НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:02


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Турция започна да репатрира джихадисти

AFP: Турция започна да репатрира джихадисти

11 Ноември 2019 | 21:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция депортира трима чуждестранни джихадисти в понеделник, като над 20 европейци, включително французи и германци, предстои да бъдат изпратени в страните на произход, предава AFP.
Турция разкритикува западните държави за отказ им да приемат своите граждани, присъединили се към групировката „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак, и някои дори отнемат гражданството им.
Вътрешното министерство на Турция заяви, че е депортирало американец и датчанин в понеделник, докато Германия потвърди, че един неин граждани също е бил изгонен.
Въпреки това имаше объркване по отношение на съдбата на американския гражданин, като Гърция заяви, че Турция се е опитала да го депортира през тяхната обща сухопътна граница.
Гръцката полиция заяви, че не е допуснала мъжа и го е изпратила обратно в Турция.
Турция заяви, че още седем германци ще бъдат депортирани в четвъртък, докато 11 френски граждани, двама ирландци и поне още двама германци също очакват депортация.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Турция депортира във Франция 11 джихадисти

AFP: Турция депортира във Франция 11 джихадисти

11 Ноември 2019 | 12:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. В Турция е в ход подготовка за депортирането на 11 френски граждани, заловени в Сирия, за които се предполага, че са били в редиците на близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“, предава AFP.
Информацията бе потвърдена от Министерството на вътрешните работи на Турция. „Процедурата за 11 чуждестранни терористи с френски произход, заловени в Сирия, е в ход“, поясни говорител на вътрешното ведомство в Анката.
Освен във Франция, Турция връща заловени джихадисти в Германия, Дания и САЩ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Турция депортира американски джихадист, седем германски чакат да бъдат транспортирани в родината си тази седмица

AFP: Турция депортира американски джихадист, седем германски чакат да бъдат транспортирани в родината си тази седмица

11 Ноември 2019 | 10:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция депортира американски джихадист, а седем германски чакат да бъдат транспортирани в родината си по-късно тази седмица, предава AFP, като се позовава на съобщение от Министерството на вътрешните работи на страната.
„Един американски терорист бе депортиран от Турция след завършването на всички процедури“, заяви говорителят на турското МВР Исмаил Чатакли, цитиран от „Анадолската агенция“.
„Програмата за пътуване на седем чуждестранни бойци от германски произход е завършена в центровете за репатриране. Те ще бъдат депортирани на 14 ноември“, добави той.
Турция разкритикува западните държави за отказа им да репатрират своите граждани, присъедили се към групировката „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак и затова, че отнеха гражданството на част от тях.
Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви миналата седмица, че Турция има близо 1200 чуждестранни членове на ИД в ареста и е заловила 287 по време на неотдавнашната си операция в Северна Сирия.
„Ще изпратим обратно трима, пет, 10 души“, каза Сойлу в петък. „Не трябва да се опитвате да го избегнете. Ние ще ги изпратим обратно. Оправяйте се с тях как искате“, добави той.
Остава неясно дали Турция ще успее да върне репатрираните, загубили гражданството си.
Въпреки че според Нюйоркската конвенция от 1961 г. е незаконно да се оставят хора без гражданство, няколко държави, включително Великобритания и Франция, не са го ратифицирали, а последните случаи предизвикаха продължителни юридически битки.
Само Великобритания е лишила над 100 души от гражданството си за това, че са се присъединили към джихадистки групировки в чужбина.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Турция заплаши да изпрати терористите от „Ислямска държава“ в родните им европейски страни

Politico: Турция заплаши да изпрати терористите от „Ислямска държава“ в родните им европейски страни

4 Ноември 2019 | 07:30 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция ще изпрати заловените терористи от „Ислямска държава“ обратно в родните им страни, заплаши министърът на вътрешните работи на страната Сюлейман Сойлу, цитиран от европейската редакция на Politico.
Министърът разкритикува европейските правителства за техния отказ да си приберат сънародниците, присъединили се към търористичната организация. „Това е неприемливо за нас. Също така е безотговорно“, заяви той. „Ще изпратим заловените членове на „Даеш“ (ИД) в техните страни“.
Правителствата на страните-членки от ЕС не са единодушни дали да репатрират своите гора, заминали в Сирия, за да се бият в редиците на джихадистката групировка. Франция последно се обяви за връщането им и изправянето им пред правосъдеито. Германия е избрала да остави своите граждани в ръцете на кюрдските бойци и репатрира само някои деца и жени.
Въпреки това много терористи са избягали от кюрдските лагери, откакто Турция започна военно нахлуване в Северна Сирия, а някои са били заловени отново от турските сили.
В интервю за LBC в четвъртък, Доналд Тръмп каза, че САЩ са предложили да върнат бойци на „Ислямска държава“ обратно на техните правителства. „Ние предложихме да върнем тези от Обединеното кралство на Обединеното кралство, но те не ги искат. Ние предложихме на Франция, предложихме на Германия...“
Президентът обаче заяви, че европейските държави са склонни да ги приемат. „Те дойдоха от вашата територия, а вие момчета ... не искате да ги върнете обратно“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Турция отхвърли становището на ЕС за Северна Сирия

Anadolu Agency: Турция отхвърли становището на ЕС за Северна Сирия

24 Октомври 2019 | 16:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция осъди позицията на Европейския парламент във връзка с операция „Извор на Мира“, която Анкара провеждаше в Северна Сирия, чиято цел според правителството в Анкара е да подсигури границата на страната от терористични елементи, предава Аnadolu Agency.
В свое изявление, външното министерство на Турция осъди позицията на Европейския парламент.
„Не сме изненадани от решението на тези, които дават място на терористи в своите парламенти постоянно“, се казва изявлението на министерството.
То идва малко след като Европейския парламент силно осъди военната операция на Анкара в Северна Сирия и призова Турция да изтегли незабавно силите си от региона.
Според европарламента турските действия са „нарушение на межународното право и подкопават стабилността и безопасността на целия регион“.
Изявлението на турското министерство отново подчерта, че това е операция, насочена срещу тероризма, в съответствие с клаузите на международното право за самозащита и също така с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Столтенберг подкрепи идеята за създаване на международна зона за сигурност в Сирия

РИА Новости: Столтенберг подкрепи идеята за създаване на международна зона за сигурност в Сирия

24 Октомври 2019 | 15:57 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг смята, че идеята на германския министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер да се създаде международна зона за сигурност в Северна Сирия може да бъде един от елементите за разрешаване на кризата в региона, предава РИА Новости.
В отговор на въпрос на журналисти, как може да оцени предложението на германския министър, Столтенберг изрази задоволство, че съюзниците от НАТО отправят предложения за това „как да се създадат условия за дългосрочно политическо решение“ в региона.
"Съществуват много предизвикателства, но идеята за създаване на рамка, договорена от международната общност за разрешаване на ситуацията в Североизточна Сирия, е нещо, което министрите на отбраната ще обсъждат в преговорите. Всички съюзници подкрепят преговорите за решение на кризата. Германското предложение е един от елементите на това", каза той преди началото на срещата на министрите от страните членки на НАТО в Брюксел.
По-рано германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер заяви, че ще предложи на НАТО да се създаде международна зона за сигурност в Сирия, на границата с Турция. Според министъра ситуацията в Сирия се отразява негативно на интересите на Европа и в частност на Германия по отношение на сигурността. Тя отбеляза още, че досега действията на Берлин и Брюксел са били твърде пасивни, следователно "импулсът и политическата инициатива“ на Германия „имат смисъл".

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

“Интерфакс“: Кюрдските сили в Северна Сирия са започнали да се изтеглят от границата с Турция, според руското външно министерство

“Интерфакс“: Кюрдските сили в Северна Сирия са започнали да се изтеглят от границата с Турция, според руското външно министерство

24 Октомври 2019 | 15:11 | Агенция "Фокус"
Камишли. Кюрдските „Сирийски демократични сили“ (СДС) започнаха да изтеглят войските си от райони, близо до турската граница, в съответствие с постигнатите споразумения в Сочи, заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Вершинин, предава агенция ”Интерфакс“.
На 22 октомври президентът на Русия Владимир Путин се договори в Сочи със своя турски колега Реджеп Тайип Ердоган да бъдат прекратени военните операции на Анкара в Северна Сирия.
На 9 октомври, след оттеглянето на част от военния контингент на САЩ от Северна Сирия, Турция обяви началото на операция „Извор на мира“ в региона, която започна с въздушни удари по позициите на кюрдските сили, до този момент съюзници на Вашингтон. Според меморандума от 23 октомври части на руската военна полиция и сирийските гранични служби ще патрулират в региона.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская газета“: Кремъл разкри целите на Русия в Сирия

„Российская газета“: Кремъл разкри целите на Русия в Сирия

24 Октомври 2019 | 14:57 | Агенция "Фокус"
Москва. Правителството на Русия отговори на изявленията на американския президент Доналд Тръмп, че малък брой американски войски ще останат в Сирия и обясни към какво ще са насочени всички действия на Москва в Сирия, пише вестник “Российская газета“.
„Позицията ни е добре известна – руски части са разположени в Сирия само на законна основа – по искане на сирийското ръководство“, заяви Димитрий Песков, говорителят на президента на Русия Владимир Путин.
„И крайната цел е пълното изтегляне на всякакви чужди въоръжени сили и чужди военни от територията на Сирия“, подчерта говорителят на Кремъл.
„Тази позиция се споделя от Москва и от Дамаск и тази цел е в крайна сметка приоритет след пълното политическо уреждане (на конфликта)", добави още Песков.
Той коментира и думите на неназован представител на Белия дом за това, че САЩ предупреждават своите парньори в Турция и други страни, че трябва да са внимателни, когато се занимават с Русия.
„Първо, това не са сделки, а меморандум за разбирателство между президентите на двете страни, (Турция и Русия) договорен в Сочи, след резултатите от преговорите. Още веднъж искам да повторя, че е достатъчно да си припомним ситуацията с кюрдите, които вероятно няма да се доверят на обещанията на своите партньори", каза говорителят.
„Трябва да се съсредоточим върху фактическата ситуация, върху реалността“, смята Песков.
„Русия и президентът Путин преследват единствено целта да обезпечат политическото уреждане на Сирия, териториалната й цялост и нейния суверенитет. Именно към това са насочени всички действия в Сирия“, заключи представителят на Кремъл.
На 9 октомври, след оттеглянето на част от военния контингент на САЩ от Северна Сирия, Турция обяви началото на операция „Извор на мира“ в региона, която започна с въздушни удари по позициите на кюрдските сили, до този момент съюзници на Вашингтон. По-късно президентът на Русия Владимир Путин и неговият турски колега Реджеп Тайип Ердоган се споразумяха за прекратяване на военните действия в Северна Сирия, след шест часа преговори. Според меморандума от 23 октомври части на руската военна полиция и сирийските гранични служби ще патрулират в региона.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Русия прехвърля допълнителен брой военни полицаи в Сирия

РИА Новости: Русия прехвърля допълнителен брой военни полицаи в Сирия

24 Октомври 2019 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Москва. В светлината на новите предизвикателства още 276 руски военни полицаи и 33 единица техника ще бъдат прехвърлени в Сирия в рамките на седмица. Това разкри източник от Министерството на отбраната пред РИА Новости. В същото време той подчерта, че към настоящия момент в близкоизточната арабска република няма реални военни операции.
След като Москва сключи споразумение с Турция във вторник, руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че засега военната полиция разполага с достатъчно сили, за да патрулира договорените територии, но в бъдеще ще е необходимо допълнително оборудване. Министерството на отбраната подчерта, че планира да изясни дали ще бъдат необходими подкрепления за персонала.
След разговорите между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, които се състояха на 22 октомври в Сочи, беше подписан меморандум. Според документа кюрдските „Народни отряди са самоотбрана“ (YPG) ще се изтеглят на 30 километра от границата с Турция, в посока на запад и на изток от зоната на операцията „Извор на мира“.
От сряда части на руската военна полиция и сирийската гранична служба се въвеждат на сирийската страна на сирийско-турската граница, за да улеснят изтеглянето на кюрдите.След това започва съвместно патрулиране на руските и турските военни в рамките на 10 километра от турско-сирийската граница, с изключение на град Камишли.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Путин и Ердоган заставиха Запада да прави глупави грешки

