НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Българи на бдение пред Френското посолство в подкрепа на евроинтеграцията на Северна Македония (ОБЗОР)

Българи на бдение пред Френското посолство в подкрепа на евроинтеграцията на Северна Македония (ОБЗОР)

21 Октомври 2019 | 21:21 | Агенция "Фокус"
София. Близо час продължи бдението пред Френското посолство в подкрепа на европейското бъдеще на Северна Македония. В началото се събраха десетина души, малко по-късно към тях се присъединиха и още хора.
На събитието присъстваха и македонски българи и техни потомци. Те носеха знамена с надпис "Под едно небе". В района на ул. "Оборище" бе засилено полицейското присъствие. В рамките на инициативата беше връчен апел към президента на Франция Емнюел Макрон. Декларацията бе на български език, тъй като по мнение на организаторите в ЕС всички езици са равнпоставени.Не е случайно, че мирното бдение се състои именно пред френското посолство, тъй като Франция бе една от държавите, заради която не бе постигнато съгласие за започване на преговори за членството на югозападната ни съседка и Албания в ЕС.Пред журналисти един от организаторите в лицето на Андрей Врабчев от фондация „Татковина“, подчерта, че това не е протест. „Това е събитие в подкрепа на европейския път на Македония. Нито се конфронтираме с останалите членове на Европа, нито искаме да има конфликт. Ние искаме обединена и силна Европа. Смятам,е че сърцето на Балканите, което е Македония, трябва да бъде част от Европа. Границата между България и Македония трябва да бъде европейска, т.е. фиктивна. Само по този начин ще постигнем мир на Балканите, в Европа и целия свят“, допълни още Врабчев.
Заместник-председателят на Българския културен клуб – Скопие Мирослав Ризински заяви, че българите от Македония смятат, че през ЕС пада изкуствената стена с България. „Това е нашата цел, това ни води. Всички препятствия на този път, смятаме да се борим срещу тях. Мястото на България и на Македония е под едно небе“, каза още Ризински. Според него сред българите в Македония няма как да има евроскептицизъм. Той обясни, че е на бдението, тъй като е видял за тази инициатива в медиите. „Смятам, че е доста положителна като солидарност с желанията на гражданите на Република Северна Македония за започване на преговори с ЕС. Както забелязвам цялата тази инициатива получи доста положителен ефект и в България, и в македонските медии. Виждаме, че едни дребни крачки правят доста положителни ефекти в отношенията между двете страни. Доста положително се коментира всичко това в Македония. Както и самите организатори споменаха, ние тук не протестираме, а просто призоваваме ЕС и най-вече лидера на Франция в лицето на г-н Макрон да преосмисли своето решение за незапочване на преговори на Република Северна Македония и да се даде еднакъв шанс на страната ни с другите страни. Все пак забелязваме, че има някакъв двоен аршин в това отношение, най-вече за Сърбия, която не е разрешила проблемите си с Косово“, подчерта още Ризински.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мирослав Ризински, БККС: Самият факт, че България и Македония подписахме договор накара и гърците да подпишат

Мирослав Ризински, БККС: Самият факт, че България и Македония подписахме договор накара и гърците да подпишат

21 Октомври 2019 | 20:54 | Агенция "Фокус"
София. Самият факт, че България и Македония подписахме договор накара и гърците да подпишат. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Мирослав Ризински, българин от Македония и заместник-председател на Български културен клуб Скопие по повод мирното бдение пред Френското посолство у нас в подкрепа на европейското бъдеще на Северна Македония. „Може да звучи претенциозно, но мисля, че нищо случайно няма, зад тази антиквизация да стоят гръцки служби. Това е полезно за тях. От една страна антиквизират обществото, от друга страна пред чуждия свят казват: „Ето те ни крадат историята“. По този начин спират членството в ЕС и НАТО. Това е за сметка и на България, защото невлизането в ЕС и НАТО, лошите отношения между София и Скопие, нали се сещате в чия полза са?“, каза още Ризински.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете в „Мнение“
.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мирослав Ризински, БККС: Българите от Македония смятаме, че през ЕС пада изкуствената стена с България

Мирослав Ризински, БККС: Българите от Македония смятаме, че през ЕС пада изкуствената стена с България

21 Октомври 2019 | 20:26 | Агенция "Фокус"
София. Българите от Македония смятаме, че през ЕС пада изкуствената стена с България. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Мирослав Ризински, българин от Македония и заместник-председател на Български културен клуб Скопие по повод мирното бдение пред Френското посолство у нас в подкрепа на европейското бъдеще на Северна Македония. „Това е нашата цел, това ни води. Всички препятствия на този път, смятаме да се борим срещу тях. Мястото на България и на Македония е под едно небе“, каза още Ризински. Според него сред българите в Македония няма как да има евроскептицизъм.Той обясни, че е на бдението, тъй като е видял за тази инициатива в медиите. „Смятам, че е доста положителна като солидарност с желанията на гражданите на Република Северна Македония за започване на преговори с ЕС. Както забелязвам цялата тази инициатива получи доста положителен ефект и в България, и в македонските медии. Виждаме, че едни дребни крачки правят доста положителни ефекти в отношенията между двете страни. Доста положително се коментира всичко това в Македония. Както и самите организатори споменаха, ние тук не протестираме, а просто призоваваме ЕС и най-вече лидера на Франция в лицето на г-н Макрон да преосмисли своето решение за незапочване на преговори на Република Северна Македония и да се даде еднакъв шанс на страната ни с другите страни. Все пак забелязваме, че има някакъв двоен аршин в това отношение, най-вече за Сърбия, която не е разрешила проблемите си с Косово“, подчерта още Ризински.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение“
.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андрей Врабчев: Границата между България и Македония трябва да е европейска, т.е. фиктивна

