НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:30


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Независен“ (Македония): В Охрид продължават преговорите за „Балкански Шенген“ между Сърбия, Албания и Македония

„Независен“ (Македония): В Охрид продължават преговорите за „Балкански Шенген“ между Сърбия, Албания и Македония

7 Ноември 2019 | 11:36 | Агенция "Фокус"
Охрид. На 9 ноември в Охрид продължават тристранните срещи между властите на Македония, Албания и Сърбия за улесняване на потока на стоки, услуги, капитал и хора. Датата за провеждането на втората среща в рамките на инициативта за създаване на т.нар. „малък Шенген“ бе обявена от сръбския държавен глава Александър Вучич, пише електронното издание на скопския вестник „Независен“.
Той каза, че е разговарял с премиерите на Северна Македония и Албания Зоран Заев и Еди Рама относно предстоящата среща в Охрид, която продължи разговорите за създаването на така наречения „малък Шенген“. Вучич публикува в профила си в Instagram снимка на бюро, със съобщението „отличен конферентен разговор с Рама и Заев преди важната среща на върха в Охрид на 9 ноември“.
На 10 октомври Вучич беше домакин на Рама и Заев в Нови Сад, където беше приета декларация, която предвижда преговорите за премахване на пречките пред свободния поток на стоки, услуги, капитали и хора да продължат в Охрид, където се очаква да бъдат представени конкретни мерки.
Новината за телефонния разговор на Вучич с премиерите на Македония и Албания дойде малко след срещата му в Белград със специалния пратеник на държавния секретар на САЩ Матю Палмър, който беше в Скопие няколко дни по-рано.
На съвместна пресконференция с Палмър Вучич заяви, че Сърбия се ангажира да си сътрудничи със страните от Западните Балкани, както се вижда от продължаването на срещите със Северна Македония и Албания тази седмица в Охрид, а след това и с други страни в региона. Сръбският президент благодари на САЩ за подкрепата за тази идея.
„Мога открито да кажа, че САЩ подкрепиха тази идея, която се основава на четирите основни свободи на движение на стоки, хора, услуги и капитали и очакваме по-нататъшна подкрепа от Палмър и САЩ, като цяло“, заяви сръбският лидер.
Първоначално инициативата „малък шенген“ срещна резерви сред бизнесмените в Македония, за разлика от настроенията в бизнес средите в Сърбия, за които се смята, че ще имат най-голяма полза като доминиращата икономика в региона.
Преди първата среща на Заев - Вучич - Рама в Нови Сад, която се проведе непосредствено преди срещата на върха на ЕС в Брюксел, президентът на Федерацията на търговските палати Даниела Арсовска заяви, че трябва да се даде приоритет на реформите, които са ключови за постигането на дата на преговори, а не гетоизиране със съседите, което не би постигнало никакъв напредък.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Косово): Работните групи на „Самоопределение“ и ДЛК продължават консултациите за съставяне на коалиция

RTK (Косово): Работните групи на „Самоопределение“ и ДЛК продължават консултациите за съставяне на коалиция

7 Ноември 2019 | 10:44 | Агенция "Фокус"
Прищина. Работните групи на движение „Самоопределение“ и Демократическата лига на Косово (ДЛК) ще проведат нови консултации, за да обсъдят социалните политики и инфраструктурните проекти на бъдещата им коалиция, предава RTK.
Срещата ще се проведе в 15:00 часа местно време (16:00 часа българско време). RTK съобщава, че работните групи са почти във финална фаза на дискусиите. След това лидерите на двете политически партии Албин Курти и Иса Мустафа ще обсъдят предложенията на работните групи. След последното заседание на представителите на двете партии, проведено в понеделник, от „Самоооределение“ заявиха, че преговорите за създаване на новото правителство ще приключат до десетина дни.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): Диаспората осигури на „Самоопределение“ още едно място в парламента

Zeri (Косово): Диаспората осигури на „Самоопределение“ още едно място в парламента

6 Ноември 2019 | 10:23 | Агенция "Фокус"
Прищина. Централната избирателна комисия (ЦИК) на Косово обработи бюлетините от косовската диаспора, след което стана ясно, че движение „Самоопределение“ печели още едно място в парламента, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Zeri.
От 2039 бюлетини, партията на Албин Курти печели 1 154 гласа. На второ място се нарежда Демократическата лига на Косово (ДЛК) с 395, следвана от Демократическата партия на Косово с 276, коалицията „Алианс за бъдещето на Косово" на Рамуш Харадинай и Социалдемократическата партия със 79 и коалицията около НИСМА с 26 гласа. Говорителят на ЦИК Валмир Елези обясни, че бюлетините на диаспората са преброени, окончателните резултати ще бъдат обявени в рамките на деня, ако не бъдат внесени жалби.
От редакцията подчертават, че въз основа на текущите изчисления, „Самоопределение“ се очаква да получи още едно депутатско място в парламента в Прищина. Така партията ще разполага с общо 32.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Telegrafi (Косово): Коалицията между „Самоопределение“ и ДЛК не е в опасност, но някои въпроси трябва да бъдат уредени преди споразумението

Telegrafi (Косово): Коалицията между „Самоопределение“ и ДЛК не е в опасност, но някои въпроси трябва да бъдат уредени преди споразумението

5 Ноември 2019 | 11:13 | Агенция "Фокус"
Прищина. Вицепредседателят на Демократическа лига на Косово (ДЛК) Агим Велиу увери, че няма опасност от провал на преговорите за коалиция с движение „Самоопределение“, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Telegrafi.
„Екипите работят. Те се придържат към програмата на дневния ред. След това те ще преминат към политически преговори, в резултат на които ще бъде съставена коалицията“, обясни Велиу.
Той обаче отбеляза, че някои въпроси трябва да бъдат уредени преди коалиционното споразумение. „Добре е да се дефинират нещата така, че да се избегне излишна криза през 2021 г.“, подчерта Велиу, визирайки изтичането на мандата на настоящия косовски президент Хашин Тачи. „ДЛК има много консенсусни фигури за президент, но тази на Иса Мустафа е най-известната в това отношение", припомни вицепредседателят на партията.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Вучич обсъди със Заев и Рама срещата на върха в Охрид за „мини Шенген“

„Алсат-М“ (Македония): Вучич обсъди със Заев и Рама срещата на върха в Охрид за „мини Шенген“

4 Ноември 2019 | 15:25 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският президент Александър Вучич е провел телефонен разговор с премиерите на Северна Македония и Албания Зоран Заев и Еди Рама за предстоящата среща в Охрид, на която ще бъдат продължени дискусиите за създаване на т.нар. „мини Шенген", предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
За съответното Вучич обяви в социалните мрежи, като публикува своя снимка в кабинета си, до телефона и многобройни документи, със съобщението: „Отличен конферентен разговор с Рама и Заев преди важната среща на върха в Охрид на 9 ноември ”.
Миналия месец в Нови Сад бе приета декларация за премахване на бариерите пред свободния поток на стоки, услуги, капитали и хора между трите държави. Очаква се в Охрид да бъдат представени конкретни мерки за реализирането на идеята.
Телефонният разговор със Заев и Рама е осъществен малко след преговорите, които Вучич проведе в Белград със специалния пратеник на държавния секретар на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър. На съвместна пресконференция Вучич заяви, че Сърбия „се ангажира да си сътрудничи със страните от Западните Балкани, както се вижда чрез продължаването на срещите със Северна Македония и Албания, а след това и с всички останали (за „мини Шенген"). Държавният глава на западната ни съседка благодари за подкрепата на САЩ за идеята.
„Мога открито да кажа, че САЩ подкрепиха тази идея, която се основава на четирите свободи на движение на стоки, хора, услуги и капитали. Очакваме допълнителна подкрепа от Палмър и САЩ като цяло", подчерта Вучич.
По-рано през деня Палмър заяви на пресконференция, че основната тема на срещата със сръбския президент е била политическата ситуация в региона и косовският въпрос. Американският дипломат подчерта, че „позицията на САЩ е страните от Западните Балкани да имат европейска перспектива".


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): „Самоопределение“ и ДЛК се срещат за пети път в опит да хармонизират програмите си за управление

Gazeta Express (Косово): „Самоопределение“ и ДЛК се срещат за пети път в опит да хармонизират програмите си за управление

4 Ноември 2019 | 09:38 | Агенция "Фокус"
Прищина. Представители на движение „Самоопределение“ и Демократичната лига на Косово (ДЛК) ще проведат нови консултации в опит да хармонизират програмите за бъдещото управление на страната, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Това ще бъде петата среща между работните групи, като след последната бе обявено, че до голяма степен двете партии са постигнали съгласие по въпросите на сигурността и върховенството на закона. Този път срещата ще се проведе в централата на ДЛК, отбелязват от редакцията.
Изявлението на заместник-лидера на ДЛК Лютфи Хазири, че изборът на министър-председател трябва да премине през консултации в редиците на партията, предизвика реакции сред членовете на „Самоопределение“. По-рано представители на двете партии заявиха, че все още не са се договорили за разпределението на министерските постове, но лидерът на ДЛК Иса Мустафа подчерта в петък, че докато не бъдат удостоверени резултатите от изборите, партията продължава да държи на Вьоса Османи като кандидат за премиерския пост в Косово.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: „Демократическата лига на Косово“ твърди, че новото правителство в страната може да бъде формирано до ноември

Gazeta Express: „Демократическата лига на Косово“ твърди, че новото правителство в страната може да бъде формирано до ноември

31 Октомври 2019 | 22:24 | Агенция "Фокус"
Прищина. Координаторът на работната група на „Демократическата лига на Косово“ (ДЛК) Авдула Хоти заяви, че преговорите с движение „Самоопределение“ за създаването на ново правителство ще завършат скоро, пише прищинското издание Gazeta Express.
Предсрочните избори в Косово се проведоха на 6 октомври и бяха спечелени от „Самоопределение“, след като премиерът Рамуш Харадинай подаде оставка. Това се случи след като той беше призован от съда за военни престъпления в Хага. Той отказа да се яви в него като премиер на Косово и напусна поста си.
Хоти заяви, че ДЛК са близо до постигане на споразумение за създаването на ново правителство с движението на Албин Курти и между двете партии скоро ще бъде достигнат консенсус за коалиционно управление.
Той не изключи възможността новото правителство да бъде създадено през ноември, но критикува Централната избирателна комисия за забавянето на окончателните резултати от изборите.
„Безсмислено е ЦИК да има нужда от почти месец за да публикува финалните резултати от изборите“, подчерта Хоти.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Американски експерт по Балканите: Косово ще бъде поставена под натиск от САЩ и ЕС да постигне споразумение със Сърбия, но това не е от полза за Прищина