„Взгляд“: Путин и Ердоган заставиха Запада да прави глупави грешки

24 Октомври 2019 | 12:55 | Агенция "Фокус"
Москва. Споразумението между Русия и Турция за разрешаване на ситуацията в Северна Сирия предизвика бурни реакции в Европейския съюз и НАТО. Политиците издигат взаимно изключващи се предложения, споделят своите виждания за решаване на вече несъществуващ проблем. Положението е същото и в САЩ – държавният глава на САЩ Тръмп казва едно, администрацията му - друго, а дипломацията няма общо мнение. Изглежда, че на Запад просто не бяха готови за такова развитие на събитията, коментират в редакцията на руския вестник „Взгляд“.
В сряда министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас (ГСДП) приветства споразумението за продължаване на режима на прекратяване на огъня Северна Сирия, договорено от президентите на Турция и Русия – Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин.
В същото време Маас критикува собствения си колега в правителството - министъра на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер (ХДС). Според Маас международната общност очаква германското правителство да работи като едно цяло и идеи като представената от нея трябва да се предлагат само след съгласуване с колеги в кабинета в Берлин. „Става въпрос за доверието в германската външна политика", обясни раздразнено социалдемократът.
Ден по-рано Крамп-Каренбауер преди това призова за създаване на зона за сигурност под егидата на ООН по сирийско-турската граница, както и изпращане на войници на Бундесвера като миротворци в региона. Идеята веднага побързаха да подкрепят генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, както и представителят на САЩ в централата на НАТО Кей Бейли Хътчисън.
„Крамп-Каренбауер, очевидно, не разбира, че в тази ситуация влакът на Европа вече е заминал. Сега не може просто да се влезе в Сирия с развяти знамена. Тя все още не е осъзнала, че след споразумението между Путин и Ердоган европейците могат да направят най-много стъпки в защита на кюрдите и някои малки терористични организации от войските на Русия и Турция. В същото време Турция е съюзник на Германия в НАТО, а Русия е най-мощната военна сила“, заяви германският политически анализатор Александър Рар в интервю за вестника.
„Дори да си представим, че Германия ще се включи в подобно начинание, тогава кюрдите ще се нуждаят от подкрепата на Берлин за създаването на собствена независима държава. А това е невъзможно. Крамп-Каренбауер просто допусна груба грешка и постави под въпрос нейната външнополитическа компетентност. А това от своя страна може да нанесе удари върху амбициите й да стане канцлер на Германия“, подчерта Рар.
„Ясно е, че кюрдите не могат да разчитат на своя суверенна държавност и придобиването на автономия или самоуправление. Такава все пак трябва да се добие под нечия егида. В същото време се оказа, че покровителството на САЩ е много ненадеждно, Турция не се разглежда, така че можем да говорим само за това как ще бъде възможно да се стабилизират отношенията под юрисдикцията на Дамаск", добави Федор Лукянов, директор по научната работа на Фонда за развитие и подкрепа на клуба „Валдай“.
Споразуменията, сключени в Сочи, теоретично може да бъдат застрашени от неприятен ход от страна на САЩ. Въпреки това, според Лукянов, Америка сега е погълната от друг проблем - дали ще започне „канонадата срещу Тръмп“. На този фон Пентагонът сега е малко вероятно да работи в Северна Сирия, предположи Лукянов в интервю за „Взгляд“.
Ръководителят на научните изследвания „Диалог на цивилизациите“ Алексей Малашенко вярва, че Сирия и Турция ще трябва да разрешат редица въпроси, за да приложат мирния план.
„Това не е договор, а договореност. Тя ще действа така, както е угодна и за двете страни. И тъй като между страните има нерешени проблеми, което е напълно нормално при подобен конфликт, всичко ще зависи от допълнителни фактори. Например дали ще започне завръщането на сирийските бежанци“, заяви Малашенко. „Асад може да не хареса идеята Турция да връща обратно сирийските мигранти, които са против него“.
Въпреки това Владимир Сотников, водещ изследовател в Института за ориенталски изследвания при Руската академия на науките, смята, че малките различия няма да повлияят за края на гражданската война в арабската република.
„Това споразумение може да доведе до разрешаване на вътрешния сирийски въпрос, въпреки факта, че все още има членове на опозицията, които се противопоставят на законното правителство на Башар Асад", заяви Сотников пред изданието.
Експертът обаче предупреждава, че терористите или умерената сирийска опозиция все още могат да нарушат прилагането на споразуменията, сключени в Сочи. В допълнение, възниква още един проблем - какво да се прави с членовете на близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава", които имат гражданство от страна-членка на ЕС. Преди бяха в затвори под закрилата на кюрдите, но сега тези територии постепенно попадат под контрола на Дамаск.
Професорът на Дипломатическата академия, извънреден и пълномощен посланик от II клас Александър Вавилов е по-оптимистичен. Той не изключва помирение между Вашингтон и Дамаск, което доскоро изглеждаше немислимо.
„Американците ще искат да се възползват от възможността да участват във възстановяването на Сирия. Тръмп тържествено обяви, че 1000 американски военнослужещи напускат Сирия. Въпреки това той остави 200 души да охраняват петролните находища в Сирия. Тръмп е бизнесмен и знае къде е изгодно“, казва Вавилов.
Тогава обаче ситуацията отново се обърка: Белият дом заяви, че Америка възнамерява напълно да изтегли войските си от Сирия. Не стана ясно на кого да се вярва: на Тръмп, който говори за войниците, останали да защитават нефтените находища, или на неговата администрация, която твърди, че нито един американец няма да остане в близкоизточната страна.
Американската дипломация се държи не по-малко противоречиво, защото, както изглежда, все още не е имало време да формулира отношението си към споразуменията между Путин и Ердоган. Президентът Доналд Тръмп направи телевизионно обръщение. Той говори в празнична атмосфера: неговият заместник Майк Пенс застана отдясно на президента, а отляво бе другият Майк, държавният секретар.
Тръмп обяви, че отменя всички санкции, които самият той наложи на Турция преди не повече от седмица. Той даде да се разбере, че причините за санкциите са изчезнали, Турция се е поправила, операцията в Сирия е спряна. „Това постигнахме ние, САЩ, и никой друг, никоя друга страна“, заяви Тръмп, без да споменава Русия нито веднъж. Ясно е обаче, че той не може да похвали Русия, нито да я порицае.
За разлика от Тръмп, неговите подчинени бяха принудени по един или друг начин да коментират споразуменията, сключени в Сочи. Постоянният представител на САЩ при НАТО Кей Бейли Хътчисън одобри споразумението между Ердоган и Путин. Освен това, емисарят на Вашингтон не изключи, че Москва „започна опит да се превърне в сила, която стабилизира ситуацията“ в Сирия.
Докато Хътчисън правеше изявлението си в Брюксел, във Вашингтон, нейният колега, специалният представител на САЩ за Сирия Джеймс Джефри, не успя да промени реториката. Говорейки пред една от комисиите на Конгреса, той заяви, че задачата на международната общност в тази арабска страна остава сдържането на Русия.
„Инструкциите, дадени ми от държавния секретар Помпео от първия ден и имам всички основания да вярвам, че са му били дадени от президента Тръмп, са в противодействие на усилията на Русия в конфликта в Сирия с цел постигане на военна победа за Асад“, отбеляза дипломатът.
Във вторник президентите на Русия и Турция, след шест часа преговори, се договориха как да разрешат конфликта в Северна Сирия без кръвопролития. Отговорът - кюрдските сили да напуснат зоната за сигурност, а военни на Москва и Анкара да започнат провеждането на съвместни патрули. Путин определи договореностите като „съдбоносни“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: Германският министър на отбраната заговори за „турска анексия“ в Северна Сирия – и си спечели сериозна критика

Die Welt: Германският министър на отбраната заговори за „турска анексия“ в Северна Сирия – и си спечели сериозна критика

24 Октомври 2019 | 08:17 | Агенция "Фокус"
Берлин. Министърът на отбраната на ФРГ Анегрет Крамп-Каренбауер обвини Турция в „анексиране“ на части от Северна Сирия – изявление, което й донесе сериозна критика, отбелязва германският национален ежедневник Die Welt.
„Факт е, че Турция, наш партньор в НАТО – с оглед законни интереси за сигурността си или с потъпкване на международното право, анексира територия (в Северна Сирия). Хората са изгонени оттам", подчерта Крамп-Каренбауер в рамките на посещение на германските войски в Ерфурт.
Външнополитическият експерт на свободните демократи (СвДП) Александър Граф Ламбсдорф я обвини, че разпространява невярна информация. „Ако министърът на отбраната публично показва собствената си некомпетентност по такива сериозни въпроси, то тогава имаме основание да се тревожим", написа Ламбсдорф в социалната мрежа „Туитър“.
Под анексия се разбира принудителното, постоянно включване на територия на друга държава. Турските войски провеждат операция в Сирия, за да се борят с кюрдските „Народни отряди за самоотбрана“ (YPG), които Анкара счита за терористична организация, обясняват от редакцията.
Изборът на думи на Крамп-Каренбауер е също противоречив, особено с оглед факта, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди Европейския съюз да избягва подобни твърдения – при това още в началото на военната операция на Анкара в Северна Сирия. „Ако се опитате да наречете текущата ни операция окупация, тогава играта ще стане лесна. След това отваряме вратите и ви изпращаме три милиона бежанци", припомня изданието думите на Ердоган отпреди две седмици. Определянето на турските действия като „анексия“ е дори по-лошо от окупация, която – все пак – може да бъде и временна, коментира вестникът.
„Зеленият“ политик Омид Нурипур заяви, че министърът на отбраната трябва да се изразява точно в условия като сегашните. Той изрази и „страх и тревога относно правната основа", според която Крамп-Каренбауер иска да изпрати Бундесвера на стабилизираща мисия в Северна Сирия.
Лидерът на ХДС предложи мисия в контролирана от ООН зона за сигурност за Северна Сирия, но все мълчи по въпроса дали Бундесверът трябва да участва в нея.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Кюрдите обвиниха Турция в употребата на боеприпаси, съдържащи фосфор

ТАСС: Кюрдите обвиниха Турция в употребата на боеприпаси, съдържащи фосфор

24 Октомври 2019 | 07:14 | Агенция "Фокус"
Камишли. Председателят на изпълнителния комитет на Кюрдския съвет за демократична Сирия Илхам Ахмед обвини турските власти, че в рамките на военната операция в Северна Сирия „Извор на мира“ са използвали забранени боеприпаси, съдържащи фосфор. Твърдението бе представено по време на изслушване в една от подкомисиите на Камарата на представителите на САЩ, предава TACC.
„Турските власти извършиха престъпления срещу човечеството. Използван е фосфор. Все още не можем да проведем разследване, тъй като нямаме възможност", заяви Ахмед. Структурата, която оглавява, е автономен ръководен орган, създаден от кюрдите в североизточна Сирия, и е политическото крило на въоръжената коалиция на Сирийски демократични сили (СДС).
Кюрдският лидер показа и снимки на 13-годишно момче с предполагаеми химически изгаряния от турска бомбардировка над Рас ал-Райн.
По-рано сирийските кюрди обвиниха турската армия, че използва „забранено оръжие" по време на боевете в града. Според канала Rudaw става въпрос за снаряди, съдържащи фосфор и напалм. Източник в здравния отдел в кюрдската автономна администрация в Северна Сирия заяви за канала, че в момента специална медицинска комисия проучва какви оръжия се използват от турските сили. От своя страна, представителят на СДС Мустафа Бали призова международната общност да проведе специално разследване, тъй като кюрдите нямат специалисти.
По-рано турският министър на отбраната Хулуси Акар предупреди, че терористите в Сирия може да използват химическо оръжие, за да обвинят по-късно Анкара в прилагането му.
На 22 октомври президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган на среща в Сочи приеха меморандум за съвместни действия за разрешаване на ситуацията в Североизточна Сирия. Според документа руската военна полиция и сирийските военни бяха въведени на 23 октомври в райони, граничещи с турската зона на операция в Сирия. Кюрдските групи получиха 150 часа, за да се изтеглят напълно 30-километровата зона по турската граница, след което военните на Русия и Турция ще започнат съвместни патрули.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Los Angeles Times: Тръмп премахва санкциите срещу Турция и обяви, че е постигнал успех в Сирия

