НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:37


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Местни избори 2019: Михаил Константинов: Политиците да въведат активна регистрация за изчистване на „мъртвите души“

Местни избори 2019: Михаил Константинов: Политиците да въведат активна регистрация за изчистване на „мъртвите души“

21 Октомври 2019 | 07:54 | Агенция "Фокус"
София. Политиците да въведат активна регистрация за изчистване на „мъртвите души“. Това каза Михаил Константинов, управляващ ИО, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, съобщиха от екипа на предаването.
Честни ли са изборите?
Беновска посрещна професор Константинов в студиото с големия въпрос „Честни ли ще са „честните“ избори? Звучи почти като нонсенс.” Константинов отговори, че 100% честни избори няма, защото все някъде ще има опити за манипулация или изкривяване на резултата, но „за 30 години, откакто избухна демокрацията, се научихме поне в техническо отношение да правим доста добри избори“. „Или да правим добри манипулации?“, попита Беновска. Проф. Константинов обясни, че манипулациите не са на техническо ниво, а се изразяват в търговия с гласове, неизпълнение обещания и раздаването им с шепи, с които „се ловят риби от мътната вода“. Константинов подчерта, че наблюдава как се правят избори в Щатите от 10-15 години и се гордее с българските избори и с това, че е българин, съпоставяйки със ситуацията, в която се намира Великобритания. Беновска коментира, че мащабите на манипулациите са несъпоставими, но Константинов обясни, че процентно българските избори са по-чисти от американските. „Винаги Ви упрекват и Вие винаги казвате, че това не е вярно, че „Информационно обслужване“ манипулира резултатите“, отбеляза Беновска. Константинов подчерта, че във всяка секционна комисия, всяка общинска комисия и централната избирателна комисия има представители на различни политически сили и ако те се договарят – това е извън дискусията. „Едни други се контролират по дефиниция по време на целия изборен процес и по време на броенето на гласовете. В секциите има кой ли не – представители на политическите сили, кандидати, граждани и журналисти и т.н. След като приключи обработката в секциите всеки, който поиска, получава извлечение от протокола и може да си го занесе вкъщи и да си го съобщи чрез телефона на своята партийна централа. След като протоколите бъдат обработени допълнително от нас те се качват на небето – те се качват в сайтовете на общинските комисии, които са част от сайта на ЦИК. Всеки отново може да види резултата. Може да ги събере гласовете“, подчерта Константинов и обясни, че всеки може да провери. Беновска коментира, че това изисква много усилия и никой не го прави, но упреква. „Нашите социолози са професионалисти и изключително рядко грешат, така че още вечерта на 27-ми октомври Вие ще знаете кои са големите балотажи и кои са избраните кметове, а на 3-ти ноември вечерта ще знаете окончателно интересните избори, които са лица на България“, обясни Константинов.
Избирателната активност; „Мъртвите души“; Шансът на независимите кандидати
„Аргументацията Ви е желязна, но знаете, че българинът е склонен винаги да се съмнява. Кое е онова, което всъщност отличава местните избори от парламентарните и европейските? Не говоря дори за сложността им – колко гласа, как се гласува, как се броят. Онова, което ще даде квинтесенцията, за да преценим дали е достатъчно избирателната активност, или не“, попита Беновска. Професор Константинов отговори, че избирателната активност няма никакво отношение към изборния резултат. Той обясни, че в София има 1 милион избиратели и ако на тези избори 1 единствен избирател пусне действителен глас, а всички останали – не гласуват, пуснат недействителен глас или гласуват с възможността „не подкрепям никого“ – то единственият глас ще избере кмета и същото важи и за изборите за президент на втори тур. Константинов подчерта, че избирателната активност е ирелевантна, но е по-добре да гласуват повече хора, за да има повече легитимност новоизбраната власт. Професор Константинов обясни, че правилото за „50+1“ важи само за първи тур на президентските избори – един от кандидатите да е събрал повече от половината от гласове и повече от половината избиратели да са гласували. „На тези избори знаем доста точно колко са избирателите. В списъците са 6 217 000, а наличните в страната избиратели са 5 800 000. Това означава, че мъртвите души са малко над 400 000 – съвсем приемливо число. Ако мъртвите души си стоят в списъците, където им е мястото и ако изборната администрация си гледа работата, те не променят изборния резултат“, изясни Константинов и подчерта, че политиците трябва да приемат закон или законова поправка, в която да е включена активна регистрация, за да могат да се изчистят мъртвите души.
„Един технически въпрос – има независим кандидат, който се явява от ничия партия, за общински съветник. Доколкото видях в ЦИК 1010 са кандидатите за общински съветници. Има ли шанс да влезе един, който няма партия?“, попита Беновска. Константинов отговори, че за да влезе – трябва да вземе 1/61 част от вота и теоретично кандидатът е най-добре да получи малко над общинската квота или по-точно около 5-6000 гласа ще бъде една общинска квота.
„Вие казвате 1 глас може да промени състезанието - между Фандъкова и Манолова, например. Не могат ли да станат обект на манипулация тези 6-7000 гласа, които този независим ще спечели, защото зад него няма в общинската избирателна комисия нито една партия?“, попита Беновска. Константинов отново повтори, че във всяка избирателна секция има представителите на различни политически сили и присъства, който си поиска и всеки получава извлечение от протокола, но макар че партиите говорят, че ги лъжат – те не пращат навсякъде свои представители и вярват в изборния процес.
Защо да вярваме в честността на изборите?; ЦИК и чувалите
„Защо трябва да вярваме, че изборите са честни?“, попита Беновска. „Вярата не са обяснява – или вярваш, или не вярваш. Аз като човек, който се занимава с техническата страна на изборите в момента Ви казвам, че техническите стандарти при българските избори са на най-високо европейско и световно ниво по всички възможни критерии. Много от нещата, които сега казах, ги няма на много места. Друг е въпросът, че там си вярват“, отговори Константинов. Той разказа, че е присъствал на избори в Швейцария и гласуващите не са се легитимирали, защото в техния закон пише, че се наказва, ако се гласува вместо друг и никой не си представя, че някой ще гласува от името на друг. Друг пример, който Константинов даде, бе за втория тур на президентските избори в Австрия, който е бил отменен заради дефекти в гласуването по пощата и това е нещо, което анализаторът не си представя, че може да се случи в България.
„ЦИК и броенето от чувалите?“, попита Беновска. „Тези чували нямат никакво отношение към изборния процес“ подчерта Константинов, а водещата го попита тогава каква е причината да се броят. Анализаторът отговори, че чувалите не се броят повече и се съхраняват до следващите избори по закон. „Чисто теоретично, ако има оспорване на изборния резултат в някаква секция и ако се разпореди – може да се извърши повторно преброяване и това е прави в изключително редки случаи и не е довело до никакъв особен резултат“, подчерта Константинов и обясни, че в България се е случвало да падне цял общински съвет, но е било заради дописване на хора, които нямат право да гласуват – 16-годишни, чужди граждани и други.
Константинов завърши с това, че българските избори са едни от най-добрите в техническо отношение в цял свят.
Така завърши разговорът между Михаил Константинов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 20-ти октомври 2019 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илиана Беновска: Г-н Радев, вашето управление „тичащ незрящ инвалид“ ли е, ако управлението на Борисов е калпаво като футбола ни

