НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Игор Резник, Университета Hebrew в Йерусалим: Стволовите клетки имат огромен потенциал в медицината

Проф. Игор Резник, Университета Hebrew в Йерусалим: Стволовите клетки имат огромен потенциал в медицината

23 Октомври 2019 | 13:00 | Агенция "Фокус"
Варна. Стволовите клетки имат огромен потенциал в медицината. Това съобщи на пресконференция проф. Игор Резник, от Университета Hebrew в Йерусалим, който е координатор на проекта TRANSTEM и e специалист по костно-мозъчни стволови клетки, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна . Той посочи, че трансплантациите на стволови клетки се увеличава всяка изминала година в световен мащаб. До момента проф. Резник и неговият екип в Университетска болница „Св. Марина" във Варна са направили повече от 100 трансплантации на стволови клетки, предимно при хематологични заболявания. В допълнение, е започнато и клинично изпитване за използването на костно-мозъчни стволови клетки при автоимунни заболявания като множествена склероза. Специалистът подчерта, че към момента е необходимо да се изгради инфраструктурата, да се обучат специалисти в България, които да извършват подобни интервенции, но така също и да работят върху изучаването на свойствата на стволовите клетки. „Всеки ден, ние научаваме нещо ново за този тип клетки, медицината се развива изключително динамично и ние вярваме, че в обозримо бъдеще ползата от стволовите клетки ще бъде огромна за лекуването на различни тежки болести, дори и за спасяването на човешки живот“, добави експертът. По думите му, успеваемостта при трансплантациите е различна и тя зависи от типа интервенция, която се е извършила. „Ако се прави естетическа или по-лека операция, успеваемостта при използване на стволови клетки е над 90%, но в пъти по-малка е успеваемостта при последна фаза на дадено смъртоносно заболяване . Както казах – ние сме в зората на големите открития“, подчерта проф. Игор Резник. Според него, за да напредва медицината в тази област, която е изключително важна, е необходимо всички центрове в света да се обединят, да споделят идеи и открития. „Нито един от водещите световни центрове за трансплантации не работи изолирано от експериментални научни лаборатории, продуциращи фундаментални научни резултати. Това е същността на съвременната медицина в нейния път от изкуството към науката. Ето защо постоянните изследвания в тази област са абсолютно необходими за съвременното развитие на медицината.", коментира още проф. Резник.
По отношение на стволовите клетки, взимани от пъпната връв на бебетата, експертът в областта посочи, че към момента няма точни данни дали в реална ситуация биха могли пробите да се ползват. „ В Европа все още са много малко трансплантациите, които са правени с такъв тип клетки, за да се извадят категорични мнения. Въпреки всичко, както вече казах – не се знае дали след 10 години няма да се намери широко приложение за този тип клетки, защото медицината се развива с огромна скорост“, каза в заключение проф. Игор Резник.
Десислава ВАСИЛЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на лидерите на страните от Западните Балкани в Охрид. 10 ноември 2019 година
Среща на лидерите на страните от Западните Балкани в Охрид. 10 ноември 2019 годи...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.