НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:04


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Сител“ (Македония): Заев твърди, че е „оптимист“ за решението за започване на преговори за присъединяване към ЕС

„Сител“ (Македония): Заев твърди, че е „оптимист“ за решението за започване на преговори за присъединяване към ЕС

4 Декември 2019 | 22:07 | Агенция "Фокус"
Скопие. Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви пред журналисти, че е "оптимист" относно началото на преговорите за присъединяване с Европейския съюз, предава скопската телевизия “Сител“.
Попитан дали е имал възможност да разговаря с президента на Франция Еманюел Макрон на срещата от високо равнище на ръководството на НАТО в Лондон, Заев каза, че три пъти е разговарял с него в рамките на 3 и 4 декември.
„Убеден съм, че идва добро решение, подходящ момент за нас, не мога да споделя нищо, защото като най-голям оптимист, сега съм реалистичен“, каза той.

„Нещата се движат в положителна посока, (трябва) да продължим да работим, да продължим реформите и се надявам правилното решение да бъде взето, т.е. историческата грешка, която направиха, да бъде поправена“, добави още той.
„Ние трябва да сме ангажирани с европеизирането на Македония с повече ценности и реформи, дори след като ни уведомят (за решението)“, каза още Заев.

Малко след това самият Еманюел Макрон коментира преговорите с Македония и отново каза, че без предварителна реформа в процеса на преговори за разширяване, той няма да даде зелена светлина за започване на преговори и изрази надежда, че това може да се случи преди срещата на върха на Европейския съюз за Западните Балкани в Загреб. Тя ще се състои през май 2020 г.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Северна Македония ще получи дата за започване на преговори веднага след срещата на ЕС в Загреб

„Сител“ (Македония): Северна Македония ще получи дата за започване на преговори веднага след срещата на ЕС в Загреб

4 Декември 2019 | 20:22 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Решението за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз с Албания и Северна Македония ще бъде взето веднага след срещата на върха на Общността в Загреб. Това каза Европейския комисар по разширяването на Общността Оливер Вархели, предава македонската телевизия “Сител”.
Той каза още, че новата Европейска комисия остава посветена на процеса по разширение на ЕС.

Вархели подчерта, че Македония е изпълнила всичко, което ЕС е поискал от нея.
Унгарският еврокомисар каза, че ЕК ще предложи реформа за нов подход за разширяване в началото на следващата година. Той очаква процесът по евроинтеграция да стане по-динамичен в бъдеще, а не да се основава само на отваряне и затваряне на глави. Според него разширяването трябва да се извърши паралелно с вътрешната трансформация на ЕС.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Френският посланик в Белград заяви, че Париж подкрепя разширяването на ЕС, но трябва да бъдат изпълнени нужните условия

„Фокус“ (Македония): Френският посланик в Белград заяви, че Париж подкрепя разширяването на ЕС, но трябва да бъдат изпълнени нужните условия

7 Ноември 2019 | 16:00 | Агенция "Фокус"
Белград/Париж. Франция няма резерви по отношение на присъединяването на страните от Западните Балкани към Европейския съюз, но това е процес, който води до определени условия, които трябва да бъдат изпълнени, заяви френският посланик в Белград Жан-Луи Фалкони пред журналсити, предава македонската ”Фокус“.
„Северна Македония и Албания работиха изключително усилено, особено с подписването на Преспанското споразумение. Но въпросът за разширяването е конкретен ангажимент за реформи, това беше основното искане за Северна Македония, реформата на Специалната прокуратура, съдебната реформа в Албания. Бяха поставени определени условия и тези условия не бяха изпълнени“ каза Фалкони.
Той добави, че някои партньори в ЕС смятат, че преговорите трябва да бъдат открити така или иначе, но френският президент Еманюел Макрон иска да следва една последователна позиция.
„Това означава, че има условия за присъединяване към ЕС, които важат за Сърбия (и другите страни) и тези условия трябва да бъдат изпълнени. Тук няма отстъпки (…)“, добави дипломатът.
„Нужно е страните да приложат необходимите реформи. Етапите трябва да се спазват. Ако започнем да се „движим“ около условията от самото начало, ще имаме хлъзгав процес“, добави френският посланик в Белград.
Относно изявлението на специалния представител на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър за това, че Франция е допуснала историческа грешка, като не е позволила на двете страни да започнат преговори за присъединяване, дипломатът посочи, че това грешна оценка, понеже според него историята трябва да се разглежда в дългосрочен план.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Пендаровски прие предложението на Италия повторно да бъде отворен  въпроса за преговори за присъединяване към ЕС

„Макфакс“ (Македония): Пендаровски прие предложението на Италия повторно да бъде отворен въпроса за преговори за присъединяване към ЕС

6 Ноември 2019 | 18:37 | Агенция "Фокус"
Рим. Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски прие предложението на италианския си колега Серджо Матарела отново да бъде отворен въпроса за присъединяването на страната в Европейския съюз, предава скопската медия “Макфакс”.
Пендаровски е на официално посещение в Република Италия. Той беше посрещнат лично от своя колега Серджо Матарела в Рим.
Двамата президенти проведоха среща лице в лице, която беше последвана от разговор между официалните делегации на Скопие и Рим.
Пендаровски благодари за продължаващата подкрепа на Италия за Македония и за нейните стратегически цели - членството в ЕС и НАТО.
В тази връзка италианската страна информира президента, че е приета инициативата на Италия за извънредно заседание по общите въпроси в Брюксел, което ще отвори отново въпроса за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания.
Пендаровски добави, че интеграцията на Северна Македония и страните от Западните Балкани в ЕС и НАТО е в интерес на регионалната сигурност и просперитет.
На срещата между президентите се говореше и за двустранните отношения между Скопие и Рим. Пендаровски и Матарела отбелязаха традиционно приятелските отношения между двете страни, които са допълнени от висока степен на разбиране и доверие и отличен политически диалог. Тези фактори ще допринесат за засилването на търговията и икономическото сътрудничество, според президентството на Пендаровски.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Потвърдиха срещата между Макрон и Пендаровски

„Независен“ (Македония): Потвърдиха срещата между Макрон и Пендаровски

6 Ноември 2019 | 10:46 | Агенция "Фокус"
Скопие. Информацията за планираната на 12 ноември в Париж среща между държавния глава на Франция Еманюел Макрон и президентът на югозападната ни съседка Стево Пендаровски бе потвърдена официално, съобщава електронното издание на македонския вестник „Независен“. Уточнява се, че Пендаровски ще посети френската столица за участие в Парижкия мирен форум.
В изявление в пресата Пендаровски увери, че се полагат усилия за уреждане на среща във Франция на възможно най-високо ниво. Фокусът на македонската дипломация е към Париж, тъй като именно оттам блокираха началото на преговорите за членството на страната в Европейския съюз.
„Правим всичко възможно практически от първия ден, практически веднага след последната среща на върха на ЕС в Брюксел, за да организираме разговор на най-високо ниво във френската република, директно с президента Макрон и хората около него, за да изясним какво точно изискват от нас и да преодолеен тази изключително неприятно ситуация“, обясни Пендаровски.
Той посочи, че страната трябва да получи ясен сигнал, ако крайно неблагоприятният резултат от последната европейска среща на върха, особено що се отнася до Франция, скоро може да бъде променен. Париж настоява за реформи вътре в ЕС и промяна на методологията за приемане на нови страни-членки.
Пендаровски ще бъде във Франция от 11 до 13 ноември и ще се обърне към форума на 12 ноември. Очаква се на него да присъстват над 30 държавни и правителствени ръководители.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“ (Македония): Среща очи-в-очи Пендаровски-Макрон на 12 ноември в Париж

„Нова ТВ“ (Македония): Среща очи-в-очи Пендаровски-Макрон на 12 ноември в Париж

5 Ноември 2019 | 17:11 | Агенция "Фокус"
Скопие. Президентът на Македония Стево Пендаровски ще пристигне на официално посещение в Париж на 12 ноември, където ще има среща с френския си колега Еманюел Макрон в кулоарите на Парижкия мирен форум, който ще се състои от 11 до 13 този месец във френската столица, предава скопският телевизионен канал „Нова ТВ“.
От кабинета на македонския държавен глава потвърждават, че среща е потвърдена официално.
В понеделник Пендаровски заяви пред медиите, че се правят усилия за организацията на такава среща на високо равнище в рамките на дипломацията в контекста на евроинтеграцията и че най-важната цел е Франция.
А именно, целта е в следващия период Скопие да получи по-ясни сигнали за това, дали е възможно да промени крайно незадоволителния за него изход от последната среща на Съвета на Европа и преди всичко позицията на Франция.
На Форума се очакват лидерите на повече от 30 държави, а изказването на македонския президент е на 12 ноември.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

To Vima (Гърция): Какви са следващите стъпки на Атина след френското вето за Северна Македония и Албания?

To Vima (Гърция): Какви са следващите стъпки на Атина след френското вето за Северна Македония и Албания?

4 Ноември 2019 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Атина. Атина планира конкретни стъпки с цел да потвърди новата роля, която се опитва да играе на Балканите и да предотврати развитие, особено в Северна Македония, което може да е в противоречие с гръцките интереси, пише електронното издание на вестник To Vima.
Текстът, озаглавен „Инициатива с двойна цел на Балканите – следващият ход на Атина към Заев и Рама след френското вето“, анализира позицията на Гърция и следващите стъпки, които южната ни съседка ще предприеме с оглед провала на определянето на дата за започване на преговори за членство в Европейския съюз с Македония и Албания.
Отбелязва се, че миналата седмица във външнополитическото ведомство в Атина е проведена среща на гръцкия външен министър Никос Дендиас с висши дипломати. Целта й е била „обмисляне на следващите стъпки от Атина, като се вземат предвид изявленията на Зоран Заев относно евентуално замразяване на част от Преспанското споразумение и по-специално разпоредби, свързани с отварянето на присъединителните глави".
„Общата оценка, която беше направена, е, че твърдата позиция на френския президент (Еманюел Макрон) убива програмата на Солунската среща от 2003 г., която беше един от основните моменти на гръцката дипломация", пише изданието. Следователно гръцкото правителство трябва да намери начини за влияние както в Северна Македония, така в други страни от Западните Балкани, за да потвърди водещата роля на Атина в региона.
В статията се допълва, че в този контекст Атина обмисля начини за координиране на дейностите с други балкански страни-членки на ЕС - България, Хърватия и Словения. Гърция вече е предприела директни стъпки към Скопие и Тирана, включително „неформални телефонни контакти" със Северна Македония, които ще се засилят в следващия период"
Авторът анализира и вътрешнополитическото развитие в Македония, подчертавайки, че гръцкото външно министерство следи събитията, а Атина е обезпокоена от „изявления, идващи от ВМРО-ДПМНЕ относно позицията на партията в случай на победа на изборите и последиците за двустранните отношения“. Според To Vima посланието, което Гърция изпраща на македонския премиер Зоран Заев, е, че „приемането на националистическа реторика няма да му помогне да събере избиратели“.
„Напротив, Атина изисква от Заев да настоява за сближаване с Европа и спазване на разпоредбите на Преспанското споразумение“, пише още To Vima.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Foreign Policy: Ветото на Макрон открива широко вратите на Балканите за Русия и Китай

Foreign Policy: Ветото на Макрон открива широко вратите на Балканите за Русия и Китай

1 Ноември 2019 | 15:12 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. На срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която се проведе през 2003 г. в Солун, Брюксел обяви, че „бъдещето на Балканите е в състава на Европейския съюз“. Но днес това бъдеще изглежда много далечно. А наложеното наскоро вето от френския президент Еманюел Макрон на преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания поражда съмнения дали те ще имат европейско бъдеще изобщо. Решението на Макрон със сигурност ще има много сериозни и мащабни последици за Западните Балкани и за самия Европейски съюз, ако САЩ не предприемат навременни действия, пише авторитетното американско списание Foreign Policy в материал, представен без редакторска намеса.

