НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:15


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Десислава Танева в Добрич: Новата Обща селскостопанска политика ще бъде по-добра като регулация и възможности

Министър Десислава Танева в Добрич: Новата Обща селскостопанска политика ще бъде по-добра като регулация и възможности

21 Октомври 2019 | 16:25 | Агенция "Фокус"
Добрич. Новата Обща селскостопанска политика ще бъде по-добра като регулация и възможности, ще има възможности да адаптира целите и правилата към националните специфики, а това ще създаде по-добри възможности за отделните страни и земеделието. Това заяви министърът на земеделието, горите и храните Десислава Танева, която е на посещение в Добрич за среща с представители на бранша и заинтересовани страни, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Министерството очаква многогодишната финансова рамка по отношение на общите европейски актове. Тази рамка ще даде отговор на въпроса какъв ще е бюджетът за новата Обща селскостопанска политика. Проведени са разговори с Министерство на регионалното развитие, за да бъде направено по-справедливо разпределението на намаления бюджет. Освен това ще бъде елиминиран критерият „селски райони“ като преференция за достъп до европейското финансиране. Независимо от какъв вид община са бенефициентите, те ще бъдат равнопоставени по този критерий. Очаква се страната ни да е в пълна готовност да започне работа по изготвяне на национални стратегически планове. Освен това Десислава Танева информира, че се подготвя в Европейския съюз решение за преходен период, за да няма спиране на плащанията. Обявен е срок от една година. Поискано е този преходен период да бъде две години предвид забавянето на европейските регламенти, които ще уредят подкрепата и регулацията на новата Обща селскостопанска политика.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Десислава Танева в Добрич: По-добро ветеринарномедицинско обслужване, по-добри контролни и превенционни дейности са сред целите с исканите законодателни промени

Министър Десислава Танева в Добрич: По-добро ветеринарномедицинско обслужване, по-добри контролни и превенционни дейности са сред целите с исканите законодателни промени

21 Октомври 2019 | 15:49 | Агенция "Фокус"
Добрич. По-добро ветеринарномедицинско обслужване, по-добри контролни и превенционни дейности, укрепване на системата от ветеринарномедицински дейности на Българската агенция по храните са сред целите с исканите законодателни промени. Това заяви министърът на земеделието, горите и храните Десислава Танева, която е на посещение в Добрич за среща с представители на бранша и заинтересовани страни, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Министър Танева анонсира няколко неща в областта на законодателните инициативи, като ще се разчита и на народните представители. „Приключваме в работен порядък пакета от законодателни изменения в подзаконовата нормативна база в областта на ветеринарномедицинското обслужване, дейности, наредбата за обезщетения по повод на епизоотии“, отбеляза Десислава Танева. Тези изменения по думите на министъра ще доведат до срещи с браншови организации и съсловия, ще бъде инициирано обществено обсъждане и до края на годината се очаква да започне обичайната законодателна процедура за приемането на предложеното изменение. Всички установени слабости от хода на епизоотията от Африканска чума по свинете от това лято ще бъдат последвани от предложения за промяна в нормативната уредба в страната с цел значително да се подобри системата на ветеринарномедицинското обслужване за контрол и превенция от болести, каза Десислава Танева. Приключена е работата по изготвяне на единно поземлено законодателство. Планира се то да бъде предмет на обществено обсъждане. Краят на тази година е срокът, в който трябва да бъде прието от Министерски съвет и внесено в Народното събрание. Само 4 браншови организации са дали писмени предложения и са участвали в двустранни дебати, подчерта Десислава Танева и допълни: „Надявам се, че това при всички случаи ще е един по-добър законодателен акт по отношение на уредбата за управление на земеделската собственост. Новото в нея е, че ще бъде засегнато и опазването на селскостопанското имущество, като ще е напълно осъвременено на база сегашното на практика извън възможност за приложение законодателство“.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протестиращите в Хонконг запалиха полицейски автомобил 17 ноември 2019 г.
Протестиращите в Хонконг запалиха полицейски автомобил 17 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.