НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:31


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Православната църква почете паметта на свети Иван Рилски Чудотворец (ОБЗОР)

Православната църква почете паметта на свети Иван Рилски Чудотворец (ОБЗОР)

19 Октомври 2019 | 19:42 | Агенция "Фокус"
София. Православната църквата почете паметта на свети Иван Рилски Чудотворец - най-известният български светец и отшелник, покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България - Рилския, патронът на българските будители. В Житието на св. Йоан Рилски Чудотворец се посочва, че е роден в село Скрино, Руен планина, Кюстендилско, вероятно през 876 г. Умира на 18 август 946 г. Великият отшелник и основателят на монашеството у нас е наречен земен ангел и небесен жител. За почитане на светеца Църквата е отредила три празника – на 18 август за неговото успение, на 1 юли за връщането на неговите мощи в Рилския манастир през 1469 г., а 19 октомври е посветен на пренасянето на мощите на светеца от Средец във Велико Търново през 1195 г. Св. Йоан Рилски се счита за покровител на медиците. Именно за това 19 октомври е обявен за Ден на българските лекари.
По повод празника във всички епархии на Българската православна църква в редица градове в страната се отслужи празнична света Литургия. Рилската света обител отбеляза своя храмов празник с Божествената света Литургия. В края й се направи голямо литийно шествие около храма. Бе изнесена иконата на свети Йоан Рилски със съпътстващите ги празнични песнопения.
В интервю за Агенция „Фокус“ по повод празника богословът д-р Десислава Панайотова – Пулиева, че св. Йоан Рилски е известен със своите многобройни чудеса, чрез които той изцелява болести, недъзи, бездетие и безплодие. По думите и неслучайно българската лекарска общност е избрала именно него за покровител на лекарите, не само, защото е покровител на целия български народ, но именно поради изразената му благодатна помощ при болести. Д-р Панайотова уточни, че паметта на св. Йоан Рилски се чества много тържествено в православни църкви в България и в други части на света. Д-р Панайотова посочи, че в Санкт Петербург има специален манастир, посветен на св. Йоан Рилски, той е създаден от св. Йоан Кронщадски, руски светец, който е роден на 19 октомври, и който е кръстен на българският светец. Тя добави, че руският светец св. Йоан Кронщадски в чест на своя покровител св. Йоан Рилски създава и построява йоановия манастир в Санкт Петербург.
Аделина Стефанова, църковен уредник в храм „Въведение Богородично“ – Благоевград разказа за светеца, че в Рилската пустиня светецът живял в хралупата на голямо дърво. Хранел се само с трева. Когато овчари го открили, много хора започнали да идват при пустинника за съвет или лечение. Тя допълни, че след като излекувал един човек, мъчен от нечист дух светецът станал толкова известен и търсен от хората, че почувствал нужда да се скрие от славата и напуснал дъбовата хралупа. Нагоре в планината открил една пещера и се настанил в нея. И там, обаче благочестивия светец не могъл да остане скрит от хората. В близост до пещарата е построен манастир. Според Аделина Стефанова съществува народно вярване, според което св. Иван Рилски можел да лекува очни болести. По думите ѝ поради тази причина народното наименования на днешния празник е „Отчов ден“. Тя припомни, че св. Иван Рилски Чудотворец починал на 70-годишна възраст, като е погребан до самата пещера в близост до Рилския манастир, това се случва през 946 година. Тя добави, че след години светецът се явил учениците си и поискал да пренесат мощите му в град Средец, днешна София. Когато те отворили гроба, намерили нетленно тялото на светеца. По думите и пренасянето на мощите станало на днешния 19 октомври – денят, в който се чества паметта му. Тя отбеляза, че от 1469 година мощите са неотлъчно в Рилския манастир, където се намират и до днес.
Негово преосвещенство Адрианополският епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир каза, че при светеца, бащата на българския народ - преподобни Йоан Рилски, всеки може да намери своята утеха, всеки може да усили своята вяра, да получи своята надежда и благословението на светеца. Той даде пример с Основно училище „Свети Йоан Рилски“ от град Перник, начело с директора, с преподавателите, с част от родителите, около 400 деца дойдоха да вкусят от тази духовна храна, която предлага светата обител, да се поклонят пред мощите на светеца, да получат с благословение малки икони с неговия лик.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Адрианополският епископ Евлогий: Още от малки децата трябва да се водят по пътя на духовното просвещение