Ветото на Макрон обърна наопаки договорката, която бе в основата на отношенията между ЕС и Западните Балкани и създаваше стимули за реформи и помирение. По същество тя означаваше, че ЕС възнаграждава страните, които извършват трудни реформи, като ускорява процеса на тяхното присъединяване. Но тъй като това споразумение беше в задънена улица, балканските реформатори имат сериозни проблеми, авторитетът им в техните страни беше отслабен и шансовете им да спечелят изборите са по-малки. Най-яркият пример е наскоро преименуваната Северна Македония, чийто премиер Зоран Заев сложи край на 30-годишния спор с Гърция за името на страната си, за да запази надеждата за членство. След като направи такава политически рискова стъпка и не получи обещаното възнаграждение, Заев призова за предсрочни избори, които може да загуби от своите съперници – десни националисти.
Заев, който оглави правителство, решено да проведе реформи, ще бъде първият, който плаща за обструкционизма на Макрон. Но списъкът на възможните жертви на френската непримиримост, както и на бенефициентите от влизането на Западните Балкани в Европейския съюз е по-широк, отколкото може да си представим. Има два прости факта, които трябва да имате предвид. Първо, Западните Балкани не са трудноразбираемо застояло блато, а важен компонент от променящия се баланс на силите в Европа. И второ, регионът няма да е неактивен и да чака ЕС да се обърне отново към него. Париж не просто подкопа усилията на истинските реформатори и демократи от региона. Той пося семената на нестабилността и даде кураж на основните геополитически противници на ЕС и САЩ. А именно Русия и Китай.
Докато желанието на ЕС за разширяване отслабва и стремежът на страните-кандидатки затихва, Русия и Китай са пълни с желание да запълнят вакуума с техните инвестиции и влияние. Сърбия, която е изминала най-дълъг път в преговорите с ЕС, стана основен получател на китайски финансови инвестиции от източноевропейските страни. Освен всичко друго, Пекин инвестира сериозно в нейния бързо разширяващ се сектор на сигурността. В Босна и Херцеговина Китай прави най-голямата инвестиция от края на войната. Той планира изграждането на ТЕЦ в град Тузла, въпреки че този проект предизвиква безпокойство сред босненското общество, което е загрижено за проблемите на околната среда и здравето на хората. В Черна гора китайските фирми изграждат магистрали на стойност 1,5 милиарда долара в цялата страна, поради което външният дълг на страната се е увеличил драстично и възлиза на 80 процента от БВП.
Ако Китай инвестира в инфраструктура и други големи проекти, тогава Русия упражнява влияние чрез енергийния сектор, в който доминира, както и чрез културни връзки. Финансирането от Русия и Китай често е много по-привлекателно, тъй като не е обременено с различни условия, свързани с корупцията и правата на човека. Миналата седмица Сърбия подписа споразумение за свободна търговия с оглавявания от Русия Евразийски икономически съюз, въпреки че е несъвместимо с изискванията за членство в ЕС. Руският „Газпром“ спонсорира прочутия белградски футболен клуб Цървена звезда, докато руската пропагандна агенция Спутник и 20 други руски медии разпространяват информационните и идеологически нагласи на Москва, които често се повтарят от местните медии. С оттеглянето на ЕС влиянието на Китай и Русия само ще се увеличава и с течение на времето, поради тежестта си, страните от региона могат да изоставят прозападните си демократични основи, което ще отслаби крехкия мир.
Това ще се случи, ако не се намесят САЩ. Вашингтон все още може да прихване инициативата и да гарантира, че крахът на европейския проект не води до залеза на все още нестабилния политически ред, установен след разпадането на Югославия. Съединените щати имат шанс да се върнат там, където са постигнали най-значимите външнополитически успехи след края на Студената война, където американското лидерство все още е много популярно и където дългогодишната американска цел за създаване на „обединена, свободна и мирна Европа“ все още се радва на подкрепа, макар и да е подложена на съмнение. За целта САЩ трябва да реализират редица краткосрочни и дългосрочни инициативи в целия регион. Като начало те трябва да стабилизират ситуацията, причинена от френското вето, а след това да предложат атрактивна и дългосрочна американска концепция за Западните Балкани.
На първо място, САЩ трябва да уверят страните от региона, че вратите на НАТО все още са отворени за тях. На практика това означава, че Северна Македония трябва да стане тридесетият член на съюза на срещата на върха в Лондон. Това също така означава, че шансовете на Босна и Херцеговина за членство в НАТО трябва да бъдат възстановени. За целта новото правителство на тази страна трябва да може да представи първата си годишна национална програма, защото през декември миналата година Алиансът даде зелена светлина на плана за подготовка на тази страна за влизане. Милорад Додик, сръбският член на Президиума на Босна и Херцеговина и основен привърженик на руската намеса в делата на региона, трябва да отстъпи, като се откаже от противопоставянето си на този процес.
Освен това САЩ трябва да се възползват от политическата си архитектура в региона, за да осигурят стабилност и да улеснят разрешаването на споровете. Наскоро САЩ назначиха два специални пратеника в региона. Те са Матю Палмър, представител за Западните Балкани, и Ричард Гренел, специален представител за диалога между Косово и Сърбия. Такава демонстрация на американски интерес трябва да бъде приветствана, но още по-добре дошъл е фактът, че тези хора работят в тандем, подкрепяйки стабилни политически решения.
Гренел, който въпреки скандалите запази поста си като американски посланик в Берлин, получи от Тръмп широки правомощия за сключване на „бърза сделка“ между Белград и Прищина. В тази връзка в региона отново се появиха опасения, че идеята за размяна на територии, която президентите на Сърбия и Косово предложиха тази година за решаване на въпроса за спорния статут на Прищина, може да бъде върната в дневния ред. Този слабо разработен план напълно противоречи на американския и европейския ангажимент за териториалната цялост на пост-югославските държави. В резултат той беше оставен в килера , защото парламентът на Косово се противопостави на този план, а също и защото беше осъден от гражданското общество в тези страни и от международната общност. Въпреки това той бе неочаквано подкрепен в ключови европейски столици и дори в Белия дом, което доведе до подозрения, че Гренел може да се опита да избърше прахта от тази идея и отново да я сложи на масата.
Това не трябва да се случва. Разделяне от всякакъв вид ще доведе до конфликт, който може да придобие регионални измерения. Вашингтон не трябва да застрашава основата на своята политика в Западните Балкани, която беше положена след края на югославските войни и се нарича „мир“. Съединените щати, заедно със своите европейски съюзници, вместо това трябва да представят алтернативен механизъм за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово. Последните предложения за създаване на общ регионален пазар и интегриране на Западните Балкани в европейското икономическо пространство могат да осигурят алтернативни начини на взаимодействие и сътрудничество между Сърбия и провинция Косово, както и с други държави в региона. В резултат на това политиката на елита, балансираща на ръба на конфликта, ще бъде заменена от практически социално-икономически съображения.
Но за да станат наистина ефективни усилията в областта на регионалната икономическа интеграция, те трябва да бъдат представени като работа за подготовка за присъединяване към ЕС, а не като алтернатива на Европейския съюз. За да затвърдят този аргумент, САЩ трябва да окажат натиск върху Париж, за да позволят на ЕС да спази обещанията, отправени към страните кандидатки. Въпреки че ЕС преосмисля общите идеи за разширяването си, той няма да загуби нищо, но ще спечели много, като позволи на Северна Македония и Албания да започнат преговори за присъединяване. Същият механизъм трябва в крайна сметка да се приложи в Босна и Косово. Необходимо е да се забави процеса на разширяване, но ако напълно се откажете от този проект, както направи Макрон, това само ще дестабилизира региона и ще навреди на интересите на всички, освен противниците на Запада.
По-нататък, Вашингтон, в сътрудничество с европейските съюзници, трябва да пристъпи на Западните Балкани към реализация на цялостна инициатива за борба с корупцията и организираната престъпност. Необходимо е да се подкрепи решението на тези проблеми на всички нива в региона и тези усилия трябва да формират основата за провеждането на значими социално-икономически реформи. Трябва да отдадем дължимото на САЩ за налагането на санкции срещу Додик през януари 2017 г. и срещу неговия близък съюзник Никола Спирич през септември 2018 г. Но тези санкции трябва да бъдат разширени чрез въвеждането им срещу други водещи престъпни политици в Босна и в целите Западни Балкани. И страните от ЕС трябва да бъдат подложени на натиск, така че и те да засилят работата в тази посока.
Целта на тези предложения е да се възстанови лидерството на САЩ в региона, гладен за алтернативи. В същото време е необходимо да се подчертаят практическите, променящи живота проблеми, като се има предвид стратегическата цел: да се противопоставят на нарастващите намерения на Русия и Китай в Западните Балкани. Както през 90-те години, Европа не беше в състояние да изпълни обещанията, дадени на региона, и сега тя се нуждае от американска помощ. Вашингтон трябва да я предостави, тъй като това е в интерес на САЩ, ЕС и всички страни от региона. За САЩ Западните Балкани могат да се превърнат в платформа, където те ще възстановят имиджа си и ще потвърдят потенциала си в борбата срещу двата основни геополитически съперника. Вашингтон не може да пропусне тази ценна възможност.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Денешен“: Твърдението, че с Преспанското споразумение сме предали най-святото на Македония не е вярно, смята външният министър на страната

„Денешен“: Твърдението, че с Преспанското споразумение сме предали най-святото на Македония не е вярно, смята външният министър на страната

30 Октомври 2019 | 20:44 | Агенция "Фокус"
Скопие. Твърдението, че сме предали най-святото на Македония с Преспанското споразумение, е наглост, заяви външният министър на страната Никола Димитров, пише скопското издание ”Денешен“.
„Трябва да намерим начини външната ни политика да не води до (...) вътрешнопартийни раздори. Загубихме поколения около Европейския съюз и НАТО. Затова в Преспанското споразумение се опитахме да включим механизми, свързани с нашето членство в НАТО и със започване на процеса към присъединяване към ЕС. Това означва, че смяната на документите за вътрешна употреба ще зависи пряко от отварянето на главите“, заяви Димитров на изслушване пред комисията по външните работи в парламента на Северна Македония.
Той говори за досегашния процес по евроинтеграция на страната, като напомни, че Македония е кандидат за членство от 14 години с 10 препоръки за започване на преговори. Димитров още нарече кандидатурата на Скопие специален случай.
Той също така подчерта, че твърдението, че Преспанското споразумение е предало най-святото на Македония е наглост и, че „националните интереси на страната за защитени“.

Превод и редакция : Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Преспанското споразумение предвижда започването на преговори с ЕС за присъединяване и ще бъде приложено

Зоран Заев: Преспанското споразумение предвижда започването на преговори с ЕС за присъединяване и ще бъде приложено

30 Октомври 2019 | 19:11 | Агенция "Фокус"
Скопие. Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че Преспанското споразумение предвижда започването на преговори за присъединяване към Европейския съюз и като такова трябва да бъде изцяло приложено, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Коментарите на Заев идват ден, след като той индикира, че вето над преговорите на страната с ЕС за присъединяване означава, че споразумението може да бъде „замразено“, което предизвика притеснения в Атина.
„Главите от преговорите бяха интегрирани в Преспанското споразумение, което ще бъде изцяло приложено“, заяви премиерът.
Той допълни, че прилагането на договора е от основно значение за осигуряването на стратегическото сътрудничество с „нашия приятел и съсед“, Гърция.
По-рано гръцкият външен министър Никос Дендиас заяви, че Атина ще „наблюдава отблизо“ Северна Македония и ще следи дали тя се съобразява с клаузите от споразумението.

Превод и редакция : Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): След Пендаровски се изказа и Никола Димитров: Само Заев остана да защитава „Северна“ за домашна употреба

„Вечер“ (Македония): След Пендаровски се изказа и Никола Димитров: Само Заев остана да защитава „Северна“ за домашна употреба

30 Октомври 2019 | 09:34 | Агенция "Фокус"
Скопие. След изявлението на президента Стево Пендаровски, че частта на Преспанския договор, която се отнася за вътрешната употреба на новото име ще бъде оставена на „изчакване“, с подобно изказване излезе и министърът на външните работи Никола Димитров, който на заседание на комисията по Европейски въпроси подчерта, че частите на Договора, свързани със започването на преговорите за членство, сега не могат да се приложат, пише македонското издание „Вечер“.
„В Преспанския договор има условие вътрешните документи да започнат да се издават с новото име след започването на преговорите с ЕС. Той не може да бъде приложен изцяло, ако не сме в ЕС“, обясни Димитров.
Заев от друга страна смята, че фактът, че Скопие не е получило дата, не е пречка Македония да изпълни Преспанския договор, въпреки че не е е длъжна да го прави, ако няма начало на преговорите за присъединяване.
„Има „Архив на Македония“. Не може да има Архив на Македония, ние имаме конституция в държавата и това трябва да се промени.Тя трябва да действа според споразумението.В общините имаме задължения, които общините трябва да изпълняват. Очакваме същото и от гръцката страна“, обясни премиерът, след като не получи датата.
С подписването на споразумението двете страни се ангажираха да ускорят промяната на всички документи, които трябва да носят новото официално наименование "Република Северна Македония". Този процес трябваше да последва отварянето на глави за конкретните области.
Член 1, точка 10 от Договора от Преспа ясно гласи, че промяната на документи и имената на институции ще има два преходни периода, един „технически“ и един „политически“.
В раздела за политиката за вътрешна употреба се посочва, че документите ще трябва да бъдат променени при отварянето на всяка глава от съответната област в преговорите с Европейския съюз и ще бъдат финализирани в рамките на пет години след това.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Дамовски, МКД: Основателни са притесненията, че Преспанският договор е поставен под риск

Александър Дамовски, МКД: Основателни са притесненията, че Преспанският договор е поставен под риск

30 Октомври 2019 | 09:14 | Агенция "Фокус"
София. Основателни са притесненията, че Преспанският договор е поставен под риск. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ главният редактор на македонското електронно издание МКД Александър Дамовски във връзка с предупрежденията на премиера на Северна Македония Зоран Заев, че ветото на ЕС за преговори за присъединяване на страната може да доведе до отлагането на Договора от Преспа за употребата на името Северна Македония. Дамовски обясни, че споразумението между Атина и Скопие е подписано с условието за получаване за дата, а докато се случи това риск за договора има, а името Северна Македония ще остане за международна употреба, но не и за вътрешна. „Едно е да говорим за отлагането на отделни членове от Преспанския договор, съвсем друго е отлагането на употребата на името, което беше главното условие на Гърция – ако продължи във времето, ще можем да говорим за отлагане и на самия договор, което предизвика определени развои в Македония и региона. Щом не важат някои от членовете на Договора от Преспа, това ще доведе до отлагане на целия договор. Да видим след изборите след 12-ти април как евентуалната смяна на властта и ВМРО-ДПМНЕ, опозицията, ще действа по този случай. За сега са доста въздържани в квалификациите по въпроса, но очевидно има неудовлетворение от договора“, коментира Александър Дамовски. Той добави, че се обсъжда преструктуриране на самия ЕС и ще се правят нови модели на евроинтеграцията на Западните Балкани. Според него това означава, че Северна Македония ще бъде още много години в чакалнята на Брюксел, което отваря много други въпроси.
Йоланда ПЕЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Зоран Заев поиска промяната в методологията на преговорите да върви заедно със самите преговори

