който се очаква да напусне поста си като председател на ЕК, заяви това в интервю за германската медия ARD.
„Великобритания също има проблеми, настрана от Брекзит. Тези проблеми станаха по-големи с Брекзит. Те се опитват да прикрият това, но те само стават по-големи“, заяви той.
Юнкер описа изтеглянето на Обединеното кралство от структурите на ЕС като вечен кръг от „обещания, неспазени обещания и лъжи, повтарящи се отново и отново“. Тези коментари идват два дни след като председателят на ЕК обвини премиера на Великобритания Борис Джонсън в това, че е подвел обществото по време на референдума за напускането на ЕС в Обединеното кралство през 2016 г.
Въпреки това в друго свое изказване пред британски медии, Юнкер прие по дипломатичен тон и заяви, че харесва Джонсън.
Той не уточни коя част от изказванията на премиера през 2016 г. са били лъжи, но може да е имал предвид твърденията по време на кампанията за Брекзит преди референдума, че Великобритания „изпраща“ на ЕС 406 млн. eвро, които бяха наречени „подвеждащи“.
Юнкер може да е имал предвид и друго твърдение от тогава, според което Турция и четири други страни ще се присъединят към ЕС до 2020 г.
Председателят на ЕК освен това описа плана на опозиционния лидер и ръководител на Лейбъристката партия Джереми Корбин за нова сделка за Брекзит нереалистичен. Той все пак отбеляза също, че неговият наследник, Урсула фон дер Лайен, която ще застане на председателското място ще реши дали има място за „маневри“ за нова сделка.
Юнкер освен това изрази скептицизма си за надеждите на Консервативната партия за преразглеждане на сделката за свободна търговия за по-малко от година, което според него ще „отнеме време“.
По-рано главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние заяви, че базовото споразумение за свободна търговия може да бъде сключено до 11 месеца, но също така предупреди, че преговорите ще бъдат „трудни“.
Освен това Брюксел не е убеден от обещанията на Джонсън да избегне удължаване на преходния период на Брекзит след 2020 г.
Барние каза, че лятото на 2020 г. ще бъде „момента на истината“, за да се види дали ще е необходимо удължаване на този период.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борис Джонсън: Нека осъществим Брекзит или да се изправим пред последствията от ужасното правителство на Корбин

Борис Джонсън: Нека осъществим Брекзит или да се изправим пред последствията от ужасното правителство на Корбин

6 Ноември 2019 | 16:07 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Борис Джонсън призова гласоподавателите в страната да гласуват за неговата Консервативна партия по време на изборите на 12 декември или да се изправят пред последиците от „ужасното“ правителство и двата референдума, които предлага лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин, предава Reuters.
Той заяви това по време на официалния старт на предизборната си кампания. Джонсън заяви, че ако бъде върнат на власт от гласоподавателите с мнозинство, ще се заеме с ратифицирането на сделката за Брекзит незабавно.
„Елате с нас, да осъществим Брекзит и да продължим напред или, и това е алтернативата за следващата година, да прекараме цялата 2020 г. в (…) още протакане и бавене“, заяви премиерът.
„(Лейбъристите) ще прекарат цялата 2020 г. в провеждането на два референдума, един за Шотландия и един за Брекзит“, добави още Джонсън.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Нараства рискът за Брекзит без сделка, след като Франция блокира отлагането му

The Times: Нараства рискът за Брекзит без сделка, след като Франция блокира отлагането му