Адрианополският епископ Евлогий: Още от малки децата трябва да се водят по пътя на духовното просвещение

19 Октомври 2019 | 11:20 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Още от малки децата трябва да се водят по пътя на духовното просвещение. Това каза пред Радио „Фокус“ – Кюстендил Негово преосвещенство Адрианополският епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир. По думите му при светеца, бащата на българския народ - преподобни Йоан Рилски, всеки може да намери своята утеха, всеки може да усили своята вяра, да получи своята надежда и благословението на светеца. „Ще дам за пример Основно училище „Свети Йоан Рилски“ от град Перник, начело с директора, с преподавателите, с част от родителите, около 400 деца дойдоха да вкусят от тази духовна храна, която предлага светата обител, да се поклонят пред мощите на светеца, да получат с благословение малки икони с неговия лик. Считам, че почти всички от тези деца почувстваха духовната атмосфера която съществува тук благодарение на нашия небесен покровител“, каза игумен Евлогий. По думите му децата винаги са готови да учат тези знания, които Църквата, училището и семейството могат да им предадат. „Ние многократно апелираме за даване на възможност за преподаване на православно вероучение в българските училища, а не както някои съветват, че децата трябва да станат пълнолетни и едва тогава да избират своя духовен път, своята вяра. Знаем, че едно малко дете, ако майката не му дава да суче и след това да го храни с подходящата за неговата възраст храна, то не било израснало, не би пораснало, не би се развивало правилно. Същото е и в духовния живот. Децата от малки трябва да се хващат за ръка и да се водят по този път, на духовно просвещение и спасение“, каза игумен Евлогий.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рилската света обител отбелязва празника на небесния покровител на България - Йоан Рилски Чудотворец

Рилската света обител отбелязва празника на небесния покровител на България - Йоан Рилски Чудотворец

19 Октомври 2019 | 10:40 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Рилската света обител отбелязва празника на небесния покровител на България - преподобни Йоан Рилски Чудотворец. Това каза пред Радио „Фокус“ – Кюстендил Негово преосвещенство Адрианополският епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир. В 09.30 е дадено начало на Божествената света Литургия, в края на която се прави голямо литийно шествие около храма, изнася се иконата на свети Йоан Рилски и съпътстващите ги празнични песнопения в чест на небесния покровител на България. „Църковните празници са, за да бъдем в божия храм, на молитва, да участваме в богослуженията, всичко останало трябва да бъде на втори план. Да бъдем в божия храм и в обща молитва, защото нашата страна и нашият народ има голяма нужда от небесна подкрепа“, каза игумен Евлогий.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Десислава Панайотова – Пулиева, богослов: Паметта на св. Йоан Рилски се чества много тържествено в православните църкви в България и в други части на света

Д-р Десислава Панайотова – Пулиева, богослов: Паметта на св. Йоан Рилски се чества много тържествено в православните църкви в България и в други части на света

19 Октомври 2019 | 10:06 | Агенция "Фокус"
София. Паметта на св. Йоан Рилски се чества много тържествено в православни църкви в България и в други части на света. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ богословът д-р Десислава Панайотова – Пулиева относно деня, в който Православната църква почита паметта св. Йоан Рилски. Тя уточни, че този ден се отбелязва с тържествени свети литургии във всички храмове на България и извън страната. По думите ѝ в Санкт Петербург има специален манастир, посветен на св. Йоан Рилски. „Той е създаден от св. Йоан Кронщадски, руски светец, който е роден на 19 октомври и тъй като се е родил доста болнаво дете, са очаквали още след първите дни на раждането си да почине. Но го кръщават и веднага свещеникът пита с кое име да го кръстим. Тогава те поглеждат в календара и виждат, че на този ден се чества българският светец св. Йоан Рилски и решават детето да бъде кръстено с неговото име – Йоан“, добави богословът. Тя допълни, че това е бъдещият велик светец на руската православна църква. „Св. Йоан Кронщадски, който живее в края на 19-и и началото на 20-и век. Именно той в чест на своя покровител св. Йоан Рилски създава и построява йоановия манастир в Санкт Петербург. Така че и там много тържествено ще честват св. Йоан Рилски, но разбира се по стар стил – 1 ноември“, посочи още д-р Десислава Панайотова.
Виолета СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ – Благоевград: Покровителят на българския народ Иван Рилски Чудотворец е най-големият ни светец

