НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:47


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Times: Нараства рискът за Брекзит без сделка, след като Франция блокира отлагането му

The Times: Нараства рискът за Брекзит без сделка, след като Франция блокира отлагането му

25 Октомври 2019 | 22:59 | Агенция "Фокус"
Лондон/Париж. Франция е готова да остави Великобритания да напусне Европейския съюз без сделка, освен ако партиите не се споразумеят за общи избори или ратифицират сделката на Борис Джонсън за Брекзит, пише британският вестник The Times.
Великобритания и ЕС са на ръба Брекзит без сделка, след като днес президентът Макрон блокира удължаването на Брекзит и започна подготовката за спешна среща на 30 октомври.
Източник, близък до френския президент, предупреди, че забавянето на Брекзит след четвъртък „не е даденост“, освен ако в Уестминстър няма ново политическо решение, което да го оправдае.
„Франция иска оправдано и пропорционално удължаване. Въпреки това засега нямаме нищо подобно “, каза служител на Елисейския дворец. „Трябва да покажем на британците, че от тях зависи да изяснят ситуацията и че отлагането не е даденост. Натискът трябва да се поддържа. "
Франция вече е наложила вето на автоматично отлагане на Брекзит до 31 януари 2020 г., в раздразнение от безизходицата в Уестминстър след отказа на лейбъристите да подкрепят призива на премиера за избори през декември.
Този уикенд европейските лидери са в готовност за кризисно заседание на Европейския съвет в рамките на 24 часа, преди Великобритания да излезе от ЕС в полунощ на 31 октомври.
Други европейски правителства са недоволни от твърдата позиция на Макрон и опита му да се меси в британската политика, като оказва натиск върху лейбъристите и парламента.
„Изтича времето за намиране на консенсус“, заяви висш дипломатически източник след разговорите между посланиците на ЕС днес. „На Франция беше казано, че ако Макрон продължи да се придържа към своята негъвкава линия през следващите дни, тогава съществува висок риск от Брекзит без споразумение - дори случайно. Това е много опасен момент, не бива да ние да сме тези, които държим спусъка на Брекзит без сделка. "
Френският президент се опасява, че ако Великобритания получи трето, тримесечно отлагане на Брекзит, тогава нищо няма да се промени нито по отношение на ратифицирането на новата сделка на Джонсън, нито за провеждането на общи избори.
„Французите твърдят, че още едно отлагане отнема натиска върху Уестминстър и ние просто ще заседнем, както се е случвало досега“, казва източникът. „Останалите 26 правителства на ЕС не искат да бъдат намесвани в британската политика.“
Много европейски правителства, по-специално Германия, са обезпокоени от прецедента, ако Макрон се намеси в поставянето на политически условия, като избори, към споразумения на равнище ЕС.
„ЕС не може да поставя условия въз основа на провеждане на избори. Прекалено опасно е - представете си, ако правехме така с държавите-членки по други теми? “, каза европейски дипломат.
Посланиците на ЕС проведоха два часа неубедителни разговори тази сутрин, водени от Доналд Туск, президент на Европейския съвет. Преговорите ще продължат през уикенда.
КОРЕПЕР, комитетът на европейските посланици, ще се срещне следващата седмица. Ако няма споразумение до вторник, лидерите на ЕС, включително и британският премиер, ще бъдат извикани в Брюксел на среща на върха следващата сряда.
Неуспехът на ЕС да вземе решение за удължаване отразява безизходицата в Лондон след оптимизма, че решението на Джонсън за избори ще премахне френските възражения срещу отлагането.
Премиерът предложи на депутатите повече време да приемат сделката му за Брекзит при условие, че са съгласни да проведат предсрочни общи избори на 12 декември. Това гласуване ще се случи в понеделник.
Развитието днес ще окаже допълнителен натиск върху лейбъристите и отваря възможността Великобритания да напусне ЕС без сделка в четвъртък.
Ако ЕС не даде отлагане въз основа на условията на Закона на Бен, но премине към по-кратко отлагане, като например двете или три седмици, изисквани от Франция, парламентът ще трябва да гласува подобно предложение.
Проектът за отлагане на ЕС оставя празна датата на Брекзит, но включва опция, позволяваща това в средата или края на ноември, ако правителството може да осигури ратификацията на новото споразумение в парламента в по-кратки срокове.
Дипломатически източници заявиха, че Великобритания може да напусне преди следващата година, ако законопроектът за споразумение за оттегляне бъде ратифициран до 6 ноември, когато Европейският парламент може да го подпише десет дни по-късно, което ще позволи на Великобритания да напусне ЕС до декември.
Междувременно финансовият министър Саджид Джавид заяви, че правителството ще настоява „отново и отново“ за общи избори, ако опозицията откаже такива преди Коледа
Докато някои около лидера на лейбъристите Джереми Корбин искат предсрочни избори, много депутати от лейбъристите са силно против евентуални избори, опасявайки се, че объркването около позицията на партията за Брекзит ще им донесе сериозна загуба.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Борис Джонсън ще преследва Брекзит, дори ако депутатите откажат да подкрепят провеждането на избори

Reuters: Борис Джонсън ще преследва Брекзит, дори ако депутатите откажат да подкрепят провеждането на избори

25 Октомври 2019 | 14:40 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън ще продължи да преследва целта си да изведе страната от структурите на Европейския съюз, дори ако депутатите в парламента в Лондон откажат да подкрепят предложението, което той ще внесе за предсрочни избори, предава Reuters.
Това заяви говорител на министър-председателя.
Той добави, че правителството все пак може да не внесе предложенията си за законодателство за Брекзит в парламента, ако премиерът не се споразумее с опозицията за график, в който законите да бъдат приети.
„Премиерът ще направи всичко по-силите си за да преодолее задънената улица, защото страната иска Брекзит да бъде решен. В същото време той има динамични и амбициозни цели и ще продължи да ги преследва“, заяви говорителят на Джонсън.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Джереми Корбин заяви, че ще подкрепи нови избори до дни, но има нужда от гаранции за Брекзит

The Independent: Джереми Корбин заяви, че ще подкрепи нови избори до дни, но има нужда от гаранции за Брекзит

25 Октомври 2019 | 14:19 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерът на лейбъристката партия Джереми Корбин заяви, че ще подкрепи инициативата на Борис Джонсън за избори, като може да даде гаранции за това до часове, но за целта ще трябва да получи уверения от премиерът Борис Джонсън, че няма да има Брекзит без сделка, пише британското издание Тhe Independent.
Корбин подчерта, че иска да бъде ясен, че не трябва да има възможност Великобритания да напусне Европейския съюз без сделка.
„Моята позиция е, че трябва (Брекзит) без сделка да не е на масата първо, защото това би било катастрофално за работните места и бизнеса във Великобритания и ще навреди на Северна Ирландия“, заяви той.
Корбин добави, че неговата партия ще подкрепи призивът за нови избори „в случай, че премиерът дойде в парламента на 28 октомври и бъде абсолютно ясен, че ще подсигури това да няма Брекзит без сделка“. Според него сделката с Брюксел и сегашната политическа ситуация предполагат, че подобен развой на събитията е възможен.
„Той ще трябва да направи това, защото така работи парламента – трябва да го държим отговорен. Смятам, че (Брекзит) без сделка е много опасен. Ако той дойде на 28 окотмври и даде гаранции, добре“, каза Корбин.
Той загатна, че Джонсън може да отхвърли като възможност Брезкит без сделка още на 25 октомври.
Попитан за това колко дълго ще трябва хората да чакат за решението на лейбъристите по въпроса, Корбин заяви, че със съответните гаранции, то може да бъде взето до часове.
Той също така изрази своето желание ако има избори, те да се проведат преди 12 декември.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Мишел Барние заяви, че ЕС все още не може да реши за датата за Брекзит, заради дебатите за избори в Лондон

The Guardian: Мишел Барние заяви, че ЕС все още не може да реши за датата за Брекзит, заради дебатите за избори в Лондон

25 Октомври 2019 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Лондон. Главният преговарящ за Европейския съюз в разговорите за Брекзит Мишел Барние заяви, че страните-членки не са взели решение за отсрочката и няма да го направят поне до 28 октомври, заради продължаващите дебати за провеждането на общи избори във Великобритания, пише лондонското издание The Guardian.
След края на срещата между европейските представители в Брюксел, Барние заяви, че се е провела „отлична“ дискусия, на която обаче не е било взето ясно решение за Брекзит.
При това положение Брюксел ще може да реши колко дълго да отложи излизането на Великобритания от ЕС на 28 или 29 октомври, след като парламента в Лондон реши дали да бъдат проведени общи избори.
Мнозинството от страните-членки на ЕС подкрепят предоставянето на отсрочка, която премиерът на Великобритания Борис Джонсън неохотно поиска по-рано, която да отложи Брекзит до 31 януари. Обединеното кралство също така ще може да напусне и по-рано, ако споразумението за оттегляне бъде ратифицирано от британския и Европейския парламент.
Френското правителство до този момент беше най-гласно в исканията си за яснота върху отсрочката за Брекзит.
Твърденията на Джонсън, че ще се откаже от споразумението си с Брюксел и ще „стачкува“, ако Лейбъристката партия отхвърли предложението за избори на 12 декември предизвикаха притеснение в ЕС.
Президентът на Франция, Еманюел Макрон заяви, че тримесечно отлагане на Брекзит би имало смисъл, ако в Обединеното кралство се проведат избори.
Ръководителят на Лейбъристката партия Джереми Корбин от своя страна заяви, че ще подкрепи предсрочен вот само, ако ЕС потвърди, че ще отложи Брекзит с три месеца.
Европейски източник каза, че това решение ще бъде взето на 28 или 29 октомври, но не на спешна среща, както се очакваше да се случи.
„Имаше пълно съгласие за това, че ни е нужна от отсрочка“, заяви още източникът.
„Ще вземем това решение чрез писмена процедура. Председателят на (Европейския съвет) Доналд Туск няма намерение да свиква специална среща. Работата ще продължи през уикенда“, добави той.


Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Европейският съюз отложи решението за отсрочка за Брекзит

AFP: Европейският съюз отложи решението за отсрочка за Брекзит

25 Октомври 2019 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Представителите на останалите 27 страни-членки на Европейския съюз отложиха вземането на решение за това колко дълго да бъде отложен Брекзит, предава AFP.
Те ще обсъдят отново дължината на отсрочката следващата седмица. Това стана ясно след като представителтие преговаряха в Брюксел, твърдят дипломатически източници.
Останалите 27 страни-членки на ЕС принципно са съгласни, че Брекзит трябва да бъде отложен и датата 31 октомври не е реалистична, но преговорите продължават за това каква дата да бъде зададена в такъв случай.
Представителите се съгласиха да вземат решение за това чрез стандартна писмена процедура, вместо на спешна среща. Те ще се срещнат отново на 28 октомври.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: ЕС решава за отлагането на Брекзит в петък – или не

Reuters: ЕС решава за отлагането на Брекзит в петък – или не

25 Октомври 2019 | 08:35 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз ще обсъди в Брюксел в петък срока на поредното отлагане на Брекзит, като представител на Блока заяви, че изборът е между три месеца и „двойно“ забавяне, но предупреди, че решението може да не бъде взето днес, предава Reuters.
Според проекторешение на 27-те държави от ЕС, които остават заедно след Брекзит и което беше видяно от „Ройтерс“ в четвъртък вечерта, третото отлагане ще бъде предоставено от блока „с оглед да се даде възможност за финализиране на ратификацията“ на споразумението за развода, подписано между блока и британския премиер Борис Джонсън миналата седмица.
Независимо, че текстът, който ще бъде обсъден в Брюксел, засега оставя датата за Брекзит празна, там се казва, че разделянето може да се случи по-рано, ако ратификацията бъде завършена.
„Следователно оттеглянето трябва да се извърши на първия ден от месеца, следващ приключването на процедурата за ратифициране, или на (празно), което от двете е най-рано“, се казва в документа.
Представителят на ЕС обясни: „По принцип това е между тримесечна флексия или двустепенния вариант“.
Според първата идея Великобритания ще излезе на 31 януари 2020 г., три месеца след текущата дата на излизане на октомври 31. Вторият ще включва втора конкретна дата, когато Великобритания може да напусне.
Но човекът добави, при условие на анонимност: „Не е ясно дали решение може да бъде взето утре ... някои може би искат да видят резултата от предложението за предсрочни избори“.
Джонсън в четвъртък предизвика разделената Камара на общините да гласува за предсрочни избори на 12 декември и парламентът трябва да гласува предложението в понеделник.
Френският президент Еманюел Макрон по-рано успя да осуети плановете за разширяване на Съюза преди срещите в Брюксел и сега Париж може отново да е рисков фактор в петък.
Втори служител на ЕС каза: „Ще се видим утре. Това може да бъде и аргумент за изчакване още един ден, за да видим какво ще се случи в Лондон“.
Трети добави: „Ако има избори във Великобритания, на всички е ясно, че трябва да дадем на Великобритания дълго отлагане“.
В проектодокумента се казва още: „По-нататъшното отлагане не може да позволи да се подкопае редовното функциониране на (Европейския) Съюз и неговите институции“, клауза, която се надява блокът да защити жизненоважните му интереси в продължителната драма около Брекзит.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Мнозинството от британците смятат, че насилието срещу депутати „е приемлива цена“, за да получат резултати за Брекзит