Los Angeles Times: Тръмп премахва санкциите срещу Турция и обяви, че е постигнал успех в Сирия

24 Октомври 2019 | 02:24 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп е наредил да бъдат премахнати икономическите санкции срещу Турция, като обяви успеха на своята външна политика в Сирия, въпреки становището на американските депутати, че изтеглянето на войските на Вашингтон от региона означава победа за Турция и Русия, пише вестник Los Angeles Times.
„Санкциите ще бъдат премахнати, освен ако не се случи нещо, с което не сме съгласни“, заяви Тръмп в свое изявление, като допълни, че „тази ситуация беше създадена от нас“.
„Нека някой друг се бие за този кървав пясък“, добави Тръмп, макар след това да уточни, че малък брой американски войници ще останат в Сирия, за да подсигурят петролните находища в страната.
Решението на президента да изтегли част от американския контингент от Северна Сирия, според много анализатори и депутати даде зелена светлина на Турция да започне своята операция срещу кюрдските сили в региона, които доскоро бяха съюзници на САЩ и години наред се биеха за контрол на тези територии.
Кюрдите също така поеха голяма част от тежестта в борбата срещу „Ислямска държава“, като помогнаха на САЩ да постигне основната си цел - да премахне групировката от региона.
Изтеглянето на кюрдските сили също така помогна на много хора, държани в техни затвори, свързани с радикалната групировка да избягат от тях. Президентът игнорира въпросите, свързани със затворниците по време на изявлението си.
Санкциите срещу Анкара бяха наложени на 14 октомври, за да накажат Турция за действията й в Северна Сирия. Администрацията на президента действа по този начин, след реакцията на депутати и от двете партии в американския парламент, които многократно изказаха недоволството си от действията на Анкара и изтеглянето на контингента на Вашингтон.
По-рано вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс пътува до Турция, където се срещна с държавния глава на страната Реджеп Тайип Ердоган и договори петдневно временно прекратяване на военните действия. Това позволи на кюрдските сили да се изтеглят от региона, макар зад тях да останаха десетки хиляди цивилни, чиято съдба сега е в ръцете на Анкара. Освен това временното прекратяване на военните действия позволи на Турция да засили присъствието си в Северна Сирия и на Русия да запълни вакуума, който остана след изтеглянето на САЩ от региона.
Според договореностите, Белият дом трябваше да премахне санкциите срещу Анкара след изтичането на петте дни и след като примирието стане окончателно. Тръмп заяви, че това е било постигнато.
Според президента е дошло време САЩ да измият ръцете си и да престанат да се месят в региона, въпреки предишните гаранции, които Вашингтон даваше на кюрдите, че ще ги защитава, заради тяхната роля в борбата срещу „Ислямска държава“.
„Турция, Сирия и всички формирования на кюрдите се бият от векове. Ние им направихме голяма услуга. Свършихме чудесна работа за всички тях и сега се махаме“, каза още Тръмп.
„Ако Турция не изпълни задълженията си, включително защитаването на религиозните и етнически малцинства, което аз наистина вярвам, че те ще направят, ние си резервираме правото да наложим отново осакатяващи санкции, включително съществено увеличение на митата за стомана и всички други продукти, които идват от Турция“, каза още Тръмп.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Деловой Петербург“: Тръмп заяви, че войните с участието на САЩ нарушават стабилността в Близкия изток

„Деловой Петербург“: Тръмп заяви, че войните с участието на САЩ нарушават стабилността в Близкия изток

23 Октомври 2019 | 22:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Сигурността в Близкия изток е засегната само от войни, в които участват САЩ, заяви американският президент Доналд Тръмп в изявление относно ситуацията в Сирия, пише вестник “Деловой Петербург“.
„Ние похарчихме 8 трлн. долара за войни в Близкия изток, като никога не искахме да спечелим в тези войни. Въпреки това, въпреки тези разходи и жертвите, в края на краищата (…) Близкият изток е по-малко безопасен и по-малко стабилен, отколкото преди тези войни да започнат“, заяви президентът.
Той обвини и своя предшественик Барак Обама, че е искал да смени режима в Сирия, което в крайна сметка не може да бъде постигнато.
"Осем дълги години след неуспешния опит на президента Обама да смени режима, американските войски все още са в земите на Сирия", добави Тръмп.
Държавният глава потвърди, че възнамерява да провежда различна външна политика, според която САЩ няма да играят ролята на „световна полиция“.
"Като кандидат за президент дадох ясно да се разбере, че се нуждаем от нов подход към външната политика на САЩ. Такъв, който се формира не чрез идеология, а чрез опит, история и реалистично разбиране за света", добави той.
На 9 октомври Турция обяви началото на операция „Извор на мира“ в северната част на Сирия, която започна с въздушни удари по позициите на кюрдските сили. По-късно президентът на Русия Владимир Путин и неговият турски колега Реджеп Тайип Ердоган се споразумяха за прекратяване на военните действия в Северна Сирия, след шест часа преговори. Според сделката от 23 октомври части на руската военна полиция и сирийските гранични служби ще патрулират в региона.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу проведе разговори с представители на кюрдските "Сирийски демократични сили“

ТАСС: Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу проведе разговори с представители на кюрдските "Сирийски демократични сили“

23 Октомври 2019 | 22:08 | Агенция "Фокус"
Москва. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу проведе разговори с главнокомандващия на "Сирийските демократични сили" (СДС) Мазлум Абди относно плановете за увеличаване на присъствието на военната полиция на Москва в страната, предава TACC.
"На 23 октомври бяха проведени преговори на видеоконференция между министъра на отбраната и генерал от армията на Руската федерация Сергей Шойгу с главнокомандващия на „Сирийските демократични сили“ Мазлум Абди", се казва в съобщението на министерството.
То уточни, че в преговорите е участвал и началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация генерал Валери Герасимов. Страните в преговорите обсъдиха напредъка, постигнат от кюрдската организация в рамките на споразуменията, постигнати от президентите на Русия и Турция, Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган на 22 октомври в Сочи.
Както подчерта военният департамент, Шойгу е обсъдил с Абди "плановете за разширяване на патрулните маршрути и увеличаването на броя на руските военни полицейски части на сирийско-турската граница в следващите дни".
Шойгу е уверил Абди, че руската военна полиция ще гарантира безопасността на цивилните в близост до сирийско-турската граница и, че населението на тези територии няма да трябва да напуска домовете си.
Главнокомандващият СДС, на които се основават кюрдските формирования, е благодарил на Русия, че кюрдския народ ще бъде в безопасност.
Той е отбелязал, че сега частите на руската военна полиция и сирийската армия са разположени в много райони в североизточната част на Сирия.
„Ние им предоставяме всякаква помощ и подкрепа“, е добавил той.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Министрите на отбраната на НАТО ще обсъдят конфликта в Северна Сирия

„Независимая газета“: Министрите на отбраната на НАТО ще обсъдят конфликта в Северна Сирия

23 Октомври 2019 | 21:11 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Преодоляването на кризата в Северна Сирия означава постигане на политическо разрешение, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на брифинг, пише руският вестник ”Независимая газета“.
Говорейки за наскоро сключеното споразумение в Сочи между Русия и Турция, което се отнася до ситуацията в Северна Сирия, Йенс Столтенберг отбеляза, че „засега е рано да го оценяваме“.
Според генералния секретар на НАТО „първата стъпка в премахването на напрежението в региона е прекратяването на огъня“
„Необходимо е да се засили курсът, даден от съвместното изявление на САЩ и Турция, след което има напредък и се наблюдава значително намаляване на насилието. НАТО подкрепя усилията за политическо уреждане на (конфликта) в Сирия", заяви още той.
Едновременно с намаляването на напрежението, Столтенберг смята, че трябва да се развие и политическия диалог в региона.
Проблемът с разрешаването на "ужасния конфликт" в Северна Сирия ще бъде обсъден от участниците в срещата на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел. Очаква се представители на Германия да излязат със собствена инициатива по този въпрос.
Генералният секретар заяви, че вече се е срещнал с ръководителя на германското министерство на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер, която преди това предложи да се създаде международна зона за сигурност в Сирия на границата с Турция. Според съобщенията в медиите, ръководителят на германското министерство е предложил да се включат Москва и Анкара в този проект.
Столтенберг не коментира подробно инициативата на Крамп-Каренбауер, като отбеляза само, че винаги приветства инициативите на членките на НАТО за разрешаването на кризата в Северна Сирия.
„Различни държави трябва да бъдат включени в разрешаването на конфликта“, каза още Столтенберг.
"И всички местни сили трябва да спазват международното право“, допълни той.
Генералният секретар на НАТО призна, че в алианса съществуват различни виждания относно кризата. Според него на срещата на министрите на отбраната на НАТО на 24 октомври ще бъдат обсъдени различни подходи към този проблем и инициативи за неговото решаване.
„Малко вероятно е окончателното решение да бъде взето“, заяви Столтенберг.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Los Angeles Times: Тръмп премахва санкциите срещу Турция и обяви, че е постигнал успех в Сирия

Los Angeles Times: Тръмп премахва санкциите срещу Турция и обяви, че е постигнал успех в Сирия

