НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:43


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Независен“ (Македония): Потвърдиха срещата между Макрон и Пендаровски

„Независен“ (Македония): Потвърдиха срещата между Макрон и Пендаровски

6 Ноември 2019 | 10:46 | Агенция "Фокус"
Скопие. Информацията за планираната на 12 ноември в Париж среща между държавния глава на Франция Еманюел Макрон и президентът на югозападната ни съседка Стево Пендаровски бе потвърдена официално, съобщава електронното издание на македонския вестник „Независен“. Уточнява се, че Пендаровски ще посети френската столица за участие в Парижкия мирен форум.
В изявление в пресата Пендаровски увери, че се полагат усилия за уреждане на среща във Франция на възможно най-високо ниво. Фокусът на македонската дипломация е към Париж, тъй като именно оттам блокираха началото на преговорите за членството на страната в Европейския съюз.
„Правим всичко възможно практически от първия ден, практически веднага след последната среща на върха на ЕС в Брюксел, за да организираме разговор на най-високо ниво във френската република, директно с президента Макрон и хората около него, за да изясним какво точно изискват от нас и да преодолеен тази изключително неприятно ситуация“, обясни Пендаровски.
Той посочи, че страната трябва да получи ясен сигнал, ако крайно неблагоприятният резултат от последната европейска среща на върха, особено що се отнася до Франция, скоро може да бъде променен. Париж настоява за реформи вътре в ЕС и промяна на методологията за приемане на нови страни-членки.
Пендаровски ще бъде във Франция от 11 до 13 ноември и ще се обърне към форума на 12 ноември. Очаква се на него да присъстват над 30 държавни и правителствени ръководители.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“ (Македония): Среща очи-в-очи Пендаровски-Макрон на 12 ноември в Париж

„Нова ТВ“ (Македония): Среща очи-в-очи Пендаровски-Макрон на 12 ноември в Париж

5 Ноември 2019 | 17:11 | Агенция "Фокус"
Скопие. Президентът на Македония Стево Пендаровски ще пристигне на официално посещение в Париж на 12 ноември, където ще има среща с френския си колега Еманюел Макрон в кулоарите на Парижкия мирен форум, който ще се състои от 11 до 13 този месец във френската столица, предава скопският телевизионен канал „Нова ТВ“.
От кабинета на македонския държавен глава потвърждават, че среща е потвърдена официално.
В понеделник Пендаровски заяви пред медиите, че се правят усилия за организацията на такава среща на високо равнище в рамките на дипломацията в контекста на евроинтеграцията и че най-важната цел е Франция.
А именно, целта е в следващия период Скопие да получи по-ясни сигнали за това, дали е възможно да промени крайно незадоволителния за него изход от последната среща на Съвета на Европа и преди всичко позицията на Франция.
На Форума се очакват лидерите на повече от 30 държави, а изказването на македонския президент е на 12 ноември.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Foreign Policy: Ветото на Макрон открива широко вратите на Балканите за Русия и Китай

Foreign Policy: Ветото на Макрон открива широко вратите на Балканите за Русия и Китай

1 Ноември 2019 | 15:12 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. На срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която се проведе през 2003 г. в Солун, Брюксел обяви, че „бъдещето на Балканите е в състава на Европейския съюз“. Но днес това бъдеще изглежда много далечно. А наложеното наскоро вето от френския президент Еманюел Макрон на преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания поражда съмнения дали те ще имат европейско бъдеще изобщо. Решението на Макрон със сигурност ще има много сериозни и мащабни последици за Западните Балкани и за самия Европейски съюз, ако САЩ не предприемат навременни действия, пише авторитетното американско списание Foreign Policy в материал, представен без редакторска намеса.

Ветото на Макрон обърна наопаки договорката, която бе в основата на отношенията между ЕС и Западните Балкани и създаваше стимули за реформи и помирение. По същество тя означаваше, че ЕС възнаграждава страните, които извършват трудни реформи, като ускорява процеса на тяхното присъединяване. Но тъй като това споразумение беше в задънена улица, балканските реформатори имат сериозни проблеми, авторитетът им в техните страни беше отслабен и шансовете им да спечелят изборите са по-малки. Най-яркият пример е наскоро преименуваната Северна Македония, чийто премиер Зоран Заев сложи край на 30-годишния спор с Гърция за името на страната си, за да запази надеждата за членство. След като направи такава политически рискова стъпка и не получи обещаното възнаграждение, Заев призова за предсрочни избори, които може да загуби от своите съперници – десни националисти.
Заев, който оглави правителство, решено да проведе реформи, ще бъде първият, който плаща за обструкционизма на Макрон. Но списъкът на възможните жертви на френската непримиримост, както и на бенефициентите от влизането на Западните Балкани в Европейския съюз е по-широк, отколкото може да си представим. Има два прости факта, които трябва да имате предвид. Първо, Западните Балкани не са трудноразбираемо застояло блато, а важен компонент от променящия се баланс на силите в Европа. И второ, регионът няма да е неактивен и да чака ЕС да се обърне отново към него. Париж не просто подкопа усилията на истинските реформатори и демократи от региона. Той пося семената на нестабилността и даде кураж на основните геополитически противници на ЕС и САЩ. А именно Русия и Китай.
Докато желанието на ЕС за разширяване отслабва и стремежът на страните-кандидатки затихва, Русия и Китай са пълни с желание да запълнят вакуума с техните инвестиции и влияние. Сърбия, която е изминала най-дълъг път в преговорите с ЕС, стана основен получател на китайски финансови инвестиции от източноевропейските страни. Освен всичко друго, Пекин инвестира сериозно в нейния бързо разширяващ се сектор на сигурността. В Босна и Херцеговина Китай прави най-голямата инвестиция от края на войната. Той планира изграждането на ТЕЦ в град Тузла, въпреки че този проект предизвиква безпокойство сред босненското общество, което е загрижено за проблемите на околната среда и здравето на хората. В Черна гора китайските фирми изграждат магистрали на стойност 1,5 милиарда долара в цялата страна, поради което външният дълг на страната се е увеличил драстично и възлиза на 80 процента от БВП.
Ако Китай инвестира в инфраструктура и други големи проекти, тогава Русия упражнява влияние чрез енергийния сектор, в който доминира, както и чрез културни връзки. Финансирането от Русия и Китай често е много по-привлекателно, тъй като не е обременено с различни условия, свързани с корупцията и правата на човека. Миналата седмица Сърбия подписа споразумение за свободна търговия с оглавявания от Русия Евразийски икономически съюз, въпреки че е несъвместимо с изискванията за членство в ЕС. Руският „Газпром“ спонсорира прочутия белградски футболен клуб Цървена звезда, докато руската пропагандна агенция Спутник и 20 други руски медии разпространяват информационните и идеологически нагласи на Москва, които често се повтарят от местните медии. С оттеглянето на ЕС влиянието на Китай и Русия само ще се увеличава и с течение на времето, поради тежестта си, страните от региона могат да изоставят прозападните си демократични основи, което ще отслаби крехкия мир.
Това ще се случи, ако не се намесят САЩ. Вашингтон все още може да прихване инициативата и да гарантира, че крахът на европейския проект не води до залеза на все още нестабилния политически ред, установен след разпадането на Югославия. Съединените щати имат шанс да се върнат там, където са постигнали най-значимите външнополитически успехи след края на Студената война, където американското лидерство все още е много популярно и където дългогодишната американска цел за създаване на „обединена, свободна и мирна Европа“ все още се радва на подкрепа, макар и да е подложена на съмнение. За целта САЩ трябва да реализират редица краткосрочни и дългосрочни инициативи в целия регион. Като начало те трябва да стабилизират ситуацията, причинена от френското вето, а след това да предложат атрактивна и дългосрочна американска концепция за Западните Балкани.
На първо място, САЩ трябва да уверят страните от региона, че вратите на НАТО все още са отворени за тях. На практика това означава, че Северна Македония трябва да стане тридесетият член на съюза на срещата на върха в Лондон. Това също така означава, че шансовете на Босна и Херцеговина за членство в НАТО трябва да бъдат възстановени. За целта новото правителство на тази страна трябва да може да представи първата си годишна национална програма, защото през декември миналата година Алиансът даде зелена светлина на плана за подготовка на тази страна за влизане. Милорад Додик, сръбският член на Президиума на Босна и Херцеговина и основен привърженик на руската намеса в делата на региона, трябва да отстъпи, като се откаже от противопоставянето си на този процес.
Освен това САЩ трябва да се възползват от политическата си архитектура в региона, за да осигурят стабилност и да улеснят разрешаването на споровете. Наскоро САЩ назначиха два специални пратеника в региона. Те са Матю Палмър, представител за Западните Балкани, и Ричард Гренел, специален представител за диалога между Косово и Сърбия. Такава демонстрация на американски интерес трябва да бъде приветствана, но още по-добре дошъл е фактът, че тези хора работят в тандем, подкрепяйки стабилни политически решения.
Гренел, който въпреки скандалите запази поста си като американски посланик в Берлин, получи от Тръмп широки правомощия за сключване на „бърза сделка“ между Белград и Прищина. В тази връзка в региона отново се появиха опасения, че идеята за размяна на територии, която президентите на Сърбия и Косово предложиха тази година за решаване на въпроса за спорния статут на Прищина, може да бъде върната в дневния ред. Този слабо разработен план напълно противоречи на американския и европейския ангажимент за териториалната цялост на пост-югославските държави. В резултат той беше оставен в килера , защото парламентът на Косово се противопостави на този план, а също и защото беше осъден от гражданското общество в тези страни и от международната общност. Въпреки това той бе неочаквано подкрепен в ключови европейски столици и дори в Белия дом, което доведе до подозрения, че Гренел може да се опита да избърше прахта от тази идея и отново да я сложи на масата.
Това не трябва да се случва. Разделяне от всякакъв вид ще доведе до конфликт, който може да придобие регионални измерения. Вашингтон не трябва да застрашава основата на своята политика в Западните Балкани, която беше положена след края на югославските войни и се нарича „мир“. Съединените щати, заедно със своите европейски съюзници, вместо това трябва да представят алтернативен механизъм за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово. Последните предложения за създаване на общ регионален пазар и интегриране на Западните Балкани в европейското икономическо пространство могат да осигурят алтернативни начини на взаимодействие и сътрудничество между Сърбия и провинция Косово, както и с други държави в региона. В резултат на това политиката на елита, балансираща на ръба на конфликта, ще бъде заменена от практически социално-икономически съображения.
Но за да станат наистина ефективни усилията в областта на регионалната икономическа интеграция, те трябва да бъдат представени като работа за подготовка за присъединяване към ЕС, а не като алтернатива на Европейския съюз. За да затвърдят този аргумент, САЩ трябва да окажат натиск върху Париж, за да позволят на ЕС да спази обещанията, отправени към страните кандидатки. Въпреки че ЕС преосмисля общите идеи за разширяването си, той няма да загуби нищо, но ще спечели много, като позволи на Северна Македония и Албания да започнат преговори за присъединяване. Същият механизъм трябва в крайна сметка да се приложи в Босна и Косово. Необходимо е да се забави процеса на разширяване, но ако напълно се откажете от този проект, както направи Макрон, това само ще дестабилизира региона и ще навреди на интересите на всички, освен противниците на Запада.
По-нататък, Вашингтон, в сътрудничество с европейските съюзници, трябва да пристъпи на Западните Балкани към реализация на цялостна инициатива за борба с корупцията и организираната престъпност. Необходимо е да се подкрепи решението на тези проблеми на всички нива в региона и тези усилия трябва да формират основата за провеждането на значими социално-икономически реформи. Трябва да отдадем дължимото на САЩ за налагането на санкции срещу Додик през януари 2017 г. и срещу неговия близък съюзник Никола Спирич през септември 2018 г. Но тези санкции трябва да бъдат разширени чрез въвеждането им срещу други водещи престъпни политици в Босна и в целите Западни Балкани. И страните от ЕС трябва да бъдат подложени на натиск, така че и те да засилят работата в тази посока.
Целта на тези предложения е да се възстанови лидерството на САЩ в региона, гладен за алтернативи. В същото време е необходимо да се подчертаят практическите, променящи живота проблеми, като се има предвид стратегическата цел: да се противопоставят на нарастващите намерения на Русия и Китай в Западните Балкани. Както през 90-те години, Европа не беше в състояние да изпълни обещанията, дадени на региона, и сега тя се нуждае от американска помощ. Вашингтон трябва да я предостави, тъй като това е в интерес на САЩ, ЕС и всички страни от региона. За САЩ Западните Балкани могат да се превърнат в платформа, където те ще възстановят имиджа си и ще потвърдят потенциала си в борбата срещу двата основни геополитически съперника. Вашингтон не може да пропусне тази ценна възможност.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Македонският парламент се разпуска на 11 февруари

„Макфакс“ (Македония): Македонският парламент се разпуска на 11 февруари

30 Октомври 2019 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският парламент ще бъде разпуснат на 11 февруари, след което ще бъдат насрочени предсрочните парламентарни избори, които трябва да се състоят на 12 април, предава агенция „Макфакс“.
Председателят на Събранието Талат Джафери заяви пред журналистите, че вотът трябва да се проведе до 60 дни от разпускането на законодателния орган. След това, както посочи той, няма да има възможност за ратификация на Протокола за НАТО и за това ще трябва да се чака новия състав на парламента.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Рано е за предизборни коалиции, дебатът е след ноември

Зоран Заев: Рано е за предизборни коалиции, дебатът е след ноември

26 Октомври 2019 | 08:16 | Агенция "Фокус"
Скопие. Премиерът на Северна Македония и ръководител на управляващата партия „Социалдемократически съюз на Македония“ Зоран Заев заяви, че дебатите за предизборни коалиции за предсрочните парламентарни избори, насрочени за 12 април 2020 г. няма да започнат преди края на ноември, пише скопския вестник “Независен“.
В отговор на въпрос на журналист дали вече е разговарял с настоящите си коалиционни партньори и дали им е предложил да формират коалиция преди изборите, Заев заяви, че все още е рано, тъй като предизборната кампанията трябва да се проведе около края на февруари 2020 г., или в началото на март.
„Не сме разговаряли. Нормално е когато само един кандидат или повече кандидати се групират в коалиции. Ние не сме започнали дебати и няма да го направим до края на ноември. Изборите са много далеч, остават шест месеца още до предизборната кампания. Вероятно това ще се случи в края на февруари или началото на март, така че е рано да говорим за това“, заяви Зоран Заев.
На срещата на ръководството, проведена по инициатива на президента Стево Пендаровски, беше постигнато съгласие, че на 12 април догодина ще се проведат предсрочни парламентарни избори, след като държавата не получи дата за започване на преговори за членство с Европейския съюз.


Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонският президент: Решението от Брюксел беше шок за всички

Македонският президент: Решението от Брюксел беше шок за всички

25 Октомври 2019 | 16:51 | Агенция "Фокус"
Скопие. Решението от Брюксел беше наистина шок за всички, не само за мен и за народа, но и за целия политически елит, заяви президентът на Македония Стево Пендаровски в интервю за гръцката телевизия Алфа, цитиран от скопския телевизионен канал “Нова ТВ“.
Той добави, че на лидерската среща в неделя всички партии, независимо дали са на власт или в опозиция, са споделили едни и същи настроения и нагласи: "Изпълнихме всичко, което ни беше поискано, и изведнъж Европейският съюз ни казва, че все още не сме готови", цитира думите му Македонската информационна агенция от Атина.
„От 2009 г. във всички доклади на Европейската комисия и след това във всички комюникета на ЕС те заявяваха, че има само един нерешен въпрос, дългогодишният спор за името между нас и вашата страна (Гърция – бел. ред.). Решихме това с Преспанското споразумение и изведнъж Европейският съюз ни казва, че не сме готови, защото трябва да направим някои вътрешни реформи преди това. Това не беше нито искрено, нито справедливо за тези, които са дълбоко ангажирани с процеса. Всичко това, Преспанското споразумение, всички реформи, но най-вече Преспанското споразумение беше на първо място заради Европа. Искаме да бъдем част от Европейския съюз. И изведнъж никъде не виждаме Европейския съюз. Никъде го няма Европейският съюз“, казва Пендаровски.
Mакедонският президент обясни, че това, с което ще се изчака до започване на преговорите за присъединяване с ЕС, е частта за вътрешната и външната кореспонденция и използването на новото име.
"Говорейки за целия пакет, ние вече внедрихме новото име за вътрешна употреба и бих могъл да кажа, че за нас това беше най-трудната част от Преспанското споразумението", каза Пендаровски.
Той посочва, че след няколко месеца страната ще се присъедини към НАТО, благодарение на Преспанското споразумение.
За хората, които са скептични, повтарям още веднъж, че Преспанското споразумение беше основната причина, поради която държавите-членки на Северноатлантическия алианс казаха „да“ на нашето членство. Ако не през ноември или декември, то със сигурност през първите четири месеца на 2020 г. ще бъдем пълноправен член на НАТО и това е пряк продукт от Преспанското споразумение, добавя президентът в интервю за гръцката телевизия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

New Europe: Разширението не е Евровизия, Зоране

New Europe: Разширението не е Евровизия, Зоране

25 Октомври 2019 | 10:22 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Настояващите за разширение из цяла Европа бяха шокирани от третия провал на Еврпейския съвет да обяви решението на 18 октомври за обявяване на дата за започване на преговори за присъединяване към ЕС на Албания и Северна Македония, въпреки продължителните преговори, пише базираното в Брюксел издание New Europe.
Макар вината да беше ясно възложена на френския президент Еманюел Макрон, че настоява за необходимостта от пълна реформа на целия „необратим” процес на разширяване на ЕС, редица други наблюдатели и партии тихо се присъединиха към френския лидер във втората линия на аргументация, признавайки, че нито Албания, нито Северна Македония са готови да започнат преговори за присъединяване сега.
Въпреки широко разпространените извъртанията на повечето обявяващите се за разширение и разпространение на демокрацията неправителствени организации, присъединяването към ЕС не е „награда“ за смела политическа стъпка на един лидер, който обвързва това с твърдението, че сега пътят на неговата държава е „европейски“, в този случай разрешаването на спора за името между Атина и Скопие през 2018-та година, а по-скоро на многоизмерна и многогодишна оценка, че дадена страна предприема реформи и е в състояние да отговори на нови отговорности и проверими демократични стандарти, която в случая с Източна и Южна Европа стана доста размита.

Ще се видим следващата пролет

Във всеки случай Европейският съвет успя да постигне съгласие по едно нещо на тази среща на върха: „Европейският съвет ще се върне към въпроса за разширяването преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Загреб през май 2020 г.“
В какво състояние ще е Европа тогава е трудно да се предвиди ако наистина Брекзит бъде реализиран. . Във всеки случай борбата за влияние между Берлин и Париж почти гарантира, че ще има съществени промени в процеса, известен преди като Разширяване на ЕС, като мнението на повечето източни членове на ЕС, които настояват за разширяване, ще бъде почти изцяло пренебрегнато, все едно планът е да се елиминира гласуването в блока в стил Евровизия, което, ако влязат повече неквалифицирани страни кандидатки, би отслабило ясно демократичните стандарти в рамките на Съюза, заедно с укрепването на германското влияние в целия ЕС.

“Et tu, Zoran?”

Читателите на New Europe няма да бъдат изненадани, че премиерът на Северна Македония Зоран Заев се оттегли от светлината на прожекторите на 18 октомври, за да се появи на следващия ден, когато обяви намерението си да реализира отдавнашната си заплаха, поне към Брюксел, да свика предсрочни избори. След среща с политическите лидери през почивните дни, бе обявена датата за този вот – 12 април, шест месеца преди редовните и любопитно месец преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани.
Характеризирането на подобна смяна на избирателния график като „предсрочни избори“ е дискусионно и Заев сякаш имаше малки затруднения да предостави на опозицията си толкова време да организира кампания. Нека не забравяме как Заев, възползвайки се от неортодоксални и напълно вероятно недемократични практики, успя да спечели гласовете, които му трябваха от ултранационалистическата опозиция, за да приеме противоречивите изменения в конституцията, необходими за прилагането на Преспанския договор с Гърция през януари тази година.
Заев също имаше значителна чуждестранна подкрепа и продемократичните НПОта, които обикновено заливат Скопие, бяха почти невидими за този период, тъй като Заев притисна редица опозиционни депутати да сменят на позицията си, включително да се съгласят със съмнителни задкулисни договорки, които сложиха край на някои разследвания на правителството за действия и записи на разговори на тези депутати от миналото.
Междувременно Заев разговаря с други лидери на ЕС в опит да поддържа дискусията за разширяването под някаква форма. Той планира пътуване в края на октомври, за да се срещне с италианския премиер Джузепе Конте, който намекна, че ще отвори своя инициатива за разширяването.

Албания остава спокойна

Засега Албания не се движи към избори. Опозиционните партии обаче не пропуснаха възможността да атакуват премиера Еди Рама заради действията на Макрон. Резултатите от срещата предизвикаха опозиционни призиви за оставката на Рама; Лидерът на Демократическата партия Лулзим Баша стигна дотам, че каза „Европа отхвърли Еди Рама, а не Албания“.
През септември продължаващите на опозицията донякъде се охладиха, след като някои преминаха в насилие и страната реши да изчака, за да види решението на ЕС за разширяването. Някои наблюдатели сега се притесняват от нова нестабилност и нов натиск за сваляне на Рама.

Утешителната награда на Вашингтон за Скопие

Още преди да започне предизборната кампания, приятелите на Заев във Вашингтон разбират нуждата му от видими признаци на загриженост и подкрепа от водещата световна суперсила и това означава много фотографии с висши американски служители. Много преди разочарованието от срещата на върха на ЕС в Скопие се чуха слухове, че Заев може да бъде поканен във Вашингтон.
Твърди се, че главният привърженик на Заев в САЩ, изпълняващият длъжността помощник-държавен секретар по европейските и евразийските въпроси Филип Рийкър, който преди това беше американски посланик в Скопие, организира мероприятия, свързани с приключването на процедурата за ратифициране на Протокола за присъединяването на Северна Македония към НАТО в САЩ, което евентуално включва среща в Белия дом. С голямото участие на Рийкър като посредник в разрастващия се скандал Тръмп-Украйна, това остава да се види.
Сенатът на САЩ най-накрая стигна до ратифицирането на присъединяването на Северна Македония към НАТО на 22 октомври с 91-2 гласа. Двама републикански сенатори гласуваха против новата структура на съюза в законопроекта. Въпреки че одобрението на парламента обикновено е рутинен бизнес в повечето демократични страни, всяка държава-членка на НАТО трябва да ратифицира документа за присъединяване, който официално добавя нов съюзник, поради което реалният старт на членството за Северна Македония, която се присъединява като 30-ия член на Алианса, може да не се случи преди срещата на върха на НАТО в края на годината.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

“Макфакс“ (Македония): Европейският парламент прие резолюция за започване на преговори със Скопие и Тирана

“Макфакс“ (Македония): Европейският парламент прие резолюция за започване на преговори със Скопие и Тирана

24 Октомври 2019 | 15:46 | Агенция "Фокус"
Страсбург. С общо 412 гласа „за“, 136 „против“ и 30 въздържали се, Европейският парламент прие резолюция в подкрепа на започването на преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония, предава скопската медия “Макфакс“.
"Политиката за разширяване на Европейския съюз е най-ефективният външнополитически инструмент на Съюза и по-нататъшното разпадане на тази политика може да доведе до все по-нестабилна ситуация в непосредствена близост до ЕС", се казва в резолюцията.
В нея Европейския парламент изразява своето разочарование от неуспеха на ЕС да започне преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония, поради противопоставянето на Франция, Холандия и Дания. Според оценката на европарламента обаче, и двете страни са изпълнили условията за нова стъпка по пътя към европейската интеграция.
Подчертава се, че това решение на последната среща на върха в Брюксел е стратегическа грешка, дискредитираща ЕС и изпращаща отрицателен сигнал до страните кандидатки във връзка с добросъседските отношения. Този ход на ЕС освен това отваря вратата за чужди влияния в региона.
"Интеграцията на страните, които изпълняват условията, помага на ЕС да запази международната си роля и да защити своите интереси. Напредъкът по пътя към ЕС също има трансформационен ефект върху самите страни кандидатки", се казва още в текста на резолюцията.
Европейският парламент още изразява своето съжаление, че решението на Европейския съвет да не започва преговори за присъединяване със Скопие и Тирана подкопава усилията, положени от парламента в процеса на разширяване и стратегията на Брюксел за Западните Балкани.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Косово): САЩ смята, че провала в преговорите между ЕС и Западните Балкани отваря вратата за Русия

RTK (Косово): САЩ смята, че провала в преговорите между ЕС и Западните Балкани отваря вратата за Русия

24 Октомври 2019 | 15:30 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американските сенатори и главният посланик на САЩ в Западните Балкани Матю Палмър критикуваха Брюксел за провала в разговорите с Албания и Северна Македония за започване на преговори за присъединяване на страните в Европейския съюз, като според тях това отваря врата за по-широко руско влияние в региона, предава “Радио и телевизия на Косово”.
„Даваме опция на Балканите да погледнат на запад, не да гледат обратно към Русия и изтока“, заяви сенатор Джийн Шахийн от Демократическата партия, в свое изказване.
„И когато и да се провалим в този си опит, и аз смятам, че ЕС направи това наскоро, това изпраща много силно съобщение към Западните Балкани, че не трябва да продължават с реформите и да не продължават да гледат на запад и да приемат ценностите на запада“, продължи тя.
По-рано на срещата от високо равнище в Брюксел европейските министри не се разбраха за даването на дата за преговори за присъединяване към ЕС на Албания и Северна Македония. Това беше третият път, в който преговорите между Тирана и Скопие с Брюксел се провалят.
Франция и Нидерландия бяха най-гласни в своите съмнения да отворят вратата за нови членове на Общността. Те изразиха своите съмнения за корупцията и стандартите на върховенството на закона в новите кандидати за членове.
Специалният представител на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър заяви пред депутати, че Държавният департамент е разочарован от решението на ЕС.
Според него САЩ се е съгласили с ЕС през май 2019 г., че и двете страни са постигнали значителен прогрес по отношение на реформите и трябва да бъдат окуражени да продължат с тази инерция.
Палмър заяви, че бездействието на Европейския съвет дискредитира ЕС в региона и обезкуражава лидерите на страните да прилагат трудни реформи, а освен това „създава лидерска бездна, която Русия, Китай и други биха били съвсем щастливи да запълнят“.