Politico: Мнозинството от британците смятат, че насилието срещу депутати „е приемлива цена“, за да получат резултати за Брекзит

25 Октомври 2019 | 07:26 | Агенция "Фокус"
Лондон. Мнозинството от гласоподавателите и в двете страни на дебата за Брекзит смятат, че насилието срещу депутати е „приемлива цена“, за да се вземе решение в тяхна полза, показва анкета, цитирана от европейската редакция на Politico.
Учени от Кардифския университет и Университета в Единбург откриха, че 71 процента от избирателите на напускане в Англия, 60 процента в Шотландия и 70 процента в Уелс смятат, че насилието срещу депутатите е „цена, която си струва да се плати“ за Брекзит.
Изследването, проведено от YouGov, даде сходни резултати сред избирателите, които искат оставане в ЕС, като 58 процента от тези в Англия, 53 процента в Шотландия и 56 процента в Уелс оправдават насилието над депутатите като начин да се гарантира, че Великобритания остава в ЕС.
Ричард Уин Джоунс, професор по уелска политика в Университета в Кардиф и съ-директор на проучването, заяви, че е бил „потресен” от откритията.
„Трудно е да не бъдете истински шокирани - не само от факта, че толкова много хора смятат, че насилието е вероятна последица от Брекзит, но и че толкова много от двете страни на разделението около Брекзит изглежда смятат, че подобни събития могат да си„ заслужават“, за да осигурят техния предпочитан резултат“, каза той.
Депутати от всички партии изразиха загриженост относно увеличаващите се нива на злоупотреби и заплахи от страна на членове на обществото, противопоставени на тяхната позиция по отношение на Брекзит.
Според резултатите от изследванията, избирателите от двете страни на дебата за Брекзит също са съгласни с идеята за протести, при които членовете на обществеността са тежко ранени, ако това доведе до предпочитания им политически резултат да стане реалност.
В лагера на искащите излизане от ЕС, 69 процента в Англия, 62 процента в Шотландия и 70 процента в Уелс казаха, че това е „цена, която си струва да се плати“. От страна на искащите осаване, тя е 57 процента в Англия, 56 процента в Шотландия и 57 процента в Уелс.
Анкетата е проведена сред близо 1600 възрастни в Англия, около 1500 в Уелс и малко над 1000 в Шотландия.
Уин Джоунс каза, че тези резултати подчертават важността на отговорния и премерен дебат и трябва да накарат политиците „да спрат и да се замислят“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джереми Корбин: Ще подкрепим предсрочни избори само ако сме сигурни, че няма да има Брекзит без сделка

Джереми Корбин: Ще подкрепим предсрочни избори само ако сме сигурни, че няма да има Брекзит без сделка

24 Октомври 2019 | 21:57 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия във Великобритания Джереми Корбин заяви, че ще подкрепи предсрочни общи избори единствено, ако получи гаранции, че Брекзит без сделка няма да се осъществи, предава лондонската медия Sky News.
По-рано премиерът на Великобритания Борис Джонсън поиска от опозиционния лидер да подкрепи предложението, което той планира да внесе в парламента за провеждането на общи избори, което според него ще помогне на страната да „осъществи Брекзит“ и да продължи напред.
„Премахнете (Брекзит) без сделка от масата и ние абсолютно ще подкрепим общи избори“, заяви Корбин пред журналисти.
„Аз призовавах за избори още след края на последните, понеже тази страна има нужда от такива, за да се справи с всички социални несправедливости, но (Брекзит) без сделка трябва да бъде премахнат като възможност“, добави той.
Корбин заяви още, че след решението за отсрочката за Брекзит от страна на ЕС очаква да получи гаранции, за това дали излизане от структурите на Европейския съюз без сделка е още възможно.
„Утре (25 октомври) Европейският съюз ще реши дали ще има отсрочка или не“, заяви още Корбин.
„Тази отсрочка очевидно ще обхване и това дали ще има (Брекзит) без сделка или не. Нека разберем това утре“, добави опозиционният лидер.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Борис Джонсън се отказа от плана си за Брекзит до 31 октомври и ще иска предсрочни избори

The Guardian: Борис Джонсън се отказа от плана си за Брекзит до 31 октомври и ще иска предсрочни избори

24 Октомври 2019 | 21:01 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън се отказа от плана си да изведе страната от структурите на Европейския съюз до 31 октомври и вместо това ще се опита да убеди депутатите да подкрепят провеждането на общи избори на 12 декември, пише лондонското издание Тhe Guardian.
Премиерът е написал писмо до лидера на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин, в което казва, че ще даде на парламента още една възможност да разгледа сделката за Брекзит, която Джонсън постигна с Брюксел, за да „осъществят Брекзит“ до 6 ноември.
Но в същото време той ще внесе предложение на 28 октомври, в което ще иска от депутатите да одобрят провеждането на предсрочни общи избори. Народните представители ще гласуват предложението му в същия ден.
В своето писмо, Джонсън пише на Корбин, че изборите ще помогнат на страната да осъществи Брекзит и да „продължи напред“.
„Избори на 12 декември ще позволят на новия парламент и правителство да встъпят в длъжност до Коледа. Ако спечеля мнозинство по времето на тези избори, ще ратифицираме новата чудесна сделка, която договорих и ще осъществим Брекзит до януари, и страната ще може да продължи напред“, се казва в писмото на премиера.
По-рано Джонсън твърдеше, че ще изчака потвърждение от страна на другите 27 страни членки на ЕС във връзка с отсрочката за Брекзит, която той неохотно поиска по-рано, преди да измисли следващия си ход.
Той изпрати писмо до Брюксел, в което поиска отсрочка за Брекзит, както беше принуден от „Закона на Бен“, след като депутатите отхвърлиха опита му да получи бързо одобрение на сделката с ЕС, навреме за поставения краен срок от 31 октомври.
Предложението му за нови избори обаче ще трябва да получи подкрепата на две трети от Камарата на общините, или с други думи общо поне 434 депутати.
Лейбъристите по-рано изразиха своята подкрепа за избори, но само след като бъде потвърдена отсрочката за Брекзит, което трябва да се случи на 25 октомври.
Джонсън заяви по-рано, че ще преговаря с парламента, за да получи подкрепа за предсрочен вот.
„Начинът да осъществим Брекзит е да бъдем разумни с парламента и да им кажем, че ако те наистина искат още време да разучат тази прекрасна сделка, могат да го получат, но ще трябва да се съгласят с провеждането на общи избори на 12 декември и това е начинът да върим напред, защото този парламент функционира от дълго време без мнозинство“, заяви Джонсън.
„Това е отказ да осъществим Брекзит. Невъзможно е да прокараме законодателството. Време е, честно казано, опозицията да събере смелост да се предложи (...) на нашият общ шеф, който е Великобритания“, добави още Джонсън.
По-рано той се срещна с кабинета си, част от който, включително секретарят на Северна Ирландия Джулиан Смит, не би искал да подкрепи идеята за провеждането на избори, преди страната да е напуснала окончателно ЕС.
Но някои от неговите колеги, включително финансовият министър Саджид Джавид, се страхуват, че подкрепата за партията може бързо да се стопи и бързи избори са най-доброто решение за Консервативната партия.
Някои лейбъристки депутати обаче може да не желаят да подкрепят предсрочен вот, дори и ако ръководството на партията го подкрепи, понеже се надяват вместо това да бъде проведен нов референдум за Брекзит.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Джонсън покани лидера на опозицията да подкрепи сделката му в случай на кратко забавяне на Брекзит

ТАСС: Джонсън покани лидера на опозицията да подкрепи сделката му в случай на кратко забавяне на Брекзит

24 Октомври 2019 | 20:03 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън покани лидера на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин да подкрепи сделката на премиера с Брюксел, за да бъде избегната вероятността от Брекзит без сделка, предава агенция TACC.
"ЕС може и да ни предложи само кратка отсрочка до 15 или 30 ноември. Със сигурност бих предпочел този вариант. Въпреки това, парламентът и съдилищата биха ми попречили да го предложа на ЕС. Ако решението на Европейския съюз е такова, мисля, че ще преразгледате заеманата от вас позиция, по време на гласуването във вторник (29 октомври) и ще ми помогнете да ратифицирам новото споразумение с ЕС, така че да напуснем Общността със сделка", пише Джонсън в съобщение в „Туитър“.
Той добавя, че ако ЕС предостави на Обединеното кралство тримесечно отлагане на Брекзит до януари 2020 г., то кабинетът ще поиска от Камарата на общините да гласува възможността за провеждане на предсрочни парламентарни избори на 12 декември.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Борис Джонсън призова за избори през декември

The Independent: Борис Джонсън призова за избори през декември

24 Октомври 2019 | 19:27 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън заяви, че ще се опита да получи одобрението на парламента за избори, които ще се проведат на 12 декември, пише лондонското издание The Independent.
Той също така заяви, че в замяна на това депутатите да подкрепят плана му, той ще им предостави повече време да дебатират и да разгледат внимателно неговата сделка за Брекзит.
В интервю, малко след срещата на неговият кабинет, Джонсън изрази мнение, че начинът да бъде осъществен Брекзит е чрез преговори с парламента и затова той възнамерява да се споразумее с тях.
„Начинът да осъществим Брекзит е да бъдем разумни са парламента и да им кажем, че ако те наистина искат още време да разучат тази прекрасна сделка, могат да го получат, но ще трябва да се съгласят на провеждането на общи избори на 12 декември“, заяви Джонсън.
Изявлението представлява първото признание на премиера, че страната няма да осъществи Брюксел на 31 октомври.
В писмо до лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин, той заяви, че ако датата бъде одобрена, правителството ще даде колкото се може повече време, максимум до 6 ноември на парламента, за да разучи той подробно и да приеме сделката за излизането на Великобритания от структурите на Европейския съюз.
Парламентът ще може да заседава с удължен график, включително през уикендите.
Джонсън заяви още, че би било „морално невероятно“, ако лейбъристите блокират вота за избори, който той ще предложи на 28 октомври, който ще изисква подкрепа от две трети от парламента.
Много депутати от Лейбъристката партия яростно опонираха на възможността да бъде одобрено евентуално предложение за избори от страна на Консервативната партия, във време, когато торите нямат мнозинство в парламента, но разполагат с огромна подкрепа от страна на гласоподавателите. Според последните статистически проучвания, партията на Джереми Корбин разполага с едва 25% подкрепа.
Но депутатът на лейбъристите Джон Макдонъл загатна, че партията може и да се съгласи на предсрочни избори, ако Джонсън поиска такива.
По-рано се появи информация, че правителството обаче е разделено във връзка с това, дали би било уместно да бъдат проведени избори на този етап.
Предполага се, че няколко от министрите на Джонсън се опасяват, че подобен ход би бил в услуга на „Партия Брекзит“ на Найджъл Фараж, която би получила голяма част от електората на консерваторите, недоволен от това, че премиерът не може да спази обещаната дата за излизане от ЕС – 31 октомври.
Съветникът на Джонсън Доминик Къмингс обаче заяви, че предсрочни избори биха били от полза на торите, тъй като след тях те ще могат да си осигурят работещо мнозинство в парламента, с каквото те не разполагат на този етап.
Освен това самият премиер също беше ясен, че ще подкрепи предсрочни избори, ако ЕС предложи тримесечно забавяне на Брекзит, до 31 януари, както правителството очаква да се случи.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

London Evening Standard: Кабинетът на Борис Джонсън е разделен по отношение на провеждането на предсрочни избори във Великобритания

London Evening Standard: Кабинетът на Борис Джонсън е разделен по отношение на провеждането на предсрочни избори във Великобритания