Американски експерт по Балканите: Косово ще бъде поставена под натиск от САЩ и ЕС да постигне споразумение със Сърбия, но това не е от полза за Прищина

31 Октомври 2019 | 14:14 | Агенция "Фокус"
Прищина. Американският експерт по Балканите Даниел Сервер вярва, че Вашингтон и Брюксел ще натиснат Прищина да постигне споразумение с Белград преди изборите в Сърбия следващата пролет, предава обществената „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
„Европейците и американците ще натискат силно Прищина за споразумение с Белград преди изборите в Сърбия през април 2020 година. Не виждам ползи за Косово да се поддаде този натиск“, написа анализаторът в своя блог. Той също така изрази надежда, че новото правителство в Прищина ще покаже ангажираност с държавността, суверенитета и териториалния интегритет на Косово и ще успее да изгради широка коалиция за диалога с Белград.
„Прищина трябва да е готова да се откаже от лоша сделка, за да получи добра. Лоша сделка е тази, която по някакъв начин нарушава суверенитета и териториалната цялост на страната; добрата ще позволи широка децентрализация и самоуправление за малцинствените общности“, пише Сервер. Той посочи, че вижда назначаването на двама американски пратеници (дипломатът от кариерата Матю Палмър и американския посланик в Германия Ричард Гренел) като отражение на това, че във Вашингтон има „повече объркване, отколкото намерение“
„Няма да се изненадам, ако етническият националист посланик Гренел се опита да съживи идеята за размяна на територии, която се провали толкова мизерно последния път“, предупреди той.
Според Сервер, „постоянството на границите – и по-специално отказа да се променят вътрешни граници, за да се обслужат етнически различия, като се променят в международни граници – е фундаментално за мира и сигурността в региона, след като той бе установен от Комисията Бадинтер в началото на 90-те“.
Сервер смята, че разумният курс за Косово е да излекува вътрешните си проблеми в рамките на сегашните граници, да поддържа добри отношения с всички съседи и да се радва на тесни културни връзки с албанците в други страни.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечерне новости“ (Сърбия): Лидерът на ЛДК Иса Мустафа наследява Хашим Тачи като президент на Косово

„Вечерне новости“ (Сърбия): Лидерът на ЛДК Иса Мустафа наследява Хашим Тачи като президент на Косово

31 Октомври 2019 | 09:36 | Агенция "Фокус"
Прищина. Официалните резултати от предсрочните парламентарни избори в Косово все още не са обявени, а двете водещи партии – Движение „Самоопределение“ (Ветевендосие) и Демократическата лига на Косово (ЛДК) все още не са се договорили за ключовите постове в бъдещото правителство, но медиите твърдят, че част от коалиционното споразумение между тях ще бъде лидерът на Лигата Иса Мустафа да замени Хашим Тачи на поста президент, пише белградският ежедневник „Вечерне новости“.
Според информацията на местните издания, Мустафа иска да бъде избран за държавен глава през 2021 година и неговата партия се стреми да вкара това в коалиционното споразумение със „Самоопределение“.
Припомняме, че наскоро самият Мустафа заяви в изявление пред Клян Косово, че иска да бъде президент и да приключи политическата си кариера с този пост.
„Ветевендосие“ нито потвърди, нито отрече тази информация и посочи, че само лидерът Албин Курти може да отговори. Секретарят на движението Бесни Беслими заяви, че Курти е упълномощен да взема решения по отношение на коалиционното споразумение.
Metro Gazeta съобщава, че именно Хазири, който се присъедини към специалната група на ЛДК за привеждане в съответствие на програмите на бъдещото правителство със „Самоопределение“ , е отворил този въпрос.
Хазири, посочва изданието, е заявил, че въпросът за бъдещия президент на т.нар. Косово трябва да бъде решено сега, така че да не се превърне в проблем, когато стане въпрос за ред след година.
„За да бъде коалиционното споразумение функционално, всички позиции трябва да бъдат изяснени. Ако не изясним позицията на президента сега, ще стане криза през 2021 г. Иса Мустафа изпълнява всички условия да бъде президент на Косово“, каза Хазири.
Според коалиционното споразумение поста държавен глава е за ЛДК, която се отказва от позицията министър-председател в полза на Албин Курти.
Вестник „Метро“ припомня, че Курти не винаги е говорил хубави неща за Мустафа, който бе премиер в предишното правителство. Той го е наричал „сръбски войник“, „страхливец“, „подчинен на Тачи“ и е нападал къщата му с коктейл Молотов.
И накрая, Metro Gazette припомня, че на 6 февруари 2016 г. Тачи беше президент на Косово с вота на ЛДК и гласуването се проведе с високо напрежение, че парламентарната сесия беше прекъсната два пъти чрез хвърляне на сълзотворен газ и протести на членове на „Самоопределение“ по улиците.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Лидерите на „Самоопределение“ и Демократическата лига на Косово се срещнаха за преговори за коалиционно правителство

Gazeta Express: Лидерите на „Самоопределение“ и Демократическата лига на Косово се срещнаха за преговори за коалиционно правителство

30 Октомври 2019 | 17:37 | Агенция "Фокус"
Прищина. Лидерът на движение „Самоопределение“ Албин Курти и заместник-ръководителят Демократическата лига на Косово (ДЛК) Вьоса Османи се срещнаха за да обсъдят отново формирането на коалиционното правителство в страната, пише прищинското издание Gazeta Express.
Курти потвърди в своята „Фейсбук“ страница, че срещата се е състояла и заяви, че е дискутирал с Османи подготовката за формирането на новото правителство на Косово след изборите на 6 октомври, на които ДЛК и „Самоопределение“ получиха най-много гласове.
„Дискутирахме с Вьоса (Османи) подготовката за новото правителство и предизвикателствата пред него. Нашето сътрудничество и добри намерения, както и усилената работа са наше задължение към гражданите на Република Косово и държавата“, написа Курти.

Превод и редакция : Теодор Пенев

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Telegrafi (Косово): ЛДК поиска договорка с Ветевендосие кой ще е президент преди подписването на коалиционно споразумение

Telegrafi (Косово): ЛДК поиска договорка с Ветевендосие кой ще е президент преди подписването на коалиционно споразумение

30 Октомври 2019 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Прищина. Заместник-лидерът на Демократическата лига на Косово (ЛДК) Лютфи Хазири заяви в телевизионно интервю, че трябва да бъде изяснен въпросът за това, кой ще е президент на страната, преди да бъде подписано коалиционно споразумение с Движение „Самоопределение“ (Ветевендосие), предава прищинското електронно издание Telegrafi.
По думите на политика, този въпрос трябва да бъде изяснен сега, защото може да се превърне в причина за конфликт, когато дойде моментът да се избира нов държавен глава. „За да бъде функционално споразумението, всички постове трябва да бъдат изяснени сега. Ако не се споразумеем за поста на президента сега, ще има криза през 2021 година“, заяви той.
Хазири посочи, че лидерът на ЛДК Иса Мустафа покрива всички критерии, за да стане бъдещият президент на Косово. „В Косово, когато париите не се споразумеят за консенсусно име, името идва от пакет“, отбеляза заместник-председателят на Лигата.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РСЕ (Косово): Очаква се „Самоопределение“ и ДЛК да обявявят позицията си за новата фаза на диалога със Сърбия

РСЕ (Косово): Очаква се „Самоопределение“ и ДЛК да обявявят позицията си за новата фаза на диалога със Сърбия

29 Октомври 2019 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Прищина. Очаква се лидерите на двете партии, спечелили предсрочните парламентарни избори в най-младата държава на Балканите – движение „Самоопределение“ на Албин Курти и Демократическа лига на Косово (ДЛК) на Иса Мустафа да обявят позициите си за новата фаза на диалога за нормализирането на двустранните отношения със Сърбия. Това подчертаха в отделни интервюта за косовската редакция на Радио „Свободна Европа“ Курти и Вьоса Османи.
Възобновяването на диалога със Сърбия и евентуалното финализиране на процеса със споразумение ще бъде един от първите ангажименти на новото правителство, което се очаква да бъде сформирано от двете партии.
Елми Речица от Демократическата партия на Косово (ДПК) увери, че ще следи отблизо диалога със Сърбия. „Ние бяхме конструктивна партия във всички фази на развитие на диалога, интересът на Косово ще продължи да бъде приоритет за ДПК в бъдеще. Рано е да се говори сега, независимо от това каква позиция ще има новата управляваща коалиция по този въпрос ... В процеса [на диалога] са включени и други фактори, особено Вашингтон, който силно подкрепя приключването на преговорите, и вярвам, че ДПК ще има ясна позиция по този въпрос“, подчерта Речица.
Представители на „Алианс за бъдещето на Косово“ заявиха, че ще обсъдят в най-висшите си органи дали ще се присъединят към екипа за преговорите със Сърбия. „Все още нямаме позиция и не сме обсъждали това в нашите структури", заяви член на партията на Рамуш Харадинай.
Политическите коментатори в Прищина твърдят, че включването на опозицията в делегацията за преговори със Сърбия би било добър политически тласък за страната.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kosovapress (Косово): „Самоопределение“ и ДЛК продължават консултациите за коалиция

Kosovapress (Косово): „Самоопределение“ и ДЛК продължават консултациите за коалиция

28 Октомври 2019 | 12:38 | Агенция "Фокус"
Прищина. Работни групи на движение „Самоопределение“ и Демократическата лига на Косово (ДЛК) се очаква да продължат коалиционните преговори и през първия работен ден на новата седмица, предава Kosovapress.
Лидерът на „Самоопределение“ Албин Курти заяви, че екипи на двете партии ще обсъдят икономиката и обяви, че скоро ще се срещне с лидера на ЛДК Иса Мустафа. Курти подчерта също, че все още двата потенциални партньора в бъдещата коалиция не са разделили министерските постове помежду си, тъй като в момента основният фокус е реорганизирането на министерствата и намаляването на броя им.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Албин Курти коментира ситуацията на Балканите: Стабилността е за сметка на албанците

Албин Курти коментира ситуацията на Балканите: Стабилността е за сметка на албанците