Превод и редакция: Теодор Пенев

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Nezavisne (БиХ): Франция има нова идея за Балканите – специално партньорство вместо членство в ЕС

Nezavisne (БиХ): Франция има нова идея за Балканите – специално партньорство вместо членство в ЕС

24 Октомври 2019 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Париж. Франция е започнала неофициални дипломатически консултации с цел да предложи привилегировано специално партньорство на отделни държави от Западните Балкани вместо пълноправно членство в Европейския съюз, съобщава бонсенският вестник Nezavisne.
Предложението на Париж предвижда финансовата помощ, специалните договорености за достъп до европейските пазари и други предимства за страните от Западните Балкани в замяна на „мълчаливото оттегляне“ на кандидатурата им за присъединяване към Общността.
Франция е под натиск от европейските си партньори да промени позицията си по отношение на членството в ЕС на страните от Западните Балкани на срещата на върха през март догодина и да разреши на Северна Македония и Албания да започнат преговори. Според медията не е случаен фактът, че предсрочните парламентарни избори в Северна Македония са насрочени за април 2020 г. Целта е да се види дали ЕС ще одобри продължаването на предприсъединителния процес през март.
На срещата на върха през март трябва да стане ясна позицията на Брюксел за Босна и Херцеговина, при условие че дотогава е формирано правителство и бъдат предприети конкретни стъпки за изпълнение на препоръките на Европейската комисия.
Припомня се, че Германия отправи подобно предложение към Турция преди десет години, обещавайки на Анкара „привилегировано партньорство" вместо членство, но дори и тогава ходът на Берлин бе разгледан като елегантен начин да откаже на Турция членство в ЕС.
Междувременно европейските медии изобилстват с критики към Франция, като я обвиняват, че тласка Западните Балкани в ръцете на Русия, Турция и Китай, като се отказва от разширяването на Общността.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Посланикът на Франция в Скопие оправда Макрон: Отговорността е на тези, които даваха обещания, които не могат да изпълнят

Посланикът на Франция в Скопие оправда Макрон: Отговорността е на тези, които даваха обещания, които не могат да изпълнят

24 Октомври 2019 | 12:36 | Агенция "Фокус"
Скопие. Някои са дали обещания и са прехвърлили грижата за изпълнението им на други и сега те трябва да понесат част от отговорността, заяви посланикът на Франция в Скопие Кристиан Тимоние на пресконференция в четвъртък сутринта, на която отговаряше на въпроси на медиите. Дипломатът уточни, че е свикал пресконференцията за да отговори на многобройните искания за интервюта през последните дни, след като Париж блокира отварянето на преговорите за присъединяване на Македония и Албания към Европейския съюз, пише македонският „Фокус“.
Тимоние категорично прехвърли вината на останалите страни-членки на ЕС, които, както каза той, са дали обещания, които не могат да изпълнят. Дипломатът повтори на няколко пъти, че преди срещата на върха в Брюксел неговите изявления, както и тези на френските представители, с причина са били много предпазливи.
На въпрос дали Франция е наясно какво предизвиква в страната, Тимоние заяви:
„През лятото се повишиха очакванията решението да бъде компенсация за Преспанския договор. Настъпи странна промяна на гледната точка, както беше при някои от нашите партньори. Като наблюдател често се чудих как от обективна оценка на дневния ред преминаваме към награда за постигнат договор. Това не беше френската перспектива и не е била от самото начало. Преспанският договор е предпоставка за разчистване на пътя, но европейският дневен ред е друг въпрос. Тази перспектива винаги е била много ясна и се предава от френска страна на нашите гръцки и македонски събеседници и тази перспектива се губи по пътя. Имаше странна смяна на вниманието, което повече прилича на политически маркетинг“, обясни Тимоние.
Посланикът добави, че е запознат с разочарованията, причинени на обществеността в резултат на срещата на върха в Брюксел, и каза, че предава тези разочарования в Париж.
„Често се возя в такси и усещам разочарованието. Но от една страна са силните емоции, но има и дипломатическа област, политически разговори за бъдещето на ЕС, бъдеще, което се подготвя в перспектива с новите страни-членки, но в съответствие с условията в къщата. Трябва да бъдем наясно, че има разлика между очакванията, разочарованията и онова, което се намира на масата в Брюксел. Да извлечем поука от това, за нас, нашите власти, но и за онези, които понякога поради невнимание са дали надежди, сякаш са вече реализирани. Тези надежди остават в нашия фокус, става въпрос само за един етап, разочароващ за мнозина тук, но това е един от етапите“, посочи Тимоние.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Le Monde: Предавайки Македония, Франция дискредитира себе си и ЕС

Le Monde: Предавайки Македония, Франция дискредитира себе си и ЕС

24 Октомври 2019 | 11:20 | Агенция "Фокус"
Париж. На заседанието на Европейския съвет на 18 октомври Франция за пореден път се обяви против започване на преговорите със Северна Македония и Албания за тяхното присъединяване към Съюза. Това решение нарушава обещанието на ЕС, подкопава доверието към него и може да предизвика нови сътресения на Балканите, където от 2017 година Франция се възприема като фактор за регионалната стабилност. И това се случва независимо от приетите наскоро в Скопие исторически политически решения в неустойчивия и нуждаещ се от помиряване регион, пише френското издание Le Monde в материал, представен без редакторска намеса.
Когато Македония получи независимост след разпадането на Югославия през ноември 1991 година, Гърция настоя тя да се казва „Бивша югославска република Македония“ (БЮРМ). ЕС прие това.
На 12 юни 2018 година премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас се договориха за ново официално име на страната: Северна Македония. Историческият спор беше приключен.

Преодоляване на етническите конфликти

Атина взе смело решение, въпреки противопоставянето на опозицията (сега тя дойде на власт) и протестите на националистите. Не по-малко смелост бе показана в Скопие, където крехката коалиция на премиера замени националиста Никола Груевски (2006-2016), чийто авторитаризъм разчита на пренаписването на историята и поставянето на безкрайни статуи на „македонски герои“.
Въпреки често агресивната опозиция и двамата премиери постигнаха ратификация на споразумението в парламентите, като бяха пропити с дух на компромис в името на европейските задължения. Скопие трябваше да се справи с мощен външен противник - Руската Федерация, която беше враждебна на договора, който отваря пътя на Македония към НАТО.
Болезненият разпад на Югославия беше съпроводен с появата на нови националистически и авторитарни сили. С изключение на Македония, която успя, с подкрепата на ЕС и НАТО, да избегне гражданска война между славянското мнозинство и албанското малцинство, които подписаха Охридското споразумение през 2001 г.
ЕС отбеляза това постижение с договор за стабилизиране и асоцииране в духа на „европейска перспектива“, която беше отворена за Западните Балкани на срещата на върха в Солун през 2003 г. В този момент Македония даде пример за преодоляване на етническите конфликти, за да премине към обещаната европейска интеграция.

„В името на Европа“

През 2005 г. Македония получи статут на „кандидат“ за присъединяване към ЕС, но решителното възпрепятстване от Гърция във връзка с името зачерта перспективата за преговори. Факт е, че разширяването изисква единодушно решение. Ветото на Атина допринесе за десетгодишно утвърждаване на националистическа, авторитарна и корумпирана власт, което също даде отлично алиби за забавяне на процеса на влизане.
От 2016 г. правителството на Зоран Заев промени всичко това с помощта на съдебните реформи и борбата с корупцията, както се изисква от Брюксел. Успоредно с това то стартира политика за развитие на добросъседски отношения, която доведе до споразумение с Гърция за името на страната и споразумение за приятелство и партньорство с България, което сложи край на болезнената и сложна история.
Всичко това е „в името на Европа“. Следователно би било логично, ако Европейският съвет бе одобрил на заседанието си на 29 юни 2018 година преговорите за влизане на страната, която изпълни всички строги изисквания на Европейската комисия.
Въпреки това Франция и Холандия считат, че задълбочаването на реформите е предварително условие за началото на такива преговори. Още през 2018 г. президентът Макрон охлади надеждите на Скопие, като заяви, че ЕС трябва да проведе реформи, преди да приеме нови членове. Въпреки че Европейската комисия също заяви, че „ЕС трябва да стане по-силен и по-решителен преди по-нататъшното разширяване“, Франция го издигна до фикс идея, противопоставяйки се по почти невротичен начин. Често говорим за цената на разширяването, но забравяме за цената на неговото отсъствие.

Голямо разочарование на Балканите

Подобна позиция шокира не само Македония, но и онези страни, които не горят от желание да проведат реални реформи и преосмислят старата поговорка на комунистическите държави от Източна Европа: „ЕС се преструва, че ни приема, ние се преструваме, че провеждаме реформи!“
На конференцията на посланиците на 27 август Еманюел Макрон въпреки това призова „да се изпратят нови сили на Балканите, за да не позволи на неевропейските страни да заемат нашето място в играта“. Както и да е, на 18 октомври в Брюксел Франция поиска преразглеждане на „рамката за преговори“ за по-голяма прозрачност и реформи, въпреки че Македония и Албания задълбочават тези реформи в трудна политическа среда.
Най-доброто е враг на доброто: именно започването на преговорите би позволило на ЕС да приложи изцяло своята „мека сила“ за напредък в реформите и преодоляване на националистическите спорове.
Освен това Бундестагът по инициатива на германското правителство се изказа за това с мнозинство гласове. Оказва се, че след гръцкото вето Франция остава единственият враг. И това е повече от грешка. Това води не само до изолацията на Франция, но и дискредитира ЕС, който наруши дадената дума.
Едно такова твърдо решение на Европейския съвет ще доведе до голямо разочарование на Балканите. Русия, Китай, Турция и други хищници ще се възползват от този вакуум. Що се касае до Франция, която има силни исторически и икономически връзки в региона, тя просто загуби значителна част от доверието в себе си и подкопава доверието в ЕС.
Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че „присъединяването е принос в борбата за мир, сигурност и стабилност в Европа“. За нея ще бъде трудно да потвърди това на практика, тъй като ЕС наруши думата си и може да плати скъпо за това.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Зоран Заев потвърди кандидатурата си за премиерския пост в Северна Македония

„Независен“ (Македония): Зоран Заев потвърди кандидатурата си за премиерския пост в Северна Македония

24 Октомври 2019 | 07:40 | Агенция "Фокус"
Скопие. Лидерът на СДСМ и настоящ министър-председател на Северна Македония Зоран Заев потвърди кандидатурата си за премиерския пост на предстоящите предсрочни парламентарни избори през април догодина, съобщава електронното издание на скопския вестник „Независен“.
„Ще ръководя кампанията, ще бъда кандидат за министър-председател, но това ще решат партийните и коалиционните органи. Щастлив съм да се посветя на партията и коалицията... Търся нов, чист, цял мандат, за да продължа напред. Сега топката е в полето гражданите и те ще ни дадат посоката, от която се нуждаем. СДСМ ще предложи модернизиран екип и модернизирана програма“, увери Заев.
На въпрос дали Оливър Спасовски ще бъде новият служебен премиер, Заев отговори, че въпросът ще бъде изяснен в края на месец декември.
„Бих привлякъл Оливър Спасовски в партията заедно с генералния секретар на партията Люпчо Николовски, за да ръководи кампанията. Спасовски беше секретар и има опит, но в същото време трябва да обърнем внимание на държавните дела“, поясни македонският премиер.
Той посочи, че те нямат причина за бързане. „В края на декември ще вземем решението за координация в СДСМ, а след това и с коалиционните партньори за това кой ще бъде служебен ще премиер, кой ще бъде заместник-министър на вътрешните работи и труда и социалната политика, а опозицията ще вземе решение за техните постове“, подчерта Заев.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Новата извънредна резолюция на Европейския парламент ще върне мотивацията ни да продължим по европейския си път

Зоран Заев: Новата извънредна резолюция на Европейския парламент ще върне мотивацията ни да продължим по европейския си път

23 Октомври 2019 | 18:24 | Агенция "Фокус"
Скопие. Премиерът на Северна Македония Зоран Заев смята, че обявяването на новата извънредна резолюция на Европейския парламент, която отново ще изиска започването на преговори за присъединяване на страната в ЕС, ще бъде полезно и ще възстанови мотивацията на хората в страната да продължат по европейския път, предава скопската медия ”Фокус“.
„Намерението на ЕП е да помогне, нещо което е успокоение за огорчението в душите ни, което (предизвика) тази несправедлива историческа грешка, допусната от Европейския съюз спрямо Република Северна Македония“, заяви премиерът в свое изявление.
„Вярвам, че подобни действия отново ще върнат мотивацията на нашия народ да продължи по пътя на евроатлантическата интеграция, защото нашата решителност си има причина – това ще доведе до инвестиции, растеж и развитие, по-висок стандарт (на живот) и мотивация за младите хора да останат и да работят тук“, каза още Зоран Заев.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

N1 (Сърбия): Западните Балкани не трябва да се обезкуражават от решението на ЕС за Македония и Албания, смята посланикът на Брюксел в Сърбия

N1 (Сърбия): Западните Балкани не трябва да се обезкуражават от решението на ЕС за Македония и Албания, смята посланикът на Брюксел в Сърбия