25 Октомври 2019 | 22:59 | Агенция "Фокус"
Лондон/Париж. Франция е готова да остави Великобритания да напусне Европейския съюз без сделка, освен ако партиите не се споразумеят за общи избори или ратифицират сделката на Борис Джонсън за Брекзит, пише британският вестник The Times.
Великобритания и ЕС са на ръба Брекзит без сделка, след като днес президентът Макрон блокира удължаването на Брекзит и започна подготовката за спешна среща на 30 октомври.
Източник, близък до френския президент, предупреди, че забавянето на Брекзит след четвъртък „не е даденост“, освен ако в Уестминстър няма ново политическо решение, което да го оправдае.
„Франция иска оправдано и пропорционално удължаване. Въпреки това засега нямаме нищо подобно “, каза служител на Елисейския дворец. „Трябва да покажем на британците, че от тях зависи да изяснят ситуацията и че отлагането не е даденост. Натискът трябва да се поддържа. "
Франция вече е наложила вето на автоматично отлагане на Брекзит до 31 януари 2020 г., в раздразнение от безизходицата в Уестминстър след отказа на лейбъристите да подкрепят призива на премиера за избори през декември.
Този уикенд европейските лидери са в готовност за кризисно заседание на Европейския съвет в рамките на 24 часа, преди Великобритания да излезе от ЕС в полунощ на 31 октомври.
Други европейски правителства са недоволни от твърдата позиция на Макрон и опита му да се меси в британската политика, като оказва натиск върху лейбъристите и парламента.
„Изтича времето за намиране на консенсус“, заяви висш дипломатически източник след разговорите между посланиците на ЕС днес. „На Франция беше казано, че ако Макрон продължи да се придържа към своята негъвкава линия през следващите дни, тогава съществува висок риск от Брекзит без споразумение - дори случайно. Това е много опасен момент, не бива да ние да сме тези, които държим спусъка на Брекзит без сделка. "
Френският президент се опасява, че ако Великобритания получи трето, тримесечно отлагане на Брекзит, тогава нищо няма да се промени нито по отношение на ратифицирането на новата сделка на Джонсън, нито за провеждането на общи избори.
„Французите твърдят, че още едно отлагане отнема натиска върху Уестминстър и ние просто ще заседнем, както се е случвало досега“, казва източникът. „Останалите 26 правителства на ЕС не искат да бъдат намесвани в британската политика.“
Много европейски правителства, по-специално Германия, са обезпокоени от прецедента, ако Макрон се намеси в поставянето на политически условия, като избори, към споразумения на равнище ЕС.
„ЕС не може да поставя условия въз основа на провеждане на избори. Прекалено опасно е - представете си, ако правехме така с държавите-членки по други теми? “, каза европейски дипломат.
Посланиците на ЕС проведоха два часа неубедителни разговори тази сутрин, водени от Доналд Туск, президент на Европейския съвет. Преговорите ще продължат през уикенда.
КОРЕПЕР, комитетът на европейските посланици, ще се срещне следващата седмица. Ако няма споразумение до вторник, лидерите на ЕС, включително и британският премиер, ще бъдат извикани в Брюксел на среща на върха следващата сряда.
Неуспехът на ЕС да вземе решение за удължаване отразява безизходицата в Лондон след оптимизма, че решението на Джонсън за избори ще премахне френските възражения срещу отлагането.
Премиерът предложи на депутатите повече време да приемат сделката му за Брекзит при условие, че са съгласни да проведат предсрочни общи избори на 12 декември. Това гласуване ще се случи в понеделник.
Развитието днес ще окаже допълнителен натиск върху лейбъристите и отваря възможността Великобритания да напусне ЕС без сделка в четвъртък.
Ако ЕС не даде отлагане въз основа на условията на Закона на Бен, но премине към по-кратко отлагане, като например двете или три седмици, изисквани от Франция, парламентът ще трябва да гласува подобно предложение.
Проектът за отлагане на ЕС оставя празна датата на Брекзит, но включва опция, позволяваща това в средата или края на ноември, ако правителството може да осигури ратификацията на новото споразумение в парламента в по-кратки срокове.
Дипломатически източници заявиха, че Великобритания може да напусне преди следващата година, ако законопроектът за споразумение за оттегляне бъде ратифициран до 6 ноември, когато Европейският парламент може да го подпише десет дни по-късно, което ще позволи на Великобритания да напусне ЕС до декември.
Междувременно финансовият министър Саджид Джавид заяви, че правителството ще настоява „отново и отново“ за общи избори, ако опозицията откаже такива преди Коледа
Докато някои около лидера на лейбъристите Джереми Корбин искат предсрочни избори, много депутати от лейбъристите са силно против евентуални избори, опасявайки се, че объркването около позицията на партията за Брекзит ще им донесе сериозна загуба.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Борис Джонсън ще преследва Брекзит, дори ако депутатите откажат да подкрепят провеждането на избори

Reuters: Борис Джонсън ще преследва Брекзит, дори ако депутатите откажат да подкрепят провеждането на избори