24 Октомври 2019 | 18:49 | Агенция "Фокус"
Лондон. Кабинетът на министър-председателя на Великобритания Борис Джонсън изглежда разделен по отношение на решението дали да поиска предсрочни избори, в случай, че Европейския съюз отговори положително на молбата за отсрочка на Брекзит или вместо това да се опита да прокара споразумението с Брюксел през парламента, пише вестник London Evening Standard.
Премиерът предупреди, че ще се опита да прокара предложението за предсрочни избори, ако се окаже принуден да приеме дълга отсрочка за Брекзит, която вероятно ще отложи излизането на Великобритания от структурите на ЕС до 2020 г.
Правителството отхвърли предположенията, че има разделение сред министрите и съветниците на премиера за това дали Джонсън трябва да предприеме подобен ход.
Според информацията главният съветник на Джонсън, Доминик Къмингс е един от привържениците на предсрочни избори.
Но държавният секретар на Северна Ирландия Джулиан Смит според източници твърди, че все още е възможно сделката да бъде ратифицирана от парламента, въпреки провала на Джонсън да стори това в Камарата на общините по-рано.
Има страхове сред членовете на Консервативната партия за това, че ако се проведат ранни избори, преди Великобритания да напусне ЕС, това ще е в услуга на ръководителя на „Партия „Брекзит“ Найджъл Фараж.
Дори и ако Джонсън реши да подкрепи провеждането на избори, няма гаранция, че инициативата му ще успее. Според британското законодателство той ще има нужда от подкрепата на две трети от парламента, за да бъдат проведени предсрочни избори, което означава, че той ще има нужда от гласовете на Лейбъристката партия.
Джереми Корбин, ръководителят на лейбъристите заяви по-рано, че е готов да участва в нови избори, веднага след като се увери, че Джонсън няма да изведе страната от ЕС без сделка.
Въпреки това в партията той има широка опозиция, във време, в което не се очаква тя да получи голяма подкрепа от гласоподавателите.
Макар да има други варианти за провеждането на избори, като например Консрвативната партия да гласува вот на недоверие срещу собственото си правителство, за което ще имат нужда от обикновено мнозинство в парламента, този метод също ще срещне трудности.
Всяко решение ще трябва да изчака до 25 октомври, когато европейските лидери окончателно ще вземат решение дали и до кога ще подкрепят отсрочка за Брекзит.
Предполага се, че ЕС ще се съгласи на забавяне на процедурата до края на януари 2020 г., с възможност Великобритания да напусне преди това, ако парламентът в Лондон одобри сделката за Брекзит по-рано от този срок.
Подобен ход би бил в съответствие с искането, което Джонсън беше принуден от парламента да отправи към Брюксел по силата на „Закона на Бен“, след като неговата сделка не беше одобрена от Камарата по-рано.
Този подход се радва на подкрепа от страна на ключови фигури в ЕС, като например германският канцлер Ангела Меркел или премиерът на Ирландия Лео Варадкар. Въпреки това според информацията френският президент Еманюел Макрон ще настоява за много по-кратка отсрочка – до средата на ноември.
Ако Брюксел не стигне до консенсус, ще трябва да се проведе спешно събрание на европейските лидери.
Отсрочка до ноември би била в услуга на Джонсън, който информира председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че не желае да забавя Брекзит повече.
Туск по-рано призова европейските лидери да приемат искането на Лондон за отсрочка, след като депутатите в Обединеното кралство отхвърлиха опита на Джонсън „бързо“ да прокара сделката през парламента по-рано.
Британският премиер заяви преди това, че може да задейства процедурата за излизане от ЕС без сделка, след като депутатите отказаха да подкрепят предложението му за тридневен график за дебати за Брекзит в Камарата на представителите.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Урсула фон дер Лайен: Великобритания трябва да изпрати комисар в Брюксел

Урсула фон дер Лайен: Великобритания трябва да изпрати комисар в Брюксел

24 Октомври 2019 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Великобритания трябва да предложи кандидат за комисар в следващата Европейска комисия, ако все още е член на Европейския съюз след 31 октомври. Това заяви следващият председател на Комисията Урсула фон дер Лайен, цитирана от Reuters.
Напускащият длъжността Жан-Клод Юнкер приключва мандата си на 31 октомври, макар че удължаването му е почти сигурно заради това, че новата Комисия все още няма членове от Франция, Унгария и Румъния.
Според европейските закони, всяка от 28-те страни-членки, включително Обединеното кралство, трябва да предложи един комисар.
„Трябва да се движим напред стъпка по стъпка. На първо място беше въпросът да се уреди отлагане, което изглежда много добре“, заяви Фон дер Лайен пред журналистите по време на визитата си в Хелзинки.
Великобритания поиска отлагане на излизането си от ЕС до 31 януари 2020 година.
Финландският премиер Анте Рине, който също присъстваше, заяви, че голямо мнозинство, „може би всички“ държави от ЕС, са подкрепили предоставянето на удължаване. Все още обаче няма решение за срока.
„След това, вторият въпрос, който трябваше да бъде решен е срокът на това отлагане... наистина, ако след 1 ноември – а все още има стъпки, които трябва да се направят, така че това не е сигурно – може да има отлагане и Обединеното кралство ще продължи да е в ЕС, тогава, разбира се, ще поискам от Великобритания да изпрати комисар“, заяви Фон дер Лайен.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Британското правителство потвърди, че ще насрочи избори, ако ЕС отложи Брекзит

ТАСС: Британското правителство потвърди, че ще насрочи избори, ако ЕС отложи Брекзит

24 Октомври 2019 | 11:19 | Агенция "Фокус"
Лондон. Правителството на Обединеното кралство потвърди, че ще повдигне въпроса за провеждането на предсрочни избори, ако Европейският съюз предостави на страната тримесечно отлагане на Брекзит. Това съобщи политическият наблюдател на BBC Лора Кюнсберг, позовавайки се на източник в кабинета на премиера, предава TACC.
Във вторник вечерта британският парламент прие на второ четене законопроект с текста на новото споразумение с Европейския съюз относно условията на „развода". 329 от членовете на Камарата на общините гласуваха „за“, 299 депутати гласуваха „против“. Това беше първият вот на парламента, спечелен от правителството на Джонсън, откакто дойде на власт през юли тази година, отбелязва медията.
Независимо от това, само след няколко минути, кабинетът претърпя изключително болезнено поражение по ключовия въпрос за времето на законопроекта за Брекзит в Камарата на общините. На правителството бяха необходими само три дни, преди депутатите да обсъдят и приемат законодателство на трето четене, което да урежда предстоящия процес по излизането на страната от структурите на Общността. 322 депутати отказаха да разгледат документа за толкова кратко време, докато 308 бяха готови да работят по графика, предложен от Джонсън.
В отговор на това председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че ще препоръча на лидерите на 27-те държави от ЕС да се съгласят да отложат датата на изтегляне на Лондон от Общността по искане на Лондон за 31 януари 2020 г. В същото време самият Джонсън категорично се противопостави на отлагането. Той изпрати искането за отлагане на посочената от Туск дата само в Брюксел, защото бе задължен да изпълни закона, приет под натиск от опозицията.
Съгласно законодателството, във Великобритания се допуска провеждането на предсрочни избори 25 работни дни, след като две трети от депутатите от Камарата на общините ги подкрепят. През септември премиерът възнамеряваше да обяви предсрочни избори, но опозицията отхвърли предложението, обещавайки да се съгласи с провеждането им, само ако страната не напусне ЕС без сделка на 31 октомври и с риск от подобен сценарий премиерът ще поиска отлагане. По този начин гласуването в страната може да се проведе преди края на годината.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Борис Джонсън ще направи трети опит за насрочване на парламентарни избори във Великобритания

The Times: Борис Джонсън ще направи трети опит за насрочване на парламентарни избори във Великобритания

24 Октомври 2019 | 07:47 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън ще направи трети опит за насрочването на общи парламентарни избори в страната, съобщава британският национален ежедневник The Times, като уточнява, че това ще се случи или в рамките на деня, или следващия понеделник.
Джонсън се готви да предизвика лидера на лейбъристите Джереми Корбин да подкрепи предсрочния вот, веднага след като Европейският съюз приеме ново удължаване на прилагането на чл. 50 от Лисабонския договор, което се очаква в петък. Така британският премиер ще принуди депутатите да вземат решение за изборите преди крайния срок за Брекзит - 31 октомври.
Междувременно в Брюксел се готвят за ново отлагане на „развода“ с Лондон. Лидерите на страните-членки на Общността обаче остават разделени по въпроса за продължителността на новата отсрочка за Брекзит, подчертават от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Избори във Великобритания изглеждат все по-близо, след като Корбин и Джонсън не постигнаха споразумение за Брекзит

The Guardian: Избори във Великобритания изглеждат все по-близо, след като Корбин и Джонсън не постигнаха споразумение за Брекзит

24 Октомври 2019 | 03:15 | Агенция "Фокус"
Лондон. Правителството на Великобритания подкрепя възможността за избори в страната, след като преговорите между премиера Борис Джонсън и лидера на Лейбъристката партия Джереми Корбин за Брекзит не постигнаха споразумение, макар опозицията да отказа да заяви подкрепата си за нов вот, пише вестник The Guardian.
Правителствени източници освен това информираха, че Джонсън е разговарял с председателя на Европейския съвет Доналд Туск по-рано, като е заявил пред него, че той лично не желае провеждането на избори на този етап.
„Премиерът е ясен в позицията си, че не смята, че допълнително забавяне на Брекзит след 31 октомври е в интерес на Великобритания или на Европейския съюз и че имаме нужда сделката да бъде гласувана от парламента преди това“, заяви говорителят на Джонсън.
Премиерът беше принуден от британското законодателство да напише до ЕС писмо, в което да поиска отсрочка до 31 януари за Брекзит, но се надяваше все пак да изведе страната от Общността до 31 октомври.
Депутатите в Обединеното кралство, макар да одобриха сделката за Брекзит по-рано, отхвърлиха „програмното предложение“ на Джонсън, което очертаваше тридневен график за обсъждане на 110-страничното споразумение.
Джонсън и Корбин се срещнаха по-рано, за да обсъдят евентуално продължаване на поставената на „пауза“ сделка, в различен график.
На срещата Корбин беше придружен от ключовия си съветник Сеумас Милн, а Джонсън - от Доминик Къмингс. Срещата се проведе в кабинета на премиера в Камарата на общините.
По-късно и двамата заявиха, че много малко е било постигнато в разговорите. Попитан за това дали Джонсън би бил съгласен с нов график, говорител на Корбин заяви, че той със сигурност „не е клонял в тази посока“, но в същото време не е отхвърлил тази възможност.
Според източник на правителството обаче няма да бъдат провеждани повече подобни разговори и Джонсън сега ще цели провеждането на избори. Това все пак няма да зависи изцяло от него, тъй като подобно решение на парламента би изисквало и подкрепата на Лейбъристката партия.
„Всеки път, когато парламентът трябва да гласува отсрочка, той винаги ще гласува отсрочка“, твърди източникът.
„Затова ако този парламент не иска да гласува за сделка, трябва да се насочим към избори“, казва още той.
Това все пак не означава, че това е категоричната позиция на Джонсън. Преди да прокара своето предложение за график по-рано, той заяви, че ако загуби гласуването ще търси веднага след това нови избори, но до този момент няма индикации, че ще го направи.
Докато официалната позиция на лейбъристите твърди, че партията ще подкрепи избори само след като е сигурна, че няма да има Брекзит без сделка, част от нейните депутати биха предпочели провеждането на референдум за сделката с Брюксел.
Говорителят на Корбин отказа да потвърди дали лейбъристите биха гласували за провеждане на нови избори, ако ЕС се съгласи да предостави на Великобритания отсрочка до 31 януари 2020 г.
„В момента, в който заплахата от (Брекзит) без сделка я няма и това е ясно и гарантирано, тогава разбира се, че ще подкрепим избори“, каза той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Всички страни членки на ЕС подкрепиха отлагането на Брекзит

AFP: Всички страни членки на ЕС подкрепиха отлагането на Брекзит

23 Октомври 2019 | 20:26 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Страните членки на Европейския съюз се съгласиха да забавят Брекзит след 31 октомври, но не взеха решение до кога да трае отсрочката, предава AFP.
„На срещата не се очакваше да се вземат каквито и да е формални решения“, заяви европейски източник, след като посланиците на 27 страни членки на Общността на срещнаха в Брюксел.
„Всички се съгласиха с нуждата от отсрочка, за да бъде предотвратен Брекзит без сделка. Дължината на отсрочката все още се дискутира“, заяви още той.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Избори във Великобритания изглеждат все по-близо, след като Корбин и Джонсън не постигнаха споразумение за Брекзит

The Guardian: Избори във Великобритания изглеждат все по-близо, след като Корбин и Джонсън не постигнаха споразумение за Брекзит