„Независен“ (Македония): Зоран Заев поиска промяната в методологията на преговорите да върви заедно със самите преговори

30 Октомври 2019 | 01:07 | Агенция "Фокус"
Рим. Македонският премиер Зоран Заев поиска промяната в методологията на преговорите да върви заедно със самите преговори по време на своята съвместна пресконференция с италианския министър-председател Джузепе Конте в Рим, цитиран от скопския вестник “Независен“.
Напълно сме съгласни, че процесът на преговори трябва да бъде засилен, по-ефективен, по-конкретен и да даде възможност за обратимост, когато е необходимо. Но също така сме убедени, че процесът на реформиране на методологията на преговори и бъдещето на ЕС може и трябва да протича успоредно с началото и хода на преговорите със Северна Македония и други страни в региона.
Заев изрази надежда, че обсъждането на новата методология и началото на преговорите със Северна Македония до срещата на върха в Загреб през следващата година ще бъде в интерес на всички.
„Най-доброто за нас и най-доброто за ЕС е да имаме жизнен, активен процес, който ще ни помогне в реформите, които вече сме ангажирани да следваме в наш интерес ... В този момент всякакви алтернативни или експериментални идеи като възможен заместител на членството в ЕС , може да представлява заплаха за стабилността и напредъка на Западните Балкани. Страните от Западните Балкани са заобиколени от държави-членки на ЕС, а ние сме вътре като остров в ЕС, те нямат по-добро бъдеще от членството и реинтеграцията там , където принадлежим - в Европейския съюз. Нашите граждани, 85 процента от тях искат и очакват членство в ЕС“, каза Заев.
В своето обръщение, което бе цитирано от правителствената пресслужба, премиерът заяви, че решението на Европейския съвет е разочаровало македонските граждани, че това чувство е споделено от почти целия Европейски съюз и неговите страни-членки и че мнозина коментират, че е направена историческа грешка. Тази историческа грешка, каза Заев, има време и начин да я поправим в следващия период и ние сме готови да работим заедно с нашите партньори от ЕС.
Заев благодари на своя домакин - министър-председателя на Италия Джузепе Конте на пресконференцията за поканата за днешната среща, която, според него, идва в момент, когато страната има нужда от подкрепа по нейния евроатлантически път.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никос Дендиас: Гърция ще следи „отблизо“ как Северна Македония изпълнява Преспанското споразумение

Никос Дендиас: Гърция ще следи „отблизо“ как Северна Македония изпълнява Преспанското споразумение

30 Октомври 2019 | 00:20 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция ще продължи да "следи отблизо" "пълното спазване" от страна на Северна Македония на условията, поставени в Преспанското споразумение, заяви министърът на външните работи Никос Дендиас, след като премиерът на страната Зоран Заев предупреди, че част от сделката, която приключи десетилетния спор с Гърция може да бъде изложен на риск, тъй като някои клаузи са свързани с перспективите за присъединяване на гръцката северна съседка към ЕС, цитира думите му електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Премиерът Заев отново се възползва от присъщите проблеми на Преспанското споразумение, за които знаехме и за които вече бяхме предупредили. Сделката вече даде резултати и донесе ползи на Северна Македония, тъй като пътят й към интеграция в НАТО беше отворен “, каза той.
„Нашата цел е да разрешим проблемите и да смекчим негативните последици от споразумението по европейския път. Поради тази причина, ние ще продължим да следим отблизо пълното спазване от нашите съседи на техните отговорности."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Зоран Заев поиска промяната в методологията на преговорите да върви заедно със самите преговори

„Независен“ (Македония): Зоран Заев поиска промяната в методологията на преговорите да върви заедно със самите преговори

29 Октомври 2019 | 21:18 | Агенция "Фокус"
Рим. Македонският премиер Зоран Заев поиска промяната в методологията на преговорите да върви заедно със самите преговори по време на своята съвместна пресконференция с италианския министър-председател Джузепе Конте в Рим, цитиран от скопския вестник “Независен“.
Напълно сме съгласни, че процесът на преговори трябва да бъде засилен, по-ефективен, по-конкретен и да даде възможност за обратимост, когато е необходимо. Но също така сме убедени, че процесът на реформиране на методологията на преговори и бъдещето на ЕС може и трябва да протича успоредно с началото и хода на преговорите със Северна Македония и други страни в региона.
Заев изрази надежда, че обсъждането на новата методология и началото на преговорите със Северна Македония до срещата на върха в Загреб през следващата година ще бъде в интерес на всички.
„Най-доброто за нас и най-доброто за ЕС е да имаме жизнен, активен процес, който ще ни помогне в реформите, които вече сме ангажирани да следваме в наш интерес ... В този момент всякакви алтернативни или експериментални идеи като възможен заместител на членството в ЕС , може да представлява заплаха за стабилността и напредъка на Западните Балкани. Страните от Западните Балкани са заобиколени от държави-членки на ЕС, а ние сме вътре като остров в ЕС, те нямат по-добро бъдеще от членството и реинтеграцията там , където принадлежим - в Европейския съюз. Нашите граждани, 85 процента от тях искат и очакват членство в ЕС“, каза Заев.
В своето обръщение, което бе цитирано от правителствената пресслужба, премиерът заяви, че решението на Европейския съвет е разочаровало македонските граждани, че това чувство е споделено от почти целия Европейски съюз и неговите страни-членки и че мнозина коментират, че е направена историческа грешка. Тази историческа грешка, каза Заев, има време и начин да я поправим в следващия период и ние сме готови да работим заедно с нашите партньори от ЕС.
Заев благодари на своя домакин - министър-председателя на Италия Джузепе Конте на пресконференцията за поканата за днешната среща, която, според него, идва в момент, когато страната има нужда от подкрепа по нейния евроатлантически път.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Управляващите заявиха, че остават посветени на евроинтеграцията

„Канал 5“ (Македония): Управляващите заявиха, че остават посветени на евроинтеграцията

29 Октомври 2019 | 17:06 | Агенция "Фокус"
Скопие. Няма да се откажем от Европейския съюз, трябва да успеем по пътя на европейската интеграция - това заяви министърът на външните работи на Македония Никола Димитров при първото публично изявление, след като страната не получи дата на срещата на върха в Брюксел, информира македонският телевизионен “Канал 5“.
В обръщение към депутати и посланици, включително френския посланик Кристиян Тимоние, Димитров заяви, че македонското правителство споделя позицията на Йоханес Хан, Федерика Могерини, Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, че червената светлина, дадена от Франция на Македония, е една несправедливост и историческа грешка и че няма да има просперитет на ЕС без разширяване на съюза със страните от Западните Балкани. Освен Димитров, позитивно се изказа вицепремиерът по европейските въпроси Буяр Османи, който смята, че чувството за предателство от страна на ЕС не трябва да накърнява европейските ценности.
Но на тази сесия нямаше въпроси и дебати от депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, тъй като те напуснаха залата в самото начало. Според тях сесията за отчетност е пародия и проправителствена забава, на която вместо оставки за морална отговорност има манипулативни изявления.
За разлика от депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, в парламента останаха осемте независими депутати от партията, които гласуваха за Споразумението от Преспа. Те се съгласиха с правителството, че не трябва да има разочарования, а е необходима съвместна работа за по-добри резултати в бъдеще.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мая Кочиянчич за изявлението на Заев: ЕС вярва, че Северна Македония и Гърция ще продължат да спазват Преспанското споразумение

Мая Кочиянчич за изявлението на Заев: ЕС вярва, че Северна Македония и Гърция ще продължат да спазват Преспанското споразумение

29 Октомври 2019 | 14:02 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз е уверен, че Скопие и Атина ще продължат да спазват постигнатото през лятото на 2018 г. Преспанско споразумение, което слага край на десетилетния спор за името. Това заяви говорителят на Европейската комисия Мая Кочиянчич в отговор на изявление на македонския премиер Зоран Заев пред гръцката редакция на Euronews, предава скопската телевизия „Телма“.
По-рано Заев предупреди, че решението да не се започнат преговори за присъединяване на страната към Европейския съюз може да изложи на риск Преспанското споразумение. Македонският премиер заяви, че някои основни членове на Преспанското споразумение са свързани с напредъка на присъединяването на страната му към Общността.
„Някои членове ще бъдат замразени, защото не може да бъдат приложени. Ще се опитаме да ги приложим, но двата процеса са свързани помежду си“, обясни Заев, подчертавайки, че спорните положения в договора се отнасят главно до вътрешното използване на новото име на страната.„Ако на радикализацията и възраждането на национализма се даде плодородна почва, това ще нанесе много щети на Балканите като цяло. А когато Балканите имат проблем, Европа има проблем“, добави премиерът на Северна Македония.
На въпрос дали ЕС се страхува от провал на Преспанското споразумение, Кочиянчич отговори, че няма да коментира чужди изявления.
„ЕС приветства Преспанското споразумение, което е значителен успех и дава положителен пример не само за региона, но и за Общността, приветствахме смелостта и решителността на двете страни, които участваха в преговорите и вярваме, че властите ще продължат да се стремят да го прилагат в дух на увереност“, заяви говорителят на ЕК.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Депутатите на ВМРО-ДПМНЕ напуснаха сесията на Комисията по европейските въпроси

„Локално“ (Македония): Депутатите на ВМРО-ДПМНЕ напуснаха сесията на Комисията по европейските въпроси

29 Октомври 2019 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Скопие. Депутатите на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ напуснаха заседанието на Комисията по европейските въпроси, на което се обсъждаха причините Северна Македония да не получи дата за започване на преговори за членство в Европейския съюз, съобщава скопското електронно издание „Локално“.
Депутатът на ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски показа снимка на вицепремиера Буяр Османи и външния министър Никола Димитров, като заяви, че това е снимката, уловила момета, в който двамата са излъгали хората, че страната ще получи дата за преговори.
„Османи и Димитров загубиха датата още миналата година. Вместо оставка, те ще ви поднесат манипулативни изявления. Няма да участваме в тази пародия. Утре свикваме Комисията за външна политика и има място за обсъждане на този провал на правителството“, подчерта Милошоски.
На заседанието на Комисията по европейските въпроси присъстваха и представители на посолства и делегации в страната, отбелязва изданието. Османи подчерта, че няма държава, която да не е приветствала и да е потвърдила напредъка на Северна Македония.
„Решението на Европейския съвет е несправедливост и историческа грешка. Но пътят на Северна Македония остава евроатлантическата перспектива", категоричен бе Османи.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Отлагането на преговорите за македонското членство в ЕС излага на риск Преспанското споразумение

Зоран Заев: Отлагането на преговорите за македонското членство в ЕС излага на риск Преспанското споразумение

29 Октомври 2019 | 11:11 | Агенция "Фокус"
Скопие. Премиерът на Северна Македония Зоран Заев предупреди, че решението да не се започнат преговори за присъединяване на страната към Европейския съюз може да изложи на риск Преспанското споразумение, тъй като то е свързано с процеса, съобщава електронното издание на гръцкия ежедневник Kathimerini.
Говорейки пред гръцкото издание на Euronews, цитирано от вестника, Заев заяви, че някои основни членове на Преспанското споразумение, подписано с Гърция през лятото на 2018 г. за преодоляване на десетилетния спор за името, са свързани с напредъка на присъединяването на страната му към ЕС.
„Някои членове ще бъдат замразени, защото не може да бъдат приложени. Ще се опитаме да ги приложим, но двата процеса са свързани помежду си“, обясни Заев, подчертавайки, че спорните положения в договора се отнасят главно до вътрешното използване на новото име на страната.
Заев, който свика предсрочни избори за април догодина, след като кандидатурата на страната му за присъединяване към ЕС беше блокирана по-рано този месец, най-вече от Франция, заявиу, че членството в ЕС е единственият път за Северна Македония другите държави от Западните Балкани.
„Нямаме алтернатива. Няма други предложения, които биха могли да послужат като алтернатива. Възможно е други такива да не ни гарантират демокрация, върховенство на закона и свобода. Ако светлината на звездите на знамето на Европейския съюз угасне, тук ще потънем в тъмнина. И може да се изгубим в този мрак”, цитира изданието думите на Заев.
„Ако на радикализацията и възраждането на национализма се даде плодородна почва, това ще нанесе много щети на Балканите като цяло. А когато Балканите имат проблем, Европа има проблем“, добави премиерът на Северна Македония.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Заев отпътува за Рим за среща с италианския си колега

