НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:58


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Кремена Стоева, БАБХ: Законодателството изисква всички храни, които се търгуват на пазара, да бъдат безопасни

Д-р Кремена Стоева, БАБХ: Законодателството изисква всички храни, които се търгуват на пазара, да бъдат безопасни

21 Октомври 2019 | 12:58 | Агенция "Фокус"
София. Законодателството изисква всички храни, които се търгуват на пазара, да бъдат безопасни. Това каза в интервю на Агенция „Фокус“ д-р Кремена Стоева, началник отдел в Дирекция контрол на храните в БАБХ. Тя подчерта, че храните, пуснати на пазар, са гарантирано безопасни. „Те подлежат на множество проверки, както от бизнес-оператора, който ги произвежда, така и от бизнес-оператора, който ги предлага и търгува на пазара. А също така БАБХ упражнява мониторинг на храните на пазара, за да се гарантира здравето на потребителя. Всеки консуматор би следвало да бъде сигурен, че купувайки храна от пазара, тя е безопасна“, каза още Стойнева. „България като държава членка търгува на единния европейски пазар, където правилата по отношение производство и търговията на храни са еднакви за всички държави членки. Контролът, който упражняваме върху храните, произведени в други държави членки, е равносилен на контрола, който упражняваме върху храните, произведени в България“, допълни още Стоева. „Различни са правилата и контролът, който се упражнява към храни, произведени в държави извън ЕС. Това се води внос и подлежи също на по-стриктен контрол. Другите държави, които са извън ЕС, ползват собствено национално законодателство и затова контролът, който се упражнява върху тях и техните храни, е малко по-строг отколкото върху единния европейски пазар“, допълни още тя.
Теодора ПАТРОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Кремена Стоева, БАБХ: Събрана е наличната в обектите за търговия на дребно риба, заразена листерия, включително върната от гражданите

Д-р Кремена Стоева, БАБХ: Събрана е наличната в обектите за търговия на дребно риба, заразена листерия, включително върната от гражданите

21 Октомври 2019 | 12:43 | Агенция "Фокус"
София. Събрана е наличната в обектите за търговия на дребно риба, заразена листерия, включително върната от гражданите. Това каза в интервю на Агенция „Фокус“ д-р Кремена Стоева, началник отдел в Дирекция контрол на храните в БАБХ. „Тази риба е произведена от производител в Румъния. Изпратена е на българския пазар, тъй като Румъния и България са държави членки на единния европейски пазар. Така че храните, произведени от други държави членки се реализират свободно на целия европейски пазар. Така и тя е достигнала чрез съответната дистрибуция до българския пазар“, каза тя. Стоева подчерта, че всички проверки са приключени. „Гражданите все още имат възможност, която ще продължи достатъчно дълго, да връщат засегнати продукти, които се намират в домовете, на веригите и обектите, от които са закупили рибата. Изтеглени са 252 килограма, замърсена с листерия риба, която е насочена за унищожаване“, каза още Стоева. „Пробата е взета по мониторингова програма от БАБХ. Пробата се води проба по официален контрол. Установено е замърсяване с листерия моноцитогенес, след което са взети незабавни мерки за спиране на реализацията на тази риба и изтеглянето от търговска мрежа“, каза още тя.
Теодора ПАТРОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БАБХ изтегли от пазара над 250 кг пушена риба от Румъния, заразена с Листерия

БАБХ изтегли от пазара над 250 кг пушена риба от Румъния, заразена с Листерия

18 Октомври 2019 | 16:52 | Агенция "Фокус"
София. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) изтегли от пазара 251 кг и 613 гр. пушена риба, в която е установено наличие на Листерия Моноцитогенес. Рибата е пушена скумрия във вакуумна опаковка, произведена от „Ocean Fish” – Румъния, с партиден № L 12.11.2019. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ.
Заразената риба е открита при официален контрол на агенцията чрез взета проба. Продуктът е бил разпространен в търговска мрежа на територията на страната. Към момента са изтеглени и насочени за унищожаване 251,613 кг от засегнатата партида. Гражданите, закупили този продукт, могат да го върнат в магазините, откъдето изтеглянето ще продължи. Търговските обекти у нас също имат ангажимента да информират за случаи на заразени продукти чрез общодостъпни средства, като съобщение на сайта си или обявление на територията на магазина.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Демонстранти хвърлиха коктейли
Демонстранти хвърлиха коктейли "Молотов" срещу полицията в Хонгконг. 18 ноември ...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.