28 Октомври 2019 | 08:27 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на движение „Самоопределение“ и кандидат за премиер на Косово Албин Курти коментира ситуацията на Балканите, като заяви, че стабилността в региона традиционно се поддържа за сметка на албанците, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Същевременно – съгласно думите му, албанците имат по-малко права и страдат от липсва на просперитет, така че нивата на емиграцията остават високи. Курти подчерта, че независимо дали са от Косово, Албания, Черна гора или Македония, всички са „албанци“.
„Стабилността на Балканите традиционно се поддържа за сметка на албанците, които имат най-малко права и най-слабо благосъстояние и следователно - висока емиграция. Всеки трети гражданин на Косово не е жител на най-младата държава на Балканите. Когато се проведе преброяването, реших, че ще е всеки пети, но излезе всеки трети. Докато ние имаме своята диаспора в Швейцария и Германия, но също и в Австрия, страните от Скандинавия, Великобритания и САЩ, Албания е навсякъде, най-вече в Гърция и Италия“, коментира Курти в интервю за тиранската телевизия Ora News, цитирано от изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Албин Курти: Оставката на Хашим Тачи ще бъде приветствана

Албин Курти: Оставката на Хашим Тачи ще бъде приветствана

27 Октомври 2019 | 23:00 | Агенция "Фокус"
Тирана. Кандидат за министър-председател от движението „Самоопределение“, партията, която спечели предсрочните избори в Косово на 6 октомври Албин Курти, призова косовския президент Хашим Тачи да подаде оставка, като заяви, че „Косово и Албания трябва да са като двете Германии“, цитира думите му македонската агенция “Макфакс”.
Курти каза, че „Тачи ще направи добре, ако се оттегли, защото хората са гласували за промени“. Той заяви пред ABC News, че освобождаването на косовския президент не е негов приоритет, но че оставката му ще бъде приветствана.
"Не се срещнах с президента Тачи, когато той произнесе речта си и си тръгна, но ще имам среща с него и това ще бъде много добра среща за Косово", каза Курти. Двамата взеха участие във форум в албанската столица Тирана.
Говорейки за идеята за балкански Шенген, той заяви, че Сърбия се стреми към четвърта Югославия. „Сърбия се ангажира да създаде нова платформа за Велика Сърбия. Сърбия има нужда от платформа за разширяване и не трябва да допускаме четвърта Югославия, което е целта на Сърбия, "каза Курти.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Албин Курти: Новото косовско правителство ще бъде формирано без „Сръбска листа“

Албин Курти: Новото косовско правителство ще бъде формирано без „Сръбска листа“

27 Октомври 2019 | 19:22 | Агенция "Фокус"
Прищина. Лидерът на Движението „Самоопределение“ Албин Курти, който се очаква да получи мандат за съставяне на правителството, след като партията му спечели предсрочни парламентарни избори в Косово, заяви, че няма пречка, която не може да бъде преодоляна в преговорите за формиране на ново правителство между неговата партия и Демократическата лига на Косово (ДЛК), която зае второ място на изборите на 6 октомври, заяви кореспондентът на Македонската информационна агенция (МИА) от Прищина, цитиран от “Макпрес“.
Бъдещият косовски премиер повтори, че в ръководеното от него правителство няма да има представител от „Сръбска листа“, въпреки че тази най-голяма косовска сръбска партия печели убедителна победа в областите с преобладаващо сръбско население на тези избори.
По-рано в интервю за обществената телевизия RTK, Курти заяви, че новото правителство ще спазва конституционното си задължение да има министър от сръбската етническа общност в страната, но няма законово задължение той да бъде представител на партията-победител в сръбския блок в този случай „Сръбска листа“
Що се отнася до останалите етнически общности на малцинствата, Курти казва, че те също ще имат министър в кабинета и че въз основа на контактите с представители на тези общности, които са спечелили места в новия парламент на Косово, те са изразили интерес да бъдат част от управляващата коалиция.
Според съобщенията новото правителство на Косово ще има 12 министри, един сърбин и един от другите етнически общности, които не са мнозинство, а всяко министерство ще има двама заместник-министри. Правителството в оставката на Рамуш Харадинай има 21 министри и около 100 заместник-министри.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Албин Курти: Имаме нужда от добри отношения със съседите

Албин Курти: Имаме нужда от добри отношения със съседите

27 Октомври 2019 | 15:49 | Агенция "Фокус"
Тирана. Лидерът на движението „Самоопределение“ Албин Курти участва във форума за мир в Югоизточна Европа, който се провежда в Тирана, Албания, пише базираният в Прищина вестник Gazeta Express.
Вероятният бъдещ премиер на Косово Албин Курти, чиято партия спечели изборите на 6 октомври, обръщайки се пред форума, заяви, че страните от Западните Балкани се нуждаят от добросъседски отношения и трябва да се борят с неравенството и несправедливостта. „Стената, която ни разделяше, падна преди 30 години и доведе до края на Студената война. Днес имаме студ в отношенията без война и някъде и с война и вместо голямата стена ние сме изградили малки стени, които ни разделят. Нуждаем се от мир навсякъде и през цялото време. Защото мирът е шансът за разцвет на гражданите, нациите и обществото. За да има мир трябва да се борим с бедността и безработицата, неравенството и несправедливостта. Мирът изисква добросъседски отношения между нашите държави, като създава съвместни ценности и интереси – например стремежа към ЕС и НАТО, към развитие, благополучие и сигурност. Западните Балкани и Европейският съюз са много важни един за друг“, каза Курти.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Инфо“ (Македония): Еди Рама се срещна с Албин Курти

„24 Инфо“ (Македония): Еди Рама се срещна с Албин Курти

26 Октомври 2019 | 19:39 | Агенция "Фокус"
Тирана. Албанският премиер Еди Рама се срещна с лидера на Движението „Самоопределение“ и бъдещ премиер на Косово Албин Курти, пише македонското електронно издание “24 Инфо“.
Срещата между двамата е продължила няколко часа, като в социалната мрежа „Фейсбук“ албанският премиер пише, че са обсъдили много въпроси за засилване на сътрудничеството, както и за „координацията на двете правителства“.
Това е първата среща на Курти с Рама, откакто неговата партия спечели предсрочните парламентарни избори в Косово на 6 октомври.
Рама публикува снимка от срещата им във Фейсбук, по време на кратка почивка от срещата с част от екипа, снимащ филма „Милошевич и аз“ в Албания.
Това е комедия, косовско-френска копродукция, режисирана от режисьора от Прищина Арбен Кастрати и с участието на известния френски актьор Жерар Депардийо.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Klan Kosova (Косово): Еди Рама се среща с лидера на „Самоопределение“

Klan Kosova (Косово): Еди Рама се среща с лидера на „Самоопределение“

25 Октомври 2019 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Тирана. Премиерът на Албания Еди Рама ще проведе среща с председателя на движение „Самоопределение“ Албин Курти, предава телевизионният канал Klan Kosova.
Рама беше попитан защо не се е срещнал с Курти миналата седмица, когато косовският политик бе в Тирана. „По отношение на Албин Курти, доколкото знам, утре имам среща с него“, подчерта албанският премиер в интервю за телевизията, дадено в четвъртък.
Рама говори и за напускащия премиер на Косово Рамуш Харадинай, като обяви, че смята да го съди за клевета, след като той публично го обвини, че работи за подялба на най-младата държава на Балканите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Албин Курти: Нямаме конституционно задължение да включваме „Сръбска листа“ в правителството

Албин Курти: Нямаме конституционно задължение да включваме „Сръбска листа“ в правителството

25 Октомври 2019 | 10:44 | Агенция "Фокус"
Прищина. Ръководителят на движение „Самоопределение“, което спечели изборите в Косово, Албин Курти заяви, че няма конституционно задължение да включва партия „Сръбска листа“ в правителството, предава RTK.
Той все пак допълни, че поне един министър в правителството, което ще бъде формирано ще е от сръбската общност в Косово.
„Ще изпълним това конституционно задължение, но управляващата коалиция няма да зависи от условия от която и да е партия“, заяви Курти.
Попитан за коалиционните преговори с „Демократическата лига на Косово“ (ДЛК), Курти заяви, че в момента се обсъждат отговорностите, които двете политически партии ще имат в новото правителство.
„Нашите работни групи хармонизират програмата и общите правителствени проекти, които ще проведем, както и разделението на отговорностите и функциите в нашето общо правителство. Хората решиха, че това, което вчера беше опозицията, днес ще е правителството и в същото време дадоха предимство на движение „Самоопределение“ в него“, заяви още Албин Курти.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Албания: Ако изключат Прищина от Балканския Шенген, Тирана се оттегля незабавно

МВнР на Албания: Ако изключат Прищина от Балканския Шенген, Тирана се оттегля незабавно

23 Октомври 2019 | 11:22 | Агенция "Фокус"
Тирана. Албания ще се оттегли от балканския „мини Шенген", ако Прищина не бъде включена в проекта. Това предупреди министърът на външните работин на Албания Гент Чакай, предава скопското електронно издание МКД.
„Премиерът Рама има съществено условие, което не подлежи на преговори. То гласи, че ако Косово бъде изключено от това сътрудничество, и Албания ще се оттегли незабавно от него", подчерта първият дипломат на Тирана в интервю за KTV, цитирано от изданието.
„Косово е червената линия за Албания в отношенията със Западните Балкани", допълни Чакай. Съгласно думите му, в региона „не трябва да се вземат решения за облекчение без включването на Косово".
Министърът сподели мнението си за необходимостта от промяна на термина „мини Шенген“. „Това беше тристранна среща на Еди Рама, Александър Вучич и Зоран Заев, след предишни разговори. Скоро се очаква да имаме срещи с Черна гора и Хърватия, с Косово и т.н. Това няма да бъде тристранна инициатива", обсяни Чакай и добави, че Прищина, Подгорица и Сараево са поканени да се присъединят към инициативата.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Албин Курти очаква да поеме премиерския пост през ноември

„Алсат-М“ (Македония): Албин Курти очаква да поеме премиерския пост през ноември

23 Октомври 2019 | 11:07 | Агенция "Фокус"
Прищина. Лидерът на движение „Самоопределение“ и кандидат за министър-председател на Косово Албин Курти заяви, че очаква официално да поеме премиерския пост през ноември, предава излъчващата на албански език телевизия „Алсат-М“.
Курти подчерта, че с Демократическата лига на Косово (ДЛК) е постигнато съгласие за 12 министерства. По отношение на Европейския съюз той призова за сътрудничество между страните от региона.
„Регионалните инициативи със сигурност са желани, но те абсолютно не могат да заменят европейската интеграция. Не можем да кажем, че няма да се интегрираме в ЕС и ще създадем нещо друго тук“, подчерта председателят на „Самоопределение“.
Курти сподели, че очаква скоро да посети Северна Македония и да има близки отношения с Албания. За да бъде стабилен регионът обаче, Сърбия трябва да приеме реалността, че Косово е независима държава. „Нормализирането на отношенията между Косово и Сърбия преминава през нормализиране на самата Сърбия. Имаше опити за извършване на геноцид в Косово. 860 хиляди албанци бяха депортирани извън Косово през пролетта на 1999 г. Над един милион бяха прогонени от домовете си, имаме 20 хиляди изнасилени жени“, отбеляза Курти.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): Работни групи на „Самоопределение“ и ДЛК ще проведат среща, основната тема е диалогът със Сърбия