23 Октомври 2019 | 19:52 | Агенция "Фокус"
Лондон. Правителството на Великобритания подкрепя възможността за избори в страната, след като преговорите между премиера Борис Джонсън и лидера на Лейбъристката партия Джереми Корбин за Брекзит не постигнаха споразумение, макар опозицията да отказа да заяви подкрепата си за нов вот, пише вестник The Guardian.
Правителствени източници освен това информираха, че Джонсън е разговарял с председателя на Европейския съвет Доналд Туск по-рано, като е заявил пред него, че той лично не желае провеждането на избори на този етап.
„Премиерът е ясен в позицията си, че не смята, че допълнително забавяне на Брекзит след 31 октомври е в интерес на Великобритания или на Европейския съюз и че имаме нужда сделката да бъде гласувана от парламента преди това“, заяви говорителят на Джонсън.
Премиерът беше принуден от британското законодателство да напише до ЕС писмо, в което да поиска отсрочка до 31 януари за Брекзит, но се надяваше все пак да изведе страната от Общността до 31 октомври.
Депутатите в Обединеното кралство, макар да одобриха сделката за Брекзит по-рано, отхвърлиха „програмното предложение“ на Джонсън, което очертаваше тридневен график за обсъждане на 110-страничното споразумение.
Джонсън и Корбин се срещнаха по-рано, за да обсъдят евентуално продължаване на поставената на „пауза“ сделка, в различен график.
На срещата Корбин беше придружен от ключовия си съветник Сеумас Милн, а Джонсън - от Доминик Къмингс. Срещата се проведе в кабинета на премиера в Камарата на общините.
По-късно и двамата заявиха, че много малко е било постигнато в разговорите. Попитан за това дали Джонсън би бил съгласен с нов график, говорител на Корбин заяви, че той със сигурност „не е клонял в тази посока“, но в същото време не е отхвърлил тази възможност.
Според източник на правителството обаче няма да бъдат провеждани повече подобни разговори и Джонсън сега ще цели провеждането на избори. Това все пак няма да зависи изцяло от него, тъй като подобно решение на парламента би изисквало и подкрепата на Лейбъристката партия.
„Всеки път, когато парламентът трябва да гласува отсрочка, той винаги ще гласува отсрочка“, твърди източникът.
„Затова ако този парламент не иска да гласува за сделка, трябва да се насочим към избори“, казва още той.
Това все пак не означава, че това е категоричната позиция на Джонсън. Преди да прокара своето предложение за график по-рано, той заяви, че ако загуби гласуването ще търси веднага след това нови избори, но до този момент няма индикации, че ще го направи.
Докато официалната позиция на лейбъристите твърди, че партията ще подкрепи избори само след като е сигурна, че няма да има Брекзит без сделка, част от нейните депутати биха предпочели провеждането на референдум за сделката с Брюксел.
Говорителят на Корбин отказа да потвърди дали лейбъристите биха гласували за провеждане на нови избори, ако ЕС се съгласи да предостави на Великобритания отсрочка до 31 януари 2020 г.
„В момента, в който заплахата от (Брекзит) без сделка я няма и това е ясно и гарантирано, тогава разбира се, че ще подкрепим избори“, каза той.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News: Ирландският премиер подкрепя отсрочка за Брекзит

Sky News: Ирландският премиер подкрепя отсрочка за Брекзит

23 Октомври 2019 | 17:01 | Агенция "Фокус"
Дъблин. Премиерът на Република Ирландия Лео Варадкар заяви, че той ще подкрепи отсрочка за Брекзит, макар такава да не е договорена все още, предава британската медия Sky News.
„Още няма договорена отсрочка, Европейският съюз не се е споразумявал за удължаване (на срока за Брекзит) с Великобритания все още“, заяви Варадкар.
„Председателят (на Европейския съвет) Доланд Туск в момента се консултира с ръководителите на 27-те страни членки и правителствата“, добави той.
„Разговаряхме тази сутрин. Той препоръча да приемем отсрочката до 31 януари, която може да бъде прекратена по-рано, ако Камарата на общините и Камарата на лордовете ратифицира споразумение“, каза още Варадкар.
„Съгласих се, но останалите 27 страни още не са се съгласили и може да имаме спешно събрание на Европейския съвет в следващите няколко дни, за да дискутираме, ако не можем да постигнем консенсус“, каза още ирландският премиер.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Германия няма да опонира на удължаване на срока за Брекзит, според говорител на Меркел

AFP: Германия няма да опонира на удължаване на срока за Брекзит, според говорител на Меркел

23 Октомври 2019 | 15:29 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Берлин няма да опонира на искане от страна на Лондон за удължаване на срока за излизането на Великобритания от Европейския съюз, който в момента е 31 октомври, заяви говорител на германския канцлер Ангела Меркел, предава АFP.
Според Щефен Зайберт, препоръката на председателя на Европейската комисия Доналд Туск да бъде предоставено на Великобритания удължаване на срока за Брекзит до 31 януари 2020 г. „няма да се провали заради Германия“.


Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Ева Майдел: ЕС е подготвен за Брекзит, нашата позиция е единна и знаем колко висок е залогът

Евродепутатът Ева Майдел: ЕС е подготвен за Брекзит, нашата позиция е единна и знаем колко висок е залогът

23 Октомври 2019 | 12:58 | Агенция "Фокус"
Страсбург. ЕС има готовността за Брекзит. Нашата позиция е единна и знаем колко висок е залогът. Имаме експертите и капацитета да защитим вътрешния пазар, икономиката и гражданите. Това заяви евродепутатът Ева Майдел непосредствено след среща с главния преговарящ за Брекзит Мишел Барние, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Дискусията се проведе в Страсбург. Срещата бе част от серия работни дебати, които Майдел организира като координатор на мрежата на младите депутати на ЕНП.
"Мишел Барние успя да запази имиджа на ЕС непокътнат, както и да запази единството между държавите-членки. След срещата ми днес знам, че екипът му има поглед върху голямата картина и ще договори възможно най-добрите условия за сътрудничество с Обединеното кралство по важни сектори като индустрия, образование, отбрана и др. ", добави още Ева Майдел.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Франция е готова да даде няколко допълнителни дни за Брекзит, но изключва по-голямо отлагане

Reuters: Франция е готова да даде няколко допълнителни дни за Брекзит, но изключва по-голямо отлагане

23 Октомври 2019 | 08:25 | Агенция "Фокус"
Париж. Франция е готова да одобри няколко допълнителни дни, за да бъде гласувана сделката за Брекзит в британския парламент, но изключва по-голямо отлагане, съобщи дипломатически източник от Париж пред Reuters.
Изявлението на събеседника на агенцията идва няколко часа, след като британския парламент отхвърли предложението на премиера Борис Джонсън за приемане на новата сделка за излизане на Обединеното кралство от ЕС по бързата процедура, с което стана ясно, че Лондон няма да се справи със задачата до крайния срок на 31 октомври.
„В края на седмицата ще видим дали е нужно чисто техническо удължаване с няколко дни, за да се завърши парламентарната процедура“, заяви допломатическият източник, като посочи: „Но извън това, всякакво отлагане за печелене на време или за ново обсъждане на споразумението е неприемливо“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Британският парламент отхвърли опита на Джонсън да прокара сделката за Брекзит по бързата процедура

The Guardian: Британският парламент отхвърли опита на Джонсън да прокара сделката за Брекзит по бързата процедура

23 Октомври 2019 | 07:32 | Агенция "Фокус"
Лондон. Планът на британския премиер Борис Джонсън да прокара сделката си за Брекзит по бързата процедура през Камарата на общините навреме за крайния срок на 31 октомври бе блокиран от депутатите във вторник вечерта, дори след като той заплаши да я изтегли и да се опита да организира предсрочни избори, пише The Guardian.
След това министър-председателят заяви, че ще говори с лидерите на ЕС и ще ги призове да не се съгласяват на дълго отлагане на Брекзит. Но председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви почти веднага, че ще препоръча на страните-членки да приемат искането на Лондон за тримесечно отлагане. Това искане е изложено в писмото, което бе подписано неохотно от министър-председателя през уикенда в съответствие със Закона Бен, въпреки предишното му настояване той по-скоро да бъде „мъртъв в канавката“, отколкото да поиска ново отлагане.
Очаква се ЕС да изпълни искането на Обединеното кралство за удължаване с три месеца с възможност да напусне преди 31 януари, ако сделката е ратифицирана по-рано.
След ден на скандали и обвинения, премиерът и Консервативната партия загубиха решаващия вот с 322 на 308.
Депутатите отхвърлиха „програмното предложение“, което очертаваше тридневен график за обсъждане на 110-страничното споразумение, въпреки че „принципно“ подкрепиха сделката на Джонсън с мнозинство от 30 гласа в отделен вот само няколко минути по-рано.
Преминаването на законопроекта за оттегляне през парламента автоматично бе прекратено в резултат на поражението, като председателят Джон Беркоу заяви, че официално е „приключило“.
Джонсън каза на депутатите: „Сега продължаваме да сме изправени пред несигурност и ЕС трябва да реши как да реагира на искането на парламента за отлагане... По един или друг начин, ние ще излезем от ЕС с тази сделка“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Над 300 хиляди души за три дни подписаха писмо с искане за втори референдум за Брекзит

The Independent: Над 300 хиляди души за три дни подписаха писмо с искане за втори референдум за Брекзит

22 Октомври 2019 | 23:42 | Агенция "Фокус"
Лондон. Повече от 300 хиляди души са подписали само за три дни писмо с искане за втори референдум за Брекзит, пише левият проевропейски вестник The Independent, който е един от организаторите на кампанията.
Отвореното писмо, организирано от кампанията призовава официалните лица от Обединеното кралство и ЕС да разрешат на британската общественост да даде право за нов вот за сделката на Борис Джонсън за Брекзит.
Стотици хиляди подписи са добавени в списъка с имена, подкрепящи петицията, след като един милион души отправиха искане към парламента в събота, за да поискат нов референдум.
В отвореното писмо се казва: „Не искаме властимащите да проведат насила Брекзит, който ще навреди на икономиката както на Великобритания, така и на ЕС, заплашва мирния процес в Северна Ирландия, както и ще доведе до години повече несигурност и хаос.
„Моля, не обръщайте гръб на последния шанс да ни спре да се включваме.
В събота бе проведен най-големият протест в новата история на Обединеното кралство, според организаторите му, за втори референдум и за оставане в ЕС.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Депутатите отхвърлиха плана на Борис Джонсън за бързо разглеждане на сделката за Брекзит

The Guardian: Депутатите отхвърлиха плана на Борис Джонсън за бързо разглеждане на сделката за Брекзит

22 Октомври 2019 | 23:21 | Агенция "Фокус"
Лондон. Планът на Борис Джонсън да ускори разглеждането на сделката за Брекзит през парламента за да спази крайния срок от 31 октомври бе отхвърлен от депутатите, дори след като заплаши да изтегли законопроекта и да настоява за общи избори, пише британският вестник The Guardian.
Правителството загуби гласуване с 322 срещу 308 гласа мнозинство от само 14 гласа.
Депутатите отхвърляха „предложението за програмата“, което определяше меко казано тридневен график, за да могат да разгледат законопроекта за споразумение оттегляне от ЕС от 110 страници.
След поражението премиерът каза на депутатите, че ще ускори подготовката за Брекзит без сделка и ще „спре” законодателството за Брекзит, докато лидерите на ЕС не вземат решение.
„Сега сме изправени пред по-нататъшна несигурност и сега ЕС трябва да реши да реагира на искането на парламента за отлагане“, заяви Джонсън.
„Нашата политика остава същата - че не трябва да отлагаме. Трябва да напуснем ЕС на 31 октомври. И това ще кажа на ЕС и ще докладвам обратно в парламента.
„По един или друг начин ще напуснем ЕС с тази сделка.“
Някои депутати, които обмисляха да подкрепят сделката на Джонсън, заявиха, че не могат да приемат такъв ускорен дебат. Законодателството бе публикувано едва късно в понеделник, а финансовият министър Саджид Джавид отказа да публикува икономически анализ на неговото въздействие.
Камарата на общините по-рано подкрепи второто четене на законопроекта за оттегляне с 329 гласа „за“ срещу 299 „против“ - по-голямо очакваното мнозинство от 30.
Това изглежда означава, че има потенциална подкрепа за сделката на премиера, въпреки че някои от депутатите от лейбъристите, които го подкрепиха, заявиха, че могат да оттеглят подкрепата си на по-късен етап от своя ход чрез Камарата на общините, ако не успеят да я променят.
Депутатите внесоха поредица от изменения в законопроекта по въпроси, включващи митнически съюз, екологични стандарти и избягване на риска от излизане без сделка в края на 2020 година
Лидерът на лейбъристите, Джереми Корбин, каза преди гласуванията: „Ще търсим много ясен ангажимент към митническия съюз, силна връзка с единния пазар, твърди ангажименти за правата на работниците, най-малкото запазване на екологичните стандарти и затваряне на всички вратички, за да се избегне заплахата от Брекзит без сделка веднъж завинаги."