23 Октомври 2019 | 16:18 | Агенция "Фокус"
Белград. Посланикът на Европейския съюз в Сърбия Сем Фабрици заяви, че Западните Балкани не трябва да се разочароват от решението на Брюксел да не предостави дата на Македония и Албания за започване на преговори за присъединяване, предава телевизионният канал N1.
Фабрици още обеща, че ЕС ще продължи да си сътрудничи със Сърбия и Западните Балкани и ще стои плътно зад тях.
Посланикът заяви, че споделя разочарованието на хората от региона във връзка с решението на ЕС и похвали реформите в страните от Западните Балкани. Според него и двете страни са постигнали прогрес, включително „историческата сделка“ между Атина и Скопие за името на Северна Македония.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Оливер Спасовски, министър на вътрешните работи на Р Северна Македония: До и след сформиране на служебното правителство е важно какво ще успеем да свършим, а не кой ще го оглави

Оливер Спасовски, министър на вътрешните работи на Р Северна Македония: До и след сформиране на служебното правителство е важно какво ще успеем да свършим, а не кой ще го оглави

23 Октомври 2019 | 16:10 | Агенция "Фокус"
Благоевград. И от страна на министерството, и от страна на държавата ще продължат всички наши активности, които са свързани с изграждане и реформиране на системата и създаването на по-добри условия за живот. Това каза на ГКПП "Станке Лисичково" министърът на вътрешните работи на Р Северна Македония Оливер Спасовски, в отговор на въпрос, зададен от македонски журналисти, за бъдещето на страната до и след формирането на служебното правителство, което ще управлява до парламентарните избори, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. „Когато дойде време да се сформира служебното правителство ще се изберат личности, които ще ръководят страната до изборите“, каза още Спасовски. Според него за гражданите не представлява голям интерес кой ще управлява техническото правителство. „Важно е какво ще направим до 31 декември, когато ще се формира служебното правителство – колко проекти ще направим и как ще подобрим живота на хората“, подчерта Спасовски.
Ливия НИНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Според Financial Тimes „мрачни дни очакват Македония при смяна на властта“

„Фокус“ (Македония): Според Financial Тimes „мрачни дни очакват Македония при смяна на властта“

22 Октомври 2019 | 17:53 | Агенция "Фокус"
Лондон. След евентуална смяна на властта в Северна Македония и евентуалното идване на националисти, противопоставили се на договора за промяна на името с Гърция, Балканите отново могат да се върнат към мрачните дни, прогнозира британският Financial Times в нов анализ на събитията след решението на Брюксел за незапочване на преговори с Македония и Албания, пише скопското издание “Фокус“.
"Ветото на Еманюел Макрон за започване на преговори със Северна Македония и Албания за присъединяване към ЕС може да бъде запомнено като историческа грешка, която ще отслаби Европа и ще подкопае амбициите й да стане геополитическа сила", се казва в статията.
Авторът пише, че Макрон със своята блокада торпилира политиката на разширяване на ЕС и го лишава от един от най-големите външнополитически инструменти. По този начин, подчертава авторът, Макрон може да предизвика дестабилизация в балканския двор на Европа.
„И всичко това идва от лидер, който твърди, че е пример за европейски дух на солидарност и сътрудничество“, подчертава авторът.
Освен това авторът добавя, че исканията за нова методология на преговори не са достатъчна причина да не се започнат преговори за присъединяване с Македония и Албания, тъй като това е процес, който вероятно ще отнеме десетилетия.
„Има сериозна загриженост за организираната престъпност, корупцията и върховенството на закона, особено в Албания, чиято мафия присъства в много страни от ЕС. Дания и Холандия също отхвърлиха преговорите с Албания, докато Франция отхвърли Северна Македония, като посочи, че не иска разширяване. Трудно е да си представим, че Макрон може да промени решението си преди изборите през 2022 г.“, оценява авторът.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Slobodna Dalmacija (Хърватия): Заев пада от власт заради договорите с България и Гърция

Slobodna Dalmacija (Хърватия): Заев пада от власт заради договорите с България и Гърция

22 Октомври 2019 | 14:29 | Агенция "Фокус"
Скопие. Електронното издание на хърватския ежедневник Slobodna Dalmacija прогнозира падането от власт на правителството на македонския премиер Зоран Заев заради провал на неговата политика чрез отстъпки на националните интереси с цел отварянето на европейския път за страната. Причината – „дълбоко непопулярните споразумения с Гърция и България, както и Закона за официалната употреба на езиците“.
„Досега ги блокираха гърците, а сега и французите. Нищо наистина не се е променило. Но силата и статутът на нацията се промениха“, коментира пред изданието Иван Бродич, познавач на ситуацията в Македония.
Според Бродич един евентуално по-добър резултат на срещата на върха в Брюксел „можеше да даде на Заев известна сила". „Но той започна икономически холокост в Македония, заплаши да арестува водещи чуждестранни инвеститори и наруши предприемаческия климат, вкара в дълг страната още повече, отколкото беше, постави под контрол медиите и се очаква правителството му да падне, особено след споразумението за предсрочните парламентарни избори през април".
Хърватският журналист твърди, че Заев изглежда се надява, че международните му контакти ще му помогнат да спечели изборите, но този път той ще се сблъска с опозиция, която също има добри отношения с международните фактори.
„Заев вероятно смята, че предстоящите избори ще бъдат референдум за влизане в ЕС, а опозиционната ВМРО-ДПМНЕ ще бъде представена като партия, близка до Москва. Но този път ситуацията няма да е такава, тъй като, наред с други неща, много опозиционни лидери са тясно свързани със Запада. Изглежда, че Заев бавно пада от власт“, е заключението на изданието.
Причината за краха на правителството му, според Бродич, са дълбоко непопулярните споразумения с Гърция и България, както и Закона за официалната употреба на езиците, които „заличават нацията и идентичността й и водят до федерализация на страната, което само по себе си е начин за отцепване на райони с албанско мнозинство в Западна Македония".
„И след всички онези компромиси и удовлетворяване на условията, сега отново някой казва „не“, което е много несправедливо спрямо Македония“, е заключението на Бродич.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Рано е да се говори за служебен премиер, правителството е фокусирано върху икономическите реформи

Зоран Заев: Рано е да се говори за служебен премиер, правителството е фокусирано върху икономическите реформи

22 Октомври 2019 | 12:39 | Агенция "Фокус"
Скопие. Според министър-председателя на Северна Македония все още е рано да се обсъжда назначението на служебен премиер на страната. Правителството в Скопие е съсредоточено върху поддържане на темпото на икономическите реформи, цитира думите на Заев македонската телевизия „Канал 5“.
„Все още е рано. Правителството е ангажирано с поддържането на темпото на икономическите реформи, които се провеждат в страната през този период. Знаете, че имаме 4-процентова цел, въпреки че в бюджета е предвидена в 3,5-процентова цел. Стремим се да я постигнем, което ще означава много нови работни места, много нови инвестиции в страната, увеличен износ и повишаване на икономическия стандарт на гражданите“, обясни Заев.
Запитан дали при победа на СДСМ на изборите догодина отново ще бъде премиер, Заев отговори, че е поискал нов мандат, за да може реформите в страната да продължат.
Заев подчерта също, че не разполага с информация за твърденията на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, че някои от партиите в управляващата коалиция обсъждат преминаването към опозиционен блок. Той посочи, че всяка партия е независима в своите решения, но очаква управляващата коалицията да се увеличи с нови членове.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Боби Бобев: Сърбия ще върви към евроинтеграция, независимо дали ще има промени в политическата ситуация след изборите напролет

Д-р Боби Бобев: Сърбия ще върви към евроинтеграция, независимо дали ще има промени в политическата ситуация след изборите напролет

22 Октомври 2019 | 12:26 | Агенция "Фокус"
София. Сърбия ще върви към евроинтеграция, независимо дали ще има промени в политическата ситуация след изборите напролет. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ бившият посланик на България в Албания и Косово д-р Боби Бобев. „Сърбия е в преговорен процес с ЕС. Тя е една от двете страни, другата е Черна гора, която преговаря с ЕС. Тя е заявила категорично, че ще върви по пътя към евроинтеграцията и дори след изборите напролет, каквито и промени в политическата ситуация да има, аз мисля, че евроинтеграцията ще остане основна цел във външнополитическите приоритети на Сърбия. А там, в Сърбия иначе има политическо влияние на Русия, икономическите проекти, реализирани с посредничеството и инвестициите на Китай – това са факти, които не могат да се заобикалят и които играят своята важна роля в развитието на тази страна от региона на Западните Балкани“, посочи още д-р Боби Бобев.


Теодора ПАВЛОВА
Пълния текст на интервюто четете по късно в „Мнение“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Боби Бобев: Падане на албанското правителство е трудноосъществимо

Д-р Боби Бобев: Падане на албанското правителство е трудноосъществимо

22 Октомври 2019 | 11:56 | Агенция "Фокус"
София. Падане на албанското правителство е трудноосъществимо, защото то има своето собствено мнозинство в парламента. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ бившият посланик на България в Албания и Косово д-р Боби Бобев в коментар на исканията на албанската Демократическа партия за провеждане на предсрочни избори в страната. Той посочи, че до оставка на правителството може да се стигне единствено при наистина драматични обстоятелства. „Това е желанието на опозицията. Опозицията, така наречената Обединена опозиция в Албания, групирана около Демократическата партия, настоява за оставка на правителството на Еди Рама, за назначаване на служебен кабинет и подготовка на предсрочни парламентарни избори“, допълни още д-р Боби Бобев.

Теодора ПАВЛОВА
Пълния текст на интервюто четете по късно в „Мнение“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс инфо“ (Македония): Макрон пристига в Скопие и Тирана през ноември

„Плюс инфо“ (Македония): Макрон пристига в Скопие и Тирана през ноември

21 Октомври 2019 | 12:47 | Агенция "Фокус"
Тирана. Президентът на Франция Еманюел Макрон ще посети Скопие и Тирана през ноември, където ще проведе срещи с премиерите Зоран Заев и Еди Рама, предава скопското електронно издание „Плюс инфо“, като се позовава на информация на албанския портал Exit.al.
Изглежда, че със своето посещение френският лидер иска да докаже на двете балкански държави, че европейската им перспектива още съществува и Франция ще им помогне да достигнат тази цел. Дипломатически източник от Тирана заяви, че все още няма детайли за посещението, защото решението за визитата е взето съвсем скоро, пише Exit.al.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Сорос: Западна Европа трябва да се изправи срещу своята албанофобия

Александър Сорос: Западна Европа трябва да се изправи срещу своята албанофобия

21 Октомври 2019 | 09:59 | Агенция "Фокус"
Тирана. „Има подчертани предразсъдъци и нетърпимост към етническите албанци в Западна Европа, които не трябва да бъдат подценявани при отхвърлянето на Албания и Северна Македония от Съвета“, заяви Александър Сорос в „Туитър“, пише електронното издание на македонския вестник „Независен“.
Изявлението на Александър, син на добре известният милиардер Джордж Сорос, основателят на Фондация „Отворено общество“, идва след негативното решение на Европейския съвет за започване на преговори със Скопие и Тирана за влизане в ЕС.
„Европа трябва да се изправи срещу своята албанофобия!“ – добави той.
Освен това Сорос прикачи към своя статус и реакцията на европейския комисар по разширяването Йоханес Хан, написал: „И само да бъде ясно: Отговорността на този неуспех не е на двете страни, мнозина с право се надяваха на позитивно решение. ЕС е този, който я носи заради вътрешните си проблеми. Това подкопава доверието в ЕС“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Властта на СДСМ е към своя край, Македония ще има нов премиер на 3 януари

„Вечер“ (Македония): Властта на СДСМ е към своя край, Македония ще има нов премиер на 3 януари

21 Октомври 2019 | 08:35 | Агенция "Фокус"
Скопие. Електронното издание на близкия до опозиционната ВМРО-ДПМНЕ скопски вестник „Вечер“ публикува статия за резултатите от лидерската среща във Водно, проведена в неделя по инициатива на държавния глава на югозападната ни съседка Стево Пендаровски, като отбелязва, че „властта на СДСМ върви към край“.
След срещата премиерът и председател на СДСМ Зоран Заев информира за постигнат консенсус – предсрочни парламентарни избори на 12 април догодина. Това означава – съгласно Пържинския договор, че той ще се оттегли от поста министър-председател на 3 януари 2020 г.
Освен Заев, на срещата с Пендаровски присъства и лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, както и председателите на „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) Али Ахмети, на БЕСА на Билал Касам, на „Алианс за албанците“ Зиядин Села, на „Алтернатива“ Африм Гаши и Демократическа партия на албанците (ДПА) Мендух Тачи.
Пендаровски на свой ред отбеляза, че лидерите, присъстващи на срещата, са постигнали ясен консенсус отностно започването на преговорите за присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз възможно най-скоро.
Мицковски не направи изявление пред медиите след срещата на ръководството във вилата Водно, но написа в социалната мрежа „Фейсбук“: „Край на срама, несправедливостите и връщането назад, което донесе Зоран Заев и неговото правителство. От 3 януари ще има техническото правителство - до изборите на 12 април. Въпреки че времената са трудни, изборът никога не е бил по-ясен. Заедно вървим към голяма победа, която ще доведе до възстановяване на Македония".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Македония ще се проведат предсрочни избори на 12 април 2020 година (ОБЗОР)