Zeri (Косово): Работни групи на „Самоопределение“ и ДЛК ще проведат среща, основната тема е диалогът със Сърбия

23 Октомври 2019 | 09:34 | Агенция "Фокус"
Прищина. Представители на движение „Самоопределение“ и Демократичната лига на Косово (ДЛК) ще проведат втора среща във формат работни групи, като една от основните теми в дискусиите им ще бъде диалогът за нормализиране на двустранните отношения със Сърбия, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Zeri.
Срещата ще започне в 15:00 часа местно време (16:00 часа българско време), а освен диалогът, на нея ще се обсъджда хармонизирането на програмите за управление на двете партии, събрали най-голям брой гласове на предсрочните парламентарни избори в Косово.
Днешната среща ще бъде продължение на първата на ниво работни групи, която се проведе в края на миналата седмица, поясниха представителите на партиите.
Все още разпределението на министерските постове не е обсъждано официално, но въпреки това от ДЛК многократно заявиха, че вътрешното и правосъдното ведомство ще бъде отстъпено на „Самоопределение“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Албин Курти е добър измамник

Рамуш Харадинай: Албин Курти е добър измамник

22 Октомври 2019 | 12:19 | Агенция "Фокус"
Прищина. Напускащият премиер на Косово Рамуш Харадинай определи лидера на движение „Самоопределение“ и вероятен бъдещ премиер на страната Албин Курти като „добър измамник“, предава прищинската телевизия Klan Kosova.
„След като го видях с флаг на Косово на стадион в Прищина, се колебая дали да се доверя на твърдението му, че няма да признае Специализираните камари. Работих известно време с него, той е добър измамник. Примерът със знамето казва нещо. Това измама“, подчерта Харадинай.
Той добави, че се надява Курти да не отменя 100-процентовите мита върху вноса на сръбски стоки в страната, тъй като според него това би било голяма, непоправима грешка. „Просто се надявам, че Курти няма да позволи на сръбските камиони да влязат“, добави Харадинай.
Той допълни, че водената от него партия – „Алианс за бъдещето на Косово“, ще остане в опозиция и няма интерес да бъде част от новото правителство в Прищина.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Албин Курти: Европа се уплаши от фашизма и забрави уроците от двете световни войни

Албин Курти: Европа се уплаши от фашизма и забрави уроците от двете световни войни

21 Октомври 2019 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Прищина. Албин Курти, левичарят, който трябва да стане изненадващият нов премиер на Косово, осъди решението на Европейския съюз да спре по-нататъшното разширение в Балканите, като заяви, че това е показало, че западните лидери са забравили уроците от двете световни войни и сега отстъпват в лицето на фашизма и популизма, предава обществената „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
Според лидера на Движение „Ветевендосие“ тази позиция на Брюксел може да намали шансовете за постигане на споразумение между Косово и Сърбия, която отказва да признае независимостта му след края на войната от 1998-1999 година, тъй като сега Белград няма голям стимул да действа без перспективата за членство в ЕС.
Франция предизвика разочарование в региона на срещата на върха на ЕС миналата седмица, като блокира започването на преговори за присъединяване между Съюза и Северна Македония и Албания, то по този начин унищожи шансовете на Сърбия за членство в ЕС в обозримо бъдеще. Френският президент Еманюел Макрон настоя, че Европа трябва да се съсредоточи върху вътрешните си реформи.
„ЕС беше създаден като отговор на фашизма, но сега е изплашен пред лицето на популистите и фашистите“, заяви Курти в интервю пред британското издание The Guardian.
Критикувайки Макрон, той каза: „Не можете да кажете, че първо трябва да се направи вътрешна реформа в ЕС и след това ще дойде външното разширение – те вървят ръка за ръка. Европа е толкова важен исторически проект, че никой не може да бъде негов автор, да го ръководи или да го води. Видяхме, че, когато Жан-Клод Юнкер заяви, че няма да има разширяване в следващите пет години, ситуацията на Балканите стана много по-лоша. Да, ЕС е важен за Балканите, но Балканите са много важни за ЕС. Берлин и Париж трябва да знаят и това и е наистина тъжно, за всички ни, че те го забравят. След няколко десетилетия историците ще пишат, че не е имало две световни войни, а само една с два епизода и всичко е започнало в Сараево“.
Ляво-националистическото Движение „Самоопреление“ (Ветевендосие (ВВ)) се превърна в най-голямата партия в Косово след предсрочните избори миналия месец. Затворен за 18 месеца от сръбската полиция в разгара на военния конфликт в Косово през 1999 година, 44-годошният Курти се оказа много близо до това да вземе властта, обещавайки да сложи край на продължилия две десетилетия нео-либерализъм в Косово.
В момента той води преговори с дясноцентристката партия ЛДК, която остана на второ място, за формиране на администрация, в която минимум 30% ще бъдат жени. Курти прогнозира споразумение в рамките на месец и казва, че неговият приоритет са работни места и правосъдие, а не постигане на споразумение със Сърбия.
След години провалени съдебни преследвания срещу корупцията, той обеща да прекрати това, което смята за заробване на съдебната система от държавата.
„Трябва да произведем собствения си домашен Елиът Нес и той трябва да стане най-известният човек в страната“, каза той. „Имаме почти 200 прокурори, но на някои им липсва знание, на някои липсва смелост, а на други им липсват и двете. Те трябва да бъдат освободени от държавата“.
Изправен пред нарастващия дълг и емиграцията, Курти каза, че също е решен да преодолее огромната разлика в уменията в работната сила, да се съсредоточи върху техническото образование и да намали зависимостта на индустрията от осакатяващите лихвени проценти на банките с чуждестранна собственост: „Трябва да направим страната си жизнеспособна и да убедим повече хора да останат в нашата държава“.
Но Курти ще бъде под международен натиск да постигне споразумение със Сърбия. САЩ току-що назначиха нов специален пратеник, който да съживи диалога между двете страни.
Политикът предупреди, че 100-процентовите мита върху сръбските стоки, които бяха наложени от предшественика му, ще бъдат отменени само ако има пълни реципрочни мерки за освобождаване на търговията на Косово в Сърбия. „Ако искат да започнат диалог, те трябва изрично да спрат да клеветят за правото ни на държава“, заяви Курти.
Сърбия например се противопостави на членството на Косово в Интерпол, Юнеско и Съвета на Европа. „Сърбия трябва да се изправи пред собственото си минало, вместо да гледа на Косово и Албания чрез военни бинокли. Сърбия има нужда от известна интроспекция“.
Лидерът на ВВ заяви, че има триетапна програма, която ще започне диалога от долу нагоре, със сърбите в Косово за практическо сътрудничество, например, в селското стопанство, последван от преглед на реалното въздействие на 33-те споразумения, подписани със Сърбия под егидата на ЕС след 2012 година и най-накрая среща с Джозеп Борел, новият началник на европейската външна политика. „Не можем да си позволим още един провален диалог. Трябва да имаме ясни принципи“, категоричен е Курти. Борел обеща да отиде в Косово на първата си визита извън Съюза.
Курти се обявява категорично срещу обмена на територии с Белград, идея, която бе насърчавана от президентите на Сърбия и Косово Александър Вучич и Хапим Тачи. „Каквато и нова граница да формирате, от другата страна ще има сърби или албанци и те се преструват, че можете да го направите спокойно“.
Сърбите се опасяват, че истинската му програма ще бъде да търси някаква конфедерация с Албания, така че да маргинализира сръбското малцинство в Северно Косово.
Сърбия вече осъди като провокативно решението на Курти да се срещне с чужди дипломати в партийния си щаб с албански флаг зад него. По думите на лидера на ВВ, официалният флаг на Косово е наложен на страната с решение и не съдържа нито червен, нито черен и орел, „сякаш обявяваме независимост от Албания, а не от Сърбия“.
Но той обеща в официалното си качество на министър-председател, че ще запази и уважава официалното знаме на Косово: „Имам по-важни задачи от пренареждането на мебелите в премиерския кабинет“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): Официалните резултати от изборите в Косово ще бъдат обявени в началото на ноември

Zeri (Косово): Официалните резултати от изборите в Косово ще бъдат обявени в началото на ноември

21 Октомври 2019 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Прищина. Централната избирателна комисия (ЦИК) на Косово ще обяви официалните резултати от предсрочните парламентарни избори в страната в началото на ноември, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Zeri.
От редакцията припомнят, че на предишните избори през 2014 и 2017 г. на ЦИК й е бил необходим около месец, за да публикува официалните резултати от преброяването на бюлетините.
Говорителят на ЦИК Валмир Елези заяви, че се опитват да затворят процеса поне в съответствие с времевите рамки на предишните избори. „През 2014 г. минаха 27 дни от деня на гласуване до удостоверяването на окончателните резултати, а през 2017 г. отне един ден повече. ЦИК прави всичко възможно да се задържи в една и съща времева рамка“, цитира вестникът думите на Елези. В същото време преброяването на бюлетините в 530 избирателни секции все още продължава, подчертават от изданието.
Предсрочните парламентарни избори в Косово се проведоха на 6 октомври.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Албин Курти посети Тирана да отпразнува изборната победа на „Самоопределение“

Gazeta Express (Косово): Албин Курти посети Тирана да отпразнува изборната победа на „Самоопределение“

21 Октомври 2019 | 07:25 | Агенция "Фокус"
Тирана. Председателят на движение „Самоопределение“ и бъдещ премиер на Косово Албин Курти посети Албания, за да отпразнува победата на предсрочните парламентарни избори в най-младата държава на Балканите, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Изданието не привежда информация за срещите, които Курти е имал в страната, но съобщава за инцидент на пътя с превозното средство, с което той е пътувал по пътя Тирана-Дуръс. От прессцентъра на „Самоопределение“ потвърдиха за произшествието, като увериха: „Всичко е наред, никой не е пострадал“.
Съгласно разпространената информация, автомобилът на Курти е ударил патрулка на албанската полиция. В медиите се появиха снимки на щетите на превозното средство. Уточнява се, че Курти е останал в Албания през нощта.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Albanian Daily News: Опозицията в Албания поиска оставката на Еди Рама