25 Октомври 2019 | 14:40 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън ще продължи да преследва целта си да изведе страната от структурите на Европейския съюз, дори ако депутатите в парламента в Лондон откажат да подкрепят предложението, което той ще внесе за предсрочни избори, предава Reuters.
Това заяви говорител на министър-председателя.
Той добави, че правителството все пак може да не внесе предложенията си за законодателство за Брекзит в парламента, ако премиерът не се споразумее с опозицията за график, в който законите да бъдат приети.
„Премиерът ще направи всичко по-силите си за да преодолее задънената улица, защото страната иска Брекзит да бъде решен. В същото време той има динамични и амбициозни цели и ще продължи да ги преследва“, заяви говорителят на Джонсън.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Джереми Корбин заяви, че ще подкрепи нови избори до дни, но има нужда от гаранции за Брекзит

The Independent: Джереми Корбин заяви, че ще подкрепи нови избори до дни, но има нужда от гаранции за Брекзит

25 Октомври 2019 | 14:19 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерът на лейбъристката партия Джереми Корбин заяви, че ще подкрепи инициативата на Борис Джонсън за избори, като може да даде гаранции за това до часове, но за целта ще трябва да получи уверения от премиерът Борис Джонсън, че няма да има Брекзит без сделка, пише британското издание Тhe Independent.
Корбин подчерта, че иска да бъде ясен, че не трябва да има възможност Великобритания да напусне Европейския съюз без сделка.
„Моята позиция е, че трябва (Брекзит) без сделка да не е на масата първо, защото това би било катастрофално за работните места и бизнеса във Великобритания и ще навреди на Северна Ирландия“, заяви той.
Корбин добави, че неговата партия ще подкрепи призивът за нови избори „в случай, че премиерът дойде в парламента на 28 октомври и бъде абсолютно ясен, че ще подсигури това да няма Брекзит без сделка“. Според него сделката с Брюксел и сегашната политическа ситуация предполагат, че подобен развой на събитията е възможен.
„Той ще трябва да направи това, защото така работи парламента – трябва да го държим отговорен. Смятам, че (Брекзит) без сделка е много опасен. Ако той дойде на 28 окотмври и даде гаранции, добре“, каза Корбин.
Той загатна, че Джонсън може да отхвърли като възможност Брезкит без сделка още на 25 октомври.
Попитан за това колко дълго ще трябва хората да чакат за решението на лейбъристите по въпроса, Корбин заяви, че със съответните гаранции, то може да бъде взето до часове.
Той също така изрази своето желание ако има избори, те да се проведат преди 12 декември.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Европейският съюз отложи решението за отсрочка за Брекзит

AFP: Европейският съюз отложи решението за отсрочка за Брекзит

25 Октомври 2019 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Представителите на останалите 27 страни-членки на Европейския съюз отложиха вземането на решение за това колко дълго да бъде отложен Брекзит, предава AFP.
Те ще обсъдят отново дължината на отсрочката следващата седмица. Това стана ясно след като представителтие преговаряха в Брюксел, твърдят дипломатически източници.
Останалите 27 страни-членки на ЕС принципно са съгласни, че Брекзит трябва да бъде отложен и датата 31 октомври не е реалистична, но преговорите продължават за това каква дата да бъде зададена в такъв случай.
Представителите се съгласиха да вземат решение за това чрез стандартна писмена процедура, вместо на спешна среща. Те ще се срещнат отново на 28 октомври.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: ЕС решава за отлагането на Брекзит в петък – или не

