НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Европейската комисия предложи отпадане  на мониторинговия механизъм за България (ОБЗОР)

Европейската комисия предложи отпадане на мониторинговия механизъм за България (ОБЗОР)

23 Октомври 2019 | 01:24 | Агенция "Фокус"
София. Европейската комисия ще обмисли отпадането на мониторинговия механизъм за България. Това стана ясно след последния за мандата на настоящата Европейска комисия доклад за наблюдението на правосъдната ни система и борбата с корупцията. Въпреки че доскоро се смяташе, че Румъния изпреварва България по повечето от препоръките на ЕК, сега се оказа, че това не е точно така, тъй като в настоящия доклад Румъния е разкритикувана поради липса на напредък в борбата с корупцията. Според документа пък България е постигнала „достатъчен“ напредък по отношение на ангажиментите в съдебната система и борбата с корупцията. Въпреки това десетки разследвания за две години на високопоставени политици все още не са довели до значими присъди. Комисията ще вземе окончателно решение за прекратяване на механизма за мониторинг след консултации с държавите-членки и Европейския парламент. България ще трябва да продължи последователно да работи по преобразуването на ангажиментите, отразени в този доклад, в конкретно законодателство и за по-нататъшното им прилагане, като страната ни ще трябва да наблюдава непрекъснатото прилагане на реформата с новосъздаден съвет за мониторинг. Румъния - която е четвърта в индекса на корупцията, пред Унгария и Гърция - беше подложена на критики за противоречиви промени в наказателното законодателство, одобрени от правителство, свалено след вот на недоверие.
Коментари по въпроса не липсват – падне ли мониторинга, това е добра новина за България и я поставя в позиция на съвсем пълноправна държава-членка на ЕС, на която се има доверие.
Още в 09.00 часа, малко преди началото на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург, евродепутатът от Партията на социалистите и демократите Елена Йончева разговаря с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Още от сутринта на въпрос дали мониторингът върху България отпада, Юнкер отговори положително, посочвайки, че България трябва да полага повече усилия за установяване на правова държава.
По време на днешното си изказване в пленарна зала в Страсбург евродепутатът Иво Христов от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент своя страна коментира, че аморфните формулировки на досегашните доклади и безволевите им препоръки не са породили оздравителен ефект, като посочи, че Механизмът за сътрудничество и проверка е доказал своята неефективност, а проблемите в правосъдието даже са станали още по-задълбочени. Той добави още, че през изминалите години Европейската комисия не просто е обезсмислила мониторинга, а и го е превърнала в инструмент за политическа намеса и порочна подкрепа на свои фаворити в София. Христов посочи и, че това дискредитира самата европейска идея в очите на българските граждани, като свидетелство за разочарованието им посочи ниската активност на последните избори за Европейски парламент.
Докладът на ЕК коментира на пресконференция в Шумен и заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков, като посочи, че следващата крачка по прекратяване на мониторинговия механизъм е след като трябва се произнесат Европейският парламент и Съветът. Той посочи, че страховете на БСП се материализират в това, че някои от страните-членки съвсем няма да споделят ентусиазма на Европейската комисия от премахване на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). Зарков добави още и, че механизмът отдавна е изчерпал своето ефикасно действие и се е превърнал в политическа дъвка. Вината за това Зарков видя включително и в Жан-Клод Юнкер, който още преди време обеща, че този механизъм ще отпадне и така направи въпросът политически, а не съотносим към обективни критерии. Заместник-председателят на ПГ на БСП изрази надежда препоръката за отпадане на мониторинговия механизъм да не напомни и препоръките за Шенген.
Предполагаемото отпадане на МСП коментира от Брюксел и председателят на ПЕС Сергей Станишев, като от своя страна той посочи, че намеренията от страна на Европейската комисия за отпадане на мониторинга са много добра новина за България. Той добави, че от страна на българските евродепутати от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП винаги се е поддържала позицията, че мониторинговият механизъм трябва да отпадне и го отбелязва като успех. Станишев посочи като интересен и факта, че за първи път в доклада на Европейската комисия се говори за свободата на словото. От думите му стана ясно, че в доклада се счита, че България е изпълнила 17-те препоръки, посочени и в предходния доклад на Комисията и нови такива няма , но все още продължава да има по какво да работи страната ни. Той добави още, че България ще трябва да продължи последователно да работи по преобразуването на ангажиментите, отразени в този доклад, в конкретно законодателство и за по-нататъшното им прилагане.
Реакции не закъсняха и от страна на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, както и от страна на вътрешния министър Младен Маринов. Това се случи по време на съвместен брифинг в Министерски съвет. От своя страна Екатерина Захариева посочи, че с днешния си доклад ЕК ясно и категорично заявява, че постигнатият от България прогрес в рамките на МСП е достатъчен. Тя припомни, че за първи път през 2017 г. са направени конкретни 17 препоръки по шестте показателя, като само година по-късно първите резултати вече са били налице. Захариева посочи, констатацията на ЕК е, че част от 17-те препоръки са вече изпълнени и на тази база наблюдението на трите от шестте показателя е било прекратено от ЕК. Захариева също изрази увереност, че България ще бъде в състояние да изпълни всички останали препоръки. Тя посочи, че днешният доклад и фактите показват, че тази увереност не е била напразна. Вицепремиерът обясни още и, че реформата в съдебната система е процес и независимо дали има, или няма механизъм ще продължи. По време на брифинга министърът на вътрешните работи Младен Маринов от своя страна заяви, че Докладът за механизма и сътрудничество в момента показа, че ние трайно сме постигнали нива, които ни гарантират доверие сред партньорските служби както в европейски аспект, така и в международен. Той посочи, че от българска страна ще се опитаме да дадем сигурност на българските граждани и да отговорим на обществените очаквания. Младенов поясни, че по отношение на Министерството на вътрешните работи и при предишния доклад показателят 6 е отпаднал. Този показател оценява развитието на МВР и по-скоро противодействие на организираната престъпност и борбата с корупцията. По думите на вътрешния министър доверието в МВР и службите, които противодействат на престъпността се увеличава. Това той обоснова с предишния доклад, в който бяха отбелязани в положителна насока предприетите мерки от Министерството на вътрешните работи за противодействие на корупцията както в държавната система, така и в самото министерство.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на лидерите на страните от Западните Балкани в Охрид. 10 ноември 2019 година
Среща на лидерите на страните от Западните Балкани в Охрид. 10 ноември 2019 годи...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.