„Независен“ (Македония): Заев отпътува за Рим за среща с италианския си колега

29 Октомври 2019 | 08:07 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на югозападната ни съседка Зоран Заев отпътува за Рим за среща с италианския премиер Джузепе Конте, след което ще замине за Брюксел, където ще присъства на прощална вечеря, дадена от Върховния представител на Европейския съюз по външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини с лидерите на страните от Западните Балкани, съобщава електронното издание на скопския вестник „Независен“.
Заев ще пристигне в Рим по покана на Конте, който след заседание на Европейския съвет в Брюксел, на което бе отложено решението за започване на преговори със Северна Македония за членство в Общността, обяви, че ще се стреми да отвори въпроса за разширяването на ЕС през ноември.
Заев потвърди в телевизионно интервю миналата седмица, че Конте ще обсъди разширяването на съвет, насрочен за 19 ноември.
След последната среща на върха на европейските лидери в Брюксел, Конте определи като „историческа грешка“ решението да не бъдат започнати преговори за членство на Северна Македония и Албания в ЕС. Тогава той обяви, че ще се опита да поправи грешката и отново да обсъди датата за преговори през ноември.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бившият гръцки премиер Костас Караманлис: Преспанското споразумение не е автоматичен билет за ЕС

Бившият гръцки премиер Костас Караманлис: Преспанското споразумение не е автоматичен билет за ЕС

28 Октомври 2019 | 14:14 | Агенция "Фокус"
Атина. Бившият министър-председател на Гърция Костас Караманлис предупреди, че страната е изправена пред големи предизвикателства, породени от провокациите на Турция към нейния суверенитет, въпроса за миграцията, нежеланието на Европа да поеме водеща роля, непредсказуемостта на САЩ и това, което той определи като „големи слабости" в Преспанското споразумение със Северна Македония, отбелязва електронното издание на атинския вестник Kathimerini.
Коментирайки уреждането на спора за името, Караманлис заяви, че Гърция не е използвала адекватно прецедента, който сама е създала с налагането на вето на присъединяването на Македония към НАТО през 2008 г. и заяви, че развитието на ситуацията в последните месеци разкрива „основните слабости“ на Преспанското споразумение.
„Можехме да поискаме и да постигнем много повече. Последните събития потвърдиха, че нетърпеливите да се присъединят към НАТО и ЕС все още имат какво да докажат. В крайна сметка изглежда, че проблемите им са повече от тези с Гърция“, подчерта бившият премиер на южната ни съседка. Що се отнася до Северна Македония, Караманлис подчерта, че страните, които се стремят - рано или късно - да станат членове на Европейския съюз, трябва изцяло да възприемат и прилагат европейското поведение, европейските принципи и ценности. „Не бива да се предполага, че с подписването на Преспанското споразумение, тя автоматично получава билет за ЕС“, добави той.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония) Европейските либерали настояват за започване на преговори със Северна Македония

„Нова Македония“ (Македония) Европейските либерали настояват за започване на преговори със Северна Македония

28 Октомври 2019 | 09:07 | Агенция "Фокус"
Скопие/Атина. „Алианс на либералите и демократите за Европа“ инициираха резолюция за започване на преговори за членство в Общността на Северна Македония, съобщава електронното издание на първия вестник в югозападната ни съседка – „Нова Македония“.
Според Горан Милевски, министър от Либерално-демократическата партия на Република Северна Македония и лидер на самата партия, подчерта, че това е голяма стъпка, тъй като либералите са в коалиция с партията на френския президент Еманюел Макрон.
В събота „Европейският конгрес на либералите в Атина прие единодушна резолюция, призоваваща за започване на преговори, и това е много важно, защото либералите са в коалиция с Макрон. А когато вашите коалиционни партньори настояват за започване на преговори това е много по-важно от какъвто и да било друг натиск върху президента на Франция“, коментира Милевски.
Текстът на резолюцията гласи, че Северна Македония и Албания трябва да се разглеждат индивидуално, а не в група, какъвто е подходът на Европейския съюз. „Самият текст на резолюцията гласи, че всяка страна трябва да бъде оценявана индивидуално, в съответствие с нейните успехи и цели, а на нашата страна беше казано, че е изпълнила всички очаквания, които са били заложени и че няма извинения за ново отлагане на датата... Заключението на резолюцията е, че началото на преговорите трябва да започне на следващата среща на върха през декември и либералите недвусмислено застават зад това“, поясни друг представител на Либерално-демократическата партия на Република Северна Македония.
От редиците й твърдят, че са разочаровани от отношението на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и че Атина пропуснала възможността да се превърне в стратегически партньор на Скопие.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Франция тласка ЕС към стратегическа катастрофа

The Washington Post: Франция тласка ЕС към стратегическа катастрофа

28 Октомври 2019 | 00:34 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Няма съмнение, че Брекзит е стратегическа катастрофа за Европейския съюз. Но твърде малко изглежда разбират, че ЕС се насочва и към друга стратегическа катастрофа - този път на Балканите, пише известният шведски политик Карл Билд в американския вестник The Washington Post.
Миналата седмица Франция се намеси, за да наложи вето на започването на преговорите за присъединяване със Северна Македония, въпреки многократната препоръка на Европейската комисия и волята на другите държави-членки. По този начин това може да доведе до срив на установен от десетилетия стратегически подход на ЕС.
От края на балканските конфликти през 90-те години на миналия век, за ЕС е приоритет да се осигури дългосрочна стабилност в тази проблемна част на континента. Прекратяването на войните е едно, но изграждането на истински мир изисква дългосрочни усилия, особено около мирната интеграция.
През 2003 г., като част от срещата на върха в Солун, европейските лидери официално се ангажираха техните държави да отворят пътя за членство в ЕС на всички страни от Западните Балкани. Оттогава това се превърна във фар, вдъхновил и ръководил политиците в региона, които се стремят да реформират икономиките и обществата, да преодолеят разделенията от миналото и да се подготвят за европейското бъдеще на утрешния ден.
Това със сигурност не е лесно и напредъкът е бавен в редица области. Но в регион, разкъсван между силите на разпадане и интеграция, балансът ясно се измести от първото към второто, до голяма степен благодарение на европейската перспектива.
Този проект е поставен в опасност от решението на Франция за Северна Македония. Никой не е останал с впечатлението, че членството в ЕС за Северна Македония по някакъв начин е гарантирано. То беше въпрос на започване на много продължителен процес на преговори и реформи, вдъхновени от тази перспектива.
Всъщност Преспанското споразумение през 2018 г. между Северна Македония и Гърция, което реши дългогодишния спор за име на страната, трябваше да бъде фактическо условие за започване на преговорите за ЕС. Сега позицията на Париж е, че това ще трябва да изчака, докато бъдат извършени някакви все още неуточнени реформи в ЕС в следващите години или десетилетия.
Това е лошо само по себе си, но последиците от решението отиват много по-далеч. Френското вето не беше само вето срещу Северна Македония и Албания, но и срещу целия процес на разширяване в Западните Балкани, като ефективно потопи цялата политика. Това може да не е изрично казано, но, косвено, то също е било вето срещу Сърбия, Черна гора и Босна.
Това неминуемо ще има последици за други нерешени проблеми в региона. С възможността за интеграция Сърбия трябваше да избира между своето бъдеще с Европа и миналото си с Косово, като по този начин нормализира отношенията между двете страни. Ако Европа затвори вратата, това става неизмеримо по-трудно. И с цялото си напрежение бъдещето на Босна, разбира се, би било много по-стабилно, ако страната беше интегрирана в структурите на Европа.
Френският президент Еманюел Макрон красноречиво говори за отговорностите на Европа и иска да се позиционира като фигурата, поставяща ЕС на нова траектория от глобално значение. Това е всичко хубаво и добро - и е спешно необходимо, но едва ли е съвместимо с унищожаването на доверието на ЕС в самата Европа. Трябва да се припомни, че последният опит за по-съществен ремонт на ЕС, с така наречения Конституционен договор, той беше свален от референдум във Франция през 2005 г. Никой не се е осмелявал да съживи тези усилия. И дали Париж е искрен относно готовността си да се отвори за нови членове в бъдеще, е поставено под съмнение. Малко, опасявам се, ще са готови да разчитат на това.
Франция може би никога не е била ентусиазиран привърженик на разширяването на ЕС, но като цяло е приела процеса и е живяла щастливо с резултата. И все пак Франция направи всичко възможно, за да блокира перспективите за присъединяване на Турция през годините на обещаващи демократични реформи и европейски стремежи. Въпреки че други фактори със сигурност работеха, това изигра роля за придвижването на Турция в съвсем различна посока. Докато Турция в миналото беше стратегическа възможност за Европа, сега тя се превърна в стратегическа опасност за Запада.
Гледайки напред, рискът е същото да се случи и на Балканите. И въпреки че страните там ще останат икономически зависими от ЕС, неизбежното забавяне на необходимите реформи и интеграция вероятно ще принуди още повече млади хора от Балканите да търсят бъдещето си в ЕС. Тези, които остават, може би ще бъдат привлечени от опасните политики на национализма и носталгията. Лишени от бъдеще, те могат да търсят връщане към миналото.
В крайна сметка това са Балканите. Виждали сме това да се случва и преди.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Франция тласка ЕС към стратегическа катастрофа

The Washington Post: Франция тласка ЕС към стратегическа катастрофа

27 Октомври 2019 | 20:41 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Няма съмнение, че Брекзит е стратегическа катастрофа за Европейския съюз. Но твърде малко изглежда разбират, че ЕС се насочва и към друга стратегическа катастрофа - този път на Балканите, пише известният шведски политик Карл Билд в американския вестник The Washington Post.
Миналата седмица Франция се намеси, за да наложи вето на започването на преговорите за присъединяване със Северна Македония, въпреки многократната препоръка на Европейската комисия и волята на другите държави-членки. По този начин това може да доведе до срив на установен от десетилетия стратегически подход на ЕС.
От края на балканските конфликти през 90-те години на миналия век, за ЕС е приоритет да се осигури дългосрочна стабилност в тази проблемна част на континента. Прекратяването на войните е едно, но изграждането на истински мир изисква дългосрочни усилия, особено около мирната интеграция.
През 2003 г., като част от срещата на върха в Солун, европейските лидери официално се ангажираха техните държави да отворят пътя за членство в ЕС на всички страни от Западните Балкани. Оттогава това се превърна във фар, вдъхновил и ръководил политиците в региона, които се стремят да реформират икономиките и обществата, да преодолеят разделенията от миналото и да се подготвят за европейското бъдеще на утрешния ден.
Това със сигурност не е лесно и напредъкът е бавен в редица области. Но в регион, разкъсван между силите на разпадане и интеграция, балансът ясно се измести от първото към второто, до голяма степен благодарение на европейската перспектива.
Този проект е поставен в опасност от решението на Франция за Северна Македония. Никой не е останал с впечатлението, че членството в ЕС за Северна Македония по някакъв начин е гарантирано. То беше въпрос на започване на много продължителен процес на преговори и реформи, вдъхновени от тази перспектива.
Всъщност Преспанското споразумение през 2018 г. между Северна Македония и Гърция, което реши дългогодишния спор за име на страната, трябваше да бъде фактическо условие за започване на преговорите за ЕС. Сега позицията на Париж е, че това ще трябва да изчака, докато бъдат извършени някакви все още неуточнени реформи в ЕС в следващите години или десетилетия.
Това е лошо само по себе си, но последиците от решението отиват много по-далеч. Френското вето не беше само вето срещу Северна Македония и Албания, но и срещу целия процес на разширяване в Западните Балкани, като ефективно потопи цялата политика. Това може да не е изрично казано, но, косвено, то също е било вето срещу Сърбия, Черна гора и Босна.
Това неминуемо ще има последици за други нерешени проблеми в региона. С възможността за интеграция Сърбия трябваше да избира между своето бъдеще с Европа и миналото си с Косово, като по този начин нормализира отношенията между двете страни. Ако Европа затвори вратата, това става неизмеримо по-трудно. И с цялото си напрежение бъдещето на Босна, разбира се, би било много по-стабилно, ако страната беше интегрирана в структурите на Европа.
Френският президент Еманюел Макрон красноречиво говори за отговорностите на Европа и иска да се позиционира като фигурата, поставяща ЕС на нова траектория от глобално значение. Това е всичко хубаво и добро - и е спешно необходимо, но едва ли е съвместимо с унищожаването на доверието на ЕС в самата Европа. Трябва да се припомни, че последният опит за по-съществен ремонт на ЕС, с така наречения Конституционен договор, той беше свален от референдум във Франция през 2005 г. Никой не се е осмелявал да съживи тези усилия. И дали Париж е искрен относно готовността си да се отвори за нови членове в бъдеще, е поставено под съмнение. Малко, опасявам се, ще са готови да разчитат на това.
Франция може би никога не е била ентусиазиран привърженик на разширяването на ЕС, но като цяло е приела процеса и е живяла щастливо с резултата. И все пак Франция направи всичко възможно, за да блокира перспективите за присъединяване на Турция през годините на обещаващи демократични реформи и европейски стремежи. Въпреки че други фактори със сигурност работеха, това изигра роля за придвижването на Турция в съвсем различна посока. Докато Турция в миналото беше стратегическа възможност за Европа, сега тя се превърна в стратегическа опасност за Запада.
Гледайки напред, рискът е същото да се случи и на Балканите. И въпреки че страните там ще останат икономически зависими от ЕС, неизбежното забавяне на необходимите реформи и интеграция вероятно ще принуди още повече млади хора от Балканите да търсят бъдещето си в ЕС. Тези, които остават, може би ще бъдат привлечени от опасните политики на национализма и носталгията. Лишени от бъдеще, те могат да търсят връщане към миналото.
В крайна сметка това са Балканите. Виждали сме това да се случва и преди.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонският президент: Решението от Брюксел беше шок за всички