23 Октомври 2019 | 20:15 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп е наредил да бъдат премахнати икономическите санкции срещу Турция, като обяви успеха на своята външна политика в Сирия, въпреки становището на американските депутати, че изтеглянето на войските на Вашингтон от региона означава победа за Турция и Русия, пише вестник Los Angeles Times.
„Санкциите ще бъдат премахнати, освен ако не се случи нещо, с което не сме съгласни“, заяви Тръмп в свое изявление, като допълни, че „тази ситуация беше създадена от нас“.
„Нека някой друг се бие за този кървав пясък“, добави Тръмп, макар след това да уточни, че малък брой американски войници ще останат в Сирия, за да подсигурят петролните находища в страната.
Решението на президента да изтегли част от американския контингент от Северна Сирия, според много анализатори и депутати даде зелена светлина на Турция да започне своята операция срещу кюрдските сили в региона, които доскоро бяха съюзници на САЩ и години наред се биеха за контрол на тези територии.
Кюрдите също така поеха голяма част от тежестта в борбата срещу „Ислямска държава“, като помогнаха на САЩ да постигне основната си цел - да премахне групировката от региона.
Изтеглянето на кюрдските сили също така помогна на много хора, държани в техни затвори, свързани с радикалната групировка да избягат от тях. Президентът игнорира въпросите, свързани със затворниците по време на изявлението си.
Санкциите срещу Анкара бяха наложени на 14 октомври, за да накажат Турция за действията й в Северна Сирия. Администрацията на президента действа по този начин, след реакцията на депутати и от двете партии в американския парламент, които многократно изказаха недоволството си от действията на Анкара и изтеглянето на контингента на Вашингтон.
По-рано вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс пътува до Турция, където се срещна с държавния глава на страната Реджеп Тайип Ердоган и договори петдневно временно прекратяване на военните действия. Това позволи на кюрдските сили да се изтеглят от региона, макар зад тях да останаха десетки хиляди цивилни, чиято съдба сега е в ръцете на Анкара. Освен това временното прекратяване на военните действия позволи на Турция да засили присъствието си в Северна Сирия и на Русия да запълни вакуума, който остана след изтеглянето на САЩ от региона.
Според договореностите, Белият дом трябваше да премахне санкциите срещу Анкара след изтичането на петте дни и след като примирието стане окончателно. Тръмп заяви, че това е било постигнато.
Според президента е дошло време САЩ да измият ръцете си и да престанат да се месят в региона, въпреки предишните гаранции, които Вашингтон даваше на кюрдите, че ще ги защитава, заради тяхната роля в борбата срещу „Ислямска държава“.
„Турция, Сирия и всички формирования на кюрдите се бият от векове. Ние им направихме голяма услуга. Свършихме чудесна работа за всички тях и сега се махаме“, каза още Тръмп.
„Ако Турция не изпълни задълженията си, включително защитаването на религиозните и етнически малцинства, което аз наистина вярвам, че те ще направят, ние си резервираме правото да наложим отново осакатяващи санкции, включително съществено увеличение на митата за стомана и всички други продукти, които идват от Турция“, каза още Тръмп.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Държавният департамент на САЩ не очаква "нищо добро" от споразумението между Русия и Турция за Сирия, заяви Джеймс Джефри

РИА Новости: Държавният департамент на САЩ не очаква "нищо добро" от споразумението между Русия и Турция за Сирия, заяви Джеймс Джефри

23 Октомври 2019 | 19:13 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Русия и Турция няма да успеят да постигнат "нищо добро" след споразумението за северната част на Сирия, заяви специалният представител на САЩ в Сирия Джеймс Джефри, предава РИА Новости.
"Доста скептичен съм по отношение на това. Те няма да постигнат нищо добро с това споразумение", заяви Джефри по време на изслушване в Камарата на представителите, говорейки за споразумението между Анкара и Москва.
Дипломатът също така се съгласи със становището на депутатите, че изтеглянето на американските военни от Сирия ще попречи на задачите на САЩ в борбата срещу терористичната групировка „Ислямска държава“, както и на противодействието на влиянието на Русия и Иран.
По-рано президентът на Русия Владимир Путин и неговият турски колега Реджеп Тайип Ердоган се споразумяха за прекратяване на военните действия в Северна Сирия, след шест часа преговори. Според сделката от 23 октомври части на руската военна полиция и сирийските гранични служби ще патрулират в региона.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Повече от сто членове на „Ислямска държава“ са успели да избягат от затвори в Северна Сирия, твърди специалният посланик на САЩ

AFP: Повече от сто членове на „Ислямска държава“ са успели да избягат от затвори в Северна Сирия, твърди специалният посланик на САЩ

23 Октомври 2019 | 18:11 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Повече от сто души, членове на радикалната групировка „Ислямска държава“ са успели да избягат от затвори в Северна Сирия, след началото на турската военна операция в региона, заяви специалният представител на САЩ в страната Джеймс Джефри, предава AFP.
„Бихме казали, че този брой сега е повече от сто. Не знаем къде се намират те“, заяви Джефри пред Комисията по външните работи в американския парламент, попитан за членовете на „Ислямска държава“ в кюрдските затвори в региона.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Анадолската агенция“: Турция спира операцията в Сирия

„Анадолската агенция“: Турция спира операцията в Сирия

23 Октомври 2019 | 11:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турската операция „Източник на мира“ в Сирия е спряна, съобщи министърът на външните работи на страната Мевлют Чавушоглу пред „Анадолската агенция“.
Първият дипломат на Анкара подчерта обаче, че тя не е завършена и армията е готова да „даде отпор на терористите в случай на необходимост“.
„Вчера получихме съобщение от САЩ, че терористите са се изтеглили напълно от зоната на операцията. Но това не означава, че там няма повече терористи и няма да има. Може би, те се крият в тунели, или не знам къде“, заяви Чавушоглу.
Преди това президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Таийп Ердоган проведоха шестчасови преговори в Сочи, след които бе приет меморандум за разбирателство. Лидерите потвърдиха желанието си за запазване на единството и териториалната цялост на Сирия, обезпечаване на националната сигурност на Турция и се изказаха в подкрепа на Аданското споразумение.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Турция: Анкара няма нищо против участието на кюрдите в местната власт в Северна Сирия

МВнР на Турция: Анкара няма нищо против участието на кюрдите в местната власт в Северна Сирия

23 Октомври 2019 | 11:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. Анкара не вижда проблем в участието на сирийските кюрди в местното управление в Северна Сирия в райони, където включването им е оправдано. Това заяви министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, предава TACC.
„Управлението в зоната за сигурност [в Северна Сирия] ще се осъществява от местното население. В райони, където живеят много наши братя от кюрдски произход, те ще бъдат в ръководството им. В тази връзка нямаме възражения. Основното е всички терористи да напуснат региона", обясни първият дипломат на Анкара.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EA Daily: Американски стратегически бомбардировачи прелетяха 50 км от Сочи по време на срещата Путин-Ердоган

EA Daily: Американски стратегически бомбардировачи прелетяха 50 км от Сочи по време на срещата Путин-Ердоган

23 Октомври 2019 | 10:37 | Агенция "Фокус"
Сочи. За първи път в съвременната история американски стратегически бомбардировачи са преминали в близост до крайбрежието на Крим, проближавайки се в определени моменти на разстояние не повече от 25-30 километра, а след това са полетяли към Сочи, където в същия момент се е провеждала срещата между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Таийп Ердоган. Там са били пристигнали и лидерите на африканските страни, които в сряда ще участват в срещата на върха „Русия-Африка“, предава агенция EA Daily.
„На 21 октомври два бомбардировача B-52H Stratofortress от ВВС на САЩ с номера 60-0028 и 61-0006, излитайки около 16:30 чсаа от британската авиобаза „Феърфорд“ са поели курс на югоизток. Преминавайки въздушното пространство на Германия и Полша, те за първи път са влезли във въздушното пространство на Западна Украйна, преминали са над градовете Търнопол, Хмелницки, Черновци и са поели на юг към Черно море през въздушното пространство на Румъния“, съобщават авторите на „Оперативна линия“.
Експертите отбелязват, че Молдова и този път, както в много случаи с дроновете Global Hawk (които летят от остров Сицилия до Източна Украйна), не е предоставила на B-52H разрешение за прелитане през нейното въздушно пространство, затова те са били принудени да се отклонят малко към Румъния, преди да пристъпят към демонстрирането на американското послание към Русия и Турция.
„Влизайки във въздушното пространство на Черно море, В-52Н са тръгнали на изток по крайбрежието на Крим, което са минали на разстояние, не превищаващо на отделни точки от маршрута 25-30 километра и за първи път са се насочили към Сочи (минимално разстояние около 50 километра) и нататък. Също така за първи път са се приближили към грузинския град Поти (на 50 км) и след това са тръгнали по обратния курс“, констатира „Оперативна линия“, като подчертава, че разстоянието от резиденцията на руския президент е било 50 километра.
Авторите отбелязват, че те нямат информация, която достоверно да посочва какви противодействия са предприети от дежурните сили на противовъздушната отбрана на Черноморския флот и Южния военен окръг „по отношение на изнаглелите американски военни“.
„Но фактът, че това е ВТОРО извънредно събитие във въздушното пространство на Черно море с участието на B-52Н, което е оставено без надлежно внимание от Министерството на отбраната на Руската федерация, само по себе си е тъжен факт, показващ много“, казват експертите.
EADaily добавя: според информацията на „Оперативна линия“, друго необикновено събитие се е случило на 19 октомври, когато един от Б-52Н „е обозначил изпепеляващ удар по основните бази на руския флот на южния фланг". На този ден два Stratofortress излетяха към Румъния, зареждайки се от самолета KS-135, а след това един от В-52Н се е насочил към базата на руския Черноморски флот - Севастопол, където заедно с патрулния самолет P-8A Poseidon и дрон Global Hawk „демонстрирана атлантическа солидарност с Украйна“. А другият B-52Н отиде до брега на Сирия, „където обозначи условния „ад и пепел“ за въздушната база Хмеймим, като даде плаха надежда на кюрдите“. Бомбардировачите се приближиха до Севастопол и Тартус на разстояние, не по-голямо от 30 и 180 км, съответно. Прави впечатление, че въздушното пространство на Турция не е използвано за полета до брега на Сирия.
EADaily многократно е писал, че три от четирите нови пристигания на B-52H Stratofortress на 10 октомври, непосредствено след трансатлантически полет са нанесли условен ядрен удар по Калининградска област от разстояние не по-голямо от 250 километра. Командването за глобални удари, обявяващо следващото посещение на бомбардировачите в Европа, заяви, че екипажите ще развият умения за интеграция и взаимодействие със съюзници, както и ще научат повече за условията на операциите в регионалния театър на операциите.
EADaily също така припомня, че в нощта на 21-22 октомври два стратегически ракетоносеца на руските Военно-космически сили (ВКС) Ту-160 са извършили непрекъснат полет от въздушната база в Енгелс (Саратовска област) до авиобазата Waterkloof AFB в Република Южна Африка (ЮАР). Според руското министерство на отбраната въздушната група от два стратегически ракетоносеца Ту-160 и ескортни самолети - танкера Ил-62 и тежкия транспортен самолет Ан-124 „Руслан“ е изпратена в Южна Африка, за да развие двустранно военно сътрудничество и да отработване на въпроси за взаимодействието между военновъздушните сили на двете държави.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Министърът на отбраната на САЩ пристигна на необявена визита в Багдад

Reuters: Министърът на отбраната на САЩ пристигна на необявена визита в Багдад

23 Октомври 2019 | 08:45 | Агенция "Фокус"
Багдад. Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер пристигна на необявена визита в Багдад и се очаква да се срещне с премиера и министъра на отбраната на Ирак, съобщава Reuters.
Очаква се на срещата с министър-председателя Адел Абд ал Махди да бъде обсъдено съкращаването на броя на американските военни в Сирия и това, „каква роля ще изиграе това за Ирак“.
Преди това Еспер заяви, че приблизително хиляда американски военни, които се изтеглят от Северна Сирия, ще пътуват до Западен Ирак. В сряда съвместното командване на иракските въоръжени сили заяви, че американските военни, изтеглени от Сирия, трябва да напуснат територията на Ирак, тъй като им е разрешен само транзит.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерството на отбраната на Турция: Няма необходимост от нова операция в Сирия

Министерството на отбраната на Турция: Няма необходимост от нова операция в Сирия

23 Октомври 2019 | 08:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. На този етап няма необходимост от нова операция извън зоната на текущата операция, осъществявана от въоръжените сили на Турция в Северна Сирия. Това се казва в заявление на турското министерство на отбраната, цитирано от „Анадолската агенция“.
Според комюникето за края на 120-часовия период, в който терористите от „Отрядите за народна самоотбрана“, „Работническата партия на Кюрдистан“ трябва да напуснат планираната зона за сигурност в Северна Сирия, САЩ уведомяват турската страна за приключването на процеса на изтегляне на PKK / YPG от региона.
В изявлението се казва, че утре ще започне съвместна работа в рамките на споразуменията, постигнати между президентите на Турция и Русия в Сочи.
Турските военни отново подчертаха, че Анкара няма да допусне създаването на терористичен коридор близо до южните граници на страната и ще продължи решителната борба с тероризма.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Майк Пенс потвърди, че кюрдските формирования са напуснали зоната за сигурност в Северна Сирия и заплаши Турция със санкции ако продължи военната операция