Albanian Daily News: Опозицията в Албания поиска оставката на Еди Рама

20 Октомври 2019 | 08:27 | Агенция "Фокус"
Тирана. В свое прессъобщение депутатът на опозицията Арбен Кашаху, представител на Демократическата партия на Албания поиска оставката на настоящия министър-председател на страната Еди Рама, пише Albanian Daily News.
По-рано еврокомисарят по политиката за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан заяви, че на срещата от високо равнище на 18 октомври, лидерите от ЕС не са взели решение за предоставянето на дата за преговори за присъединяване на Тирана.
Такава дата не беше предоставена и на Северна Македония.
Във връзка с това, Кашаху обяви, че премиерът Рама е поставил своето лично богатство и жажда за политическа власт преди албанското европейско бъдеще и обяви, че министър-председателят носи основна вина за провала в преговорите.
Депутатът осъди опита на Рама да обвини ЕС за своя собствен провал, вместо да поеме отговорност за него. Той подчерта, че Албания може да се присъедини към Общността, ако начело на страната стои по-компетентен министър-председател.
„Еди Рама отново поставя интереса и личното си богатство и власт преди интересите на албанците и европейската съдба на Албания. Той задейства пропаганден механизъм, за да обвини ЕС, без да приеме каквато и да е отговорност (…) Това не е вина на Европа. Основната пречка пред започването на преговорите е Еди Рама. От шест години той пречи на албанската мечта да станем част от европейското семейство със своята некомпетентност. Затова, трябва да е ясно на всички, че ако Албания иска да се присъедини към ЕС, това ще трябва да стане без Еди Рама. За доброто на нашата страна, той трябва да подаде оставка“, заяви Кашаху в своето съобщение до министър-председателя.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK Live (Косово): „Самоопределение“ и ДЛК се срещнаха за съгласуване на евентално коалиционно споразумение

RTK Live (Косово): „Самоопределение“ и ДЛК се срещнаха за съгласуване на евентално коалиционно споразумение

19 Октомври 2019 | 17:18 | Агенция "Фокус"
Прищина. Представители на движението „Самооопределение“ и Демократичната лига на Косово (ДЛК), двете партии, спечелили предсрочните избори на 6 октомври, се срещнаха, за да обсъдят потенциалното споразумение за управляваща коалиция, информира косовският телевизионен канал RTK.
Срещата се проведе седмица, след като лидерите Албин Курти от”Самоопределение“ и Вьоса Османи от ДЛК се срещнаха за първи път след изборите, за да определят принципите на бъдещото правителство.
В съвместно изявление за пресата, публикувано след срещата, двете страни заявиха, че работни групи както на „Самоопределение“, така и на ДЛК са се срещнали в централата на ДЛК и са се съгласили със съдържанието и принципите на споразумението за съвместно управление.
Според изявлението по време на срещата те са обсъдили основни политически теми и ключови секторни реформи, които предстоят пред новото правителство.
Страните се съгласиха да интензифицират контактите и решиха работните групи да се срещнат отново следващата сряда, за да обсъдят подробно приетите решения.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Стево Пендаровски свиква лидерска среща в неделя

„Фокус“ (Македония): Стево Пендаровски свиква лидерска среща в неделя

18 Октомври 2019 | 17:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. Президентът на Македония Стево Пендаровски свиква лидерска среща в неделя, след като Европейският съюз не взе решение за започване на преговори със страната, пише македонският “Фокус“.
Партийните лидери приеха поканата на президента, заяви самият той в рамките на обръщението си към нацията.
„В такива моменти, това което най-малко трябва да правим е да насочим нашето недоволство към определени държави-членки на Съюза и ненужно да губим енергия за създаване на политическо напрежение.. В името на нашето бъдеще призовавам политическите ни партии да оставят настрана своите партийни интереси и да потвърдим нашата визия за бъдещето на страната,“ каза Пендаровски.
Той добави, че поканата е изпратена до председателите на основните парламентарни партии, както от управляващото мнозинство, така и от опозицията и че всички лидери са я приели.
„Аз получих положителен отговор от всички поканени за неделя, 20 октомври. Сега не е време за разочарования, апатия и партийни сметки за получаване на политически дивиденти. Време е да се съберем отново около най-важното за нас - нашето бъдеще и бъдещето на идните поколения. Само ако работим заедно - ще успеем,“ каза президентът.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Туск: Северна Македония и Албания са подготвени, за съжаление няколко страни-членки не бяха

Доналд Туск: Северна Македония и Албания са подготвени, за съжаление няколко страни-членки не бяха

18 Октомври 2019 | 16:40 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че Европейският съюз ще се върне към разширяването преди срещата на върха в Загреб през май догодина, след като страните членки не успяха да постигнат споразумение за започване на преговори със Северна Македония и Албания, цитира думите македонското електронно издание A1 On.
“По-голямата част от членовете на Европейския съюз искат открити преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания. Подобно решение обаче изисква единодушие, което не беше постигнато вчера. За да бъде ясно: Северна Македония и Албания не са виновни за това, те са изпълнили условията и са готови да започнат преговори. Те са готови, но за съжаление страни-членки не бяха. Ето защо не успяхме да постигнем положително решение. Аз лично смятам, че е грешка, но няма да коментирам повече“, каза Туск
Председателят на Европейския съвет на пресконференция призова Скопие и Тирана да не се отказват.
„Днес искам да изпратя съобщение до нашите македонски и албански приятели – моля Ви, не се отказвайте. Напълно разбирам вашата фрустрация, защото сте го заслужили нещо и не сте го получили. ЕС е сложна политическа структура и е факт, че понякога взимането на решения отнема твърде много време. Но аз абсолютно не се съмнявам, че един ден вие ще станете пълноправни членове на ЕС, каза Туск.
Германският канцлер Ангела Меркел заяви на пресконференция, че "много съжалява", че ЕС не успя да постигне консенсус и заяви, че Франция, Дания и Холандия са били против.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Президентът на Македония направи обръщение към нацията

„Канал 5“ (Македония): Президентът на Македония направи обръщение към нацията

18 Октомври 2019 | 16:25 | Агенция "Фокус"
Скопие. Президентът Стево Пендаровски се обърна към нацията днес следобед. след среща на лидерите на ЕС в Брюксел, на която не бе дадено начало на преговорите за присъединяване на Македония към ЕС, представено в пълен текст от македонския телевизионен “Канал 5“.

Обръщение на президента Стево Пендаровски:

Обръщам се към Вас по повод последните решения на Съвета на Европейския съюз относно датата за започване на преговорите за присъединяване с нашата страна.
За съжаление, заключенията на Съвета не съответстват на нашите оправдани очаквания и със сигурност не са в рамките на предишните заявления на Съюза.
Разбираемо е, че в тези моменти мнозина изпитват чувство на неудовлетвореност, но като оставим на страна емоциите, трябва да се изправим трезво пред новата реалност.
Никое политическо решение не е вечно, нито едно развитие не окончателно.
Няколко опита от годините на нашата независимост говорят в подкрепа на това твърдение.
Но преди да вземем решение какво да правим по-нататък, важно е да разберем защо някои решения са такива, каквито са, а не такива, каквито с основание очаквахме да бъдат.
А именно, безспорно е, че сме изпълнили всички предпоставки за започване на преговори и това беше казано на предишното заседание на Съвета през юни, когато без допълнителни забележки бе решено, че по технически причини, свързани с недостига на време след наскоро приключените евроизбори, че решението ще бъде взето на срещата на върха през октомври.
Цялата информация, която имахме за разговорите преди и по време на срещата на върха, несъмнено говори за концептуални различия между страните-членки на ЕС в процеса на разширяване.

Някои от тези забележки се отнасят до методологията за провеждане на предприсъединителни преговори.
Моето мнение от самото начало беше и остава, че предложенията за усъвършенстване на методологията са добре дошли, тъй като общата цел е да се осигурят положителните промени, които трябва да настъпят по време на процеса на преговори.
На фона на всички преговори обаче бяха чути и мнения за изграждане на някакви специални отношения на Европейския съюз със страните от нашия регион, различни от пътя, по който са минали всички досегашни кандидати за членство.
Тези дилеми засягат самата същност на европейската идея, която е, че всички страни на континента, които изпълняват критериите, имат право на пълноправно членство в съюза.
Идеята за обединена Европа е право на всички европейци и никой не може да я отнеме. Ние сме европейска държава и имаме право да бъдем част от общ европейски дом.

Уважаеми граждани,

Страната ни има много искрени приятели и съюзници в Европа. В тези моменти, когато някои от нас поставят това под съмнение, искам да кажа публично, че нямаме врагове в Европа, има само държави, които имат своите специфични национални интереси, които защитават и няма нищо спорно.
Свидетели сме, че огромното мнозинство държави са се борили за нашите интереси, така както биха се борили за собствените си национални интереси.
Тяхната подкрепа е искрена и неподправена и аз се убедих в това по време на посещенията си в Брюксел, Берлин, Виена и Любляна. Убеден съм, че всички те ще продължат да ни подкрепят независимо от бъдещото развитие.
За нас е важно да потвърдим отново своите позиции относно евроатлантическата интеграция, която няма жизнеспособна алтернатива.
Членството в НАТО ще се случи скоро, а членството в ЕС, което знаем отдавна, няма да бъде задача само на едно правителство, един парламент или един президент.
Убеден съм, че ако искаме доброто на нашата страна, единственият правилен подход, предвид новите обстоятелства, е да бъдем още по-решителни в трансформацията на нашето общество.
Ние не само трябва да станем формален член на съюза, но и да възприемем реалистично системата от ценности и тяхното приложение в ежедневието на гражданите.
Реформите в много области и по-специално функционирането на правовата държава трябва да продължат и да се засилят без никакви уговорки.
Справянето с организираната престъпност и корупцията по високите етажи не са само изискване за интеграция, а и необходимост от устойчив правен ред.
Европейските стандарти трябва да станат вътрешни стандарти. Ако нашият народ не вижда европейски жизнен стандарт, на никого не е необходимо само официално членство в Съюза.
Независимо от заключенията на Съвета на ЕС споразуменията, които постигнахме със съседите ни България и Гърция, трябва да продължат да се изпълняват, както е договорено, с честно отношение от всички страни, тъй като те са основа не само на добросъседските отношения, но и на регионално сътрудничество и стабилност.
Също така вътрешните реформи за пълна интеграция и равенство на всички етнически общности трябва да продължат, защото те са предпоставка за вътрешното сближаване и стабилността на държавата.

Уважаеми граждани,

В такива моменти, това което най-малко трябва да правим е да насочим нашето недоволство към определени държави-членки на Съюза и ненужно да губим енергия за създаване на политическо напрежение.
Ето защо в името на нашето бъдеще призовах ръководствата на основните политически партии да оставим настрана легитимните си партийни интереси и да потвърдим заедно нашата визия за бъдещето на страната.
За тази цел изпратих покани за среща на ръководството на председателите на най-големите парламентарни политически партии, както от управляващите, така и от опозицията. Убеден съм, че сега е време да покажем единство около стратегическата ни ориентация, независимо от политическите различия по много въпроси.
Бих искал да информирам македонската общественост, че получих положителен отговор от всички поканени и че срещата вече е насрочена за неделя, 20 октомври.