В Македония ще се проведат предсрочни избори на 12 април 2020 година (ОБЗОР)

21 Октомври 2019 | 00:19 | Агенция "Фокус"
Скопие. Лидерската среща, организирана от президента на Македония Стево Пендаровски в 17:00часа местно време (18:00 часа българско време), е първата среща в този формат от началото на държавната независимост. Досега нито една лидерска среща, организирана от президента на тогавашната Република Македония и сега Република Северна Македония, не е била провеждана без участието на международен фактор.
След приключването на първата част президентът Стево Пендаровски се обърна към нацията
„Страната ни е в подобна ситуация за трети път“, каза той, като припомни и трите ситуации, но за разлика от предишните, този път Македония изпълни всички поставени условия.
Всички присъстващи лидери са изразили съгласие, че пътят към членство в ЕС е единственият път за Македония, тъй като това е единственият път към по-добро бъдеще.
„Имаме държавен консенсус, независимо от заключенията на срещата на върха на ЕС, имаме съгласието на всички присъстващи, че нямаме проблем с новата методология, която се предлага. Съгласни сме с обратимостта на процеса, защото ние няма от какво да се страхуваме и всички присъстващи казаха „не“ за каквито и да било алтернативи на процеса . Имаше предложения да ни включат в категорията „съседство“, но ние сме част от Европа и не търсим алтернатива, а само пълноправно членство в организацията“, каза президентът.
Всички, които са на власт или в опозиция през следващия период, обещаха да работят за присъединяване към Европа.
След почивката бе обсъдена втората точка, а именно предсрочните парламентарни избори и решението кога да бъдат проведени.
Предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 12 април, заяви премиерът Заев след срещата при президента Пендаровски. Това означава формиране на служебно правителство на 3 януари 2020 година.
Според канала това е била първата пречка да се отхвърли предложение, направено от премиера Заев за провеждане на изборите на 22 или 29 декември. Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски реагира най-остро, подчертавайки, че в такъв случай правилото за назначаване на служебно правителство 100 дена преди няма да бъде спазено Били са предложени и други дати, но 12 април се е оказал най-приемливият вариант.
На лидерската среща Заев потвърди позицията на партията, че за СДСМ е приемливо да се гласува в един избирателен район или с отворени листи. Не е договорен служебен премиер, Това ще бъде обсъдено в рамките на коалицията.
Премиерът заяви, че след лидерската среща ще се срещне с по-малките партии в управляващата коалиция.
Вярвам, че гражданите ще вземат мъдро решение, с което ще трасират пътя на нас политиците, които ще получим подкрепа, да ръководим страната, заяви премиерът и лидер на СДСМ Зоран Заев, който след срещата с президента Стево Пендаровски заяви, че изборите ще се проведат на 12 април догодина.
Той каза, че датата е постигната с консенсус и че е обсъдена ратификацията на Протокола за присъединяване към НАТО.
Отговаряйки на въпроси на журналистите, Заев каза, че чрез вътрешни консултации в СДСМ ще бъде избран служебният премиер, който ще встъпи в длъжност на 3 януари.
Той смята, че сега е подходящ момент да се говори за промяна на изборния модел и според СДСМ, както той посочи, е приемливо да има един избирателен район и отворени листи.
„Тази дата ни дава възможност да обсъдим изборния модел. Като председател на най-голямата политическа партия в страната, аз съм на мнение, че държавата трябва да направи крачка към демократизация на процеса. СДСМ приема варианта за един избирателен район и отворени листи. Искам да чуя и по-малките политически партии, защото по-големите партии често се събираме и не е редно сами да решаваме. Имах среща с партиите в нашата коалиция и те са за един избирателен район. Вярвам, че държавата ще намери силите да направи крачка към по-голяма демократизация на изборния процес, за да се засили плурализмът в страната чрез парламента, каза Заев.
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ заяви след срещата:
„Изборите са неизбежни след този провал. Сегашното управление е победено! На тези избори ще победи обновяването на Македония и сега ни чака работа всеки ден, за да можем да постигнем това, което сме замислили. Ще предложим закони за реформи, защото трябва да започнем от някъде. Хората трябва да дойдат в ада за нашите граждани. Ревизионизмът няма да бъде политика на ВМРО-ДПМНЕ. Призовавам прокуратурата и съдебната система да работят независимо и в тази страна не трябва да има недосегаеми професии. Никога не ми е идвало наум да защитавам престъпници. Ще се провери произхода на собствеността на всички настоящи и бивши политици. Трябва да бъдем политици, които ще гарантират модерно бъдеще за нашите граждани“.
Лидерите на партиите от албанския спектър очакват изборите да донесат промяна.
На 12 април ще имаме избори и това ще бъде добър ден за всички, когато ще изгрее ново слънце, особено при албанците, заяви лидерът на Алтернатива Африм Гаши след лидерската среща, проведена във Вила Водно по инициатива на президента Стево Пендаровски.
"Ще трябва да дойдат дългоочакваните промени и смятам, че ще е добре за всички граждани на страната", каза Гаши.
Зиядин Села , лидер на Алианса на албанците подчерта, че "12 април е възможност за промяна и възстановяване на демокрацията."
"Нека върнем надеждата на много млади хора, които бягат от страната, без условия на живот, без образование, без здравна система", каза Села.
Съгласихме се да отидем на предсрочни парламентарни избори, заяви лидерът на БЕСА Билал Касами:
„Решихме, че след случилото се с неуспеха за получаване на дата за преговори Северна Македония и гражданите на страната остават ангажирани с евроатлантическия път. Нека да си направим домашното, за да получим дата за преговори на следващата среща на върха на ЕС, каза Касами.

Редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

“Сител: (Македония): Лидерите на партиите от албанския спектър очакват изборите да донесат промяна

“Сител: (Македония): Лидерите на партиите от албанския спектър очакват изборите да донесат промяна

20 Октомври 2019 | 23:53 | Агенция "Фокус"
Скопие. Лидерите на партиите от албанския спектър очакват изборите да донесат промяна, информира македонският телевизионен канал “Сител“.
На 12 април ще имаме избори и това ще бъде добър ден за всички, когато ще изгрее ново слънце, особено при албанците, заяви лидерът на Алтернатива Африм Гаши след лидерската среща, проведена във Вила Водно по инициатива на президента Стево Пендаровски.
"Ще трябва да дойдат дългоочакваните промени и смятам, че ще е добре за всички граждани на страната", каза Гаши.
Зиядин Села , лидер на Алианса на албанците подчерта, че "12 април е възможност за промяна и възстановяване на демокрацията."
"Нека върнем надеждата на много млади хора, които бягат от страната, без условия на живот, без образование, без здравна система", каза Села.
Съгласихме се да отидем на предсрочни парламентарни избори, заяви лидерът на БЕСА Билал Касами:
„Решихме, че след случилото се с неуспеха за получаване на дата за преговори Северна Македония и гражданите на страната остават ангажирани с евроатлантическия път. Нека да си направим домашното, за да получим дата за преговори на следващата среща на върха на ЕС, каза Касами.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Вярвам, че на 12 април гражданите ще вземат мъдро решение

Зоран Заев: Вярвам, че на 12 април гражданите ще вземат мъдро решение

20 Октомври 2019 | 23:10 | Агенция "Фокус"
Скопие. Вярвам, че гражданите ще вземат мъдро решение, с което ще трасират пътя на нас политиците, които ще получим подкрепа, да ръководим страната, заяви премиерът и лидер на СДСМ Зоран Заев, който след срещата с президента Стево Пендаровски заяви, че изборите ще се проведат на 12 април догодина, цитира думите македонският вестник “Независен“.
Той каза, че датата е постигната с консенсус и че е обсъдена ратификацията на Протокола за присъединяване към НАТО.
Отговаряйки на въпроси на журналистите, Заев каза, че чрез вътрешни консултации в СДСМ ще бъде избран служебният премиер, който ще встъпи в длъжност на 3 януари.
Той смята, че сега е подходящ момент да се говори за промяна на изборния модел и според СДСМ, както той посочи, е приемливо да има един избирателен район и отворени листи.
„Тази дата ни дава възможност да обсъдим изборния модел. Като председател на най-голямата политическа партия в страната, аз съм на мнение, че държавата трябва да направи крачка към демократизация на процеса. СДСМ приема варианта за един избирателен район и отворени листи. Искам да чуя и по-малките политически партии, защото по-големите партии често се събираме и не е редно сами да решаваме. Имах среща с партиите в нашата коалиция и те са за един избирателен район. Вярвам, че държавата ще намери силите да направи крачка към по-голяма демократизация на изборния процес, за да се засили плурализмът в страната чрез парламента, каза Заев.
Относно преброяването, което трябва се проведе следващата година, Заев каза, че позицията му е, че то следва да бъде извършено през следващата година след изборите, а ако Държавната статистическа служба е готова, то може да се проведе преди изборите. "Важно е преброяването да стане възможно най-скоро", каза Заев.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицковски: Предсрочните избори са неизбежни

Християн Мицковски: Предсрочните избори са неизбежни

20 Октомври 2019 | 22:39 | Агенция "Фокус"
Скопие. Предсрочните избори са неизбежни след случилото се в страната, заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски след лидерската среща, проведена във Вила Водно по инициатива на президента Стево Пендаровски, пише македонският “Фокус“.
„Изборите са неизбежни след този провал. Сегашното управление е победено! На тези избори ще победи обновяването на Македония и сега ни чака работа всеки ден, за да можем да постигнем това, което сме замислили. Ще предложим закони за реформи, защото трябва да започнем от някъде. Ревизионизмът няма да бъде политика на ВМРО-ДПМНЕ. Призовавам прокуратурата и съдебната система да работят независимо и в тази страна не трябва да има недосегаеми професии. Никога не ми е идвало наум да защитавам престъпници. Ще се провери произхода на собствеността на всички настоящи и бивши политици. Трябва да бъдем политици, които ще гарантират модерно бъдеще за нашите граждани“, каза Мицковски.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

“Телма“ (Македония): Служебно правителство ще поеме властта от 3 януари 2020 година

“Телма“ (Македония): Служебно правителство ще поеме властта от 3 януари 2020 година

20 Октомври 2019 | 22:01 | Агенция "Фокус"
Скопие. Предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 12 април, заяви премиерът Заев след срещата при президента Пендаровски. Това означава формиране на служебно правителство на 3 януари 2020 година, информира македонският телевизионен канал “Телма“.
Според канала това е била първата пречка да се отхвърли предложение, направено от премиера Заев за провеждане на изборите на 22 или 29 декември. Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски реагира най-остро, подчертавайки, че в такъв случай правилото за назначаване на служебно правителство 100 дена преди няма да бъде спазено Били са предложени и други дати, но 12 април се е оказал най-приемливият вариант.
На лидерската среща Заев потвърди позицията на партията, че за СДСМ е приемливо да се гласува в един избирателен район или с отворени листи. Не е договорен служебен премиер, Това ще бъде обсъдено в рамките на коалицията.
Премиерът заяви, че след лидерската среща ще се срещне с по-малките партии в управляващата коалиция.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Предсрочните парламентарни избори ще се състоят на 12 април 2020 година

Зоран Заев: Предсрочните парламентарни избори ще се състоят на 12 април 2020 година

20 Октомври 2019 | 21:37 | Агенция "Фокус"
Скопие. Предсрочните парламентарни избори ще се състоят на 12 април 2020 година, заяви премиерът Зоран Заев след края на лидерската среща във Вила „Водно“ при президента Стево Пендаровски, предава македонското електронно издание “МКД“
Предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 12 април 2020 г. СДСМ настояваше изборите да се проведат на 22 или 29 декември. Представителите на ВМРО-ДПМНЕ обаче поискаха друга дата през март или април Накрая за 12 април беше постигнато споразумение. Лидерите на политическите партии се съгласиха, че преброяването трябва да се проведе догодина, но след приключването на предсрочните парламентарни избори.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стево Пендаровски: Имаме държавен консенсус, че искаме да продължим по европейския път

Стево Пендаровски: Имаме държавен консенсус, че искаме да продължим по европейския път

20 Октомври 2019 | 20:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Първата част от лидерската среща във Вила „Водно“ приключи. По време на почивката президентът Пендаровски заяви, че е обсъдено решението на лидерите на ЕС да не започват преговори за присъединяване на Македония към ЕС, информира скопският телевизионен канал “Телма“.
„Страната ни е в подобна ситуация за трети път“, каза Пендаровски, като припомни и трите ситуации, но за разлика от предишните, този път Македония изпълни всички поставени условия.
Всички присъстващи лидери са изразили съгласие, че пътят към членство в ЕС е единственият път за Македония, тъй като това е единственият път към по-добро бъдеще.
„Имаме държавен консенсус, независимо от заключенията на срещата на върха на ЕС, имаме съгласието на всички присъстващи, че нямаме проблем с новата методология, която се предлага. Съгласни сме с обратимостта на процеса, защото ние няма от какво да се страхуваме и всички присъстващи казаха „не“ за каквито и да било алтернативи на процеса . Имаше предложения да ни включат в категорията „съседство“, но ние сме част от Европа и не търсим алтернатива, а само пълноправно членство в организацията“, каза президентът.
Всички, които са на власт или в опозиция през следващия период, обещаха да работят за присъединяване към Европа.
След почивката Пендаровски обяви, че ще бъде обсъдена втората точка, а именно предсрочните парламентарни избори и решението кога да бъдат проведени.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Лидерите пристигнаха при президента