ТАСС: Майк Пенс потвърди, че кюрдските формирования са напуснали зоната за сигурност в Северна Сирия и заплаши Турция със санкции ако продължи военната операция

23 Октомври 2019 | 07:16 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Влизащите в състава на въоръжената коалиция „Сирийски демократични сили“ (СДС) кюрдски формирования за напуснали създаваната от Анкара в Северна Сирия зона за сигурност. Това заяви във вторник вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс в американската столица, предава ТАСС.
„По-рано днес получихме съобщение от командира на СДС, че всичките им въоръжени сили са изведени от зоната за сигурност, намираща се под контрола на турските въоръжени сили“, отбеляза той.
„Нашият екип ще продължи консултациите с двете страни. Надявам се, че в най-близко време прекратяването на огъня ще действа на постоянна основа. Тези консултации продължават“, добави Пенс.
Както твърди вицепрезидентът, постигнатите миналата седмица в рамките на американско-турските преговори договорености за създаване на зона за сигурност в Северна Сирия „ще осигурят мир и ще защитят всички жители на пострадалия от война регион“. По неговите думи, „в течение на изминалите пет дни временният режим на прекратяване на огъня се запази“. Вицепрезидентът за пореден път подчерта, че разположените в Сирия американски войници ще се върнат у дома.
В същото време Пенс предупреди в ефира на американския телевизионен канал Fox News, че Вашингтон е готов да наложи санкции на Анкара, ако турските власти решат да продължат военната си операция в Сирия.
„Президентът даде ясно да се разбере, че в близките дни ще въведе още по-мащабни санкции срещу Турция. Това означава, че ние вярваме в най-доброто и се надяваме, че буквално в края на утрешния ден ще бъде установено примирие“, посочи той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Путин и Ердоган договориха мир (ОБЗОР)

Путин и Ердоган договориха мир (ОБЗОР)

23 Октомври 2019 | 00:31 | Агенция "Фокус"
Сочи. След интензивни почти седемчасови преговори, проведени в Сочи, руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган договориха запазване на мира в Североизточна Сирия, а кюрдите поне засега са големите губещи от тези преговори.
Двамата президенти одобриха следния Меморандум, представен в пълен текст:
Меморандум за разбирателство между Турция и Руската федерация (Сочи, 22 октомври 2019 г.)

Президентът на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган и президентът на Руската федерация Владимир Путин се съгласиха по следните точки:

1. Двете страни отново заявяват своя ангажимент за запазването на политическото единство и териториалната цялост на Сирия и защитата на националната сигурност на Турция.
2. Те подчертават своята решимост да се борят с тероризма във всички форми и прояви и да попречат на сепаратистките програми на сирийската територия.
3. В тази рамка ще бъде запазено установеното статукво в сегашната зона на операцията „Извор на мира“, обхващаща Тел Абяд и Рас Ал Айн с дълбочина 32 км.
4. Двете страни потвърждават важността на Споразумението от Адана. Руската федерация ще улесни прилагането на Споразумението от Адана при настоящите обстоятелства.
5. От 12.00 часа на 23 октомври 2019 г. руската военна полиция и сирийските гранични служители ще влязат в сирийската страна на турско-сирийската граница, извън зоната на операция „Извор на мира“, за да улеснят извеждането на елементите на ОНС и техните оръжия в дълбочина от 30 км от турско-сирийската граница, което трябва да бъде завършено за 150 часа. От този момент съвместни руско-турски патрули ще започнат да се движат на запад и на изток от района на операция „Извор на мира“ с дълбочина 10 км, с изключение на град Камишли.
6. Всички елементи на ОНС и техните оръжия ще бъдат премахнати от Манбидж и Тел Рифат.
7. И двете страни ще предприемат необходимите мерки за предотвратяване на проникването на терористични елементи.
8. Ще бъдат предприети съвместни усилия за улесняване на завръщането на бежанците по безопасен и доброволен начин.
9. Ще бъде създаден съвместен механизъм за наблюдение и проверка, който да наблюдава и координира прилагането на този меморандум

Руският президент Владимир Путин нарече съдбовни решенията, които успя да съгласува с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в Сочи. Преговорите на лидерите, в центъра на които беше съдбата на Сирия, продължиха повече от шест часа. Това беше достатъчно, за да се определи по-нататъшния статут на онези райони, които от ръцете на кюрдските формирования попаднаха под контрола на сирийската правителствена армия. Сега, изглежда, Дамаск и Анкара ще трябва да търсят начини за изграждане на мостове - за намаляване на рисковете.
В меморандума, който беше подписан от президентите на двете страни, се посочва, че на 23 октомври извън зоната на турската операция „Извор на мира“ ще бъдат въведени формирования на руската военна полиция и сирийската гранична служба. Те ще помогнат на кюрдските формирования да се изтеглят на 30 км от сирийско-турската граница. Зоната трябва да бъде изчистена от тежки оръжия. Самото предизвикателство трябва да приключи в рамките на 150 часа след 12:00 часа на 23 октомври 2019 г. След това започва съвместен руско-турски патрул на дълбочина 10 км от границата на запад и изток от оперативната зона на „Извор на мира“, с изключение на град Камишли. Според параграфите на меморандума всички кюрдски формирования и техните оръжия ще бъдат изтеглени от Манбидж и Тел Рифат.
От споразумението следва, че статуквото в зона на операция „Извор на мира“ – става дума за отсечката между Тел Абаяд и Рас ал Айн с дълбочина до 32 км, ще бъде запазено. И Москва, и Анкара потвърдиха важността на Споразумението от Адана, на което многократно са се позовавали досега, и се съгласиха, че Русия ще допринесе за прилагането на това споразумение от 1998 г. в съвременния му контекст. Меморандумът от Сочи гласи, че Русия и Турция ще предприемат мерки за предотвратяване на проникването на терористични елементи (през сирийско-турската граница) и ще помогнат за безопасното и доброволно завръщане на бежанците. Акцентът очевидно е, че 30-километровата зона е необходима предимно за хуманитарни цели.
Кюрдските формации изглежда трябва да се примирят със съществуването на Сирийската арабска република. Независимо от това, руската страна очевидно разчита на ролята на посредник не само между Анкара и Дамаск, но и между Дамаск и кюрдските сили.
Патрулирането на територията на Сирия съгласно новите споразумения между Руската федерация и Турция ще изисква участието на допълнителни сили и техника. Това заяви пред репортери руският министър на отбраната Сергей Шойгу след разговори между руския президент Владимир Путин и турския президент Реджеп Тайип Ердоган.
„Що се отнася до допълнителните сили, ние естествено вярваме, че не можем веднага да кажем това, но е очевиден фактът, че е необходимо допълнително оборудване за патрулиране, все пак границата е достатъчно дълга и патрулирането трябва да бъде сериозно и задълбочено, с цел предотвратяване на всякакви сериозни инциденти, особено след като патрулирането ще бъде съвместно", каза министърът.
Въоръжените сили на САЩ възнамеряват да продължат да работят с коалицията "Сирийски демократични сили" (СДС). Това обяви специалният представител на САЩ за Сирия Джеймс Джефри.
"В североизточната част на Сирия, върху която се фокусираме, ще продължим да работим със СДС. Това е нашият план. Лидерът на СДС - командирът Мазлум - се ангажира да продължи да работи с нас", каза служителят на Министерството на външните работи на САЩ, изказвайки се в изслушване пред Сената на комисията по външни отношения на Конгреса на САЩ. Джефри визираше командира на кюрдските формирования, включени в СДС, Мазлум Кобани.

Редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ продължават да работят с кюрдите в Североизточна Сирия

ТАСС: САЩ продължават да работят с кюрдите в Североизточна Сирия

22 Октомври 2019 | 23:27 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Въоръжените сили на САЩ възнамеряват да продължат да работят с коалицията "Сирийски демократични сили" (СДС). Това обяви специалният представител на САЩ за Сирия Джеймс Джефри, цитиран от ТАСС.
"В североизточната част на Сирия, върху която се фокусираме, ще продължим да работим със СДС. Това е нашият план. Лидерът на СДС - командирът Мазлум - се ангажира да продължи да работи с нас", каза служителят на Министерството на външните работи на САЩ, изказвайки се в изслушване пред Сената на комисията по външни отношения на Конгреса на САЩ. Джефри визираше командира на кюрдските формирования, включени в СДС, Мазлум Кобани.
Встъпителното изказване на Джефри, подготвено за изслушването, потвърждава, че американската администрация остро осъжда военната операция на Турция в Сирия. "Турция започна тази операция, въпреки нашите възражения, подкопавайки кампанията срещу „Ислямска държава“, заплашвайки цивилни и сигурността в региона, унищожи критичната цивилна инфраструктура. Военните операции на Турция предизвикаха хуманитарна криза и създадоха условия за извършване на възможни военни престъпления ", каза Джефри.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Московский Комсомолец“: Путин склони Ердоган към мир в замяна на обещание

„Московский Комсомолец“: Путин склони Ердоган към мир в замяна на обещание

22 Октомври 2019 | 22:49 | Агенция "Фокус"
Сочи Руският президент Владимир Путин убеди турския си колега Реджеп Тайип Ердоган за мир в замяна на обещание, пише руският вестник “Московский Комсомолец“.
Владимир Путин все пак успя да „измъкне“ Ердоган - след 6 часа изтощителни преговори, турският лидер се съгласи да спре военната операция „Извор на мира“ в замяна на обещанието на Кремъл да изчисти от кюрдските сепаратисти зона в дълбочина 30 км по цялата сирийско-турска граница за 150 часа.
Кремъл очакваше преговорите в Сочи с Ердоган да бъдат сложни и не сбърка в прогнозите си. Путин и Ердоган разговаряха около 7 часа. През това време армията от журналисти, акредитирани да отразяват събитието, успя да изпразни напълно бюфета на президентската резиденция, а някои дори спяха на пода на залата за пресконференции. Въпреки това Владимир Путин нямаше възможност да се отпусне нито една минута: В по-голямата част от преговорите той беше изправен лице в лице с Ердоган, от време на време се обаждаше на други специалисти за консултации.
Първоначално се предполагаше, че след срещата президентите ще дадат съвместна пресконференция. След толкова натоварен ден обаче изглежда, че те нямаха повече сили да отговарят на въпросите на журналистите. Путин и Ердоган се ограничиха в кратки изявления и значителна част от тях се оказаха посветени на двустранните въпроси, които, честно казано, този път не интересуваха никого. Едва в края на разгорещената си реч турският лидер каза, че страните са успели да постигнат съгласие за известно „споразумение от Сочи“, чието изпълнение ще започне в близко бъдеще и ще продължи 150 часа.
"Ние планираме стъпките си много внимателно, не сме алчни за чужда земя, но няма да позволим създаването на сепаратистки формирования. Всички кюрдски терористи ще бъдат изтеглени от тази територия", каза Ердоган, като изясни, че контролираната от Турция зона за сигурност на сирийско-турската граница в някакъв вид ще бъде запазена. Въпреки това, турският лидер очевидно трябва да помисли за смяната на преводача: да се хване смисъла на думите му поради лош превод често (а това е осмата среща на Ердоган с Путин тази година) е изключително трудно.
За щастие, този път въпросът не се ограничи само до изявления на президентите. Текстът на меморандума от Сочи на свой ред на руски и турски език беше прочетен от външните министри на Турция и Руската федерация. Накрая стана ясно, че с цената на невероятни усилия Владимир Путин все пак е успял да постигне основното - Ердоган се съгласи да спре военната операция „Извор на мира“, която предизвика гнева на Доналд Тръмп и загрижеността на Европейския съюз. Турците ще запазят под свой контрол само окупираното вече парче от сирийска територия на 32 км дълбочина между Тел Абяд и Рас Ал Айн, включително отсечка от турско-сирийската граница. "Извън тази зона части от руската военна полиция и сирийската гранична служба ще бъдат разположени на сирийската страна на сирийско-турската граница", се казва в меморандума. Това ще се случи в 12:00 часа московско време (съвпада с българското) на 23 октомври. Задачата на руските и сирийските военни е да улеснят изтеглянето на кюрдските части от Отрядите за народна самоотбрана (ОНС) и военното им оборудване на разстояние 30 км от границата.
Предизвикателството, според постигнатите споразумения, трябва да приключи в рамките на 150 часа. След това турците ще могат да патрулират дълбоко в сирийска територия в дълбочина от 10 км. Но отново не сами - с руската военна полиция. Очевидно имаме пред себе си модернизиран вариант на споразуменията от Адана от 1998 г., както Москва искаше. (Вярно е, че в оригинал говорим за 5 км и сирийски контрол над цялата дължина на границата без изключения, но без компромиси изглежда е било невъзможно да се разреши въпросът).
Сергей Лавров потвърди пред репортери, че Меморандумът от Сочи всъщност се основава на споразуменията от Адана. А основната му цел е да спре кръвопролитието и операцията, което предизвиква безпокойство по целия свят. Той обясни отстъпките на Ердоган с факта, че „беше необходимо някак да се измъкне от това положение“. Министърът на отбраната Сергей Шойгу на свой ред изясни ситуацията около затворите за бойци на „Ислямска държава“ и бежанските лагери в зоната на турската военна операция (те не са обхванати от меморандума).
Според него, тъй като в рамките на два дни някои обекти са останали неохранявани, около 500 души са избягали от тях. "Сега те ни убеждават, че се предприемат мерки за издирването и връщането им. В допълнение, ние практически ежедневно гарантираме запазването на охраната, която сега е там", каза Шойгу. Най-трудният проблем обаче предстои. "Ако всичко, което обсъдихме днес, може да бъде приложено, възниква въпросът за връщането на чуждестранни бойци в техните страни. Как ще се върнат? Това не е регламентирано от международното право", оплака се министърът и добави, че или ще трябва да "се създадат отделни органи", или ООН ще трябва да направи това."