Уважаеми граждани,

Сега не е време за разочарование, апатия или за партийни сметки за получаване на политически дивиденти. Сега е моментът да се съберем отново около най-важното за нас в Република Северна Македония - нашето бъдеще и бъдещето на идните поколения. Дълбоко съм убеден, че само ако работим заедно - ще успеем!

Благодаря Ви!

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов, историк: Няма никакво основание Зоран Заев да подава оставката си

Проф. Пламен Павлов, историк: Няма никакво основание Зоран Заев да подава оставката си

18 Октомври 2019 | 15:21 | Агенция "Фокус"
София. Няма никакво основание Зоран Заев да подава оставката си. Това каза историкът проф. Пламен Павлов в коментар за Агенция „Фокус“ по повод с решението на евролидерите да се дадат дата за начало на преговорите за членство на Албания и Северна Македония. Той посочи, че позицията по отношение на Северна Македония и Албания няма пряка връзка с политиката на македонския премиер Зоран Заев. „Става дума за геополитически сметки, като в случая Франция играе една не много благовидна роля със спирането специално на Северна Македония“, добави Павлов. Той отбелязва, че в случая на Албания има много повече основания засега да не се дава старт на преговори за членство. „В случая със Северна Македония обаче мисля, че няма основание да се отлага“, заяви Павлов.


Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Vive la France – или поне според скептично настроените към интеграцията на Албания и Северна Македония (Коментари в гръцките медии - Агенция "Фокус")

Vive la France – или поне според скептично настроените към интеграцията на Албания и Северна Македония (Коментари в гръцките медии - Агенция "Фокус")

18 Октомври 2019 | 15:13 | Агенция "Фокус"
Атина/Скопие. Медиите в Гърция поставиха акцента за европейската перспектива на Северна Македония и Албания върху непроменената позиция на Франция относно определянето на дата за започване на преговори за членство с двете балкански страни и липсата на конкретно решение за разширяването на Общността.
Държавният оператор ERT съобщи в следобедните новини, че разширяването на Европейския съюз и европейската перспектива на Северна Македония и Албания са били обсъдени в сутрешните часове на втория ден от срещата на върха в Брюксел.

Голяма част от гръцките медии препубликуваха текста от информационната агенция ANA-MPA, озаглавен „ЕС: Без споразумение за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания“, с подробности за пресконференцията в Брюксел, на която стана ясно, че двете страни ще трябва да почакат за получаването на дата.

Подчертава се, че Франция е една от трите държави, които възпрепятстваха започването на преговорите за присъединяване или отделното разглеждане на кандидатурите на Северна Македония и Албания. Според агенцията преговорите за разширяването на ЕС са били дълги и трудни. „Не беше приет текст по въпроса, тъй като няма споразумение за започване на преговори за присъединяване", разкри френския дипломатически източник пред ANA-MPA.

„Среща на върха на ЕС: Три държави блокират началото на преговорите за присъединяване със Северна Македония и Албания“; „Френско вето върху интеграцията в Северна Македония и Албания в ЕС“; „Франция блокира започването на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания“; „Стоп от Макрон за Скопие и Тирана в ЕС“; „Мицотакис и Ципрас подкрепят интеграцията в Северна Македония и Албания в ЕС“; „ЕС без консенсус за преговори със Северна Македония и Албания“, са само част от заглавията в изданията в южната ни съседка.

Вестник Kathimerini цитира думите на премиера на Нидерландия Марк Рюте, според когото моментът за обсъждане на членството на Северна Македония и Албания „не е правилно“, най-вече що се отнася до втората. „Имаше дълги разговори за системата за присъединяване. Трябва да променим това“, изрази увереност Рюте.
„Най-силните възражения обаче бяха изразени от френския президент Еманюел Макрон, който също посочи процедурните въпроси като причина за блокиране на процеса“, пише изданието.
Kathimerini цитира и думите на председателя на Европейския парламент Дейвид Сасоли се изказа в подкрепа на Албания и Северна Македония, като заяви, че ще бъде „трудно да се обясни на хората от тези страни, защо отлагаме” преговорите за присъединяването им.

„Правителствените източници обясняват, че снощното отлагане на обсъжданията не означава, че те са отложени. От една страна, въпросът може да бъде обсъден отново днес през втория ден на срещата на върха на ЕС, а от друга страна се предвижда лидерите на ЕС най-накрая да дадат „зелена светлина“ на една от следващите срещи на върха, ако днес не бъде постигнато решение“, е обобщението на редакцията на вестник Naftemporiki.

„Франция, подкрепена от още две държави, блокира преговорите за присъединяване за Северна Македония и Албания, предизвиквайки разочарование и в двете балкански страни, написа Efimerida ton Sindiakton. „Vive la France! Това ще извикат скептично настроените към интеграцията на Албания и Скопие в ЕС, защото след маратонската дискусия на 28 европейски лидери, те официално обявиха невъзможност за постигане на споразумение", коментира изданието.


Редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейският съвет ще се върне към обсъждане на темата Разширяване на ЕС преди Срещата на върха ЕС-Западни Балкани

Европейският съвет ще се върне към обсъждане на темата Разширяване на ЕС преди Срещата на върха ЕС-Западни Балкани

18 Октомври 2019 | 14:42 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съвет ще се върне към обсъждане на темата Разширяване на ЕС преди Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която предстои да се проведе през май догодина в Загреб в рамките на Хърватското председателство. Това съобщиха от Правителствената информационна служба. Заключението беше прието от лидерите на Европейския съвет днес по предложение на министър-председателя Бойко Борисов, което бе съгласувано и подкрепено от председателя на Европейския съвет Доналд Туск и германския канцлер Ангела Меркел. „Това по-специално се отнася за Република Северна Македония и Албания“, уточни премиерът Борисов и добави: „Вече имаме изречение, което дава тази перспектива, за която толкова настоявахме. Предложих го и за радост колегите го приеха“. Пред медиите премиерът Борисов съобщи още, че България и още пет държави – Литва, Латвия, Полша, Румъния и Унгария, изпратиха писмо до ЕП и ЕК по отношение на Пакета „Мобилност I“, като целта е той да бъде преразгледан. „Толкова много кръпки му се сложиха, че вече загуби първоначалния си смисъл“, категоричен беше министър-председателят Бойко Борисов. В писмото, инициирано от шестте европейски държави, сред които е и България, се посочва, че е необходима задълбочена дискусия, която взима предвид националните специфики на всички държави членки, включително на тези, които се намират на външните граници на ЕС. „Няма да приемем мерки, които създават ненужни разделения в ЕС. Ние сме силно убедени, че новите законодателни мерки трябва да бъдат реалистични, пропорционални и недискриминационни. Те трябва да съхранят конкуренцията в транспортния сектор на ЕС, без да поставят нашите компании в по-лоша позиция, отколкото компании, произхождащи от трети страни“, се отбелязва още в писмото. Посочва се още, че някои от предложенията в Пакета ще доведат до увеличаване броя на празните курсове на камионите, което автоматично означава и сериозни допълнителни стотици хиляди тонове въглеродни емисии годишно. Шестимата премиери призовават Европейския парламент и Комисията внимателно да анализират предложенията, свързани с Пакета „Мобилност I“ и да извършат оценка на въздействието на всички обсъждани мерки преди предговорите да продължат.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Заев се връща от Брюксел, свика спешна министерска среща

„Телма“ (Македония): Заев се връща от Брюксел, свика спешна министерска среща

18 Октомври 2019 | 14:27 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев се връща от Брюксел, без да е дочакал окончателното решение на европейските лидери за датата за започване на преговори за членството в Общността на страната му, предава скопската телевизия „Телма“.
Обявено бе, че Заев е свикал спешна министерска среща, която най-вероятно ще се проведе през почивните дни. Към настоящия момент висшето партийно ръководство на управляващия СДСМ заседава и очаква присъединяването на премиера.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„21 ТВ“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ обяви специална пресконференция за резултатите от срещата на върха на ЕС

„21 ТВ“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ обяви специална пресконференция за резултатите от срещата на върха на ЕС

18 Октомври 2019 | 14:18 | Агенция "Фокус"
Скопие. След като стана ясно, че най-вероятно в рамките на срещата на върха в Брюксел Северна Македония няма да получи дата за започване на преговорите за членство в Европейския съюз, опозиционната ВМРО-ДПМНЕ насрочи специална пресконференция, предава скопската телевизия „21 ТВ“.
Очаква се на нея да говори председателя на партията Християн Мицковски, подчертава медията, като допълва, че тя ще започне в ранния следобед на деня.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонският външен министър Никола Димитров: Най-малкото, което ЕС дължи на региона, е да се знае дали има консенсус за европейското му бъдеще

Македонският външен министър Никола Димитров: Най-малкото, което ЕС дължи на региона, е да се знае дали има консенсус за европейското му бъдеще

18 Октомври 2019 | 14:13 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министърът на външните работи на Северна Македония Никола Димитров реагира на резултатите от срещата на върха в Брюксел, като заяви, че най-малкото, което Европейският съюз дължи на страните от Балканите, е ясна позиция относно това дали те имат европейско бъдеще, предава скопската телевизия „НОВА ТВ“.
„Най-малкото, което ЕС дължи на региона, е да бъде директен с нас. Дали има консенсус за европейското бъдеще на Западните Балкани, дали резултатите от срещата в Солун през 2003 г. вече не важат – гражданите заслужават да знаят отговорите“, написа Димитров в социалната мрежа „Туитър“.
„Благодарности на всички лидери, които се бориха за това ЕС да започне преговори с нас, изтъквайки Преспанското споразумение, вътрешните реформи, подкрепяйки европейския разказ за Северна Македония – страна, която е кандидат за членство вече 14 г. Докато чакаме този консенсус, трябва да продължим да защитаваме европейските ценности у дома“, допълни първият дипломат на Скопие.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Боби Бобев: Вероятността за оставка на Зоран Заев съществува при всяко едно положение

Д-р Боби Бобев: Вероятността за оставка на Зоран Заев съществува при всяко едно положение