Македонският президент: Решението от Брюксел беше шок за всички

25 Октомври 2019 | 16:51 | Агенция "Фокус"
Скопие. Решението от Брюксел беше наистина шок за всички, не само за мен и за народа, но и за целия политически елит, заяви президентът на Македония Стево Пендаровски в интервю за гръцката телевизия Алфа, цитиран от скопския телевизионен канал “Нова ТВ“.
Той добави, че на лидерската среща в неделя всички партии, независимо дали са на власт или в опозиция, са споделили едни и същи настроения и нагласи: "Изпълнихме всичко, което ни беше поискано, и изведнъж Европейският съюз ни казва, че все още не сме готови", цитира думите му Македонската информационна агенция от Атина.
„От 2009 г. във всички доклади на Европейската комисия и след това във всички комюникета на ЕС те заявяваха, че има само един нерешен въпрос, дългогодишният спор за името между нас и вашата страна (Гърция – бел. ред.). Решихме това с Преспанското споразумение и изведнъж Европейският съюз ни казва, че не сме готови, защото трябва да направим някои вътрешни реформи преди това. Това не беше нито искрено, нито справедливо за тези, които са дълбоко ангажирани с процеса. Всичко това, Преспанското споразумение, всички реформи, но най-вече Преспанското споразумение беше на първо място заради Европа. Искаме да бъдем част от Европейския съюз. И изведнъж никъде не виждаме Европейския съюз. Никъде го няма Европейският съюз“, казва Пендаровски.
Mакедонският президент обясни, че това, с което ще се изчака до започване на преговорите за присъединяване с ЕС, е частта за вътрешната и външната кореспонденция и използването на новото име.
"Говорейки за целия пакет, ние вече внедрихме новото име за вътрешна употреба и бих могъл да кажа, че за нас това беше най-трудната част от Преспанското споразумението", каза Пендаровски.
Той посочва, че след няколко месеца страната ще се присъедини към НАТО, благодарение на Преспанското споразумение.
За хората, които са скептични, повтарям още веднъж, че Преспанското споразумение беше основната причина, поради която държавите-членки на Северноатлантическия алианс казаха „да“ на нашето членство. Ако не през ноември или декември, то със сигурност през първите четири месеца на 2020 г. ще бъдем пълноправен член на НАТО и това е пряк продукт от Преспанското споразумение, добавя президентът в интервю за гръцката телевизия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

New Europe: Разширението не е Евровизия, Зоране

New Europe: Разширението не е Евровизия, Зоране

25 Октомври 2019 | 10:22 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Настояващите за разширение из цяла Европа бяха шокирани от третия провал на Еврпейския съвет да обяви решението на 18 октомври за обявяване на дата за започване на преговори за присъединяване към ЕС на Албания и Северна Македония, въпреки продължителните преговори, пише базираното в Брюксел издание New Europe.
Макар вината да беше ясно възложена на френския президент Еманюел Макрон, че настоява за необходимостта от пълна реформа на целия „необратим” процес на разширяване на ЕС, редица други наблюдатели и партии тихо се присъединиха към френския лидер във втората линия на аргументация, признавайки, че нито Албания, нито Северна Македония са готови да започнат преговори за присъединяване сега.
Въпреки широко разпространените извъртанията на повечето обявяващите се за разширение и разпространение на демокрацията неправителствени организации, присъединяването към ЕС не е „награда“ за смела политическа стъпка на един лидер, който обвързва това с твърдението, че сега пътят на неговата държава е „европейски“, в този случай разрешаването на спора за името между Атина и Скопие през 2018-та година, а по-скоро на многоизмерна и многогодишна оценка, че дадена страна предприема реформи и е в състояние да отговори на нови отговорности и проверими демократични стандарти, която в случая с Източна и Южна Европа стана доста размита.

Ще се видим следващата пролет

Във всеки случай Европейският съвет успя да постигне съгласие по едно нещо на тази среща на върха: „Европейският съвет ще се върне към въпроса за разширяването преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Загреб през май 2020 г.“
В какво състояние ще е Европа тогава е трудно да се предвиди ако наистина Брекзит бъде реализиран. . Във всеки случай борбата за влияние между Берлин и Париж почти гарантира, че ще има съществени промени в процеса, известен преди като Разширяване на ЕС, като мнението на повечето източни членове на ЕС, които настояват за разширяване, ще бъде почти изцяло пренебрегнато, все едно планът е да се елиминира гласуването в блока в стил Евровизия, което, ако влязат повече неквалифицирани страни кандидатки, би отслабило ясно демократичните стандарти в рамките на Съюза, заедно с укрепването на германското влияние в целия ЕС.

“Et tu, Zoran?”

Читателите на New Europe няма да бъдат изненадани, че премиерът на Северна Македония Зоран Заев се оттегли от светлината на прожекторите на 18 октомври, за да се появи на следващия ден, когато обяви намерението си да реализира отдавнашната си заплаха, поне към Брюксел, да свика предсрочни избори. След среща с политическите лидери през почивните дни, бе обявена датата за този вот – 12 април, шест месеца преди редовните и любопитно месец преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани.
Характеризирането на подобна смяна на избирателния график като „предсрочни избори“ е дискусионно и Заев сякаш имаше малки затруднения да предостави на опозицията си толкова време да организира кампания. Нека не забравяме как Заев, възползвайки се от неортодоксални и напълно вероятно недемократични практики, успя да спечели гласовете, които му трябваха от ултранационалистическата опозиция, за да приеме противоречивите изменения в конституцията, необходими за прилагането на Преспанския договор с Гърция през януари тази година.
Заев също имаше значителна чуждестранна подкрепа и продемократичните НПОта, които обикновено заливат Скопие, бяха почти невидими за този период, тъй като Заев притисна редица опозиционни депутати да сменят на позицията си, включително да се съгласят със съмнителни задкулисни договорки, които сложиха край на някои разследвания на правителството за действия и записи на разговори на тези депутати от миналото.
Междувременно Заев разговаря с други лидери на ЕС в опит да поддържа дискусията за разширяването под някаква форма. Той планира пътуване в края на октомври, за да се срещне с италианския премиер Джузепе Конте, който намекна, че ще отвори своя инициатива за разширяването.

Албания остава спокойна

Засега Албания не се движи към избори. Опозиционните партии обаче не пропуснаха възможността да атакуват премиера Еди Рама заради действията на Макрон. Резултатите от срещата предизвикаха опозиционни призиви за оставката на Рама; Лидерът на Демократическата партия Лулзим Баша стигна дотам, че каза „Европа отхвърли Еди Рама, а не Албания“.
През септември продължаващите на опозицията донякъде се охладиха, след като някои преминаха в насилие и страната реши да изчака, за да види решението на ЕС за разширяването. Някои наблюдатели сега се притесняват от нова нестабилност и нов натиск за сваляне на Рама.

Утешителната награда на Вашингтон за Скопие

Още преди да започне предизборната кампания, приятелите на Заев във Вашингтон разбират нуждата му от видими признаци на загриженост и подкрепа от водещата световна суперсила и това означава много фотографии с висши американски служители. Много преди разочарованието от срещата на върха на ЕС в Скопие се чуха слухове, че Заев може да бъде поканен във Вашингтон.
Твърди се, че главният привърженик на Заев в САЩ, изпълняващият длъжността помощник-държавен секретар по европейските и евразийските въпроси Филип Рийкър, който преди това беше американски посланик в Скопие, организира мероприятия, свързани с приключването на процедурата за ратифициране на Протокола за присъединяването на Северна Македония към НАТО в САЩ, което евентуално включва среща в Белия дом. С голямото участие на Рийкър като посредник в разрастващия се скандал Тръмп-Украйна, това остава да се види.
Сенатът на САЩ най-накрая стигна до ратифицирането на присъединяването на Северна Македония към НАТО на 22 октомври с 91-2 гласа. Двама републикански сенатори гласуваха против новата структура на съюза в законопроекта. Въпреки че одобрението на парламента обикновено е рутинен бизнес в повечето демократични страни, всяка държава-членка на НАТО трябва да ратифицира документа за присъединяване, който официално добавя нов съюзник, поради което реалният старт на членството за Северна Македония, която се присъединява като 30-ия член на Алианса, може да не се случи преди срещата на върха на НАТО в края на годината.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

“Макфакс“ (Македония): Европейският парламент прие резолюция за започване на преговори със Скопие и Тирана

“Макфакс“ (Македония): Европейският парламент прие резолюция за започване на преговори със Скопие и Тирана

24 Октомври 2019 | 15:46 | Агенция "Фокус"
Страсбург. С общо 412 гласа „за“, 136 „против“ и 30 въздържали се, Европейският парламент прие резолюция в подкрепа на започването на преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония, предава скопската медия “Макфакс“.
"Политиката за разширяване на Европейския съюз е най-ефективният външнополитически инструмент на Съюза и по-нататъшното разпадане на тази политика може да доведе до все по-нестабилна ситуация в непосредствена близост до ЕС", се казва в резолюцията.
В нея Европейския парламент изразява своето разочарование от неуспеха на ЕС да започне преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония, поради противопоставянето на Франция, Холандия и Дания. Според оценката на европарламента обаче, и двете страни са изпълнили условията за нова стъпка по пътя към европейската интеграция.
Подчертава се, че това решение на последната среща на върха в Брюксел е стратегическа грешка, дискредитираща ЕС и изпращаща отрицателен сигнал до страните кандидатки във връзка с добросъседските отношения. Този ход на ЕС освен това отваря вратата за чужди влияния в региона.
"Интеграцията на страните, които изпълняват условията, помага на ЕС да запази международната си роля и да защити своите интереси. Напредъкът по пътя към ЕС също има трансформационен ефект върху самите страни кандидатки", се казва още в текста на резолюцията.
Европейският парламент още изразява своето съжаление, че решението на Европейския съвет да не започва преговори за присъединяване със Скопие и Тирана подкопава усилията, положени от парламента в процеса на разширяване и стратегията на Брюксел за Западните Балкани.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Косово): САЩ смята, че провала в преговорите между ЕС и Западните Балкани отваря вратата за Русия

RTK (Косово): САЩ смята, че провала в преговорите между ЕС и Западните Балкани отваря вратата за Русия

24 Октомври 2019 | 15:30 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американските сенатори и главният посланик на САЩ в Западните Балкани Матю Палмър критикуваха Брюксел за провала в разговорите с Албания и Северна Македония за започване на преговори за присъединяване на страните в Европейския съюз, като според тях това отваря врата за по-широко руско влияние в региона, предава “Радио и телевизия на Косово”.
„Даваме опция на Балканите да погледнат на запад, не да гледат обратно към Русия и изтока“, заяви сенатор Джийн Шахийн от Демократическата партия, в свое изказване.
„И когато и да се провалим в този си опит, и аз смятам, че ЕС направи това наскоро, това изпраща много силно съобщение към Западните Балкани, че не трябва да продължават с реформите и да не продължават да гледат на запад и да приемат ценностите на запада“, продължи тя.
По-рано на срещата от високо равнище в Брюксел европейските министри не се разбраха за даването на дата за преговори за присъединяване към ЕС на Албания и Северна Македония. Това беше третият път, в който преговорите между Тирана и Скопие с Брюксел се провалят.
Франция и Нидерландия бяха най-гласни в своите съмнения да отворят вратата за нови членове на Общността. Те изразиха своите съмнения за корупцията и стандартите на върховенството на закона в новите кандидати за членове.
Специалният представител на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър заяви пред депутати, че Държавният департамент е разочарован от решението на ЕС.
Според него САЩ се е съгласили с ЕС през май 2019 г., че и двете страни са постигнали значителен прогрес по отношение на реформите и трябва да бъдат окуражени да продължат с тази инерция.
Палмър заяви, че бездействието на Европейския съвет дискредитира ЕС в региона и обезкуражава лидерите на страните да прилагат трудни реформи, а освен това „създава лидерска бездна, която Русия, Китай и други биха били съвсем щастливи да запълнят“.