Илиана Беновска: Г-н Радев, вашето управление „тичащ незрящ инвалид“ ли е, ако управлението на Борисов е калпаво като футбола ни

20 Октомври 2019 | 14:14 | Агенция "Фокус"
София. Г-н Радев, вашето управление „тичащ незрящ инвалид“ ли е, ако управлението на Борисов е калпаво като футбола ни? Това е въпросът на журналиста Илиана Беновска в днешното издание на предаването „Беновска пита” по Канал 3 и К2, съобщиха от екипа на предаването.
Експредседателят на ЕС Доналд Туск завърши своя мандат с реч по сериозните теми на Европа със сленга: „I want to send a message…“ Вместо бюрократичните глаголи „призовавам“, „декларирам“, „настоявам“, полският политик , на съвременен жаргон, се опита да направи разбираеми, за обикновени хора в Европа, сериозните теми за Брекзит и разширяването на ЕС на Балканите.
Какъв „месидж ни сенд-ват“ в България борбите за кметски постове?
Този „пейнт бол“, който се разиграва, вместо състезание на личности и визии, какво политическо бъдеще ще освети пред България следващите 4 години?
Защото:
Президентът Радев, заклейми управлението на Борисов, че е калпаво като футбола ни. И взе, че се затича „благотворително“ (каквото и да значи това) в името на хора, представете си, които не могат, дори, да ходят и да виждат, камо ли да тичат.
Предполагам, че от уважение към тези хора Борисов ще се въздържи да формулира управлението на Радев като „тичащ незрящ инвалид“.
Манолова, път, се повози на инвалидна количка, предполагам, не защото Горанов ѝ взе колата, а за да докаже, че е разбрала какво е да си инвалид и ще им помага.
Нинова призовава „на бунт, на борба“ срещу Борисов, ама да видим как тя ще се справи с „бунта и борбата“ в БСП сутринта след изборите.
Добре, че, поне, Фандъкова не се изкуши да се „окрили“ с пеперудени крила, за да ни покаже, че ще помага на „пеперудените“ деца.
Аз съм Беновска. И питам.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Беновска отново ще пита: Кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява България

Местни избори 2019: Беновска отново ще пита: Кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява България

20 Октомври 2019 | 14:00 | Агенция "Фокус"
София. Илиана Беновска отново ще пита: „Кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява България?” в авторското си предаване „Беновска пита“ днес от 17.00 часа. Това съобщиха от екипа на предаването „Беновска пита“ по „Канал 3”. Нейни събеседници в днешното издание на предаването ще бъдат: Здравко Димитров от ГЕРБ - СДС, Николай Радев от БСП, Вяра Церовска - кандидат за кмет на Перник от ГЕРБ, Ангел Джамбазки - кандидат за кмет на София от ВМРО, Александър Ваклин - кандидат за съветник в СОС (независим), Петьо Блъсков от в. „Труд“ и проф. Михаил Константинов, управляващ ИО.
Повторението се излъчва по Канал 3 и по К2 в неделя вечер от 23.15 часа. Адресът на предаването е benovskapita@gmail.com
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протестиращите в Хонконг запалиха полицейски автомобил 17 ноември 2019 г.
Протестиращите в Хонконг запалиха полицейски автомобил 17 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.