18 Октомври 2019 | 14:04 | Агенция "Фокус"
София. Вероятността за оставка на Зоран Заев съществува при всяко едно положение. Това каза бившият посланик на България в Албания и Косово Боби Бобев в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с решението на евролидерите да се дадат дата за начало на преговорите за членство на Албания и Северна Македония. Той посочи, че това е теоретично възможно, но трудно може да се предвиди дали ще се реализира на практика. „Не знам в края на краищата дали това не беше средство за натиск, вид заплаха и средство за натиск. Но аз си спомням неговата аргументация. Той каза, че правителството ще падне не за нещо друго, а защото ще загуби своето парламентарно мнозинство на база на това, че не е изпълнило своите поети ангажименти. То е обещавало Република Северна Македония да получи фиксирана дата за начало на преговорите. Така че е много трудно да се предвиди накъде ще тръгне развитието на вътрешнополитическия живот в Северна Македония: дали правителството ще подаде оставка, дали ще се свие мнозинството, което ще позволи да бъде атакувано. Много е трудно да се каже със сигурност дали Заев ще подаде оставка, или не, но такава вероятност при всяко едно положение съществува“, допълни д-р Боби Бобев.
Теодора ПАВЛОВА
Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Стево Пендаровски ще направи обръщение към нацията във връзка с отказа на ЕС за определяне на дата за започване на преговори

„Фокус“ (Македония): Стево Пендаровски ще направи обръщение към нацията във връзка с отказа на ЕС за определяне на дата за започване на преговори

18 Октомври 2019 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Скопие. Държавният глава на югозападната ни съседка Стево Пендаровски ще направи обръщение към нацията по повод развръзката от срещата на върха в Брюксел, на която стана ясно, че Северна Македония няма да получи дата за започване на преговори за членство в Общността, съобщава електронното издание на скопския „Фокус“.
От кабинета на македонския президент поясниха за медията, че Пендаровски ще направи обръщението си в 14:00 часа местно време (15:00 часа българско време). Освен това той ще покани на среща политическите лидери в страната и ще ги призове за сплотеност. Според изданието Пендаровски ще потвърди евроатлантическите стремежи на Македония, въпреки резултатите от срещата на европейските лидери.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Боби Бобев: Решението на евролидерите за Албания и Северна Македония ще изостри вътрешнополитическата обстановка в страните

Д-р Боби Бобев: Решението на евролидерите за Албания и Северна Македония ще изостри вътрешнополитическата обстановка в страните

18 Октомври 2019 | 13:50 | Агенция "Фокус"
София. Решението на евролидерите за Албания и Северна Македония ще изостри вътрешнополитическата обстановка в страните. Това каза бившият посланик на България в Албания и Косово Боби Бобев в интервю за Агенция „Фокус“. Той обясни, че и в двете страни опозициите са изключително силни и за тях решението на евролидерите за недаване на дата за начало на преговори ще бъде аргумент да атакува мнозинството и правителството. „Ще имат още един аргумент да ги обвинят в това, че не са били в състояние да изпълнят своето обещание пред обществото и да доведат процеса докрай. Процесът в случая беше посочване на дата за начало на преговорите за Република Северна Македония и Република Албания. Така че могат да се очакват негативни последици и във вътрешнополитически план. В края на краищата дано се случи това, което заяви вчера албанският министър-председател Еди Рама, който по начало не беше особено голям оптимист. Той изказваше песимизъм по отношение на това дали двете страни ще получат дата за начало на преговорите, но той каза, че реформите трябва да продължат не заради Брюксел, Париж или Берлин, а те трябва да продължат заради бъдещето на Албания и заради следващите поколения. Това в края на краищата е правилният подход. И аз искрено се надявам, че държавите и обществата на тези близки до нас държави: едната непосредствен съсед, другата съсед в регионален план, искрено се надявам, че те няма да спрат със своите усилия да продължат напред като стъпка своя интеграционен път“, допълни д-р Бобев.
Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение“

Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово: Разочарованието в Скопие и Тирана ще е огромно и ще отвори ниша за евроскептицизъм

Д-р Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово: Разочарованието в Скопие и Тирана ще е огромно и ще отвори ниша за евроскептицизъм

18 Октомври 2019 | 13:39 | Агенция "Фокус"
София. Разочарованието в Скопие и Тирана ще е огромно и ще отвори ниша за евроскептицизъм в страните. Това каза бившият посланик на България в Албания и Косово Боби Бобев в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с решението на евролидерите да се дадат дата за начало на преговорите за членство на Албания и Северна Македония. Той посочи, че най-голямото разочарование на обществата в двете страни ще дойде, тъй като положените усилия са били големи. „Ще останат с впечатленията, че ЕС в края на краищата излъга тези страни, ще тълкуват по този начин поведението на ЕС. Всяка подобна стъпка, всяко едно негативно поведение води до това, че се отваря една ниша в тези общества за евроскептицизъм. Това е процес, който се забелязва в Западните Балкани от няколко години и който очевидно няма да бъде прекратен от сегашното поведение на ЕС, напротив. Ще има негативни последици по отношение и на други процеси в рамките на Западните Балкани“, допълни Бобев. Неговите очаквания са това разочарование да не насърчи по-нататъшното активизиране на диалога между Сърбия и Косово. „Да не доведе до желаните резултати или най-малкото да действа в негативна посока“, добави още бившият ни посланик.
Теодора ПАВЛОВА
Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Какво се крие зад френското „не“

„Нова Македония“ (Македония): Какво се крие зад френското „не“

18 Октомври 2019 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Скопие. Франция остава на твърдата си позиция да блокира определянето на дата за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания към Европейския съюз, а като аргумент изтъква необходимостта от реформа на системата за прием на нови страни-членки на Общността, отбелязват в редакцията на електронното издание на вестник „Нова Македония“ .
Париж смята, че Съюзът ще бъде изправен пред твърде много предизвикателства с още две държави от регион, който все още изпитва последиците от войните на територията на бивша Югославия и който се бори с престъпността и корупцията.
Възниква обаче дилемата дали Македония и Албания наистина са такава заплаха за Европа, предвид факта, че става въпрос единствено за определяне на дата започване на преговорите за присъединяване. Самото членство вероятно ще стане факт след десетилетие – период, в който ЕС ще има достатъчно време, за да се консолидира. Заключението – зад френското „не“ са скрити други мотиви, планове и интереси.
Редица влиятелни анализатори изтъкнаха през последните месеци, че зад твърдата позиция на Франция по отношение на Македония всъщност се крие намерението на политическото договаряне на Макрон. Или с други думи, френският президент иска да издейства определени отстъпки за себе си или собствената си държава на гърба на Македония.
Някои обясняват това с намерението на Франция да наложи като лидер в ЕС след излизането на Обединеното кралство от структурите му, докато други твърдят, че става въпрос за финансови интереси и отстъпки, които Париж се стреми да си издейства.
Макрон вече показа, че има сериозно намерение да прекрои Европа според собствените си виждания, а единствената пречка в момента изглежда е германският канцлер Ангела Меркел, чиято визия за Общността е малко по-различна.
Откакто встъпи в длъжност през 2017 г., Макрон се опитва да доминира и да се утвърди като лидер в Европа. Това изглежда логично с оглед факта, че през 2021 г. Меркел се оттегля от власт и пространството за нова водеща фигура в ЕС е отворено. Това беше особено забележимо по време на посещението на Макрон в Сърбия това лято, където той произнесе необичайно рязка реч.
Ангажиментът на Макрон за по-силна роля на Франция за бъдещото предефиниране на на ЕС определя хода на кампанията за първия му президентски мандат и вероятно това ще бъде обект на неговата кампания за преизбиране. Поради тези причини позицията на Париж срещу по-нататъшното разширяване на ЕС вероятно не е чак толкова изненадваща.
„Споделям същата геополитическа и стратегическа визия с германския канцлер. Искам да изпратя положителен сигнал до тези лидери, но трябва да им кажа: „Този път се нуждаем от малко повече време, за да вземем решение“, обясни Макрон на съвместна пресконференция с Меркел във френския град Тулуза, коментирайки отказа за определяне на дата за Македония и Албания.
Някои анализатори в страната смятат, че Макрон всъщност насърчава изцяло нова френска политика в рамките не само на Съюза, но и към Балканите.
„Безспорно е, че мотивите на Макрон за разширяване също имат отношение към амбициите му да стане водещ лидер в ЕС. Великобритания излиза, Меркел напуска политиката и той вероятно смята, че му идва времето. Въпреки това е наивно да мислим, че Македония и в крайна сметка Албания се използват по някакъв начин за разчистване на някои сметки между лидерите на ЕС“, твърди бившият македонски посланик Ристо Никовски.
Според него това е нова френска политика в рамките на Съюза, но и на Балканите. „Припомнете си, че мотивът на Макрон срещу разширяването е необходимостта от дълбока реформа в Съюза и той е прав. Работи се за съпротива срещу приемането на нови членове от французите, германците и други големи членове, и никой отговорен политик не може да игнорира това“, смята Никовски.
Той добави, че именно обявяването на френския президент за нови политики и ангажименти на Балканите всъщност означава, че приемането на нови членове няма да се случи бързо.
Експертите в региона смятат, че позицията на Макрон е само по-доброто позициониране на Франция в рамките на ЕС. „Макрон иска да превърне вътрешното социално разделение около ЕС в единно искане за реформа. Тече дебат за ЕС в областта на структурните, социално-икономическите и финансовите въпроси, а също и тези, свързани със сигурността“, смятат някои анализатори от региона.


Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Нито една от стоките в санкциите на САЩ не касаят България - имаме много добри двустранни отношения

Премиерът Бойко Борисов: Нито една от стоките в санкциите на САЩ не касаят България - имаме много добри двустранни отношения

18 Октомври 2019 | 12:03 | Агенция "Фокус"
София. Нито една от стоките в санкциите на САЩ не касаят България - имаме много добри двустранни отношения. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел, предаде репортер на Агенция "Фокус".Попитан дали американските мита за част от стоките в ЕС засягат България, премиерът отговори: "
"България и САЩ имат много добри двустранни отношения, даже днес и там се прибират гл. прокурор, заместник главният прокурор, шефовете на служби. Имаме изключително добро двустранно сътрудничество. Нито една от стоките, които са посочени в санкциите, не касаят България. Считам, че в следващи яменец ще имаме много по-добро двустранно развитие на отношенията със САЩ", посочи Борисов. По повод Многогодишната финансова рамка, която европейските лидери предстои да обсъждат, министър-председателят Борисов бърна внимание, че е важно да не пострадат кохезията и земеделието и да се наблегне повече на иновациите и киберсигурността.
Попитан по повод европейския доклад по механизма за сътрудничество и проверка за България, министър-председателят заяви, че е оптимист. „Изпълнили сме всички препоръки. Няма нито една дума, по която Брюксел да е искал наше решение и ние да не сме го изпълнили“, заяви министър-председателят.
По темата за БФС, Борисов отбеляза, че многократно е поставял въпроса правителството да подкрепи развитието на детско-юношеския футбол, ако БФС изработи програма за това. „Готови сме да разговаряме, но не с това ръководство“, каза още министър-председателят. Премиерът Борисов изтъкна и разговора си в Брюксел с британския му колега Борис Джонсън. „Заедно сме срещу расизма“, отбеляза Борисов и подчерта прекрасните отношения, които България има с Обединеното кралство.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Косово): Хачим Тачи няма да ми даде мандата за формиране на правителство доброволно, но Kонституцията ще го задължи, заяви Албин Курти

RTK (Косово): Хачим Тачи няма да ми даде мандата за формиране на правителство доброволно, но Kонституцията ще го задължи, заяви Албин Курти

18 Октомври 2019 | 12:03 | Агенция "Фокус"
Прищина. Лидерът на движение „Самоопределение“ Албин Курти, което спечели най-много гласове в парламентарните избори в Косово, заяви в интервю, че президентът на страната Хачим Тачи няма да му даде доброволно мандат за формирането на правителство, но ще бъде задължен да го направи от Kонституцията, предава RTK.
„Президентът Тачи има шанс да свърши добра работа и да ми даде мандат да формирам правителство. Той не иска да ми даде мандат доброволно, но това е негово конституционно задължение“, заяви Курти.
Той добави, че проблемът със Северно Косово е, че Сърбия все още има присъствие там. Освен това според Курти бъдещото правителство ще елиминира присъствието на Белград, като си сътрудничи с месните сърби. Според лидера на „Самоопределение“ те също страдат от „хегемонията“ на Сърбия.
„Доколкото знам Байрам Реджепи беше единственият лидер, който отиде там (в Северно Косово). Ние трябва да сме правителство, което да служи на всеки жител на Косово, независимо сърбин или албанец“, заяви Албин Курти.
„На север Трепча (…) трябва да бъде обединена, смятам че с обединението на Трепча и Митровица ще се обедини. Там са нужни инвестиции. Прищина, нашето правителство, не е инвестирало в Трепча, но Сърбия го е правила. Това не трябва повече да е така“, каза още политическият лидер.
Курти добави, че той няма да бърза да сключва споразумение със Сърбия и предпочита диалог със съответните принципи. Той планира първоначално да поиска от Белград да изплати дълговете си към Косово.
„Моята оферта към Сърбия е тя да изплати обратно дълговете си. Ние ще наредим всичко. Аз ще настоявам дълговете да бъдат изплатени“, каза още той.
„Диалогът ще започне, но няма да бързаме със споразумението“, добави Курти.
Попитан за коментар по граничната сделка с Черна Гора, Курти заяви, че „земя е била отнета“ от Косово, но Европейският съюз не е изпълнил своето обещание за либерализация на визите.
„Ние ще направим всичко по силите си да поправим споразумението с Черна Гора. Грешката беше направена от нашата комисия, не от Подгорица“, каза ръководителят на „Самоопределение“.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Моят съвет към Зоран Заев беше да не си подава оставката, защото е свършил много работа и има още какво да се направи

Премиерът Бойко Борисов: Моят съвет към Зоран Заев беше да не си подава оставката, защото е свършил много работа и има още какво да се направи

18 Октомври 2019 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Моят съвет към Зоран Заев беше да не си подава оставката, защото има още какво да се направи. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел във връзка с липсата на споразумение за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания към ЕС, предаде репортер на Агенция "Фокус". Той посочи, че няколко пъти през нощта е говорил дълго със Зоран Заев. "Те са емоционални, положиха много усилия. Никоя държава не си е сменяла името", допълни премиерът.
"Нищо не е приключено, просто е отложено", каза още премиерът. "Отчетена беше огромната работа, която колегите от Северна Македония и Албания са свършили, договорът ни за добросъседство, Преспанското споразумение. Да, има страх от разширяване", каза още премиерът. По думите му няма договаряне за писмено решение на Съвета. "Факт е , че огромната част от държавите са за техните държави да получат своята перспектива. От друга страна нашата подкрепа те винаги са я имали за това", допълни министър-председателят. По думите му, никоя от държавите не е казала "Не", но искат Македония и Албания да се подготвят максимално добре. "Няколко месеца не са вечността, която би могла да ги приключи като процес", посочи Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Антоний Гълъбов, политолог: Последиците от отлагането на преговорите за членство на Северна Македония и Албания в ЕС ще бъдат тежки и за Общността

Доц. Антоний Гълъбов, политолог: Последиците от отлагането на преговорите за членство на Северна Македония и Албания в ЕС ще бъдат тежки и за Общността

18 Октомври 2019 | 10:13 | Агенция "Фокус"
София. Последиците от отлагането на преговорите за членство на Северна Македония и Албания в ЕС ще бъдат тежки както за двете страни, така и за Общността. Това каза в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът доц. Антоний Гълъбов. Според доц. Гълъбов поредното отлагане на начало на преговорите ще бъде лош сигнал за обществата на тези две страни. Едновременно с това ще покаже, че ЕС не може да постигне съгласие по отношение на прилагането на собствените си правила, допълни той. „Възраженията или отделно срещу една от двете страни, или срещу двете страни като цяло не се различават съществено от това, през което преминаха Българи и Румъния. Всъщност имаме отново повторение на същата грешка, която костваше много в процеса на нашата собствена европейска интеграция. Отлагането и забавянето на воденето на тези преговори няма да доведе до подобряване на ситуацията. Нормалният политически процес е да влезем в процес на преговори и тогава вече да бъдат определени съответните изисквания към Северна Македония и Албания. Струва ми се, че ЕС е на път да повтори грешката, която направи с България и Румъния“, коментира политологът.
Доц. Антоний Гълъбов добави, че Европейският съвет би могъл да се ангажира с това, че в началото на следващата година преговорите със Северна Македония и Албания ще започнат. По този начин ще бъдат удовлетворени и очакванията на страните, които не желаят този процес да започне сега, но няма да бъде загубена европейската перспектива за присъединяване на Северна Македония и Албания.
Йоланда ПЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): „Кликни и се помоли“ – Ватиканът представи устройство за молитви

„Вечер“ (Македония): „Кликни и се помоли“ – Ватиканът представи устройство за молитви

18 Октомври 2019 | 09:34 | Агенция "Фокус"
Ватикан. Във Ватикана изглежда са недоволни от оскъдния брой на младите, които отделят време за вярата и посещават църква, затова предложиха мобилно приложение със специално устройство, което позволява на потребителите да се молят навсякъде, съобщава електронното издание на македонския вестник „Вечер“.
Устройството, наречено Click To Pray eRosary, представлява електронен брояч, който се активира, когато потребителят направи движение във формата на кръст. То е във формата на гривна, изработена от 10 мъниста с „умен“ кръст, който съхранява данни. Цената на гривната е 109 долара.
Когато се активира, потребителят може да избере един от трите вида молитви: стандартна, контемплативна или тематична, които ще се актуализират ежегодно с нови попълнения.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Лидерите на ЕС не постигнаха съгласие за преговорите за членство на Северна Македония и Албания

Politico: Лидерите на ЕС не постигнаха съгласие за преговорите за членство на Северна Македония и Албания

18 Октомври 2019 | 08:51 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Лидерите на страните от Европейския съюз спориха в напрегнат дебат за започването на преговори за членството на Северна Македония и Албания, но в крайна сметка не успяха да постигнат споразумение дори за изявлението след края на срещата, предлагащо насърчение и отлагане на официалното решение за старта на процедурата, отбелязват в европейската редакция на изданието Politico.
Държавният глава на Франция Еманюел Макрон категорично се противопостави на ускоряването на преговорите за членство и в крайна сметка надделя над другите лидери, включително над председателя на Европейския съвет Доналд Туск и германския канцлер Ангела Меркел, които подкрепиха продължаването на процеса.
Нидерландският премиер Марк Рюте подкрепи потенциален компромис, който би позволил започване на разговорите със Северна Македония, но не и с Албания. В крайна сметка обаче лидерите също не можаха да се споразумеят за разделяне на разглеждане на кандидатурите на двете страни.
Страните от Общността заложиха на перспективата за членство като стимул за Северна Македония да уреди десетилетния спор с Гърция, което тя направи миналата година - отчасти като промени официалното си име. Но в крайна сметка тези надежди бяха попарени - поне засега - оставяйки политиците в столицата Скопие, ядосани и дълбоко разочаровани.
След като министрите на ЕС се опитаха и не успяха да постигнат споразумение по въпроса за разширяването на заседание на Съвета по общи въпроси по-рано тази седмица, Туск постави въпроса в дневния ред на срещата на върха на лидерите, надявайки се да окаже натиск върху Макрон.
Франция посочи процедурни причини за блокиране на двете страни, като се аргументира, че цялата система за присъединяване към ЕС се нуждае от основна реформа. Париж също ясно изрази становището си, че Северна Македония и Албания не са готови да започнат процеса на членство в ЕС. Привържениците на членството на балканските страни твърдят, че и двете са изпълнили критериите, определени от ЕС и че доверието в Блока ще бъде силно подкопано, тъй като не е изпълнил обещанията си.
Дискусията за разширяването на ЕС започна в края на първия ден от срещата на лидерите на Европейския съвет, на която Общността постигна предварителна сделка за оттеглянето на Великобритания от структурите й.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Целта на „мини Шенген“ е да премахне граничните бариери между Сърбия и Косово

Koha Ditore (Косово): Целта на „мини Шенген“ е да премахне граничните бариери между Сърбия и Косово

18 Октомври 2019 | 08:04 | Агенция "Фокус"
Тирана. Действащият министър на външните работи на Албания Гент Чакай изрази увереност, че крайната цел на балканския „мини Шенген“ е премахването на граничните бариери между Сърбия и Косово, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Koha Ditore.
„Това е крайнaта цел между Сърбия и Косово, но тя не може да стане реалност на мига", коментира Чакай.
Министърът обясни, че „мини Шенгенът“ в рамките на страните от Западните Балкани не е насочен към създаването на бивша Югославия, а по-скоро задълбочаване на процеса на интеграция в Европейския съюз. Според Чакай създаването на „мини шенгенското пространство" е насочено към премахване на пречките, които съществуват между страните от Западните Балкани.
„Трябва да преосмислим икономическото си пространство, за да дадем по-добър и по-широк принос за нашия регион. „Мини Шенгенът" цели премахване на граничните бариери и бюрократичните пречки между държавите. Идеята беше да се задълбочи сътрудничеството на страните от Западните Балкани в интерес на интеграцията в ЕС. Това няма нищо общо със създаването на нова Югославия, нито със замяната на процеса на интеграция в ЕС“, обясни Чакай.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.