Превод и редакция: Теодор Пенев

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Макеодния): Експерт от Нидерландия предлага „пробно членство" в ЕС за страните от Балканите

„Макфакс“ (Макеодния): Експерт от Нидерландия предлага „пробно членство" в ЕС за страните от Балканите

24 Октомври 2019 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Хага. Ян Маринус Вайерсма от Холандския институт за международни отношения предлага въвеждането на „двугодишно членство" за страните от Западните Балкани в ЕС, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Вайерсма счита, че трябва да се въведе различна система за мониторинг на реформите в страните-кандидатки в региона, както и да се увеличат инвестициите в тях. „Пробното членство“, съгласно думите му, ще означава, че страната-кандидат няма право да гласува, но може да присъства на заседания на ЕС и срещи на върха.
„Това може да насърчи страни, които са скептично настроени към нови членове, като Франция", заяви Вайерсма.
Той също така предлага увеличени инвестиции в ЕС в страните-кандидатки. Според него повечето граждани на ЕС виждат проблем в това Турция да стане член на ЕС и това е една от причините да се противопоставят на разширяването. Според експерта преобладаващото мнение в Брюксел е, че примането на нови членове би нарушило отношенията в самия ЕС.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Nezavisne (БиХ): Франция има нова идея за Балканите – специално партньорство вместо членство в ЕС

Nezavisne (БиХ): Франция има нова идея за Балканите – специално партньорство вместо членство в ЕС

24 Октомври 2019 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Париж. Франция е започнала неофициални дипломатически консултации с цел да предложи привилегировано специално партньорство на отделни държави от Западните Балкани вместо пълноправно членство в Европейския съюз, съобщава бонсенският вестник Nezavisne.
Предложението на Париж предвижда финансовата помощ, специалните договорености за достъп до европейските пазари и други предимства за страните от Западните Балкани в замяна на „мълчаливото оттегляне“ на кандидатурата им за присъединяване към Общността.
Франция е под натиск от европейските си партньори да промени позицията си по отношение на членството в ЕС на страните от Западните Балкани на срещата на върха през март догодина и да разреши на Северна Македония и Албания да започнат преговори. Според медията не е случаен фактът, че предсрочните парламентарни избори в Северна Македония са насрочени за април 2020 г. Целта е да се види дали ЕС ще одобри продължаването на предприсъединителния процес през март.
На срещата на върха през март трябва да стане ясна позицията на Брюксел за Босна и Херцеговина, при условие че дотогава е формирано правителство и бъдат предприети конкретни стъпки за изпълнение на препоръките на Европейската комисия.
Припомня се, че Германия отправи подобно предложение към Турция преди десет години, обещавайки на Анкара „привилегировано партньорство" вместо членство, но дори и тогава ходът на Берлин бе разгледан като елегантен начин да откаже на Турция членство в ЕС.
Междувременно европейските медии изобилстват с критики към Франция, като я обвиняват, че тласка Западните Балкани в ръцете на Русия, Турция и Китай, като се отказва от разширяването на Общността.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Le Monde: Предавайки Македония, Франция дискредитира себе си и ЕС

Le Monde: Предавайки Македония, Франция дискредитира себе си и ЕС

24 Октомври 2019 | 11:20 | Агенция "Фокус"
Париж. На заседанието на Европейския съвет на 18 октомври Франция за пореден път се обяви против започване на преговорите със Северна Македония и Албания за тяхното присъединяване към Съюза. Това решение нарушава обещанието на ЕС, подкопава доверието към него и може да предизвика нови сътресения на Балканите, където от 2017 година Франция се възприема като фактор за регионалната стабилност. И това се случва независимо от приетите наскоро в Скопие исторически политически решения в неустойчивия и нуждаещ се от помиряване регион, пише френското издание Le Monde в материал, представен без редакторска намеса.
Когато Македония получи независимост след разпадането на Югославия през ноември 1991 година, Гърция настоя тя да се казва „Бивша югославска република Македония“ (БЮРМ). ЕС прие това.
На 12 юни 2018 година премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас се договориха за ново официално име на страната: Северна Македония. Историческият спор беше приключен.

Преодоляване на етническите конфликти

Атина взе смело решение, въпреки противопоставянето на опозицията (сега тя дойде на власт) и протестите на националистите. Не по-малко смелост бе показана в Скопие, където крехката коалиция на премиера замени националиста Никола Груевски (2006-2016), чийто авторитаризъм разчита на пренаписването на историята и поставянето на безкрайни статуи на „македонски герои“.
Въпреки често агресивната опозиция и двамата премиери постигнаха ратификация на споразумението в парламентите, като бяха пропити с дух на компромис в името на европейските задължения. Скопие трябваше да се справи с мощен външен противник - Руската Федерация, която беше враждебна на договора, който отваря пътя на Македония към НАТО.
Болезненият разпад на Югославия беше съпроводен с появата на нови националистически и авторитарни сили. С изключение на Македония, която успя, с подкрепата на ЕС и НАТО, да избегне гражданска война между славянското мнозинство и албанското малцинство, които подписаха Охридското споразумение през 2001 г.
ЕС отбеляза това постижение с договор за стабилизиране и асоцииране в духа на „европейска перспектива“, която беше отворена за Западните Балкани на срещата на върха в Солун през 2003 г. В този момент Македония даде пример за преодоляване на етническите конфликти, за да премине към обещаната европейска интеграция.

„В името на Европа“

През 2005 г. Македония получи статут на „кандидат“ за присъединяване към ЕС, но решителното възпрепятстване от Гърция във връзка с името зачерта перспективата за преговори. Факт е, че разширяването изисква единодушно решение. Ветото на Атина допринесе за десетгодишно утвърждаване на националистическа, авторитарна и корумпирана власт, което също даде отлично алиби за забавяне на процеса на влизане.
От 2016 г. правителството на Зоран Заев промени всичко това с помощта на съдебните реформи и борбата с корупцията, както се изисква от Брюксел. Успоредно с това то стартира политика за развитие на добросъседски отношения, която доведе до споразумение с Гърция за името на страната и споразумение за приятелство и партньорство с България, което сложи край на болезнената и сложна история.
Всичко това е „в името на Европа“. Следователно би било логично, ако Европейският съвет бе одобрил на заседанието си на 29 юни 2018 година преговорите за влизане на страната, която изпълни всички строги изисквания на Европейската комисия.
Въпреки това Франция и Холандия считат, че задълбочаването на реформите е предварително условие за началото на такива преговори. Още през 2018 г. президентът Макрон охлади надеждите на Скопие, като заяви, че ЕС трябва да проведе реформи, преди да приеме нови членове. Въпреки че Европейската комисия също заяви, че „ЕС трябва да стане по-силен и по-решителен преди по-нататъшното разширяване“, Франция го издигна до фикс идея, противопоставяйки се по почти невротичен начин. Често говорим за цената на разширяването, но забравяме за цената на неговото отсъствие.

Голямо разочарование на Балканите

Подобна позиция шокира не само Македония, но и онези страни, които не горят от желание да проведат реални реформи и преосмислят старата поговорка на комунистическите държави от Източна Европа: „ЕС се преструва, че ни приема, ние се преструваме, че провеждаме реформи!“
На конференцията на посланиците на 27 август Еманюел Макрон въпреки това призова „да се изпратят нови сили на Балканите, за да не позволи на неевропейските страни да заемат нашето място в играта“. Както и да е, на 18 октомври в Брюксел Франция поиска преразглеждане на „рамката за преговори“ за по-голяма прозрачност и реформи, въпреки че Македония и Албания задълбочават тези реформи в трудна политическа среда.
Най-доброто е враг на доброто: именно започването на преговорите би позволило на ЕС да приложи изцяло своята „мека сила“ за напредък в реформите и преодоляване на националистическите спорове.
Освен това Бундестагът по инициатива на германското правителство се изказа за това с мнозинство гласове. Оказва се, че след гръцкото вето Франция остава единственият враг. И това е повече от грешка. Това води не само до изолацията на Франция, но и дискредитира ЕС, който наруши дадената дума.
Едно такова твърдо решение на Европейския съвет ще доведе до голямо разочарование на Балканите. Русия, Китай, Турция и други хищници ще се възползват от този вакуум. Що се касае до Франция, която има силни исторически и икономически връзки в региона, тя просто загуби значителна част от доверието в себе си и подкопава доверието в ЕС.
Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че „присъединяването е принос в борбата за мир, сигурност и стабилност в Европа“. За нея ще бъде трудно да потвърди това на практика, тъй като ЕС наруши думата си и може да плати скъпо за това.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Германският посланик в Скопие заяви, че Берлин ще продължи да подкрепя кандидатурата на Македония за ЕС

„Независен“ (Македония): Германският посланик в Скопие заяви, че Берлин ще продължи да подкрепя кандидатурата на Македония за ЕС

23 Октомври 2019 | 20:57 | Агенция "Фокус"
Скопие. Германският посланик в Македония Томас Герберих заяви, че страната е част от Европа и не заслужава нищо по-малко от пълноправно членство в Европейския съюз, пише скопското издание „Независен“.
„Германия ще продължи да предоставя подкрепа, както винаги сме правили. Моля ви да продължите с реформите и убедете в това всички който имат съмнения във връзка с членството ви в ЕС“, заяви посланикът в свое изявление.

Превод и редакция: Теодор Пенев

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

N1 (Сърбия): Западните Балкани не трябва да се обезкуражават от решението на ЕС за Македония и Албания, смята посланикът на Брюксел в Сърбия

N1 (Сърбия): Западните Балкани не трябва да се обезкуражават от решението на ЕС за Македония и Албания, смята посланикът на Брюксел в Сърбия

23 Октомври 2019 | 16:18 | Агенция "Фокус"
Белград. Посланикът на Европейския съюз в Сърбия Сем Фабрици заяви, че Западните Балкани не трябва да се разочароват от решението на Брюксел да не предостави дата на Македония и Албания за започване на преговори за присъединяване, предава телевизионният канал N1.
Фабрици още обеща, че ЕС ще продължи да си сътрудничи със Сърбия и Западните Балкани и ще стои плътно зад тях.
Посланикът заяви, че споделя разочарованието на хората от региона във връзка с решението на ЕС и похвали реформите в страните от Западните Балкани. Според него и двете страни са постигнали прогрес, включително „историческата сделка“ между Атина и Скопие за името на Северна Македония.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Оливер Спасовски, министър на вътрешните работи на Р Северна Македония: До и след сформиране на служебното правителство е важно какво ще успеем да свършим, а не кой ще го оглави

Оливер Спасовски, министър на вътрешните работи на Р Северна Македония: До и след сформиране на служебното правителство е важно какво ще успеем да свършим, а не кой ще го оглави

23 Октомври 2019 | 16:10 | Агенция "Фокус"
Благоевград. И от страна на министерството, и от страна на държавата ще продължат всички наши активности, които са свързани с изграждане и реформиране на системата и създаването на по-добри условия за живот. Това каза на ГКПП "Станке Лисичково" министърът на вътрешните работи на Р Северна Македония Оливер Спасовски, в отговор на въпрос, зададен от македонски журналисти, за бъдещето на страната до и след формирането на служебното правителство, което ще управлява до парламентарните избори, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. „Когато дойде време да се сформира служебното правителство ще се изберат личности, които ще ръководят страната до изборите“, каза още Спасовски. Според него за гражданите не представлява голям интерес кой ще управлява техническото правителство. „Важно е какво ще направим до 31 декември, когато ще се формира служебното правителство – колко проекти ще направим и как ще подобрим живота на хората“, подчерта Спасовски.
Ливия НИНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Оливер Спасовски, министър на вътрешните работи на Р Северна Македония: Ако искаме по-добър живот за гражданите, то трябва да се борим с корупцията в държавата и институциите

Оливер Спасовски, министър на вътрешните работи на Р Северна Македония: Ако искаме по-добър живот за гражданите, то трябва да се борим с корупцията в държавата и институциите

23 Октомври 2019 | 15:57 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Мотото „Остани чист, кажи НЕ на корупцията“ е много силно и дава силна заявка към политиците, но и към гражданите. Това каза министърът на вътрешните работи на Р Северна Македония Оливер Спасовски, който се срещна с българският си колега Младен Маринов на ГКПП „Станке Лисичково“, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. „Ако искаме по-добър живот за гражданите, то трябва да се борим с корупцията в държавата и институциите“, каза още Спасовски. Според него криминалните контингенти, свързани с корупцията, нямат национална, верска или политическа принадлежност. Спасовски заяви, че точно поради тази причина те са повишили контрола по отношение държавните стандарти, чрез реализирането на съвместния проект с Република България. „Целта ни е да го надградим още повече и да накараме гражданите и в двете страни да бъдат активни и да се борят с корупцията, да подават сигнали на горещите телефони“, подчерта Спасовски. По думите му медиите също са активни участници в борбата с корупцията, затова изказа специално благодарности към журналистите в България и в Северна Македония.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов и македонският му колега Оливер Спасовски проведоха работна срещна на ГКПП „Станке Лисичково“

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов и македонският му колега Оливер Спасовски проведоха работна срещна на ГКПП „Станке Лисичково“

23 Октомври 2019 | 15:23 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Министърът на вътрешните работи Младен Маринов и македонският му колега Оливер Спасовски проведоха работна срещна на ГКПП „Станке Лисичково“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Двамата обсъдиха важни теми и проблеми, свързани с борбата с корупцията в Република България и в Република Северна Македония. Те присъстваха и на поредния етап от проекта на Дирекция „Вътрешна сигурност“ под надслов „Остани чист, кажи НЕ на корупцията“. Той се реализира в партньорство между Република България, Република Северна Македония, Република Гърция, Република Сърбия и Република Румъния, а целта му е пресичане на корупционно поведение, информиране на гражданите за техните права, начини за реакция и повишаване на доверието у гражданите към дейността на държавните структури.
Министър Младен Маринов заяви, че в последния доклад на Европейската комисия за наблюдението на правосъдната ни система и борбата с корупцията, както и в предишните е било посочено, че България се развива в правилната посока. „Така, че бъдещето на Република Северна Македония в Европейският съюз (ЕС) е в тази посока и с подобни инициативи правим крачка напред“, каза още Младен Маринов. Той коментира, че взаимодействието между дирекциите в двете страни, които се борят с корупцията, е много добро, затова изрази увереността си, че заедно ще успеят да се справят с този проблем.
От своя страна министър Оливер Спасовски потвърди думите на българският си колега, като отбеляза, че членството на Северна Македония в Европейския съюз е свързано с изграждането на стандарти в държавните системи. „Ако нашите предци са имали борба за създаване на държава, за свобода, то нашата борба днес е друга и тя е против корупцията“, подчерта Спасовски.
Министър Младен Маринов и министър Оливер Спасовски разговаряха и с водачи на моторни превозни средства, които преминаваха през пункта, както от българска, така и от македонска страна. На същите раздава и рекламни материали на проекта „Остани чист, кажи НЕ на корупцията“, сред които бутилки с минерална вода, листовки, гумени гривни и детски играчки, наподобяващи полицейски автомобили.
Македонският министър на вътрешните работи подари на своя български колега значка, като знак на приятелство между двете страни.
От българска страна на събитието присъстваха: началникът на политическия кабинет на вътрешния министър Михаил Златанов, директорът на ГД „Гранична полиция“ гл. комисар Светлан Кичиков, ст. комисар Дойчин Дойчинов, директор на ОДМВР – Благоевград, комисар Васил Митов, началник на Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Кюстендил, както и Румен Ганев, директор на Дирекция „Вътрешна сигурност“.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Младен Маринов за случая с намерените мъртви 39 души в графство Есекс: Очакваме официална информация за камиона, неговото движение и дали е с българска регистрация