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“ : Преговорите в Сочи сложиха точка на въпроса за кюрдите

„Независимая газета“ : Преговорите в Сочи сложиха точка на въпроса за кюрдите

22 Октомври 2019 | 22:22 | Агенция "Фокус"
Сочи. Преговорите в Сочи сложиха точка на въпроса за кюрдите, пише руският вестник “Независимая газета“.
Руският президент Владимир Путин нарече съдбовни решенията, които успя да съгласува с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в Сочи. Преговорите на лидерите, в центъра на които беше съдбата на Сирия, продължиха повече от шест часа. Това беше достатъчно, за да се определи по-нататъшния статут на онези райони, които от ръцете на кюрдските формирования попаднаха под контрола на сирийската правителствена армия. Сега, изглежда, Дамаск и Анкара ще трябва да търсят начини за изграждане на мостове - за намаляване на рисковете.
В меморандума, който беше подписан от президентите на двете страни, се посочва, че на 23 октомври извън зоната на турската операция „Извор на мира“ ще бъдат въведени формирования на руската военна полиция и сирийската гранична служба. Те ще помогнат на кюрдските формирования да се изтеглят на 30 км от сирийско-турската граница. Зоната трябва да бъде изчистена от тежки оръжия. Самото предизвикателство трябва да приключи в рамките на 150 часа след 12:00 часа на 23 октомври 2019 г. След това започва съвместен руско-турски патрул на дълбочина 10 км от границата на запад и изток от оперативната зона на „Извор на мира“, с изключение на град Камишли. Според параграфите на меморандума всички кюрдски формирования и техните оръжия ще бъдат изтеглени от Манбидж и Тел Рифат.
От споразумението следва, че статуквото в зона на операция „Извор на мира“ – става дума за отсечката между Тел Абаяд и Рас ал Айн с дълбочина до 32 км, ще бъде запазено. И Москва, и Анкара потвърдиха важността на Споразумението от Адана, на което многократно са се позовавали досега, и се съгласиха, че Русия ще допринесе за прилагането на това споразумение от 1998 г. в съвременния му контекст. Меморандумът от Сочи гласи, че Русия и Турция ще предприемат мерки за предотвратяване на проникването на терористични елементи (през сирийско-турската граница) и ще помогнат за безопасното и доброволно завръщане на бежанците. Акцентът очевидно е, че 30-километровата зона е необходима предимно за хуманитарни цели.
Кюрдските формации изглежда трябва да се примирят със съществуването на Сирийската арабска република. Независимо от това, руската страна очевидно разчита на ролята на посредник не само между Анкара и Дамаск, но и между Дамаск и кюрдските сили. "Турците и сирийците ще трябва заедно да защитават мира и спокойствието на границата", каза Путин след разговорите в Сочи. „И това не можем да го постигнем без взаимно уважително сътрудничество между Турция и Сирия. Освен това трябва да се започне широк диалог между сирийското правителство и кюрдите, живеещи в Североизточна Сирия. Очевидно е, че в рамките на такъв приобщаващ диалог всички права и интереси на кюрдския народ, кюрдите като неразделна част от многонационалния сирийски народ, могат да бъдат напълно взети предвид и реализирани. "
Политическият процес е посочен в споразумението като отделна клауза. „И двете страни (Анкара и Москва - НГ) ще продължат да работят за намиране на политическо решение на конфликта в Сирия в рамките на „Астанинския процес“ и ще подкрепят дейността на Конституционния комитет“, се казва в меморандума. Но как ще приложат всичко това е отделен въпрос, коментира изданието.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Турция и Русия постигнаха споразумение за Сирия

Hurriyet: Турция и Русия постигнаха споразумение за Сирия

22 Октомври 2019 | 21:47 | Агенция "Фокус"
Сочи. Турският президент Реджеп Ердоган и руският президент Владимир Путин на 22 октомври постигнаха споразумение за създаване на зона за сигурност в северната част на Сирия по протежение на турската граница, пише англоезичното издание на турския вестник Hurriyet.
Според сделката, статуквото в зоната на операция „Извор на мира“ ще бъде запазено.
След 150 часа, започващи от 23 октомври на обяд, всички бойци на Отрядите за народна самоотбрана (ОНС) ще се оттеглят отвъд 30-километровата линия от турската граница с оръжията си и техните укрепления ще бъдат унищожени.
В същото време турските и руските войски ще започнат патрулиране в 10-километровата зона на изток и запад от зоната на операцията, за да предотвратят проникването на бойците в зоната за сигурност.
Двете страни ще работят заедно за безопасното завръщане на сирийските бежанци, заяви Ердоган след шестчасова среща с Путин.
„Говорихме предимно за операцията „Извор на мира“и подробно запознах с нея руския президент Путин“, каза Ердоган на съвместна пресконференция с руския си колега.
Турция и Русия няма да допуснат сепаратистки действия на сирийска земя в рамките на Споразумението от Адана, подписано между Турция и Сирия през 1998 г.
Русия разбира стъпките на Турция по отношение на защитата на нейната национална сигурност, каза Путин и добави, че Ердоган е обяснил подробно турската операция в Сирия.
„Събитията на място не трябва да осуетят плановете на Сирийския конституционен комитет да започне работа в Женева следващата седмица“, заяви Путин.
Говорейки преди заминаването си за Сочи, Ердоган изключи присъствието на ОНС от всяко бъдещо решение за Сирия, където конфликтът продължава.
"Терористите от ОНС нямат място в бъдещето на Сирия", заяви Ердоган на пресконференция на летището в Анкара „Есенбоджа“.
„Ще обсъдим стъпките, които трябва да се предприемат за прекратяване на присъствието на ОНС в райони, където има елементи на сирийския режим.“
Президентът добави, че операцията на Турция в Северна Сирия е неутрализирала 775 бойци от ОНС, докато в рамките й са убити седем турски войници, 79 членове на подкрепяната от Турция Сирийска национална армия (SNA) и 20 цивилни.
Успешната операция, насочена към установяване на мир в региона, прочисти площ от 2200 квадратни километра от терористични групи, добави той.
Анкара и САЩ постигнаха споразумение за 32-километрова зона за сигурност на юг от турската граница в Сирия, където Турция иска да настани повече от 3 милиона бежанци, които в момента е намират на нейна територия.
Около 700 - 800 бойци се оттеглиха от зоната за сигурност, а 1200 - 1300 планират да се оттеглят, каза Ердоган.
По отношение на въпроса за разговора на френския президент Еманюел Макрон с Путин за удължаване на 120-часовата пауза, Ердоган заяви, че не е получил предложение по въпроса.
„Макрон обсъжда тези проблеми с терористите“, каза Ердоган. „Сигурно е избрал начин да ни предаде косвено предложението на терористите.“


Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Шойгу: Нужни са допълнителни сили и техника за съвместните патрули

Сергей Шойгу: Нужни са допълнителни сили и техника за съвместните патрули

22 Октомври 2019 | 21:21 | Агенция "Фокус"
Сочи. Патрулирането на територията на Сирия съгласно новите споразумения между Руската федерация и Турция ще изисква участието на допълнителни сили и техника. Това заяви пред репортери руският министър на отбраната Сергей Шойгу след разговори между руския президент Владимир Путин и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от TACC.
„Що се отнася до допълнителните сили, ние естествено вярваме, че не можем веднага да кажем това, но е очевиден фактът, че е необходимо допълнително оборудване за патрулиране, все пак границата е достатъчно дълга и патрулирането трябва да бъде сериозно и задълбочено, с цел предотвратяване на всякакви сериозни инциденти, особено след като патрулирането ще бъде съвместно", каза министърът.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Турция и Русия се споразумяха за зоната за сигурност в Северна Сирия

Daily Sabah: Турция и Русия се споразумяха за зоната за сигурност в Северна Сирия

22 Октомври 2019 | 20:57 | Агенция "Фокус"
Сочи. Днес проведохме много продуктивни срещи с нашите руски колеги в Сочи и постигнахме отлично споразумение ", заяви висш турски чиновник, който говори при условие за анонимност пред турското англоезично издание Daily Sabah.
"Анкара и Москва се договориха да създадат зона за сигурност, свободна от терористи", добави той.
В съвместна пресконференция с президента Реджеп Тайип Ердоган руският президент Владимир Путин заяви, че Москва разбира опасенията на Турция за тероризма на южната й граница. "Ние споделяме тези опасения; тези сепаратистки движения бяха доскоро подстрекавани", каза Путин.
„Важно е терористите да не се възползват от турската военна операция„ Извор на мира“ в Сирия, заяви руският президент.
Ердоган започна изявлението, като каза, че Турция ще продължи да работи по-усилено за справяне с притесненията на руснаците относно ситуацията в Северна Сирия. "Нашата операция "Извор на мира" се провежда за премахване на терористите от региона; ние не сме алчни за територията на никоя страна", каза Ердоган.
"Турция и Русия се споразумяха да не допускат сепаратистки движения в Сирия. От 23 октомври, 12:00 часа на обяд, терористите от Отрядите за народна самоотбрана (ОНС) и техните боеприпаси ще бъдат изведени от зоната за сигурност и техните позиции ще бъдат демонтирани."
"ОНС ще се оттеглят на 30 километра навътре в сирийска територия в рамките на 150 часа, след това турско-руските съвместни патрули ще бъдат пуснати в зона с дълбочина 10 километра", каза той.
"Терористите от ОНС в Тел Рифаат и Манбиж ще напуснат района", добави още Ердоган, говорейки за северозападните сирийски градове, които понастоящем са заети от сили на ОНС.
Вестникът представя приетия от двете страни Меморандум:

Меморандум за разбирателство между Турция и Руската федерация (Сочи, 22 октомври 2019 г.)