Андрей Врабчев: Границата между България и Македония трябва да е европейска, т.е. фиктивна

21 Октомври 2019 | 20:08 | Агенция "Фокус"
София. Границата между България и Македония трябва да е европейска, т.е. фиктивна. Това каза Андрей Врабчев, експерт по международна и национална сигурност във Военна академия „Г. С. Раковски и основател на фондация „Татковина“, пред журналисти за мирното бдение пред Френското посолство за европейското бъдеще на Македония , предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам да поддчертая, че това не е протест. Това е събитие в подкрепа на европейския път на Македония. Нито се конфронтираме с останалите членове на Европа, нито искаме да има конфликт. Ние искаме обединена и силна Европа. Смятам,е че сърцето на Балканите, което е Македония, трябва да бъде част от Европа. Границата между България и Македония трябва да бъде европейска, т.е. фиктивна. Само по този начин ще постигнем мир на Балканите, в Европа и целия свят“, допълни още Врабчев. Той припомни, че най-кръвопролитните войни са започнали тук. „Смятаме, че когато нещата вървят в тази посока – Европа да се обединява и да става по-силна, по-важно е да не допускаме чужди интереси, враждебни на Европа да се наместят на западната ни граница в момента и България отново да бъде изолирана от съюзниците си в Европа“, допълни още Врабчев. Той посочи, че мирните граждани имат декларация на български, тъй като в ЕС всички езици са равнпоставени. „Искаме равен шанс и за Македония. Утре може би ще изпратим текстът на френски официално. Смятам, че е редно в страна, която знаем, че нашите братовчеди, лели и дядовци живеят оттатък, те са по-важни. По-важно е нашето бъдеще, отколкото да залагаме на фиктивни неща, които са минали отдавна. Само сближаването и падането на границата са верния път за мира“, допълни още Врабчев. Той обясни, че хората на бдението са се обединили във „Фейсбук“.
Историкът Стефан Дечев също коментира пред журналисти темата за Македония. Той поясни, че тази вечер той участва в бдението, за да се разграничи от публични позиции от българска страна, че благодарение на гласа на Франция имаме проблеми с началото на преговорите на Македония в ЕС. „Смятам, че България в този момент трябва да бъде до Република Македония и също така смятам, че в Република Македония трябва да чуят, че в България има и такива гласове“, допълни още Дечев.
Заместник-председателят на Българския култулен клуб Скопие Мирослав Ризински подчерта, че инициативата пред Френското посолство е положително отразена в македонските медии.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Близо час продължи бдението пред Френското посолство в подкрепа на европейското бъдеще на Македония

Близо час продължи бдението пред Френското посолство в подкрепа на европейското бъдеще на Македония

21 Октомври 2019 | 19:18 | Агенция "Фокус"
София. Близо час продължи бдението пред Френското посолство в подкрепа на европейското бъдеще на Северна Македония, предаде репортер на Агенция "Фокус". В началото се събраха десетина души, малко по-късно към тях се присъединиха и още хора.
На събитието присъстваха и македонски българи и техни потомци.В района бе засилено полицейското присъствие.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Граждани са се събрали пред посолството на Франция у нас в подкрепа на бъдещето на Македония в ЕС

Граждани са се събрали пред посолството на Франция у нас в подкрепа на бъдещето на Македония в ЕС

21 Октомври 2019 | 18:38 | Агенция "Фокус"
София. Граждани са се събрали пред посолството на Франция у нас в подкрепа на бъдещето на Северна Македония в ЕС, предаде репортер на Агенция "Фокус". Гражданите са пред посолството на мирно бдение. На бдението присъстват потомци на македонски българи и хора, ангажирани с темата. Те носят знамена с надпис "Под едно небе".
В района на ул. "Оборище" е засилено полицейското присъствие. Предстои да бъде връчен апел към президента на Франция Емнюел Макрон. Не е случайно, че мирното бдение се състои именно пред френското посолство, тъй като Франция бе една от държавите, заради която не бе постигнато съгласие за започване на преговори за членството на югозападната ни съседка и Албания в ЕС.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Демонстранти хвърлиха коктейли
Демонстранти хвърлиха коктейли "Молотов" срещу полицията в Хонгконг. 18 ноември ...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.