НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Местни избори 2019: Комисар Венелин Младенов: В изборния ден ще бъде въведена организация на движението в Пловдив за по-бързо придвижване на избирателните комисии

Местни избори 2019: Комисар Венелин Младенов: В изборния ден ще бъде въведена организация на движението в Пловдив за по-бързо придвижване на избирателните комисии

23 Октомври 2019 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Пловдив. В изборния ден ще бъде въведена организация на движението в района на бул. „България“ в Пловдив за по-бързо придвижване на избирателните комисии. Това каза на брифинг комисар Венелин Младенов, началник на отдел „Охранителна полиция“ към Областната дирекция на МВР, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Ограничението ще е валидно за времето от 19.00 часа до приключване на работата на Общинската избирателна комисия, която се помещава в Международния панаир. В този интервал от време ще бъде забранено и паркирането по бул. „България“ в района на Панаира, до моста на Адата.
Комисар Венелин Младенов посочи, че след приключване на изборния ден в 20.00 часа, председателите и членовете на секционните избирателни комисии ще бъдат съпроводени с полицейска охрана до Общинската избирателна комисия, за да предадат изборните книжа и материали.
„За гражданите, които са загубили личните си документи или са в процес на подмяна на такива, е създадена организация в звената „Български документи за самоличност“, като те ще работят в събота и в неделя, съответно от 08.30 до 17.30 часа на 26 октомври и от 08.30 до 19.30 часа в изборния ден. Задължително е лицето да подаде заявление за издаване на удостоверение, с което да гласува“, посочи комисар Младенов. Той допълни, че ако след 20.00 часа пред избирателните секции има избиратели, неупражнили своя вот, то изборният ден ще бъде удължен до 21 00 часа, както гласи Изборния кодекс.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Комисар Димитър Събчев, ОДМВР - Пловдив: Около 1000 полицейски служители ще следят за реда в града и областта по време на предстоящите избори

Местни избори 2019: Комисар Димитър Събчев, ОДМВР - Пловдив: Около 1000 полицейски служители ще следят за реда в града и областта по време на предстоящите избори

23 Октомври 2019 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Около 1000 полицейски служители ще следят за реда в Пловдив и областта по време на предстоящите местни избори. Това каза на брифинг заместник-директорът на Областната дирекция на МВР комисар Димитър Събчев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. „Повечето служители са от състава на МВР - Пловдив, като ще има и служители от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Дирекция „Жандармерия“. В деня на изборите ние ще охраняваме общо 1003 изборни секции или 426 изборни места на територията на Пловдив и областта“, каза Събчев. По думите му всички действия, които до момента са извършили и предстоят да извършат служителите от пловдивската полиция, са в синхрон с указания и разпоредби на МВР и Главна дирекция „Национална полиция“. „В хода на тези наши действия са проведени няколко работни срещи с Районната и Окръжната прокуратура в Пловдив, както и с Районната прокуратура в Карлово, също в Асеновград и Първомай. Всички тези срещи са с цел синхронизиране на действията при и по повод отработване на сигнали за нарушение на изборния процес“, посочи заместник-директорът на Областната дирекция на МВР.
Комисар Димитър Събчев каза още, че от седмица, по разпореждане на директора на МВР - Пловдив, в уязвимите места, в кварталите с нисък социален статус и с преимуществено ромско население, има засилено полицейско присъствие. „На тези места са изпратени допълнителни полицейски сили – униформени служители, видими за гражданите, с идеята да скъсим разстоянието между нас и гражданите, с цел по-бързо получаване на сигнали“, подчерта той.
Заместник-директорът на Областната дирекция на МВР в Пловдив раздели предприетите мерки от полицията предвид местните избори на две части. „Първата част е свързана с охрана на изборните книжа и материали и изборните секции. Работим от седмица, когато започна отпечатването на бюлетините в печатница в града. Целият този процес по работа и отпечатване се проведе под засилена полицейска охрана. Следващият етап бе изваждането на бюлетините и транспортирането им до Областната управа, където също под полицейска охрана те заминаха за общинските избирателни комисии. Там се съхраняват и към момента, отново под засилено полицейско присъствие. Предстои ни на 26 октомври изваждане на тези изборни материали от секционните комисии и настаняването им в изборните места. Там, след като бъдат оставени материалите, запечатваме изборните места, а нашите служители продължават да се грижат за охраната“, посочи Събчев. Той подчерта, че са проведени охранителни обследвания на всички места, където ще се провеждат избори, с цел удостоверяване, че са годни за охрана и за протичане на изборния процес. „В деня на изборите отново ще има засилено полицейско присъствие, както на униформени, така и на цивилни, в уязвимите места и такива с предимно ромско население“, каза заместник-директорът.
Комисар Димитър Събчев изтъкна, че с приключване на изборния ден в 20.00 часа не приключват ангажиментите на полицията. „След като секционните комисии преброят и изготвят протоколите си, с полицейска охрана ние ще транспортираме материалите до ОИК, съответно на по-късен етап – до София, зала „Арена Армеец“, където те се предават. Всичко това обуславя голям ресурс и обем на организация от наша страна“, каза той и допълни, че всички полицейски служители от Областната дирекция на МВР ще бъдат на работа в изборния ден, с изключение на тези, за които отсъствието е наложително.
„Вторият етап от нашата дейност, свързана с нормалното протичане на изборния процес, е отработването на всички сигнали, които гражданите подават, във връзка с установени от тях обстоятелства, касаещи евентуално нарушаване на изборните правила. Ние имаме пряка комуникация и всички тези сигнали се отработват под наблюдението на Прокуратурата в максимално кратък срок“, посочи комисар Събчев.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жанин Аниес се обяви за и.д. президент на Боливия. 13 ноември 2019 г.
Жанин Аниес се обяви за и.д. президент на Боливия. 13 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.