„Локално“ (Македония): Лидерите пристигнаха при президента

20 Октомври 2019 | 18:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Лидерите на политическите партии започнаха да пристигат в президентската вила „Водно“, информира македонското електронно издание “Локално“.
Лидерът на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети дойде пръв. На срещата с президента Стево Пендаровски са поканени лидерите на най-големите парламентарни партии Зоран Заев, Християн Мичковски, Али Ахмети, Зядин Села, Африм Гаши, Билал Касами и Мендух Тачи.
Освен липсата на дата за преговори с Европейския съюз, ръководството ще обсъди и дата за предсрочни парламентарни избори, обяви премиерът Зоран Заев на пресконференция в събота.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Опозицията очаква да бъде договорена дата за предсрочни избори

„Сител“ (Македония): Опозицията очаква да бъде договорена дата за предсрочни избори

20 Октомври 2019 | 18:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. Опозицията очаква да бъде договорена дата за предсрочни избори на лидерската среща, заяви вицепрезидентът на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски след среща с гражданите. Николовски не разкри предпочитаната от опозицията дата за тези избори, съобщава македонският телевизионен канал “Сител“.
СДСМ също заявиха, че страната се нуждае от бързи парламентарни избори и решението остава на гражданите.
„Европейската мечта на македонския народ, както и на албанците, сърбите, власите, турците, ромите, бошняците и всички останали, които живеят у нас - няма да бъде съсипана. Затова са необходими предсрочни избори. Избори възможно най-бързо.
Избори, в които гражданите ще вземат решение и ще потвърдят пътя, по който страната ни трябва да продължи,“ написа премиерът Зоран Заев на своя профил в социалната мрежа „Фейсбук“.
„Промените и реформите не ги прави едно правителство или 20 души. Всички трябва да се променим, всички да реформираме. Всичките два милиона“, пише той.
На масата при Пендаровски ще седнат и лидерите на четирите партии в албанския политически блок. БЕСА и ДСИ вече поискаха предсрочни избори, а решението на премиера беше приветствано и от Алианса на албанците.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): За пръв път македонски президент свиква лидерска среща без участието на международен фактор

„Макфакс“ (Македония): За пръв път македонски президент свиква лидерска среща без участието на международен фактор

20 Октомври 2019 | 17:44 | Агенция "Фокус"
Скопие. Лидерската среща, организирана от президента на Македония Стево Пендаровски в 17:00часа местно време (18:00 часа българско време), е първата среща в този формат от началото на държавната независимост. Досега нито една лидерска среща, организирана от президента на тогавашната Република Македония и сега Република Северна Македония, не е била провеждана без участието на международен фактор, коментира “Макфакс“.
Фокусът на тази среща ще бъде неуспехът да се получи дата за началото на преговорите с ЕС и организирането на предсрочни парламентарни избори. Президентът Пендаровски заяви, че е получил положителни отговори от лидерите, че ще присъстват на срещата.
Премиерът Заев подчерта, че ЕС направи историческа грешка, като не даде на страната дата за преговори. Той призова за провеждане на предсрочни избори, така че „гражданите да решат по кой път ще продължи страната“.
Обичайният инициатор на лидерските срещи е международната общност - от Европейския съюз, от представители на Държавния департамент или местни представители на посолството на САЩ в Скопие,евродепутати и други международни фактори.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Albanian Daily News: Опозицията в Албания поиска оставката на Еди Рама

Albanian Daily News: Опозицията в Албания поиска оставката на Еди Рама

20 Октомври 2019 | 08:27 | Агенция "Фокус"
Тирана. В свое прессъобщение депутатът на опозицията Арбен Кашаху, представител на Демократическата партия на Албания поиска оставката на настоящия министър-председател на страната Еди Рама, пише Albanian Daily News.
По-рано еврокомисарят по политиката за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан заяви, че на срещата от високо равнище на 18 октомври, лидерите от ЕС не са взели решение за предоставянето на дата за преговори за присъединяване на Тирана.
Такава дата не беше предоставена и на Северна Македония.
Във връзка с това, Кашаху обяви, че премиерът Рама е поставил своето лично богатство и жажда за политическа власт преди албанското европейско бъдеще и обяви, че министър-председателят носи основна вина за провала в преговорите.
Депутатът осъди опита на Рама да обвини ЕС за своя собствен провал, вместо да поеме отговорност за него. Той подчерта, че Албания може да се присъедини към Общността, ако начело на страната стои по-компетентен министър-председател.
„Еди Рама отново поставя интереса и личното си богатство и власт преди интересите на албанците и европейската съдба на Албания. Той задейства пропаганден механизъм, за да обвини ЕС, без да приеме каквато и да е отговорност (…) Това не е вина на Европа. Основната пречка пред започването на преговорите е Еди Рама. От шест години той пречи на албанската мечта да станем част от европейското семейство със своята некомпетентност. Затова, трябва да е ясно на всички, че ако Албания иска да се присъедини към ЕС, това ще трябва да стане без Еди Рама. За доброто на нашата страна, той трябва да подаде оставка“, заяви Кашаху в своето съобщение до министър-председателя.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Решението за отлагане на преговорите с Македония е историческа грешка

Зоран Заев: Решението за отлагане на преговорите с Македония е историческа грешка

19 Октомври 2019 | 14:02 | Агенция "Фокус"
Скопие. Решението на лидерите на Европейския съюз да отложат началото на преговорите със Северна Македония за присъединяването на страната към Общността е историческа грешка, заяви премиерът на републиката Зоран Заев по време на обръщение към гражданите на страната, предава TACC.
"Фактът, че Европейският съюз не може да вземе решение за откриване на преговори с нас, е неговата историческа грешка. И всички европейски лидери потвърдиха това. Направихме всичко, което се изискваше от нас, и всичко, което беше по силите ни", каза ръководителят правителството на Северна Македония.
Той благодари за подкрепата на ръководителите на европейските държави, които се застъпиха за определянето на датата на преговорите със Северна Македония.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“(Македония): Зоран Заев призова за предсрочни парламентарни избори

„Фокус“(Македония): Зоран Заев призова за предсрочни парламентарни избори

19 Октомври 2019 | 13:34 | Агенция "Фокус"
Скопие. Обръщайки се към гражданите днес, министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев обяви, че ще предложи провеждането на предсрочни парламентарни избори, предава скопската медия ”Фокус“.
„Това ще бъде моето предложение на утрешната среща с президента Стево Пендаровски. Организиране на бързи предсрочни избори възможно най-скоро, избори, на които гражданите ще кажат по кой път ще продължим“, каза Заев.
Изказването на премиера следва вчерашните интензивни консултации на различни нива относно заключенията след срещата на Европейския съвет, на която европейските лидери забавиха вземането на решение за започване на преговорите за присъединяване на Македония към Европейския съюз.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реакции в Македония и в Европа след отказа на ЕС да започне преговори със страната (ОБЗОР)

Реакции в Македония и в Европа след отказа на ЕС да започне преговори със страната (ОБЗОР)

19 Октомври 2019 | 00:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. Правителството обяви днес следобед, че се водят консултации между премиера и лидер на СДСМ Зоран Заев и неговите най-близки правителствени и партийни сътрудници, след като не бе дадено начало на преговорите за членство в ЕС
В изявлението се казва, че решението, което ще вземе Заев, ще бъде в интерес на гражданите и държавата.
Днес бе обявена неофициална информация, че Заев ще подаде оставка като премиер. Съобщава се също, че няколко лидери на ЕС са убедили Заев да продължи с реформите на страната и да не се отказва.
Германският канцлер Ангела Меркел, премиерите на Швеция и Словения и много други европейски лидери проведоха телефонен разговор с македонския премиер Заев днес.
„Моля, не се отказвайте. Напълно разбирам вашето неудовлетворение, защото вие свършихте своята част, а ние не. Нямам абсолютно никакво съмнение, че един ден вие ще станете пълноправен член на ЕС “, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в Брюксел.
„Има ясно послание от всички европейски лидери с подкрепа за страната да продължи по пътя, който е поела, да продължи с реформите и интеграцията. Всички дадоха ясно признание за стъпките, предприети от Северна Македония и че сме напълно подготвени, но че няколко държави от ЕС не са готови ", информира кабинетът на Заев.
Опозиционните партии поискаха оставката на правителството, като лидерът на ВМРО-ДПМНЕ заяви, че решението да не бъде дадена дата е поражение, но не поражение за народа, а за политиките на Заев и това правителство, което е пропито от престъпност и корупция, каза в обръщение лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, като добави, че това е политика, която е насочила македонския народ към много отстъпки и отрицание от своята идентичност.
"Това не е следствие само на едно лошо решение, а на постоянни грешки, за които ние непрекъснато предупреждавахме", каза Мицковски и добави, че сега идва резултатът и щетите вече са нанесени.
Според лидера на ВМРО-ДПМНЕ хората искат предсрочни парламентарни избори за преодоляване на кризата и тази, както каза той, „неустойчива ситуация“.
Президентът Стево Пендаровски се обърна към нацията и заяви, че "сега не е време за разочарование, апатия или за партийни сметки за получаване на политически дивиденти. Сега е моментът да се съберем отново около най-важното за нас в Република Северна Македония - нашето бъдеще и бъдещето на идните поколения. Дълбоко съм убеден, че само ако работим заедно - ще успеем!". Той свика лидерска среща в неделя, 20 октомври, като председателите на всички големи политически партии са потвърдили участието си и според Александър Дамовски, главен редактор на македонското електронно издание "МКД" тя ще прерасне в консултации дали да бъдат насрочени предсрочни избори. Според Дамовски съществуват три варианта за такива избори: да се върви към тях; да се отложат и съвпаднат с редовните през октомври догодина; да няма избори, но да се смени само министър-председателят при запазване на кабинета, като предпочитани за поста са Оливер Спасовски, Радмила Шекеринска и Никола Димитров.
В Европа повечето лидери изразиха съжаление за липсата на решение за започване на преговори с Македония и Албания. Германският канцлер Ангела Меркел, премиерите на Швеция и Словения и много други европейски лидери проведоха телефонни разговори с македонския премиер Заев днес. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер нарекоха липсата на решение "историческа грешка".
Блокирането на европейската интеграция на Македония предизвика разочарование сред македонските управляващи, което днес много европейски лидери се опитаха да поправят.
Канцлерите на Германия и Австрия Ангела Меркел и Бриджит Бирлейн вече потвърдиха на отделни пресконференции в Брюксел, че са разговаряли със Заев по телефона и са го насърчили да продължи работата си.
„Ще се опитаме да сведем последствията до най-ниското възможно ниво чрез тесни контакти с тези страни. Но, разбира се, ще има разочарование. Днес разговарях със Зоран Заев в Северна Македония. Искаме да се върнем към темата “, каза Меркел днес следобед.
Председателите на Европейския съвет и Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер също предложиха утеха, като заявиха, че ЕС е направил голяма грешка.
„Моля Ви, не се отказвайте. Напълно разбирам вашето неудовлетворение, защото вие изпълнихте вашата част, а ние не. Нямам абсолютно никакво съмнение, че един ден вие ще станете пълноправен член на ЕС “, каза Туск в Брюксел.
Юнкер разкритикува решението като "историческа грешка" и каза, "ако ЕС иска да бъде уважаван по целия свят, той трябва да спазва обещанията си".
Правителството потвърди телефонни разговори с европейски лидери, но все още няма информация за позицията на премиера след случилото се в Брюксел.
„Има ясно послание от всички европейски лидери с подкрепата на държавата да продължи по пътя, който е поела, да продължи с реформите и интеграцията. Всички дадоха ясно признание на стъпките, предприети от Северна Македония и че сме напълно подготвени, но че няколко държави от ЕС не са готови ", информира кабинетът на Заев.
Единствено президентът Макрон внесе различие, като не само, че защити позицията си, но дори постави под съмнение по-нататъшното разширяване на съюза.
"Обсъждахме визията на всеки от нас за Европа. Не мисля, че разширяването е единствената политика за добросъседство", каза Макрон и добави, че ЕС не функционира както сега.
Той подчерта, че „тези страни“ трябва да имат „стратегически дневен ред“, но не е задължително те да бъдат бъдещи страни-членки на ЕС.
Макрон повтори необходимостта от реформиране на процеса на преговори със страните кандидатки и призова той да бъде обратим, т.е. да може да бъде спрян.
Френският президент особено приветства усилията на премиера Зоран Заев за Преспанското споразумение и конституционните промени.
„Тези промени бяха част от изискванията на ЕС, но повече държави имат резерви, не защото няма напредък, има напредък, но има несъответствия, включително относно миграцията и спазването на определени правила“, каза Макрон.
Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис подчерта, че Гърция подкрепя европейската перспектива на Западните Балкани и „е поставил конкретни условия в процеса“, като обясни, че на срещата той е представил позицията на гръцкото правителство по Преспанското споразумение, защо го смята за лоша сделка, но повтаря това от момента, когато е ратифициран, че е задължена да го прилага.
На въпрос дали се е свързал с министър-председателя на Северна Македония в Брюксел, Мицотакис отговори отрицателно и обясни какво точно е казал на Заев по време на срещата им в Ню Йорк.
„Не се свързах с Заев, докато той беше тук. По време на Европейския съвет казах това, което казах и на самия Заев, когато се срещнахме в Ню Йорк, и дадох да се разбере, че „за мен в Преспанското споразумение има проблеми. Това е проблематично споразумение, но трябва да го спазвам и не го виждам пречка за вашия европейски път, абсолютно съм убеден, че сте съгласен с това споразумение и със сигурност сте в настроение да разрешавате нерешените въпроси. произтичащи от него като основния нерешен въпрос относно търговските марки. " Ще му кажа това и когато говоря с него отново,“ каза Мицотакис.
Относно вътрешнополитическите развития в Македония, гръцкият премиер отказа коментар.
„Не бих искал да правя допълнителна оценка какво може да се случи в Северна Македония. Това е вътрешен въпрос на съседната страна,“ отговори Мицотакис.

Редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кириакос Мицотакис: Резултатът не е добър нито за Балканите, нито за Гърция

Кириакос Мицотакис: Резултатът не е добър нито за Балканите, нито за Гърция

18 Октомври 2019 | 22:47 | Агенция "Фокус"
Атина. Резултатът от срещата на върха на ЕС не е добър нито за Балканите, нито за Гърция, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, цитиран от кореспондента на Македонската информационна агенция (МИА) в Атина и скопското електронно издание “Слободен печат“.
Резултатът беше такъв , че не ни позволи да вземем решение и това не е добре нито за Балканите, нито за Гърция, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис на пресконференция в Брюксел относно резултатите от срещата на върха на ЕС, като говори за разширяването на ЕС, "за което за съжаление не успяхме да постигнем споразумение", съобщава кореспондентът на МИА в Атина.
„Не беше възможно да се постигне единодушие. Три държави не се съгласиха, така че това не ни позволи да вземем решение. Мисля, че това не е добре. И мисля, че това също не е добре за цялостната стабилност на Балканите, защото европейската перспектива на Западните Балкани трябва да бъде отворена, за да може да има по-голяма стабилност и икономически просперитет в региона. Мисля, че и за Гърция не е добре, защото основното оръжие, което Гърция има в ръцете си, за да се справи с проблемите, които има с двете страни, е европейската перспектива пред тях“, каза Мицотакис.
Гръцкият премиер поясни, че колкото по-близо са двете страни към европейския път, толкова повече Гърция получава възможност да се справи с проблемите на двустранно ниво в рамките на процеса на преговори с ЕС.
Мицотакис подчерта, че Гърция подкрепя европейската перспектива на Западните Балкани и „е поставил конкретни условия в процеса“, като обясни, че на срещата той е представил позицията на гръцкото правителство по Преспанското споразумение, защо го смята за лоша сделка, но повтаря това от момента, когато е ратифициран, че е задължена да го прилага.
На въпрос дали се е свързал с министър-председателя на Северна Македония в Брюксел, Мицотакис отговори отрицателно и обясни какво точно е казал на Заев по време на срещата им в Ню Йорк.
„Не се свързах с Заев, докато той беше тук. По време на Европейския съвет казах това, което казах и на самия Заев, когато се срещнахме в Ню Йорк, и дадох да се разбере, че „за мен в Преспанското споразумение има проблеми. Това е проблематично споразумение, но трябва да го спазвам и не го виждам пречка за вашия европейски път, абсолютно съм убеден, че сте съгласен с това споразумение и със сигурност сте в настроение да разрешавате нерешените въпроси. произтичащи от него като основния нерешен въпрос относно търговските марки. " Ще му кажа това и когато говоря с него отново,“ каза Мицотакис.
Относно вътрешнополитическите развития в Македония, гръцкият премиер отказа коментар.
„Не бих искал да правя допълнителна оценка какво може да се случи в Северна Македония. Това е вътрешен въпрос на съседната страна,“ отговори Мицотакис.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Трябва ли Македония да чука отчаяно на вратата на ЕС?

„Фокус“ (Македония): Трябва ли Македония да чука отчаяно на вратата на ЕС?

18 Октомври 2019 | 21:55 | Агенция "Фокус"
Скопие. След вето на Гърция през 2008 г. Македония получи нова блокада за започване на преговори за членство, този път с Франция. Френският президент Еманюел Макрон дори заяви в изявление, че не всички съседни на ЕС държави трябва да станат членове на Европейския съюз, поставяйки под въпрос политиката на разширяване към Западните Балкани, пише македонският „Фокус“ в материал, представен без редакторска намеса.
В такава ситуация, когато Македония, както би казал премиерът Зоран Заев, “заложи всичко“ и картите се оказаха недостатъчни за започване на преговори, трябва ли да играем нова игра в покера с ЕС или трябва да се откажем?
След смяната на името и с цел присъединяване към ЕС и НАТО, както гласеше въпросът за референдума, македонските граждани се чувстват изиграни. Но както казва Люпчо Петковски, директор на Eurotink, на новата ситуация не трябва да се отговаря с национализъм, а с разумна гордост.
Той казва, че думите на Макрон предполагат, че ЕС може повече да не иска да се разширява, а желанието ни за членство се основава именно на ангажимента за разширяване. От изявлението на френския президент трябва да преценим сами, че параметрите на разширяването се променят и да търсим решение, смята Петковски.
„Излишно е да казваме, че се отказваме, но цялото ни желание за членство в ЕС се основава на минали решения и ние се придържаме към тях. Такова решение от миналото е Солунската програма, в която ЕС отново подчерта, че всички страни от Западните Балкани имат европейско бъдеще. Ако тези параметри се променят, трябва да е ясно и е необходимо време. Не трябва да се провежда политика на злобата, но ако тези параметри са променени, трябва да ни кажат или да преценяваме сами по тези изявления. Сега се оказва, че сме изиграни. Това, което казва Макрон, е, че тези параметри са се променили и ние сами трябва да го схванем. Езикът, който използва, показва не само тактическа маневра, но и нежелание за разширяване. Трябва да оценим това и да потърсим лекарство. Необходимо е време това да улегне и да продължим напред с живота. Трябва да се измисли добър прогресивен отговор как да продължим напред, каза Петковски в изявление пред "Фокус".
На въпрос дали Македония може да продължи напред и да просперира без ЕС, Петковски казва, че всичко е възможно.
„Всичко е възможно, всичко е възможно и без ЕС. И досега сме преживели и сме плували сами. Всички мислеха, че ще се провалим като малка страна, но ето ни. Имахме и успехи, и провали, и грешки, и добри неща, и с всичко сами сме се справили. Човек не трябва да отговаря с национализъм и да обвинява някого. Трябва да се отговори с разумна гордост и разумен план за бъдещето. Обмислено и рационално трябва да постъпят нашите политически лидери. С хладни глави, с мисъл, стъпка по стъпка и ще се видим по-нататък. Ние вървим напред, казва Петковски.
Докато чакаме дали премиерът Заев ще подаде оставка или ще се подчини на колегите си от партията, които казват „Не може, шефе!“, македонските граждани тази вечер отново ще заспят с чувство, че са изиграни от страна на идеализираната Европа.

Превод: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Зоран Заев проведе консултации с Али Ахмети и с най-близките си сътрудници

„МКД“ (Македония): Зоран Заев проведе консултации с Али Ахмети и с най-близките си сътрудници

18 Октомври 2019 | 20:57 | Агенция "Фокус"
Скопие. Консултациите на премиера Зоран Заев с лидера на ДСИ Али Ахмети, правителственият партньор в коалицията, приключиха. Резултатът от тази среща не е известен, пише македонското електронно издание “МКД“
Правителството обяви днес следобед, че се водят консултации между премиера и лидер на СДСМ Зоран Заев и неговите най-близки правителствени и партийни сътрудници, след като не бе дадено начало на преговорите за членство в ЕС
В изявлението се казва, че решението, което ще вземе Заев, ще бъде в интерес на гражданите и държавата.
Днес бе обявена неофициална информация, че Заев ще подаде оставка като премиер. Съобщава се също, че няколко лидери на ЕС са убедили Заев да продължи с реформите на страната и да не се отказва.
Германският канцлер Ангела Меркел, премиерите на Швеция и Словения и много други европейски лидери проведоха телефонен разговор с македонския премиер Заев днес.
„Моля, не се отказвайте. Напълно разбирам вашето неудовлетворение, защото вие свършихте своята част, а ние не. Нямам абсолютно никакво съмнение, че един ден вие ще станете пълноправен член на ЕС “, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в Брюксел.
„Има ясно послание от всички европейски лидери с подкрепа за страната да продължи по пътя, който е поела, да продължи с реформите и интеграцията. Всички дадоха ясно признание за стъпките, предприети от Северна Македония и че сме напълно подготвени, но че няколко държави от ЕС не са готови ", информира кабинетът на Заев.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Дамовски, МКД: Няма официално информация премиерът на Северна Македония Зоран Заев да е подал оставка

Александър Дамовски, МКД: Няма официално информация премиерът на Северна Македония Зоран Заев да е подал оставка

18 Октомври 2019 | 20:46 | Агенция "Фокус"
София. Няма официално информация премиерът на Северна Македония Зоран Заев да е подал оставка. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ главният редактор на електронното издание МКД Александър Дамовски. Той се позова на прессъобщение от правителството, според което е свикана консултативна среща на премиера с неговите съветници, на която се обсъжда възможността за оставка и предизвикване на предсрочни избори. Дамовски добави, че евентуална оставка може да бъде използвана, за да се оправдае премиерът Заев за отказа за назначаване на дата и да прехвърли вината към ЕС, а не проблемът да бъде фокусиран върху корупционните афери от последните години, в които са замесени високопоставени членове на управляващите и министри.„Онова, което е най-важното, според мен, е неразбирането на нашата дипломация, на нашите лидери за това, какво се е случило всъщност в Брюксел и препоръките на европейските лидери за това, как Северна Македония да се реформира. И е странно виждането на нашето лидерство, на нашата власт, че могат да се справят с тази грешна брюкселска дипломация, като я излъжат за тайните проекти, които постоянно се правеха тук на темата корупция и правова държава“, допълни главният редактор.
Александър Дамовски каза още, че няма да се състои среща между Зоран Заев и лидера на опозицията Християн Мицкоски. По негови думи в неделя ще бъде проведена среща с президента Стево Пендаровски, която ще прерасне в консултации дали да бъдат насрочени предсрочни избори. Според Дамовски съществуват три варианта за такива избори: да се върви към тях; да се отложат и съвпаднат с редовните през октомври догодина; да няма избори, но да се смени само министър-председателят при запазване на кабинета, като предпочитани за поста са Оливер Спасовски, Радмила Шекеринска и Никола Димитров.

Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

За да не попаднат под чуждо влияние, Северна Македония и Албания трябва да са в ЕС (ОБЗОР)

За да не попаднат под чуждо влияние, Северна Македония и Албания трябва да са в ЕС (ОБЗОР)

18 Октомври 2019 | 20:29 | Агенция "Фокус"
София. Лидерите на страните от Европейския съюз спориха в напрегнат дебат за започването на преговори за членството на Северна Македония и Албания, но в крайна сметка не успяха да постигнат споразумение дори за изявлението след края на срещата. Пръв коментира темата след новината премиерът Бойко Борисов в Брюксел. Според политолога доц. Антоний Гълъбов последиците от отлагането на преговорите за членство на Северна Македония и Албания в ЕС ще бъдат тежки и за Общността. Той смята, че отлагането на даване на дата за начало на преговорите ще бъде лош сигнал за обществата на тези две страни. Едновременно с това ще покаже, че ЕС не може да постигне съгласие по отношение на прилагането на собствените си правила. Според него отлагането и забавянето на воденето на тези преговори няма да доведе до подобряване на ситуацията. По думите му нормалният политически процес е да влезем в процес на преговори и тогава вече да бъдат определени съответните изисквания към Северна Македония и Албания. Доц. Антоний Гълъбов добави, че Европейският съвет би могъл да се ангажира с това, че в началото на следващата година преговорите със Северна Македония и Албания ще започнат. По този начин ще бъдат удовлетворени и очакванията на страните, които не желаят този процес да започне сега, но няма да бъде загубена европейската перспектива за присъединяване на Северна Македония и Албания. Мнението на Антоний Гълъбов сподели и бившият ни посланик в Албания и Косово д-р Боби Бобев, посочвайки, че взетото на Европейски съвет решение ще изостри вътрешнополитическата обстановка в двете балкански страни. Той обясни тази вероятност с изключително силните опозиции в Албания и Северна Македония, за които решението на евролидерите ще бъде аргумент да атакува мнозинството и правителството. Според Бобев разочарованието в Скопие и Тирана ще е огромно и ще отвори ниша за евроскептицизъм.
Историкът проф. Пламен Павлов изказа мнението, че неприсъединяването на Северна Македония и Албания към ЕС ще бъде удобна възможност в двете страни да бъде прокарано чуждо влияние от страни като Русия, Китай и Турция например. Такова потенциално стечение на обстоятелствата Павлов посочи, че е нежелателно и няма съответствие нито с европейските, нито с българските интереси, нито с тези на хората в Северна Македония и Албания.
Темата коментира и историкът проф. Светлозар Елдъров, като той погледна въпроса от българска страна и заяви, че страната ни трябва да следва най-напред своя национален интерес, който се състои в нуждата Северна Македония да изпълни рамковите условия, които правителството ни постави пред нея в замяна на подкрепа за начало на преговорите ѝ за присъединяване към ЕС.
През деня от прессъобщения на правителствената информационна служба станаха ясни две неща: Европейският съвет ще се върне към обсъждане на темата за разширяване на ЕС преди Срещата на върха ЕС - Западни Балкани, която предстои да се проведе през май догодина в Загреб в рамките на Хърватското председателство. Второто: през нощта след решението на Европейския съвет премиерът Бойко Борисов е провеждал няколко телефонни разговора с македонския си колега Зоран Заев, в които го е посъветвал да не подава оставката си. Тази вероятност в коментари за „Фокус“ обсъдиха историците проф. Пламен Павлов, проф. Светлозар Елдъров, както и бившият ни посланик в Албания и Косово д-р Боби Бобев. Според Бобев вероятността за оставка на Зоран Заев съществува при всяко едно положение, но трудно може да се предвиди дали ще се реализира на практика. По думите му има шанс македонското правителство да падне не за нещо друго, а защото ще загуби своето парламентарно мнозинство на база на това, че не е изпълнило своите поети ангажименти. Проф. Пламен Павлов коментира, че няма никакво основание Заев да подава оставката си, тъй като позицията по отношение на Северна Македония и Албания няма пряка връзка с водената от него политика. По думите на проф. Светлозар Елдъров пък една потенциална оставка на македонския премиер вероятно не би се отразила добре на България, тъй като вероятността неговото място да заеме политик, проявяващ злонамерено отношение към страната ни, е голяма.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еманюел Макрон: Да разделим Северна Македония от Албания би било смъртоносна политическа грешка