Президентът на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган и президентът на Руската федерация Владимир Путин се съгласиха по следните точки:

1. Двете страни отново заявяват своя ангажимент за запазването на политическото единство и териториалната цялост на Сирия и защитата на националната сигурност на Турция.
2. Те подчертават своята решимост да се борят с тероризма във всички форми и прояви и да попречат на сепаратистките програми на сирийската територия.
3. В тази рамка ще бъде запазено установеното статукво в сегашната зона на операцията „Извор на мира“, обхващаща Тел Абяд и Рас Ал Айн с дълбочина 32 км.
4. Двете страни потвърждават важността на Споразумението от Адана. Руската федерация ще улесни прилагането на Споразумението от Адана при настоящите обстоятелства.
5. От 12.00 часа на 23 октомври 2019 г. руската военна полиция и сирийските гранични служители ще влязат в сирийската страна на турско-сирийската граница, извън зоната на операция „Извор на мира“, за да улеснят извеждането на елементите на ОНС и техните оръжия в дълбочина от 30 км от турско-сирийската граница, което трябва да бъде завършено за 150 часа. От този момент съвместни руско-турски патрули ще започнат да се движат на запад и на изток от района на операция „Извор на мира“ с дълбочина 10 км, с изключение на град Камишли.
6. Всички елементи на ОНС и техните оръжия ще бъдат премахнати от Манбидж и Тел Рифат.
7. И двете страни ще предприемат необходимите мерки за предотвратяване на проникването на терористични елементи.
8. Ще бъдат предприети съвместни усилия за улесняване на завръщането на бежанците по безопасен и доброволен начин.
9. Ще бъде създаден съвместен механизъм за наблюдение и проверка, който да наблюдава и координира прилагането на този меморандум.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Тайип Ердоган: Турция и Русия ще извършват съвместни патрули в Сирия

Реджеп Тайип Ердоган: Турция и Русия ще извършват съвместни патрули в Сирия

22 Октомври 2019 | 20:34 | Агенция "Фокус"
Сочи. Турция и Русия ще извършват съвместни патрули в Сирия, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган на съвместната пресконференция с руския президент Владимир Путин след продължилите повече от шест часа преговори между тях в Сочи, предава TACC
Кюрдските военни формирования трябва да бъдат изтеглени извън 30-километровата зона от турско сирийската граница в рамките на 150 часа, започващи да текат от 23 октомври. От 12:00 часа същия ден Руската военна полиция и и сили на сирийската правителствена армия ще бъда въведени в зоната на турската операция.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин: Преговорите с Ердоган позволиха вземането на съдбоносни решения за Сирия

Владимир Путин: Преговорите с Ердоган позволиха вземането на съдбоносни решения за Сирия

22 Октомври 2019 | 20:21 | Агенция "Фокус"
Сочи. Руският президент Владимир Путин заяви, че преговорите му с турския президент Реджеп Тайип Ердоган позволяват да се вземат съдбоносни решения за Сирия по време на съвместната пресконференция на двамата лидери след продължилите повече от шест часа преговори, предава TACC.
Според руския лидер турският му колега подробно му e обяснил целите и задачите на турската операция в Сирия. Руският президент каза още, че Турция споделя подхода на Руската федерация относно необходимостта от поддържане на териториалната цялост на Сирия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Путин и Ердоган приключиха преговорите помежду си

ТАСС: Путин и Ердоган приключиха преговорите помежду си

22 Октомври 2019 | 20:02 | Агенция "Фокус"
Сочи. Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган приключиха преговори в резиденцията на руския лидер Бочаров ручей в Сочи. Срещата продължи повече от шест часа, предава TACC.
Поредната лична среща между двамата лидери е вече осма от началото на годината. На нея страните обсъдиха ситуацията в Северна Сирия в контекста на военната операция, проведена там от турската армия.
Владимир Путин каза, че турският президент му е обяснил подробно целите и задачите на турската операция в Сирия.
Руският президент е подчертал, че е важно да се попречи на терористите, да се възползват от действията на Турция в Сирия. Според него Турция споделя подхода на Руската федерация относно необходимостта от поддържане на териториалната цялост на Сирия. Арабската република трябва да бъде освободена от незаконно чуждестранно военно присъствие.
Според Владимир Путин ситуацията "на терен" в Сирия не трябва да възпрепятства старта на работата на Конституционния комитет и коментира , че сепаратистките настроения в Сирия се подклаждат отвън.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Сирийските кюрди заявиха, че са изпълнили изцяло условията на Турция

AFP: Сирийските кюрди заявиха, че са изпълнили изцяло условията на Турция

22 Октомври 2019 | 19:23 | Агенция "Фокус"
Камишли. Сирийските кюрди са изтеглили всичките си сили от зоната, граничеща с Турция, в съответствие със споразумението за примирие, сключено от САЩ за прекратяване на турската операция, заяви висш кюрдски служител, цитиран от AFP.
"Изпълнихме напълно условията на споразумението за прекратяване на огъня ... Оттеглихме всичките си военни и сили за сигурност от зоната на военните операции от Рас ал Айн на изток до Тeл Абяд на запад", каза Редур Халил пред AFP.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Преговорите между Путин и Ердоган продължават повече от пет часа

ТАСС: Преговорите между Путин и Ердоган продължават повече от пет часа

22 Октомври 2019 | 19:04 | Агенция "Фокус"
Сочи. Преговорите между руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган в Сочи продължават вече пет часа, предава TACC.
В началото на срещата Путин отбеляза особеното значение на консултациите с Ердоган на фона на тежката ситуация в Сирия. Руският лидер изрази надежда, че "нивото на руско-турските отношения, което е достигнато понастоящем, ще играе роля при решаването на всички сложни въпроси в региона". Той изрази надежда, че това ще позволи да се намерят отговори на всички въпроси, както в интерес на Турция и Русия, така и в интерес на всички страни от региона.
Ердоган от своя страна изрази увереност, че срещата в Сочи на фона на тази ситуация ще бъде полезна. "Нашата среща днес ще ни позволи да обсъдим по-подробно тази ситуация и това несъмнено ще ни позволи да гарантираме мир", подчерта турският президент.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Президентите на Русия и Турция не са обсъждали доставки на самолети Су-35 и Су-57

ТАСС: Президентите на Русия и Турция не са обсъждали доставки на самолети Су-35 и Су-57

22 Октомври 2019 | 17:38 | Агенция "Фокус"
Сочи. Президентите на Руската федерация и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган не са обсъдили доставките на руски изтребители Су-35 и Су-57 в Турция на преговорите в Сочи. Това съобщи пред журналисти началникът на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество Дмитрий Шугаев, цитиран от TACC.
„Не, e обсъждано“, каза той, отговаряйки на въпроса дали е повдигнат въпросът за доставките на изтребители.
Шугаев смята, че е твърде рано да се говори за провеждане на преговори по договор за доставката на Су-35 и Су-57 за Турция. Въпреки това консултациите,както каза той, продължават.
Преговорите между двамата са продължили на четири очи.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Преговорите между президентите на Русия и Турция продължават повече от два часа

РИА Новости: Преговорите между президентите на Русия и Турция продължават повече от два часа

22 Октомври 2019 | 15:55 | Агенция "Фокус"
Сочи. Разговорите между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган продължават повече от два часа, съобщава кореспондентът на РИА Новости.
Срещата между двамата президенти е започнала в 13:27 часа московско време (съвпада с българското).
Както каза пред репортери по-рано прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, разговорът между двамата лидери ще бъде задълбочен, сложен и бавен, те ще трябва да обсъдят "много теми".
Очаква се основната тема на диалога между Путин и Ердоган да бъде ситуацията в Сирия, като се вземе предвид военната операция на Анкара и споразуменията на Турция и САЩ за 120-часово прекратяване на огъня.
Ден преди срещата си с Путин Ердоган заяви, че Анкара ще "предприеме стъпки" в Сирия след разговорите си с президента на Руската федерация. Във вторник изтичат петте дни на примирието.
Ердоган каза още, че възнамерява да обсъди с руския си колега следващата фаза от процеса на създаване на зона за сигурност в Северна Сирия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Военное обозрение“: Ирак поиска от САЩ да изтеглят пристигналите от Сирия войски

„Военное обозрение“: Ирак поиска от САЩ да изтеглят пристигналите от Сирия войски

22 Октомври 2019 | 15:21 | Агенция "Фокус"
Багдад. Преведеният от Сирия в Ирак американски военен контингент трябва да напусне територията на страната, тъй като Багдад не е давал разрешение за постоянното му разполагане. С такова изявление излезе обединеното командване на въоръжените сили на Ирак, предава руският специализиран портал „Военное обозрение“.
„Някои медии и информационни агенции съобщават за изтеглянето на американските войски от Сирия към Ирак. На тези войски е дадено разрешение за влизане транзит в (Иракски) Кюрдистан, а след това те трябва да напуснат Ирак. Не сме давали никакво разрешение на тези сили да останат на територията на Ирак“, цитира телевизионният канал Al Sumaria изявлението на пресслужбата на иракските въоръжени сили.
По-рано министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер заяви, че във връзка с началото на турската военна операция „Извор на мира“ в Североизточна Сирия, от там ще бъдат изтеглени около хиляда американски военнослужещи, които ще бъдат разположени в Западен Ирак, където ще продължат борбата с терористичната групировка „Ислямска държава“. Към днешна дата коалицията на САЩ е напуснала няколко военни бази в сирийските провинции Алепо, Хасака и Ракка, прехвърляйки военнослужещите в бази в съседен Ирак.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: В Сочи започна срещата Путин-Ердоган

РИА Новости: В Сочи започна срещата Путин-Ердоган

22 Октомври 2019 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Сочи. В Сочи започнаха преговорите в тесен формат между държавния глава на Руската федерация Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган, предава РИА Новости.
Разговорът ще бъде „задълбочен и сложен, няма да се бърза", двамата лидери ще трябва да обсъдят много теми, поясни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери по-рано.
Очаква се основният фокус на разговора да бъде насочен към ситуацията в Сирия с оглед военната операция на Анкара и споразумението на Турция и САЩ за прекратяване на огъня в северната част на страната, което изтича тази вечер.
Ден преди срещата си с Путин Ердоган заяви, че Анкара ще „предприеме стъпки" по Сирия след разговорите си с руския президент. Турският президент обяви също, че възнамерява да обсъди с руския си колега следващата фаза от процеса на създаване на зона за сигурност в Северна Сирия.
Преди началото на преговорите в Сочи Путин нарече ситуацията на сирийско-турската граница „остра“ и призова за диалог.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Димов, бивш консул на България в Одрин: Заплахите на Тръмп, че ще смачка турската икономика, не са само блъфове

Георги Димов, бивш консул на България в Одрин: Заплахите на Тръмп, че ще смачка турската икономика, не са само блъфове

22 Октомври 2019 | 13:52 | Агенция "Фокус"
София. Заплахите на Тръмп, че ще смачка турската икономика, не са само блъфове. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ бившият консул на България в Одрин Георги Димов. Той припомни случая с американския пастор Андрю Брансън, който беше арестуван през октомври 2016 г., след като властите в Турция го обвиниха във връзки със забранената Кюрдска работническа партия и гюленисткото движение. След време пасторът беше освободен от затвора по здравословни причини и поставен под домашен арест, а няколко седмици по-късно САЩ наложиха санкции на турските министри на правосъдието и вътрешните работи заради задържането му. „Само ще припомня, че на 13 август миналата година, това беше и във връзка със задържания американски пастор Андрю Брансън, турската лира удари дъното и 1 долар вече струваше 7,5 турски лири. Така че това нещо го има в джоба на Тръмп“, посочи още Георги Димов.
Теодора ПАВЛОВА
Пълния текст на интервюто четете по късно в „Мнение“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Настъпи моментът за диалог между Анкара и Дамаск (Коментари в турския печат – Агенция „Фокус“)

Настъпи моментът за диалог между Анкара и Дамаск (Коментари в турския печат – Агенция „Фокус“)

22 Октомври 2019 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турската преса очаква с нетърпение срещата между държавните глави на Турция и Руската федерация Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин в Сочи, но е категорична, че е настъпил моментът Анкара да започне диалог с Дамаск.