Министър Младен Маринов за случая с намерените мъртви 39 души в графство Есекс: Очакваме официална информация за камиона, неговото движение и дали е с българска регистрация

23 Октомври 2019 | 14:59 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Официална информация по линия на Министерството на вътрешните работи и по другите официални канали не е постъпвала при нас до към 14.00 часа. Това коментира министърът на вътрешните работи Младен Маринов във връзка със случая с намерените мъртви в камион 39 души в графство Есекс, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. „Проведох разговор с полицейския представител на Република България, който е във Великобритания. Информацията, която той има е от публикации в местни медии. Той е направил връзка с местната полиция. Очакваме от там подробна информация по отношение на камиона, неговото движение, дали е с българска регистрация, от къде идва“, каза още Маринов. Той допълни, че в момента, в който получат официална информация медиите ще бъдат уведомени за нея.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Работна среща на министрите на вътрешните работи на България и Северна Македония ще се проведе на ГКПП „Станке Лисичково“

Работна среща на министрите на вътрешните работи на България и Северна Македония ще се проведе на ГКПП „Станке Лисичково“

23 Октомври 2019 | 07:22 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Работна среща на министрите на вътрешните работи на България и Северна Македония ще се проведе на ГКПП „Станке Лисичково“ от 13.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.
Министърът на вътрешните работи Младен Маринов ще проведе работна среща с колегата си от Република Северна Македония министър Оливер Спасовски. В нея от българска страна ще участват началникът на политическия кабинет на вътрешния министър Михаил Златанов, директорът на ГД „Гранична полиция“ гл. комисар Светлан Кичиков, ст. комисар Дойчин Дойчинов, директор на ОДМВР – Благоевград, комисар Васил Митов, началник на Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Кюстендил, както и Румен Ганев, директор на Дирекция „Вътрешна сигурност“.
Двамата министри ще присъстват на поредния етап от проекта на Дирекция „Вътрешна сигурност“ под надслов „Остани чист, кажи НЕ на корупцията“. Проектът се реализира в партньорство между Република България, Република Северна Македония, Република Гърция, Република Сърбия и Република Румъния, а целта му е пресичане на корупционно поведение, информиране на гражданите за техните права, начини за реакция и повишаване на доверието у гражданите към дейността на държавните структури.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Според Financial Тimes „мрачни дни очакват Македония при смяна на властта“

„Фокус“ (Македония): Според Financial Тimes „мрачни дни очакват Македония при смяна на властта“

22 Октомври 2019 | 17:53 | Агенция "Фокус"
Лондон. След евентуална смяна на властта в Северна Македония и евентуалното идване на националисти, противопоставили се на договора за промяна на името с Гърция, Балканите отново могат да се върнат към мрачните дни, прогнозира британският Financial Times в нов анализ на събитията след решението на Брюксел за незапочване на преговори с Македония и Албания, пише скопското издание “Фокус“.
"Ветото на Еманюел Макрон за започване на преговори със Северна Македония и Албания за присъединяване към ЕС може да бъде запомнено като историческа грешка, която ще отслаби Европа и ще подкопае амбициите й да стане геополитическа сила", се казва в статията.
Авторът пише, че Макрон със своята блокада торпилира политиката на разширяване на ЕС и го лишава от един от най-големите външнополитически инструменти. По този начин, подчертава авторът, Макрон може да предизвика дестабилизация в балканския двор на Европа.
„И всичко това идва от лидер, който твърди, че е пример за европейски дух на солидарност и сътрудничество“, подчертава авторът.
Освен това авторът добавя, че исканията за нова методология на преговори не са достатъчна причина да не се започнат преговори за присъединяване с Македония и Албания, тъй като това е процес, който вероятно ще отнеме десетилетия.
„Има сериозна загриженост за организираната престъпност, корупцията и върховенството на закона, особено в Албания, чиято мафия присъства в много страни от ЕС. Дания и Холандия също отхвърлиха преговорите с Албания, докато Франция отхвърли Северна Македония, като посочи, че не иска разширяване. Трудно е да си представим, че Макрон може да промени решението си преди изборите през 2022 г.“, оценява авторът.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Гърция предупреди, че „албанците ще дестабилизират региона, ако Скопие получи дата, а Тирана – не“

„Вечер“ (Македония): Гърция предупреди, че „албанците ще дестабилизират региона, ако Скопие получи дата, а Тирана – не“

22 Октомври 2019 | 07:46 | Агенция "Фокус"
Атина. Резултатите от срещата на върха на Европейския съюз не са приятни за Гърция и не са в полза на стабилността в региона, заяви гръцкият заместник-министър на външните работи Милтиадис Варвициотис в интервю пред радио Real FM, като в същото време подчерта, че разделянето на кандидатурите на Македония и Гърция няма да допринесе за стабилността в региона, пише македонският ежедневник „Вечер“.
„Това със сигурност не е приятно развитие за нас. Това е решение, което не е в полза на стабилността в региона. Но също така бих казал, че не би било в интерес на стабилността на региона и решение, което би казало „да“ на Скопие и „не“ на Тирана, защото по същество би радикализирало албанския елемент, който има много голямо влияние както в Скопие, така и в Косово“, заяви Варвициотис и добави, че позицията на мнозина, включително на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, е, че „не е в интерес на стабилността на региона да се разделят двата случая“.
Както предава кореспондентът на МИА в Атина, заместник-министърът е обяснил, че първият дипломат на Гърция Никос Дендиас и премиерът Мицотакис, както и той лично, миналата седмица на срещите на ЕС са излезли с позиция, че за първи път в историята има възможност „на север да граничим само със страни, които бавно получават статута на членки на ЕС“.
Що се касае до европейската перспектива на Скопие, той заяви, че тя „не е отменена, а само отложена“.
„Истина е, че скопската страна беше притисната много. Заев заплашваше през всички дни на срещата, че ако сделката се провали, той ще подаде оставка, което никой в Европа не му каза, че би било разумно да се направи, тъй като решението не отмени европейския им курс, а го отложи за следващата среща на върха, която ще се проведе на Балканите, в Хърватия, в Загреб и вниманието ще бъде насочено по-специално към това, което се случва на Балканите“, каза Варвициотис.
В интервю за гръцкото радио той повтори, че Гърция „настоява за прилагане“ на Преспанския договор, като подчерта, че въпросът е една от темите на срещата с македонския вицепремиер Буяр Османи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс инфо“ (Македония): Макрон пристига в Скопие и Тирана през ноември

„Плюс инфо“ (Македония): Макрон пристига в Скопие и Тирана през ноември

21 Октомври 2019 | 12:47 | Агенция "Фокус"
Тирана. Президентът на Франция Еманюел Макрон ще посети Скопие и Тирана през ноември, където ще проведе срещи с премиерите Зоран Заев и Еди Рама, предава скопското електронно издание „Плюс инфо“, като се позовава на информация на албанския портал Exit.al.
Изглежда, че със своето посещение френският лидер иска да докаже на двете балкански държави, че европейската им перспектива още съществува и Франция ще им помогне да достигнат тази цел. Дипломатически източник от Тирана заяви, че все още няма детайли за посещението, защото решението за визитата е взето съвсем скоро, пише Exit.al.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стево Пендаровски: Имаме държавен консенсус, че искаме да продължим по европейския път

Стево Пендаровски: Имаме държавен консенсус, че искаме да продължим по европейския път

20 Октомври 2019 | 20:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Първата част от лидерската среща във Вила „Водно“ приключи. По време на почивката президентът Пендаровски заяви, че е обсъдено решението на лидерите на ЕС да не започват преговори за присъединяване на Македония към ЕС, информира скопският телевизионен канал “Телма“.
„Страната ни е в подобна ситуация за трети път“, каза Пендаровски, като припомни и трите ситуации, но за разлика от предишните, този път Македония изпълни всички поставени условия.
Всички присъстващи лидери са изразили съгласие, че пътят към членство в ЕС е единственият път за Македония, тъй като това е единственият път към по-добро бъдеще.
„Имаме държавен консенсус, независимо от заключенията на срещата на върха на ЕС, имаме съгласието на всички присъстващи, че нямаме проблем с новата методология, която се предлага. Съгласни сме с обратимостта на процеса, защото ние няма от какво да се страхуваме и всички присъстващи казаха „не“ за каквито и да било алтернативи на процеса . Имаше предложения да ни включат в категорията „съседство“, но ние сме част от Европа и не търсим алтернатива, а само пълноправно членство в организацията“, каза президентът.
Всички, които са на власт или в опозиция през следващия период, обещаха да работят за присъединяване към Европа.
След почивката Пендаровски обяви, че ще бъде обсъдена втората точка, а именно предсрочните парламентарни избори и решението кога да бъдат проведени.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Опозицията очаква да бъде договорена дата за предсрочни избори

„Сител“ (Македония): Опозицията очаква да бъде договорена дата за предсрочни избори

20 Октомври 2019 | 18:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. Опозицията очаква да бъде договорена дата за предсрочни избори на лидерската среща, заяви вицепрезидентът на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски след среща с гражданите. Николовски не разкри предпочитаната от опозицията дата за тези избори, съобщава македонският телевизионен канал “Сител“.
СДСМ също заявиха, че страната се нуждае от бързи парламентарни избори и решението остава на гражданите.
„Европейската мечта на македонския народ, както и на албанците, сърбите, власите, турците, ромите, бошняците и всички останали, които живеят у нас - няма да бъде съсипана. Затова са необходими предсрочни избори. Избори възможно най-бързо.
Избори, в които гражданите ще вземат решение и ще потвърдят пътя, по който страната ни трябва да продължи,“ написа премиерът Зоран Заев на своя профил в социалната мрежа „Фейсбук“.
„Промените и реформите не ги прави едно правителство или 20 души. Всички трябва да се променим, всички да реформираме. Всичките два милиона“, пише той.
На масата при Пендаровски ще седнат и лидерите на четирите партии в албанския политически блок. БЕСА и ДСИ вече поискаха предсрочни избори, а решението на премиера беше приветствано и от Алианса на албанците.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): За пръв път македонски президент свиква лидерска среща без участието на международен фактор

„Макфакс“ (Македония): За пръв път македонски президент свиква лидерска среща без участието на международен фактор

20 Октомври 2019 | 17:44 | Агенция "Фокус"
Скопие. Лидерската среща, организирана от президента на Македония Стево Пендаровски в 17:00часа местно време (18:00 часа българско време), е първата среща в този формат от началото на държавната независимост. Досега нито една лидерска среща, организирана от президента на тогавашната Република Македония и сега Република Северна Македония, не е била провеждана без участието на международен фактор, коментира “Макфакс“.
Фокусът на тази среща ще бъде неуспехът да се получи дата за началото на преговорите с ЕС и организирането на предсрочни парламентарни избори. Президентът Пендаровски заяви, че е получил положителни отговори от лидерите, че ще присъстват на срещата.
Премиерът Заев подчерта, че ЕС направи историческа грешка, като не даде на страната дата за преговори. Той призова за провеждане на предсрочни избори, така че „гражданите да решат по кой път ще продължи страната“.
Обичайният инициатор на лидерските срещи е международната общност - от Европейския съюз, от представители на Държавния департамент или местни представители на посолството на САЩ в Скопие,евродепутати и други международни фактори.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Станишев, ПЕС: Когато започнат преговорите със северна Македония, ние ще имаме повече механизми за въздействие, отколкото сега, когато те са отхвърлени

Сергей Станишев, ПЕС: Когато започнат преговорите със северна Македония, ние ще имаме повече механизми за въздействие, отколкото сега, когато те са отхвърлени