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Туск провежда консултации с европейските лидери за отлагане на Брекзит

AFP: Доналд Туск провежда консултации с европейските лидери за отлагане на Брекзит

22 Октомври 2019 | 22:31 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Президентът на Европейския съвет Доналд Туск се консултира с лидерите на ЕС относно искането на Великобритания да отложи Брекзит до 31 януари, съобщи говорителят на Европейската комисия Мина Андреева, цитирана от AFP.
Тя написа това в социалната мрежа „Туитър“, след като британските депутати гласуваха да попречат на премиера Борис Джонсън да прокара споразумението за оттегляне до края на месеца.
Андреева пише, че Комисията „отбелязва резултата от тази вечер и очаква правителството на Обединеното кралство да ни информира за следващите стъпки“, докато Туск „се консултира с лидерите по искането на Великобритания за отлагане до 31 януари 2020 г.“

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Британският парламент не одобри ускореното приемане на закона за Брекзит

AFP: Британският парламент не одобри ускореното приемане на закона за Брекзит

22 Октомври 2019 | 22:05 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британските депутати отхвърлиха във вторник плановете на премиера Борис Джонсън да получи одобрение на сделката си за Брекзит до 31 октомври, минути след като самият законопроект бе одобрен от депутатите, предаваAFP
Камарата на общините гласува с 308 срещу 322 гласа в полза на отхвърляне на плана му за приемане на законопроекта за оттегляне, само за три дни.
Британският премиер Борис Джонсън заяви веднага след това, че ще направи пауза в усилията си за гласуване на сделката за Брекзит , след като депутатите отхвърлиха предложения от него график.
"Ще спрем това законодателство", заяви Джонсън пред депутатите и добави, че ще се консултира с лидерите на Европейския съюз относно по-нататъшно отлагане на Брекзит, но настоява, че Великобритания все пак трябва да напусне блока, както е планирано на 31 октомври.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Британските депутати одобриха предложения от правителството законопроект за Брекзит

AFP: Британските депутати одобриха предложения от правителството законопроект за Брекзит

22 Октомври 2019 | 21:34 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британските депутати дадоха първоначалното си одобрение на Закон за прилагане на сделката за Брекзит на премиера Борис Джонсън, предава AFP.
Джонсън спечели първото от двете решаващи гласувания в Камарата на общините. Депутатите гласуваха от с 329 срещу 299, за да одобрят по принцип законопроекта за оттегляне, който прилага сделката за Брекзит, постигната с лидерите на Европейския съюз миналата седмица.
Те обаче все още биха могли да гласуват против законодателната програма на правителството за бързо разглеждане на законопроекта от 110 страници до четвъртък вечерта, за да позволи ратифицирането му преди 31 октомври.
Лидерът на консерваторите предупреди по-рано във вторник, че ако не се приеме предложението, той ще оттегли законодателството и вместо това ще настоява за свикване на общи избори.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Борис Джонсън ще поиска нови избори при отлагане на Брекзит

ТАСС: Борис Джонсън ще поиска нови избори при отлагане на Брекзит

22 Октомври 2019 | 16:42 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Борис Джонсън ще предложи провеждането на предсрочни избори до края на годината, ако Камарата на общините отново се произнесе за отлагане на Брекзит. Това съобщи във вторник политическият наблюдател на BBC Лора Кюнсберг, позовавайки се на източник в кабинета на премиера, цитирана от TACC.
"Ако парламентът отново подкрепи отлагането, като отхвърли предложението на [правителството] за програмата и ЕС предостави отлагането до 31 януари, тогава ние ще оттеглим законопроекта, няма да има допълнително обсъждане в парламента и ще преминем в посока на организиране на избори до Коледа“ е заявил източникът.
Джонсън представя законопроекта за Брекзит в парламента с очакването, че вотът ще се проведе във вторник около 19:00 часа (21:00 часа българско време) и че страната ще може да напусне ЕС на 31 октомври.
Една от точките на законопроекта елиминира необходимостта от отделен парламентарен вот за одобрение на сделка с ЕС. Както бе посочено в кабинета, тя ще бъде разгледан и одобрена от Парламента след приемането на закона на второ четене във вторник.
За приемането на закона има редица пречки. Във вторник парламентаристите могат да оспорят самия график, за който правителството настоява. Някои депутати вече декларират, че е невъзможно да се приеме такъв важен закон за три дни. Основният проблем за Джонсън и неговия кабинет ще бъдат изменения в закона, които опозицията планира да внесе. Някои от тях ще бъдат предложени още преди второто четене, но се очаква основните да бъдат представени преди третото четене, което се очаква в сряда или четвъртък. Опозицията може да се опита да обвърже одобрението на законопроекта с предсрочни парламентарни избори, втори референдум за Брекзит или промяна в условията на сделката с ЕС, като се стреми да запази членството на Великобритания в митническия съюз на ЕС.
Повечето предложения, които опозицията може да направи, очевидно са неприемливи за правителството. Приемането им може да доведе до факта, че самият кабинет ще оттегли документа от гласуването и ще бъдат обявени предсрочни избори.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Предстоят две ключови гласувания за Брекзит

The Guardian: Предстоят две ключови гласувания за Брекзит

22 Октомври 2019 | 08:10 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън ще направи последен опит да спази крайния срок за излизането на страната от структурите на Европейския съюз, макар да са налице индикации, че независимо от изхода на гласуванията за Брекзит ще бъде предприета крачка към насрочването на избори, пише британският вестник The Guardian.
Джонсън вече поиска отлагане на Брекзит, като изпрати писмо до Брюксел – съгласно т.нар. Закон на Бил, след като в събота депутатите отказаха да подкрепят споразумението му с Брюксел. От редакцията припомнят, че по-рано премиерът увери, че по-скоро предпочита да бъде „мъртъв в канавка“, отколкото да поиска отсрочка за развода.
Ако правителството успее да прокара законопроекта си за Брекзит през парламента навреме, Великобритания на теория може да напусне ЕС до крайния срок - следващия четвъртък.
Премиерът ще поиска депутатите да го подкрепят в два решаващи вота във вторник - за проектозакона за споразумение за оттегляне, който съдържа споразумението, което той постигна в Брюксел миналата седмица, и за плана си да го прокара през Камарата на общините до четвъртък.
Джонсън ще каже на депутатите: „Договорихме нова сделка, така че да можем да напуснем без отлагане и да осигурим рамка за нови отношения, базирани на свободната търговия и приятелското сътрудничество. Излизаме от ЕС, но винаги ще бъдем европейци“.
Плановете на Джонсън да проведе „значим вот" за сделката му в понеделник бе блокиран от председателя на парламента Джон Бъркоу, който не разреши гласуването с оглед факта, че предходното такова се състоя само преди два дни.
С подкрепата на някои от редиците на лейбъристите и торите, Джонсън може да спечели гласуването на законопроекта на второ четене. Но Даунинг Стрийт е подготвен за потенциално поражение по предложението, определящо графика на работа през следващите дни.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Какви са шансовете за сделката на Борис Джонсън?

The Times: Какви са шансовете за сделката на Борис Джонсън?

21 Октомври 2019 | 23:46 | Агенция "Фокус"
Лондон. Какви са шансовете за сделката на Борис Джонсън, обяснява британският национален ежедневник The Times

Какво се случи в понеделник?

Джон Беркоу, председателят на парламента, постанови, че в понеделник Борис Джонсън не може да постави сделката си за Брекзит на второ гласуване. Той каза, че това ще бъде "повтарящо се и нередно“, тъй като депутатите вече имаха шанс да гласуват по въпроса в събота.

Защо не могат да гласуват по сделката два пъти?

Според парламентарна конвенция 1604 депутатите не могат да гласуват по един и същ въпрос два пъти в рамките на една парламентарна сесия. Правилото влезе в сила, за да спре правителството - или суверенът в този момент - да блокира парламентарното време в опит да принуди депутатите да отговорят на желанията му. Конвенцията създаде проблеми и на Тереза Мей, когато тя се опита да внесе различни версии на сделката си в парламента за одобрение.

Защо е важно решението на председателя?

Това правило звучи тайнствено, но то има практическо значение. Гласуването в събота и успехът на поправката на Летуин означават, че Джонсън е принуден да изпрати писмо до Европейския съюз с искане за тримесечно отлагане на Брекзит. Но законодателството, което го принуждава да направи това, Законът на Бен, отпада в момента, в който парламентът е получил възможността за смислен вот. Следователно, ако в понеделник депутатите получеха възможност за втори смислен вот и правителството спечели, Законът на Бен щеше да бъде изпълнен и премиерът Джонсън можеше законно да оттегли искането си за отлагане.

Защо Борис Джонсън иска да оттегли искането си за отлагане?

Премиерът е наясно, че най-добрите му шансове да получи сделката си одобрена от депутатите е, ако всички други варианти, различни от Брекзит без сделка, са извън масата. Стратезите на Даунинг Стрийт се опасяват, че макар че провежданото на втори референдум или избори все още са съществуващи възможности, той може да няма достатъчно гласове, за да прокара сделката си. В допълнение той иска от депутатите да одобрят сложен законодателен акт за малко повече от седмица. С възможно отлагане депутатите могат да решат, че искат повече време за обсъждане на законопроекта, а не да се съобразят с програмата на Джонсън за Брекзит на 31 октомври 2019.

Ще предостави ли ЕС допълнително отлагане на Брекзит?

В опит да помогне на премиера Джонсън френският президент Макрон заяви миналата седмица, че подобно удължаване не трябва да се приема за даденост и че той не е непременно в полза на такова. Всяко отлагане трябва да бъде одобрено единодушно от европейските лидери. Повечето дипломати в Брюксел обаче подозират, че ако това е избор между отлагане или Брекзит без сделка на 31 октомври, Европейският съвет би избрал първото. Отчасти това е от собствен интерес: гражданите на ЕС ще бъдат засегнати от Брекзит без сделка, а европейските политици няма да искат да носят вината за метафоричното хвърляне на Великобритания от скалата.

И така, какво се случва сега?

Тази вечер правителството най-накрая ще публикува своя законопроект за оттегляне, който предвижда законодателството, необходимо за прилагането на Брекзит. Във вторник ще има две критични гласувания в Камарата на общините.
Първото ще бъде второто четене на законопроекта, което ще даде първа индикация дали Джонсън има необходимата подкрепа, за да прекара сделката си през парламента. Тогава малко след това ще има гласуване на това, което е известно като предложение за програмата. Това всъщност е графикът на парламента за останалите етапи от законопроекта. Възможно е Джонсън да получи мнозинство за първия вот, но не и за втория.

Премиерът се опитва да прокара много сложен законопроект през парламента за изключително кратък период от време. Ако Даунинг Стрийт се опита да ограничи дебата твърде много, тогава някои депутати от лейбъристите, които може да са склонни да подкрепат законопроекта на второ четене, може да гласуват против предложението за програмата. Така или иначе гласуването ще е с много малка разлика.

Какво се случва, ако правителството загуби единия или двата вота?

Ако не спечели нито едно от гласуванията, вероятно законодателството пада, поне засега. Със сигурност пада, ако законопроектът бъде победен на второ четене. Но ако предложението за програмата бъде победено, това означава, че няма нищо, което да спре депутатите, които се противопоставят на законопроекта, да го прокарат след крайния срок от 31 октомври. Това се случи с законопроекта за реформата на лордовете през 2012 г.

Ако и двeте гласувания преминат, правителството спасява ли се?

Не. Противниците на законопроекта ще се стремят да го изменят по време на етапа в комисиите по начин, който напълно саботира законодателството. Специален акцент ще бъде върху планираното изменение, принуждаващо Борис Джонсън да договаря митнически съюз с ЕС. Това е неприемливо за министър-председателя и неговите собствени поддържници. Ако това изменение беше прието, той вероятно няма да има друг вариант, освен да изтегли законопроекта изцяло.

Какво се случва тогава?