Вестник Hurriyet пише, че за Турция „е време да се събуди и да види реалността: няма друг начин да се измъкнем от тези плаващи пясъци, освен сътрудничество с Дамаск". Изданието отбелязва, че Анкара е натрупала множество проблеми и грешки, по-специално по отношение на милионите бежанци, на милиардите долари разходи за тях, на военните операции, както и на годините, загубени в съобразяване с политиките на САЩ, които „помогнаха на сирийските кюрдски терористични групировки“.
В друга статия същото издание отбелязва, че руската страна „очаква сериозни резултати от среща в Сочи", а Москва „се стреми да сближи Турция и Сирия и да изгради между тях механизъм за защита на границата". Благодарение на усилията на руския лидер, отбелязва вестникът, „стените между Анкара и Дамаск се рушат". В същото време се припомня, че въпросът за сирийските кюрди остава много чувствителен за Ердоган. От редакцията изразяват увереност, че руското ръководство няма да позволи сирийските кюрди да станат част от силите за сигурност на Дамаск.

Вестник Millyet отбелязва, че след девет години война в Сирия, Турция и Русия няма да успеят да намерят окончателно решение и да разрешат всички проблеми само в една стъпка. Страните, твърди изданието, ще се опитат да разрешат ситуацията поетапно, защото „виждат ползата от това да не бързат". Решенията от Сочи обаче „ще засегнат не само руско-турските отношения, но и сътрудничеството между Турция и САЩ".
В търсене на отговор на въпроса дали Путин и Ердоган ще успеят да решат всички проблемни точки, авторът отбелязва, че и двете страни „са наясно с безполезността от нови конфронтации“. По тази причина според редакцията срещата в Сочи ще се проведе на принципа за търсене на взаимна изгода.

Вестник Cumhurriyet от своя страна обръща внимание на факта, че независимо от резултата от разговорите в Сочи и по-нататъшното прилагане на споразуменията на Турция и нейните партньори, въпросът за признаването на сирийските кюрди като клон на терористичната „Работническа партия на Кюрдистан“ няма да бъде решен. Позициите на САЩ и Руската федерация по този въпрос ще останат същите.

Няколко часа преди изтичането на срока на временното прекратяване на огъня в Северна Сирия, договорено миналата седмица между Анкара и Ващингтон, държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган отпътува за черноморския курорт Сочи за среща с президента на Руската федерация Владимир Путин.
Двамата лидери ще обсъдят ситуацията в Северна Сирия в контекста на военната операция на турската армия в региона – „Извор на мира“. От Кремъл вече подчертаха, че очакват турският президент да информира държавния глава на Руската федерация за бъдещите си планове за военната операция „Извор на мира“.„Русия иска да обсъди ситуацията в Североизточна Сирия, по-добре да разбере какво се случва, да получи информация за плановете на Турция и да я сравни с общите планове за развитие на политическото споразумение в Сирия", заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков пред репортери преди началото на срещата в Сочи.

Редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кремъл: Очакваме Ердоган да информира Путин за плановете на Турция за операцията й в Сирия

Кремъл: Очакваме Ердоган да информира Путин за плановете на Турция за операцията й в Сирия

22 Октомври 2019 | 13:04 | Агенция "Фокус"
Москва. Кремъл очаква турският президент Реджеп Тайип Ердоган да информира държавния глава на Руската федерация Владимир Путин за бъдещите си планове за военната операция „Извор на мира“ в рамките на преговорите помежду им в черноморския курорт Сочи, предава TACC.
„Русия иска да обсъди ситуацията в Североизточна Сирия, по-добре да разбере какво се случва, да получи информация за плановете на Турция и да я сравни с общите планове за развитие на политическото споразумение в Сирия", заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков пред репортери.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Димов, бивш консул на България в Одрин: Ердоган е принуден да се скрие под крилото на Путин

Георги Димов, бивш консул на България в Одрин: Ердоган е принуден да се скрие под крилото на Путин

22 Октомври 2019 | 12:48 | Агенция "Фокус"
София. Остава впечатлението, че администрацията на Тръмп размахва пръст на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и очевидно той сега е принуден да се скрие под крилото на Путин. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ бившият консул на България в Одрин Георги Димов във връзка със срещата на турския президент Реджеп Ердоган с руския президент Владимир Путин в Сочи, която ще е в контекста на военната операция на турската армия в Северна Сирия. Той посочи, че сред ярките доказателства за това е, че няма да има посещение на Ердоган в САЩ на 13 ноември, каквото беше оповестено. „Също така искам да напомня, че Ердоган не издържа и нямаше куража да се откаже и бойкотира срещата с вицепрезидента Майк Пенс и Майк Помпео в Анкара и тя вся пак се състоя на 17 октомври“, посочи още Георги Димов.

Теодора ПАВЛОВА
Пълния текст на интервюто четете по късно в „Мнение“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Димов, бивш консул на България в Одрин: На срещата в Сочи Владимир Путин ще иска Анкара да се примири и договори с официалните власти в Дамаск

Георги Димов, бивш консул на България в Одрин: На срещата в Сочи Владимир Путин ще иска Анкара да се примири и договори с официалните власти в Дамаск

22 Октомври 2019 | 12:36 | Агенция "Фокус"
София. На срещата в Сочи Владимир Путин ще иска Анкара да се примири и договори с официалните власти в Дамаск . Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ бившият консул на България в Одрин Георги Димов във връзка със срещата на турския президент Реджеп Ердоган с руския президент Владимир Путин в Сочи, която ще е в контекста на военната операция на турската армия в Северна Сирия. Той посочи, че желанието на Путин е да не се получи военен сблъсък. „Той няма да го позволи. Ние тук си говорим нещата, но там на терен, когато има войски на две или три държави, нещата са много опасни. Там дрънка оръжие. И това ще бъде посредническата мисия на Путин. Разбира се ще бъдат дадени известни гаранции. Ние и сега го наблюдаваме като международна официална реакция, включително и в Съвета за сигурност на ООН, въпреки всичко аз досега не съм чул Москва да се обяви категорично против турската инвазия в района. И всъщност това ще бъде и пазарлъкът според мен“, посочи още Димов.

Теодора ПАВЛОВА
Пълния текст на интервюто четете по късно в „Мнение“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Путин ще помогне на Турция за зоната за сигурност, но ще иска помощ в Идлиб, твърди бивш американски съветник по националната сигурност

Anadolu Agency: Путин ще помогне на Турция за зоната за сигурност, но ще иска помощ в Идлиб, твърди бивш американски съветник по националната сигурност

22 Октомври 2019 | 11:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. Държавният глава на Турция Реджеп Ердоган се среща в Сочи с руския си колега Владимир Путин, за да обсъди последните развития и бъдещето на Северна Сирия. С оглед срещата Матю Брайза, старши сътрудник в Атлантическия съвет и бивш директор на Националния съвет за сигурност в администрацията на Джордж У. Буш, сподели пред турската държавна информационна агенция Anadolu Agency, че Русия няма да се противопостави на военната операция на Анкара срещу силите на „Народни отряди за самоотбрана“ (YPG) в Северна Сирия.
„Това, което очаквам, е положителен резултат - президентът Путин да продължи изтласкването на части от YPG... извън планираната зона за сигурност. Защото, ако той не направи това Русия ще изглежда като дипломатически слаби, което е обратното на това, което Путин иска“, коментира американският експерт.
„Но също така, мисля, че Путин ще се опита да използва помощта си за зоната за сигурност, за да поиска повече подкрепа от Турция срещу милициите в Идлиб, които Русия не харесва“, допълни Браза.
На 17 октомври Турция се съгласи да преустанови операцията „Извор на мира“ за 120 часа – период, който изтича в 22:00 часа тази вечер българско време.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ердоган предупреди, че турската операция в Сирия ще бъде възобновена, ако кюрдите не се изтеглят напълно от определената зона

AFP: Ердоган предупреди, че турската операция в Сирия ще бъде възобновена, ако кюрдите не се изтеглят напълно от определената зона

22 Октомври 2019 | 11:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че военната операция на Анкара в Северна Сирия ще бъде възобновена с „по-голяма решителност“, ако изтеглянето на кюрдските сили бъде завършено в съответствие със споразумението, постигнато със САЩ, предава AFP.
„Ако обещанията, дадени на страната ни от САЩ, не бъдат спазени, ние ще продължим нашата операция с по-голяма решителност", подчерта Ердоган пред репортери на летището в Анкара, преди да замине за Сочи за преговори с руския си колега Владимир Путин.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Генералният щаб на Иран: Техеран и Москва ще могат да стабилизират ситуацията в Близкия изток

Генералният щаб на Иран: Техеран и Москва ще могат да стабилизират ситуацията в Близкия изток

22 Октомври 2019 | 09:14 | Агенция "Фокус"
Пекин. Сътрудничеството между Иран и Русия в областта на сигурността има положителен ефект върху ситуацията със сигурността в Близкия изток и ще помогне за стабилизирането на региона в бъдеще. Това обяви по време на форум за сигурност в Пекин заместник-началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Иран бригаден генерал Мехди Рабани, предава TACC.
„За съжаление, ситуацията със сигурността в Близкия изток в момента не е толкова добра. Въпреки това, благодарение на сътрудничеството между страни като Иран и Русия, ситуацията в тази област ще се подобри. Сигурни сме в това", цитира агенцията думите му.
„За щастие, ние имаме много добри отношения с Русия. Бил съм в Русия много пъти, имаме много добри отношения с нашите руски приятели, особено по отношение на военното сътрудничество. Ние обсъждаме въпроси за сигурността с тях", добави генералът. „Уверени сме, че ползотворното сътрудничество с Русия и азиатските страни като Китай е положителен фактор“, завърши той.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Германският министър на отбраната предложи Берлин да изпрати стабилизираща мисия в Сирия

FAZ: Германският министър на отбраната предложи Берлин да изпрати стабилизираща мисия в Сирия

22 Октомври 2019 | 08:52 | Агенция "Фокус"
Берлин. Министърът на отбраната на ФРГ Анегрет Крамп-Каренбауер предложи страната да изпрати стабилизираща мисия в северната част на Сирия, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Лидерът на германските социалдемократи подчерта, че съответното предложение е предадено в „кратка бележка“ до Министерството на външните работи. Първия дипломат на Берлин Хайко Маас (ГСДП) обаче изглеждаше изненадан от идеята. МВнР ще трябва да обмисли предложението, подчерта социалдемократът.
Анегрет Крамп-Каренбауер иска да спечели съюзници за международна стабилизационна операция в Северна Сирия. Целта трябва да бъде продължаване на борбата срещу терористичната групировка „Ислямска държава“, създаване на основа за доброволно завръщане на бежанци и реконструкция на унищожени региони, подчерта лидерът на ХДС.
„Зеленият“ външнополитически експерт Омид Нурипур заяви, че предложението на Крамп-Каренбауер противоречи на позицията на външния министър Хайко Маас. „Така тя само отрича надеждността на Германия в очите на нашите съюзи с неизказани съобщения", заяви Нурипур.
Тя също така засилва впечатлението, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган би могъл да изнудва Германия със заплахата да позволи на бежанците да се преместят в Европа. „Страхът от бежанци замъгли реалността на ХДС".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.