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ – Благоевград: Покровителят на българския народ Иван Рилски Чудотворец е най-големият ни светец

19 Октомври 2019 | 09:53 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Покровителят на българския народ Иван Рилски Чудотворец е най-големият ни светец. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Аделина Стефанова, църковен уредник в храм „Въведение Богородично“ – Благоевград. Тя посочи, че преди той да се засели в едноименната планина, в продължение на 12 години св. Иван Рилски обитавал с пост и молитви една дива Витошка пещера. „В Рилската пустиня светецът живял в хралупата на голямо дърво. Хранел се само с трева. Когато овчари го открили, много хора започнали да идват при пустинника за съвет или лечение. След като излекувал един човек, мъчен от нечист дух светецът станал толкова известен и търсен от хората, че почувствал нужда да се скрие от славата и напуснал дъбовата хралупа. Нагоре в планината открил една пещера и се настанил в нея. И там, обаче благочестивия светец не могъл да остане скрит от хората“, каза още Стефанова. Тя добави, че слухът за неговите подвизи стигнал чак до цар Петър, който сам отишъл при него с плодове и злато. „Поискал среща, а св. Иван приел плодовете, но златото дори не погледнал. После седнал и написал писмо на царя, в което отклонил поканата за среща и изложил своите съвети към държавника. Благочестиви християни започнали да се събират около пустинника, за да се отдадат като него на подвизи. В близост до пещерата те построили манастир, а пръв игумен станал преподобни Иван“, добави Стефанова.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Десислава Панайотова – Пулиева, богослов: Известни са многобройните чудеса на св. Йоан Рилски, чрез които той изцелява болести, недъзи, бездетие и безплодие

Д-р Десислава Панайотова – Пулиева, богослов: Известни са многобройните чудеса на св. Йоан Рилски, чрез които той изцелява болести, недъзи, бездетие и безплодие

19 Октомври 2019 | 08:52 | Агенция "Фокус"
София. Известни са многобройните чудеса на св. Йоан Рилски, чрез които той изцелява болести, недъзи, бездетие и безплодие. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ богословът д-р Десислава Панайотова – Пулиева по повод деня, в който Православната църква почита паметта св. Йоан Рилски и Деня на българския лекар. „Неслучайно българската лекарска общност е избрала именно него за покровител на лекарите, не само, защото е покровител на целия български народ, но именно поради изразената му благодатна помощ при болести“, добави д-р Панайотова. По думите ѝ св. Йоан още от малко момче, проявява копнеж към уединение, към молитва, цялата му душа е жадувала за Бога. „Съвсем млад той е подстриган за монах, но не в планината Рила, а в друг манастир. След, което започва неговото странстване из българската земя от Кюстендилско през различни планини и достига до така наречената Рилска пустиня. Пустиня в смисъл, че там не е пристъпвал човешки крак и горите са били изключително гъсти и непроходими. Именно там в Рила планина той намира своето местообитание. Там предава и Богу своята пречиста душа“, посочи още богословът.
Виолета СИМЕОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Българската православна църква прославя небесния покровител на българския народ Йоан Рилски Чудотворец

Българската православна църква прославя небесния покровител на българския народ Йоан Рилски Чудотворец