Reuters: ЕС решава за отлагането на Брекзит в петък – или не

25 Октомври 2019 | 08:35 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз ще обсъди в Брюксел в петък срока на поредното отлагане на Брекзит, като представител на Блока заяви, че изборът е между три месеца и „двойно“ забавяне, но предупреди, че решението може да не бъде взето днес, предава Reuters.
Според проекторешение на 27-те държави от ЕС, които остават заедно след Брекзит и което беше видяно от „Ройтерс“ в четвъртък вечерта, третото отлагане ще бъде предоставено от блока „с оглед да се даде възможност за финализиране на ратификацията“ на споразумението за развода, подписано между блока и британския премиер Борис Джонсън миналата седмица.
Независимо, че текстът, който ще бъде обсъден в Брюксел, засега оставя датата за Брекзит празна, там се казва, че разделянето може да се случи по-рано, ако ратификацията бъде завършена.
„Следователно оттеглянето трябва да се извърши на първия ден от месеца, следващ приключването на процедурата за ратифициране, или на (празно), което от двете е най-рано“, се казва в документа.
Представителят на ЕС обясни: „По принцип това е между тримесечна флексия или двустепенния вариант“.
Според първата идея Великобритания ще излезе на 31 януари 2020 г., три месеца след текущата дата на излизане на октомври 31. Вторият ще включва втора конкретна дата, когато Великобритания може да напусне.
Но човекът добави, при условие на анонимност: „Не е ясно дали решение може да бъде взето утре ... някои може би искат да видят резултата от предложението за предсрочни избори“.
Джонсън в четвъртък предизвика разделената Камара на общините да гласува за предсрочни избори на 12 декември и парламентът трябва да гласува предложението в понеделник.
Френският президент Еманюел Макрон по-рано успя да осуети плановете за разширяване на Съюза преди срещите в Брюксел и сега Париж може отново да е рисков фактор в петък.
Втори служител на ЕС каза: „Ще се видим утре. Това може да бъде и аргумент за изчакване още един ден, за да видим какво ще се случи в Лондон“.
Трети добави: „Ако има избори във Великобритания, на всички е ясно, че трябва да дадем на Великобритания дълго отлагане“.
В проектодокумента се казва още: „По-нататъшното отлагане не може да позволи да се подкопае редовното функциониране на (Европейския) Съюз и неговите институции“, клауза, която се надява блокът да защити жизненоважните му интереси в продължителната драма около Брекзит.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Мнозинството от британците смятат, че насилието срещу депутати „е приемлива цена“, за да получат резултати за Брекзит

Politico: Мнозинството от британците смятат, че насилието срещу депутати „е приемлива цена“, за да получат резултати за Брекзит

25 Октомври 2019 | 07:26 | Агенция "Фокус"
Лондон. Мнозинството от гласоподавателите и в двете страни на дебата за Брекзит смятат, че насилието срещу депутати е „приемлива цена“, за да се вземе решение в тяхна полза, показва анкета, цитирана от европейската редакция на Politico.
Учени от Кардифския университет и Университета в Единбург откриха, че 71 процента от избирателите на напускане в Англия, 60 процента в Шотландия и 70 процента в Уелс смятат, че насилието срещу депутатите е „цена, която си струва да се плати“ за Брекзит.
Изследването, проведено от YouGov, даде сходни резултати сред избирателите, които искат оставане в ЕС, като 58 процента от тези в Англия, 53 процента в Шотландия и 56 процента в Уелс оправдават насилието над депутатите като начин да се гарантира, че Великобритания остава в ЕС.
Ричард Уин Джоунс, професор по уелска политика в Университета в Кардиф и съ-директор на проучването, заяви, че е бил „потресен” от откритията.
„Трудно е да не бъдете истински шокирани - не само от факта, че толкова много хора смятат, че насилието е вероятна последица от Брекзит, но и че толкова много от двете страни на разделението около Брекзит изглежда смятат, че подобни събития могат да си„ заслужават“, за да осигурят техния предпочитан резултат“, каза той.
Депутати от всички партии изразиха загриженост относно увеличаващите се нива на злоупотреби и заплахи от страна на членове на обществото, противопоставени на тяхната позиция по отношение на Брекзит.
Според резултатите от изследванията, избирателите от двете страни на дебата за Брекзит също са съгласни с идеята за протести, при които членовете на обществеността са тежко ранени, ако това доведе до предпочитания им политически резултат да стане реалност.
В лагера на искащите излизане от ЕС, 69 процента в Англия, 62 процента в Шотландия и 70 процента в Уелс казаха, че това е „цена, която си струва да се плати“. От страна на искащите осаване, тя е 57 процента в Англия, 56 процента в Шотландия и 57 процента в Уелс.
Анкетата е проведена сред близо 1600 възрастни в Англия, около 1500 в Уелс и малко над 1000 в Шотландия.
Уин Джоунс каза, че тези резултати подчертават важността на отговорния и премерен дебат и трябва да накарат политиците „да спрат и да се замислят“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джереми Корбин: Ще подкрепим предсрочни избори само ако сме сигурни, че няма да има Брекзит без сделка

Джереми Корбин: Ще подкрепим предсрочни избори само ако сме сигурни, че няма да има Брекзит без сделка