20 Октомври 2019 | 12:31 | Агенция "Фокус"
София. Когато започнат преговорите със северна Македония, ние ще имаме повече механизми за въздействие, отколкото сега, когато те са отхвърлени. Това каза председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев в „Неделя 150“ по БНР. „Това е много лошо и за България. Защото е в наш интерес Западните Балкани да бъдат стабилни, да живеем в добросъседство, да влизат те в европейските механизми, в крайна сметка и в ЕС“, каза още той. На въпрос за изказванията на Каракачанов и Борисов по темата Станишев подчерта, че Каракачанов има близо до нулева заслуга за влизането ни в ЕС, та да дава на други акъл. „Всички знаят, че преговорите са отложени не заради въпроси, касаещи двустранните ни отношения, а заради вътрешни причини на Франция. Това не помага по никакъв начин на българския интерес и каузи“, допълни той. Относно работата на Европейската комисия той каза, че през лятото получи подкрепа, макар и минимална от европейският парламент – с девет гласа повече от нужните, Урсула фон дер Лайен пое много конкретни ангажименти, в това число и писмени за съдържанието на политиката. „Социалистите ще настояваме в работната програма на Комисията, тези ангажименти да бъдат много конкретно изписани. Това ще бъде сериозен политически успех за нас, защото дори хора от ЕНП признаваха, че в речта на фон дер Лайен са дадени много конкретни ангажименти“, допълни той. „Това е последен шанс, тази комисия, нейната програма, нейните действия да възстановят доверието в ЕС, който изглежда много отдалечен от проблемите на гражданите и все едно не занимаващ се с тях. Това трябва да бъде променено. Ние отидохме на тези избори с тезата и лозунгите за промяна, с много силен конкретен манифест, затова как да бъде променен ЕС и затова ще се борим сега в процеса на избор на Комисията и формирането на програмата на тази нова Комисия и за следващите действия“, подчерта Станишев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Станишев, ПЕС: Знакът, който Европейският съвет даде на Северна Македония и Албания, е негативен и за двете страни, и за Западните Балкани

Сергей Станишев, ПЕС: Знакът, който Европейският съвет даде на Северна Македония и Албания, е негативен и за двете страни, и за Западните Балкани

20 Октомври 2019 | 12:00 | Агенция "Фокус"
София. Знакът, който Европейският съвет даде на Северна Македония и Албания, е негативен и за двете страни, и за Западните Балкани. Това каза председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев в „Неделя 150“ по БНР. „Трябваше да бъдат отправени покани към Северна Македония и Албания, защото трябва да сме наясно, че всяко действие и бездействие има своите последици“, допълни той. „Причините не са в тях, защото и двете правителства направиха доста сериозни усилия и редица реформи, които между другото повечето страни членки не биха могли да направят в своите страни. Вижте само историческото споразумение в Преспа, с което приключи дискусията и спорът между Гърция и северна Македония. Затова е нужен кураж. Господин Заев и господин Циперов го доказаха и платиха политическа цена за това в името на една голяма цел“, каза още Станишев. Той допълни, че ЕС в дадения случай изглежда като неспазващ собствените си обещания, което е много негативно. „Всички знаят, че основаната причина е позицията на президента на Франция, който обяви, че иска промяна на вътрешния механизъм на ЕС за характера на воденето на преговорите и механизмите“, допълни той. Станишев подчерта, че грешката е сериозна и историческа. „Надявам се тя да бъде преодоляна през следващата година, през май в Загреб, когато ще има среща на страните членки. В крайна сметка една страна блокира този процес“, каза още той. Станишев допълни, че когато казваш, че врата продължава да бъде затворена, обезкуражаваш тези, които правят реформи, които търсят добросъседство, нов стил на отношенията в региона и всъщност казваш на националистите „добре дошли“, даваш им аргументи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Партийните лидери на Северна Македония се срещат, за да обсъдят предсрочни избори

„Независен“ (Македония): Партийните лидери на Северна Македония се срещат, за да обсъдят предсрочни избори

20 Октомври 2019 | 10:40 | Агенция "Фокус"
Скопие. Организирането на предсрочни парламентарни избори ще бъде фокуса на срещата на ръководителите на водещите партии в Северна Македония, която ще се проведе малко по-късно, пише скопското издание ”Независен“.
Срещата ще се проведе в президентската резидентция „Вила Водно“ и беше инициирана от държавния глава на Македония Стево Пендаровски, след като страната не получи дата за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз.
Всички лидери на водещите политически партии, поканени на срещата са заявили присъствието си пред президента.
Почти всички опозиционни партии след срещата на 18 октомври в Брюксел поискаха провеждането на предсрочни парламентарни избори.
Премиерът на Северна Македония Зоран Заев по-рано коментира, че решението на ЕС да не започва преговори със Скопие е „историческа грешка“ и обяви, че на лидерската среща ще обсъди организирането на бързи предсрочни парламентарни избори, на които, според него, гражданите ще изявят желанието си за това по какъв път да поеме страната оттук нататък.
„Народът ни даде мандат и честта да го водим и сега ще реши дали ще продължим по същия път. Ако е така, аз ще искам отново ясен и отворен мандат, за да продължим с реформите“, заяви премиерът Зоран Заев.
„Всичко останало е безизходица, всичко друго е лош път и нещо, в което се въртим в кръг от 27 години. Взех решението вчера и след конултации с коалиционни партньори“, добави премиерът в своята реч, в която обяви, че ще поиска провеждането на предсрочни избори.
Освобождаването от премиерския пост, както уточни той, ще бъде в съответствие със закона, а след това народът ще реши дали да Македония да продължи по пътя на демокрацията и просперитета или да върви към изолация и национализъм, добави още Заев.
Той добави, че решението за датата на предсрочните избори ще се вземе на лидерската среща.
Политическият опонент на Заев, лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви, че очаква на срещата да се постигне споразумение за предсрочните избори.
„Законът е ясен, знаете какво означават парламентарни избори, какво означават законите за парламентарните избори и т.н. Трябва да уважаваме (закона) и веднага да обявим и съставим техническо правителство, технически премиер и да преминем към предсрочни парламентарни избори“, заяви Мицкоски на партийно събитие.
Зоран Заев коментира това изявление, като обяви, че от месеци ВМРО-ДПМНЕ настоява за предсрочни избори, а когато това е предложено, Мицкоски си измисля оправдания, понеже според премиера очаква неговата партия да загуби изборите.
Ръководителят на „Демократичния съюз за интеграция“ Али Ахмети коментира, че предсрочните избори са най-добрия вариант, с оглед на отказа на ЕС да предостави дата за преговори.
„Смятам, че най-доброто решение за страната ни е да преминем към предсрочни избори“, заяви той, като добави, че не би било справедливо да се търси нечия вина, а вместо това да се даде възможност на гражданите да вземат отново решение.
В своето обръщение към гражданите след решението на Европейския съвет, президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че сега е моментът страната да демонстрира единство за стратегическата ориентация на Скопие, независимо от политическите различия.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македония се насочва към избори (ОБЗОР)

Македония се насочва към избори (ОБЗОР)

20 Октомври 2019 | 00:28 | Агенция "Фокус"
Скопие. Обръщайки се към гражданите днес, министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев обяви, че ще предложи провеждането на предсрочни парламентарни избори.
„Това ще бъде моето предложение на утрешната среща с президента Стево Пендаровски. Организиране на бързи предсрочни избори възможно най-скоро, избори, на които гражданите ще кажат по кой път ще продължим“, каза Заев.
Решението на лидерите на Европейския съюз да отложат началото на преговорите със Северна Македония за присъединяването на страната към Общността е историческа грешка, заяви премиерът на републиката Зоран Заев по време на обръщение към гражданите на страната.
"Фактът, че Европейският съюз не може да вземе решение за започване на преговори с нас, е неговата историческа грешка. И всички европейски лидери потвърдиха това. Направихме всичко, което се изискваше от нас, и всичко, което беше по силите ни", каза ръководителят правителството на Северна Македония.
Той благодари за подкрепата на ръководителите на европейските държави, които се застъпиха за определянето на датата на преговорите със страната му.
В своето обръщение Заев заяви, че споделя "гнева и разочарованието" на хората. В своето изказване той ги помоли да му дадат още един шанс да продължи да се бори за кандидатурата за членство:
"Обичам страната си, затова моля хората да ми дадат мандат да продължа по този път.“
"Ние се стремим да бъдем в ЕС не за да бъдем в Европа, защото вече сме част от континента, а заради ценностите. Не трябва да се обезкуражаваме", добави той.
Премиерът на Северна Македония призова за провеждане предсрочни избори, след като ЕС отложи началото на преговорите за членство за балканската държава, като не даде възможност на администрацията му да запише исторически успех, коментира агенцията.
След часове разгорещени дебати, лидерите на Европейския съюз в петък не можаха да се споразумеят за започване на преговори за присъединяване на Скопие, главно заради противопоставянето на Франция, като решението е отложено за следващата пролет
Това развитие предизвика вълна от гняв и разочарование не само в Македония и Албания - чиято кандидатура също беше задържана, но и сред служители и лидери на ЕС, които лобираха активно за започване на преговорите.
"Ние сме жертви на историческата грешка на ЕС", каза Заев в телевизионно обръщение, като повтори думите на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ден по-рано, които съдържаха дълбоко извинение за решението, припомня AFP.
"Ето какво предлагам: организиране на бързи предсрочни избори, където вие, гражданите, ще изберете пътя, по който ще поемем", каза Заев и добави, че ще се срещне с президента и други политически лидери в неделя, за да обсъди следващите стъпки на правителството.
Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски очаква на утрешната среща с президента Стево Пендаровски да се постигне споразумение за свикване на предсрочни парламентарни избори.
Той заяви днес от Гостивар, че няма да приеме предложението на премиера Заев за предсрочни избори без техническо правителство, т.е. нищо, което е извън законовите разпоредби.
Лидерът на ДСИ Али Ахмети каза, че свикването на предсрочни избори в момента е най-доброто решение.
„Мисля, че това е морален акт. Повторно заявявам – не са виновни страните-членки. Най-доброто решение е да се даде нова възможност на гражданите “, казва Ахмети.
Предложението за предсрочни избори бе приветствано и от албанския опозиционен блок. Говорителят на Алианса на албанците Флакрон Беджети каза, че лидерската среща ще бъде възможност за партиите да се споразумеят как ще протече изборния процес.
"Ние като Алианс на албанците сме готови за предсрочни избори със силната убеденост, че ще победим политическите противници и ще дадем нова надежда на избирателите, особено на албанците, да загърбят политическия монопол на ДСИ в продължение на две десетилетия", каза Беджети.
Неуспехът за получаване на дата за започване на преговорите за присъединяване към ЕС, напълно делегитимира правителството, което прави предсрочните парламентарни избори най-добрият вариант, според движението БЕСА. Те отхвърлят възможността за коалиция с ДСИ, заявявайки, че са отворени за обсъждане на избирателна коалиция само с опозиционни албански политически структури в страната.

Редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВМРО-ДПМНЕ: Зоран Заев трябваше много по-рано да насрочи извънредни парламентарни избори

ВМРО-ДПМНЕ: Зоран Заев трябваше много по-рано да насрочи извънредни парламентарни избори

19 Октомври 2019 | 22:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Много по-рано Зоран Заев трябваше да свика предсрочни парламентарни избори, ако Македония и гражданите имаха приоритет, а не личното му обогатяване,“ заявиха от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, цитирана от македонската агенция “Макфакс“.
От партията заявиха, че неправилните политики на Зоран Заев са водили Република Македония в грешна посока.
„Добре е, че той призна поражението и нормалните и демократични избори ще сложат край на престъпното му управление. Наказанието на хората ще бъде изпълнено. Краят на Зоран Заев се приближава.
Възстановяването на Република Македония ще започне с напускането на Зоран Заев в политическа пенсия “, гласи реакцията на опозиционната партия.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Четири месеца се опитвахме да договорим среща с президента на Франция

Зоран Заев: Четири месеца се опитвахме да договорим среща с президента на Франция

19 Октомври 2019 | 16:28 | Агенция "Фокус"
Скопие. От четири месеца се опитвахме да уговорим среща с френския президент Еманюел Макрон, за да изразим нашите възгледи за европейското бъдеще на страната, но не успяхме да договорим такава, заяви премиерът Зоран Заев, цитиран от македонският ежедневник “Нова Македония“.
Той добави, че въпреки блокирането на началото на преговорите, на Франция не трябва да се гледа като на неприятелска държава.
"Четири месеца търсехме среща с президента Макрон, но не я получихме", каза той. Ние лобирахме и в посолството, посредством дипломатически канали, но и досега нямаме отговор. Да, получих подкрепа от президентите на почти всички европейски държави след срещата в Брюксел, но не съм се чувал с Макрон. Въпреки това той има собствено мнение и обяснение защо не е променил позицията си и препоръчвам да не виждаме неприятел във Франция“, каза Заев.
Той заяви, че е имало сигнали от Брюксел, че Франция може да блокира започването на преговори, но се е надявал на положително решение в последния момент.
„Да, вярно е, че имахме информация, Европа е прозрачна и там няма скрити игри. Но все още имаше надежда, че Франция ще смекчи позицията си и ще започнем преговори. Буквално ги молех в Брюксел да дадат шанс на страната, да останем на мотивационния път, да не се сблъскваме с това разочарование и огорчение. Но и Франция има своето оправдание за възгледите си. Имаше предложение от Финландия да получим дата и да започнем преговори по-късно, но тази опция не беше приета. Искрено се надявам, че ЕС ще преодолее тези вътрешни проблеми и ние ще бъдем част от тази история, защото го заслужаваме,“ каза Заев.
Премиерът заяви, че Франция през цялото време е насърчавала Преспанското споразумение.
Той не е отговорил конкретно дали има някаква скрита причина Македония и Албания да са заедно в процеса за започване на преговори, пише изданието.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската коледа
Българската коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.