19 Октомври 2019 | 08:48 | Агенция "Фокус"
София. На 19 октомври църквата почита паметта свети Иван Рилски Чудотворец - най-известният български светец и отшелник, покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България - Рилския, патронът на българските будители.
До 25-годишна възраст свети Иван Рилски е пастир, но след това постъпва в манастира „Св. Димитър", под връх Руен във Влахина планина. Най-активните му години като духовник са по време на царуването на цар Петър I (927-969).
След смъртта си през 946 г. св. Иван Рилски е погребан близо до основаната от него Рилска обител, но скоро след това цар Петър нарежда мощите му да бъдат пренесени в Средец, днешна София. Вероятно тогава той е канонизиран. Византийският писател Георги Скилица свидетелства, че в Средец мощите му излекуват византийския император Мануил I Комнин (1143-1180).
През 1183 г., по време на поредната унгарско-византийска война, унгарският крал Бела III превзема Средец и отнася мощите му в своята столица Гран (Естергом).
Според преданието местният римокатолически архиепископ заявява, че не му е известно да съществува такъв светец, след което онемява. След като се прекланя пред мощехранителницата и иска прошка, говорът му се възстановява. Впечатлени и обезпокоени от това чудо, през 1187 г. унгарците връщат мощите на светеца в България.
На 1 юли Църквата празнува връщането на мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилската обител. През 1195 г. цар Иван Асен I тържествено ги пренася в столицата Търново. През 1469 г., след като получават разрешение от султана, монасите от Рилската обител донасят мощите на светеца от Търново в основания от него Рилски манастир.
На днешния ден се отбелязва и Денят на българския лекар. Според преданието най-великият български светец е извършил много чудеса, както приживе, така и подир смъртта си. Именно заради това и българските лекари са избрали светеца за свой закрилник.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Архимандрит Висарион ще възглави божествена света литургия в храм „Св. Иван Рилски“ в Девин

Архимандрит Висарион ще възглави божествена света литургия в храм „Св. Иван Рилски“ в Девин

19 Октомври 2019 | 07:55 | Агенция "Фокус"
Девин. Архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион ще възглави в храм „Св. Иван Рилски“ – Девин, божествената света Литургия от 9 часа в чест на небесния покровител на българския народ. Това съобщиха от Архиерейско наместничество – Смолян. Заедно с него на храмовия празник ще служат председателят на църквата протойерей Тодор Веселинов, секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков и свещеници от Смолян.
В Житието на св. Йоан Рилски Чудотворец се посочва, че е роден в село Скрино, Руен планина, Кюстендилско, вероятно през 876 г. Умира на 18 август 946 г. Великият отшелник и основателят на монашеството у нас е наречен земен ангел и небесен жител. За почитане на светеца Църквата е отредила три празника – на 18 август за неговото успение, на 1 юли за връщането на неговите мощи в Рилския манастир през 1469 г., а 19 октомври е посветен на пренасянето на мощите на светеца от Средец във Велико Търново през 1195 г.
Нека заедно да почетем в събота най-големия български светец, покровител на българския народ и всякога наш небесен закрилник свети Йоан Рилски Чудотворец, призовават от Архиерейско наместничество – Смолян.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Негово високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий ще оглави Архиерейска света Литугия в чест на Св. Иван Рилски

Негово високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий ще оглави Архиерейска света Литугия в чест на Св. Иван Рилски

19 Октомври 2019 | 07:46 | Агенция "Фокус"
Враца. На днешния ден, когато Православната църква прославя небесния покровител на българския народ Св. Йоан Рилски Чудотворец, Негово високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий ще оглави Архиерейска света Литугия в негова чест, в храм" Св. Иван Рилски", село Паволче, Врачанска епархия. Това предаде репортер на Агенция "Фокус". Началото е в 9.00 часа. Около 11.00 часа ще бъде осветен и раздаден курбан в двора на храма.
Никола Петков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична света Литургия в чест на св. Йоан Рилски Чудотворец

Във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична света Литургия в чест на св. Йоан Рилски Чудотворец

19 Октомври 2019 | 07:36 | Агенция "Фокус"
София. Православната църква прославя небесния наш покровител св. Йоан Рилски Чудотворец, предаде репортер на Агенция "Фокус". По този повод във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична света Литургия
В храм "Св. Йоан Рилски" в Търговище ще бъде отслужена Архиерейска света Литургия, оглавена от негово високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан. Началото е в 9.00 часа.
Архиерейска света Литургия ще бъде отслужена и в храм „Св. Йоан Рилски“ в Пловдив от 9.00 часа.
В Рилската света обител ще бъде отслужена Архиерейска света Литургия.
Архиерейска света Литургия ще бъде отслужена и за храмовия празник на Софийската духовна семинария от 9.00 часа.
От 9.30 часа Архиерейска света Литургия ще бъде отслужена в храм „Св. Йоан Рилски“ в Перник. Литургията ще бъде оглавена от Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит.
В параклиса "Св. Йоан Рилски" на храм "Св. Георги" в Пазарджик ще бъде отслужена Архиерейска света Литургия, оглавена от Негово преосвещенство Констонтийски епископ Яков от 9.00 часа.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.