24 Октомври 2019 | 21:57 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия във Великобритания Джереми Корбин заяви, че ще подкрепи предсрочни общи избори единствено, ако получи гаранции, че Брекзит без сделка няма да се осъществи, предава лондонската медия Sky News.
По-рано премиерът на Великобритания Борис Джонсън поиска от опозиционния лидер да подкрепи предложението, което той планира да внесе в парламента за провеждането на общи избори, което според него ще помогне на страната да „осъществи Брекзит“ и да продължи напред.
„Премахнете (Брекзит) без сделка от масата и ние абсолютно ще подкрепим общи избори“, заяви Корбин пред журналисти.
„Аз призовавах за избори още след края на последните, понеже тази страна има нужда от такива, за да се справи с всички социални несправедливости, но (Брекзит) без сделка трябва да бъде премахнат като възможност“, добави той.
Корбин заяви още, че след решението за отсрочката за Брекзит от страна на ЕС очаква да получи гаранции, за това дали излизане от структурите на Европейския съюз без сделка е още възможно.
„Утре (25 октомври) Европейският съюз ще реши дали ще има отсрочка или не“, заяви още Корбин.
„Тази отсрочка очевидно ще обхване и това дали ще има (Брекзит) без сделка или не. Нека разберем това утре“, добави опозиционният лидер.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Борис Джонсън се отказа от плана си за Брекзит до 31 октомври и ще иска предсрочни избори

The Guardian: Борис Джонсън се отказа от плана си за Брекзит до 31 октомври и ще иска предсрочни избори

24 Октомври 2019 | 21:01 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън се отказа от плана си да изведе страната от структурите на Европейския съюз до 31 октомври и вместо това ще се опита да убеди депутатите да подкрепят провеждането на общи избори на 12 декември, пише лондонското издание Тhe Guardian.
Премиерът е написал писмо до лидера на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин, в което казва, че ще даде на парламента още една възможност да разгледа сделката за Брекзит, която Джонсън постигна с Брюксел, за да „осъществят Брекзит“ до 6 ноември.
Но в същото време той ще внесе предложение на 28 октомври, в което ще иска от депутатите да одобрят провеждането на предсрочни общи избори. Народните представители ще гласуват предложението му в същия ден.
В своето писмо, Джонсън пише на Корбин, че изборите ще помогнат на страната да осъществи Брекзит и да „продължи напред“.
„Избори на 12 декември ще позволят на новия парламент и правителство да встъпят в длъжност до Коледа. Ако спечеля мнозинство по времето на тези избори, ще ратифицираме новата чудесна сделка, която договорих и ще осъществим Брекзит до януари, и страната ще може да продължи напред“, се казва в писмото на премиера.
По-рано Джонсън твърдеше, че ще изчака потвърждение от страна на другите 27 страни членки на ЕС във връзка с отсрочката за Брекзит, която той неохотно поиска по-рано, преди да измисли следващия си ход.
Той изпрати писмо до Брюксел, в което поиска отсрочка за Брекзит, както беше принуден от „Закона на Бен“, след като депутатите отхвърлиха опита му да получи бързо одобрение на сделката с ЕС, навреме за поставения краен срок от 31 октомври.
Предложението му за нови избори обаче ще трябва да получи подкрепата на две трети от Камарата на общините, или с други думи общо поне 434 депутати.
Лейбъристите по-рано изразиха своята подкрепа за избори, но само след като бъде потвърдена отсрочката за Брекзит, което трябва да се случи на 25 октомври.
Джонсън заяви по-рано, че ще преговаря с парламента, за да получи подкрепа за предсрочен вот.
„Начинът да осъществим Брекзит е да бъдем разумни с парламента и да им кажем, че ако те наистина искат още време да разучат тази прекрасна сделка, могат да го получат, но ще трябва да се съгласят с провеждането на общи избори на 12 декември и това е начинът да върим напред, защото този парламент функционира от дълго време без мнозинство“, заяви Джонсън.
„Това е отказ да осъществим Брекзит. Невъзможно е да прокараме законодателството. Време е, честно казано, опозицията да събере смелост да се предложи (...) на нашият общ шеф, който е Великобритания“, добави още Джонсън.
По-рано той се срещна с кабинета си, част от който, включително секретарят на Северна Ирландия Джулиан Смит, не би искал да подкрепи идеята за провеждането на избори, преди страната да е напуснала окончателно ЕС.
Но някои от неговите колеги, включително финансовият министър Саджид Джавид, се страхуват, че подкрепата за партията може бързо да се стопи и бързи избори са най-доброто решение за Консервативната партия.
Някои лейбъристки депутати обаче може да не желаят да подкрепят предсрочен вот, дори и ако ръководството на партията го подкрепи, понеже се надяват вместо това да бъде проведен нов референдум за Брекзит.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Джонсън покани лидера на опозицията да подкрепи сделката му в случай на кратко забавяне на Брекзит

