НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:10


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Times of Israel: Израелският опозиционен лидер Бени Ганц ще „разгледа алтернативите“ за формиране на правителство

The Times of Israel: Израелският опозиционен лидер Бени Ганц ще „разгледа алтернативите“ за формиране на правителство

10 Ноември 2019 | 13:31 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Ръководителят на израелската опозиционна партия „Синьо и бяло“ Бени Ганц заяви, че се съмнява, че премиерът Бенямин Нетаняху и неговата партия „Ликуд“ искат единно правителство и затова смята да разгледа „алтернативите“ за управляваща коалиция, без да уточнява детайли, пише вестник The Times of Israel.
Ганц критикува желанието на премиера да преговаря единствено от името на своя блок от съюзнически партии.
„Страхувам се, че „Ликуд“ не иска наистина да постигне споразумение за единство, както се очаква от изборните резултати“, написа той в социалната мрежа „Фейсбук“.
„Всеки, който не желае да се откаже от ограничаващия блок, който не е подготвен да дискутира сериозно базовите принципи на бъдещото правителство не иска наистина да формира такова“, написа още той.
Ганц обвини Нетаняху в това, че иска да доведе Израел до нови избори, трети за една година, което според опозиционния лидер би било „бедствие“ за страната.
„Естествено има неща, които трябва да се направят при закрити врати и не мога да дам детайли на този етап, но ние ще направим всичко по силите си да формираме правителство и да предотвратим допълнителни, скъпи и ненужни избори“, добави той.
В отговор, премиерът в свое изявление обвини опозиционния лидер, че използва „всяко извинение, за да не формира правителството, което израелците искат", а именно единен кабинет.
Според него „Ликуд“ се е съгласил на много отстъпки за формирането управляваща коалиция, докато Ганц не е бил готов на същото и добави, че действията на председателя на „Синьо и бяло“ ще са причината за нови избори.
„Ликуд“ обвинява опозицията, че иска да изключи религиозното общество от правителството, като отказва да приеме целия блок на Нетаняху в коалицията. От своя страна партията на Ганц твърди, че иска да преговаря с всяка част от блока на премиера поотделно.
Освен това Ганц вероятно не би желал да стане част от дясна коалиция, след като в предизборната си кампания обещаваше да формира либерално правителство.
По-рано говорител на опозицията заяви, че двете партии са стигнали до частично споразумение в преговорите за коалиция, което е първото подобно изявление, откакто Ганц получи мандат да формира правителство, след като Нетаняху се провали в тази си задача, макар и да спечели изборите.
По-късно обаче техни представители добавиха, че все още остават „големи пропасти“ в разбиранията им за новия кабинет.
Ганц има време до 20 ноември да формира управляваща коалиция.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times of Israel: Различията между управляващата партия и опозицията в Израел остават, въпреки продължаващите преговори

The Times of Israel: Различията между управляващата партия и опозицията в Израел остават, въпреки продължаващите преговори

6 Ноември 2019 | 19:46 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Последните преговори между управляващата партия на Израел „Ликуд“ и опозиционната „Синьо и Бяло“ не доведоха до пробив, който би позволил формирането на широко коалиционно правителство, заявиха говорители на двете политически сили, пише вестник The Times of Israel.
„Голямата пропаст между двете партии остава“, заявиха говорителите на двете политически сили, след провелите се по-рано преговори, като описаха атмосферата по време на разговорите като ”добра, сериозна и интересна“.
Според изявлението преговорите ще продължат „в следващите дни“.
Представители на двете партии се срещнаха на 6 ноември за третия етап, откакто президентът на Израел Риувен Ривлин предостави мандата за формиране на правителство на опозиционния лидер Бени Ганц.
Преговорите са в задънена улица, след като лидерът на „Синьо и бяло“ обвини премиерът Бенямин Нетаняху от управляващата партия „Ликуд“, в това, че блокира формриането на нова коалиция като отказва да приеме исканията на опозицията. В социалната мрежа „Туитър“ Ганц заяви, че според него министър-председателят се опитва да предизвика трети избори в Израел за по-малко от година.
Според него Нетаняху се опитва да предотврати единно правителство със своето нежелание да се откаже от своя блок от партии, които премиерът настоява да бъдат включени в коалицията.
„Нетаняху иска да завлече Израел към трети избори. Аз ще направи всичко възможно да предотвратя това и да формирам правителство“, заяви Ганц в социалната мрежа.
По-рано президентът Ривлин предостави на опозиционният лидер мандата за формиране на ново правителство, след като Нетаняху не успя да стори това след изборите от 17 септември. Но шансовете на Ганц се разглеждат като малки, тъй като премиерът едва ли ще желае да се откаже от своя блок от съюзнически партии. Лидерът на „Синьо и бяло“ разполага с време до 20 ноември за да формира правителство.
Атаките на Ганц идват след като израелският вестник Globes публикува свой доклад, в който се твърди, че в действителност е постигнат прогрес в преговорите за единно правителство. Информацията твърди, че истинските преговори са скрити от пресата и са започнали малко след изборите.
Според изданието, макар все още да има няколко ключови проблема, които остават неразрешени, са постигнати споразумения по принципните въпроси. Освен това по-голямата чат от ръководството на „Синьо и бяло“ са съгласни с това да бъде приложен механизма, в който Нетаняху ще се завърне на поста премиер, но по-късно ще бъде заместен от Ганц, докато води делата си за корупция.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times of Israel: Бенямин Нетаняху призова за единно правителство в името на сигурността на Израел, преди срещата си с опозицията