Премиерът Борис Джонсън ще се опита да свика избори с надеждата избирателите да изберат по-благоприятен парламент. След това той ще се опита да прокара сделката си отново. Привържениците на втори референдум обаче ще се опитат да настояват за още един публичен вот - с молба на избирателите да потвърдят дали искат да останат при условията, договорени от Джонсън, или да останат в рамките на ЕС. В момента поне, имайки предвид, че Джереми Корбин казва, че предпочита избори, първата опция изглежда по-вероятна от последната.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Опозиционни депутати смятат, че имат необходимата подкрепа да принудят премиера да преговаря за митнически съюз

The Independent: Опозиционни депутати смятат, че имат необходимата подкрепа да принудят премиера да преговаря за митнически съюз

21 Октомври 2019 | 22:01 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Борис Джонсън е изправен пред ново предизвикателство, след като депутатите от опозицията твърдят, че имат достатъчно подкрепа, за да принудят премиера да преговаря за митнически съюз с ЕС, пише британският вестник The Independent
Лейбъристите заявиха, че има "много добър шанс" предложението за митническия съюз да бъде внесено в парламента по-късно тази седмица, след като Демократичната юнионистка партия (ДЮП) заяви, че може да подкрепи плана.
В ход, който би могъл да отмени ангажимента на правителството да извърши Бркзит до 31 октомври, северноирландската партия намекна, че може да обедини усилията си с лейбъристите и други опозиционни партии и да гласуват за по-тесни икономически отношения с ЕС след Брекзит.
Този ход вероятно ще принуди Джонсън да се откаже от плановете си да сключи сделката си навреме преди крайния срок на 31 октомври и вместо това да приеме неизбежността на по-нататъшното забавяне на Брекзит. Тогава се очаква от него да насочи усилията си към опити да предизвика общи избори.
Очаква се лейбъристите да внесат поправката за митническия съюз по-късно тази седмица, когато депутатите гласуват законопроекта за оттегляне от ЕС, който ще приложи сключената с Брюксел сделка на практика.
Предложението вероятно ще бъде подкрепено от почти всички депутати от опозиционната Лейбъристка партия и повечето от 21-те бивши тори, изгонени от Борис Джонсън миналия месец.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Шотландският съд отложи решението си по обвинение срещу Борис Джонсън в неуважение

The Guardian: Шотландският съд отложи решението си по обвинение срещу Борис Джонсън в неуважение

21 Октомври 2019 | 21:16 | Агенция "Фокус"
Единбург. Шотландските съдии отложиха окончателното решение по въпроса дали Борис Джонсън не проявява неуважение към съда, за да се изясни дали премиерът е съгласен с отлагане на Брекзит, пише британският вестник The Guardian.
Лорд Карлоуей, най-висшият съдия в Шотландия, заяви, че трябва да бъде сигурен, че премиерът не се опита да блокира или саботира заявлението, което той беше принуден да направи в събота вечер за отлагане на Брекзит до 31 януари.
Решението на съда, взето след кратко изслушване в сесията на съда в Единбург, означава, че Джонсън е изправен пред обвинение в неуважение, ако съдиите постановят, че той не е спазил обещанията, направени пред съда, да не осуетява процеса на отлагане на Брекзит.
Джонсън изпрати неподписано писмо с искане за отлагане, след като парламентът гласува в полза на отлагането на разглеждането на актуализираната сделка на правителството за напускане на Обединеното кралство.
Илейн Моушън, адвокатът на противниците на Брекзит, внесли искането в съда, заяви, че се опасява, че той може да се опита да осуети процеса, може би като тайно поиска от държава-членка на ЕС да наложи вето за удължаването. Ако това се случи, те незабавно биха поискали съда да се събере и да разгледа обвинение в неуважение.
Но премиерът Борис Джонсън би могъл също така да изпълни условията на Закона на Бен и да избегне по-нататъшното изслушване по делото, ако успее да прокара сделката през парламента и да я съгласува навреме с ЕС, за да напусне на 31 октомври.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Председателят на британския парламент не допусна нов вот по сделката за Брекзит

AFP: Председателят на британския парламент не допусна нов вот по сделката за Брекзит

21 Октомври 2019 | 18:32 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Борис Джонсън претърпя ново поражение, след като председателят на парламента му отказа второ гласуване за договореното споразумение за развод с ЕС само десет дни преди крайния срок на Брекзит – 31 октомври 2019 година, предава AFP.
Председателят на Камарата на общините Джон Беркоу заяви, че Джонсън няма право да иска гласуване на едно и също нещо два пъти в рамките една и съща парламентарна сесия.
Депутатите, които се събраха за първи път от 37 години в събота, гласуваха изменение, което задължава британския премиер да поиска отлагане от Брюксел, докато бъде прието цялото законодателство за прилагане на Брекзит.
"Искането няма да бъде обсъждано днес, защото би било повторение и e нередно да се прави това", каза Беркоу.
"Днешното предложение е по същество същото като предложението в събота и Камарата реши въпроса."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Френското правителство: Никой няма интерес от отлагане на Брекзит

Френското правителство: Никой няма интерес от отлагане на Брекзит

21 Октомври 2019 | 15:22 | Агенция "Фокус"
Париж. Френското правителство в понеделник обяви, че никой няма интерес от поредно отлагане на Брекзит, предава AFP.
Преди това министърът на външните работи на Германия Хайко Маас заяви, че Берлин е готов да подкрепи „кратко техническо“ отлагане на излизането на Великобритания от ЕС, в случай че правителството в Лондон се нуждае от повече време, за да спечели одобрението на парламента за новото споразумение.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Борис Джонсън няма да допусне внасяне на промени в споразумението му за Брекзит

Reuters: Борис Джонсън няма да допусне внасяне на промени в споразумението му за Брекзит

21 Октомври 2019 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън иска споразумението му за Брекзит да бъде прието от парламента. Негов говорител предупреди депутатите, че правителството няма да проведе гласуване, ако се опитат да внесат промени в сделката, предава Reuters.
Гласуването в парламента може да се проведе само със съгласието на председателя му Джон Бъркоу. Той обаче може да прецени, че новият вот е в противоречие с правилата, тъй като парламентът вече разгледа предложението за одобрение на сделката – при това само преди два дни.
„Гласуването ще се състои, ако председателят позволи и ако не бъдат внесени изменения, които биха направили вота безсмислен. Няма смисъл да се гласува така, правителството ще изтегли предложението си“, заяви говорителят на Джонсън пред репортери в Лондон.
„Обществото иска Брекзит. Правителството е решено да приеме новата сделка на премиера и да ни изведе от ЕС на 31 октомври... Споразумението с ЕС току-що беше договорено, готово е, затворено е“, допълни говорителят.
„Преговорите с ЕС вече продължават твърде дълго. Премиерът постигна много добра сделка и ще се съсредоточи върху постигането на тази сделка чрез парламента".
Във вторник правителството в Лондон ще предложи закон, необходим за излизането на страната от структурите на Общността. Очаква се депутатите отново да се опитат да наложат фундаментални промени в сделката, включително за оставане в митническия съюз на ЕС или за провеждането на втори референдум.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хайко Маас: Германия е отворена за „кратко техническо“ отлагане на Брекзит

Хайко Маас: Германия е отворена за „кратко техническо“ отлагане на Брекзит

21 Октомври 2019 | 14:10 | Агенция "Фокус"
Берлин. Министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас заяви, че Берлин ще бъде готов да подкрепи кратко удължаване на срока за Брекзит, в случай че правителство в Лондон се нуждае от повече време, за да спечели одобрението на парламента за новото споразумение, предава AFP.
„Ако във Великобритания има проблеми със стъпките за ратификация (за споразумението за Брекзит с Европейския съюз), тогава не бих изключил кратко техническо удължаване на срока", подчерта първият дипломат на Берлин пред репортери.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News: Джон Бъркоу може да блокира повторното гласуване на споразумението за Брекзит, постигнато от Борис Джонсън

Sky News: Джон Бъркоу може да блокира повторното гласуване на споразумението за Брекзит, постигнато от Борис Джонсън

21 Октомври 2019 | 10:56 | Агенция "Фокус"
Лондон. Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу може да осуети плановете на премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън, който призова депутатите в парламента за „смислен вот“ в подкрепа на споразумението за Брекзит, което постигна с Европейския съюз, предава Sky News.
Възможно е обаче Бъркоу да блокира хода на правителството и да постанови, че вотът не може да се повтори толкова скоро – само два дни след първото гласуване.
Миналата седмица Бъркоу заяви пред депутатите, че „очевидната цел" на вота в понеделник е „обезсилване или премахване на ефекта от поправката от сър Оливър Летуин, което означава, че депутатите ще откажат одобрението си за сделката на Джонсън“.
Ако Бъркоу не попречи на Джонсън, фокусът ще премине към правителството, което внася своя законопроект за оттегляне пред депутатите по-късно през деня - с гласуване на второто му четене във вторник.
Министрите настояват, че имат необходимата подкрепа, за да прокарат споразумението в Камарата на общините, но ситуацията остава твърде неясна.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Борис Джонсън иска да постигне сделка за Брекзит до седмица, но ЕС е готов за поредното му отлагане

The Times: Борис Джонсън иска да постигне сделка за Брекзит до седмица, но ЕС е готов за поредното му отлагане

21 Октомври 2019 | 08:03 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън е уверен, че ще успее да прокара в парламента новото споразумение за излизане на страната от структурите на Европейския съюз до седмица, но въпреки това в Брюксел се подготвят за поредно отлагане на Брекзит, отбелязват в редакцията на националния ежедневник The Times.
Очаква се в рамките на деня Джонсън да обяви планове за следващите заседания на депутатите и за това как ще се опита да превърне споразумението му за Брекзит в закон, който да получи одобрението от кралица Елизабет II.
ЕС е в очакване дали законопроектът ще мине второ четене на заседанието, насрочено за вторник, преди да реши дали да предложи удължаване на срока за излизане на страната от Общността.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Европейският съюз е готов да предостави отсрочка на Великобритания

ТАСС: Европейският съюз е готов да предостави отсрочка на Великобритания

20 Октомври 2019 | 22:50 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз е склонен да предостави на Великобритания тримесечно отлагане на Брекзит, ако премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън не успее да получи одобрение на споразумението за оттегляне от ЕС следващата седмица в парламента, пише британският вестник The Times, цитиран от TACC, позовавайки се на дипломатически източници.
Според изданието Брюксел е категоричен, че Великобритания ще може да напусне Европейската общност по-рано, а приблизителните дати на напускане ще бъдат установени на 1-во и 15-то число през ноември, декември и януари.
Според вестника решението на ЕС по този въпрос няма да бъде взето, докато не стане ясно дали Джонсън ще може да получи одобрение на сделката от Камарата на общините. Ако британският премиер се сблъска със сериозни затруднения, например, ако парламентът го задължи да проведе втори референдум за Брекзит, тогава страни от ЕС като Германия ще настояват за по-значително отлагане например, до юни следващата година.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Писмата на Борис Джонсън до ЕС може да бъдат счетени за неуважение на парламента

The Independent: Писмата на Борис Джонсън до ЕС може да бъдат счетени за неуважение на парламента

20 Октомври 2019 | 21:09 | Агенция "Фокус"
Лондон. Двете писма на Борис Джонсън до ЕС може да бъдат счетени за неуважение към парламента, заяви финансовият министър в сянка Джон МакДонъл, цитиран от левия проевропейски вестник The Independent.
Премиерът е изправен пред съдебен иск oщe в понеделник, след като писмата му до председателя на Европейския съвет Доналд Туск бяха наречени „жалки” от депутата, който успешно оспори незаконното спиране на парламента.
Джонсън беше принуден да изпрати писмо с искане за отлагане на Брекзит след поражение в Камарата на общините в събота .
Въпреки това той настоя, че няма да договаря отлагане и изпрати две писма до Доналд Туск - неподписано съобщение, свързано с искането на парламента за отлагане, и подписано от него писмо, в което се посочва защо той не вярва, че забавянето ще бъде в интерес на ЕС или Великобритания.
Премиерът заяви, че смята, че този ход изпълнява изискванията на Закона на Бен, който изисква той да поиска отлагане, ако не успее да осигури одобрение от парламента на сделката си за Брекзит до 23:00 часа на 19 октомври.
Но депутатът от Шотландската национална партия Джоана Чери определи играта на премиера като „жалка“ и заяви, че ще настоява за съдебни действия във Върховния съд на Шотландия в понеделник.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Великобритания все още може да напусне ЕС на 31 октомври, твърди депутат от Консервативната партия

The Guardian: Великобритания все още може да напусне ЕС на 31 октомври, твърди депутат от Консервативната партия