ТАСС: Джонсън покани лидера на опозицията да подкрепи сделката му в случай на кратко забавяне на Брекзит

24 Октомври 2019 | 20:03 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън покани лидера на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин да подкрепи сделката на премиера с Брюксел, за да бъде избегната вероятността от Брекзит без сделка, предава агенция TACC.
"ЕС може и да ни предложи само кратка отсрочка до 15 или 30 ноември. Със сигурност бих предпочел този вариант. Въпреки това, парламентът и съдилищата биха ми попречили да го предложа на ЕС. Ако решението на Европейския съюз е такова, мисля, че ще преразгледате заеманата от вас позиция, по време на гласуването във вторник (29 октомври) и ще ми помогнете да ратифицирам новото споразумение с ЕС, така че да напуснем Общността със сделка", пише Джонсън в съобщение в „Туитър“.
Той добавя, че ако ЕС предостави на Обединеното кралство тримесечно отлагане на Брекзит до януари 2020 г., то кабинетът ще поиска от Камарата на общините да гласува възможността за провеждане на предсрочни парламентарни избори на 12 декември.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Борис Джонсън призова за избори през декември

The Independent: Борис Джонсън призова за избори през декември

24 Октомври 2019 | 19:27 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън заяви, че ще се опита да получи одобрението на парламента за избори, които ще се проведат на 12 декември, пише лондонското издание The Independent.
Той също така заяви, че в замяна на това депутатите да подкрепят плана му, той ще им предостави повече време да дебатират и да разгледат внимателно неговата сделка за Брекзит.
В интервю, малко след срещата на неговият кабинет, Джонсън изрази мнение, че начинът да бъде осъществен Брекзит е чрез преговори с парламента и затова той възнамерява да се споразумее с тях.
„Начинът да осъществим Брекзит е да бъдем разумни са парламента и да им кажем, че ако те наистина искат още време да разучат тази прекрасна сделка, могат да го получат, но ще трябва да се съгласят на провеждането на общи избори на 12 декември“, заяви Джонсън.
Изявлението представлява първото признание на премиера, че страната няма да осъществи Брюксел на 31 октомври.
В писмо до лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин, той заяви, че ако датата бъде одобрена, правителството ще даде колкото се може повече време, максимум до 6 ноември на парламента, за да разучи той подробно и да приеме сделката за излизането на Великобритания от структурите на Европейския съюз.
Парламентът ще може да заседава с удължен график, включително през уикендите.
Джонсън заяви още, че би било „морално невероятно“, ако лейбъристите блокират вота за избори, който той ще предложи на 28 октомври, който ще изисква подкрепа от две трети от парламента.
Много депутати от Лейбъристката партия яростно опонираха на възможността да бъде одобрено евентуално предложение за избори от страна на Консервативната партия, във време, когато торите нямат мнозинство в парламента, но разполагат с огромна подкрепа от страна на гласоподавателите. Според последните статистически проучвания, партията на Джереми Корбин разполага с едва 25% подкрепа.
Но депутатът на лейбъристите Джон Макдонъл загатна, че партията може и да се съгласи на предсрочни избори, ако Джонсън поиска такива.
По-рано се появи информация, че правителството обаче е разделено във връзка с това, дали би било уместно да бъдат проведени избори на този етап.
Предполага се, че няколко от министрите на Джонсън се опасяват, че подобен ход би бил в услуга на „Партия Брекзит“ на Найджъл Фараж, която би получила голяма част от електората на консерваторите, недоволен от това, че премиерът не може да спази обещаната дата за излизане от ЕС – 31 октомври.
Съветникът на Джонсън Доминик Къмингс обаче заяви, че предсрочни избори биха били от полза на торите, тъй като след тях те ще могат да си осигурят работещо мнозинство в парламента, с каквото те не разполагат на този етап.
Освен това самият премиер също беше ясен, че ще подкрепи предсрочни избори, ако ЕС предложи тримесечно забавяне на Брекзит, до 31 януари, както правителството очаква да се случи.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

London Evening Standard: Кабинетът на Борис Джонсън е разделен по отношение на провеждането на предсрочни избори във Великобритания

London Evening Standard: Кабинетът на Борис Джонсън е разделен по отношение на провеждането на предсрочни избори във Великобритания