The Times of Israel: Бенямин Нетаняху призова за единно правителство в името на сигурността на Израел, преди срещата си с опозицията

27 Октомври 2019 | 14:34 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Действащият премиер на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че възможността от конфликт в региона прави бързото формиране на широко коалиционно правителство приоритет, за да може Тел Авив да отговори на заплахата за сигурността си, пише вестник The Times of Israel.
„Близкият изток отново е размирен“, заяви Нетаняху по време на среща на кабинета в Ерусалим.
„Ливан, Ирак и Сирия са в размирици и Иран контролира всички тези зони. Трябва да направим тежки решения и това изисква формирането на широко правителство“, добави премиерът.
„Действията на Иран в Близкия изток изискват много трудни решения. Това което каза ръководителят на генералния щаб на армията (...) отразява реалната ситуация, така че установяването на широко правителство е въпрос за националната ни сигурност“, заяви Нетаняху.
По-рано той не успя да формира правителство, след като президентът на Израел Риувен Ривлин му връчи мандат след изборите. В последствие тази задача беше възложена на неговия опозиционен съперник Бени Ганц от партия „Синьо и бяло“.
Премиерът ще се срещне по-късно с Ганц в Тел Авив, което беше потвърдено от „Синьо и бяло“, както и от управляващата партия „Ликуд“.
Срещата ще се проведе по инициатива на опозиционния лидер в министерството на отбраната в Тел Авив.
След като получи мандата от Ривлин, Ганц разговаря с няколко израелски партии в опит да формира правителство и изпрати покани на лидерите на други политически сили, в опит да се споразумее с тях за потенциална управляваща коалиция, водена от неговата партия.
Според информацията в израелските медии, на срещата Ганц може да предложи на Нетаняху „компромисна сделка“, която да го накара да избира между това да включи своите политически съюзници в коалицията, или да бъде премиер временно, след което да бъде сменен от своя политически опонент на поста.
„Ликуд“ подчерта, че Нетаняху преговаря от името на всички 55 депутати, които го подкрепят, включително от други партии, съюзници на премиера, без които няма да влезе в коалиция. При това положение „Синьо и бяло“ отхвърли идеята за преговори с министър-председателя по-рано.
Изказването на Нетаняху идва след изявление на ръководителя на генералния щаб на израелските сили за сигурност Авив Кохави, който предупреди, че страната е изправена пред заплаха от конфликт от юг и от север и трябва да се готви за война.
„И на север и на юг ситуацията е напрегната и обречена да се влоши и (да прерастне) в конфликт, въпреки факта, че нашите врагове не се интересуват от война. В тази връзка Израелските отбранителни сили са в ускорен процес на подготовка“, заяви Кохави.
Той заяви още, че основната заплаха за Тел Авив идва от Иран и неговите съюзници в Ливан, Сирия и Ирак.
„Главната стратегическа заплаха за държавата Израел лежи на север с окопаването на ирански и други сили в Сирия и с проекта (на Хизбула) за прецизна ракета“, каза още той.
Израел разглежда проекта за създаване на подобни ракети като огромна заплаха за сигурността на страната, въпреки че според Тел Авив ливанската групировка Хизбула разполага с повече от 100 хил. ракети. Това е така, защото според силите за сигурност прецизните ракети могат лесно да се справят с противовъздушната отбраната на страната и да унищожат жизненоважна инфраструктура, което е нещо, което Хизбула не би могла да направи със сегашния си арсенал.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Jerusalem Post: Мнозинството от депутатите в партия „Синьо и бяло“ се застъпват за компромис с Нетаняху

The Jerusalem Post: Мнозинството от депутатите в партия „Синьо и бяло“ се застъпват за компромис с Нетаняху

24 Октомври 2019 | 22:10 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Голяма част от депутатите в опозиционната партия на Израел „Синьо и бяло“ се застъпват за предложението за компромис, който ще позволи на действащия премиер Бенямин Нетаняху да остане на поста си, пише вестник The Jerusalem Post.
Toва твърди източник, близък до опозиционната партия „Синьо и бяло“ на Бени Ганц.
Президентът на Израел Риувен Ривлин по-рано представи своя план Нетаняху да остане на премиерския пост първоначално, а след това позицията да бъде отстъпена на Бени Ганц. През това време Нетаняху ще може да участва в делата за корупция, които се водят срещу него. Според плана, докато той е премиер, Бени Ганц ще заема вицепремиерския пост.
Ривлин по-рано предостави на Ганц мандата да формира ново правителство, след като Нетаняху не успя да се справи с тази задача. Ганц ще има 28 дни да стигне до споразумение с управляващата партия „Ликуд“ или с другите политически сили в Израел.
Ако Ганц реши да приеме плана на президента, той ще трябва да му върне предоставения мандат. Според източници в партия „Синьо и бяло“, мнозинството от депутатите в нея се застъпват за плана на Ривлин, като база за преговори с „Ликуд“.
Коалиционните преговори ще започнат на 27 октомври, когато ръководителят на партията ще преговаря с „Ликуд“ и „Наш дом Израел“ на Авигдор Либерман, а по-късно ще проведе преговори и с лейбъристите и „Демократичния съюз“. Ганц се очаква да се срещне лично с Нетаняху, както и с Либерман.
Според източниците има голямо мнозинство в партията, което се застъпва за компромис с „Ликуд“, а това е идея, която самият Ганц подкрепя.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Париж полицията разпръсква демонстранти една година след началото на протестите на
В Париж полицията разпръсква демонстранти една година след началото на протестит...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.