НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:29


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Десислава Танева в Добрич: Новата Обща селскостопанска политика ще бъде по-добра като регулация и възможности

Министър Десислава Танева в Добрич: Новата Обща селскостопанска политика ще бъде по-добра като регулация и възможности

21 Октомври 2019 | 16:25 | Агенция "Фокус"
Добрич. Новата Обща селскостопанска политика ще бъде по-добра като регулация и възможности, ще има възможности да адаптира целите и правилата към националните специфики, а това ще създаде по-добри възможности за отделните страни и земеделието. Това заяви министърът на земеделието, горите и храните Десислава Танева, която е на посещение в Добрич за среща с представители на бранша и заинтересовани страни, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Министерството очаква многогодишната финансова рамка по отношение на общите европейски актове. Тази рамка ще даде отговор на въпроса какъв ще е бюджетът за новата Обща селскостопанска политика. Проведени са разговори с Министерство на регионалното развитие, за да бъде направено по-справедливо разпределението на намаления бюджет. Освен това ще бъде елиминиран критерият „селски райони“ като преференция за достъп до европейското финансиране. Независимо от какъв вид община са бенефициентите, те ще бъдат равнопоставени по този критерий. Очаква се страната ни да е в пълна готовност да започне работа по изготвяне на национални стратегически планове. Освен това Десислава Танева информира, че се подготвя в Европейския съюз решение за преходен период, за да няма спиране на плащанията. Обявен е срок от една година. Поискано е този преходен период да бъде две години предвид забавянето на европейските регламенти, които ще уредят подкрепата и регулацията на новата Обща селскостопанска политика.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Десислава Танева в Добрич: До края на годината МЗХГ е планирало около един млрд. лв. по различни инструменти за подкрепа в полза на земеделската общност

Министър Десислава Танева в Добрич: До края на годината МЗХГ е планирало около един млрд. лв. по различни инструменти за подкрепа в полза на земеделската общност

21 Октомври 2019 | 15:16 | Агенция "Фокус"
Добрич. До края на декември сме планирали паричен поток в рамките на около един милиард лева по различни инструменти за подкрепа в полза на земеделската общност. Това заяви министърът на земеделието, горите и храните Десислава Танева, която е на посещение в Добрич за среща с представители на бранша и заинтересовани страни, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Сред официалните лица на срещата са депутатите от ГЕРБ Пламен Манушев и Даниела Димитрова. На 18 октомври е приключена националната преходна помощ. 55% от нея са платени. Предстои до седмица разплащане по de minimis за пчелите. Също 880 договора по „Млад фермер“ са от 2 седмици в областните дирекции по земеделие. Само 57 от тях все още не са сключени. „Очакваме тези млади фермери, в готовност сме при поискване да платим и авансите по всички тези 880 договора в рамките на месец ноември. Също така през месец ноември ще платим и средствата по държавната помощ за зимните пръскания на овощарите“, посочи Десислава Танева. През декември от 2-ри до 6-ти са планирани 121 милиона лева по обвързаното производство - на 100% изцяло всички полагаеми средства по всички схеми за обвързано производство в животновъдството. На всички земеделски производители е планирано да се плати първия транш по схемата за единно плащане на площ с базова ставка в размер на около 640 милиона лева. За първи в периода 16-20 декември се планира от обичайния график за плащания да се платят средствата за необлагодетелстваните райони с общ бюджет близо 100 милиона лева по двете схеми.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Френската полиция разкъса блокадата на завод от представители на жълтите жилетки. 15 ноември 2019 г.
Френската полиция разкъса блокадата на завод от представители на жълтите жилетки...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.