24 Октомври 2019 | 18:49 | Агенция "Фокус"
Лондон. Кабинетът на министър-председателя на Великобритания Борис Джонсън изглежда разделен по отношение на решението дали да поиска предсрочни избори, в случай, че Европейския съюз отговори положително на молбата за отсрочка на Брекзит или вместо това да се опита да прокара споразумението с Брюксел през парламента, пише вестник London Evening Standard.
Премиерът предупреди, че ще се опита да прокара предложението за предсрочни избори, ако се окаже принуден да приеме дълга отсрочка за Брекзит, която вероятно ще отложи излизането на Великобритания от структурите на ЕС до 2020 г.
Правителството отхвърли предположенията, че има разделение сред министрите и съветниците на премиера за това дали Джонсън трябва да предприеме подобен ход.
Според информацията главният съветник на Джонсън, Доминик Къмингс е един от привържениците на предсрочни избори.
Но държавният секретар на Северна Ирландия Джулиан Смит според източници твърди, че все още е възможно сделката да бъде ратифицирана от парламента, въпреки провала на Джонсън да стори това в Камарата на общините по-рано.
Има страхове сред членовете на Консервативната партия за това, че ако се проведат ранни избори, преди Великобритания да напусне ЕС, това ще е в услуга на ръководителя на „Партия „Брекзит“ Найджъл Фараж.
Дори и ако Джонсън реши да подкрепи провеждането на избори, няма гаранция, че инициативата му ще успее. Според британското законодателство той ще има нужда от подкрепата на две трети от парламента, за да бъдат проведени предсрочни избори, което означава, че той ще има нужда от гласовете на Лейбъристката партия.
Джереми Корбин, ръководителят на лейбъристите заяви по-рано, че е готов да участва в нови избори, веднага след като се увери, че Джонсън няма да изведе страната от ЕС без сделка.
Въпреки това в партията той има широка опозиция, във време, в което не се очаква тя да получи голяма подкрепа от гласоподавателите.
Макар да има други варианти за провеждането на избори, като например Консрвативната партия да гласува вот на недоверие срещу собственото си правителство, за което ще имат нужда от обикновено мнозинство в парламента, този метод също ще срещне трудности.
Всяко решение ще трябва да изчака до 25 октомври, когато европейските лидери окончателно ще вземат решение дали и до кога ще подкрепят отсрочка за Брекзит.
Предполага се, че ЕС ще се съгласи на забавяне на процедурата до края на януари 2020 г., с възможност Великобритания да напусне преди това, ако парламентът в Лондон одобри сделката за Брекзит по-рано от този срок.
Подобен ход би бил в съответствие с искането, което Джонсън беше принуден от парламента да отправи към Брюксел по силата на „Закона на Бен“, след като неговата сделка не беше одобрена от Камарата по-рано.
Този подход се радва на подкрепа от страна на ключови фигури в ЕС, като например германският канцлер Ангела Меркел или премиерът на Ирландия Лео Варадкар. Въпреки това според информацията френският президент Еманюел Макрон ще настоява за много по-кратка отсрочка – до средата на ноември.
Ако Брюксел не стигне до консенсус, ще трябва да се проведе спешно събрание на европейските лидери.
Отсрочка до ноември би била в услуга на Джонсън, който информира председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че не желае да забавя Брекзит повече.
Туск по-рано призова европейските лидери да приемат искането на Лондон за отсрочка, след като депутатите в Обединеното кралство отхвърлиха опита на Джонсън „бързо“ да прокара сделката през парламента по-рано.
Британският премиер заяви преди това, че може да задейства процедурата за излизане от ЕС без сделка, след като депутатите отказаха да подкрепят предложението му за тридневен график за дебати за Брекзит в Камарата на представителите.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Урсула фон дер Лайен: Великобритания трябва да изпрати комисар в Брюксел