Еманюел Макрон: Да разделим Северна Македония от Албания би било смъртоносна политическа грешка

18 Октомври 2019 | 20:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. Френският президент Еманюел Макрон призна, че вчера за началото на преговорите с Македония имаше ясно мнозинство от страните, но не и за Албания. Той също призна, че е против разделянето на двете страни, цитира думите му скопското електронно издание “МКД“
"Зелена светлина за Северна Македония без Албания би била смъртоносна политическа грешка. Това беше единственият възможен консенсус, но това щеше да предизвика политически и социални движения на невероятно насилие не само сред албанското малцинство в Северна Македония, но и във всички страни, където има албанско малцинство", каза той.
В първото си публично обръщение след блокирането на преговорите с Македония и Албания френският президент заяви, че пълноценното членство в ЕС вече не трябва да бъде единствената политика към съседите на ЕС, поставяйки за първи път въпроса за европейското бъдеще и перспективите на страните от Западните Балкани, заложени в Солун през 2003 г.
"Обсъждахме визията на всеки от нас за Европа. Не мисля, че разширяването е единствената политика за добросъседство", каза Макрон и добави, че ЕС не функционира както сега.
Той подчерта, че „тези страни“ трябва да имат „стратегически дневен ред“, но не е задължително те да бъдат бъдещи страни-членки на ЕС.
Макрон повтори необходимостта от реформиране на процеса на преговори със страните кандидатки и призова той да бъде обратим, т.е. да може да бъде спрян.
Френският президент особено приветства усилията на премиера Зоран Заев за Преспанското споразумение и конституционните промени.
„Тези промени бяха част от изискванията на ЕС, но повече държави имат резерви, не защото няма напредък, има напредък, но има несъответствия, включително относно миграцията и спазването на определени правила“, каза Макрон.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Европейските лидери утешават Зоран Заев: „Не се отказвайте“

Deutsche Welle: Европейските лидери утешават Зоран Заев: „Не се отказвайте“

18 Октомври 2019 | 19:37 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел, премиерите на Швеция и Словения и много други европейски лидери проведоха телефонни разговори с македонския премиер Заев днес. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер нарекоха липсата на решение "историческа грешка", пише Deutsche Welle
Блокирането на европейската интеграция на Македония предизвика разочарование сред македонските управляващи, което днес много европейски лидери се опитаха да поправят.
Канцлерите на Германия и Австрия Ангела Меркел и Бриджит Бирлейн вече потвърдиха на отделни пресконференции в Брюксел, че са разговаряли със Заев по телефона и са го насърчили да продължи работата си.
„Ще се опитаме да сведем последствията до най-ниското възможно ниво чрез тесни контакти с тези страни. Но, разбира се, ще има разочарование. Днес разговарях със Зоран Заев в Северна Македония. Искаме да се върнем към темата “, каза Меркел днес следобед.
Председателите на Европейския съвет и Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер също предложиха утеха, като заявиха, че ЕС е направил голяма грешка.
„Моля Ви, не се отказвайте. Напълно разбирам вашето неудовлетворение, защото вие изпълнихте вашата част, а ние не. Нямам абсолютно никакво съмнение, че един ден вие ще станете пълноправен член на ЕС “, каза Туск в Брюксел.
Юнкер разкритикува решението като "историческа грешка" и каза, "ако ЕС иска да бъде уважаван по целия свят, той трябва да спазва обещанията си".
Правителството потвърди телефонни разговори с европейски лидери, но все още няма информация за позицията на премиера след случилото се в Брюксел.
„Има ясно послание от всички европейски лидери с подкрепата на държавата да продължи по пътя, който е поела, да продължи с реформите и интеграцията. Всички дадоха ясно признание на стъпките, предприети от Северна Македония и че сме напълно подготвени, но че няколко държави от ЕС не са готови ", информира кабинетът на Заев.
Според правителствени източници Заев провежда консултации на различни нива през целия ден за следващите стъпки на неговото правителство.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

“Sputnik” (Сърбия): Македонското правителство отхвърли информации, че Зоран Заев е подал оставка

“Sputnik” (Сърбия): Македонското правителство отхвърли информации, че Зоран Заев е подал оставка

18 Октомври 2019 | 19:06 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският премиер Зоран Заев не е подал оставка, заявиха пред сръбската агенция Танюг от кабинета на министър-председателя на Македония Зоран Заев, цитиран от сръбското издание на руската агенция Sputnik.
Попитанo от Танюг дали информацията, предоставена от определени медии, че премиерът Зоран Заев е подал оставка е вярна, македонското правителство отговори, че информацията е неточна.
"Точната информация е, че Заев не е подал оставка", е било отговорено на Танюг.
Според македонската информационна агенция МИА Заев в момента провежда интензивни консултации на различни нива, след решението Европейския съвет да не започва преговори със Северна Македония.
Според предишна неофициална информация на Sputnik, Заев е бил депозирал оставката си и е уведомил чуждите посолства.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“ (Македония): Еманюел Макрон ще посети Скопие и Тирана

„Нова ТВ“ (Македония): Еманюел Макрон ще посети Скопие и Тирана

18 Октомври 2019 | 18:56 | Агенция "Фокус"
Париж. Френският президент Еманюел Макрон на заключителна пресконференция на срещата на върха в Брюксел, приветствайки смелостта на премиерите на Северна Македония и Албания, Зоран Заев и Еди Рама, обяви, че скоро ще ги посети, предава Македонската информационна агенция, цитирана от скопския телевизионен канал “Нова ТВ“
Той заяви на днешната пресконференция, че в Европейския съвет няма единодушие относно датата за начало на преговорите със Северна Македония и Албания. Имаше голямо мнозинство, но много държави казаха „не“ на Албания.
„Високо оценявам усилията на Еди Рама и Зоран Заев. И двамата са много смели. С нетърпение очаквам да ги посетя през следващите месеци. Те работят и ние ще си свършим работата. Но нека не се лъжем. Трябва да постигнем напредък в нашите процеси и едва тогава ще можем да започнем разговори с тях, но не както досега, тъй като вече няма смисъл, добави той.
„Налице е контрапродуктивна и погрешнаа стратегия за оказване на натиск върху Франция и Холандия, особено по въпроса за разширяването на ЕС с Албания и Северна Македония ", заяви анонимен източник в Елисейския дворец.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Официален Париж: Франция е за започване на преговорите с Македония, но след като бъдат изпълнени условията

Официален Париж: Франция е за започване на преговорите с Македония, но след като бъдат изпълнени условията

18 Октомври 2019 | 17:46 | Агенция "Фокус"
Париж. Франция не е против започването на преговори за членство в ЕС със Северна Македония и Албания, но трябва да бъдат изпълнени две условия, които са много важни - за Северна Македония това е въпросът на Специалната прокуратура, а за Албания - съдебната реформа, каза директорът за континентална Европа във френското външно министерство, Фредерик Мондолони за European Western Balkans, цитиран от македонския телевизионен канал “Сител“.
„Не става въпрос само за френската позиция. Европейският съвет е разделен по този въпрос. Някои страни са за започване на преговори с двете страни, докато други искат да започнат преговори само с една от тях. Някои страни също включват двустранни въпроси в процеса, каза Мондолони, отговаряйки на въпрос за противопоставянето на Франция към започване на преговори със Северна Македония и Албания.
Той подчертава, че Франция също изисква реформи в процеса на преговори, особено в областта на върховенството на закона, което, според него, е сериозен проблем не само с кандидатите за членство, но и с някои държави-членки на ЕС.
„Нуждаем се от реформа на тази политика и това е амбициозна програма, но и ангажимент на френския президент. Действащият френски президент е ангажиран с европейските перспективи, но той иска те да бъдат надеждни и иска Западните Балкани да бъдат част от функциониращ клуб,“ казва Мондолони.
Попитан какъв вид послание се изпраща до други балкански страни, без да е взето решение за започване на преговори за Северна Македония, която направи значителна крачка напред в разрешаването на спора за името с Гърция, Мондолони казва, че страната "трябва да бъде сериозна с реформите".
„Споразумението от Преспа е значителна стъпка напред. Ние заявихме това ясно, но това не беше единственото условие, поставено през юни 2018 г. за започване на процеса на присъединяване. Разговаряхме по този въпрос миналата година и ще го направим отново тази година, казва Мондолони.
Той подчертава, че "това не е краят на историята и не е краят на процеса" на разширяване.
„Западните Балкани имат европейска перспектива и ние работим в тази посока. Трябва да сме последователни и отговорни,“ казва Мондолони.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Стево Пендаровски свиква лидерска среща в неделя

„Фокус“ (Македония): Стево Пендаровски свиква лидерска среща в неделя

18 Октомври 2019 | 17:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. Президентът на Македония Стево Пендаровски свиква лидерска среща в неделя, след като Европейският съюз не взе решение за започване на преговори със страната, пише македонският “Фокус“.
Партийните лидери приеха поканата на президента, заяви самият той в рамките на обръщението си към нацията.
„В такива моменти, това което най-малко трябва да правим е да насочим нашето недоволство към определени държави-членки на Съюза и ненужно да губим енергия за създаване на политическо напрежение.. В името на нашето бъдеще призовавам политическите ни партии да оставят настрана своите партийни интереси и да потвърдим нашата визия за бъдещето на страната,“ каза Пендаровски.
Той добави, че поканата е изпратена до председателите на основните парламентарни партии, както от управляващото мнозинство, така и от опозицията и че всички лидери са я приели.
„Аз получих положителен отговор от всички поканени за неделя, 20 октомври. Сега не е време за разочарования, апатия и партийни сметки за получаване на политически дивиденти. Време е да се съберем отново около най-важното за нас - нашето бъдеще и бъдещето на идните поколения. Само ако работим заедно - ще успеем,“ каза президентът.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицковски: Необходими са предсрочни избори за преодоляване на кризата

Християн Мицковски: Необходими са предсрочни избори за преодоляване на кризата

18 Октомври 2019 | 16:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. Решението да не бъде дадена дата е поражение, но не поражение за народа, а за политиките на Заев и това правителство, което е пропито от престъпност и корупция, каза в обръщение лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, като добави, че това е политика, която е насочила македонския народ към много отстъпки и отрицание от своята идентичност.
"Това не е следствие само на едно лошо решение, а на постоянни грешки, за които ние непрекъснато предупреждавахме", каза Мицковски и добави, че сега идва резултатът и щетите вече са нанесени.
Според лидера на ВМРО-ДПМНЕ хората искат предсрочни парламентарни избори за преодоляване на кризата и тази, както каза той, „неустойчива ситуация“.
Мицковски призова за спешна среща на лидерите в държавата, за да се обсъди бъдещето на Македония.
„ВМРО-ДПМНЕ ще предложи план за консултации с експерти за провеждане на подходящите реформи. Реформи, които ще означават големи стъпки в бъдеще. Имаме решение на уравнението как да превърнем Македония в съвременна и модерна държава ", каза лидерът на опозиционната партия и добави, че настоящото правителство е имало шанс да постигне резултати, но единствено е дало обещания, които не са изпълнени.
В края на обръщението Мицковски призова гражданите да застанат с ВМРО-ДПМНЕ в защита на бъдещето на идните поколения и бъдещето на Македония.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нивата на водопада Виктория намаляват след продължителна суша, която засегна голяма част от южната част на Африка. 9 декември 2019 г.
Нивата на водопада Виктория намаляват след продължителна суша, която засегна гол...

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.