20 Октомври 2019 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Лондон. Депутатът от Консервативната партия Майкъл Гоув заяви, че Великобритания все още има шанс да напусне Европейския съюз на 31 октомври, въпреки че Камарата на общините гласува законова поправка, според която сделката за Брекзит ще бъде прегледана от парламента на страната на по-късен етап, пише вестник The Guardian.
Гоув повтори становището на правителството, че страната може да осъществи Брекзит до края на октомври, като заяви, че не е сигурно, че Европейският съвет ще даде на Лондон отсрочка.
„Рискът от напускане без сделка всъщност се увеличи, защото не можем да гарантираме, че ЕС ще ни даде отсрочка“, заяви Гоув.
Той добави, че може да организира среща на кабинета, за да се задейства плана на правителството за спешни случаи, или иначе казано за Брекзит без сделка.
„Приготвяме се да се подсигурим, че ако не получим отсрочка, тогава ще сме направили всичко възможно да напуснем без сделка“, добави още депутатът.
Въпреки, че премиерът Борис Джонсън вече беше заставен да изпрати до Брюксел писмо, в което иска допълнителна отсрочка за Брекзит, Гоув настоя, че „парламентът не може да промени устрема“ на правителството да напусне ЕС до 31 октомври.
„Знаем, че ЕС иска да напуснем, знаем, че имаме сделка, която ни позволява да напуснем“, заяви той.
„Ще напуснем на 31 октомври. Имаме методите и възможността да го направим“, добави още Гоув.
Той изрази оптимизъм и заяви, че правителството ще получи достатъчно гласове, за да може Борис Джонсън да получи одобрение на сделката си в Камарата на общините, като в такъв случай няма да има нужда Брекзит да бъде удължаван.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

London Evening Standard: Борис Джонсън е изпратил неподписано писмо за отсрочка за Брекзит

London Evening Standard: Борис Джонсън е изпратил неподписано писмо за отсрочка за Брекзит

20 Октомври 2019 | 09:09 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън е изпратил неподписано фотокопие на искането за отсрочка за Брекзит от страна на депутатите в Лондон, като е подчертал, че това е писмо изпратено от тях, а не от него, пише вестник London Evening Standard.
В опит да се дистанцира от закона, който го задължава да потърси отсрочка от Брюксел, Джонсън е накарал свой дипломат да изпрати писмото, в което се изисква да бъде удължен срока за Брекзит, но в него е липсвал подписът на премиера.
Междувременно председателят на Европейския съвет Доланд Туск потвърди в социалната мрежа „Туитър“, че е получил писмото и ще започне незабавно консултации с Европейските лидери.
В своето съобщение, изпратено до Доналд Туск, Джонсън е заявил, че забавянето на Брекзит би било „корозивно“ и вредно за Великобритания. Това становище вероятно ще предизвика сериозни политически дебати.
Информацията идва малко след като гласуването в Камарата на общините за сделката на Джонсън беше отложено, след като депутатите вместо това решиха да приемат законова поправка. Според нея те ще отложат гласуването на сделката за по-късен етап, което от своя страна принуждава премиера да търси отсрочка за Брекзит.
Депутатите гласуваха с 322 гласа срещу 306 в полза на новата поправка, според която сделката, постигната между Джонсън и Брюксел, ще бъде гласувана в британския парламент едва когато законовата рамка, която е нужна за нея бъде приложена.
Поправката беше внесена от бившия член на Консервативната партия и министър Оливър Летуин и целта й беше да принуди премиера да се съобрази с т.нар. Закон на Бен, според който Джонсън трябва да поиска от ЕС удължаване на срока за Брекзит.
Премиерът се е свързал с европейските лидери, включително Доналд Туск, за да заяви пред тях, че изпратеното писмо представлява позицията на парламента, а не неговата собствена.
По-рано Джонсън написа друго писмо, изпратено до депутатите на Консервативната партия в парламента, в което се казваше, че „забавянето не е решение“.
„Ще кажа на ЕС това, което казвах на британското общество за всички 88 дни като премиер – допълнително забавяне не е решение“, написа тогава Джонсън.
„Много е възможно нашите приятели в ЕС да отхвърлят искането на парламента за допълнително забавяне“, се казва още в писмото. Според премиера ако европарламента не отхвърли искането веднага, то е много възможно той да се забави с окончателното си решение.
Той освен това обсъди настоящата ситуация с президента на Франция Еманюел Макрон.
Сред шумните дебати в Камарата, Джонсън настоя, че той не е „обезсърчен“ от резултата от гласуването и остава посветен на целта да изведе Великобритания от ЕС на 31 октомври.
„Няма да преговарям за отсрочка с ЕС, а закона не ме и задължава“, каза Джонсън.
Попитан дали все още важат изявленията на неговите министри, че ако е задължен от закона да иска отсрочка, той ще го направи, говорителят на премиера все пак отговори положително.
Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин предупреди Джонсън, че той не може да игнорира клаузите от Закона на Бен.
Корбин заяви още, че неговата партия ще се противопостави на Джонсън.
„Това е категорично решение на Камарата, която отказа да подкрепи сделката на премиера днес и ясно гласува да спре излизането от ЕС без сделка“, заяви още Корбин.
„Премиерът трябва да се съобрази със закона. Той не може повече да използва заплахата за Брекзит без сделка, за да изнудва членовете (на парламента) да подкрепят неговата сделка“, добави лейбъристкият лидер.
Ръководителят на „Шоландската национална партия“ (ШНП) Иън Блекфорд заяви, че ако Джонсън се държи сякаш е „над закона“, то той ще се окаже в съда.
Председателят на Либерал-демократическата партия Джо Суисън също заяви, че „най-важното нещо сега е министър-председателят да се съобрази със закона“.
Според Закона на Бен, Джонсън имаше време до 19 октомври да подсигури сделка за Брекзит с ЕС, след което е задължен да иска отсрочка.
Ръководителят на Камарата на общините Джейкъб Рийс-Мог заяви, че правителството планира да даде на депутатите нов шанс да осъществят „смислен вот“ за сделката, която Джонсън постигна с Брюксел по-рано.
Говорителят на Камарата Джон Бъркоу от своя страна заяви, че ще отсъди по-късно дали на 21 октомври да бъде гласувана все пак сделката.
Депутатът от ШНП Джоана Чери коментира, че нейната партия ще се погрижи за това Джонсън да се съобрази със закона, дори ако това означава още съдебни дела.
Гласуването се проведе, след като десетки хиляди протестиращи излязоха в Лондон, за да настояват за провеждането на втори референдум за Брекзит.
Резултатът от гласуването беше приветстван от демонстрантите, които се бяха събрали пред парламента.
Правителството понесе тази загуба в Камарата, след като съюзниците на Джонсън от Демократическата юнионистка партия (ДЮП), които по-рано отхвърлиха новата сделка с Брюксел, гласуваха в полза на поправката.
ДЮП по-рано заявиха, че не одобряват новите митнически споразумения, които премиерът е договорил за Северна Ирландия, според които ще има проверки на стоките, които идват от останалата част на Великобритания.
Все пак Джонсън намери известна подкрепа сред лейбъристите, след като шест от техните депутати гласуваха срещу законовата поправка.
След вота, Джонсън заяви, че правителството няма да се откаже и ще внесе законови изменения, за да приложи споразумението.
„Надяваме, че когато членовете (на парламента) бъдат изправени пред избора за новата сделка между Великобритания и ЕС, те ще променят мнението си, защото бяхме доста близо днес“, заяви премиерът.
„Надявам се, че те ще променят мнението си и ще подкрепят тази сделка. (…) Ще продължа да правя всичко, което мога, за да осъществим Брекзит на 31 октомври“, добави Джонсън.


Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борис Джонсън поиска отлагане на Брекзит (ОБЗОР)

Борис Джонсън поиска отлагане на Брекзит (ОБЗОР)

20 Октомври 2019 | 00:37 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Британският премиер Борис Джонсън е изпратил писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск с искане за отлагане на Брекзит с три месеца - до 31 януари 2020 година. Това съобщи самият Туск на своята страница в социалната мрежа „Туитър“.
След като гласуването на сделката между Лондон и Брюксел на 17 октомври не се проведе на извънредното заседание на британския парламент в събота, Джонсън беше длъжен да изпрати на Туск писмо с искане за отлагане до края на деня.
Това условие беше поставено пред премиера със закон, приет от Камарата на общините през септември, който изисква допълнителни гаранции, че страната няма да напусне ЕС без сделка.
Законът на Бен гласи, че премиерът трябва да поиска от ЕС ново отлагане, ако Камарата на общините не одобри проекта на споразумение за Брекзит преди 23:00 часа 19 октомври местно време (01:00 на 20 октомври българско време) и също така не позволява на правителството да приложи Брекзит, ако няма сделка.
До това развитие се стигна след като Камарата на общините на британския парламент прие поправка за отлагане на гласуването на сделката за Брекзит. За предложението, направено от депутатът, изключен от управляващата Консервативна партия Оливър Летуин, гласуваха 322 законодатели, а против – 306.
Това изменение на предложението на правителството за одобрение на сделката с ЕС, обявено на 17 октомври, направи гласуването на споразумението с ЕС, насрочено за събота безсмислено. Текстът му предполага, че сделката с ЕС няма да бъде одобрена от парламентаристите, докато Камарата на общините не приеме всички закони, необходими за „развода“ с ЕС. Целта на това е да се избегне възможността на Брекзит без сделка поради непредвидени обстоятелства или просто поради липса на време за необходимите законови процедури
В писмото, което ЕС сега трябва да разгледа, се предлага да се определи краен срок за оттегляне на страната от общността на 31 януари 2020 г., но също така се предвижда възможността за прилагане на Брекзит по-рано, ако страните са готови за това. Според високопоставени източници в ЕС лидерите на общността са готови да дадат нова отсрочка на Лондон.
В Европейският съюз също има умора от Брекзит. Като наруши собствените си крайни срокове и възобнови преговорите за споразумение за Брекзит с Великобритания, за които беше казал, че е свещено и след това одобри нова версия, преди да може да бъде обсъдена изцяло от страните-членки, в четвъртък Европейският съюз показа значителна стратегическа гъвкавост.
Европейците получиха повече, според анализаторите, като предимно целят да избегнат Брекзит без сделка, който би навредил на двете страни. Но това, което е очевидно сега, е, че Европейският съюз иска Великобритания вече да напусне, така че да може да премине към по-належащи въпроси - от миграцията и разширяването до спорния седемгодишен бюджет след Брекзит
Преди преобладаваше, често изразяваната надежда, редовно споделяна от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, чийто мандат изтича следващия месец, че Великобритания може по някакъв начин да остане в Европейския съюз, въпреки референдума през 2016 г. Но сега останалите 27 страни просто изглежда искат британците да си ходят.
„Европейците са се отказали от идеята на Туск“, каза Муджтаба Рахман, бивш икономист на Европейската комисия, сега в групата „Евразия“, консултант за политически риск. „Няма реална стратегия около надеждата, че лейбъристко правителство ще дойде на власт и ще проведе втори референдум.“ Блокът, според него, е съсредоточен върху запазването на собствените си интереси: „защита на мира в Ълстър, защита на единния пазар и улесняване на безпроблемното напускане на Великобритания. "
Предвид желанието на премиера Борис Джонсън да постигне споразумение преди 31 октомври, когато той обеща, че Великобритания ще напусне Европейския съюз по един или друг начин, европейските преговарящи реагираха забележително бързо, за да коригират офертата си, като се стремят да не бъдат обвинени в провал. Те запазиха собствените си ключови принципи, включително необходимостта да покажат солидарност с Ирландия и да предотвратят твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия.
В същото време надеждите на привържениците на оставането на ЕС чрез свикване на нов референдум съвсем не са затихнали.Около един милион протестиращи се събраха в Лондон, за да поискат втори референдум за Брекзит, заявиха организаторите.
Смята се, че демонстрацията, призоваваща за нов референдум като изход от кризата около Брекзит, разделила дълбоко британското общество, е една от най-масовите в британската история.
Демонстрантите тръгнаха от Парк Лейн и стигнаха до площада при парламента, докато депутатите присъстваха на съботно заседание на Камарата на общините.
Повечето участници държаха лозунги, призоваващи за ново публично гласуване с възможността за оставане в ЕС и европейски знамена.
Редица известни личности също се присъединиха към похода, включително актьорите Патрик Стюарт и Стивън Макган
Протестът е четвърти по ред след референдума през 2016 г. и е подкрепен от кампанията на вестник The Independent „Последна дума“.

Редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Борис Джонсън е поискал отлагане на Брекзит до 31 януари 2020 година

ТАСС: Борис Джонсън е поискал отлагане на Брекзит до 31 януари 2020 година

20 Октомври 2019 | 00:19 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Борис Джонсън е изпратил писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск с искане за отлагане на Брекзит с три месеца - до 31 януари 2020 година. Това съобщи самият Туск на своята страница в социалната мрежа „Туитър“, цитиран от TACC.
След като гласуването на сделката между Лондон и Брюксел на 17 октомври не се проведе на извънредното заседание на британския парламент в събота, Джонсън беше длъжен да изпрати на Туск писмо с искане за отлагане до края на деня.
Това условие беше поставено пред премиера със закон, приет от Камарата на общините през септември, който изисква допълнителни гаранции, че страната няма да напусне ЕС без сделка.
Законът на Бен гласи, че премиерът трябва да поиска от ЕС ново отлагане, ако Камарата на общините не одобри проекта на споразумение за Брекзит преди 23:00 часа 19 октомври местно време (01:00 на 20 октомври българско време) и също така не позволява на правителството да приложи Брекзит, ако няма сделка.
В писмото, което ЕС сега трябва да разгледа, се предлага да се определи краен срок за оттегляне на страната от общността на 31 януари 2020 г., но също така се предвижда възможността за прилагане на Брекзит по-рано, ако страните са готови за това. Според високопоставени източници в ЕС лидерите на общността са готови да дадат нова отсрочка на Лондон.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Посланието на ЕС към Великобритания: Напуснете най-после!

The New York Times: Посланието на ЕС към Великобритания: Напуснете най-после!

19 Октомври 2019 | 23:04 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Като наруши собствените си крайни срокове и възобнови преговорите за споразумение за Брекзит с Великобритания, за които беше казал, че е свещено и след това одобри нова версия, преди да може да бъде обсъдена изцяло от страните-членки, в четвъртък Европейският съюз показа значителна стратегическа гъвкавост, пише The New York Times.
Европейците получиха повече, според анализаторите, като предимно целят да избегнат Брекзит без сделка, който би навредил на двете страни. Но това, което е очевидно сега, е, че Европейският съюз иска Великобритания вече да напусне, така че да може да премине към по-належащи въпроси - от миграцията и разширяването до спорния седемгодишен бюджет след Брекзит
Преди преобладаваше, често изразяваната надежда, редовно споделяна от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, чийто мандат изтича следващия месец, че Великобритания може по някакъв начин да остане в Европейския съюз, въпреки референдума през 2016 г. Но сега останалите 27 страни просто изглежда искат британците да си ходят.
„Европейците са се отказали от идеята на Туск“, каза Муджтаба Рахман, бивш икономист на Европейската комисия, сега в групата „Евразия“, консултант за политически риск. „Няма реална стратегия около надеждата, че лейбъристко правителство ще дойде на власт и ще проведе втори референдум.“ Блокът, според него, е съсредоточен върху запазването на собствените си интереси: „защита на мира в Ълстър, защита на единния пазар и улесняване на безпроблемното напускане на Великобритания. "
Предвид желанието на премиера Борис Джонсън да постигне споразумение преди 31 октомври, когато той обеща, че Великобритания ще напусне Европейския съюз по един или друг начин, европейските преговарящи реагираха забележително бързо, за да коригират офертата си, като се стремят да не бъдат обвинени в провал. Те запазиха собствените си ключови принципи, включително необходимостта да покажат солидарност с Ирландия и да предотвратят твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия.
„ЕС показа много търпение “, каза Агата Гостинска-Якубовска, анализатор от Брюксел от Центъра за европейска реформа. „Много рядко се случва часове преди началото на Европейския съвет отделните държави дори да нямат правен текст. Срокът, определен за полунощ във вторник, трябваше да бъде абсолютен, но страните искаха да завършат преговорите. Целта е да ЕС да продължи напред. “
Брюксел с радост се отказа от идеята за т. нар. предпазен механизъм за ирландската граница - гаранция, че няма да има твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия - преломен момент за британския Джонсън и други привърженици на Брекзит. Но в крайна сметка, с отстъпката на Джонсън, че Северна Ирландия ще остане в митническия съюз на блока, докато юридически остава част от Великобритания, разграничението до голяма степен е семантично.
„ЕС отлично знае, че това е въпрос на терминология в голяма степен за Борис Джонсън и не вижда големи затруднения, тъй като не се наложи Брюксел да отстъпи от червените си линии", заяви Майкъл Лий, бивш високопоставен служител на Европейската комисия. „Това е британски вътрешнополитически въпрос и не засяга европейските интереси ".
Основната цел на Европа, добави той, е да се избегне Брекзит без сделка. Въпреки че този вариант би навредил на Великобритания повече, той също би навредил на европейската икономика, която вече се забавя.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Борис Джонсън е предупредил Доналд Туск, че ще поиска отлагане на Брекзит

AFP: Борис Джонсън е предупредил Доналд Туск, че ще поиска отлагане на Брекзит

19 Октомври 2019 | 22:56 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Британският премиер Борис Джонсън е уведомил председателя на Европейския съвет Доналд Туск в събота, че ще му изпрати писмо в рамките на деня, за да поиска отлагане на Брекзит, предава AFP.
Източник от ЕС каза за AFP, че Туск и Джонсън са разговаряли по телефона в 20:15 часа брюкселско време (21:15 българско време) и заяви: "Премиерът потвърди, че писмото ще бъде изпратено до Туск в рамките на деня.
"Туск ще започне консултации с лидерите на ЕС за това как да реагират. Това може да отнеме няколко дни", коментира същият източник

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Депутатите сложиха спирачка на сделката на Борис Джонсън

The Guardian: Депутатите сложиха спирачка на сделката на Борис Джонсън

19 Октомври 2019 | 22:09 | Агенция "Фокус"
Лондон. Депутатите нанесоха унизително поражение на Борис Джонсън, като приеха поправка , която обезсмисли гласуването на постигнатото с Брюксел споразумение за оттегляне от ЕС, пише британският вестник The Guardian.
Вместо да подкрепят споразумението на Джонсън, депутатите приеха поправка, внесена от междупартийна група депутати, водена от Оливър Летуин, с 322 гласа „за“ и 306 „против“.
Премиерът заяви, че не е „обезпокоен или ядосан” от поражението и ще продължи напред със законодателството за Брекзит следващата седмица. Депутатите вероятно ще се възползват от възможността да внесат поредица от изменения, включително опит да наложат провеждането на втори референдум.
Поправката на Летуин имаше за цел да принуди Джонсън да спазва условията на Закона на Бен, който го задължава да поиска забавяне на Брекзит от ЕС, ако той не спечели одобрение за сделката си до 23:00 часа на 19 октомври 2019 година.
Но Джонсън настоя: „Няма да преговарям за забавяне с ЕС и законът не ме принуждава да го направя“ - твърдение, което вероятно ще го изправи пред ново дело.
Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин заяви: „Сега премиерът трябва да се съобрази със закона. Той вече не може да използва заплахата от Брекзит без сделка, за да изнудва депутатите да подкрепят сделката му. "
Споровете дойдоха по време на историческото съботно заседание на парламента, по време на което премиерът прие успокояващ тон, докато молеше депутатите да подкрепят сделката му
Самият Летуин заяви, че има намерение да подкрепи сделката на Джонсън, но целта на неговото изменение е „да използва гаранцията, предоставена от Закона на Бен, който няма да позволи да напуснем автоматично, ако няма сделка до 31 октомври“.
Джонсън намекна в речта си преди гласуването, че лидерите на ЕС могат да отхвърлят всяко британско искане за забавяне. „Трябва да предупредя парламента, че има много малък апетит сред нашите приятели в ЕС тази работа да бъде продължена дори с един допълнителен ден“, каза той.
„Каквито и писма да се опитат да принудят правителството да пише, не може да промени моята преценка, че по-нататъшното забавяне е безсмислено, скъпо и дълбоко разяждащо общественото доверие.“
Говорителят на Европейската комисия Мина Андреева заяви, че правителството на Обединеното кралство трябва да направи следващия ход след развитието в британския парламент.
Тя написа в социалната мрежа „Туитър“: „Европейската комисия отчете днес гласуването в Камарата на общините за така наречената поправка на Летуин, която означава, че самото споразумение за оттегляне не беше поставено на гласуване днес“.
„Правителството на Обединеното кралство трябва да ни информира за следващите стъпки възможно най-скоро,“ написа Мина Андреева
Говорителят на председателя на Европейския съвет Доналд Туск отказа коментар. Посланиците на ЕС-27 ще се срещнат в неделя сутринта, за да обсъдят последните развития.
Представителят на правителството в Камарата на общините Джейкъб Рийс-Мог каза на депутатите, че правителството ще се опита да проведе още едно гласуване на сделката на Джонсън в понеделник - нещо, което председателят Джон Беркоу каза, че ще трябва да обмисли дали ще разреши.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Сделката за Брекзит ще бъде обсъдена на 21 октомври

ТАСС: Сделката за Брекзит ще бъде обсъдена на 21 октомври

19 Октомври 2019 | 20:09 | Агенция "Фокус"
Лондон. Правителството на Обединеното кралство ще предложи Камарата на общините в понеделник отново да обсъди проекта за споразумение за Брекзит, одобрен на срещата на върха на ЕС на 17 октомври, предава TACC.
Председателят на Камарата на общините Джон Беркоу заяви по време на съботното заседание на парламента, че в понеделник той ще реши дали сделката да бъде гласувана в същия ден или ще трябва да бъде определена друга дата.
"Ще разгледам този въпрос в парламентарната програма на понеделник и се надявам, че ще взема внимателно обмислено решение", каза Беркоу, поправяйки изявлението на лидера на Камарата на общините Джейкъб Рийс-Мог, който обеща, че в понеделник парламентът ще бъде поканен да обсъди параграф на закона за Брекзит относно одобряването на сделка с Брюксел. Следващото заседание на парламента ще започне в 14:30 часа (16:30 българско време) в понеделник, 21 октомври.
По време на извънредното заседание на парламента в събота опитът на правителството да прокара сделката с ЕС през Камарата на общините се провали. Депутатите одобриха поправката в предложението на правителството, внесено от бившия член на управляващата Консервативна партия Оливър Летуин, което направи гласуването на споразумението с ЕС, което трябваше да се проведе в събота вечерта, безсмислено.
Текстът на изменението предполага, че сделката с ЕС не може да бъде одобрена от парламентаристите, докато Камарата на общините не приеме всички закони, необходими за „развода“ с ЕС. По същество това означава ново отлагане на Брекзит, което от гледна точка на Летуин и неговите поддръжници е необходимо, за да се избегне Брекзит без сделка поради непредвидени обстоятелства или поради липса на време за приемане необходимите законови процедури.
След гласуването на поправката, Джонсън изрази съжаление за решението на депутатите, които според него „не използваха възможността“ да подкрепят сделката му с ЕС. Премиерът също потвърди, че няма да обсъжда с ЕС възможността за отлагане, а следващата седмица кабинетът му ще представи законите, необходими за извършването на Брекзит на 31 октомври.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Един милион души протестираха за втори референдум в Лондон

The Independent: Един милион души протестираха за втори референдум в Лондон

19 Октомври 2019 | 19:27 | Агенция "Фокус"
Лондон. Около един милион протестиращи се събраха в Лондон, за да поискат втори референдум за Брекзит, заявиха организаторите, цитирани от британския ляв проевропейски вестник The Independent.
Смята се, че демонстрацията, призоваваща за нов референдум като изход от кризата около Брекзит, разделила дълбоко британското общество, е една от най-масовите в британската история.
Демонстрантите тръгнаха от Парк Лейн и стигнаха до площада при парламента, докато депутатите присъстваха на съботно заседание на Камарата на общините.
Повечето участници държаха лозунги, призоваващи за ново публично гласуване с възможността за оставане в ЕС и европейски знамена.
Пред парламента говориха множество оратори, включително кметът на Лондон Садик Хан, както и членове на кабинета в сянка от лейбъристката партия Киър Стармър, Даян Абът и Емили Торнбъри.
Финансовият министър в сянка Джон Макдонъл заяви:
„Горд съм, че стоя редом със стотици хиляди хора, които защитават своите искания, които не са богати, привилегировани и загубили връзка с реалността тори, които искат да имат последната дума за тази още по-лоша сделка от предишната на Тереза Мей.
Нашата политика е ясна: Нека хората решат!"
Множеството се развесели в събота следобед, когато депутатите гласуваха за отлагане на сделката на премиера за Брекзит.
Редица известни личности също се присъединиха към похода, включително актьорите Патрик Стюарт и Стивън Макган
Протестът е четвърти по ред след референдума през 2016 г. и е подкрепен от кампанията на вестник The Independent „Последна дума“.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на лидерите на страните от Западните Балкани в Охрид. 10 ноември 2019 година
Среща на лидерите на страните от Западните Балкани в Охрид. 10 ноември 2019 годи...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.