Урсула фон дер Лайен: Великобритания трябва да изпрати комисар в Брюксел

24 Октомври 2019 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Великобритания трябва да предложи кандидат за комисар в следващата Европейска комисия, ако все още е член на Европейския съюз след 31 октомври. Това заяви следващият председател на Комисията Урсула фон дер Лайен, цитирана от Reuters.
Напускащият длъжността Жан-Клод Юнкер приключва мандата си на 31 октомври, макар че удължаването му е почти сигурно заради това, че новата Комисия все още няма членове от Франция, Унгария и Румъния.
Според европейските закони, всяка от 28-те страни-членки, включително Обединеното кралство, трябва да предложи един комисар.
„Трябва да се движим напред стъпка по стъпка. На първо място беше въпросът да се уреди отлагане, което изглежда много добре“, заяви Фон дер Лайен пред журналистите по време на визитата си в Хелзинки.
Великобритания поиска отлагане на излизането си от ЕС до 31 януари 2020 година.
Финландският премиер Анте Рине, който също присъстваше, заяви, че голямо мнозинство, „може би всички“ държави от ЕС, са подкрепили предоставянето на удължаване. Все още обаче няма решение за срока.
„След това, вторият въпрос, който трябваше да бъде решен е срокът на това отлагане... наистина, ако след 1 ноември – а все още има стъпки, които трябва да се направят, така че това не е сигурно – може да има отлагане и Обединеното кралство ще продължи да е в ЕС, тогава, разбира се, ще поискам от Великобритания да изпрати комисар“, заяви Фон дер Лайен.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Британското правителство потвърди, че ще насрочи избори, ако ЕС отложи Брекзит

ТАСС: Британското правителство потвърди, че ще насрочи избори, ако ЕС отложи Брекзит

24 Октомври 2019 | 11:19 | Агенция "Фокус"
Лондон. Правителството на Обединеното кралство потвърди, че ще повдигне въпроса за провеждането на предсрочни избори, ако Европейският съюз предостави на страната тримесечно отлагане на Брекзит. Това съобщи политическият наблюдател на BBC Лора Кюнсберг, позовавайки се на източник в кабинета на премиера, предава TACC.
Във вторник вечерта британският парламент прие на второ четене законопроект с текста на новото споразумение с Европейския съюз относно условията на „развода". 329 от членовете на Камарата на общините гласуваха „за“, 299 депутати гласуваха „против“. Това беше първият вот на парламента, спечелен от правителството на Джонсън, откакто дойде на власт през юли тази година, отбелязва медията.
Независимо от това, само след няколко минути, кабинетът претърпя изключително болезнено поражение по ключовия въпрос за времето на законопроекта за Брекзит в Камарата на общините. На правителството бяха необходими само три дни, преди депутатите да обсъдят и приемат законодателство на трето четене, което да урежда предстоящия процес по излизането на страната от структурите на Общността. 322 депутати отказаха да разгледат документа за толкова кратко време, докато 308 бяха готови да работят по графика, предложен от Джонсън.
В отговор на това председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че ще препоръча на лидерите на 27-те държави от ЕС да се съгласят да отложат датата на изтегляне на Лондон от Общността по искане на Лондон за 31 януари 2020 г. В същото време самият Джонсън категорично се противопостави на отлагането. Той изпрати искането за отлагане на посочената от Туск дата само в Брюксел, защото бе задължен да изпълни закона, приет под натиск от опозицията.
Съгласно законодателството, във Великобритания се допуска провеждането на предсрочни избори 25 работни дни, след като две трети от депутатите от Камарата на общините ги подкрепят. През септември премиерът възнамеряваше да обяви предсрочни избори, но опозицията отхвърли предложението, обещавайки да се съгласи с провеждането им, само ако страната не напусне ЕС без сделка на 31 октомври и с риск от подобен сценарий премиерът ще поиска отлагане. По този начин гласуването в страната може да се проведе преди края на годината.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Борис Джонсън ще направи трети опит за насрочване на парламентарни избори във Великобритания

The Times: Борис Джонсън ще направи трети опит за насрочване на парламентарни избори във Великобритания

24 Октомври 2019 | 07:47 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън ще направи трети опит за насрочването на общи парламентарни избори в страната, съобщава британският национален ежедневник The Times, като уточнява, че това ще се случи или в рамките на деня, или следващия понеделник.
Джонсън се готви да предизвика лидера на лейбъристите Джереми Корбин да подкрепи предсрочния вот, веднага след като Европейският съюз приеме ново удължаване на прилагането на чл. 50 от Лисабонския договор, което се очаква в петък. Така британският премиер ще принуди депутатите да вземат решение за изборите преди крайния срок за Брекзит - 31 октомври.
Междувременно в Брюксел се готвят за ново отлагане на „развода“ с Лондон. Лидерите на страните-членки на Общността обаче остават разделени по въпроса за продължителността на новата отсрочка за Брекзит, подчертават от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.